Menu Utama

Kerajaan Tidak Boleh Halang Abu Chin Peng: Peguam Sanggah Kenyataan Timbalan Menteri KDN

Bekas Senator dan seorang peguam terkemuka, Dato Idris Buang hari ini mempertikai kenyataan Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar bahawa kerajaan tidak boleh menghalang jika abu mayat Chin Peng di bawa pulang.

Menurut portal berita pro-pembangkan, Malaysian-insider.com, Wan Junaidi dilaorkan berkata jika seseorang ditahan di lapangan terbang dengan abu mayat Chin Peng, beliau tidak tahu bagaimana pihak berkuasa akan menguruskan situasi berkenaan.

“Tiada apa yang boleh dilakukan pihak berkuasa. Kita tidak mempunyai undang-undang untuk menghalang atau mengenakan tindakan kepada seseorang yang membawa abu masuk,” katanya kepada pemberita di Kuching hari ini.

“Saya tidak boleh bayangkan. Saya tidak tahu undang-undang mana boleh halang mereka,” tambah Wan Junaidi yang pernah memerangi komunis semasa darurat di Sarawak.

Beliau mengatakan jika terdapat undang-undang sekalipun, sukar bagi kerajaan untuk menghalang seseorang untuk membawa abu masuk ke dalam negara.

Bagaimanapun kenyataan Wan Junaidi ini hari ini diulas oleh Dato Idris Buang dalam Facebook milik  O.h. Suheili.

 

Dato’ Idris Buang ..Assalamualaikum. Seperti di minta oleh sdr o.h.suheili ” With due respect” kepada semua termasuk Timbalan Menteri KDN. Pendapat saya begini….

Kita ada undang2 mencegah kemasukan apajua anggota badan orang mati termasuk abu si mati menerusi Prevention and Control of Infectious Diseases (Importation and Exportation of Human Remains, Human Tissues and Pathogenic Organisms and Substances) Regulations 2006 – P.U.(A) 182/2006…..http://www.newcljlaw.com/…

Regulation atau Peraturan tersebut di buat di bawah satu Akta parlimen bernama ACT 342. PREVENTION AND CONTROL OF INFECTIOUS DISEASES ACT 1988. Sila rujukhttp://www.moh.gov.my/attachments/1193Tujuannya ialah supaya tiada sesiapa boleh membawa masuk mana2 mayat manusia atau bahagiannya termasuk abu mayat TANPA KEBENARAN atau permit seorang ” authorised Officer” ( pegawai yang berwajib) yang di lantik di bawah undang2 tersebut, Mengikut pengertian saya, selain dari syarat yang di kenakan oleh Pegawai yang berwajib tersebut, syarat2 boleh juga di kenakan oleh Ketua Pengarah.

Sebelum itu pihak waris yang hendak membawa masuk juga perlu mendapatkan kebenaran dari Kedutaan Malaysia di Thailand. Dengan senario Akta atau undang2 dan Peraturan tersebut, abu Chin Peng tidak boleh di bawa masuk tanpa permit ataupun kebenaran oleh Pegawai berwajib . Jika Ketua Pengarah tertentu yang meminta syarat yang mengatakan dengan khusus mayat atau anggota badan si mati tidak boleh di bawa masuk jika kemasukannya akan membawa huru hara atau pecah ketenteraman awam atau atas sebab2 keselamatan dlm negeri seperti di kehendaki oleh KDN atau Kerajaan Malaysia by executive order , maka , tiada permit boleh di keluarkan.

Itu saja pendapat saya…KITA MASIH BOLEH MENOLAK ABU MAYAT CHIN PENG DARI MASUK SECARA TERBUKA . Kalau ianya di seludup maka si penyeludup berisiko di dakwa di mahkamah di bawah Seksyen 9 Akta tersebut dan di hukum maxima 2 tahun penjara atau/ dengan denda sekali dibawah Seksyen 24 Akta yang sama. Sekian , terima kasih.

www.newcljlaw.com

(1) No person shall import or export human remains or any part thereof unless with the approval of an authorized officer.





48 Komen to Kerajaan Tidak Boleh Halang Abu Chin Peng: Peguam Sanggah Kenyataan Timbalan Menteri KDN

  1. Kayu says:

    Mudah saja..,mereka seludup masuk secara haram…,suruh komando yang pernah berperang dengan komunis seludup keluar abu dari tempat yang disimpan..,tabur dilaut China selatan selesai masaalah …,tak perlu pening kepala…!!,

    • dkds says:

      itu yang sepatutnya…namun jikalau ianya dibuat, akan mendatangkan masalah kepada hubungan antarabangsa pula…lebih-lebih lagi thailand…

      kalau ikutkan teori si kiram yang ceroboh sabah itu hari pun boleh kena tembak dikepala di dalam rumahnya….

    • DataCode says:

      Pelik apa dengan abu,kalau berpatah arang jadi abu juga.

  2. baba says:

    timbalan menteri pun tak tahu cara2 dia….kena belajar lebih sebelum buat kenyataan.

  3. artpunya says:

    Bodoh punya timb menteri!! Patut resign saja. Buat habis duit rakyat bayar menteri bodoh mcm ni…

    • dkds says:

      setuju ngan pendapat anda…sepatutnya timbalan menteri sebegini kena pecat lagi bagus

      • mRsTURDY says:

        Dato’ Idris Buang tue yg patut pegang jawatan Timbalan Menteri sebab dia orang cerdik pandai…! Ini yg dilantik pun… kat Pasar Payang pun ramai org cenggini..!

  4. alimedanbaru says:

    nama pun KERAJAAN, oleh itu jika tidak ada dalam BUKU UNDANG2 bermakna suka hati KERAJAAN lah untuk halang atau buat apa yg sepatutnya ikut kehendak kerajaan. jika dia nak bawa masuk maka kerajaan boleh halang masuk. jika dia bagi penumbuk kerajaan boleh lubangkan kepala dia. kerajaan Malaysia suka hati Malaysialah.. perlu ke kerajaan melutut dgn saki baki komunis ni.. sekali lagi.. KALAU INI ZAMAN KERIS DAN TOMBAK, TAK PERLU KERAJAAN BERESKAN.. KAMI BOLEH TOLONG BERESKAN MEREKA!

  5. PASpartyNGOK says:

    Dalam cerita dongeng kanak2, harimau memusuhi kuching yang pernah belot dengannya hingga ke najis kuching sekali.

    Serupalah dengan CHin Peng yang jelas seorang ketua pengkhianat negara dan bangsa yang telah diharamkan kembali keMalaysia semasa hayatnya.

    Segala2 mengenai Chin Peng diharamkan. Maka selepas dia mati, mayatnya dibakar, maka abunya pun haram. Apa beza Chin Peng dengan abunya.

  6. reds says:

    flush kat toilet jek abu chin peng… pastu ganti ngan habuk simen…

  7. PASpartyNGOK says:

    Apa pentingnya ketua komunis kepada negara sehingga segelintir rakyat sanggup menderhaka terhadap tanahair tempah tumpah darah mereka sendiri.

    Nasihat kita pada mereka yang rasa kecewa dengan pengharaman abu Chin Peng dan segala gala mengenai Chin Peng… kamu boleh fikir untuk berhijrah. Kamu boleh ke Myanmar, Vietnam, PNG atau Timbuktu sekalipun.

    Tempat kamu bukan disini tentunya dengan sikap penderhakaan serupa ini.

  8. bujuk says:

    Orang berakal bila bersuara ada faktanya, orang takberakal bila bersuara bunyinya emosional. Mana faktanya k’jaan/PDRM boleh bertindak menghalang kemasukan abu mayat cheng peng. Akta apa yg. k’jaan nak guna pakai? jawap ada yg. Timb. Menteri ni tanya, jangan emosional dan main sentimen. Aku bukan sokong cheng peng, tapi tak perlu buat kenyataan bodoh sekadar nak dapat sokongan ahli, nak main perasaan ahli.

    • WTF says:

      Hang tak baca ka article yg ditulis oleh saudara KuntaKinte Malaysia dah pun menunjukkan fakta yg adanya undang2 bagi menghalang abu mayat (tak kira lah siapa punya) under Prevention and Control of Infectious Diseases (Importation and Exportation of Human Remains, Human Tissues and Pathogenic Organisms and Substances) Regulations 2006.

      Malah article ni tak pun kata kenyataan Timbalan Menteri KDN tu betul (seperti hang sebut di atas) tapi berkenaan bekas senator yg bersuara membetulkan kenyataan Timbalan MEnteri KDN di mana adanya undang2 yg boleh menghalang dan digunapakai sekiranya any human parts dibawa ke bumi Malaysia.

      Org berakal akan membaca dahulu article under discussion sebelum bersuara atau menulis apa2 kenyataan.

      Therefore, baca dulu article ni sebelum tulis apa2…

      BTW, how’s your training tgk video debate Ahmed Deedat, Zakir Naik dgn Mooh? Is it going well?

      Hehehe…

  9. azroy says:

    eloknya, biarkan komando curi ja abu manyat setan ni sebelum ia diseludup masuk ke dalam malaysia. kemudian buang ja dalam tangki najis di thailand..

  10. Salam semua, saya berada ditemuramah tersebut dan ianya telah dimanipulasikan, tiga perenggan pertama memang dinyatakan oleh Datuk Wan namun perenggan terakhir itu , tidak pula saya mengingati Datuk Wan ada berkata begitu. Beliau bukan mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan Menteri KDN DS Zahid Hamidi tetapi menjawab kepada soalan seorang wartawan “apakah akta yang boleh dikenakan kepada individu sekiranya membawa abu mayat Chin Peng ke Malaysia?”. Sebagai seorang peguam, Datuk Wan menjawab secara jujur dimana buat masa ini, tiada akta yang membolehkan kerajaan mengambil apa-apa tindakan kepada mana individu yang berbuat demikian. Harap maklum. Ini adalah kenyataan Datuk Wan yang tidak disiarkan oleh Malaysian Insider- TIADA PREJUDIS KAUM HALANG ABU CHIN PENG MASUK MALAYSIA!
    -TIMBALAN MENTERI KDN DATUK DR HAJI WAN JUNAIDI YANG JUGA BEKAS PEGAWAI POLIS MENEGASKAN SECARA PERIBADI MENYOKONG PENDIRIAN KERAJAAN MENGHALANG KEMASUKAN ABU MAYAT CHIN PENG KE MALAYSIA KERANA RAKYAT TETAP TIDAK DAPAT MEMAAFKAN PERBUATAN KETUA KOMUNIS MALAYA DI MASA LAMPAU! STEADY DATUK WAN! KEKEKE!!!-

    Tindakan kerajaan menghalang pembawaan masuk abu mayat bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng ke negara ini bukan kerana persoalan sesebuah bangsa tetapi sebagai menghormati perasaan perajurit dan keluarga mangsa yang terkorban ketika menentang komunis.

    Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, isu bangsa bukan persoalan utama namun fahaman yang dibawanya serta penentangan terhadap kerajaan dahulu perlu dijadikan titik rujukan sebelum menyokong usaha pembawaan masuk abu mendiang.

    “Saya pernah ditanya sebelum ini, adakah layanan yang sama akan diberikan sekiranya Chin Peng itu berbangsa Melayu, Iban, Kadazan mahupun Dayak?”

    “Hakikatnya sekarang adalah kekejaman yang beliau lakukan bersama dengan pengganas komunis terhadap rakyat suatu ketika dahulu merupakan sesuatu yang tidak boleh dimaafkan,” tegasnya.

    Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan majlis Penangguhan Karnival Kerjaya di Majma’ Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah (Komplek Islam Sarawak).

    Jelasnya, sejarah mungkin akan berbeza sekiranya perjuangan Chin Peng berhenti sehingga Perang Dunia Kedua pada tahun 1945, namun Ketua Komunis itu masih memperjuangkan idea beliau meskipun negara telah mencapai kemerdekaan sehingga tahun 1989.

    “Jesteru walau apapun alasan yang diberikan, perbuatan beliau dahulu tetap tidak dapat diterima dan saya secara peribadi menyokong pendirian kerajaan yang menghalang kemasukan beliau ke negara ini,” katanya.

    “Persemadian mendiang Chin Peng di negara ini dikhuatiri akan menyemarakkan semula fahaman komunis sekali gus memberi idea bahawa perjuangan ketua komunis ini dapat diteruskan.”

    “Kita takut ia akan membangkitkan sentimen kepada penyokong Chin Peng untuk membina sebuah tugu peringkatan yang akan dijadikan sebagai pusat perjuangan beliau yang belum berakhir”.

    -UnReportedNews™® http://theunreportednews.blogspot.com/

  11. PASpartyNGOK says:

    Kerana buta sejarah boleh membuatkan manusia merapu. Merapu pastinya dibuat tanpa fakta dengan akal yang terlalu sedikit.

    Sejarah mencatatkan pejuang saperti Tok gajah, Tok Bahaman, Mat Kilau/Mat Siam antaranya, sebagai wira tanahair. SEjarah ini diktiraf tidak boleh dipadam kerana mereka bermatian berjuang bersama dengan pengikut yang mereka kumpul untuk menentang Inggeris. Siapakah Inggeris… dan mengapa mereka mesti ditentang ? Mereka adalah penjajah yang menjajah/ memerintah tanhair kita dulu. Nama pejuang yang disebut itu bukan sekadar mayat mereka perlu diterima dan disemadikan seeloknya, najis mereka pun kalau ada yang tercicir wajib dipungut dan disemadikan juga. Itu lah umpamannya sejajar dengan nilai perjuangan mereka.

    Sejarah pulak menceritakan kedudukan komunis selepas Jepun dan semasa Inggeris maseh ada hingga Merdeka. Apa fungsi komunis ?? Komunis yang didatangkan dari PKC dijadikan PKM ingin menjajah menggantikan Inggeris.

    Chin Peng adalah ketua komunis yang berjuang seiring dengan Abdulah Sidi dan Saadiah Fakeh. Mereka pengkhianat dan itu saja perkataan yang boleh dipakai untuk perkenalkan mereka.

    Sekarang yang timbul isu ialah mayat pengkhianat yang sudah jadi abu mahu dibawa pulang. Dibawa pulang adalah memberi pengintirafan.

    Alangkan ganjil bunyinya. Alangkah dangkalnya pemikiran begini yang memberi pengintirafan pada seorang pengkhianat. Tak lain kerana mereka berjiwa khianat.

  12. Moohyideeeeen says:

    Selama ini aku sangka hanya macai-macai UMNO yang sering menjadikan harta-harta Kerajaan sebagai harta Mak Bapak mereka.. rupa-rupanya sangkaan aku meleset..

    Bukan sahaja macai-macai UMNO yang besikap begitu rupanya.. tetapi pemimpin mereka juga sama..

    Kurang pasti adakah ini satu keistimewaan yang diberikan terhadap individu yang telah dianugerahkan gelaran Tun atau kerana sudah biasa menggunakan harta Kerajaan sebagai harta sendiri.

    Menurut sahabat yang mengirimkan gambar-gambar ini, ianya telah dirakam di Ipoh, Perak semalam (21/9/2013).

    Tun Mahathir yang telah bersara dari jawatan Perdana Menteri telah mendarat di Perak bersama isterinya Tun Siti Hasmah bagi menghadiri kenduri kahwin.

    Oleh kerana jet tersebut milik Kerajaan Malaysia, sudah tentu segala kos yang terlibat untuk menerbangkan Tun bersama isterinya ditanggung sepenuhnya oleh pembayar cukai.

    Malah untuk menyambut ketibaan mereka berdua, kakitangan kerajaan yang terdiri dari Pegawai PTD telah dikerah untuk hadir beramai-ramai menyambut ketibaannya..

    Mungkin benar telahan orang ramai bahawa Tun Mahathir telah dilantik sebagai ‘”Senior Minister” sepertimana yang telah dilakukan oleh pihak SIngapura terhadap Lee Kwan Yew secara senyap…

    Menurut sahabat yang mengirimkan gambar-gambar ini lagi.. Layanan yang sama tidak diberikan kepada Pak Lah tetapi hana Tun Mahathir dan Siti Hasmah saja yang diberi keistimewaan ini..

    • hahaha….
      ni analisis tahap ape ni?… sape yg pemberi maklumat tu?…

      semua analisis main pakai assuming je…

      nak cari salah orang nampak aje… entah bende tu betul ke tak.. mungkin lebih baik kalau dia minta penjelasan dari pihak yg terbabit.. bukan kah itu lebih adil…

      • artpunya says:

        en moo,

        betui ka jet tu milik kerajaan?? hang pi tanya vincent tan sat jet tu sapa punya…?

        vincent tan kata dia terhutang budi kat tun m sbb tak penah minta 10% ka 20% ka bila tun jadi pm, so la ni dia kata tun nak pakai jet dia pakai la…free of charge.

        • Mek esah says:

          Hebat betul hang punya tun….10 ke 20 ke dia tak pernah mintak…..tp yang hang punya tun mintak……..alahai segan le nak cakap kat sini !!!!!

          • bangKano says:

            Sudah la mek esah oooii…hang pun la ni tengah gersang habih dah lama cipap hang tak kena sondoi kat belalai bengkok besaq botoi ayaq mineral 5000ml tu kan…kan..kan..? Kalo hang dah dapat teghuih sengap tak lagi dok sakan menghoyan kat sini macam musim kucin nak mengawan…..!!!!

          • anakbochek says:

            Hebat jugak hang punya Tok Guru Nik Aziz kan Mek. 10 & 20 % tak main tapi bila orang sponsor pakej haji mewah anak beranak terus sapu. Alasannya “orang nak sedekah”.

    • WTF says:

      Hehehe…

      Nuar Berahi naik jet hang tak persoalkan pulak yer Mooh…

      BTW, how’s your training tgk video debate Ahmed Deedat, Zakir Naik dgn Bujuk? Is it going well?

  13. Moohyideeeeen says:

    Star: Drop 90% of Robbery with firearms semenjak Ops Cantas.

    memang PDRM dah lama patut focus on perangi jenayah and its source. Ni dok asyik focus on Demo Aman…amender???

    • sejak bile polis asik fokus pasal perhimpunan yg kononya aman tu?…

      habis penjenayah2 yg ditangkap sebelum2 ni tu hasil dari mana?..kalau asik fokus kat perhimpunan je, takde la penjenayah berkoyan2 kne tgkap…

      kalau tak tau pasal kerja polis, toksah nak tunjuk pandai macam anda tu ketua polis dan tindakan anda lebih bijak dari polis. ianya memalukan.

      ni la ciri2 orang yg terlampau bnyak ciri2 PHD dalam diri… buat salah, tak buat pun salah… tak pernahnya positif.. nagatif saja… macam pandai, tapi minda rosak…

    • WTF says:

      Mooh…

      Saudara mara hang yg masuk jel tu bukti selama ni PDRM buat kerja membanteras jenayah…

      Bukan macam hang, asyik DEMO jer…

      DEMO lah pasai apa CEC DAP ada manipulasi…kata mangamalkan KEBEBASAN DEMOKRASI…

    • Mawar says:

      Mooh, polis banyak dah buat tangkapan, tak ler semua nak masuk paper…
      Kalau ada tabgkapan masuk paper, bukan pun kau baca, kau kan tahap baca news hina fitnah mcm mlsian insider, haramkah, malaysiakini…..
      Kalau pun ada segelintir polis dok pantau demo macai macam korang sebabnyer, korang nie berlagak macam samseng jalanan….jadi memangle patut polis tangkap krang demo

  14. anaksi says:

    apa penting, kjaan dan rakyat perlu buat pendedahan demi pendedahan kekejaman dan keganasan komunis diketuai chin peng terhadap rakyat sama ada melayu, cina dll pada masa lalu. jadi rakyat akan terus membenci kezaliman komunis chin peng yg disokong pr.

    tp, apa yg berlaku hari ini, media perdana dan elektronik kurang menyiarkan dan menceritakn ttg kekejaman komunis cina chin peng. sebaliknya, pakatan begitu giat membuat justifikasi ttg pejuangan komunis agar diterima rakyat sbg pejuang. sepatutnya inilah yg juga perlu diberi perhatian.

  15. Kerbau says:

    “Prevention and Control of Infectious Disease” is good enough.

    – Stree, trauma, psychological (sakit jiwa), isomnia, anxiety etc can come under infectious diseases ie esp to the victims or family members of his victims.

    I am sure thousands may succumb to the above upon knowing that by his ASHES are here in this country.

  16. abu CP tak patut dibawa masuk Malaysia..
    takde pekdah pun…

  17. mel says:

    Kalau kerajaan tak halang pihak pembangkang maka huru-hara lah Malaysia ni.

    Anda mesti ingat kebanyakkan orang Melayu itu bersama UMNO. Yang berada dipihak pembangkang pun ada juga yang berasal dari UMNO.

    Jadi cuba bayangkan jika dibenarkan DAP memerintah sekali dengan PKR? Tidakkah akan kucar-kacir kerana agenda DAP ialah menghapuskan UMNO secara total.

    Oleh itu, atas dasar keamanan maka memang wajar seluruh jentera kerajaan serta masyarakat orang Melayu Islam dinasihatkan bersama-sama UMNO menentang dan mengekang pembangkang dari berkuasa dengan apa cara sekalipun, walaupun membabitkan keselamatan nyawa. Sekian.

  18. sireh ke gagang says:

    Timbalan menteri otak kosong . memalukan KDN aje . undang2 pun tak arif. camne la boleh jd timbalan menteri KDN .

    • sireh ke gagang says:

      dia tau malaysian insider tu spesis malaysiakini (penjilat jubor pakatan) , yg die terhengeh2 melayan soalan dorg tu buatpe ? tu yg mengherankan aku.mcm dah takde paper pro kerajaan dia nk meluahkan pendapat dia . portal pro puak perosak negara jgk dia layan .

  19. raplahjingaa says:

    Menteri-menteri bodoh macam ni lah yang dok buat masaalah pada rakyaat !

  20. Anak Lenggong says:

    anakbochek says:
    Yang pasti takde satu cina Malaysia pun nak menamakan anaknya Chin Peng.
    12:19 PM on September 23, 2013

    Ada laa iaitu si tony tu…mek esah, bujuk ngan moo lembu lak berangan nak letak nama Mohd Chin Peng..kah kah kah

    • bangKano says:

      Nak tauu…mek esah tu semedang jerrr gersang sokmo sebab lurah dia dah keghin kontang dah lama tak di siram hujan. Mooo plak bangang sokmo macam lembu…..ada tony plak suka mengawan macam anjing…bujuk plak pungkoq dia dah lama tak kena tighok tu sebab dia selalu meghajuk…kah…kah…kah…!!!!

  21. jombo says:

    Mooo.. ni tak berapa cerdik lain dibincang lain pulak komenya.. kau tak sokong cin peng tapi jilat jubur dap tu ok ke..

  22. Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang says:

    yg dorang krajaan takut Chin Peng (abu) masuk Malaysia bukannya *abu* atau badan itu tapi ideologi fahamannya akan menyebar luas. Takut nanti jika fahaman komunis memerintah Malaysia (impossible la), kuburnya akan jadi Tugu Peringatan pula kelak. Klu tak memerintah pun, akan jadi tempat peringatan ka, penyembahan ka, permohonan nombor ekor ka :p

    Apapa pun, dari krajaan je la tu. huhu

Leave a Reply