Menu Utama

Filem The New Village Mengangkat Komunis Sebagai Pejuang Kemerdekaan?

Oleh Ab Jalil Backer

Tiba-tiba sahaja muncul kontroversi filem The New Village arahan Wong Kew-Lit. Kontroversi ini berkisar kepada dakwaan bahawa filem ini cuba mengagung-agungkan komunis secara tersirat. The New Village khabarnya dirancangkan sebagai sebuah filem berbentuk epik – yakni rakaman sejarah negara.

Malangnya permulaan filem ini jelas menganggungkan komunis apabila menulis “Sesama peperangan anti-penjajahan Brtish.” Secara simboliknya ia membawa maksud Komunis adalah pejuang kemerdekaan negara. Berdasarkan video klip pembukaan ini jelas Pengarah Filem mempunyai niat mengangkat martabat perjuangan komunis daripada perjuangan idelogi kepada perjuangan kemerdekaan.

The New Village
Filem yang memaparkan kisah yang berlaku pada 1949, dimana Tanah Melayu ketika itu diisytihar darurat setelah peperangan berlaku antara pentadbiran tentera British dengan Parti Komunis Malaya. Seramai 500,000 penduduk Cina telah dipindahkan di 480 kem di seluruh Semenanjung Tanah Melayu untuk membendung aktiviti komunis. Akta Perkampungan Baru 1949 yang telah diwujudkan selama 40 tahun menceritakan bagaimana keluarga Hakka menjalani rutin harian mereka setelah British mengisytiharkan darurat.

Klasifikasi: NA
Genre: Sejarah
Tarikh Tayangan: 22 Ogos 2013
Bahasa: Mandarin
Pengedar: GSC MOVIES
Pengarah: Wong Kew-Lit
Pelakon: Lenna Lim, Kevin Soo, Teh Young, Kevin Soo, Jeff Chin, Khor Ewe Pin, Sam Chong, Bernard Hiew, Hui Mei

Trailler: http://www.cinema.com.my/movies/movie_contents.aspx?search=2012.8286.newvillage1949.15490&section=trailer

Filem ini sepatutnya dibuat berlandaskan sejarah. Ia sepatutnya menjadi satu titik penting dalam memberi maklum kepada generasi muda cina mengenai kejahatan ideologi komunis dan sikap tentera komunis sendiri yang sebenarnya lebih kejam daripada tentera British.

Pengarah The New Village tidak faham antara perjuangan kemerdekaan iaitu membebaskan Tanah Melayu dari penjajahan dengan perjuangan menegakkan ideologi komunis di Tanah Melayu. Penduduk peribumi Tanah Melayu tidak pernah merestui perjuangan menegakkan ideologi komunis yang berkiblatkan Peking. Tapi apa hendak buat, Timbalan Presiden Parti Islam se-Malaysia pun anggap komunis pejuang kemerdekaan. Malangnya tiada siapa persoalkan apakah kelulusan Mat sabu untuk membuat tafsiran sedemikian.

Komunis bukan pejuang kemerdekaan kerana majoriti pejuangnya adalah dari Tanah Besar China bukannya penduduk asal atau pribumi Tanah Melayu. Hakikat bahawa majoriti orang Melayu sendiri ketika itu menolak komunis menunjukkan mereka tidak diiktiraf sebagai pejuang kemerdekaan.

Malangnya, filem ini dibuat bagi menyusup minda penonton secara halus bahawa komunis adalah pejuang kemerdekaan negara. Niat tersebut bukan sahaja jelas pada intro filem ini sahaja. Penggunaan bahasa Mandarin bukannya bahasa kebangsaan dalam filem ini juga mengukuhkan lagi prasangka orang ramai kepada filem ini.

Ini filem orang Cina Malaysia untuk mengangkat kaum cina yang menjadi tentera komunis di Tanah Melayu.

Sejarah Kampung Baru

Mengikut sejarah, KAMPUNG BARU dibuka semasa Darurat dari 1948 hingga 1960 sebagai strategi ketenteraan menentang Komunis di bawah Rancangan Briggs. Pada zaman Komunis bermaharajalela di Tanah Melayu mereka mendapat banya bantuan makanan dan perubatan daripada orang Cina yang tinggal di kampung-kampung, pinggir bandar dan berhampiran hutan.

Ada antara orang Cina ini merupakan simpati kepada perjuangan komunis atas dasar negara asal. Ada pula yang terpaksa membantu komunis kerana takut diseksa dan dibunuh.

Rancangan Briggs dilancarkan oleh Sir Henry Gurney di Persekutuan Tanah Melayu pada pertengahan tahun 1950. Pengarah operasi yang bertanggungjawab ialah Leftenan Sir Harold Rowdon Briggs. Ini merupakan tindakan oleh kerajaan jajahan British untuk menyekat bekalan makanan serta ubat-ubatan daripada berjaya sampai ke tangan Parti Komunis Malaya yang pada masa itu berniat menguasai Persekutuan.

Antara tindakan yang dijalankan ialah dengan memindahkan penduduk Cina dari kawasan-kawasan terpencil yang bertaburan dan menempatkan mereka di kawasan penempatan semula atau di Kampung Baru. Rancangan itu merangkumi pemindahaan penduduk Cina dari kawasan-kawasan terpencil yang bertaburan dan menempatkan mereka di Kampung Baru seperti di Jinjang supaya tidak diugut oleh Min Yuen untuk memberi maklumat dan bekalan makanan serta ubat-ubatan. Tujuannya semata-mata untuk melumpuhkan kegiatan Min Yuen.

Kampung-kampung baru ini dipagar dengan kawat berduri serta dikawal oleh pasukan keselamatan. Penduduk Kampung Baru diberi banyak kemudahan seperti pendidikan, perkhidmatan kesihatan, tempat tinggal serta bekalan elektrik dan air paip.

Jumlah penduduk yang terbabit dalam rancangan ini adalah seramai 470,509 orang yang ditempatkan di 440 buah kampung baru. Persatuan Cina Malaya (MCA) yang ditubuhkan pada tahun 1949 banyak membantu usaha kerajaan menempatkan semula orang Cina.Seramai 500,000 penduduk Cina telah dipindahkan di 480 kem di seluruh Semenanjung Tanah Melayu untuk membendung aktiviti komunis.

Perak adalah negeri dengan bilangan terbanyak Kampung Baru Cina iaitu 134 buah berbanding negeri lain seperti Johor (84 buah) dan Pahang (55 buah). Antara ciri struktur dan fizikal Kampung Baru Cina adalah jalan grid yang seragam dan saiz kawasan rumah yang umumnya sebesar 60 x 80 kaki persegi (18 x 24 meter persegi). Kampung itu juga ditempatkan berdekatan dengan kemudahan awam dan berjauhan dengan laluan masuk dan keluar utama.

Dari segi demografi, terdapat sekurang-kurangnya lima negeri iaitu Selangor, Pahang, Pulau Pinang, Perlis dan Terengganu dengan lebih 90 peratus penghuni kampung baru terdiri daripada masyarakat Cina.



(Next News) »



47 Komen to Filem The New Village Mengangkat Komunis Sebagai Pejuang Kemerdekaan?

  1. tony gunawan says:

    lu tak tau cakap bahasa cina ,tak faham bahasa cina baik u jangan cakap banyak-banyak!

    • gambus says:

      kau ni tony DAPigs , cakap pun gunalaa otak !!! tak baca ke artikel atas tu betul-betul !!! tak perlu cakap faham cakap cina pun dah tahu filem tu camana , filem barua komunis !!!

      konon komunis pejuang , kenapa tak terus cakap Jepun pun pejuang ?? sebab dorang pun lawan British !!! kakakakaka

    • jagungmentah says:

      Tony..你会读我写什么吗??

      ape yg aku dpt lihat dr motif diorang/korang ialah…diorang/korang just citer masa british selepas pendudukan jepun bknnya masa british sebelum pendudukan jepun..komunis mmg pengkhianat tanah melayu..ini citer masa kemasukan semula british selepas jepun..kenapa semasa british sebelum kemasukan jepun diorang tak angkat senjata menentang??sbbnya…diorang terseksa masa jepun dan nampak peluang utk merampas pemerintahan bila jepun kalah…namun diorang bad luck sbb british masuk balik…alang2 dah angkat senjata mestilah mau kongker terus tanah melayu sbb dh terseksa under jepun…jawabnya INI TANAH MELAYU..JGN MIMPI!!!

    • mexwonder says:

      Ni Dah Abad ke berapa ? Melayu bukan mundur.
      Bhse Korea, Jepun, pinoy, Br ktorang leh paham aptah lg bhse cine…
      Ke ko nak belajar bhse arab plak ?

  2. tubir says:

    Inilah kuatnya bila ada kuasa ,kita boleh menukar sejarah …dan boleh menghilangkan semua bukti keujudan sejarah pendudukan orang orang Melayu sebagai pribumi dinegara ini .Inilah yang dikatakan 1 Malaysia dan parti BN.Nampaktak apa yang tersirat…….dan sebab keceluparan pemimpin Melayu yang bodoh bila beriktorik dan mencipta selogan …..

  3. cinababi says:

    Cina memang BABI!!!

  4. Kamal says:

    Apa Najib. Shuhaimi Baba buat filem pasal Bapak kamu, kamu tak berani nak luluskan untuk tayangan. Aku dah menunggu lama nak tengok. Ini Astro Shaw dah buat filem propaganda untuk komunis sebagai pejuang kemerdekaan senyap senyap je keluar. Atas dasar apa cerita macam ini boleh keluar. 1Malaysia?

    • alimedanbaru says:

      Bang Kamal, bab macam ni saya pun naik hangin.. ni nak mula muludahlah ni..

    • WTF says:

      Aku setuju kata2 Kamal ni…

      Najib tak rasa malu ka? Filem ttg jasa ayah sendiri pun boleh main tangguh2 pulak

      Apa dah jadi ngan Malaysia ni???

    • alfie says:

      Penasihat Ah Jib Gor duk spin cerita Ah Jib Gor ni sangat popular. Perak Today Portal dua hari lepas spin cerita Ah Jib Gor orang yang ke 15 twitter popular dalam dunia. Kita dah tengok Ah Jib Gor 1Malaysia punya spin bila berjuta juta cina keluar makan besar besaran semasa PRU13 sambil banner ‘We love Ah Jib Gor’ tapi bila PRU haram satu cina pun tak undi dia. Nak ambil hati cina sampai jadi terlalu liberal macam2 undang2 dia mansuhkan. Orang cina mendadak naik minyak sampai berani nak ubah sejarah supayah perjuangan mereka untuk tumbang UMNO berterusan.

      KJ pun ambil PA cina Regina Lee nak ikut Ah Jib Gor supaya nak tunjuk dia seorang yang liberal juga and all this is done at the expense of the malay rights. Cina tetap bela orang cina si Ah Jib Gor ni duk sibuk nak jadi popular. Dr M dahulu pun cina tak suka still dia boleh run the country.

      Apa pun gua teringin juga nak tengok Ah Jib Gor pukul gedang rabana untuk wish orang melayu selamat hari raya ni. Ah Jib Gor reminds me of the last Ottoman ruler before Queen Isabel defeated him,after which all he could is just WEEP. Nampak nya semasa anak Tun Razak memerintah orang2 melayu telah hilang hak mereka dan jadi bangsat di negeri sendiri.

      • paktam says:

        setuju aku…. salah satu akta yg paling digeruni ialah ISA,tapi ah jib dh mansuh, melaui permahatian aku babi2 ni makin lemak bila ISA xda.. ah jib kalau nk baik pun berpada-pada la dgn cina ni..

        • alfie says:

          Semua jawatan dalam UMNO patut di pertandingkan kali ini kerana kita perlu ambil consensus sejauh mana melayu yang sokong dia.Kalau dia memang pun kita perlu analyse jumlah yang undi against dia. Kalau keputusan memihak dia kita kena hormat kerana ia lah arah tuju yang mereka pilih,tapi ada kan pilihan PAU itu.

  5. kukukambing says:

    sejahat jahat British pun mereka masih menghormati hakikat bahawa setiap tanah jajahan mereka termasuk tanah melayu ini masih ada pemilik asal nya.oleh sebab itu mereka masih mengekal kan raja raja melayu dan tidak mencampuri hal ehwal adat istiadat melayu dan agama islam walaupun dibawah jajahan mereka.
    Tapi bagi puak puak komunis cinabeng (TERMASUK DAP ) haramjadah ni sekali mereka dapat kuasa segala yang berbau melayu dan islam akan dikikis dan ditarah habis habisan

  6. raplahjingaa says:

    Menteri mana yang jaga ni semua benak, termasuk Perdana Menteri sekali…dol !

    • siraplengkong says:

      Tanda Putra masih yg terhasil dari penyelidikan dan fakta sejarah tak tertayang dan ditahan tayang oleh pemimpin melayu sendiri … tibe2 filem cinebang cilaka haram jadah ni yg tak tau ape asal usul boleh lulus tayang

  7. KuntaKinte Malaysia says:

    Pengarah The New Village tidak faham antara perjuangan kemerdekaan iaitu membebaskan Tanah Melayu dari penjajahan dengan perjuangan menegakkan ideologi komunis di Tanah Melayu. Penduduk peribumi Tanah Melayu tidak pernah merestui perjuangan menegakkan ideologi komunis yang berkiblatkan Peking. Tapi apa hendak buat, Timbalan Presiden Parti Islam se-Malaysia pun anggap komunis pejuang kemerdekaan. Malangnya tiada siapa persoalkan apakah kelulusan Mat sabu untuk membuat tafsiran sedemikian.

  8. siraplengkong says:

    filem ini mengisahkan tentang kaum hakka yg bahasa ibundanya ialah hakka …. ape kejadah filem ini dibuat dalam bahasa manderin … org hakka mana faham manderin maaa …

  9. tony gunawan says:

    ini filem hanya khusus untuk orang cina tengok saja,melayu tak payah campur !

    • cinabeng says:

      Kalau mcm tu. Filem tanda putra utk melayu sja. Cina jangan campur. Yg dap dok melalak tu ape hal. Bodoh punye cina.

    • shahrum says:

      Cina memang sayang sangat kat komunis, sebab komunis la adanya rancangan briggs. Adanya rancangan briggs la cina dapat tanah percuma, dapat kemudahan percuma, dapat bantuan percuma, pendidikan, infrastuktur dll. Sebab tu cina cepat maju, sebab awal-awal lagi dia dah dapat bantuan. Lepas merdeka, kerajaan bantu org melayu, dia bising konon orang melayu ni tak sudah-sudah perlu dibantu tapi dia lupa dulu dia pun dah dapat bantuan. Kalau ikutkan dia datang sini dulu pun merempat juga. Bila dah maju berlagak pula seolah kemajuan dia tu segalanya atas usaha sendiri. Tapi nak buat macam mana kalau dah memang dasar kaum pendatang yang tak sedar diri dan disebabkn tu jugalah mereka cuba nak memadam, memesong sejarah yang ada.

    • WTF says:

      Hahaha,

      Apa punya tongong la Tony ni…

      Kalau siar kat luar negeri, sure kena gelak pasal ni cerita propaganda kononnya Cina memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu

      Satu dunia tau la UMNO bersama2 MCA dan MIC yg memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu…

      • WTF says:

        *pembetulan:

        Kalau siar kat luar negeri, sure kena gelak pasal ni cerita propaganda kononnya Cina Komunis memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu

      • gambus says:

        silap-silap negara China pun halau mereka dan tahan filem ni !!! hahahahahaha

    • gambus says:

      kalau macam tu pi balik china dan tayangkan kat china laaa !!!

    • mexwonder says:

      Kalau Melayu x Beli tiket FIlem2 cine ni mne dapat untung ma ?
      Fikir dulu sebelum bg statement…

  10. baba says:

    darah komunis memang tebal dalam tubuh mereka kerana itu mereka tetap menyanjung perjuangan komunis, tapi yg sedihnya bila ada org melayu(pas) yg sokong penyagak komunis di malaysia dgn mengatakan mereka pejuang kemerdekaan mcm yg pengarah filem ni cuba tunjukkan.

  11. bangKano says:

    Ni la akibat nya pemimpin tertinggi politik melayu yang bahlol…begitu tegaih kat film melayu kunun nak jaga hati kaum pendatang. Ujung ujung kaum pendatang ni lagi advance & proaktif dah mengeluar kan film ngan bahasa ibunda depa tanpa di sedari oleh Lembaga Penapisan Film/LPF. Pegawai LPF ni masih goyang teloq ka dalam bulan ramadan ni hah…? Film tersebut dah jelaih lari dari fakta sejarah tanah ayaq dah terlepaih untuk tontonan rakyat.

    Pemimpin tertinggi kerajaan termasuk pegawai LPF semua nya bahalol,tarak guna & kecut teloq nak sekat produk produk penghinaan kaum pendatang nih. Apa nak jadi ngan Malaysia tak tau laa… apa ka slogan 1Malaysia tu bermaksud: Rakyat Perdatang Diutamakan..Rakyat Pribumi/Melayu dikemudiankan…begitu ka PM yang amat di kasihi hah…?

    Nak dengaq apa komen Menteri KDN plak….!!!

  12. alfie says:

    Kerajaan Ah Jib Gor sudah leka. Penyokong2 Anwar sudah guna tatik ala Hollywood untuk musnahkan kerajaan kuasa melayu,macam amerika buat filem yang portray semua orang islam jahat dan terrorist dalam filem mereka,filem ini dalam astro akan membuat banyak keturunan cina bencikan orang melayu. Ah Jib Gor the only PM yang tidur dengan mata yang terbuka!!!! At least bila Pak Lah tidur dahulu kita tahu mata dia tertutup!!!

  13. saiful says:

    BIASALAH
    AHJIB GOR BACUL MEMANG SAYANG CINA
    GUA TARA HERAN PEMIMPIN UMNO MAJORITY BACUL TAKUT CINA

  14. jagungmentah says:

    ape yg aku dpt lihat dr motif diorang ialah…diorang just citer masa british selepas pendudukan jepun bknnya masa british sebelum pendudukan jepun..komunis mmg pengkhianat tanah melayu..ini citer masa kemasukan semula british selepas jepun..kenapa semasa british sebelum kemasukan jepun diorang tak angkat senjata menentang??sbbnya…sebelum kemasukan jepun british tuan diorang..diorang terseksa masa jepun dan nampak peluang utk merampas pemerintahan bila jepun kalah…namun diorang bad luck sbb british masuk balik…alang2 dah angkat senjata mestilah mau kongker terus tanah melayu sbb dh terseksa under jepun…jawabnya INI TANAH MELAYU..JGN MIMPI!!!

  15. Jambol says:

    Kita hairan mengapakah kerajaan yang berkuasa ini membenarkan filem ini ditayangkan ? Tidakkah mereka sedar apa yang berlaku di sekeliling mereka ?Kerajaan ini lemah ?

    Apa dah jadi ? Sebagaimana biasa, mereka AKAN bertindak bila dah terlambat.

  16. alimedanbaru says:

    Kalau bab Syiah macam nak terbalik pak pak Menteri beri komen dan bantahan dalam akbar. Hai, takkan bab filem yg boleh mengentotkan muka kerajaan yg merdeka ni tak boleh menteri-menteri yg sama buat ribut dan bantahan!Kuasa dalam tangan, tak pandai guna kuasa, kang aku serah kat AkJuburi baru tahu!

  17. raplahjingaa says:

    Pak Lah, Najib…kedua-duanya satu species, pemimpin mesra pembangkang yang benak !!

    Pak Lah memulakan gerakan melemahkan negara dan sekarang di sambung pulak oleh Najib…pemimpin yang lemah akan mengikut arus, akan ia kan apa saja apabila di asak DAP, dan DAP hanya mempunyai satu tujuan, mengambil alih pemerintahan negara ini, dan menukarkanya sebagai satu lagi negara cina ala singapura.

    Saat macam ni..aku terkenangkan Allahyarham Mohd Rahmat, betapa strictnya beliau mengawal rancangan TV, sehingga penyanyi lelaki yang berambut panjangpun di larang ke siaran TV, inikan pulak propaganda Komunis. Menteri sekarang hancuss !! Rais Yatim dulu dengan rancangan hiburan tanpa sempadan, Saberi pulak…macam belum bangun dari tidur.

    Najib tak peduli semua ni, semasa keganasan komunis membunuh orang-orang melayu, Najib selamat di London, dia tak tahu penderitaan orang-orang kampung.

    Aku dah sampai limit !!…secara terbuka aku menyeru Najib di keluarkan dari barisan kepimpinan tertinggi UMNO !
    Lagi lama Najib di situ, lagi parah orang Melayu, lagi terkontang-kanting nasib anak cucu kita di masa depan.

    • alfie says:

      Macam Dr M kata si Ah Jib Gor ni nak diri dia jadi sebagai BRAND yang popular daripada menjadikan UMNO sebuah parti yang dihormati dan berkuasa. Selffish wanker!!

      He is trying hard to be popular by doing social way instead of running the country. Nak cina suka dia dengan bagi macam2,sibuk dengan drebar2 teksi supaya ada maruah diri,melepaskan tahanan EQ yang tahan tanpa tuduhan. I think bini dia yang duk pressure dia supaya mereka sekeluarga di sukai oleh rakyat Malaysia.

      Instead of governing the country he is do ‘Mother Teresa’ work. WAKE UP AH JIB GOR WE NEED A STRONG PM NOT A SOCIAL WORKER.

    • gambus says:

      Najib kena faham , pemimpin yang hebat bukanlah pemimpin yang asyik menuruti segala tuntutan Pembangkang !!!

    • mexwonder says:

      Jalan salahkan sebelah Pihak je..mne DS Anwar @ PAS…dimanakah perjuangan islam yg dijanjikan tu ?

  18. badrole amin says:

    selepas tak mampu ban filem tersebut, kementerian penerangan atau tokoh pakar sejarah harus mempertikai dengan memberi gambaran negatif(menerusi artikel-artikel dlm media cetak dan elektronik) tentang filem tersebut yg lari serta tidak menceritakan sepenuhnya fakta-fakta sejarah sebenar mengenai ‘sisi gelap’ PKM, kuncu-kuncunya dan ideologi mereka yg terpaksa ditolak secara total bukan sahaja oleh british malah oleh orang melayu yg menjadi penduduk majoriti di Tanah Melayu

    adalah jelas mesej dalam filem tersebut mahu mengelirukan pemikiran generasi muda terutama dari kaum cina supaya mereka dapat terus menebal dengan sikap ultra-kiasu, rasis, biaDAP, lupa daratan & tak mengenang-budi Orang Melayu

  19. abang batu says:

    Tidak dinafikan Cina memang pandai main wayang, sebab itu ramai pelakon Cina boleh tembusi pasaran filem barat di Hollywood. Dalam hal ini sebenarnya banyak orang Cina belajar dari negara barat yang berpaksikan Zionis.

    Filem NEW VILLAGE telah memanupulasikan sejarah sebenar, mengangkat perjuangan komunis ( mangkok ayun punya WONG KEW LIT ) dan mereka menganggap RAMD dan Polis macam petualang, sepatutnya Mat Sabu jadi pelakon utama dalam filem ini. Inilah jadinya kalau Cina dah besar kepala. PM apa nak jadi ni, KDN, FINAS suatu tindakan segera wajar diambil, ini adalah satu ancaman, seolah-olah meniup api kemarahan orang Melayu

  20. zapzapzap says:

    >< tau atau tak, pak aku citer, komunis masih ada smpi skrg 😀 and diorg still ajar anak2 cucu2 cicit piut tntang komunis. hanya cina yang dah lupakan komunis ja yang tak amik tau pasal ni, yg kain masih ada.

    cari je produk cina kat M'sia ni, jumpak je BINTANG (lambang komunis) merata2. sbb tu sng, diorg consume barangan cina je, sbb tu cina cpat maju 😀 melayu pa kisah, main beli je.

    • mexwonder says:

      Yeap..komunisme ni bukan setakat ideologi je bahkan ajaran…mmg wajib kite tentang habis-habisan..anti-komunisme

  21. Pengejar Syafaat says:

    QS Muntahana : [1]Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil musuhKu dan musuh kamu menjadi teman rapat, dengan cara kamu sampaikan kepada mereka (berita-berita rahsia orang-orang mukmin) dengan sebab hubungan baik dan kasih mesra yang ada di antara kamu dengan mereka, sedang mereka telah kufur ingkar terhadap kebenaran (Islam) yang sampai kepada kamu; mereka pula telah mengeluarkan Rasulullah (s.a.w) dan juga mengeluarkan kamu (dari Tanah Suci Makkah) disebabkan kamu beriman kepada Allah Tuhan kamu. (Janganlah kamu berbuat demikian) jika betul kamu keluar untuk berjihad pada jalanKu dan untuk mencari keredaanKu. (Tidak ada sebarang faedahnya) kamu mengadakan hubungan kasih mesra dengan mereka secara rahsia, sedang Aku amat mengetahui akan apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu zahirkan. Dan (ingatlah), sesiapa di antara kamu yang melakukan perkara yang demikian, maka sesungguhnya telah sesatlah ia dari jalan yang betul.

    [2]Jika mereka dapat menguasai kamu, nescaya mereka menjadi musuh yang membahayakan kamu, dan mereka akan membebaskan tangan mereka dan lidah mereka terhadap kamu dengan kejahatan, serta mereka suka kalaulah kamu juga menjadi kafir (seperti mereka).

    QS Kafirun :
    1] Katakanlah (wahai Muhammad): “Hai orang-orang kafir!
    [2] “Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah.
    [3] “Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah.
    [4] “Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat.
    [5] “Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat.
    [6] “Bagi kamu ugama kamu, dan bagiku ugamaku”.

    QS Toubah :
    [6]Dan jika seseorang dari kaum musyrik meminta perlindungan kepadamu (untuk memahami Islam), maka berilah perlindungan kepadanya sehingga ia sempat mendengar keterangan-keterangan Allah (tentang hakikat Islam itu), kemudian hantarlah dia ke mana-mana tempat yang ia beroleh aman. Perintah yang tersebut ialah kerana mereka itu kaum yang tidak mengetahui (hakikat Islam).
    [7]Bagaimanakah dapat diakui adanya perjanjian (keamanan) di sisi Allah dan RasulNya bagi orang-orang musyrik (sedang mereka mencabulinya)? Kecuali orang-orang (musyrik) yang kamu telah mengikat perjanjian setia dengan mereka dekat Masjid Al-Haraam. Maka selagi mereka berlaku lurus terhadap kamu, hendaklah kamu berlaku lurus pula terhadap mereka; sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang bertaqwa.
    [8]Bagaimana (boleh dikekalkan perjanjian kaum kafir musyrik itu) padahal kalau mereka dapat mengalahkan kamu, mereka tidak akan menghormati perhubungan kerabat terhadap kamu, dan tidak akan menghormati perjanjian setianya. Mereka menjadikan kamu bersenang hati hanya dengan mulut mereka, sedang hati mereka menolaknya; dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik.
    [9]Mereka menukarkan ayat-ayat Allah dengan harga yang sedikit (dari faedah-faedah dunia), lalu mereka menghalangi (dirinya dan orang-orang lain) dari ugama Allah; sesungguhnya amatlah buruknya apa yang mereka telah kerjakan.
    [10]Mereka tidak menghormati pertalian kerabat dan perjanjian terhadap orang-orang yang beriman, dan merekalah orang-orang yang menceroboh.

    Renung-renungkanlah.. Quran telah ditirunkan sbg pedoman, bahwa mereka memang tidak sekali-kali menjadi kawan kecuali sebahagian.. yg terlalu sedikit. Merekalah musuh… sedang jemaah harus dikukuhkan… kenapa harus bertelingkah sesama Islam??? kenapa harus pisah memisahkan??? di atas hanya 3 surah yg kucoretkan… sedangkan harusnya berpuluh yg boleh dibincangkan.. BERSATULAH wahai umat ISLAM…

  22. **** DAPig says:

    Sial la…. kalau Tanda Putra tak bleh tayang, cite komunis lagi la x patut tayang… sesiapa yg ada astro tu, rentikanla melanggan… keluarga aku pun x pernah melanggan astro padahal terlebih mampu nak amik pakej paling mahal…

    kepada PM dan Finas, x payah kasi tayang la cerite cine komunis DAPig ni… kite buat depa marah siap ugut2 lagi… ishhhhhh….

    • alfie says:

      Macam menteri Ah Jib Gor yang jaga harga ayam bila harga ayam naik dia kata senang aje’jangan makan ayam,makan sardin’ jadi kita boleh expect jawapan sama juga berkenaan isu ini mereka akan kata kalau tak suka tengok cerita ini,tutup mata aje atau tengok video lain aje!!

  23. […] isu filem The New Village menjadi topik perbualan minggu ini, perbahasan mengenai peranan komunis dalam perjuangan […]

  24. mexwonder says:

    Sorry to say it..Bukan Nak rasis tpi mmg kebanyakan Cine tidak suke sejarah malaysia..Time PRU je si DPing ni janji mcm2 tpi hal2 israel-palestine pun tibai je…SEdarlah wahai Umt Islam sekalian.

  25. […] : KuntaKinte Malaysia:- Sejak isu filem The New Village menjadi topik perbualan minggu ini, perbahasan mengenai peranan komunis dalam perjuangan […]

  26. […] Filem The New Village Mengangkat Komunis Sebagai Pejuang Kemerdekaan? […]

Leave a Reply