|Laman Utama| MyKMU Forum | MyKMU WebTV | MyKMU Mobile Apps | MyKMU Mobile Site | MyKMU RSS Feed| MYKMU E-MEL: mykmunet@gmail.com

Editor: Hero Tua | Diterbitkan pada: 12 May 2013| Kategori: RENCANA,Utama | 21 Comments »

Melayu-Bumiputera Perlu Bina Publisiti Rangkaian Premis Perniagaan Mereka

Semakin hari, keperluan untuk mendapatkan barangan dan produk halal, semakin mendesak. Disebabkan keperluan itulah, kerajaan menerusi JAKIM menguatkuasakan logo HALAL walaupun bukan kewajipan bagi mana-mana premis perniagaan terutama yang membabitkan makanan. Dan kita dapat melihat bagaimana banyak syarikat bukan Bumiputera yang bersungguh-sungguh untuk mendapatkan logo HALAL JAKIM sehingga ada sesetengahnya mengambil jalan mudah dengan memalsukan logo tersebut bagi mengelakkan kerugian besar.

Semuanya kerana kuasa beli masyarakat Melayu-Bumiputera yang kuat.

Bagaimanapun, ramai Melayu-Bumiputera yang tidak mengendahkan atau menghiraukan kekuatan mereka itu. Sebaliknya mereka masih tetap bersikap tidak mahu ambil tahu, bahkan tidak memperjuangkan hak mereka untuk mendapatkan barangan atau keperluan yang lebih sesuai dengan tuntutan agama dan asasi mereka.

Kalau kita perhatikan, Melayu-Bumiputera seringkali diperlekehkan dan dipandang hina dalam segala segi. Anda boleh perhatikan dari segi pengiklanan. Kalau bab mewah, biasanya wajah yang terpampang dan digunakan oleh agensi-agensi pengiklanan, tidak berwajah Melayu atau Bumiputera. Sebaliknya model-model yang digunakan adalah bukan Melayu atau lebih tepat lagi Cina.

Kalau iklan kad kredit atau pajak gadai, wajah yang terpampang pula, pastinya berjenama Melayu, India atau Bumiputera lain. Wajah Cina tidak wujud. Kalau wujud pun, mereka biasanya digambarkan sebagai kaum yang tidak terdesak.

Begitu juga dengan pengiklanan pelancongan. Kalau bab melancong ke luar negara, wajah rakyat Malaysia yang digambarkan adalah Cina. Wajah Melayu, India dan Bumiputera pula hanyalah ‘mampu’ melancong dalam negeri.

Begitu jugalah dengan pengiklanan membabitkan hotel. Kecuali bulan Ramadan di mana hotel-hotel cuba mendapatkan pelanggan-pelanggan Melayu untuk berbuka puasa memandangkan trend berbuka puasa di hotel sudah diterima secara kebiasaan, untuk bulan-bulan lain, wajah yang terpampang adalah wajah Cina.

Dan kalau anda rajin mengelebek barangan yang dijual di pasaraya-pasaraya berjenama utama, anda akan dapati barangan atau produk keluaran Bumiputera biasanya akan diletakkan di rak paling bawah, paling kurang mendapat perhatian dan paling tidak penting. Rak-rak biasanya akan dipenuhi dengan produk-produk keluaran Bumiputera biarpun masyarakat Melayu-Bumiputera menjadi penyumbang terbesar ekonomi negara ini.

Paling menarik sekali ialah apabila membicarakan tentang pembayaran cukai, pemimpin bermata sepet akan bangganya mendabik dada bahawa merekalah penyumbang cukai terbesar negara ini. Kata mereka, kalau mereka menarik keluar segala pelaburan atau berniaga di luar negara, negara ini akan kehilangan sejumlah besar modal pembangunan. Manakala Bumiputera dan Melayu pula dilihat lebih sebagai peniaga-peniaga yang terdesak, diberikan tongkat dan kurang menyumbang kepada ekonomi negara.

Mengapa jadi begitu? Mengapa pula syarikat-syarikat milik Melayu-Bumiputera sendiri kurang memberikan perhatian dan keutamaan kepada produk-produk keluaran Melayu-Bumiputera berbanding produk-produk bukan Melayu-Bumiputera? Mengapa pula syarikat-syarikat seperti Mydin, Kedai Rakyat 1Malaysia, Save More dan sebagainya milik Melayu-Bumiputera-Islam, seringkali terpaksa mengalah dengan tentangan serta desakan daripada masyarakat bukan Islam tetapi pada masa yang sama, mereka mengharapkan syarikat-syarikat mereka diterima atas alasan BUKAN PERKAUMAN?

Sudah terlalu lama keadaan ini berlaku. Mengapa keadaan seperti ini dibiarkan berterusan walaupun pada masa yang sama, kerajaan sentiasa melaung-laungkan tentang polarisasi kaum.

Polarisasi kaum tidak hanya membabitkan hubungan antara kaum di negara ini tetapi juga membabitkan penguasaan dan perkongsian ekonomi. Tiada gunanya bercakap tentang perpaduan kaum tetapi pada masa yang sama, kaum terbesar dan paling banyak menyumbang kepada kemenangan Melayu-Bumiputera dalam Barisan Nasional, terbiar hanya mampu meneguk air liur sedangkan segala kesenangan dan laba pula diperolehi oleh golongan yang selama-lamanya tidak mahukan Barisan Nasional membentuk kerajaan.

Pulau Pinang dan Selangor sudah pun menunjuk jalan. Mengapa pula di negeri-negeri lain, terutama Sabah dan Sarawak, Barisan Nasional perlu terhegeh-hegeh untuk mengemis sokongan dan undi daripada masyarakat penentang Barisan Nasional?

Sementara ada kuasa inilah, Barisan Nasional perlu menggunakannya. Apabila sudah tiada kuasa seperti yang berlaku di Pulau Pinang dan Selangor, melalak sampai terkeluar paru-paru pun, tiada sesiapa pun yang akan peduli, bahkan akan ditertawakan!!!!

Posted from WordPress for Android

Ada 21 Comments setakat ini.

  • tony gunawan
    May 12th, 2013 at 2:20 PM

    kerana kehilangan sokongan undi cina maka umno semakin rasis dan mahu mengamalkan polisi seperti dasar Aparteid di malaysia!

  • Hamba Ar Rahman
    May 12th, 2013 at 3:06 PM

    Aku rasa, syarat pengeluaran sijil halal patut diperketatkan lagi…sijil halal hanya boleh diberi kepada pengendali dan pengeluar yg beragama Islam…sekiranya syarikat yg dimiliki adalah non muslim, tarik sahaja balik sijil pengeluaran halal tersebut…keraguan tetap ada…kerana jika pengendali adalah bukan Islam sudah semstinya mereka tidak berhati2 dalam pengeluaran..perlu kita fahami, pengeluaran sesuatu produk bukan hanya bergantung kepada satu bahan, contoh ayamas….bukan sahaja ayam itu kena halal….tepungnya, pengawetnya, bread crumbsnya dan apa sahaja perlu halal…standard piawaian pemeriksaan JAKIM adalah memeriksa dan kemudian memberi cop…kadangkala ia tidak 100% teliti..di mana pada peringkat awal…pengeluar mungkin menyediakan semua bahan yg halal…tetapi setelah mendapat kelulusan dan tiada pemeriksaan sport check secara berkala, jadi halalnya sesutu produk boleh diragui…contoh lain ialah produk maggi….ia telah diberi cop halal…tetapi adakah produk2 lain maggi yg baru dikeluarkan halal?? adakah pemeriksaan berkala dilakukan??…jika hanya orang Islam sahaja yg mendapat sijil halal, maka secara tidak langsung bukan islam memerlukan proxy muslim dalam syarikat mereka…biarkan mereka meroyan…tapi mereka perlu tahu siapa tuan….

  • Hamba Ar Rahman
    May 12th, 2013 at 3:39 PM

    Woii Tony tak sunat (habis geram dah ni)…don’t be a hypocrite…naturally, all the living organisms are classified into groups and species according to their closed genetic make up/genetic pool….this already happened since prehistoric life…..so, logically….the different sets of species/ genetic pool are much more comfortable and compatible mating with the closest and similar genetic link…therefore malays are more comforble being around malays/marrying malays…chinese marrying chinese, and english marrying english…even in the animal kingdom we hardly see the cows mating with tigers….so racism is not the issue..it is already in the genes/genome….trying to fight this natural/scientific fact and saying that u are not racist is a complete bluff, as deep inside your heart u know that it is not true…don’t try to be naive and impress us that u are non typical and not racist…in some exceptional conditions we see the rules don’t apply…this is when the ‘love power’ overtaking this rule, and we see a mixed marriage…this is because humans are higher in their cognitive function compared to other animals lower down the kingdom…plus we have religious believe and it is all regarded to destiny and ‘jodoh’, another area that no man on earth is capable to discuss..so, racism is not the issue…it is how we bring together the difference and try to live peacefully and harmoniously together….the different ethnics should learn to respect other ethnic groups and not trying to act higher than their co-ethnic peers….

  • alfie
    May 12th, 2013 at 3:53 PM

    Apa punya logic lu pakai,semua orang cina termasuk MCA/Gerakan sudah sepakat untuk bersatu memulau UMNO dan UMNO pulak di tuduh mengamal dasar apartheid? You are full of hot air bro.

  • anakpanjisemerang
    May 12th, 2013 at 4:01 PM

    tony.. kenapa perlu nak katakan UMNO itu rasis? DAP yang mendapat sokongan lebih 90% kaum cina itu melalui alasan rasis iaitu untuk menumbangkan kerajaan melayu.. adakah UMNO tidak boleh menolong orang melayu dan bumiputra? asal tolong kaum melayu.. terus panggil rasis.. kaum melayu x boleh ditolong ke? menolong kaum melayu, bumiputra dan india adalah wajib dan seharusnya dilakukan paling utama.. sbb mereka adalah antara kaum yg miskin… menolong kaum cina adalah perkara terakhir perlu dilakukan kerana kaum cina adalah kaum terkaya di Malaysia… apa salahnya menolong yang paling memerlukan dahulu… inilah adil..

  • alfie
    May 12th, 2013 at 4:36 PM

    Gelombang pertama- orang politik cina memburukkan BN/UMNO

    Gelombang kedua- semasa PRU semua orang cina boikot party UMNO

    Gelombang ketiga-perniaga Cina naik kan harga dan dapat untung berlebihan dan salahkan BN/UMNO,dan Najib masih berfikir apalagi yang dia nak BERI kan kepada orang Cina.

  • mawar
    May 12th, 2013 at 4:37 PM

    Every state, those willing to participate laa.. should advertise the halal logo at strategic points in their states. let it be known that its our time to speak up and not let others jeopardise the logo and our tolerance towards the antiques of the ungrateful lot from the other side of the fence. I’ve experienced it myself, being rediculed and depressed, I should know the meaning of racism. Make it big!

  • pasdaplaknat
    May 12th, 2013 at 6:13 PM

    hehe org gila beri statement.. setelah KALAH PRU13..
    dasar ULTRA RACIST DAP, aparteid kulit kuning, lubuk segala penyelewengan ko xbrani pula ckp tonik??

  • pasdaplaknat
    May 12th, 2013 at 6:15 PM

    betul tu bro.. apapun kita tenang hadapi gelombang2 jahat ini.. tp mesti agresif atur strategi..

    DS Najib rasanya sudah beri signal awal dgn menyokong UTUSAN.. cuma beliau sbg PM xboleh silap langkah.. padah jdnya.. harap2 beliau very high alert pd situasi skrg..

    SEKOLAH SATU ALIRAN bukan lg optional… tp COMPULSORY..

  • PASpartyNGOK
    May 12th, 2013 at 7:49 PM

    Penyatuan melayu dalam dunia perniagaan adalah suatu perkara paling sukar. TErutama perniagaaan kecil dan sederhana. Perniagaan besar mungkin lain trend nya kerana pemain perniagaan besar lain ketagorinya.

    Tetapi berapa sangatlah perniagaan besar yang diterajui oleh orang kita ? Tak banyak, yang banyak ialah yang kecil dan sederhana.

    Satu perkara yang kita kena akui peniagaan melayu dari dulu hingga sekarang masih lagi bergelumang dengan trend PHD .

    Kita lihat perniagaan yang baru nak naik terpaksa undur atau terpaksa mengecilkan rangkaian mereka atau tidak berapa boleh maju dalam rangkaian mereka kerana dimangsakan oleh perbuatan jahat sesama sendiri.

    Orang kita tidak boleh sama sama membangun bantu membantu untuk membesarkan network. Kerana itu yang jual nasi lemak akan terus menjual nasi lemak disatu sudut barisan kedai bertahun2 tanpa punyai tempat atau rangkaian yang lebih besar. Sama juga dengan penjual pisang gorneg dan burger.

  • baba
    May 12th, 2013 at 7:55 PM

    umat islam perlu semat dalam diri masing2, apa pun beli dari orang islam dahulu, kalau dah tak ada baru beli dari bukan islam.
    lihat saja bangsa yahudi, mereka hanya beli di kedai yahudi sahaja biarpun mahal kerana mahu orang yahudi menjadi bangsa yang maju.

  • joY
    May 12th, 2013 at 9:07 PM

    Betul .. halal itu paten org Islam. Jadi apa hal org bkn islam nak sangat drp kita kalau dia rasa tak perlu berkongsi dlm segala hal?. Sy tengok kedai speedmart99 tu patut org islam ada chain store serupa.. sy kurang pasti siapa pemiliknya, tapi UMNO takboleh ke buat serupa.. perlulah dipunyai oleh satu badan amanah kedai chainstore serupa. ini adalah bagus utk elakkan monopoli sesuatu kaum atas kek ekonomi di malaysia..dan juga sebenarnya sihat ke atas praktis demokrasi itu sendiri kerana kuasa ekonomi juga adalah juga perlu disamaratakan agihannya dlm sistem demokrasi

  • takpayahtau
    May 12th, 2013 at 11:56 PM

    Awak tu jenis Cina Kiasu sepet Indon yang dah control seluruh ekonomi Indonesia.., tapi sepatah bahasa Cina pun awak tak boleh omong.., namun darah licik Overseas-Chinese masih segar-bugar mengalir dalam tubuh awak..! Bukan ke bagitu.., Dong..!?

    Maklumlah.., jenis Jews of The East..!!

  • pasdaplaknat
    May 13th, 2013 at 1:31 AM

    hrp jutawan Melayu spt syed mokhtar boleh wujudkan chainstore milik org Islam. dr situ akan jd hub pemasaran produk2 org Melayu pd harga kompetitif dn tk ditipu..

    bila ada chainstore, maka akan ada keperluan transportation.. selama ini cina yg kuasai transport lori-truck. mereka memeras kos transport utk pksa naik hrga brg milik Melayu.. so bila ada rangkaian kedai milik Melayu.. kontrak penghantaran berkala juga perlukan company Melayu.. so akan wujud satu lg cabang ekonomi Melayu.

    Bila transportation company Melayu sudah ada tapak.brulah boleh bersaing dgn company Cina.. dr segi kos.. dn persaingan services.. export dn import logistic.. dsgbnya.Insya Allah

  • DataCode
    May 13th, 2013 at 5:12 AM

    Orang melayu sendiri janganlah merunggut kalau berli barang kedai orang islam mahal 50 cent,,masalahnya melayu sendiri berkira-berkira soal harga,,nak pi juga kedai cina yang kononya murah..apa nak buat..

  • Topup
    May 13th, 2013 at 9:57 AM

    aku pun dah mula cari kedai melayu 100% , dulu aku pun terlepas pandang main redah jer , sekarang ni dah jadi berkira, pam pun kat petronas yg tokehnya melayu , tapi banyak petronas melayu punya , dulu main tuang jer, PRU13 dah mcm ‘wakeup call” . org lain aku tak tau la tapi kalau ikut pandangan Tokki presiden persatuan pengguna islam malaysia , kita bukan rasis tapi adakah salah menyokong perniagaan dari kaum melayu ? Tepuk dada tanya selera !

  • DataCode
    May 13th, 2013 at 6:53 PM

    Dah lama sangat kita menjadi kuasa pembeli kepada mereka,kali ini cubalah sedaya upaya untuk mendapatkan keperluan harian orang-orang Islam,,sudah berusaha tiada juga,,jadilah kadai lain sebagai pilihan kedua..stidak-setidaknya 3 barang lawan satu..

  • rosycheek
    May 13th, 2013 at 8:24 PM

    kalau umno dipanggil rasis, kerana mahu memperjuangkan dan menjaga kepentingan orang2 melayu, peduli apa ? jgn cakap main sedap mulut saja dan kuat emosi macam kit siang.

  • Ygbaik2
    May 14th, 2013 at 6:32 PM

    Ada banyak hikmahnya PRU13 ni, orang melayu dan bumiputra kena ambil tindakan memperbaiki kelemahan diri dan kesatuan ummah yang betul-betul boleh menggerakkan satu gelombang KESEDARAN MELAYU/ BUMIPUTRA dalam semua aspek yang boleh ditunjukkankan kepada orang cina. Mulakan dengan ‘JOM BELI DI KEDAI ORANG ISLAM’

  • Ygbaik2
    May 14th, 2013 at 6:33 PM

    sangat setuju bro..

  • Ygbaik2
    May 14th, 2013 at 6:36 PM

    aku dah lama beli kat kedai orang kita. harap ada NGO yang boleh gerakkan usaha ini.

Apa Pendapat Anda ?, Komen disini!

© MYKMU.NET. All Rights Reserved. Sign up for entries RSS and for the comments RSS.

Powered by WordPress. MyKMU.NeT theme by Jebon.