Menu Utama

Apa Tindakan Paling Wajar Dikenakan Pada Puak Kurang Ajar Ini?

Sehingga saya menulis artikel ini, difahamkan Hishamuddin Rais dan Adam Adli sedang ditahan di Balai Polis (IPD) Dang Wangi bagi membantu siasatan mengibarkan bendera “Sang Saka Malaya” pada malam kemerdekaan baru-baru ini.

Selain Isham Rais dan Adam Adli, turut dikatakan terlibat mengibarkan bendera “songsang” itu ialah Sasterawan Negara, A Samad Said, yang mendeklamasikan sebuah sajak yang dia sendiri saja yang faham pada malam tersebut. Namun dia dikhabarkan belum ditahan polis…

Ramai benar rakyat yang marah pada geng “sesat” dan tidak tahu sejarah itu. Yang paling marah ialah pakar-pakar sejarah negara seperti Prof Datuk Ramlah Adam, Prof Madya Dr Sivamurugan dan pelbagai pihak yang mengecam tindakan bodoh tersebut.

Boleh dikatakan majoriti rakyat yang prihatin mahu kumpulan biadap yang mencemarkan malam ambang merdeka itu dikenakan tindakan tegas. Paling berat, mereka mengesyorkan agar geng kurang ajar itu dilucutkan kerakyatannya.

Saya pernah mengesyorkan perkara yang sama pada pihak yang biadap dan derhaka pada institusi DiRaja serta kedaulatan negara bagi beberapa insiden terlampau sebelum ini.

Namun saya difahamkan hukuman itu agak sukar dilaksanakan ekoran tiada peruntukan perundangan yang bersesuaian. Malah ada juga yang yang mengatakan kerakyatan yang diberi tidak boleh dilucutkan mengikut perlembagaan negara. Entahlah…

Di sebalik insiden kibarkan bendera “Sang Saka Malaya” itu, saya difahamkan bendera tersebut dicipta pada era tahun 1940’an. Jika benarlah begitu, maka saya simpulkan ia wujud sebelum zaman merdeka, bukan?

Jadi, apakah perjuangan yang diperjuangkan dengan tindakan mengibarkan “Sang Saka Malaya”? Apakah mereka menganggap perlembagaan belum digubal dan Malaysia yang bernama Persekutuan Tanah Melayu ketika itu belum lagi merdeka?

Apakah mereka mahu negara ini kembali ke zaman sebelum merdeka semula dan mahu menukar bendera Malaysia kepada bendera yang  dianggap lebih sesuai? Itukah yang dimahukan Isham Rais, Adam Adli, Pak Samad Janggut dan puak pembangkang?

Jika alang-alang mahu undur kembali semula ke zaman sebelum merdeka, rasanya saya boleh bersetuju sekiranya mereka juga bersetuju supaya beberapa perkara di dalam perlembagaan dimaktubkan kembali, boleh?

Antaranya, saya mahu supaya orang Cina dan India, atau mana-mana golongan bukan bumiputera dikembalikan ke negara asal mereka, setuju? Jika mereka tetap mahu berada di Tanah Melayu ini, mereka wajib memohon visa atau passport sebagaimana pekerja asing yang lain, setuju?

Selain itu, segala hak dan pemberian yang diberikan pada golongan bukan bumiputera itu perlu dikembalikan semula serta mereka tiada hak untuk menuntut sebarang hak lagi di negara ini, setuju?

Itu baru sedikit saja perubahan yang saya mahu dan saya yakin bahawa ramai lagi bumiputera seperti saya yang mempunyai cadangan-cadangan bernas untuk membentuk perlembagaan baru, bukan?

Itupun kalau Isham Rais, Adam Adli, Pak Samad Janggut dan puak Pakatan Haram mahu tukar bendera rasmi negaralah. Kalau tak sanggup ikut syarat yang ditetapkan, tak payahlah tunjuk hero di malam merdeka dengan mengibarkan bendera yang tidak ada kena mengena dengan Malaysia.

Saya tak tahu warganegara jenis apakah mereka-mereka yang biadap itu. Mungkin mereka tak ada kerja lain di malam merdeka, maka mereka sengaja berlaku biadap pada kedaulatan negara. Kalau tidak biadap dalam sebulan, bukan Pakatan Haram namanya…

Saya kurang pasti, apakah hukuman yang wajar dikenakan pada mereka yang tidak taat pada rukunegara. Di dalam solat, jika tidak patuh pada rukunnya maka solatnya dianggap tidak sah. Apakah wajar kewarganegaraan puak-puak biadap ini juga dianggap tidak sah dari sudut perlembagaan?

Harap-harap pihak berkuasa mampu mengenakan hukuman yang setimpal pada pengkhianat dan puak-puak kurang ajar tersebut. Mereka perlu diajar sebagai pengajaran berguna pada puak-puak yang cuba berkurang ajar pada masa yang akan datang, setuju?






68 Komen to Apa Tindakan Paling Wajar Dikenakan Pada Puak Kurang Ajar Ini?

  1. impiety says:

    Jika alang-alang mahu undur kembali semula ke zaman sebelum merdeka, rasanya saya boleh bersetuju sekiranya mereka juga bersetuju supaya beberapa perkara di dalam perlembagaan dimaktubkan kembali, boleh?

    Antaranya, saya mahu supaya orang Cina dan India, atau mana-mana golongan bukan bumiputera dikembalikan ke negara asal mereka, setuju? Jika mereka tetap mahu berada di Tanah Melayu ini, mereka wajib memohon visa atau passport sebagaimana pekerja asing yang lain, setuju?

    >>>> Terbaek….

  2. tony gunawan says:

    51% sokong PR dan hanya 47% sokong BN ,macam mana u kata ramai rakyat marah!
    bodoh!

    • WTF says:

      Dah berapa kali dah tunjuk kat hang macam mana kira guna EXCEL…

      Tak reti2 jugak ker Tony???

      Lupa, KEBODOHAN TANPA BATASAN adalah trademark DAP…

      Mueh3

    • sireh ke gagang says:

      51% sokong , tapi tak menang pun . 89 kerusi tak bermaksud boleh memerintah bila melawan 133 kerusi (47%) .

      kalau rasa sokongan bertunjangkan % , baik berambus pindah ke US je tony . malaysia tak perlukan muka kau ni pun . sini kita ikut system Westminster . ada faham ke samdol ?

    • badrole amin says:

      lu memang bodoh lah apek tony…

      walaupun 51% sokong pakatan haram, majoriti tak sokong apa dilakukan sasauwan negara a. samad said(ass), gay tua negara hishamuddin rais dan mahasewel negara adam adli

      kalau majoriti sokong tentulah penuh sehingga 250k(kalau apek tony nak tukar 500k pun boleh) org memenuhi dataran pada malam ambang merdeka bersama sampah masyarakat tu

    • gambus says:

      bodoh punya apek tony , lu kira pakai excels kaa macam DAPigs menipu tu ??kakkakakakaka

    • cinababi says:

      Cina memang BABI!!!

    • kekuda says:

      kira luas tanah lah… BN banyak menang kawasan tanah luas. PR menang kawasan sempit2 je.. sepatutnya BN dapat 85% wakil parlimen

    • bangKano says:

      Weiiii tony tarak guna ONE…..ingat angka 51% tu bukan bermakna sokongan pengundi seluruh Malaysia semasa PRU13. Angka besaq ni cuma jumlah terbanyak di beberapa konsituensi yang mempunyai jumlah etnik majoriti cina ia itu di Petaling Jaya Utara,Cheras,Serdang,Puchong,Bukit Gelugor,Seputih & Gelang Patah. Ni la konsituensi yang menang ngan majoriti terbesaq jumlah undi yang di perolehi oleh DAP.

      Bagi konsituensi yang majoriti etnik melayu tidak di tandingi oleh calon DAP takut kalah nanti,jadi PR letak kan calon melayu dari PKR mau pun PAS. Majoriti konsituensi bermajoriti etnik melayu/bumiputra di seluruh negara termasuk Sabah & Sarawak tetap di kuasai BN kecuali di bandar besaq seperti Kuching,Miri yang mana pengundi nya majoriti kaum cina di kuasai oleh DAP.

      Kesimpulan nya mana signifikan nya perolehan undi popular 51% oleh PR yang di kepoh kan selama ni ? 51% cuma kat bandar bandar besaq yag punyai majoriti kaum cina ultra kiasu…apa ka angka ni di anggap soheh sebagai kemahuan & sokongan seluruh rakyat Malaysia wahai tony…?

      Hang jangan la nak obses menonjol kan undi popular yang tak begitu popular di kalangan rakyat yang bepikighan rasioanal lagi lojik….kami bukan tongong macam puak puak bebal PR tu dok asyik pakai OTOT bukan OTAK bila berhujah….!!!

  3. baba says:

    lucut saja kerakyatan mereka.tiu yang paling baik.

    • sireh ke gagang says:

      sokong !

    • mRsTURDY says:

      Selagi tak digubal undang2 utk bendera negara selagi itu puak2 nie akan buat kacau begini. Sementara itu kpd Tok Janggut aku ada cadangan utknya,cukur jer rambut, misai dgn janggut putihnya moga2 itu akan menjadikan dia baik. Lagipun barulah sah solat bila air wuduk sampai ke seluruh permukaan mukanya.

  4. WTF says:

    Hukuman apa yg nak beri pada tiga ekor berok ni….

    YES, I have an idea…

    Apa kata kita buat macam perlawanan one on one ala2 gladiator, tiga ekor beruk ni lawan KOMANDO Tentera Angkatan Melayu…

    Kita buat lawan one on one, siapa kalah, the crowd will decide samaada yg kalah patut dibunuh atau dilepaskan by the cheer of the crowd…

    Masa tu tgk la ada crowd nak lepaskan tengkok tiga ekor beruk ni, because for all I know chances untuk 3 ekor berok ni very2 slim mau kalahkan KOMANDO Tentera Angkatan Melayu…beside memperkenalkan konsep MIGHT IS RIGHT (a concept spurn from DEMOCRACY)di mana MAJORITY RULES…

    Selain bertujuan untuk menghukum beruk2 ni, pertandingan ini juga bertujuan untuk menaikkan semangat patriotic rakyat Malaysia dan menampilkan imej GERUN pada pengkhianat2 Negara (berani mereka nak cuba khianat kalau kena hukum sampai malu gitu)…

    Amacam….any other suggestion, I am waiting… hehehe…

    • Moohyideeeeen says:

      apa kesalahan mereka?? Apa kata rujuk al Quran.

      • WTF says:

        Hahaha…nak rujuk Al-Quran pulak…

        La ni, apa salah aku cadang benda2 ni…

        Mooh, hang boleh bagi fatwa ka kat aku???

        Hang ni Al-Hafiz ka Mooh???

        Hang ni rujuk Al-Quran ker Mooh…selama ni hang cut and paste tak pernah pulak rujuk ayat2 Al-Quran, nak pura2 ALIM kat sini!!!

        Hehehehe…

        • Hamba Ar Rahman says:

          bawa kami satu ayat lah atleast Moo…satu dalil…hang pi suruh orang lain plak rujuk…hang yg alhafiz…ataupun..hang belum khatam pun…huahuahuahua

          • WTF says:

            Adakah Mooh jenis Al-Hafiz yg tunggu “wahyu” dari penceramah2 PAS, baru boleh bagi idea kat sini…

            Apakah Mooh tidak tahu, penceramah2 PAS tu bukan ceramah agama Islam, tapi ceramah politik…

            Tapi cakap banyak kali pun tak guna jugak, Mooh will alwayd be LEMBU and shall entertain us selagi hayatnya dikandung badan…

      • sireh ke gagang says:

        apa kesalahan mereka ? sini aku cerita moo. kesalahan mereka adaalah menghina panji-panji negara . mereka langgar rukun negara yg ke 2 (KESETIAN KEPADA RAJA & NEGARA ) . NEGARA itu bermaksud rakyat , bumi dan panji-panji nya . ade reti samdol ?

      • alimedanbaru says:

        TAK PAYAH pakai sahaja undang2 Saidina Umar Al Khattap – tebas sahaja batang leher mereka yg jadi pengkianat negara.

        ketahuilah kamu Moo semasa perang dizaman Nabi dan Sahabat, bendera perang di pastikan tidak jatuh kebumi, hingga panglima yg terkerat kedua2 tangannya masih mempertahankan bendera kerajaan Islam dengan siku dan tengkuknya!

    • Melayu says:

      Cacak jer depa kat tiang2 bendera..ala2 human kebab..kat afghanistan berlambak, x heran pun..depa contoh negara islam yg hamPAS patut ikut..Fesyen da ikut Taliban..serban, janggut pjg..So, ikut lar undang2 isle pulak!!

      • WTF says:

        Yup, one good suggestion…

        • Hamba Ar Rahman says:

          tak pun ikat jer atas missile…pastu send depa ke artic….letak temperature timer…kalau suhu kat artic tu berubah…atau naik..dan salji cair….missile tu meletup…hahaha…tu lagi ganas bro…..

          • WTF says:

            Uish…bagus cadangan tu…

            Biar depa jeling2 timer tu, dup dap dup dap jantungnya memikirkan “It’s my TIME”

  5. Moohyideeeeen says:

    The increase in the price for RON95 petrol and diesel will see a hike in cargo fuel surcharge by one haulier, while the Pan Malaysian Bus Operators want fares to be adjusted.

    • WTF says:

      Fuyooo…many impact lol..

      But still don’t impact your bank loan on Peugeot, but will impact your MYR 300.00 per tea session near KLCC…

      Hehehe…

    • bangKano says:

      Fuyo…Mooo weiiii…kat mana hang pi potong & tampal ayat ayat tu hah…? Apa ka hang paham isi kandungan tu…? Jangan jangan hang dah dapat kan penerangan dari oghang lain…bila hang dah paham teghuih hang tepek kat thread ni….!!!

  6. Moohyideeeeen says:

    Kalau depa salah, charge la….!

  7. tony gunawan says:

    apa excel lagi satu kepala satu undi!
    BN dapat berapa? PR dapat berapa?

    • WTF says:

      Tony,

      Belajarlah kira pakai EXCEL betul2, baru boleh cerita pasal PRU…

      Lagipun, Malaysia mengamalkan demokrasi berparlimen…aku dah explain dah banyak kali…tak sama mcm negara Indonesia…

      Hang jer yg BEBAL la Tony…mcm boss hang la, diarahkan dan dinasihatkan pun tak tahu beza…

      Seriously, are you even Malaysian… atau baru dapat IC mcm China2 Doll tu…

      Hehehe…

      • Moohyideeeeen says:

        Demokrasi yg di reka ameno….

        • WTF says:

          Demokrasi pun UMNO reka???

          Mooh…Itu Fatwa ko..ko ka dah hafiz….
          9:50 AM on September 3, 2013 by Mooh…

          Mooh….Apa kata rujuk al Quran.
          5:16 PM on September 3, 2013

          Hahahaha…

          • Hamba Ar Rahman says:

            eh..ada lagi satu tagline Mooh…yg pada satu ketika famous juga…dulu Moo suka cakap..’apa nak jawab pada Allah azzawajal’…tapi aku ingat dia dah lupa yg ni….quote2 yang baru ni rasanya dia baru dapat dari ceramah yang baru kot…yang pasti bukan debate Oxford….

          • WTF says:

            Hahaha…

            Tu tak boleh lupa tu…

          • gambus says:

            demokrasi Pakatan ialah satu parti satu keluarga .. hahahaha , moo nak cakap kasi cermin dulu laaa

        • sireh ke gagang says:

          Demokrasi ialah suatu bentuk kerajaan di mana kuasa menggubal undang-undang dan struktur kerajaan adalah ditentukan oleh rakyat. Dalam sistem demokrasi, undang-undang digubal sama ada oleh rakyat atau wakil yang dipilih oleh rakyat. Sebuah negara atau kerajaan yang mengamalkan sistem demokrasi adalah dipanggil negara atau kerajaaan yang demokratik.
          Perkataan ini berasal dari Yunani δημοκρατíα dari δημος bermaksud “rakyat”, ditambah pula dengan κρατειν bermaksud “memerintah”, dengan kata hubung íα; yang memberi maksud “Diperintah oleh Rakyat”. Terma ini kadangkala digunakan untuk mengukur sejauh mana pengaruh rakyat diatas kerajaannya. Demokrasi secara ekstrem boleh dilihat dalam sistem kerajaan seperti anarkisme dan komunisme (menurut teori Karl Marx ia merupakan peringkat terakhir pembangunan sosial dimana demokrasi adalah diamalkan secara langsung , dan tiada kerajaan yang bebas dari kehendak rakyat).
          *wiki 2013

          #CELAH BEDAH MANA DEMOKRASI TU UMNO YANG REKA ? samdol !

          • Hamba Ar Rahman says:

            nanti Moo akan kata…apa hang nak jawab pada Allah azzawajal?

          • sireh ke gagang says:

            bro HAR , saya jawab nanti , saya berjaya lari dari diperbodohkan oleh puak lebai sangkut & cinabeng kiasu . saya berjaya kekang minda saya dari dicemarkan dakyah palsu lagi bohong dari mereka tu .Alhamdulillah.

        • bangKano says:

          Weiii Moooo…demokrasi ciptaan UMNO lagi baik dari demokrasi ciptaan DAP,PKR & PAS. Pendrafan undang undang mesti di debat kan dalam Dewan Rakyat oleh para ahli parlemen sama ada dari BN ato pembangkang sebelum di luluis kan & di warta kan sebagai undang undang terakru.

          Tapi dalam pemilihan CEC DAP tak melaksana kan malah menafim kan hak hak setiap ahli nya ketika membuang undi memilih ahli komiti. Tu ada ka demokrasi ato democrazy wahai Mooo…? Begitu jugak PAS bila memecat ahli depa tanpa ada pembelaan diri…tu adil ka..? Bagi PKR lagi dasyat…Anuaq melantik diri sendiri sebagai penasihat PKR…sapa yang lantik dia tu..? Ada ka ahli PKR sendiri yang buat pilihan dalam pemilihan mesyuarat agung PKR hah..?

          Ni ka corak demokrasi tulen yang dok sakan hang kepoh kepoh kan tu hah wahai Moooo bebai macam lembu…?

      • sireh ke gagang says:

        En WTF , tony baru turun dari tongkang , sebelum PRU13 . selama ni dia hidup kat bawah bendera mao tse tung . sbb tu bengap dia makin melantun2 hari demi hari . dia tak pun apr erti MALAYSIA dan KUASA MEMILIH RAKYAT MALAYSIA itu.

    • Anak_Nogori says:

      Mana ko belajar kemenangan satu2 parti itu berdasarkan satu kepala satu undi?..dari Anwar ka?.

    • gambus says:

      satu kepala satu undi ?? woiii apek tony bodoh , DAPigs punya excel lagi hebat oooo , tiba-tiba undi orang lain boleh naik dan naikkk .. itulah cara puak DAPigs mengundi kakakakakaka

    • raplahjingaa says:

      Apa yang hang dok meroyan toni, kedai sup anjing favorite hang tu dah kena tutup ke ??

      satu kepala dua undi, satu kerusi DUN satu kerusi Parlimen,

      BN 133 kerusi, pembangkang 89 kerusi !!
      ketonggongan hang dah melewati sempadan logic !!

    • bangKano says:

      Weiii tony….BN meraih 133 kerusi parlemen seluruh Malaysia walo pun sekadaq 49% undi…PR walo pun meraih undian terbanyak 51% cuma dapat 89 kerusi parlemen. Bermakna dalam parlemen berjumlah 222 kerusi..BN memiliki 133 MP n PR cuma ada 89 MP. Mana yang lebih banyak…? Ada ka PR ato BN…ni ada la formula matematik mudah wahai tony dah lama tak dapat mengawan tu sebab hang dok sakan meghoyan.

      Ada ka angka 133 tu kecik dari 89 sila jawab tony….kalo hang pi salak kat rakyat AS dah tentu da gelak bergulin gulin ataih jalan lagu macai macam PR semasa demo dulu lan..? Dah tentu rakyat AS akan kata… ” what dammed stupid this idiotic monkey “.

      • WTF says:

        Ingat lagi org2 bodoh Fuckutan hantar petsiyen melalui Twitter pasal ni pada Obama, Obama pun buat tak tahu siap congratulate Najib bila BN menang PRU13…

        Fuckutan mmg bodoh…

  8. Man says:

    Tangkap!

    Jangan biarkan perkara ini berleluasa.

    Kalau pihak berkuasa enggan bertindak, jangan marah kalau ada pihak lepas ni dengan bangga mengibarkan bendera Israel atau Israel untuk tujuan provokasi.

  9. PASpartyNGOK says:

    Hisham & Samad janggut sedar mereka sudah menjangkau ke tahap expiry date. Walau sudah mahu expired mereka tetap mempertahan cara mereka yeini menderhaka sampai kehujung nyawa.

    Apa yang kita ingat Samad janggut pernah jadi orang baik. Dia kemudian pilih untuk jadi jahat kerana bergaul dengan ramai orang jahat. Orang yang kurang bersyukur.

    Sementara Hisham kita tak pernah dengar bila dia pernah jadi baik. Dia sudah jadi penentang semenjak zaman pelajar hinggalah menjadi seorang pelarian. Dia exile dibanyak negara termasok India. Pernah jadi stow-away dlm flight dan ditahan. Sifatnya memang sifat menderhaka. Apa jua yang ada selagi benda itu datang dari kerajaan yang memerintah, tetap salah baginya, dan dia akan tentang. Dia sepatutnya tidak memilih Msia sebagai tempat tinggal jika semua yang ada di Msia adalah buruk, tak betul, salah, pincang dan rendah nilai.

    Hisham sepatutnya pilih utk tinggal diTimbuktu, PNG atau negara yang sewaktu dengannya. Kita tak hendak komen tentang ibadah nya, keimanan nya tetapi kita sangat2 berharap Hisham tidak salahkan Allah kerana mewujudkan dia didunia ini. Kita harap Hisham tinggi imannya dan kuat beribadah. Dengan ini kalau Hisham tak dapat dunia dia akan dapat akhirat. Wallahu alam.

  10. jombo says:

    Jelas Samad janggut , setiap perkara yang gagal diselesaikan di dewan rakyat maka wajar untuk rakyat berdemonstrasi dan demonstrasi itu halal. Samad janggut juga bertekad untuk menumbangkan UMNO-BN kerana UMNO itu pengkhianat.

    Elok juga Samad jenggot buat puisi ataupun buku yang bertemakan “UMNO PENGKHIANAT BAHASA MELAYU”. Kemudian boleh jual pada semua kaki demonstrasi huru hara nanti. Boleh dapat duit untuk kumpul banyak-banyak dan digunakan nanti sewaktu kempen jadi calon pilihnaraya. Kita tengok berapa ekor beruk undi si janggut tak sedar diri ni.

  11. yeop says:

    layan puak kurang ajar dengan undang2 rimba je..

  12. SMV Malaysia says:

    Org macam ni patut kena tahan jer kat Guantanamao Bay

    http://smvonline.blogspot.com/

  13. DataCode says:

    Tindakkan yang sepatutnya dikenankan kepada mereka adalah masukkan semut dalam spender waktu tangannya diikat,selepas beberapa minit lepaskan ikatan dan lihat betapa syoknya depa.

    • WTF says:

      This is a good suggestion…

      May I improvise a bit…penjara 5 tahun di mana setiap satu jam for a period of 24 hours (tak boleh tidur) banduan diikat selama 5 minit dan dimasukkan semut dlm spender, kemudian dilepaskan supaya depa dpt garu2 anunya…

      Hehehe….

  14. Topup says:

    pelakuan mereka sama saja macam cerita hikayat si Tanggang !

  15. Topup says:

    kalau dapat di sumpah…elok disumpah menjadi Tiang bendera

  16. awang says:

    Mooh awat hang tak rujuk alquran pasai apa pas tak mau buat hudud di kelantan?

  17. Anak Lenggong says:

    Moon lembu.. ko tak cerita ke berkenaan dengan caj air diPenang naik 100% sebab perbadanan air Penang dah tak sanggup nak bagi subsidi..ko tak nak cite ke kenaikan cukai pintu diSelangor, kadar kenaikan sewa gerai-gerai dibangunan perbadanan negeri selangor..bangkai punya moon lembu..

Leave a Reply