Menu Utama

The New Village Movie: Romanticizing Communist Insurgents

By Suffian Ahmad

Let it be known that, during the British rule, the Chinese were not slaves or somewhat forced to be here in Malaya. They are here as workers, being paid an amount of money to work for their English or sometimes Malay bosses.

The Chinese then managed to expand their wealth by trading with themselves and the locals. The Malay locals welcomed the Chinese and even helped them to establish small colonies near Malay Kampung’s all over Malaysia.

However, during the China-Japanese war, the Chinese in Malaysia had become restless. They know that the Japanese will eventually come to Malaya soon, so they had to do something to ensure that they can survive Japanese attacks. Even though, the British assured the Chinese that they will protect Malaya and all of its inhabitants, the Chinese still demands that the British were to give firearms and military training to them. Thus the MPAJA (Malayan People Anti-Japanese Army) was born.

Unlike the Chinese, Malays were treated worst by the British during the Japanese Occupation. The Malays were not permitted to organize racial military units. However, the British did make a Special Unit for the Malays to join the British Army and they called it The Malay Regiment. Unlike the MPAJA, the Malay Regiment was not independently run my Malay officers per se. They can only act by orders from the British government.
After the war, the Malays continue to serve the British and the Chinese (with arms supplied by the British) went into the Malaysian Jungle and create their own militia. Ironically, the Chinese are using the arms supplied by the British to fight the British in a mission to remodelled Malaya into a communist country.

Malaya was in a civil war, while insurgent’s tries to rule by force, politician from all of the races were trying to find a peaceful solution to gain independence from the British. The communist was terrorizing the people of Malaya.
The communist insurgent was not the hero that the Chinese has expected. They killed, raped and pillage everything that they can get their hands on.

The British government with the cooperation of local leaders tried to help the people of Malaya especially the Chinese by implementing various policies and protocols. This also involves re-location of the Chinese community in “New-Villages” so that they can protect the Chinese from communist attacks. The Parti Komunis Malaya, would prefer to attack and influence the Chinese so that it would be easier for them to obtain food and information. These “New-Villages” has since become a pleasant community where many of the Chinese choose to stay.
Now, there are movement made by the younger generation to dig up and portray these insurgents as heroes. It is unsure what their intentions are by bringing up an issue that will certainly open an old wound of the country.

From Mat Sabu’s statements by saying that Mat Indera is a hero to Amir Muhammad’s movie titled “Lelaki Komunis Terakhir”, it seems like some people wants to re-live the communist experience at the expense of the nation’s security, peace and harmony.
Now, it seems like the pro-communist movement in Malaysia are taking it another notch. They made a movie romanticizing the PKM “struggle” to ensure that the legacy of the PKM will be remember by all. And best of all, they will be remembered as one of the groups who fought for the independence of the country.

The “New Village” movie was set to be screened in local cinemas on the 22 of August 2013. However, because of the movie seditious nature and romanticizing the struggle of a communist faction, the Home Minister decided that it was enough and we need to put an end on giving a hero title to communist insurgents who were considered as an enemy of the state.

Kudos to the Home Minister for acting swift and fast to contain the film before it broke out to the public.

Freedom of expression is one thing, but the immortalizing an enemy of the nation for the sake of entertainment is another. I hope that the Chinese community especially those who are supporting the Communist ideologies must understand that they were the one who spread the seed of hate among Malaysians.

They also need to understand that the PKM was responsible in killing hundreds maybe thousands of Chinese, namely women and children in their 14 days of rampage in Malaya. The PKM were not more than a glorified “kampong” style gangster who took advantage of the instability of the country.

Disregarding what the Malay feel about the communist, the Chinese needs to remember that, the PKM were the one who raped their wives and daughters, took all of their livestock and food, and made their lives a living hell. The PKM tortured and kill them for their mission, not the Malays, not the British or any other parties. Some say that the treatment given by the PKM to the Chinese was similar to the Japanese during their occupation of Malaya.

It is unwise for anyone who did not live in that particular era to create such stories to romanticize the PKM or any other communist insurgent. They need to understand that, some of those who survived the 14 days of terror are still here. The PKM are not heroes, calling them heroes will only hurt those who had suffered greatly in their hands.






18 Komen to The New Village Movie: Romanticizing Communist Insurgents

  1. alfie says:

    Era Tranformasi Ah Jib Gor,janji janji Anwar Ah Jib Gor akan tepati. Cina punya hak lebih penting dari melayu. Walau pun kita undi BN/UMNO dasar2 yang Ah Jib Gor laksanakan ada lah dasar pembangkang,maklumlah nak jadi popular,supaya cina tak payah lagi undi Anwar sebab Ah Jib Gor pun boleh kasi.

    1Malaysia Ah Jib Gor= The greatest UMNO Fiasco

  2. tony gunawan says:

    sejarah cina di malaysia memang tak bolah pisah dengan komunis!
    jadi apa masalah sekarang!

    • raplahjingaa says:

      Masaalah ?? masaalahnya toni, komunis tak ada tempat dalam era Malaysia masa kini, komunis telah dikalahkan oleh askar melayu, ching peng mencanak lari ke Thailand.

      ada faham ??

    • bangKano says:

      Hang ni betoi betoi bengap lagi konyol tak dak perasaan nurani langsung terhadap mangsa mangsa kekejaman para gerila penganut PKM semasa era anarki 14 hari… selepaih kekalahan Jepun di Malaya. Hang tau tak arwah datuk aku pun hilang entah ke mana semasa kekejaman pejuang pembebasan Malaya PKM dalam amsa 14 hari tu…samapai la ni keluarga aku tak dapat beghita tang kehilangan belia sama ada hidup ato mati…dengaq ceghita dia kena tangkap oleh gerila cina PKM tu kunun datuk aku penyokong Kempetai Jepun dulu.

      Sampai la ni aku benci pada cina yang bersifat kejam,ultra kiasu & mementing kan diri sendiri & kaum depa jerrr.

    • gambus says:

      Mengaku jugak kau Tony DAPigs , patutlaa anak beranak Lim lantang menyokong komunis dan segala puak racist cina !

      Masalah sekarang komunis ialah pengkhianat negara , pembunuh dan keparat !!! mereka bukan pejuang !!!

    • luvmy says:

      Kenapa la kita biarkn masyarakat cina duk kat Malaysia? B4 merdeka dlu, hantar balik cina lg bagus..Macam pakej PATI..

    • WTF says:

      Tak dapat dipisahkan????

      Memang perangai dictatorship hangpa tak boleh dipetikaikan…

      Kata demokrasi, padahal dictatorship

      Inilah DAP Racist…

    • Mawar says:

      Aku suka kau mengaku kau komunis toni!!
      Memperkuatkan lagi kefahaman aku ttg org cine. Thank you toni, lu memang cina tak guna!!!

  3. […] View original post here: The New Village Movie: Romanticizing Communist Insurgents […]

  4. pasdaplaknat says:

    Masalahnya ada org Melayu yg teringin sgt nk jd CINA.. mcm dlm PAS. Semua nk jilat DAP punya jalan.. tiba2 Mat Sabu Syiah sokong komunis, ape hal? bapak die dulu komunis ke?

  5. raplahjingaa says:

    Tengok still screen shot kat pic atas tu ” Semasa peperangan anti penjajahah Bristis / The war on British colonisation ” kepala hotak depa !

    alooo cina DAP, sejak bila komunis berperang atas dasar anti penjajah ????
    Dalam peperangan anti penjajah…Datuk Maharajalela, Tok Janggut, Mat Kilau, Datuk Bahaman dan banyak lagi pahlawan-pahlawan melayu yang gugur.

    Berapa ramai cina yang yang dibunuh British sebab mereka nak bebaskan tanah melayu dan daulat kan raja-raja melayu ?? seekor pun tak ada.

    Komunis menentang British dan kerajaan Tanah Melayu yang merdeka kerana mereka nak jadikan Tanah Melayu negara komunis.
    full stop !!

    • anakbochek says:

      Setuju bro, kalau betul PKM berperang menentang penjajahan British, they should put down their firearms selepas Tanah Melayu merdeka. Tapi PKM terus menerus membuat huru hara hingga mereka meletak senjata tahun 89.

      Tapi harus ingat, PKM bukannya menyerah kalah cuma mereka bersetuju untuk meletak senjata dan berdamai.

      • Hamba Ar Rahman says:

        Walaupun depa letak senjata..tapi agenda untuk mengambil alih tanah melayu tetap berjalan…kalau dulu namanya PKM…sekarang mereka sudah berselindung di sebalik nama DAP….nama ini lebih selamat…kerana menggunakan nama ini, mereka boleh keluar di tengah2 masyarakat dan meneruskan agenda tanpa sembunyi2…kalau dahulu mereka terpaksa sembunyi dalam hutan…sekarang mereka sudah bebas…dahulu semasa mereka di hutan pun mereka ada tangan2 supporter dari luar yg berhubung dengan mereka…jika tidak…bagaimana mereka mendapat bekalan ubat- ubatan….senjata…makanan, pakaian dan info2 terkini dan lain2….sudah tentu yg jadi mata2 mereka adalah suku sakat yang sekarang ini bernaung di bawah DAP….sekarang mereka tidak perlu senapang…hanya keyboard dan computer screen with internet…sudah cukup untuk mereka menguasai dan memerangi kita…..dan sudah tentu golongan yg memperjuangkan Chin Peng supaya dibenarkan pulang ke malaysia…golongan inilah yg merupakan saki baki komunis yg sudah bebas di luar…..yang bodoh tetap si kitol moden yg mengangkat golongan DAP ini sebagai dewa dan raja…..

    • gambus says:

      banyak kisah bagaimana Komunis ni hanya ingin jadikan Malaysia sebagai jajahan mereka dan Komunis begitu mengagungkan pemimpin-pemimpin china komunis pada masa itu !!!

      Bila komunis menyerah kalah , China pun tak hingin manusia-manusia komunis keparat ni !!! kakakaka

  6. jombo says:

    yup contoh sikitol tu macam mooo dan toni

  7. notthatitmatters says:

    tau tak ada komunis melayu? PKM tu bukan semuanya cina.

    memang kamu ada kebebasan tidak setuju dengan filem ni. tapi kenapa orang malaysia tak boleh menonton dan menilai sendiri? ini nasihat kj kepada semua orang yang tak setuju dengan tanda putera kan?

Leave a Reply