Menu Utama

Chinese better off after Merdeka

WIN-WIN DEAL: Accusations that the Chinese are sidelined politically ignore the fact that it is power sharing that has made this country prosper

By Tun Mahathir Mohamad

AS more young Chinese grow up without the experience of British rule, they are not able to appreciate their gains upon independence.

They were, therefore, easily influenced by DAP’s argument that the Chinese had gained nothing from independence.

They did not see any benefit from the role of the coalition of Chinese, Malays and others upon independence. The believe in the merit of meritocracy, in the ablest and the most qualified taking all. But under the British, the Chinese were not allowed to go beyond becoming petty traders and shopkeepers in towns and rural areas.

All the big businesses were monopolised by British firms. Companies, such as Mansfield, Sime Darby, Scott and English, London Tin, Straits Steamship Co, giant plantation companies, importers, exporters and trading houses were all British. As for government procurement, all had to be through the crown agents. Banks, especially those carrying government accounts were all British. Only OCBC and Ban Hin Lee Bank (a small bank) were Chinese owned. They did not do much business with the government.

Upon independence, however, no limits were placed on Chinese business expansion. True, some of the European firms and businesses were acquired by the government, but the rest were either acquired by the Chinese or new Chinese companies replaced the British firms in all areas of business. Chinese companies grew by leaps and bounds.

Agencies and dealerships of imported goods accrued to Chinese firms largely. Banking licences were given to the Chinese. Most government contracts for constructions and services also went to Chinese firms. Construction and development of housing estates and business premises were dominated by Chinese companies. Independence has clearly benefited the Chinese much.

Towns and cities grew because of the dynamism of the Chinese. Even when government contracts went to Bumiputeras under the New Economic Policy, sub-contracts and supplies went to Chinese enterprises.

So successful were the Chinese under the Barisan Nasional “kongsi” government that they can now venture abroad, buying foreign companies, setting up businesses and undertaking contracts all over the world, especially after Malaysia became better known internationally.

Chinese Malaysians became millionaires and billionaires after making their first million in Malaysia.
The Chinese are not well-represented in the government administration. This is simply because the Chinese see limited opportunities as salaried workers. Even when they join government service, they tend to leave early to go into business. There is a distinct dislike for the uniformed services.

The average income of the Chinese after Merdeka is far higher than the average national income. The poverty rate is also lower than the national rate. The Chinese have their own colleges and universities. Many of the private educational institutions at all levels are Chinese-owned and this includes private universities. Most of the students in these private institutions are Chinese.

To say that the Chinese have gained nothing from independence and the “kongsi” government in which MCA is the second most senior partner is to deny the reality in Malaysia. We are not practising meritocracy simply because it will create great disparities between the rich and the poor as well as between the different races.

DAP ignores all these and keeps on painting MCA as the lackeys of the Malays. This is racist in the extreme. In the cabinet, MCA leaders sit on the right side of the prime minister. The prime minister is a Malay simply because the Malay party, Umno, is the biggest party in the coalition.

The Constitution does not preclude the Chinese from being prime minister but it must be with the support of the majority of the people. DAP, by undermining MCA is what causes the Chinese representation in the government to be weak. Without DAP, MCA is likely to garner more seats in Parliament and in the government.

Whatever, the “kongsi” government has benefited Malaysia greatly. It has brought peace and stability without which economic growth and development would not be possible. It is unthinkable for any race, Chinese or Malay, to take everything for themselves, to dominate the economy as well as the politics of Malaysia.

But, nevertheless, DAP believes and strives to make a Singapore out of Malaysia where the Chinese wield political as well as economic power.

Battered, accused of being lackeys of Umno, MCA has gradually lost the support of the Chinese. It is now but a shadow of its former self. And with its weakening, the idea of sharing with the Malays political and economic power has become insupportable.

For more than half a century of independence, the Chinese have shared wealth and power with the Malays. The idea of a Singapore-like Malaysia seems tempting and Penang has shown the way.

The dilemma for the Chinese is whether to make a grab for political power while dominating economic power or to adhere to the principle of sharing which has made this country what it is today. That is the Chinese dilemma.

– New Straits Times






26 Komen to Chinese better off after Merdeka

  1. alfie says:

    Not to Ah Jib Gor’s understanding,the chinese need to given special attention,their demand for their school need to be met. The chinese gangster under EO need to be release. They need aids for $500 thru BR1M to survive.

    This Ah Jib Gor is quite a character for a PM,he may be born as a malay but a chinaman at heart. Olang cina sayang sama lu tata undi lu,lu masih kasi macam macam. Ho Yea!

  2. abang batu says:

    Bekerja disektor awam adalah pilihan terakhir bagi kaum Cina. Sebangsat-bodoh Cina ia lebih rela bekerja di syarikat yang dimiliki oleh kaumnya sendiri kerana apa, yang pasti walau kelulusan tak setinggi mana, gaji bulanan yang diterima adalah cukup lumayan tak setimpal dengan kerja yang dibuat dan kelulusan yang ada, itu yang orang Melayu tiada peluang untuk terima gaji besar atau kenaikan pangkat bila bekerja di syarikat swasta milik Cina.

    Kebelakangan ini kaum Cina yang pro DAP melaung-laungkan seolah-olah ia telah dipinggirkan dalam banyak perkara, walhal mereka ini sudah terlalu banyak mendapat keuntungan hanya kerana sikap tolak ansur orang Melayu, sebenarnya dalam senyap dan secara halus, Cina sekarang hanya mahukan kuasa politik sahaja, kita lihat Pulau Pinang dan Selangor dimana kebajikan orang Melayu ditolak ketepi begitu sahaja.

    • Hamba Ar Rahman says:

      Sebenarnya dalam segala hal…pusing kot mana pun bangsa depa juga yg untung….contoh…kalau kita pergi kedai melayu…Cina tetap dapat untung….(pembekal)….tapi kalau kita pergi kedai Cina….hanya Cina yg dapat untung..melayu tak dapat apa….sebb itu…jika mereka kata mereka dipinggirkan…hanya orang bodoh aja yg akan percaya…hakikatnya…bangsa Cina di Malaysia sangat beruntung dan lebih dalam segala hal….

  3. alimedanbaru says:

    yang selalu kita dengar, sekolah agama terbakar sebab struktur kayu, yg gagah tersergam Sekolah Cina sebab sekali menteri lawat sumbangan tak kurang RM 1juta. Tak habis nak bodek Cina, sebab tu bila GERAKAN,MCA,SUPP bersatu dan satu hari mereka gabong dgn DAP, waktu tu seluar dalam percuma pun Cina boleh dapat, masa tu menang sabong, kampong tergadai..

    • Hamba Ar Rahman says:

      Sekolah Cina tersergam kerana depa sangat kaya…tabung PIBG depa juta…bukan ratus ratus sahaja…bayangkan ada satu sekolah di Subang Jaya….penderma peribadi PIBG sekolah hingga 700K (tu baru sorang penderma)….depa ni bab duit memang selamba aja bagi….kalau Sekolah kebangsaan pula, cikgu minta RM10 pun ada yg berkira…. dan of course bangsa depa jauh ke hadapan dan jauh lebih kaya dari bangsa melayu…kerana depa takder istilah duit haram, duit halal..berkat tak berkat….depa juga takder life after death..hidup depa hanya di sini….di dunia….so…depa boleh pulun habis..sedang kita orang Islam…kita ada 2 kehidupan…dunia dan akhirat…kita lebih balance….sebb itu kita tidak berapa tamak dan ramai yg bersikap lebih kurang dan berpuas hati serta redha dengan rezeki yg diberi Allah….

      • WTF says:

        Saya kurang setuju pandangan saudara HAR org2 Cina tidak percaya akan life after death.

        Kalau benar, org2 Cina takkan bakar duit2 akhirat untuk merasuah dewa2 mereka supaya ditempatkan di dalam “syorga”

      • rahman says:

        Dalam perlembagaan hanya sekolah kebangsaan dibawah kerajaan. SJKC SJKT adalah sekolah persendirian dengan board of governor masing2. kenapa kerajaan membayar gaji guru-guru dan bekalkan buku teks percuma dan lain-lain kpd semua sekolah tersebut.Kalau mereka nak agongkan bahasa ibunda mereka dan menolak tepi bahasa kebangsaan then mereka uruslah sendiri kepentingan kewangan mengapa kerajaan di pertanggung jawabkan..Sekolah Kebangsaan adalah untuk semua bangsa mengapa mereka pilih untuk berasingan??.

  4. Boikot Barangan Cina says:

    Mereka makin biadap…. check http://bbcdrasmi.blogspot.com/2013/07/sebarkan-nilai-dua-kalimah-syahadah.html

  5. kukukambing says:

    All comunities especially malays at all times are doing their best to respect and obey to this KONGSI concept based on what it call JUS SOLI.But not to a community named CHINABENG especially their young generation which at all time trying to take everything into their pocket and their basket .AND TURN THIS JUS SOLY TO JUS KICAP AND JUS TOMATO

  6. bangKano says:

    Tu semua gara gara anak bangsawan melayu di angkat sebagai soghang pemimpin tertinggi sebuah parti dominasi politik negagha ni. Perlantikan di buat tanpa meneliti tang kewibawaan,integriti & wawasan politis dalam membina sebuah negagha bangsa yang maju,makmur & harmoni. Apa yang depa nampak dia ada la anak mantan PM…apa apa kejayaan si bapa dah pasti si anak akan pasti mewarisi semua peninggalan legasi si bapa tadi. Tu la amalan romantis tradisi politik feudalisme melayu dulu,kini & selama nya….!!!

    Ada ka tu sekadaq mitos ato realpolitik Malaysia…?

  7. alfie says:

    Baru dengar news filem pro komunis di gantung!! Typical Ah Jib Gor punya kerajaan,transformasi planning teruk good only at doing ‘damage control’ aje.

    1Malaysia Ah Jib Gor= Islam Hadari Pak Lah!

  8. Mat Panjang says:

    Sebenarnya sebelum Merdeka (tahun 1957) lagi mereka sudah maju dan kaya. Baca sahaja buku seperti “My story by Lim Goh Tong” dll biogoraphy jutawan Malaysian Chinese.

    Kita orang Melayu kalau nak kaya raya kena belajar lagi, tambah ilmu pengtahuan, pengalaman lagi dan kena pandai mengira dan berkira.

    Tetapi boleh kita orang Islam nak buat keuntungan dari pelanggan sampai 100%? tak sampai hati bukan dan agama kita ada memberi ajaran dan ingan bagasi mana hendak memperoleh untung bila menjual/beli sesuatu.

    • Hamba Ar Rahman says:

      Sebenarnya kalau kita orang Islam benar2 ikut ajaran Islam….kita akan jadi lebih kuat dan jauh lebih advance dari depa…peraturan dan peradaban dalam Islam sangat lengkap dan sempurna…kita ada undang2 dan cara dalam semua hal…muamalat….pajak gadai….sistem perbankan…..nikah kahwin….even dalam perang pun kita ada adab2 nya…..dan paling penting….peraturan Islam sangat sempurna dan adil untuk semua pihak….tidak seperti sistem kapitalis yg menindas suatu pihak….jika kita benar2 mengikut ajaran Islam…mengeluarkan zakat dan lain2…sudah tentu tiada rakyat yg tersangat kaya atau pun yg tersangat miskin….masyarakat akan hidup harmoni dan tiada yg tertindas…malangnya…kita masih lagi hidup dalam peraturan Barat (man made rules)….dan kita juga sudah lari dari norma2 dan ruh Islam..

      • Mat Panjang says:

        54% daripada rakyat Malaysia ialah Melayu – Melayu/Muslim. Tetapi saya sedih. Kita tidak bersatu. Kita sudah berpecah 5 – UMNO, PAS, PKR, NGOs dan Bebas. Tidak sehati dan sejiwa, tidak sehaluan, dah jadi macam 14%, 10%, 10%, 10% dan 10%.

        Macam mana? Nak berjaya dalam ekonomi? Nasib baik Perlembagaan masih ada peruntukan untuk tolong kita dan kita patut gunakan sepenuhnya – berusaha dan jangan selalu meminta-minta dan bergantung.

        Walaubagaimana pun yang sudah kaya raya kena bantu yang miskin dan berpendapatan rendah terutama di desa dan luar bandar dari segi peluang pekerjaan, pendidikan, pengalaman dan kemahiran dalam semua bidang.

      • rahman says:

        Mereka aka DAP jadi begini kurang ajar sebab dikepalai oleh si kitol Anwar Ibrahim,,gila nak jadi PM habis digadainya hak-hak Melayuu termasuk agama.

  9. WTF says:

    Inilah dilemma org Cina Malaysia

    Mau kongsi kuasa atau mau ambik kuasa…

    Choose wisely org2 Cina
    —————————————-
    UMNO Dilemma

    Apa UMNO nak buat dgn MCA yg hidup segan, mati tak mahu…

    —————————————-
    Najib’s Dilemma

    Apa Najib akan buat dalam situasi sekarang?

    Kalau masih lagi nak ikut telunjuk DAP, sila berundur…

  10. pasBab2 says:

    masallah Nye sekarang ni ramai pengkhianat melayu yg menyokong bangsat2 ni untuk meruntuhkan bangsa melayu dek kerana mabuk kuasa dan wang ringgit terutama puak pas dan melayu dalam pkr…..puithhhh

  11. ultra melayu says:

    secara jujurnya aku lebih suka situasi spt skrg dan amat berharap dlm pru 14, bangsa cina ni akan tolak BN sekali lagi.

    bukan apa, biar cina malaysia ni selama2nya jadi pembangkang di malaysia. kita melayu jadi kerajaan.

    percayalah, kalau cina tolak BN dalam pru 14 dan even pru 15 sekalipun ( 3 kali pru), ini adalah peluang untuk kerajaan lakukan apa sahaja keputusan untuk melayu sesuka hati dan dgn bebasnya tanpa perlu takut apa cina nak kata.

    mcm sblm ni, kita (melayu) terlalu nak jaga hati dan takut apa cina kata kalau kita buta sesuatu keputusan utk melayu dan islam.

    kalau cina tolak BN dalam 3 kali PRU, depa akan sekali lagi jadi bangsa miskin dan merempat dan keparat kerana tanpa wakil dalam kerajaan, cina2 ni x ubah tarafnya mcm pekerja asing indon dan bangla di Malaysia.

    biar depa jadi bangsa pengemis kepada kerajaan melayu malaysia.

    PAS bukan masalah bagi UMNO. UMNO xperlu terlalu takut dgn saingan PAS lagi. PAS is nothing. dalam PRU 14, PAS akan terlingkup dgn sendirinya. ini bukan ramalan ahli nujum, tapi trend menunjukkan ke arah itu.

    • dotdot says:

      Wa setuju dgn pendapat lu bro..separuh org xkn nampak permainan politik ini kalau mereka asik nk menyalahkn org je,, semua nampak salah je,,perlukn kajian.. pasal tu kite kene kaji nape tuhan jd kn alif seperti lurus batang kayu,,kerana ada kesimpulannya,, begitu juga cara yg najib lakukn,,dia ada think tank dia sendiri, cara pemerintahan dia, JGN PANDANG SLOGAN 1MALAYSIA TU SEBAGAI 1 SLOGAN,,pada yg x nampak maksud yg tersirat akan nampak ianya hanya 1 slogan.

    • WTF says:

      Saudara ultra melayu dan saudara dotdot,

      Saya bukan tidak bersetuju dgn pandangan saudara berdua, saya sbg org Melayu juga berasa gembira bila mengetahui bahawa UMNO/BN memenangi PRU13 walaupun tanpa sokongan org2 Cina (90% vote goes to DAP).

      Saya merasakan bahawa dgn situasi yg ada sekarang, bolehlah UMNO terus memperjuangkan lagi agenda memperkasakan bangsa Melayu dan memartabatkan Islam.

      Walaupun golongan2 Cina kurang lagi diberi perhatian oleh kerajaan Malaysia, tetapi masih tidak nampak lagi perkara2 yg drastic yg diusulkan dalam kepimipinan UMNO sendiri dalam menjayakan agenda yg saya sebutkan.

      Yes, mungkin saya kurang sabar tetapi bila melihat opportunity sebegini ada di depan mata, kepimipinan UMNO perlu mengambil kesempatan dalam situasi ini.

      Saya nampak transformasi yg dilakukan oleh Najib dalam bidang ekonomi, tapi di mana kepentingan ekonomi Melayu ditekankan dalam hal ini. Inilah yg mengusarkan saya.

      Belum cerita lagi transformasi perpaduan kaum, di mana ada pula kumpulan2 ekstremis seperti DAP yg ingin mengugat kestabilan masyarakat majmuk Malaysia.

      Kerajaan yg kuat takkan tunduk pada permintaan melampau golongan minority. Harap2 kepimpinan UMNO melihat perkara ini dgn lebih mendalam.

      Saya tetap percaya, forumer2 di sini tetap akan sokong UMNO tidak kira siapa pemimpin mereka selagi UMNO terus memperjuangkan hak Melayu dan agama Islam.

      • WTF says:

        Pembetulan:

        Walaupun golongan2 Cina kurang lagi diberi perhatian oleh kerajaan Malaysia sejak PRU13, tetapi masih tidak nampak lagi perkara2 yg drastic yg diusulkan dalam kepimipinan UMNO sendiri dalam menjayakan agenda yg saya sebutkan.

        • Hamba Ar Rahman says:

          Walaupun ada sedikit benarnya dalam perkiraan ultra melayu…tetapi ada perkara yg kita tidak boleh lupa….di akhir zaman ini…ada satu power yg tiada siapa boleh atasi kecuali iman yg mantap…power itu adalah duit…saya tidak percaya jika Cina menolak 100% sekalipun…kita berjaya meneruskan agenda melayu kerana selagi manusia takut mati…dan bertuhankan duit..maka selagi itu segala apa yg kita harapkan tak mungkin tercapai…melayu berpecah kerana duit…melayu berebut jawatan pun kerana duit…melayu bersatu juga mungkin disebb kan duit (dibeli??)…negara2 yg maju juga kerana ekonomi mereka yg sangat kukuh….punnn sebb duit…dan bangsa Cina ini sudah lebih dahulu terkehadapan dalam berkiblatkan duit….sehingga mati mereka pun bertuhankan duit….amoi2 melaram kerana nak cari suami berduit….dengan duit ini juga mereka boleh bayar melayu2 yg khianat….memberi rasuah dan lain2….hatta orang yg kita lihat alim dan berketayap pun belum tentu tidak sukakan duit…contoh terlalu byk…tak perlu saya hendak tujukan dan war warkan satu persatu…di bulan yg mulia…saya lebih suka tidak menujukan tuduhan ini kepada individu tertentu…..Sebenarnya kita tidak ada pilihan….semua umat Islam di Malaysia ini perlu kembali semula kepada Islam yg unggul…yg tulen…bukan Islam celup..bukan Islam atas IC…orang Islam ini…apabila imannya telah kukuh…automatically mereka akan ikut ajaran Al Quran dan Hadis di mana….mereka akan menolak permusuhan dan kembali bersatu atas nama persaudaraan Islam…tapi malangnya….Islam yg kita nampak sekarang…Islam palsu…Islam kerana hendakkan jawatan dan harta…mungkin ada segelintir yg tulen…tapi bilangannya terlalu sedikit….jadi inilah penyakit yg sebenar…Al Wahn…..

  12. ais says:

    Dah macam2 kita dengar pasal dog and pigs punya hal. So kementerian pertahanan main peranan, tengok business apa yang mereka buat (bus. halal atau haram). LHDN kasi all out lah buat pemantauan hasil mereka. Laporan hasil business, mesti dia orang report kata rugi memanjang atau untung ciput. dia orang berlagak sebab duit banyak dan tipu pun banyak.

Leave a Reply