Menu Utama

PEMBETULAN FAKTA BERHUBUNG DAKWAAN KONONNYA PELAJAR BUKAN ISLAM MAKAN DI DALAM BILIK AIR SEKOLAH – MAZIDUL AKMAL

Dipetik daripada http://www.mazidulakmal.com/2013/07/pembetulan-fakta-dakwaan-kononnya.html

Blog Amenoworld di entri terkini memaparkan dakwaan KONONNYA pelajar bukan Islam, berketurunan India dan Cina makan di dalam BILIK AIR. Berita itu kini tersebar secara meluas di media sosial.

Saya ingin MEMPERBETULKAN dakwaan itu agar tidak berterusan menjadi FITNAH.

Sumber daripada pihak bertanggungjawab memaklumkan kepada saya kira-kira 30 minit tadi.

“Gambar dirakamkan oleh keluarga pelajar itu kini tersebar di internet BUKAN bilik air tetapi BILIK PERSALINAN telah dinaiktaraf oleh pihak sekolah. Bilik sama dilengkapkan dengan dua meja serta beberapa sinki untuk memudahkan pelajar bukan beragama Islam membasuh tangan mereka,” ujar sumber.

12

“Mengapakah mereka tidak makan di kantin?,” soal saya.

“Kantin sekolah ditutup sejak hari pertama bulan Ramadan kerana kerja menggantikan pintu kayu dengan pintu kaca. Pihak pengurusan sekolah bimbang jika dalam proses pembinaan itu, mungkin pelajar menggunakan kantin akan tercedera,” jawabnya.

Gambar dipaparkan oleh blogger pro pembangkang itu seharusnya diteliti dan disiasat kesahihannya. Jika benar pelajar makan di bilik air, mengapakah perakam tidak memuatkan gambar mangkuk tandas? Bukankah gambar sebegitu LEBIH tragis sekaligus menjahanamkan imej sekolah majoriti tenaga pengajarnya berbangsa Melayu?

Saya difahamkan, selain pelajar Melayu, Sekolah Rendah Kebangsaan, SRK Seri Pristana, mempunyai 23 pelajar berketurunan India dan 3 Cina. Sekolah terbabit terletak berhampiran Penjara Sungai Buloh, Selangor.

“Boleh tolong hantarkan kepada saya gambar BILIK AIR sekolah itu,” pinta saya.

Sebaik gambar dipinta dihantarkan kepada saya, In Sha Allah, bakal saya kongsikan bersama semua pembaca.

Kes ini telah saya maklumkan kepada kakitangan Pejabat Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia dan diketahui oleh Pengarah Pendidikan Selangor.

Bukankah molek JIKA blogger Amenoworld terlebih dahulu mendapatkan penjelasan daripada pihak terbabit. Alhamdulillah, saya telah menghubungi pihak berkaitan sebelum memaparkan entri ini.

Bilik air dan bilik persalinan, berbeza.

Gambar lain sila lawati http://www.mazidulakmal.com/2013/07/pembetulan-fakta-dakwaan-kononnya.html






65 Komen to PEMBETULAN FAKTA BERHUBUNG DAKWAAN KONONNYA PELAJAR BUKAN ISLAM MAKAN DI DALAM BILIK AIR SEKOLAH – MAZIDUL AKMAL

  1. gambus says:

    guru atau pelajar sekolah tersebut dah confirmkan hal ini

    m.facebook.com/photo.php?fbid=10201111186796874&id=1085168988&set=p.10201111186796874&refid=18

    dahsyat puak Pakatan Rakyat ni nak mainkan isu perkauman dan agama untuk selamatkan penyokong DAPigs iaitu Alvin dan Vivian !!!

    tindakan Pakatan Rakyat ingin menimbulkan huru hara dengan menanamkan kebencian terhadap orang Muslim

  2. baba says:

    kalau setakat pembangkang bawa isu ini ok lagi la,kita faham memang sifat mereka utk memfitnah tapi ni si celaka sang kelembai minta muhyiddin yasin letak jawatan sbg menteri pelajaran sebab insiden tu apa kejadahnya. nak jilat balik ke si sang kelembai yang mulut sial tu dan pantang kena tegur tu?

  3. WTF says:

    Aku ternampak dalam facebook kawan aku, tapi bila tgk dia link blog Amenoworld, terus aku sangsi…

    Dan kesangsian aku terbukti yg tuduhan Amenoworld tu palsu semata2

    • WTF says:

      Ini link asal si Amenoworld

      http://amenoworld.blogspot.sg/2013/07/hot-kanak2-sekolah-ini-makan-dalam.html

      Dah lah ambik tuduhan dalam Facebook tanpa siasatan lanjut

      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200899734149459&set=pcb.10200899734349464&type=1&relevant_count=1&ref=nf

      Hohoho…sekolah pun sekarang boleh dipolitikkan….

      Amalkan selalu Fuckutan Rakyat

      • wan says:

        ape yg amenoworld fitnah?ko cakap dia fitnah tapi dia xfitnah apa2 bermakna ko yg fitnah..amenoworld cuma tulis dia dapat maklumat dari orang lain dan mohon siasat dan dengar penjelasan dari semua pihak sebelum mengambil apa2 pendekatan, kesimpulan dan tindakan..

        So celah mana fitnah tu?bgtau aku celah mana?

        • gambus says:

          contoh fitnah yang jelas ialah daripada amenooworld dan Gunasweri Kelly , cerita manusia penipu dan munafik macam ni pun Amenooworld boleh sebarkan

          1. Kanak2 non muslim disuruh berehat dalam bilik air.

          2. Mereka makan kat sini sepanjang bulan puasa hari tue.

          3. Alasan tak dinyatakan dengan jelas tetapi ibu bapa non muslim sedih anak2 diperlakukan seperti berikut.

          4. Kata mereka, meskipun bilik air tersebut telah dibersihkan tetapi still berbau. So tak selesa untuk anak2 mereka makan.

          5. Aduan sudah dihantar berkali2 tetapi pihak sekolah buat bodoh jek.

          mengambil berita yang tak benar dan menyebarkannya adalah contoh cerita palsu dan fitnah , kalau tulis ayat suruh siasat , tak bermakna mereka bebas menyebarkan apa sahaja !!!

          Malah fakta telah jelas , murid Islam juga meggunakan tempat tersebut sebelum ini , menagatakan ia toilet dan bersebelahan toilet juga nyata satu fitnah !!! tempat tersebut tak pernah digunakan dan baru , nak bau apakejadahnya ???

          kalau nak cerita pasal bau busuk macam bau jamban tu mungkin itu daripada bau badan si penipu dan kaki fitnah Gunasweri Kelly sendiri .. bukan daripada bilik persalinan

        • WTF says:

          Saudara wan,

          Ada aku tulis perkataan FITNAH tak dlm posting aku?

          Yang aku tulis, Amenoworld ambik tuduhan dalam Facebook tanpa siasatan lanjut

          Amenoworld patut tahu, adalah tanngungjawab seorang blogger untuk menyiasat sebelum post apa2 berita yg diterima.

          Kau kata, Amenoworld mohon perkara ini disiasat? Amenoworld mohon pada siapa???

          Ada Amenoworld pergi bertanya pada pihak sekolah?

          Takder kan, terus ambik tuduhan dlm Facebook tanpa siasatan lanjut tulis dalam blog.

          Aiseh brah….selebihnya pergi baca tulisan saudara gambus. You may learn a thing or two about ethics in writing.

          • wan says:

            aku rasa yg membaca ni yg kena belajar membaca..itu bukan tuduhan..kan dia dah cakap jangan ambil apa2 kesimpulan sebelum siasat..so kita jgn la terus percaya tuduhan dari ibu bapa yg menuduh tu..dan entry dari amenoworld ni bersambung..bukan 1 entry lepas tu senyap..dia update ape yg berlaku..dah baca entry terkini?
            contoh tuduhan ni mcm stesen tv yg melaporkan siapa dalang lahad datu..tapi sampai sekarang xde update..senyap je..siapa dalang perang pn xde sape kisah sekarang ni..

          • gambus says:

            dah kantoi fitnah baru nak suruh orang lain pulak yang belajar membaca , ini bukan sekali amnooworlds sibuk nak buat cerita fitnah !

            kalau dah tahu cerita mak tu adalah tak betul kenapa masih nak angkat dan buat cerita ??? ini sama juga menyebarkan fitnah !

            Baguslah dia update dan paparkan penjelasan dua-dua pihak ,mungkin dah takut bila fitnah dah kantoi kot hehehehe

          • WTF says:

            Saudara wan,

            Aku rasa awak yg kena belajar membaca

            Meh aku quote apa aku tulis

            “Dah lah ambik tuduhan dalam Facebook tanpa siasatan lanjut” (7:02 PM on July 23, 2013)

            dan “Takder kan, terus ambik tuduhan dlm Facebook tanpa siasatan lanjut tulis dalam blog.” (5:08 PM on July 24, 2013)

            bermaksud ‘Amenoworld ambik tuduhan dalam Facebook Guneswari Kelly tanpa siasatan lanjut tulis dalam blog’

            Siapa kena belajar membaca ni???

            Lagi satu, aku baca dalam Facebook kawan aku dimana ada link Amenoworld sebelum jam 5:04 PM on July 23, 2013 (pls refer to my previous posting)

            Ini membuktikan bahawa aku bukan peminat Amenoworld, apahal aku nak follow posting Amenoworld dari masa ke semasa???

            Pasal Lahad Datu, ada baiknya kau pergi tanya Ghani Patail apa dia buat dgn laporan yg KDN sediakan!!!

            Tang dalang tu, please refer to Wikileaks…

            https://wikileaks.org/cable/2007/05/07MANILA1534.html

            Kau nak percaya ker tidak, itu kau punya pasal la…

            Kurang2nya Wikileaks is more credible than Amenoworld

  4. heidi klump says:

    Saya cuma hairan, takde ke pilihan lain SELAIN dari bilik persalinan? Dewan Perhimpunan atau Dewan Sekolah ke?

    • WTF says:

      On this part, I would agree

      To flame hatred towards government, totally wrong brah…

      Let’s wait apa explanation sekolah tu…

    • Azlan says:

      ya betul heidi klump…banyak2 tempat,knp bilik persalinan yang dipilih untuk menggantikan kantin???bagi saya,biarpun sdh ada penjelasan tapi penjelasan mereka tidak munasabah dan masih tidak boleh diterima oleh masyarakat.

      • gambus says:

        cuba kau bagitahu aku , nak buat kat mana lagi .. ada orang bagi cadangan bodoh buat canopy ??? apa tuuu !!!

        Bilik Persalinan tu bersih dan tak pernah digunakan serta baru !!! ternyata sangat bersih !!!

        ada yang bagi cadangan suruh makan dalam kelas , deyyyy lu mau cuci bekas makanan dan tangan kena jalan kaki jauhh laa deyyy , lu tak pernah sekolah kaa !!!

        apa penjelasan yang tidak munasabah ??? penjelasan penipu dan fitnah daripada Gunasweri Kelly tu pulak yang kau percaya hinggakan orang bukan Islam begitu seronok menghina bulan ramadhan dan umat Islam .. orang sakit jiwa macamni lebih suka percaya fitnah !!!

      • WTF says:

        Saudara Azlan,

        Kalau penjelasan dari pihak sekolah tak boleh terima, nak buat macam mana kan?

        Everyone is entitled to their own opinion…

        Tapi kalau ada sesiapa nak tuduh Guru Besar dan guru2 terbabit tidak berusaha untuk mencari inisiatif mencari alternative lain yg lebih elok, rasanya not fair to him.

  5. RAANI says:

    dahsyat puak Pakatan Rakyat ni nak mainkan isu perkauman dan agama untuk selamatkan penyokong DAPigs iaitu Alvin dan Vivian !!!

    wat do u means by DAPigs,…atleast they said sorry and this school management is nt responding at all,…dah salah nak sembunyi pulak pe hal,..budak2 tu dah minta maaf settle la,..still nak pig pig ape,..sang kelembai,..i noe wat u mean ,..if i wan i can screen shot this n post in fb,…bt sorry yea im nt sooooo racist,…siang siang lagi ni i minta maaf,…puas

    • WTF says:

      Hehehe… you are entitled to your opinion, and so is he…

    • gambus says:

      Jadi orang yang menipu dan membuat cerita mengenai pelajar makan di ‘toilet’ bukannya racist? nyatanya mereka ingin menimbulkan perasaan tidak puas hati antara agama dan bangsa , lihatlah bagaimana orang bodoh macam kamu yang percaya cerita ini , lihatlah akhbar india dan bloggers Pakatan begitu suka memainkan isu perkauman dan agama ni untuk kepentingan politik mereka dan mennyalahkan kerajaan dan orang Muslim !!!

      Kenapa pihak sekolah perlu respons ??? sedangkan puak Pakatan dan akhbar india yang nyatanya menipu dan membuat fitnah dalam hal ini !!!

      Dengan menulis DAPigs kau kata ia sebagai racist ?? mana kau belajar ni , daripada DAPigs read bean army ?? atau daripada Lim kit Sial !!! tak sekolah punya orang !

      Pasangan porno yang menyanjung DAPigs ini tidak pernah menyesal bila memuatkan gambar menghina Islam , malah dalam komen FB gambar tersebut mereka begitu suka bila ada orang yang marah , mereka tidak pernah menyesal ! malah dalam twitter juga mereka turut menghina orang Islam yang tak suka dengan gambar tersebut !!! bila semuanya dah tak terkawal baru dia nak mintak maaf !!! nak maafkan ?? selama ni berapa banyak orang yang hina Islam lepas begitu sahaja contoh macam Patrick Teoh dan Namawee..

      Kenapa nak mintak maaf kat aku !! Kau mintak maaf kat pengurusan sekoah tu dengan cite fitnah kau !! malah dalam komen FB pelajar pelbagai kaum turut mempertahankan perkara ni , tak maluuu kee kau budak-budak sendiri tahu dan tak mainkan isu perkauman dan agama macam puak Pakatan buat !!!

  6. RAANI says:

    my comment will wait moderation but this comment all,…accepted wah re wah,..satu msia

    • raplahjingaa says:

      Mestilah kena await moderation…u punya registration belum dapat green light !!…alooo bro, belajar hidup dengan peraturan…semua pun macam tu kat sini, what made u think that u re so special ? nothing ! zilt !

  7. me says:

    menggantikan pintu kayu kepada pintu kaca? sy mushkil sebabnya, kantin sekolah tu terbuka dan mana pintunya yg telah diganti. lagi pun setakat 1 atau 2 pintu, lama sangat ker nk buat? lain la kalau kantin tersebut dibuat tertutup dan berhawa dingin boleh la diterima.. walau apa pun tindakan pihal sekolah, ianya amat tidak masuk akal

    • WTF says:

      Let’s wait apa kata pihak sekolah

      For me, there are better place nak letak murid2 tu….

    • ayie says:

      Orang2 tua pon boleh goyah tengok orang laen makan depan2 masa puasa…ini kan budak2 skolah. lagi pon bilik persalinan tu bersih je aku tengok. berkerusi meja, meja pon beralas. ade sinki lagi. tempat pun tertutup. Kalau diorang makan kat kantin, agak2 ko la, budak2 lain yang berpuasa tu boleh tahan ke nengok jer?

  8. tony gunawan says:

    gambar-gambar ini dihantar oleh ibubapa pelajar berkenaan !
    apa kait dengan DAP ataupun PR!

    • raplahjingaa says:

      Kalau kerja jahat macam ni toni…tak ada kerja orang lain mesti kerja orang tonggong yang macam hang…kalau dah tonggong mestilah DAP !!

      1800 kertas undi boleh tersilap kira sampai 500 lebih…kalau tak tonggong apa namanya tu ??

      Aku sarankan DBP keluarkan lagi satu peribahasa…” tonggong macam DAP ”
      tak gitu toni ??? hehe..

    • gambus says:

      kalau dah ibubapa dia manusia racist puak DAPigs macam kau dan menipu serta membuat fitnah macam media Pakatan tu !!!

      apa lagii nak diharapkan oleh manusia racist macam puak DAPigs ?? tengoklaa buat isu dengan memfitnah pun kantoiii !!!

      kakakaka low class punya puak DAPigs dan Pakatan

    • badrole amin says:

      kenapalah engkau dilahirkan utk menjadi tongong tony, kalau si tony ialah burung kira sia-sia je mak-bapaknya ‘mengawan’

      kepada tony….

      ibubapa hantar gambar-gambar itu ialah penyokong DAP dan pakatan haram sebab mereka nak bantu beri peluru kepada DAP dan pakatan haram supaya dapat jadikan isu utk tembak lagi kerajaan

      kalau takde kaitan dengan DAP dan pakatan haram, takdelah blogger haramjadah pakatan haram ‘amenoworld’ jadi tukang sebar gambar dan jadi tukang rekayasa cerita tak benar mengenai gambar-gambar itu

      setiap hari ada saja komen dari si tony yg membuat aku dll terpaksa percaya si tony teramat tongong orgnya

    • WTF says:

      Aku nak dihantar ibu bapa pun tak leh brah…

      Status Guneswari Kelly is “In Relationship”. Malah tiada pun gambar2 nank dlm Facebook dia

      But of course, maybe the person buat some restricted profile org luar mcm kami tak boleh tgk…

      • WTF says:

        *Aku nak kata ibu bapa pun tak leh brah…

        *Status Guneswari Kelly is “In Relationship”. Malah tiada pun gambar2 anak dlm Facebook dia

  9. nangoi says:

    sekarang kebebasan untuk makan pun tiada suda ka?? kalau mau puasa, puasa laaah sndiri2…apahal kurung org yg tidak puasa?? ini menunjukkan betapa lemahnya iman org2 melayu yg tengah puasa x boleh tengok org lain makan.. kalau lah kes ini terjadi dgn org melayu, mmg cnfirm 1 dunia kecoh..meletup… 1 malaysia konon..bodoh

    • WTF says:

      Murud2 sekolah tu tak dikurung la bro…

      Menurut blog Mazidul, mereka ditempatkan di sana because kantin sekolah dibaiki…

      Tapi menurut Amenoworld, tiada explanation diberikan pihak sekolah. Malah dalam facebook Guneswari Kelly, “They quanteen them not to go out from break”

      Let’s wait for penjelasan pihak sekolah…

      Okay brah…

    • gambus says:

      tengok orang racist bodoh macam kau sendiri dah terpedaya dengan fitnah puak Pakatan dan cuba menghina orang Melayu dan Muslim , berita fitnah puak Pakatan tu sendiri sudah melahirkan seorang racist dan anti Islam macam kau !!! inilah yang puak Pakatan mahukan dengan menyebarkan cerita fitnah dengan memainkan isu agama dan kaum !!!

      • nangoi says:

        oh me the racist? so you are the stupid macai…as the nation know, ibrahim ali and few more umno’s garbage are the one who started this issues and yet still enjoying their tickets of freedom.. have u ever noticed regarding on the issue of Bible seizure in penjara sibu Sarawak? how about the banners around malaya which condemning the churches during the GE? i tell you what…the toilet@changging room things are not the main issue..but what people saw is the ISOLATION of fasting n non fasting students..i am not anti islam but i do live my life freely…tell u what..u are just a stupid guy who couldn’t think on your own gambus.. by the way WTF, the explanations from school are too lame…too cheap bro..i wouldn’t buy 4 it…

        • WTF says:

          You buy it or not, that’s not my problem

          Now you show your true colour…

        • gambus says:

          yup its show you are anti Islam and anti Malay , same like DAPigs , when you write

          “kalau mau puasa, puasa laaah sndiri2…apahal kurung org yg tidak puasa?? ini menunjukkan betapa lemahnya iman org2 melayu yg tengah puasa x boleh tengok org lain makan.”

          show how stupid are you !!!

          and its continued with

          “kalau lah kes ini terjadi dgn org melayu, mmg cnfirm 1 dunia kecoh..meletup… 1 malaysia konon”

          kids we dont need bastards racist like you in Malaysia , becoz you read a lie article about School in Sg Buloh , you easily trap in religious and racial sentiment that create by some assholes , your comments show how lowest youre !!! and only believe the stupid things !!!

          Kes Ibrahim Ali yang ingin membakar bible yang sememangnya melanggar peraturan dan masih dibicara dalam mahkamah !!!

          Kenapa puak extremist kristian cuba memainkan isu ini dan masih ingin mencetak walaupun mereka sendiri tahu perkara ini masih dalam perbicaraan !!!

          Jelasnya pihak extremist kristian memang sengaja nak buat provokasi dan porak perandakan hubungan antara agama di malaysia

          Kalau macam tu bukan sahaja Ibrahim Ali yang patut didakwa malah puak extermist kristian juga patut didakwa , kedua-duanya tak patut lepas daripada Akta Hasutan !!!

          kau tahu tak Ibrahim Ali sebelum ini pun pernah kena ISA … macamana macai macam kau kata UMNO ni bebas ?? bodoh punya macai DAPigs !

          i dont believed racist pig like you , show us why the bible must be seizure !!! condemning the churches around Malaya , show us the fact also ??? and then i can comments !!!

          aku memang takkan percaya racist bodoh macam kau sangat mudah dipergunakan dan percaya dengan perkara fitnah .

          macam yang kau tulis

          “but what people saw is the ISOLATION of fasting n non fasting students”

          woii racist bodoh !!! sebelum puasa lagi tempat tersebut digunakan bersama oleh pelajar Islam dan bukan Islam , jadi dimana isolation ???

          orang racist bodoh dan anti Islam macam kau jee yang takde toleransi agama , agama kau tak ajar kee jangan nak menipu dan buat fitnah ???!!!

        • badrole amin says:

          sorry to say you’re the true stupid & racist macai ‘nangoi’…as the Muslim majorities know Ibrahim Ali didn’t start any fire, it was the cocky, arrogant & tokong lim guan eng & lots more DAP’s stinking garbage who started the fire(lots of issue & provocation) in the first place that caused the reprisals from Ibrahim Ali, his NGO’s & other Muslim NGO’s

          this DAP’s stinking garbage who’s enjoying their tickets of freedom with continuous & multiples provocation towards anything that can caused sensivities to the Malay’s & their religion Islam…this DAP’s stinking yet despicable garbage is exploiting their freedom because the authorities unwillingness to enforce ‘Akta Hasutan’

          Where’s you proof when you said about ISOLATION of fasting non-fasting students? you must shut your fucking mouth if you can’t present the proof & didn’t bother the explanation from the school…you’re too lame & cheap ‘nangoi’…chill out man! i think you should soak your head inside the ‘pangsai bowl’ again!!!

          • badrole amin says:

            kepada ‘nangoi’….

            i suggest you don’t have to answer my seeking for proof about the so-called “isolation of fasting non-fasting students” that you’ve made

            i don’t like to hear ‘nangoi’ say(answer) “the picture is the proof(kononnya ‘speaks by itself’) about isolation of fasting non-fasting students”…if ‘nangoi’ said like that, i’ve to give ‘explicit reply’

        • raplahjingaa says:

          get your facts right !! the temporary canteen ve’ been there since march this year which involved all the students…why the scumback made an issue out of it during Ramadhan…5 months later ???

          • holllwoow says:

            the canteen should be open for all….this show how racist the school is….my canteen school open during fasting season also(canteen operator also muslim), and non-muslim were encourage to have their meal in canteen whereas the muslim student stays in classroom…….org bodo ja pndai2 suka letak anak org mkan d blik persalinan…kan bilik prsalinan sblh dia tndas……moreover, pintu berkaca pala hotak….ada nmpak tak pintu narnia sna? i guess the student must go in some sort of door baru bole msuk kantin….skula cuma bt alasan jer tba2 insert pintu brkaca, nmpak permainan dia

          • WTF says:

            Saudara/Saudari hollwoow,

            Off course la the canteen should be open for ALL…

            Let’s think of the following scenario’s:

            “The canteen operator do not wish to cater the school during Ramadhan due to small amount of school children (28 non muslim according to FMT, but off course I am pretty some small muslim kids don’t puasa so let’s say 50 in total) because of the small amount of money could be generated and at the same time have to pay out the rent in the canteen.

            Due to the above, the school take the opportunity to do some renovations to the canteen and allow the non-muslim students to have their meal at the existing changing room which was established since March 2013 (as the canteen cannot cater the amount of student (believe to be 1,300 students in total (source from FMT) and accordingly the canteen can cater only 350 pax)”

            I am not saying the above is what has actually happen (besides I live outside Malaysia) but I believe there is a possibilities the above may happen.

            You said your school canteen open during Ramadhan, while mine too (during 80’s off course as I am that old) as the number of students is around 2,560 students whereby 1,024 students are non muslim (give and take). Perhaps we should look into this and have to look at the number of students and ration between the muslim and non-muslim students whereby the canteen operator shall survive with such number during Ramadhan.

            On the subject of bilik persalinan, yes I will agree it is probably not a good choice, but do you think the HM and the teachers have not look any alternatives/taken any initiative to have a better location. I bet you too did not go to SRK Seri Pristana and much like me, and do not know the full situation and facilities available of this school.

            On the canteen renovation, well I do not what is pintu Narnia (that’s a movie, am I right) but if there is renovation made (pintu kayu to kaca ker or whatever), surely there is some documentations that can be requested by the parents during PIBG meeting.

            Now, does that answer your enquiry or even put out the fire in you, that’s not for me to say.

            But I wonder, what do you mean by “nmpak permainan dia”?

            Are you telling me the HM and the teachers telling lies??? How come you do not question Guneswary Kelly, who smear the good name of the school and furthermore stir up racial hatred towards to HM and the teachers of the school. Does’nt that warrants Guneswary Kelly lie too on this subject.

            That is for you to judge…

  10. wan j says:

    minta je gambar kantin yg nak diubahsuai sbg bukti.. sama2 bagi bukti sama2 nilai.. apa susah..

  11. narma says:

    Sengaja nak porak perandakan kedamaian Dan kerukunan semua kaum di Malaysia tercinta.. Blogger mcm ini pon patut disiasat..

  12. zainul says:

    bengap ke ape siapa yg ckp bilik persalinan??? dah jelas-jelas bilik air..xyah nk cover dah..

    • WTF says:

      Malaysiakini telahpun melaporkan it’s bilik persalinan since March

      http://www.malaysiakini.com/news/236495

      Jadi, don’t think its a racist issue, tapi lebih kepada tiada tempat nak buat makeshift canteen…

      Tapi kalau guna dewan sekolah lagi bagus

    • gambus says:

      patutnya kau minta bukti kat puak Pakatan tu , adakah ia tandas !!!

      tandas dan bilik persalinan pun taktahu bezakan !

  13. Perangai cacai pembangkang sangat memualkan. Menabur FITNAH yang maha dahsyat.. Pembangkang bukan tonggong, mereka beruk bodoh..

  14. Elaine says:

    Well probably they could be allowed to have their lunch/break in classroom?

    • WTF says:

      In other words, yes…

      Though this problem is since March…

      That’s the real problem, slow in completing the canteen renovation

      • gambus says:

        yup before ramadhan , muslim kids also eating there . soo what the fusee???

        racial and religious tension only happen when we have Pakatan and their pencacai like Guneswari Kelly etc !

        https://www.facebook.com/guneswari.kelly

        we can see how stupid their comments there !!!

        it is not in ramadhan only , before ramadhan many muslim kids also eating there !!! (yes i type twice for dumb ass racist who think its only for non muslim )

        if they talking about hygene , the place is new !!!

        what else they want to know ? the truth is out there 🙂

    • luvmy says:

      Most probably, the school thought that that changing room still new and have SINK…easier for the student to wash hands. If dewan..they might need other place to do the perhimpunan harian if the dewan already become a canteen. Nothing much to comment..let’s wait explanation from the school.

  15. WTF says:

    I think in conclusion, Guneswari Kelly cuba menyemarakkan api perkauman dgn mengunakan isu penempatan sementara murid2 sekolah since March di bilik persalinan.

    Ditambah pula dgn garapan Amenoworld dan Makkal Osai, lagi marakla api perkauman.

    Malah Malaysiakini juga telah mendapat penjelasan yg jelas di mana the action for the makeshift of canteen is not racial hatred nor act of the Malay untuk murid2 bukan Islam.

    Kepada org2 yg aku tak kenal posting 1st time di sini, I just nak tahu from you, what is your action???

    Up to you brah….but please selidik berita anda terima.

    • gambus says:

      Guneswari Kelly said “Dear friends do u hv feeling n a sense of humour. Is it fair for a sekolah kebangsaan sri pristana treatment our non Muslim children like this during puasa month.

      They restricted our children to go canteen becoz they will dirty and gave them bilik bersalin n mandi for rehat. They quanteen them not to go out from break.

      Is this fair? Can school treat like this. No food serve n no canteen. That bathroom is full of bacteria n smell becoz its a bathroom n next door toilet with the horrible smell.

      When we ask they keep sending to another bathroom n store place.

      As a mother I m in teas n sadness. My child in mess at Malay School. Y the parties n no body voice out.

      How many times we need to run. No STOP FOR THIS!!! My dear malay friends do u think this fair? Can ur Allah accept this? Making our children in suffers. This wat 1 Malaysia is it????

      Pls help me some plss. I need help my child suffering at that roon whenever her break. Our complaints not taken in school in keep doing same ”
      ___________________________________

      yup status dalam FB dia juga nyata fitnah , dengan menyebut pelajar non muslim diberi tempat itu HANYA semasa bulan ramadhan .

      kononnya pelajar non muslim mendapat layanan yang buruk di Sekolah Melayu , yup that racist Guneswari write it as Sekolah Melayu !

      Guneswari juga menipu konon pelajar non mulsim dihalang ke Kantin

      dalam kenyataan FB dia dengan terang dan jelas ia adalah menipu dan satu fitnah !!!

      Memalukan orang macam Guneswari Kelly menipu dan membuat fitnah !!! taktau malu punya manusia !!!

    • wan says:

      berita dari mazidul ko seldik x?
      aku tgk video malaysiakini yg g sekolah tu ..wartawan dia cakap kantin tu xde tanda2 renovate pun..jadi siapa yg menipu?mazidul ke wartawan malaysiakini???
      lepas menteri campur tangan tiba2 boleh pulak kantin dibuka semula..macam mana?

      • gambus says:

        semua orang selidik sampai pergi sekolah tu !!! tak renovate pulak kau kata ??? abis yang menteri bagi rm10 000 tu suruh buat apa kot !!! suruh pengetua tu pergi holidays kaa ? niat murni pengetua tu untuk tidak mencederakan murid-murid yang ramainya budak dan terus menutup keseluruhan kantin , walaupun tempat renovate tu hanya sedikit sahaja

        isu kat sini bukan pasal kantin tu TAPI fitnah yang berbau perkauman oleh Guneswari Kelly

        -konon pelajar bukan Islam dikuarintin dalam tandas yang kotor dibulan ramadhan
        – konon pelajar bukan Islam dihalang makan dikantin dan dipaksa makan dalam tandas yang kotor dalam bulan ramadhan
        -menyebarkan konon pelajar bukan Islam mendapat layanan buruk daripada orang Islam dan daripada Sekolah ‘Melayu’

        inilah isu utamanya ! bilik persalinan tu sebenarnya lebih bersih daripada ruang makan rumah Guneswari Kelly sendiri !!!

        Sebelum ramadhan pelajar bukan Islam dan pelajar Islam termasuk anak guru juga makan kat ruang Kantin Tambahan tersebut !!!

        Jadi mana isu perkauman dan isu agama yang cuba dicetuskan oleh Guneswari Kelly ???

      • WTF says:

        Saudara wan,

        Kau nak aku siasat si Mazidul buat apa???

        Kau ingat aku ni private investigator ker???

        Tang video KiniTV minit 1:34, kenapa tunjuk kat satu tempat jer…

        http://www.youtube.com/watch?v=mlwTvJGwq04

        Apalagi, kau kan private investigator, pergi la siasat???

        Oh my…

  16. badrole amin says:

    cai macam nangoi, RAANI & zainul mesti percaya bulat-bulat(macam taik kambing) apa guneswari KY Jelly tu kata dlm FBnya…hehehehe

  17. kay says:

    erm….dahsyat sungguh semenanjung ni..terlalu pro politik…resist..agama ialah isu sensitif..jadi jgn timbulkan isu agama dalam malaysia..tapi bila difikirkan..media lah yg selalu memainkan peranan yg menimbulkan isu agama..jika semananjung baru ada berapa kaum dah nak bergaduh sesama sendiri bukan kah itu sangat memalukan untuk sabahan dan sarawakian..cuba belajar hormati agama org lain dan budaya org lain..tak rugi pun..saya sangat hormati org islam sabahan dan sarawakian yg mengamalkan dasar sederhana dan itu lah yg membantu keharmonian sabah dan sarawak…di sabah org islam dan bukan islam boleh tinggal satu rumah tau yg penting kita tau apa yg haram dan tidak haram…erm…tak tau la apa mau jadi…kecewa sangat dengan kamu ni…

    • gambus says:

      isu agama ni ditimbulkan oleh seorang sahaja dariapda Facebook yang bernama Guneswari Kelly , tak wujud pasal media , ini adalah kerja individu yang seronok buat fitnah dan menghina agama lain bersama-sama rakan FB dia!

      TAPI kerana cetek akal dan tak mampu berfikir dengan betul , dan hanya percaya memabi buta dari kaum masing-masing terus percaya cakap individu ini

      kat sarawak ada yang terjadi TAPI berjaya dikawal , tgk la apa jadi di LAWAS hanya kerana penagih dadah membunuh seseorang terus jadi isu perkauman ,yang lawaknya apabila sesuatu kaum tidak percaya kepada Polis yang kononnya mendakwa penagih dadah tersebut akan bebas sebab dia dari kaum tertentu tidak boleh diterima akal !!! kaum lain cuba membuat huru hara , inilah contoh orang yang cetek akal .

      isunya kat mana-mana pun ada isu perkauman dan agama , perkara utama kat sini toleransi dan tidak menyebarkan cerita fitnah !!!

Leave a Reply to gambus Cancel reply