|Laman Utama| MyKMU Forum | MyKMU WebTV | MyKMU Mobile Apps | MyKMU Mobile Site | MyKMU RSS Feed| MYKMU E-MEL: mykmunet@gmail.com
Editor: Adamyan | Diterbitkan pada: 13 May 2013| Kategori: Adamyan,Utama | 25 Comments »

Terer-Terer DAP Pun Dapat 15.7% Undi Popular Saja?

MULA-MULA macam tidak percaya, tapi itulah faktanya, DAP hanya dapat 15.7% undi popular saja dalam pilihanraya umum yang lepas.  Walaupun 15.7%, parti itu masih dapat 38 kerusi parlimen, mengatasi PKR (20.39%) dan PAS (14.78%).

Kalau ikut putar belit Anwar Ibrahim (siapa dapat undi popular paling tinggi, parti itu yang menang), dari segi undi popular ini PKRlah seharusnya yang dapat lebih kerusi dari DAP, tapi kenapa berlaku sebaliknya?  DAP pulak yang dapat 38 kerusi sementara PKR hanya 30?

Sebab, system pilihanraya kita berasaskan kemenangan parlimen atau DUN, bukan undi popular.  Kerajaan yang dipilih pun berasaskan jumlah majoriti DUN dan parlimen, bukan undi popular.

Dan kalau undi popular sekali pun, BN masih mendahului dengan 47.38% undi berbanding PKR, PAS dan DAP.  Jadi layaklah BN menang sebab undi dia jauh lebih banyak.

Yang jadi kecoh sekarang sebab Anwar pandai-pandai gabungkan undi ketiga-tiga parti pembangkang (DAP, PKR dan PAS) dan gelar itu Pakatan Rakyat.  Hakikatnya, Pakatan Rakyat tidak bertanding dalam pilihanraya umum yang lepas, tapi masing-masing PKR, DAP dan PAS.

Inilah pun cara Anwar cari makan dan bertahan dalam politik sebelum ini – kelentong dan kencing orang sana sini.  Dia guna alasan undi popular ini untuk justify kenapa dia tidak mengundurkan diri seperti yang dia janji sebelum pilihanraya umum  5 Mei berlangsung.  Itu saja sebabnya.

Penulis dah lama desak, kalau Anwar berani, daftarkanlah Pakatan Rakyat ini secara rasmi dan barulah kita ada perbandingan yang adil.  Jangan cipta satu ilusi berbaur pembohongan dan kemudiannya direkayaksakan macamlah benda itu betul-betul ada.  Pakatan Rakyat ini sebagai contoh, ia hanya satu nama tidak rasmi serta tidak mewakili parti-parti pembangkang di Negara ini.

Bertanding guna nama parti masing-masing, tapi bila nak buat perbandingan undi popular, pandai-pandai guna nama Pakatan Rakyat.  Mana ada Pakatan Rakyat dalam kertas undi?

Hairannya penulis, macam itu punya terang pun ada jugak bodoh-bodoh ni yang percaya buta-buta apa Anwar cakap.  Sama ada memang betul bodoh ataupun hati dah tertutup untuk terima kebenaran.  Dari pengalaman penulis dalam politik, rasanya kedua-kedua sekali!!!

Ada 25 Comments setakat ini.

  • ElectroMagneticPulse
    May 13th, 2013 at 10:41 AM

    PKR, PAS , DAP takkan berani nak daftart atas name pakatan rakyat.. pakatan rakyat tu hanya ketika berceramah untuk bohong orang je… tapi bila GE… masing2 bawak diri masing2 siap begaduh.. mereka takkan boleh bersatu sebab ideologi lain2.. jadi manifesto PR tu ape jaminanya?… penyokong PAS harus sedar.. ape relevanya PAS menyertai PKR dan DAP… PAS yg membawa imej islamik sepatutnya membawa penyokongya ke arah perpadaun sesama islam… tapi malangnya ade pemimpin PAS yang aktif menanamkan kebencian terhadap UMNO yang sesama islam….
    ___________________________

    lgi satu… anwar ni sibuk dgn perhimpunan protes dia ni, keje dan khidmat dia untuk orang2 permatang pauh macam mana? orang lain dah stat buat keje..dia masih dgn bende tak berfaedah ni lgi… berhimpun atas name hak asasi berhimpun, tapi tak pikir ke hak asasi orang yang jadi mangsa impak dari perhimpunan ni?..menyusahkan orang…

  • Mohd
    May 13th, 2013 at 10:46 AM

    Himpunan 505 walau pun 10,000, 20,000, 100,000 itu berapa peratus dpd keseluruhan rakyat Malaysia?
    Anwar sangatlah bodoh rupanya!
    Dan ada juga sedelintir rakyat yg percaya dan ikut bodoh sekali.
    Red Bean Army tak perlu jawab ini.
    Semua orang dah kenal siapa anda.

  • gorgon
    May 13th, 2013 at 11:09 AM

    Nampaknya perancangan DAP untuk melagakan orang melayu sesama sendiri semakin hampir untuk menjadi kenyataan.Aljuburi menjadi barua terhormat DAP dalam menjayakan misi ini.Pada PRU 13 ini menunjukkan bahawa Melayu telah kembali bersatu buktinya 88 kerusi parlimen adalah dari tiket UMNO.Ini sebenarnya telah membangkitkan rasa takut pada DAP,jadi sebelum semua Melayu bersatu mereka harus cepat menjalankan sekatan.Aku pasti,Aljuburi juga tahu dan nampak akan perkara ini,tapi kerana tamak dan gilakan kuasa,dia sanggup untuk bersekongkol untuk menyekat kebangkitan Melayu.Selagi ada manusia yang bernama ANWAR IBRAHIM yang boleh dijadikan ejen pelingkup untuk bangsanya sendiri,selagi itulah negara Malaysia tak akan aman.

  • Moohyideeeeen
    May 13th, 2013 at 11:29 AM

    Apa DAP dapat 15.7% popularity votes???? MCA dapat berape?????

    Eh..semenjak bila BN nak kira popularity votes ni.. Cuba jg bukak pekung di dada leh???

    Popularity votes:
    BN: 5.2 juta undi
    PR: 5.6 juta undi

  • ElectroMagneticPulse
    May 13th, 2013 at 12:02 PM

    BN buka cerita pasal populariti ni sebab nak terangkan kat macai PR yg dibodohkan pemimpin diorang… tu je…

    Popularity votes:
    BN: 5.2 juta undi
    PR: 5.6 juta undi

    question!!… who is PR?… hahahaha…

    ko mesti tak bace artikel kat atas tu kn?…

    siapa PR tu?.. ade tak dalam ketas undi?..

  • gorgon
    May 13th, 2013 at 12:27 PM

    aku rasa dia baca artikel tu,tapi x paham macam mana nak tengok graf….dah terang2 cerita pasal DAP.dengan bangganya,ini telah menunjukkan kebangangan penyokong PR ni yang x paham satu apa pun yang di perjuangkan oleh pakatan haram…

  • Anonymas
    May 13th, 2013 at 12:30 PM

    haha undi popular pun BN menang

    poyoooo PKR parti seks bebas

  • raplahjingaa
    May 13th, 2013 at 12:31 PM

    PR ??? berdaftar ke PR tuuu ??
    siapa presiden ? siapa pengerusi ? siapa bendahari ? siapa barisan majlis tertinggi ??

    hehe…kenyataan memang perit mooo ? hang pi kelang kena todi 3/4 kole settle masaalah inferiority complex hang !

  • Semangat Dato' Harun
    May 13th, 2013 at 1:10 PM

    Kerajaan sila ambil tindakan terhadap CEO2 GLC yg sabotak kerajaan sms PRU13. Singkirkan mereka dab gantikan melayu yg lebih berkebolehan dan memiliki jati diri Melayu yg tinggi….sila kawal Astro Awani banyak keluarkan wawancara pro pembangkang…tutup/kawal Astro kerana wujudkan polarisasi kaum..

  • Semangat Dato' Harun
    May 13th, 2013 at 1:46 PM

    benci aku skang tengok org cina…

  • sakithatimati
    May 13th, 2013 at 4:28 PM

    SDH… kita serupa…

  • sakithatimati
    May 13th, 2013 at 4:34 PM

    sokong… tapi mungkin sukar… saya beranggapan ramai pegawai tinggi kerajaan yang sebenarnya bermuka-muka… dan ini tidak diberi perhatian serius..

  • sakithatimati
    May 13th, 2013 at 4:40 PM

    anwar tidak bodoh…. dia memanupilasi kebodohan penyokong dia yang tidak mahu berfikir.

  • anak rembau
    May 13th, 2013 at 4:53 PM

    saya setuju dengan statement tuan. Memang betul banyak CEO2 GLC ni tak menyokong kerajaan

  • brother_borak
    May 14th, 2013 at 1:03 AM

    BELILAH BARANGAN MELAYU DIKEDAI MEALYU..

    BOIKOT BARANGAN CINA DAN KEDAI CINA…

    BERKHIDMATLAH DISYARIKAT MELAYU DAN BERHENTI MEJADI KULI CINA.

  • bujuk
    May 14th, 2013 at 2:03 AM

    BN dapat undi popolar 47%… nak tau jugak UMNO dapat berapa???
    Dalam BN ada 13 parti, kalau bahagi sama banyak…. UMNO hanya dapat 3-4 %. Jadi paling banyak UMNO boleh dapat 10%.

  • Topup
    May 14th, 2013 at 9:48 AM

    hahaha…matematik bodoh ….bahagi sama banyak !

  • zalman
    May 14th, 2013 at 3:58 PM

    kadang kadang aku tak tahu kenapa mudah sgt melayu ni kena tipu…..cuba lihat statistic undi popular…walau pun DAP menang kerusi paling tinggi 38 berbanding PKR 28 dan PAS 21…PKR mendakwa mereka mendapat undi popular paling tinggi berbading PAS dan DAP…..sekali lihat memang la betul dakwaan itu…tetapi sedar kah kita undi popular itu dikira berdasarkan bilangan kertas undi parti parti bertanding tidak kira sama ada mereka kalah atau menang di sesuaitu DUN atau parlimen….undi popular dikira dgn menjumlahkan keseluruhan kertas undi mereka….MAKA TIDAK HAIRAN LAH PKR MENGATASI DAP DAN PAS SEBAB PKR BERTANDING DI 99 KERUSI PARLIEMEN BERBANDING 55 DAP dan 76 kerusi utk PAS begitu juga dgn di DUN PKR bertanding jauh lebih banyak berbanding DAP n PAS…maka sudah tentu mereka memiliki bilangan kertas undi yg tinggi……..APa bodoh sgt yg buat analisa ni….

  • omega
    May 14th, 2013 at 7:44 PM

    Memang benar SPR sudah salah kira. PR ditolak satu kerusi ….. Kenapa kerusi Roda Karpal singh tak diambik kira.

    haa..haaa

  • bangKano
    May 16th, 2013 at 1:21 PM

    Kalo dah bahlol tu tetap tongong jerr seumoq hidup. Tak tau nak beza kan BN & PR. UMNO,MCA,MIC & komponen parti dari Sabah & Sarawak bertanding ataih nama BARISAN NASIONAL ngan lambang DACING. Gimana plak PAKATAN RAKYAT tak nampak lambang PR pada kertaih undi yang lalu semasa PRU13. Yang dok ada sama ada DAP,PKR ato PAS salah satu la.

    Jadi kadaq peratusan undi BN ada la 47.38%,DAP 15.7%,PKR 20.39% & PAS 14.78%. Dari statistik tersebut sapa yang dapat undi popular…? Tentu la BN…kalo DAP,PKR & PAS bertandin ataih nama PAKATAN RAKYAT PR baru la depa dapat undi popular paling banyak dari BN…kan..kan..kan…

    Hang tak sekolah ka Moooo bodo macam lembu ternakan. Tu pun tak tau nak pasti kan..tu la otak hang dah kena bius oleh Anuaq & DAP sebab tu bengap memanjang…. hang tau tak semua oghang pi baca kenyataan hang tu depa dok sakan gelak bagai nak pecah peghut..tapi bukan keghana doa Pok Nik tau…!!!!!!

  • bangKano
    May 16th, 2013 at 1:28 PM

    Keghusi yang di guna oleh Karpal Singh jenih moveable bole bawak sana sini…tapi keghusi parlemen & dun tu unmoveable dok masih terlekat kat dalam dewan tu…..

    Kalo di kigha keghusi moveablejugak mesti puak puak bengong ni akoq punya sebab depa ni dah bodo sokmo…!!!

  • bangKano
    May 16th, 2013 at 1:36 PM

    Tok leh buat lagu tu…ni kan negagha demokrasi semua warga negagha berhak membuat pilihan dalam setiap PRU. Tapi jangan la plak sebaq kan pelbagai fitnah,putaq fakta & figura & kelentongan tak masuk akai langsung nak pelekeh kerajaan. Tindakan tu leh di ambik tindakan undang undang jika ada cukup bukti.

  • bangKano
    May 16th, 2013 at 1:45 PM

    UMNO dah dapat 88 kerusi parlemen jika di banding kan ngan 12 parti komponen dalam BN. Makna nya baki lagi 45 dapat kat 12 komponen kalo di bagi kan sama rata depa dapat 3-4 kerusi jerrr.

    Jadi sapa yang banyak kerusi dalam BN…?

    Kalo hang nak jugak peratusan undi hang kegha la sendiri buat homework jika nak tau jawapan nya…!!!

  • orang ganu
    May 16th, 2013 at 5:31 PM

    jangan benci bangsa cina..bencilah DAP..bangsa cina adik beradik kita,,satu malaysia..

  • WTF
    October 1st, 2013 at 7:34 PM

    EH MOOH!!!

    JGAN BUAT LAWAK BASTARD BAPAK HANG LA KAT SINI…

    GUANG ENG dapat no. 5 CEC DAP 2013 pun boleh jadi Setiausaha Agung DAP

    MANA UNDU POLPULAR HANG BASTARD MOOH LEMBU!!!

    JILAT BALIK AIR POOKI MAK HANG!!!!

    WAKAKAKAAKAKAKAKAQA

Apa Pendapat Anda ?, Komen disini!

© MYKMU.NET. All Rights Reserved. Sign up for entries RSS and for the comments RSS.

Powered by WordPress. MyKMU.NeT theme by Jebon.