Air Asia Hentikan Iklan Dalam Utusan, Melayu Terus Sokong Tony Fernandez

Oleh: Adamyan (May 7th, 2013) [Adamyan,Utama][124 Comments »]

Azran Osman-Rani Photo_cropped

KETUA Pegawai Eksekutif Air Asia-X, Azran Rosman Rani dalam laman FBnya mendakwa Utusan bersikap rasis apabila menerbitkan tajuk akhbar  muka depannya hari ini yang berbunyi “Apa Lagi Cina Mahu?”.

Menurut Azran, tajuk tersebut menunjukkan Utusan tidak berotak (mindless), rasis dan sebagainya tanpa dia sedar yang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri menyokong artikel tersebut.  Bahasa mudahnya dia pun tuduh Perdana Menteri takde otak juga!!

Menariknya, semasa menjawab soalan dari rakan Facebooknya sama ada Air Asia X akan membeli iklan di Utusan, Azlan bongkak mengatakan tidak – ugutlah tu, macam Utusan kemaruk sangat dengan iklan dia.

IMG-20130507-WA0020

Sebagai orang korporat yang hanya membaca akhbar (apatah lagi akhbar Melayu) sekali sekala, Azran sepatutnya melihat senario politik negara ini secara keseluruhan bukan sekerat-sekerat sebelum membuat dakwaan sedemikian.

Kau bacalah dulu suratkhabar cina dan tengok macam mana hari-hari dia racun orang cina dengan kenyataan rasis.  Lepas tu sila komen sama ada suratkhabar cina ada otak atau tidak?  Persoalan yang dibangkitkan Utusan itu tidak salah kerana pertama, ini kebebasan media, kedua kerajaan dah buat banyak untuk orang cina tapi mereka tetap bagi undi pada pembangkang.

Jadi apa salahnya Utusan tanya?  Sejak bila pulak tanya pun salah, rasis?  Bodoh punya botak.

IMG-20130507-WA0023

Apa pun penulis tidak mahu mengulas panjang-panjang, takut nanti penulis pulak dituduh rasis.  Tapi penulis wajib pertahankan bila ‘melayu murtad’ macam ini tuduh akhbar Melayu sebagai rasis, sedangkan dia tak tengok keseluruhan ‘gambar’ (picture).

Keputusan pilihanraya umum yang baru lepas ini pun bukti bahawa keputusan dibuat berdasarkan racism.   Sekali lagi penulis taknak komen banyak, tapi sendiri mau ingatlah siapa sebenarnya yang rasis.

Hebat macam mana pun Azran sampai dilantik kedudukan sekarang, dia masih lagi tak faham apa yang ditulis dalam akhbar cina, silap-silap yang dok komen pasal Utusan itupun sebab baca tajuk saja, bukan baca isi sangat.

Penulis sebenarnya dah biasa dengan ‘Melayu murtad’ perasan hebat macam Azlan ini.  Hanya sebab dia dikedudukan itu, cakap mat saleh  berabuk sikit, dah pandai nak komen politik, siap tuduh orang lain takde otak.  Perangai Azlan ni samalah macam Melayu yang dilantik mengetuai syarikat berkaitan kerajaan (GLC) hari ini yang rasa dia berada dikedudukan itu sebab dia terer.

Tak tahu dia Melayu merasa jawatan itu sebab jasa UMNO.

Ada 124 Comments setakat ini.

  • sungai_siput
    May 7th, 2013 at 8:41 PM

    sebelum ni aku tak nak ulas pasai GLC banyak bagi kontrak kat cina peguam DAP anti melayu, pasai nak PRU , aku nak BN/UMNO menang, pun sbb aku tak nak PR menang nanti tergadai kalimah Allah yg aku orang2 islam malaysia cintai

    sekarang memang ada gerakan yg akan di buat bagi menarik balik yg GLC bagi kat cina2 DAP ni, sbb depa dok bayaq dan menggalak kan himpunan BERSIS yg lepas, we got numbers bro

  • mamu
    May 7th, 2013 at 8:52 PM

    Orang berniaga macam tu la. Dia ingat cina sahaja naik airasia?
    Aku yang pelanggan tetap airasia ni ada botak mangkuk ni nampak?
    Boleh check segala rekod aku melanggan airasia.
    Bodoh. Panas.

  • zainol_56
    May 7th, 2013 at 8:52 PM

    Akhbar bahasa cina yg selalu buat kenyataan tentang Mealyu,Islam dan hak hak orang Melayu tu tk racist ke?Suruh je Azran Rani pergi tinggal di Singapore supaya dia tahu makna racist.

  • alfie
    May 7th, 2013 at 8:53 PM

    Melayu ini dan juga Tony adalah saperti orang putih kata ‘closet Pakatan supporters’. Walau pun mereka tak nampak sokong pembangkang,mereka anti UMNO/BN.

  • Azman Fi
    May 7th, 2013 at 8:57 PM

    Inilah perangainya,inilah sepesis Melayu yg membuatkan cina naik muka.Cina ini akan lebih kurang ajar kerana manusia seperti botak ini lah yg mana akhirnya botak seluruh Tanah Air dikerjakan. Kononnya mamat ini golongan terpelajar, open minded,internasional lah konon…

  • sungai_siput
    May 7th, 2013 at 9:00 PM

    mamu apa yg nak di bisingkan oleh budak mentah ni

    kedudukan dan rezeki dia pun Tuhan yg tentukan, di terlupa pasai tu aja

  • sungai_siput
    May 7th, 2013 at 9:00 PM

    kunun nya lah

  • raplahjingga
    May 7th, 2013 at 9:02 PM

    Bukan mangkuk ni sorang jer berfikiran macam ni, ramai lagi..depa ni dulu masa belajar kerajaan sponsor dengan macam-macam scolarship yang dikhaskan untuk bumiputera, bila dah senang depa lupa apa bangsa depa, depa lupa apa agama depa, konon-konon sophisticated laaa, dapat masuk conglomerate atas quata bumiputera.

    Banyak sangat aku jumpa melayu-melayu macam ni, jenis tak ada jati diri, they got nothing to loose, depa ada duit, apa depa peduli pada bangsa dan agama.

    Dia tak nak advertise dalam utusan ?? hehe…percaya lah tak kat kering ink printing kat printers utusan print ads untuk air asia.

    One phone call…dia ni akan dinasihatkan resign kalau itu yang kita mahukan.

  • sungai_siput
    May 7th, 2013 at 9:07 PM

    tak lama lah dia duk dalam air asia tu… aku tunggu dia mintak maaf kat org melayu.. takdak kalu

    dia kena resign

  • Anon
    May 7th, 2013 at 9:17 PM

    kesian… belajar tinggi2 tapi masih pendek akal… siapa yg racist sebenarnya .. kalau bukan Cina !! itu pun hang tak nampak … u’re so not clever .. buka mata tengok betul2 keputusan pru baru ni.. berlagak sungguh melayu ni..

    p/s: boycott air-asia too …

  • Peng2
    May 7th, 2013 at 9:24 PM

    Orang melayu mesti memulaukan airasia kerana sikap pengkhianat bos airasia ni kepada orang melayu…..

  • Azhar
    May 7th, 2013 at 9:24 PM

    We have been Airasia customer for a number of years despite all the complaints by other passengers. My employees also fly with AirAsia whenever possible. As of today, we will stop using AirAsia. We will use other airlines even the price are more expensive, buses or trains if needed. Wish Airasia best of luck.

    “Fly AirAsia last. Buy Chinese last”

  • kukukambing
    May 7th, 2013 at 9:25 PM

    dia ni satu spesis ngan melayu melayu bangang yang sanggup pikul bendera DAP
    Melayu jenis haramjadah macam ni patut
    humban kekandang rimau bior dia mampus

  • Izham
    May 7th, 2013 at 9:26 PM

    raplahjingga, well said. Kena ckp org putih, baru class mcm bangsat tu. Mereka semua ni maju dgn pertolongan kerajaan tetapi mahu melupakan bahawa kerajaan Melayu yg menolong mereka, dah senang, dan mahu jadi mcm ada class maka perlu kutuk melayu. byk kacang lupakan kulit. Kalau tak kutuk Melayu kekwn yg konon ada class tu tak nak geng.

  • wmwi
    May 7th, 2013 at 9:36 PM

    Sampai masa kita perlu bercakap rasis. Selama ini kita Melayu terlalu beralah dgn Cina, apa saja mereka tuntut akan ditunaikan. Melayu perlu belajar hidup tanpa khidmat Cina, dlm serba bidang.

    Petanda terbuka Cina membenci Melayu adalah semasa cec DAP…. lapan orang calon Melayu yg mencuba nasib, langsung tidak diberikan tempat. Cina dan India saja yg terpilih, kenapa?

    Mereka merancang rapi, Cina memberi sokongan kpd calon Pas. Mereka menunggang Melayu utk mencapai cita-cita. Mereka hadir beramai-ramai dlm majlis anjuran BN, sampai 10 000 orang, tetapi bila mengundi, calon BN kalah dgn teruknya. Ramalan saya tepat, Ghani bekas MB membunuh diri dgn bertanding di kawasan maj Cina.

    Apa lagi yg kaum Cina mahu?

    Situasi semasa mengajar anak2 muda Melayu supaya menapis sedikit maklumat yg dipaparkan di media internet yg mengandungi racun berbisa dan halus. Ingat sekali kuasa terlepas ke tangan orang lain, maka mungkin terlepas selama-lamanya.

  • Kucing Hitam Resis
    May 7th, 2013 at 9:41 PM

    Kucing pun kenal dan terima kasih sapa bagi makan. Pi belajaq pun Kerajaan tanggung. Kerja dengan hindu sombong dan marah pada Utusan.

    Rafidah Air Asia X tolong sepak keluar Melayu botak niihhhh…

  • m8
    May 7th, 2013 at 9:47 PM

    Melayu yg speaking memang macam tu kot, rasa macam rugi je gomen belanja banyak hantar U bila dah kaya hak orang lain dia seolah2 tak nak bagi orang lain kaya.

  • nangkabulat
    May 7th, 2013 at 9:48 PM

    tolong buktikan juga surat kabar CINA yang terang2 cakap racist kat orang melayu dan tunjukkan pada si BOTAK ni…biar dia buka mata sikit. Aku akan kerajaan pun sama tamat kan kontrak dgn airasia celaka ni..kalau dah tony tu pun dok menentang kerajaan…ini salah satu melayu yang tak sedar diri….

  • Cfu
    May 7th, 2013 at 9:50 PM

    Memang wajar Utusan tulis tajuk tersebut.Apa nak ditakutkan dengan cina rasis. Barulah padan muka kaum cina. Sekarang mereka dah tiada wakil dalam kabinet DS Najib.Bolehlah PM tumpukan perhatian kepada bumiputera, melayu dan india. TANPA CINA BN boleh bentuk kerajaan dan TANPA PAS pun BN masih boleh mengekalkan kesinambungan pemerintahan. Bukan bermaksud kita angkuh, tapi memang realiti.

  • alfie
    May 7th, 2013 at 9:51 PM

    Spot on Bro Azhar!
    If not because of BN/umno supports these wankers probably be out of business.

  • Hamba Ar Rahman
    May 7th, 2013 at 9:54 PM

    Bukan boleh kira orang2 macam Azran ni….orang2 macam ni..kerajaan harus mark…mereka ini berpotensi mengkhianat….so..apa lagi…make his life more difficult…apabila Si Azran ni berlagak menjadi hero dan mengatakan utusan racist…dia ingat dia nak jadi hero untuk siapa? dia nak jadi jurucakap bagi pihak Cina ker? kalau Tian Chua yg bercakap aku faham juga…ini keluar dari mulut melayu…ni apa jenis melayu macam ni…ini bukan melayu ni…dalam hati dia sudah tiada lagi ciri2 melayu…period..

  • Hamba Ar Rahman
    May 7th, 2013 at 9:57 PM

    tak payah kita nak kesiyan2…kasi tukar sama dia…kasi turun….

  • Zarif
    May 7th, 2013 at 9:58 PM

    Azhar, u have just got my respect.. I follow…”Fly AirAsia last, Buy Chinese Last”

  • Cfu
    May 7th, 2013 at 9:59 PM

    Teringat akan raja gula Msia Robert Kuok. Cina ni pun asal susah, berniaga handphone saja. Atas pertolongan melayu robert kuok berada di atas. Hanya kerana tepung keluarannya bermutu sangat rendah, dia telah merancang menjatuhkan perniagaan syed Mokhtar Al-Bukhori sehingga cina tak beli roti Gardenia. Tapi Allah maha adil, Roti Gardenia tetap menjadi pilihan rakyat.

  • Hamba Ar Rahman
    May 7th, 2013 at 10:01 PM

    memang patut pulau pun…hangpa tau dak kalau hangpa naik airasia…kalau terhempas hangpa mati katak…air asia ni main belasah jer…dia mana ada amik insurance pun…dia tak didaftarkan dengan apa ker nama tu..aku pun dah lupa….kendian depa buat trip tanpa henti…takder break macam airline lain…depa kira nak untung aja…macam naik bus tambang murah….aku memang tak gamak naik air asia…walaupun murah….

  • NM
    May 7th, 2013 at 10:02 PM

    I will be flying to Aust in August. Definitely no to Air Asia..

  • Hamba Ar Rahman
    May 7th, 2013 at 10:02 PM

    ambo sokong 1000x

  • Hadi Suhaimi
    May 7th, 2013 at 10:03 PM

    Ini lah salah seorang yg tun M kata melayu mudah lupa, tak lama lagi mungkin dia tukar agama pulak,

  • tubir
    May 7th, 2013 at 10:11 PM

    cina ni nak apa lagi?Orang orang Melayu wajib racist pada cina dan buat azam jangan membeli dikedai cina ……biar mahal sikit dikedai melayu tak apa ……

  • melayu
    May 7th, 2013 at 10:13 PM

    sepak aje kluar sibotak tu sebab xda otak…komen x bertempat

  • raplahjingaa
    May 7th, 2013 at 10:17 PM

    Kat Bank Rakyaat, DRB-HICOM even Maybank bersepah-sepah middle magmt yang anti kerajaan, gaji puluh-puluh ribu, bonus berbulan-bulan tapi jadi pengkianat, instituisi ni yang kerajaan bela, pertahankan dari tohmahan pembangkang especially cina DAP, tapi depa ni lupa…

  • kun jo
    May 7th, 2013 at 10:17 PM

    hah..byk lagi spesis melayu mcm nih!belajar pandai2 di top university tp otak tak ada..p bacalah akhbar2 cina,apa dia tulis..tak paham soh saja Tony translate kan..

  • Hamba Ar Rahman
    May 7th, 2013 at 10:23 PM

    Yang aku pelik…takkan kerajaan buat2 buta…mulai sekarang kerajaan perlu letak spy di setiap GLC dan di mana2 sahaja…siapa2 yg mengkhianat kita biar dia jadi peti ais….kalau kita tak buat macam ini…percayalah bila DAP dapat kuasa…depa akan jadi lebih kuku besi….

  • kun jo
    May 7th, 2013 at 10:24 PM

    ingatlah middle mgmt GLC&keparat melayu middle class yg baru nak jadik kaya…kalau gov tak tolong…lu sapaaaaaa!!silap2 haribulan lu jadik Kuli towkey2 tuh…racist,corupption,crony tu suma alasan utk melanyakkan gov yg memerentah..p siasat betui2 pegawai GLC yg corrupt..

  • rbr
    May 7th, 2013 at 10:35 PM

    dah mcm menanggung biawak hidup bangsa sepet ni kat sini,rama2 lupa kemompong.

  • mohd
    May 7th, 2013 at 10:36 PM

    apa yang utusan tanya tu bukan rasis.. ayat itu ayat biasa.. patutnya diaorang jawab..dan kita semua maklum..depa nak kuasa.. nak jadi PM.. jangan salahkan utusan.. itu surat khabar berjuta2 org melayu,..tekanan pada utusan tekanan juga pada orang melayu..kita akan pertahankan hak kita.. Ingat 2008 kita tunduk..tapi kali ni kita pertahankan..

  • Hamba Ar Rahman
    May 7th, 2013 at 10:46 PM

    apa susah…mana2 rakyat melayu yg didapati terang2 mengkhianat bangsa sendiri…(terutamanya yg kerja gomen)…kasi transfer ke Penang atau Kelantan…kerana sana memang dah tempat pembangkang…kalau dibiarkan mereka duduk di negeri BN…mereka ini akan menjadi barah kepada negeri..kita anggap saja mereka ni enemy of the state…golongan macam ni lah kita kena identify awal2…biar depa berjuang di tempat depa sendiri..biar depa rasa macam mana senang ke susah hidup di samping DAP…di Kelantan pula…biar ramai2 penyokong PR tinggal di sana…Kelantan kita dah boleh kira indispensible….dah tak masuk buku….so..yg kena hantar sana kira macam dah kena buang negeri laa…kalau depa nak marah…kami lagi nak marah…kerana disebabkan kewujudan puak2 ni laa…yang kita akan hampir2 kehilangan negara kita kepada puak chauvinist…

  • Namron
    May 7th, 2013 at 10:59 PM

    Tun Madey berkata pencapaian Najib dlm PRU13 adalah jauh lebuh buruk drpd Abdullah Badawi pada Pru12. tahun 2008 BN mendapat 140 kerusi berbanding Najib hanya 133 kerusi, merosot 7 kerusi pada Pru13 ini….dari segi perlembagaan Najib boleh jadi PM sebab disokong oleh orang UMNO-BN yang bangang dan dungu!

  • ku2
    May 7th, 2013 at 11:04 PM

    bodoh punya melayu macam tulah..cina panggil melayu paling bangsat tau..ko boleh membela cina..ko g tanya cina yang muslimlah kalau tak caya..cina budha panggil melayu lebih hina dari babi..tu pu si botak ni tak sado..memmang melayu bodoh sangat

  • raplahjingaa
    May 7th, 2013 at 11:06 PM

    Alhamdulillah kalau ramai orang melayu macam hang, baru depa tau langit tinggi rendah !

  • anoi
    May 7th, 2013 at 11:07 PM

    Aku setuju… aku xpayah tgk contoh org lain cam dia nih… abg aku sendiri dgn anak pinaknya pun sama..abg aku dapat scholarship dari kerajaan Perak masa tuh tahun 1975 gitu, mak aku yg susah payah pegi memohon naik turun ke pejabat SS Perak sebab masa tuh ayah aku dah meninggal dunia, dapat le belajao kat Oxford, UK lepeh tuh sambung belajo pulak keJepun pun atas sponsor daro kerajaan..alih2 sekarang bila aku cakap semua tuh dia naik HANGIN satu badan, buakn apa sebab punyalah jadi penyokong tegar DAP dan Pakatan…. asal aje kami berbincang fasal politik sure ends up dgn gaduh besar… now, mak aku pun dah meninggal, penyokong kuat UMNO dan kerajaan dna kalau dia maish hidup tentu dia sedeh..tapi nak buat macam mana, susah nak bawak berunding last2 gaduh dlm keluarga… just bcoz of this diff. ideology…yg aku tak bole terima, apa saje yg kerajaan buat semua dia bangkang dan terima bulat2 apa aje yg disogok oleh DAP dan Pakatan..bagilah bukti apa pun..semua xditerima, waima oleh sebab xnak bermusuhan, kami adik beradik yg lain xkuasa dah…

  • raplahjingaa
    May 7th, 2013 at 11:10 PM

    Kerajaan berhemah sangat nak tunjuk baik…tu lah masaalahnya.

  • Morsidol hamPAS
    May 7th, 2013 at 11:10 PM

    Huhhh..seumur hidup aku sekali je aku fly dgn air asia and after that nasty experience tk payah lah baek aku byr lebeh sikit naek commercial airlines…air asia tk hebat mana pun

  • raplahjingaa
    May 7th, 2013 at 11:13 PM

    Dari segi perlembagaan ?? hehe…hangpa duduk kat kerusi pembangkang dan masih memegang rekod sebagai pembangkang paling tepu di dunia.

    Perit ? aku tau…tapi telan jer lah.

  • Anak Jantan
    May 7th, 2013 at 11:13 PM

    ni golongan melayu bangang……tak sedar di untung……tu la baca lagi…meloyakini…..suruh dia baca suratkhabar cina……translatekan….tengok apa diaorang tulis……..bukan tahap rasis lagi…..tapi tahap Malaysia ni mcm cina punya……sial….a.k.a celaka….mamat ni…

  • warih
    May 7th, 2013 at 11:14 PM

    Hamba Ar Rahman …

    Betul pandangan Tuan, mereka yg berada di GLC menyokong pmbgkang perlu dinyahkan. Tapi jgn lupa terlalu ramai kakitangan kerajaan yg menyokong pmbgkang. Mereka ini umpama duri dalam daging. Cuba lihat pegawai2 di kementerian dan jbtn pelajaran, guru2 malah PTD2 di kementerian yg berkiblatkan pmbgkang. Kerajaan selepas ini perlu bertindak tegas jgn lembik mcm zaman bodohlah. Tapi nampak gaya najib ni lagi teruk kot!

  • Paklang100
    May 7th, 2013 at 11:20 PM

    Ini typical budak Melayu yang bongkak selepas dapat kejayaan melalui programme UMNO. (Boleh teka, sekolah asrama penuh, UITM ker, IPTA ker, …) dan bila dah berjaya , action….

    kutuk bangsa sendiri. Balik, balik, makan gaji juger!

    Kalu terer, jadilah macam Bukhari ke aper?

  • Anti dap
    May 7th, 2013 at 11:40 PM

    Aku dah start ABCD…asal bukan Cina dap…BBC..boikot bisnes Cina..family aku ade job ngan gomen..sebelum nie beli brg2 ngan tauke2 Cina nie..pasnie org tua aku ckp beli ngan org kita..mahal ckit xpe..kasi ajar dorang nie

  • Hamba Ar Rahman
    May 7th, 2013 at 11:45 PM

    Yang melayu2 jenis macam ni ramainya golongan muda terpelajar yg konon rasa dah pandai…kemudian nak bercakap dan nak tunjuk konon liberal dan fair…tapi sebenarnya sepatah haram depa tak pernah faham apa yg depa duk perjuangkan…mungkin ini spesis melayu baru..yang menyokong kristian sbg agama rasmi, yg menyokong pluralisme, LGBT dan apa2 lagi yg western yg kononnya mencerminkan modern world…

  • Hamba Ar Rahman
    May 7th, 2013 at 11:48 PM

    Ni dah jadi macam si Tanggang lah ni…

  • dkds
    May 7th, 2013 at 11:50 PM

    wahhhh..air asia membangun pun dengan jasa UMNO…ada hati nak kutuk2 utusan..tak suka jangan merapu, celaka punya air asia…dalam web malaysiakini ultrarasis sanggup habis wang buat ads….

  • WIRAbaiduri
    May 8th, 2013 at 12:00 AM

    Rasanya dia berada disana kerana UMNO.Kalau bapak dia tau tentu dia dirotan sekali lagi.. supaya takut jangan jadi TANGGANG. Pernah baca Utusan Melayu Jawi?itulah UTUSAN MALAYSIA yang membuatkan penjajah kelam kabut.

  • gambus
    May 8th, 2013 at 12:04 AM

    yup ,kalau kita tgk akhbar cina ni lagi teruk sampai mempersoalkan Islam dan Melayu .. Utusan takat cakap apa yang cina mau lagi pun dah anjing-anjing DAP melalak hahahaha

  • anti bohmau
    May 8th, 2013 at 12:07 AM

    Tuan,

    memang ramai yg anti kerajaan bila berada di atas…dlm petronas sendiri, salah sorang director for pet project penyokong tegar pas anak beranak sentiasa mengecam segala2nya yg kerajaan buat. kununnya krn nak Islam tulen!! selama ni Islam dia palsu la?? dia ingat kita dlm UMNO ni bukan Islam tulen?

    boleh pulak bersikap sombong dgn sedara mara yg lain krn gajinya yg besar. buat degree di luar negara petronas yg tanggung, kemudian buat Masters, pastu PhD plak..bila dah berjaya, terus bongkak, lawan balik kerajaan. bijak sgtla kunun!! pikir mcm kepala lutut!!

    kalau pas tu hebat sgt berbanding UMNO, kenapa tidak wujudkan syarikat2 gergasi mcm petronas? bahkan sepatutnya buat lebih hebat lebih gah dari petronas krn mengaku TERSANGAT HEBAT LEBIH DARI UMNO!! prasan cerdik padahal ramai mrk terhegeh2 nak anak2 mrk dapat tajaan petronas yg diwujudkan oleh kerajaan pusat jugak!! mana jasa pas nya?? tumpang duduk, basuh tangan, terus makan saja!! kerajaan cadang, bentang & tubuhkan berbagai2 agensi utk membantu rakyat, pas hanya menunggu nak petik buah shj..lepas tu dakwa puak2 dia lebih baik, kunun!!
    propa saja lebih! memerintah negeri pun GAGAL hingga anak negeri bertebaran cari rezeki tempat org sbb negeri sendiri tidak hebat langsung!! yg duk berbangga di luar kata kelantan hebat, balikla kerja di serambi mekah!! bangunkan negeri kamu supaya setanding dgn negeri2 lain!! sumber banyak tp nak uruskan? FAILED manjang!! dah tu nak salahkan kerajaan pusat kununnya tak pernah bantu!!

    nak tanya jugak nik aziz, tak tahu la nak mengaku atau buat2 lupa, Tun dulu selalu panggil nik aziz ke kl bagi duit ratus2 juta utk bantu MELAYU kelantan… betul ka wahai nik aziz??

    kami tanya Tun tp Tun suruh tanya nik aziz sendiri. nak tengok lidah orang tua ni nak cakap perkara betul atau nak berbohong lagi…

  • Sirghani
    May 8th, 2013 at 12:08 AM

    Way to go, brother. Buy Chinese Last. Never Fly AirAsia!

  • gambus
    May 8th, 2013 at 12:10 AM

    PAS/ DAPigs dan PKR akan terus menerus menjadi pembangkang kerana hanya disokong oleh orang bodoh dan bahlol sahaja

  • melayu
    May 8th, 2013 at 12:21 AM

    apasal plak nak tukar, buang keja trus la. dah rasa cam bagus sgt suruh cari rezki sendiri. frankly speaking golongan ni mmg tak boleh diharap langsung, malas, suka menular dan muka pengampu

  • Abg J
    May 8th, 2013 at 12:30 AM

    Inilah spesis melayu haramjadah yang tak akan peduli pun nasib bangsa sendiri…klu melayu nak jadi hamba di bumi sendiri pun melayu haramjadah macam nih peduli apa….dia dah hidup senang lenang…hangpa ingat dia nak pikiaq nasib melayu marhain yang lainnn….buleh pi mampuih la…..

    melayu haramjadah camni baik mampuih saja lagi bagus

  • pipeh melayang
    May 8th, 2013 at 12:57 AM

    Sapatutnya Azran Botak ni berani mempertahankan utusan kerana mengenangkan jasa utusan yg besar kpd Bangsa. Inilah cara Melayu membalas budi ketika memerlukan kita bersama satu hati mempertahankan hak bangsa kita. Ini baru nakjadi orang besar itupun kerana kulit kau tu bukan lah terer sangat, banyak ada yg lain. Wajib mohon maaf kpd utusan atau Azran Rosman Rani,CEO Air Asia ni letak Jawatan !!!!

  • Anonymas
    May 8th, 2013 at 2:11 AM

    Haha padan muka Shauqie kena marah balik. memang tak benar la yang AirAsia bawak pengundi hantu, sebab pengundi hantu (yakni Cina Malaysia di perantauan balik undi DAP) naik Cathay Pacific

    Kata Utusan rasis? Surat kabar cina lagi bengong, mereka dah lama rasis. Sejak dulu lagi kutuk melayu dan Islam

  • brother_borak
    May 8th, 2013 at 2:58 AM

    Kenyataan ini sekadar untuk menyejukkan hati orang2 cina yang banyak menggunakan perkhidmatan Air Asia berbanding tambah murah Firefly Mas. So dia takut hilang pelanggan. Sekarang sudah sampai masanya untuk Melayu pulak ajar dia orang ni. Kita makan angin naik Firefly. Keuntungan MAS, rakyat juga yang dapat. MAS pun bayar zakat dan sponsor jemaah haji.

    BELILAH BARANGAN MELAYU DIKEDAI MELAYU…

    BERKHIDMATLAH DISYARIKAT MELAYU, BERHENTILAH DARI MENJADI KULI CINA LAGI..

    BOIKOT BARANGAN CINA DAN KEDAI CINA…

  • korokstabang
    May 8th, 2013 at 3:00 AM

    si mamat Azran Rosman ni penyokong PgayR tu pasal marah sangat dengan utusan

    muehhhahahahahaha

  • Semangat Dato' Haron
    May 8th, 2013 at 3:37 AM

    Sape2 je nampak pengkhianat ni di luar lempang je muka dia…najib jgn bg apa2 peruntukan pada cina…tutup je sekolah cina….kerajaan kena ada cyber army senditi utk lawan pembangkang…sudah tiba masa melayu bersatu

  • alfie
    May 8th, 2013 at 3:51 AM

    Si celaka Azran ini lupa betapa baik hati orang melayu mebelanja cina cina sial ini dimana berpuluh ribu akan datang ke majlis BN dengan semua 100% bangsa dia tak akan undi BN. Walaupun mereka support DAP aje mereka tidak malu bila mereka beramai melantak makanan di majlis ini kerana mereka BERHAK. Apa yang BN/UMNO memberi adalah HAK mereka. Bayangan kan muka muka cina sial ini semasa majlis makan sambil mencekek makanan disana mereka ketawa kepada UMNO yang mengharapkan persahabatan dan sokongan.

    Si Azran ini adalah hard core penyokong Pakatan dengan mengatakan Utusan racist kerana ini juga sehaluan dengan kata DAP bila UMNO/Tun M cuba berjuang untuk hak melayu yang semakan hakis.

    Cina cina sial yang datang ramai ke majlis makan bersama BN dan Michelle Yeoh boleh maki dan kutuk dia kerana berterima kasih kepada BN.
    Kalau tak kerana Pak Lah bagi special treatment kepada mereka dari airport fees dan juga sewaan kapalterbang mereka dah hancur. Layanan ini yang mereka dapat bagi pembangkang adalah rasuah. Si Azran kunon nya nak ambil hati orang cina dengan nak tunjuk ‘neutral’ sedap aje twitter dia kutu Utusan. Lu punya chairman Rafidah cina sial punya tak suka kerana rasuah semasa dalam MITI. Sial punya melayu.

  • kulaan
    May 8th, 2013 at 8:19 AM

    Setuju. Tohmahan pengundi hantu adalah salah sama sekali. Air Asia orang DAP rupanya. Kalau ada pun tohmahan, boleh kita simpulkan itu konspirasi DAP dan Pakatan Haram.

    Govt kena check juga mana tahu Air Asia sponsor Pakatan Haram pulak. Penat aje bina LCCT untuk depa pada zaman Bedolah…

  • mE
    May 8th, 2013 at 8:38 AM

    cakap pasal kaum DAP kat GLC, untuk pengetahuan, di TM sendiri telah dipenuhi dengan kaum cina cibai ni. terutama di bahagian IPTV. dari pemerhatian, kalau boleh dari boss besar sampai ke bawah (pengurusan) nak di isi dengan cina. kononya orang cina ni pandai buat kerja walaupon takde pengalaman. pegi mampos!

    baru2 ni, pengurusan HR IPTV sendiri telah ditukar dari melayu ke cina yang baru je beberapa tahun bekerja. pada mereka, mereka memerlukan tapak untuk mereka memulakan penguasaan dalam GLC ni. memang nampak sangat.

    sewaktu lawatan Perdana Menteri di TM, takde sorang pun pengurusan IPTV yang turun dengan rela hati. baik melayu yg tengah dikudakan, mahupun cina yg tengah bergembira dengan pendapatan besar yang diberikan oleh TM sendiri. Pernah terjadi, apabila mengetahui PM akan datang ke Menara TM, salah seorang pengurusan berbangsan cina dengan tidak rasa bersalah bertanya, “kenapa PM nak datang? nak suruh orang TM vote untuk dia ke?”. Bayangkan.. Kami sebagai kaum melayu di sini memang sangat tertekan. tak tau kepada siapa nak mengadu. Dato Sri Zam seperti tutup sebelah mata. memang satu kesilapan membawa masuk cina cina busuk ni, dan satu kesilapan yang sangat besar membawa masuk Jeremy Kung sebagai EVP New Media. Sepatutnya biarkan saja dia ni mampos kat Hong Kong dulu. Sekarang cina ni tengah cuba untuk membawa masuk kawan2 lama dia, yang juga berbangsa cina dari hong kong untuk bekerja di sini, am nya Malaysia.

    Cina tua rambut panjang tu la yang telah membawa semua kaum2 cina yg sekarang bergembira membuat tapak di TM ni. Pernah sekali dulu, Emily Wee, selaku pengurus besar di sini, dinaik kan pangkat atas dasar telah memberi pengorbanan besar kepada bahagian.. sebenarnya pada kami, takde ape pun yang disumbangkan oleh Emily. pompuan cina tu hanya pandai menjerit-jerit mengarah kan orang, memaki hamun orang, dan tak akan sekali-kali mengeluarkan sebarang email, untuk mengelakkan terdapat nya bukti hitam putih dari dia. busuk kan perangai.

    Ben Yap, sebagai kawan baik Emily sejak sekian lama, dapat memegang posisi Penolong Pengurus Besar dalam jangka masa yang sangat singkat. bayangkan terdapat beberapa orang Melayu yg telah bekerja di sini lebih dari 10 tahun, baru nak merasa kedudukan sebagai Pengurus, Ben Yap yang baru beberapa tahun (kurang 5 tahun kalau tak salah) bekerja pula telah memegang jawatan yang besar. Alasan yang diberikan oleh pengurusan, ben yap ni mempunyai pengalaman yang sangat luas. setelah diselidiki, ben yap ni merupakan bahan buangan dari syarikat universal malaysia, yang kemudiannya dikutip oleh TM. sampah je dia ni. untuk pengetahuan, telah ramai pekerja yang berada di bawah seliaan ben yap telah berhenti atau bertukar tempat kerja kerana tidak sanggup untuk bekerja dengan bos yang sampah, buta hati, tak tau nak buat kerja dan bengap. tapi berlagak seperti pandai. ada seorang lagi orang melayu yang baru menyertai unit ni, di bawah seliaan ben yap. masuk pada Februari yang lalu kalau tak salah. kita tengok berapa lama beliau boleh bertahan. dengar cerita beliau agak lantang bersuara. apa2 pun, pada kami, kedua dua Emily dan Ben Yap adalah tidak sesuai untuk berada di posisi yang sedang di sandang. sangat tidak sesuai!!

    kami orang melayu telah beberapa kali mengutarakan ketidak puasan hati kepada mereka ni. tapi macam biasa lah, mereka dengan gembiranya meng tong sampahkan apa yang kami luahkan. pada mereka tak mengapa selagi Dato Sri Zam menaruh kepercayaan terhadap Jeremy Kung. bahasa pasarnya, selagi Jeremy pegang telur Dato Zam, selagi itu lah kaum cina lahanat ni bole selamat dalam TM ni. Dato Sri Zam, please… kami dah tak larat.. kami boleh jamin dalam unit ni, 98 peratus adalah penyokong kuat DAPig. kita tak boleh bergantung harap kepada mereka ni. sangat bahaya orang2 seperti mereka ini memegang pengurusan media di Malaysia ini.

  • tengkudin
    May 8th, 2013 at 8:56 AM

    aku pun sokong…..naik Firefly, MAS dan MALINDO!!

  • pasdaplaknat
    May 8th, 2013 at 8:57 AM

    Dalam negara kita ni yg boleh ckp pasal kaum hanya bangsa Cina dan India sahaja. Jiak org Melayu ckp pasal kaum nnt POLIS pun melompat2 cari, dan akan ada Melayu sendiri yg akan cemuh..

    Kita tunggulah apa nk jadi.. dlm konsep SAINS pun.. jika tidka berlaku keseimbang akan berlaku ‘pemecahan’. Proses OSMOSIS SEL ialah mahu mencapai keseimbangan bendalir dlm unit SEL mereantasi membrane.. tp jika disekat membrane itu akan PECAH..

    jika POLIS, Menteri masih nk sekat kemaraan org Melayu.. tangkaplah banyak2 org Melayu, LETUSAN besar boleh berlaku.. Malaysia semakin tidak stabil krn suatu pihak shj yg dipaksa bertolak ansur.. konon utk jaga keharmonian..

    liatlah wajah KETUA POLIS NEGARA, KETUA JSJ BUKIT AMAN.. bila Melayu buat silap sikit.. AKU KECEWA melihat…

  • tengkudin
    May 8th, 2013 at 8:58 AM

    SOKONG!!! JANGAN PK PAPER CINA JE BETOL..!! JUST ANSWER THE QUESTION YANG UTUSAN TANYA!!! HIDUP UTUSAN!!

  • mE
    May 8th, 2013 at 9:04 AM

    cakap pasal kaum DAP kat GLC, untuk pengetahuan, di TM sendiri telah dipenuhi dengan kaum cina cibai ni. terutama di bahagian IPTV. dari pemerhatian, kalau boleh dari boss besar sampai ke bawah (pengurusan) nak di isi dengan cina. kononya orang cina ni pandai buat kerja walaupon takde pengalaman. pegi mampos!

    baru2 ni, pengurusan HR IPTV sendiri telah ditukar dari melayu ke cina yang baru je beberapa tahun bekerja. pada mereka, mereka memerlukan tapak untuk mereka memulakan penguasaan dalam GLC ni. memang nampak sangat.

    sewaktu lawatan Perdana Menteri di TM, takde sorang pun pengurusan IPTV yang turun dengan rela hati. baik melayu yg tengah dikudakan, mahupun cina yg tengah bergembira dengan pendapatan besar yang diberikan oleh TM sendiri. Pernah terjadi, apabila mengetahui PM akan datang ke Menara TM, salah seorang pengurusan berbangsan cina dengan tidak rasa bersalah bertanya, “kenapa PM nak datang? nak suruh orang TM vote untuk dia ke?”. Bayangkan.. Kami sebagai kaum melayu di sini memang sangat tertekan. tak tau kepada siapa nak mengadu. Dato Sri Zam seperti tutup sebelah mata. memang satu kesilapan membawa masuk cina cina busuk ni, dan satu kesilapan yang sangat besar membawa masuk Jeremy Kung sebagai EVP New Media. Sepatutnya biarkan saja dia ni mampos kat Hong Kong dulu. Sekarang cina ni tengah cuba untuk membawa masuk kawan2 lama dia, yang juga berbangsa cina dari hong kong untuk bekerja di sini, am nya Malaysia.

    Cina tua rambut panjang tu la yang telah membawa semua kaum2 cina yg sekarang bergembira membuat tapak di TM ni. Pernah sekali dulu, Emily Wee, selaku pengurus besar di sini, dinaik kan pangkat atas dasar telah memberi pengorbanan besar kepada bahagian.. sebenarnya pada kami, takde ape pun yang disumbangkan oleh Emily. pompuan cina tu hanya pandai menjerit-jerit mengarah kan orang, memaki hamun orang, dan tak akan sekali-kali mengeluarkan sebarang email, untuk mengelakkan terdapat nya bukti hitam putih dari dia. busuk kan perangai.

    Ben Yap, sebagai kawan baik Emily sejak sekian lama, dapat memegang posisi Penolong Pengurus Besar dalam jangka masa yang sangat singkat. bayangkan terdapat beberapa orang Melayu yg telah bekerja di sini lebih dari 10 tahun, baru nak merasa kedudukan sebagai Pengurus, Ben Yap yang baru beberapa tahun (kurang 5 tahun kalau tak salah) bekerja pula telah memegang jawatan yang besar. Alasan yang diberikan oleh pengurusan, ben yap ni mempunyai pengalaman yang sangat luas. setelah diselidiki, ben yap ni merupakan bahan buangan dari syarikat universal malaysia, yang kemudiannya dikutip oleh TM. sampah je dia ni. untuk pengetahuan, telah ramai pekerja yang berada di bawah seliaan ben yap telah berhenti atau bertukar tempat kerja kerana tidak sanggup untuk bekerja dengan bos yang sampah, buta hati, tak tau nak buat kerja dan bengap. tapi berlagak seperti pandai. ada seorang lagi orang melayu yang baru menyertai unit ni, di bawah seliaan ben yap. masuk pada Februari yang lalu kalau tak salah. kita tengok berapa lama beliau boleh bertahan. dengar cerita beliau agak lantang bersuara. apa2 pun, pada kami, kedua dua Emily dan Ben Yap adalah tidak sesuai untuk berada di posisi yang sedang di sandang. sangat tidak sesuai!!

    kami orang melayu telah beberapa kali mengutarakan ketidak puasan hati kepada mereka ni. tapi macam biasa lah, mereka dengan gembiranya meng tong sampahkan apa yang kami luahkan. pada mereka tak mengapa selagi Dato Sri Zam menaruh kepercayaan terhadap Jeremy Kung. bahasa pasarnya, selagi Jeremy pegang telur Dato Zam, selagi itu lah kaum cina lahanat ni bole selamat dalam TM ni. Dato Sri Zam, please… kami dah tak larat.. kami boleh jamin dalam unit ni, 98 peratus adalah penyokong kuat DAPig. kita tak boleh bergantung harap kepada mereka ni. sangat bahaya orang2 seperti mereka ini memegang pengurusan media di Malaysia ini.

  • Hamba Ar Rahman
    May 8th, 2013 at 10:19 AM

    Aku ingat Mod KMU kena bagi senarai nama produk2 dan nama2 kedai/syarikat melayu dan Cina punya…senang kami kat sini nak pergi membeli belah…biar jauh sikit…tapi kami akan memberi 100% sokongan kepada melayu…kalau boleh senaraikan sekali bengkel2/kedai2 servis/baiki kereta/motor yg melayu punya…kita kena mempunyai rangkaian yg kukuh….orang Cina dah lama ada konsortium sendiri…kerajaan kena bantu orang melayu supaya kita boleh dapat supplier melayu dan jgn bergantung kepada Cina lagi…kita kena ajar depa ni…depa ingat kita selama ni diam dan berlembut…kita takut…silap laa..ada berapa juta melayu dalam Malaysia ni..kalau kami pakat2 pulau..ingat senang ker nak survive business depa..kalau hangpa ke mana2 pun…yg hangpa nampak…yg menyopping nya ramai laa orang melayu….

  • anakbochek
    May 8th, 2013 at 11:27 AM

    Bila Melayu membicarakan soal bangsa mereka dituduh “rasis”, tetapi bila bangsa lain menuduh dan menghina bangsa Melayu mereka mempertahankan keadilan dan kesamarataan. Wat de fak.

  • Hamba Ar Rahman
    May 8th, 2013 at 11:32 AM

    Berita dalam yahoo menceritakan 2 orang lelaki berumur 33 dan 38 ditangkap kerana menyebar/mencetus racism dalam twitter….macam ni lah Polis Malaysia..yg boleh bercakap hal racism hanya orang India dan Cina….bila lagi nak tangkap red bean army…

  • alfie
    May 8th, 2013 at 11:44 AM

    Bro HAR,
    Kita kena start satu ‘movement’ dimana ahli2 yang dedicated for this cause. In the cyberworld nothing is impossible.

  • WTF
    May 8th, 2013 at 11:56 AM

    Tuan HAR

    This is a good suggestion to improve BN Government delivery system.

    My personal opinion, it’s okay to support any party, but buat khianat, pecah amanah, menamamkan kebencian pada kerajaan memerintah… memang patut transfer to negeri2 Pakatan Rakyat.

  • WTF
    May 8th, 2013 at 11:59 AM

    I agree and support 100% percent and shall do my part to boycott Air Asia.

  • Darah biru
    May 8th, 2013 at 12:03 PM

    So , bukti kata air asia bwk pengundi hantu x ada lah ? Ea lah , nmpk sgt airasia anti BN , mek jgn lupa janji kau dulu mek ,aku mmg x pernah beli brg kat kedai cina , kalau pergi speedmart pun aku tgk siapa owner dia , haha , kalau terpaksa boleh lah .

  • raplahjingaa
    May 8th, 2013 at 12:50 PM

    Dulu ada kedai melayu yang aku support…walaupun aku tak selesa dengan pendirian tuan punya kedai, tapi sayang…mismanaged lingkup !!

    nama kedai tu KOHILAL !

  • Anak Sarawak Berjiwa Kedah
    May 8th, 2013 at 1:12 PM

    Bapa saya Bumiputera Sarawak yang bekerja di Kedah, maka kami layak untuk pulang ke kampung halaman kami setahun sekali dengan geran kerajaan. Dahulu biasanya kami akan menaiki MAS tetapi saya tidak ingat sejak bila (mungkin selepas PRU-12) kami tidak lagi dibenarkan menaiki MAS tetapi hanya dibenarkan menggunakan perkhidmatan Air Asia. Ini mungkin bermakna kerajaan telah memeterai perjanjian dengan Air Asia untuk menggunakan khidmat mereka bagi tujuan geran penerbangan kakitangan Sabah/Sarawak di Semenanjung, mungkin juga untuk penergangan rasmi kakitangan kerajaan lain. Berita Air Asia memulaukan Utusan mengecewakan saya,sudahlah mereka mendapat hak untuk penerbangan kakitangan kerajaan sampai entah tahun bila. Tetapi saya tidaklah menyalahkan mereka, kerajaan di bawah Pak Lah dahululah yang terlalu berlembut hati memberikannya kepada mereka dan mengetepikan MAS yang merupakan syarikat nasionla kita. Bakal pulang Jun ini, lihatlah adakah kerajaan masih terus menggunakan khidmat Air Asia. Jika benar ada konsesi, maka beruntunglah puak Air Asia ini.

  • Pak Malau
    May 8th, 2013 at 1:27 PM

    Masaalah bagi penyokong kerajaan ialah tak ramai dari mereka yang mampu memberi komen dalam bahasa Inggeris.
    Langsung tidak ada komen diblog-blog dan facebook China.

  • Hamba Ar Rahman
    May 8th, 2013 at 2:31 PM

    Aku tak rasa itu sebabnya…aku rasa komen2 penyokong kerajaan tak pernah di keluarkan pun…depa hanya lepaskan komen2 yg sokong depa…lagi kuku besi…dah berpuluh kali aku hantar komen di Yahoo…tapi tak pernah lepas…kawan2 aku pun ada yg kata gitu…dan dulu aku pernah syak yg yahoo ni dibayar oleh PR…sebb komen2 depa berat sebelah…..dan baru2 ini ada terbaca dalam KMU ni (tak silap aku ada sorang forumer bagi tahu) yang Robert Kuok sponsor yahoo dan DAP…so…tu pasal laa..aku tak kisah caya nun alip ni nak perjuangkan bangsa depa…aku respect bab ni…yang aku kesal ialah melayu2 kita yg tak begitu nak cerdik ni dengan bangga berlagak hero menyebelahi kafir harbi dan sanggup bermusuh dengan orang Islam sendiri…siap nak ludah lagi orang Umno kalau datang nak bergabung…memang pelik….puak khawarij yg nyata…

  • Melayuislam
    May 8th, 2013 at 2:54 PM

    Apa yang kita boleh buat dengan rafizi yang terang-terang ckp pasal nak hapuskan hak istimewa bumiputera? Biadab… Kenapa tak seret ke balai?

  • bangKano
    May 8th, 2013 at 3:25 PM

    jangan ingbat tambang murah cuma pada AirAsia jerrr…tapi jangan plak lupa kat Malindo Air & FireFly kedua dua ni tambang murah gak….

  • Hamba Ar Rahman
    May 8th, 2013 at 3:27 PM

    Sebenarnya bukan sahaja di TM….di GLC2 lain juga ramai penyokong PR dan DAPigs ni…mereka ini dengan bangga mengaku lebih pandai buat kerja….sebenarnya mereka ni bukanlah genius dan pandai sangat pun…orang2 melayu pun ramai juga yg cerdik…tetapi melayu mempunyai byk kelemahan dari segi attitude…kita bangsa yg berlemah lembut…bertatasusila..apabila orang berbuat baik sama kita…kita akan membalas dengan baik dan melayan dengan baik….kita tidak pernah terfikir bahawa org yg kelihatan berbuat baik kepada kita ini suatu hari nanti akan menggigit kita…sebb itu aku sebenarnya sangat respek dengan Tun M…semasa Tun M memerintah, Cina cukup benci dan takut dengan Tun M…TUn M seorang yg tahu di mana hendak bertegas dan tidak takut hendak bertegas….mereka mengatakan Tun M diktator…sedangkan bangsa ultra kiasu ini lebih buruk perangai dan busuk hati mereka…depa sama depa pun boleh destroy each other…lagi pula depa bukan nya ada pegangan agama yg kukuh atau percaya pada hari akhirat…kepada mereka tuhan itu adalah wang, material dan kuasa…..jadi…melayu2 yg tak berapa nak cerdik ni…bukalah mata…jgn tidur…bila bercerita bab kesatuan…puak ultra kiasu ini sangat komited…mereka juga golongan yg rajin membaca…manakala orang2 melayu tersangat lemah…malas membaca…kerana itu mereka lebih prefer mendapat info dari youtube, ceramah, dan fitnah yg diceritakan atau digosip oleh penyokong2 pembangkang di pejabat etc…sangat kurang yg rajin membaca dan membuat research sendiri….

  • ari
    May 8th, 2013 at 5:02 PM

    SUOH DIA BACA HARAKAH KE, SIN CEW JIT POH KE….NANYANG SIANG (POW) MALAM KEE… ADA TAK BTERIMAKASIH PADA KERAJAAN YANG MEMERINTAH…. BARU TANYE, APA LAGI MAU, SUDAH MELENTING…. DIA NI KTURUNAN CINA TAK…. AH JE LAN…LU WAKIL CINA KA, MAU MARA SAMA UTUSAN…. BOLO PYA OLANG … LANG BO TI LANG KUI BO TI KUIE……

  • noname
    May 8th, 2013 at 5:37 PM

    La jgn la cakap melayu yg speaking sama dgn azran tu seperti dia gak. walaupun saya terpaksa speaking setiap hari (kerana bekerja dgn bos bangsa asing) saya x lah suka org mcm azran tu. bos sya pun sokong kerajaan sekarang sbb dia takut kalau PR ambil alih org melayu khususnye org beragam islam akan ditindas.

  • idris jala
    May 8th, 2013 at 7:53 PM

    sebelum nak kutuk utusan.. air asia sila bayar dulu hutang2 tertunggak kat malaysia airport..dulu kat parlimen air asia dituduh syarikat kroni oleh lim kit siang, berterabur air liur pak menteri kita ni mempertahankan air asia..

  • Org kampung
    May 8th, 2013 at 7:58 PM

    Kerajaan kene mengkaji secara tertib kedudukan teraju utama GLC,sebabnya kat situlah kilang kpd ekonomi sebahagian besar tokey2 yg membantu mereka yg nak menjatuhkan pimpinan umno. Kakitangan glc juga kebanyakan penyokong pembangkang .

  • f.ly@kluang, johor.
    May 8th, 2013 at 8:26 PM

    As’Salam,
    Saya berpendapat sudah tiba masanya untuk kita Bangsa Melayu bersatu diantara kedua2 parti Keramat yang memperjuangkan nasib Bangsa dan Agama Islam. Cukup-cukup la kita sebagai anak Melayu asyik terus mengalah, bersikap tidak apa dan peduli terhadap bangsa sendiri. Bangkit la wahai Orang Melayu demi mempertahankan Negara yang tercinta ini. Tibalah masanya untuk kita melihat UMNO & PAS duduk semeja untuk memperjuangkan Bangsa Melayu dari sudut pegangan Ekonominya di Negara ini. Kita telah jauh keciciran dari sudut Ekonomi, sedangkan kita adalah pengguna dan penyumbang yang terbesar dalam mengkaya kan pihak mereka sahaja. Diharap agar PRU 13 ini telah memberi iktibar kepada pemimpin-pemimpin kita agar dapat membuka minda dan bermuhasah diri, dimana segala projek-projek, tanah-tanah yang telah diberikan untuk kemajuan hanyalah sia-sia.,kerana ianya tidak menunjukan segala kelebihan terhadap Orang Melayu itu sendiri..Akhirnya mereka menjerat kita dan meminta lebih dari apa yang telah diberikan sehingga anak Bangsa sendiri yang terpaksa makan hati, mengalah demi menjaga perpaduan diantara satu sama lain. Sedarlah wahai Pemimpin-pemimpin Melayu, inilah saatnya untuk kita mengubah landskap Ekonomi Orang Melayu itu sendiri dengan memberi banyak peluang terhadap Bangsa sendiri, kita mempunyai ramai pakar didalam semua kemahiran dan bidang.,yang sedihnya mereka masih makan gaji dengan Orang yang bukan ber-Bin & Binti.,dan hakikatnya kita masih berTuankan oleh orang yang bukan Melayu dibumi sendiri. Semua tender-tender Kerajaan perlu dikaji semula, dimana hanya Syarikat Melayu dan Sub-Kontraktor Melayu sahaja yang layak untuk mendapatkan projek-projek Kerajaan, Projek Mega dan sebagainya kerana ramai Melayu Professional yang boleh melaksanakan dan menjayakan. Hanya bantuan dan peluang yang diperlukan untuk menjayakan. Cukup-cukuplah kayakan pihak mereka sahaja, anak sendiri terbiar di Bumi sendiri.

  • raplahjingaa
    May 8th, 2013 at 11:19 PM

    hang jangan cakap macam ni depan nik ajis gila tu…nanti dia ludah muka hang !

  • Tenggiling
    May 8th, 2013 at 11:31 PM

    Ni lah melayu yg dah termasu dalam chinadoll!!!!
    Otak botak dia pun dah malu nak mengaku dia melayu!!! Dia tau, dia pun rasa, tapi pasal dah masuk chinadoll!!!!!…..hipokrit la!!!!!

  • Tenggiling
    May 8th, 2013 at 11:34 PM

    … Tak lama lagi kot, insyaaallah. Sampai PRU14 lima tahun lagi, nik ajis dah tak larat cakap dah, dah takde suara pun kot!!!

  • Hamba Ar Rahman
    May 9th, 2013 at 12:23 AM

    Sebelum kita hendak duduk semeja dan berbincang…Pemimpin tertinggi BN perlu fikirkan cara pantas untuk menyekat kemaraan virus DAP ini dari merebak dan destroy the nation….aku kata virus kerana virus ini bertindak sangat cepat dan replicate massively…so, the effect is catastrophic…manakala satu ubat dan formula perlu difikirkan untuk menyekat cancer yang sedang bernanah dalam pemerintahan kita. Cancer yg sedang bernanah ini adalah perpecahan di antara pemimpin dan bangsa melayu itu sendiri…kerana itulah Tun M dilihat sangat wise dalam pemerintahan beliau…sebagai seorang doktor, beliau sudah biasa merawat penyakit…beliau diagnose dan rawat…straight to the point…and sebagai doktor, beliau telah dilatih untuk menyelesaikan isu2 kritikal dalam masa yg pantas (kerana telah terbiasa di latih di bilik emergency)

  • Darmanlasso Lanang
    May 9th, 2013 at 12:40 AM

    tendang je si botak tu keluar dari air asia-x asap. Tak usah tangguh tangguh. Biar botak tu keje dgn cina lak ……. baru dia tahu langit tu tinggi!!! Bangsat punya melayu si botak ni. Kalau aku jumpa dia memang aku akan confront dia dan maki hamun dia. Babi punya Melayu si botak ni!!!

  • Darmanlasso Lanang
    May 9th, 2013 at 12:49 AM

    Kerusi UMNO pd 2013 bertambah banyak berbanding 2018. BN kurang kerusi kerana parti komponen lain kalah esp MCA. Ini bukti majoriti Melayu, Bumiputra, India dsb selain kaum cina dan melayu bangang dungu dlm pas dan pkr menyokong BN/UMNO dan DSNajib. Hanya kayu yg boleh menebang pokok kayu. Namron ni memang kayu! kayu! kayu!

  • shah
    May 9th, 2013 at 1:15 AM

    Sekarang ini berlambak jenis Melayu yg tak kenang jasa. Kau gadai maruah melayu hanya untuk memaut kedudukan. Dasar tak sedar diri. Kalau bukan kau melayu , jgn mimpi kau duduk disitu. Dasar kerajaan UMNO yg membuat kau berjaya sekarang. Aku doakan moga kau insaf dan jangan lupa diri. Bertaubatlah Azran dan ingat bangsa kamu…

  • Azman
    May 9th, 2013 at 1:24 AM

    Oii si botak ni dah jadi mcm TONY
    kerja dgn airasia memang tension tahap gila babi
    gaji dahlah kurang staffnya sentiasa diugut akan dibuang kerja jika itu ini.
    dah lah sana sini bossnya keling taulah jika keling jadi boss.
    Ok pasal sibotak ni aku rasalah dia ni
    dah tukar darah baru sama dengan darah Tony.. so faham2 jelah.
    ada tak ko dengar cina ke keling ke komen keburukan bangsa dia???? ada tak?
    Negara melayuny .tapi pendatang pulak yg dia sokong.

  • zareen
    May 9th, 2013 at 10:29 AM

    i support u wholeheartedly!
    i have been AN Asia customer for so long now. paying epanuts for monekey;s service. but yet i chose to fly with them. henceforth, no more Air Asia! i’d prefer paying more now!

  • Dian
    May 9th, 2013 at 4:53 PM

    sudah sampai masanya group cyber troopers yang lebih agresif ditubuhkan utk menentang cyber troopers yang anti Melayu & kerajaan spt red bean army ..lagi bagus kalau group tersebut ada yang mahir dalam pelbagai bahasa yang digunapakai di Malaysia. jadi cyber troopers sebegini mampu menerobos ke mana-mana saja alam media baru bg kaum2 yg ada di Malaysia ni…sukar tp amat berkesan

  • Penangite
    May 9th, 2013 at 5:45 PM

    Dulu saya pernah keje di sebuah kolej yg dimiliki oleh orang Melayu. Tak sangka, cawangan kolej yg saya bertugas tu managernya org Dapigs. Hampir 98% staff adalah Melayu tp si boss tu dgn senang2 je lantik girlfren dia sbg assistant manager (bhg kewangan).. sedap betul dia embezzle duit. Ada kerani Melayu yg dapat tahu, terus dia pecat. Bila kerani tu buat aduan kat Pej Buruh (zaman tu, itulah namanya), dia kalah kes sbb si girlfren tu yg jadi saksi.

    Boss tu cara dia bercakap dgn staff dan cara dia menekan staff sebijik macam tokong Dapigs kat sini. Memang sweet tp venomous.

  • Penangite
    May 9th, 2013 at 5:48 PM

    Jom kita naik Firefly (MAS punya alias Melayu punya!)

  • Jambol
    May 9th, 2013 at 7:24 PM

    Sedarlah Azran, kalau DAP memerintah negara ni, sudah tentu diaorang suruh kamu “balik kampong tanam jagung”. Jangan harap kamu duduk dalam bilik hawa dingin kamu tu. Lihat saja orang2 seperti kamu di seberang tambak Johor. Di Penang pun mereka sudah cakap “Penang kami punya, Melayu balik kampong”. Jangan salahkan Utusan, salahkan orang2 yang menyebabkan timbulnya kebencian dan polarisasi ini. Sebagai penyelesaian, punca inilah yang perlu ditentang. Melayu telah mempraktikkan semangat muhibbah beratus2 tahun dah. Sekarang ini semangat muhibbah perlu disasarkan kepada kaum Cina agar kita semua dapat hidup dengan aman damai seperti biasa.

  • shar
    May 9th, 2013 at 9:58 PM

    Dlm bank islam, ada senior management ber bangsa cina… come on … ramai bumi yg berkaliber apa pasal tak give priority to them. Sampai bila-bilalah org melayu berboskan bangsa lain!

    Azran ni bukan pandai sangat, macam jambul katalah,,, dpt tempat pasai kerajaan tolong. So melayu2 yg serumpun mcm azran ni, tolong sedar diri sikit. jenis kau orang buat orang jauhkan diri pada umno .

  • tok_uda
    May 10th, 2013 at 5:23 AM

    amik ko BOTAK!!! kalo ko baca komen2 kt cni xdak satu pong sokong mu hehehee… SARANG TEBUAN JANGAN DIJOLOK
    kalo sarang kunyit ko leh tanya B.A.B.I. keh3x entahnya ko pun spesis yg sama kot?? kikikiki

  • apa apa
    May 10th, 2013 at 9:07 AM

    korporat yang keparat,bodo tk sedar diri..masih tidur xtengok bangsa dah nak kena telan dgn cina..

  • buahpukulmaut
    May 11th, 2013 at 2:07 AM

    melayu x sado diri.tengok la akbar cina,mengutuk melayu tanpa batasan.mmng patut UTUSAN siarkn.They started the flame so we make it hot.barua melayu spt azlan ni patut FIRED je.Fernandez,don’t keep this bustard staff in ur com.

  • mohd
    May 11th, 2013 at 9:12 AM

    Bagi tahu dekat Tony orang ini tidak di perlukan kat Air Asia!.semasa zaman Pak lah memerintah dulu Tony sikt punya himpit Pak Lah untuk dapatkan Air Asia beroperasi.

  • alfonse
    May 11th, 2013 at 6:32 PM

    Sokong PAS & PKR dapat DAP

  • alfonse
    May 11th, 2013 at 6:47 PM

    Sokong PAS & PKR dapat DAP

  • Azida
    May 13th, 2013 at 1:22 AM

    I think he(Azran) is the one who is mindless and simply forget his ‘roots’.

  • april
    May 13th, 2013 at 4:36 AM

    sesiapa yang melihat kepada keputusan PRU 13 dan membuat analisis kasar memang kita dapati di kawasan majoriti cina, calon kerajaan tewas, boleh dikatakan 90% lebih kawasan majoriti cina pembangkang menang, jadi kesimpulan pertama saya cina memang menentang kerajaan, so timbul persoalan apa yang cina nak?, ini bukan rasis, ini soalan yang akan kita terpikir bila kita ada di pihak kerajaan. walaupun saya dah ada sikit jawapan ‘tak rasmi’ daripada seorang rakan DAP, kerana apabila saya tanya dia sebelum pilihanraya lagi, apa yang nak diubah, yang kamu dok laung2kan ubah ubah tu? dia jawab, (kenapa mesti ada 5% untuk bumiputra beli rumah? kalau miskin tak payah beli rumah lah, beli jelah rumah 25000. kalau tak sokong DAP, kami cina sampai matilah tak dapat jadi perdana menteri). Terasa satu kerugian jugak sebab tak rakam apa yang dicakap ni, sebab mesti RAMAI pembangkang yang tak akan percaya dengan sumer ni. Kalau nak berpikiran positif mungkin dia sorang je kot yg pikir macm ni. dalam kepala otak aku ni berpikir jugak macam mana nak wujudkan semula perpaduan dlam negara ni, beratnya tangunggjawab pemimpin2 kerajaan ni sekarang. macam Susah kan nak bersatu sebab kita hilang sokongan mereka tapi yang lebih hebat mereka hilang kepercayaan kita.

  • anoi
    May 13th, 2013 at 9:07 AM

    agak cer selalu supply sipap busuk kat dia supaya dio lena menghidu. org cucuh jarum pun die tak faham. binawe betul.

  • sakithatimati
    May 14th, 2013 at 1:25 PM

    kita mulakan kempen baikot airasia….

  • sakithatimati
    May 14th, 2013 at 1:31 PM

    saya juga merasakan ramai pembelot melayu berada dalam GLC. perhatikan juga cikgu dan pensyarah universiti yang sentiasa meracun fikiran pelajar..

  • sakithatimati
    May 14th, 2013 at 1:41 PM

    mungkin telor dato zam dah kena pegang. jika benar, ia tidak layak berada di TM. kita mulakan kempen jika PM tidak berbuat apa-apa dengan pembelot melayu di GLC dan lain agensi kerajaan maka kita perlu pengganti yang ada keberanian..

  • sakithatimati
    May 14th, 2013 at 1:43 PM

    islam dan melayu aku dahulukan…

  • Rizal Yahya
    May 15th, 2013 at 12:36 AM

    Saya lulusan LSE, membaca utusan Malaysia sebab susunan bahasa dan nahu nya sangat bagus. Azran Osman jangan sombong dan saya telah pun mengarahkan semua kakitangan saya dan semua pembaca Utusan BOIKOT Airasia.

  • MayorKakashi
    May 16th, 2013 at 12:20 PM

    Macamane diorang ni bole penuh kat dalam GLC? takde sape yang pantau ke? Saya tak tau sape mE ni sebenarnya tapi saya sokong 100% ape yg ditulis. memang penuh kat sini. kalau ada lagi tolong la dedahkan sebanyaknya..

  • Johan
    May 16th, 2013 at 9:32 PM

    Korang kalau dah marah sangat boikot saja Air Asia X. Buat apa nak maki sana sini ngan Azran, nak suruh dia mintak maaf berbagai. Naik je MAS ke, FireFly ke. Berenti jer makan kat francise Cina mcm McD dan Starbucks tuu.Cakap saja pandai, Kita perlukan melayu yg pandai buat action, bukan pandai cakap saja.

Who Linked To This Post?

  1. Media Shah Alam – KETUA Pegawai Eksekutif Air Asia-X Kata Najib Tak Ada Otak…
  2. Media Shah Alam – Melayu Yang Beli IPO Air Asia X Adalah Pengkhianat
  3. Media Shah Alam – Setelah 5 Bulan Akhirnya Air Asia minta maaf Kepada Utusan Malaysia
  4. Suara Generasi Baru
  5. Air Asia X – Dari CEO Sehingga Juruterbang Memang Bangsat, Pemimpin UMNO Juga Yang Bodoh? | n9kini.net

Apa Pendapat Anda ?, Komen disini!

© MYKMU.NET. All Rights Reserved. Sign up for entries RSS and for the comments RSS.

Powered by WordPress. MyKMU.NeT theme by Jebon.