Menu Utama

HKR 2013 -Kehadiran 40 Ribu orang, Apa Masalah dengan FB Polis KL dan Malaysiakini.com?

Kenyataan Facebook  Polis KL

Oleh Kunta Kinte Malaysia (ciplak)

Himpunan Kebangkitan Rakyat @ Himpunan Shamsidar mencatatkan kehadiran sekitar 40 ribu orang. Anggaran di dalam stadium sekitar 35 ribu orang dan sekitar lima ribu orang lagi di luar stadium termasuk penjual dan penjaja kecil. Ini berdasarkan laporan pihak berkuasa dan juga pemerhatian pemberita yang berada di sana.

Namun pentadbir Facebook Polis KL dengan tidak semena-mena mengisytiharkan jumlah kehadiran di dalam stadium sahaja menjangkaui 80 ribu orang. Malaysiakini pula menyatakan 100 ribu orang hadir. Memang susah untuk berhujah dengan mereka yang membuat anggaran menggunakan kepala lutut

Kenyataan Facebook  Polis KL

Kenyataan Facebook Polis KL

Kenyataan ini bertentangan sangat bertentangan dan tidak langsung di sokong oleh gambar yang dipamerkan oleh facebook itu sendiri.

poliskl2

Sehingga jam 4 petang tadi, Malaysiakini langsung tidak berani menyiarkan gambar-gambar di dalam stadium.

Untuk kiraan mudah ialah standard tempat duduk Stadium Merdeka hanya boleh dipenuhi sekitar 25 ribu orang. Jika diasak-asak dan semua berdiri ia boleh mencapai 35 ribu orang. Jika ada sesiapa yang mempunyai gambar menunjukkan tempat duduk Stadium Merdeka telah diisi secara tersusun, padat dan ramai yang berdiri maka sila tunjukkan bukti. Ini kerana gambar-gambar yang sampai kepada kami menunjukkan sebaliknya.

Keluasan padang bola pula ialah sekitar 50 ribu kaki persegi. Dengan andaian setiap orang berdiri secara menegak dan hanya mengambil ruang sebanyak 2 kaki persegi setiap orang, hanya 25 ribu dapat dimuatkan di atas padang. Dua kaki persegi adalah ruang sebesar “dua tile” saiz biasa di rumah anda. Bolehkah semua orang hanya menggunakan 2 kaki persegi untuk berdiri?

poliskl3

Jika kita andaikan boleh pun, adakah gambar-gambar yang ditunjukkan dalam semua laman web media menunjukkan padang bola sepak di Stadium Merdeka begitu padat seperti yang digambarkan dalam tulisan ini?

Fokus dari udara

Fokus dari udara


Nota: Oh ya, sila bawa gambar photo yang asli bukan yang telah diedit oleh laman penipu seperti Malaysiakini.com, suarapakatanrakyat.com dan Kl-today.com






130 Komen to HKR 2013 -Kehadiran 40 Ribu orang, Apa Masalah dengan FB Polis KL dan Malaysiakini.com?

  1. tengkudin says:

    ini dari blog parpukari

  2. StinGray says:

    35ribu tu belum tolak 50% budak2 sekolah lagi…kalau takat 15-18 ribu pengundi yg datang bg support himpunan ” indahnya meliwat & berzina “… toksah gebang la nak tukar kerajaan…

    • amin says:

      Semalam perhimpunana kat Semenyih bersama-sama dgn Perdana Menteri pun ada kanak2.

    • sungai_siput says:

      http://jinggo-fotopages.blogspot.com/2013/01/sekitar-himpunan-kebangkitan-rakyat_13.html#more

    • mRsTURDY says:

      Apapun ini menjadi bukti bahawa Pakatan Rakyat sudah kurang popular, jika dilihat kpd jumlah kehadiran perhimpunan semalam berbanding perhimpunan sebelum ini.

    • gambus says:

      campur monyet dan anjing yang dibawa peserta , aku akui mmg 80ooo orang hahaha

    • Adam Abdullah says:

      Stadium Merdeka telah diubahsuai (renovated) dan tempat duduknya mengikut lapuran hanya tinggal 30,000 sahaja.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Stadium_Merdeka).

      Berapakah luas padang bola di Stadium Merdeka kita sekarang?

      Mengikut maklumat keluasan padang bola ialah:

      “For International Matches
      Length: min 100 m (110 yds) max 110 m (120 yds)
      Width: min 64 m (70 yds) max 75 m (80 yds)”

      Jadi luas padang bola di Merdeka Stadium, KL ialah lebihkurang 110yards (ela) X 120 yards (ela) iaitu 13,200 square yards (ela). 13,200 X 3 kaki = 39,600 kaki persegi sahaja.

      Katalah tiap-tiap seseorang yang hadzir di Padang Bola di Stadium perlu berdiri atau duduk atau menyangkong dipadang selama 3 jam dari 2pm hingga 5pm dan mereka memerlukan kawasan atau tempat seluas lebihkurang 6 kaki persegi.

      Berapa ramaikah yang boleh berdiri dalam kawasan 39,600 kaki persegi?
      Jawabnya ialah 6600 sahaja.

      Katalah tempat duduk di atas semua penuh dengan 30,000 termasuk ANWAR IBRAHIM, LIM KIT SIANG, HADI AWANG, NIK AZIZ dll. Jadi 30,000 + 6,600 baru 36,600 sahaja.

      Nak campur lagi yang berada diluar berapa orang? 20,000 baru jadi 36,600 + 20,000 = 56,600 orang sahaja.

      Jadi anggaran Polis KL yang lebihkurang 45,000 orang berada di Stadium Merdeka Kuala Lumpur antara 2pm hingga 5pm pada 12.1.2013 betullah tu!

      Pehak pembangkang dan penyokong mereka tidak setuju pasal apa?

      Mana datangnya angka 80,000, 100,000 atau 500,000 tu?

      Pehak pembangkang memang penipu dan tidak pandai kira-kira dan berkira.

    • Adam Abdullah says:

      Sila ikuti vedio clips dari PDRM ini melalui You Tube.

    • Adam Abdullah says:
    • Adam Abdullah says:

      Commonwealth Games 1998 Closing Ceremony – YouTube

      Adamayan,

      Tengok vedio Commonwealth Games 1998 lagi baik. Tak pening kepala.

      http://www.youtube.com/watch?v=rG1avPpjDSI
      May 12, 2010 … Commonwealth Games 1998 Closing Ceremony. … 1998 Kuala Lumpur

  3. Adamyan says:

    polis KL terdarab 2 kali kot…huhuhu..apa pun tak sampai 1 juta

  4. tengkudin says:

    panggil adamgay adli soh kira..dia kata 200 ribu..hehehehe

  5. nik aziz pukimak says:

    harun din dtg ngan jin nya. tu yg kejap nampak penuh kejap nampak tak penuh.

  6. lynkubeso says:

    kalau benar 80K yang hadir nampak sangat rakyat dah mula menolak pakatan haram…

  7. kadiology says:

    aku dulu sekolah menengah sebelah stadium tu aje. sebelum stadium shah alam wujud, ini la tempat selangor main. ini jugak tempat permainan final. dulu kapasiti 40 ribu (termasuk VI stand, berhadapan grand stand). VI stand paling besar kapasiti, tapi VI stand dah roboh. jadi sitting kapasiti dah jadik dalam 30 ribu. campur padang 10 ribu. kalau tengok dalam gambar tu, aku bagi 30 ribu la kedatangan.

  8. tengkudin says:

    jangan pulak kata polis sabotaj konon..sekat jalan….dah la si mat jubo bohong kata jalan sesak..cam semalam..hehehe

  9. Tubir says:

    Memang tak sampai 40000 yang datang….tapi aku hairan polis dang wangi bagi tau yang datang 500000 atau 1/2 juta orang …….apakah polis tak tahu buat anggaran?……bodoh punya polis
    aku dari jam 10 pagi ada kat stadium tu dan ada ambil gambar setiap 30 minit….lalalalalala mampuslah PR lepas ni………

  10. bangKano says:

    Aiii ramai tu jerr…? Kalo kita kigha ahli ahli PAS,PKR & DAPn seluruh negagha mau sampai 2 juta kan gitu….????

    Jangan jangan depa tak kena huloq kot mana depa nak mai….!!!

  11. mohdnasir says:

    Ramai ni je… mana yang sejuta. UMNO punya meeting hari tu kat Bukit Jalil tiga atau empat kali ganda.

    • bangKano says:

      Hang bukan tak tau tang ngan UMNO depa tuduh semua yang mai kena bayaq. Tu sebab ramai datang beratuih ribu oghang.

      Tang Himpunan 1Juta Rakyat mana nak ghamai yang datang keghana depa tak kena huloq sen oleh pemimpin haprak kepala dongga. Coba depa tu di beghi elaun khas dah tentu berjuta juta yang dok maii….!!!

      • WakKang says:

        Sebenornye yang datang tu semua pasal dapat pitis laaa …kalau tak, rasenye setakat 3 ke 4 ribu je yang datang. Jangan cakap sombong laa…..tak bayar konon.

        • Hamba Ar Rahman says:

          Ish mana ada Wakkang…Wak tak tahu ker…PR adalah kumpulan parti yang paling berintegriti dalam dunia….manada main duit2 ni….kalau suh penyokong2 dia minum racun pun dan kata mati syahid pun depa sanggup….lagipun pemimpin depa mana ada duit ni semua….pemimpin depa paling telus…sama taraf dengan khulafa Ar rasyidin…yang kata yahudi sponsor tu semua fitnah tu bro….walaupun skang zaman nak masuk toilet pun kena bayar 30 sen…tapi parti depa ni spesel sikit…tak payah bayar apa2…seru dan doa jer….pastu bagi arahan jer…semua datang bro….BN jer yg kena bayar2 semua ni….

  12. PASpartyNGOK says:

    Kalau setakat 3/4 stadium kapacity, anggaran 30K.. boleh menang PRU ke dgn jumlah ini.

    Selamat berjuang. Anda sedang perjuangkan individu seorang bukan rakyat.

  13. tengkudin says:

    soh buat kat padang TPCA je la..situ kecik sikit..dah boleh cover semua cai cai DAP ni..hehehe

  14. kuburamno says:

    kenapa x cover sakai sakai yg di semenyeh tu atau nak tompang gelemer di #KL112 hehehe

  15. rakyat says:

    oghe dtg sendiri, oghe tau la ramai ke dok. ramai la. mana ada sdikit. penuh stadium tu. mu dtg dok? jgn memandai nak ckp ja. tak baik 🙁

  16. Tubir says:

    Aku terpaksa balik awal sebab perut sakit rasa nak termuntah semasa anwar berucap….dengan tak semena satu stadium berbau busuk dan orang ramai bejalan meningalkan stadium ………
    Macam macam gelagat anak anak muda baik perempuan atau lelaki melayu…….ada yg pakai bendera DAP kat depan dan belakang…..Ramai pempuan muda yang bertudung dan nampak lawa lawa juga ……..tapi tak sesuai untuk dijadikan isteri muda sebab berbau busuk …..aku banyak rakam gambar diorang nantilah akan aku masukan dalam FB…khas .nanti aku war warkan .tengoklah gambar dan ingatlah wajah merika ……dan hati hati bila memilih pasangan anda ataupun calun menantu…..Ramai pelajar dari U tu pempuan ………

    • bujuk says:

      Anwar memang penutup pidato… maknanya hang tunggu sampai habis. cuma tak sempat ikrar d ketuai Saifudin Nasution.

      • raplahjingaa says:

        hang sorang jer cai PAS yang sokong anwar..hehe

        dua tua kutuk..gadai nama Allah hang sokong.

        dua tua kutuk kata tak boleh gadai nama Allah hang sokong

        guan eng nak gereja guna nama Allah…hang sokong.

        Anwar nak jadi PM…hang sokong.
        Hadi nak jadi PM..hang sokong.

        hang ni ok ke bujuk ??

  17. bujuk says:

    Aku p tadi, pukul 3 >< aku dapat masuk stadium setelah sersesak2 d luar. Masuk dalam tempat duduk 98% penuh hingga tangga, so kena selit nak duduk. Padang 95% penuh, ada kumpulan yg. mula keluar (mungkin dah lama tunggu, keluar cari makan atau buang air)dan ramai yg. baru datang. Parking lot kat luar stadium memang penuh… melimpah ke jalan. lain2 lagi aku tak nampak. Jadi kalau korang kata 300 orang pun aku tak kesah.
    Aku cuma nak ucap TAHNIAH pada PDRM kerana perkhidmatan yg. CEMERLANG pada hari ni. Tampa PROVOKASI semua SENANG HATI, umno gigit jari.

    • delta_source says:

      kau tak kesah, tapi harakah & malaysiakini kesah. tu yg dorg up jadi 100 ribu tu

    • duluPas says:

      300 kamu tak kisah. Hishamuddin Rais kata 500,000 tentu kamu kisah. DAP Tokong tambah undi Zairil Cina dari 300 ke 800 kamu tak kisah juga ka?

      Apapun jumlahnya, Staduim Merdeka waktu ada 2-tier dulu, kapasitinya 35-40,000 saja. Sekarang, tier atas sudah dirobohkan, jadi kapasiti balik ke asal 20-25,000.

      Kalau penuh 30,000 kat tempat duduk tu dan campur 10,000 atas padang 10,000 luar stadium maka jumlah cuma 50,000. OKlah kalau Polis kata 80,000 mana mai 500,000 tu?

      Dulu Polis estimate 25-30,000 Bersih mereka tak percaya. Anwar kata 300,000 mereka percaya. La ni tunggu la PC Anwar, saya rasa dia akan gebang 500,000 hehe.

    • duluPas says:

      hehe, himpunan kecoh kamu salahkan UMNO, himpunan tak kecoh pun kamu salahkan Umno.

      Itulah kalau Bersih dulu Ambiga Anwar dengar nasihat Polis, kan tak kecoh kan.

      Gigit jari? inilah dasar buruk sangka penyokong Pas

      • bujuk says:

        Bukan apa… bekas KPN kata Menteri bagi arahan terus pada pegawai dia dulu.., jadi kita tahulah sebab apa berlaku serangan watercanon dan gas beracun. Berlaku sekatan dan provokasi seperti molotov, pedang dan parang. Apasal kali ni takda semua tu..

        • duluPas says:

          Kalau Menteri beri arahan terus kpd pegawai KPN, dan arahan itu tak wajar, maka menunjukkan menteri tu dah x suka KPN dah, dan itu kuasa menteri lah.

          Bererti, bekas KPN yang pakatan dok kutuk selama ini, memang seorang yang berwibawa lah. Sebab itulah, Anwar Ibrahim yg tak kena mengena dgn KDN disabitkan kesalahan rasuah cuba ganggu tugas polis iaitu tugas bekas KPN yg sama. Dan bekas KPN tu juga yg bawa kes sodomy 1 terhadap peliwat tu juga.

          So, kena terima lah Bujuk bahawa Anwar memang perasuah dan peliwat. Sepertimana kata bekas KPN la. Ok?

          • duluPas says:

            Tak boleh lah kata2 bekas KPN yg kamu suka kamu terima, yang kamu tak suka kamu tak terima. Tak boleh la berpilih2 macam tu.

            Serupalah mcm kamu setuju Tun Mahathir kata umno busuk hingga ke usus (memang busuk di zaman tun dol, sbb tu umno dah tendang tun dol).
            Maka kamu kena terima lah bila Tun M kata Anwar seorang Peliwat (dan peliwat ni dah tak boleh dibersihkan lagi sbb dah buat kerja tu berulang2). Ok bujuk?

          • bujuk says:

            Salah tu…
            Beliau maksudkan, pegawai bawahan tak berani tolak permintaan menteri, apatah lagi masa dia jadi pegawai bawahan dan arahan datang dari Perdana Menteri.

          • gambus says:

            mmga ku setuju bujuk kalau KPN yang diberi kuasa penuh , time tu baru kena padan muka denganp puak-puak monyet Pakatan DAPigs ni …

            kau nak meniopu lagi ke bujuk , KPN sendiri yang kata arahan dalam bentuk pelbagai dan sukar untuk tentukan yang mana perlu diikut …

            Mana ada KPN kata arahan dari KDN untuk lemparkan cannon water dan gas pemedih mata dasar lembu punyak puak DAPigs

            weii kalau gas beracun ,kau dan keluarga kau dah mati katak laa kahkahkah

        • WakKang says:

          Berhimpun dlm kawasan tertutup mcm stadium tu ok. Ko nak 1million org pun tak pe. Polis bleh jaga. Tapi klau nak berarak dlm bandar, atas jalan dataran merdeka, tu tak bleh. Menyusahkan orang ramai, merosakkan harta awam … Hak tu memang menempah watercanon, belantan FRU la … Jgn nak salahkan polis plak.

    • 123 says:

      Bujuk, ramai gitu. penyokong umno semuanya tak nak buat macam orang ko buat sebab tak cukup semua stadium kat malaysia ni nak di isi. Tak caya tunggu lah bila pru13 nanti okay bro…..

      • bujuk says:

        Penyokong umno mana ada keberanian..
        nak datang kena sogok tambang dan nasi bungkus, tak cukup kena panggil k-pop lagi.

        • WakKang says:

          Kalau nak berhimpun setakat pasal orang, oasal seseorang, org umno memang tak layan punya. Kalau Najib suruh berhimpun pasal masalah peribadi dia ….maafla …org umno memang tak layan punya. Takde kepentingan kepada rakyat.
          Lain le korang, pembangkang memang camtu. Pasal samsidar kena jadi saksi pun korang berhimpun, Anwar masuk court pasal ngongkek pun korang berhimpun …. Bangang betul! Dia orang tu dah dapat syok nye, korang plak terkinja kinja apahal??

        • gambus says:

          yang lembu-lembu DAPigs tu datang bukan kena bayar jugak kee bujuk?? hahaha

          Pnggil k-pop?? macam pak lebai pak lebai PAS kat Penang kaa yang tgk pompuan menari sambil pakai kopiah dan mulut ternganga??? muahahahaha

          bujuk best jugak perhimpunan ni lelaki dan pompuan bebas oooo , kiranya Nik ajis dan pemimpin PAS yang lain dah jilat ludah sendiri kahkah

        • ku2 says:

          org umno bukan tak berani..cuma penyokong karam macam ko yang tak de akal..dari nak berpanas tak pasal2 macam tu kan baik buat benda berpaedah..puak binagi macam ko dtg tak de sponsor ke..lancaulah lu..silap2 ada yang datang siap bagi puki sekali..macam dulu himpunan ijau kat kuantan..badrul amin dtg siap di sogok puki..last2 kaantol..huhuhu..bodoh punya org tua..

  18. Rakyat Boss Kerajaan Kuli says:

    gAMBAR orang baru masuk kauorang letak kat blog! tunggulah PRU 13…taulah nasib korang!!!

  19. PASpartyNGOK says:

    Ini kes kembang kuncup. Sekejap kembang sekejap lagi kuncup. Disaat2 manusia dikeliling kawan, sabahabat, teman, taulan dan pengikut, terasa betapa kembangnya.

    Bila itu semua tiba pengakhir serta surut lalu kempis lah dia.

    • tengkudin says:

      sebab nak cover malu….hehehe..patutla tak nak pi stadium bukit jalil..takut 1/4 je dtg..heheh

    • WakKang says:

      Memang mereka nak cam tu..cover story. Lepas ni naik le semangat dia …. Boleh le buat kerja tu balik, dating kat belukar ke, kebun sawit ke … Pasal Nala dah taknak tolong hantar …apa ada hal,

  20. Adamyan says:

    cukup ka banyak ni nak tawan putrajaya? rasa macam nak tulis artikel..huhuhu

    • bujuk says:

      Kalau banding majlis PM d semenyeh… dah berlebih.

    • tengkudin says:

      tulis je…dalam tu pun budak budak dah sure 10%…itupun langgar undang2 Perhimpunan..

      • bujuk says:

        Tak 90% budak2 bawah umur dan baby.. orang dewasa 1o% je.

        • Tubir says:

          Betul bujuk aku sokong kau 90% budak dan 10% dewasa……sebab tula aman…..selama ini polis yang buat kedaan jadi kecoh…..Tengok hari ni semuanya aman semua jadi bodoh dan boring sebab tiada kejar mengejar baling membaling ….boring kan?
          Aku suka kalau selalu buat himpunan macam ni dan mungkin lain kali boleh buat kat stadium sah alam tentu ramai orang selangor boleh datang dan bujuk pun boleh berucap sama untuk menaikan semangat ……eloklah buat latihan bercakap dihadapan rapat umum…

          • bujuk says:

            betul 3x… hahaha

          • Tembusu Tua says:

            KERANA … ramai peserta himpunan mulai SEDAR bahawa negara ini aman …. PERCAYALAH…. bila balek, mereka akan terfikir “Buat apa nak tukar kerajaan, sedangkan kerajaan masakini dah cukup ok, tak seperti pentadbiran kerajaaan negeri yang diperintah oleh samada DAP, PKR tau PAS, semua pentadbiran tongang langgang macam calon PM yg mereka pilih jika menang PRU13 …

        • kacapoon says:

          rilekla bojok….jangan merajuk….hohoho

        • kacapoon says:

          Bojok…apakata kalau u perjuangkan penggunaan kalimah Allah dlm Bible Inggeris & Manderin….

      • mm says:

        Perhimpunan UMNO kat Bukit Jalil tak ade budak2 ka???

        • duluPas says:

          Tak ada, semua bayi2 dan baby2.

          • Hamba Ar Rahman says:

            bukan setakat bayi dan baby…yang belum lahir pun ramai….yang mengandung2 tu….saja datang buat menyemak kat Bukit Jalil tu…bukan dapat pekdah pun…kalau gi HKR…atleast tu saham akhirat…sebb kita cuba nak protect dua org manusia suci yg teraniaya….

  21. mm says:

    Perlu ka percaya Laporan TV3 dan UMNO ni??? Gamabar di atas adalah pukul 111.00 pagi . acara start pukul 2.00 petang.

    Nampak sangat tanpa provokasi FRU/Polis, tak ada masalah buat perhimpunan. Kalay tahun leaps, macam2 polis jumpak, parang lah, senjata berbahaya lah..PDRM kuat kelentong…

    • mm says:

      Bermula 2.00pm – 5.00 pm, ada ka perhimpunan umno macam- kalau tak berbayar???

      • duluPas says:

        Mula jam 11 ka, jam 2 ka, jam 5 ka, ada sampai 500,000 ka?

        Kamu percaya ka dgn kelentong Hishamudin Rais. Meloyakini paling2 pun 100ribu je putar dia.

        • mm says:

          Takki kisah lah…janji kami tak bayar sesapa..tak macam umno..himpunan sejuta belia penuh dgn kakitangan awaam yg kena paksa (dan dibayar jugak). FYI, bukan kat KL sahaja malah hampir di seluruh bandar2 utama di Malaysia.

          • duluPas says:

            Tak bayar sapa2? Buat lawak ke. Tak kan kau bayar sana sini kau nak menunjuk2. Budak2 kolej tu dtg, kau ingat mrk byk duit ke datang kosong tak makan minum tambang, mak bapa bayar ke?

            Yg berduyun2 dtg dengan bas, van, mpv beratus2 dari kedah, kelantan…kau ingat minyak free ke? Sapa bayar sewa bas, petrol? Tuanpunya bas?

            Air mineral, nasi lemak yg diedar pagi n tengah hari tadi, jatuh dari langit ka?

            Tshirt H112 dapat free, kilang baju bagi free ka? Hang kalau buat lawak mengalahkan lokman

            Tadi pagi sy nampak bas plat kedah bawa turun baju2 kuning dan merah dan hitam kat resto mamak yap kwan seng, punyalah makan ramai2, tup2 ada kepala bayar tau. Hang pikir mamak kg pndn kandar tu sponsor ka?

            Mana ada menatang free la ni bro…

          • bujuk says:

            Terus terang la… hang p tanya TUBIR(dia p KL112). baju, sepanduk, topi, lilitan dan sebagainya dapat free atau kena beli jika nak pakai. Lagi 1, orang ramai d bayar atau kena bayar?

          • Tubir says:

            lilit kepala RM10 ,baju 30,dan macam macam lagi lah semua kena beli sendiri kalau nak pakai .yang aku dapat Free hanyalah risalah semua aku ambik dan simpan baik baik untuk bahan bacaan ….walau sekecil mana pun .Air minuman semua kena beli sendiri……..aku cuma beli kacang kuda aja …adalah sahabat nak bagi percuma tapi aku menolaknya dengan sopan ,kerana dia berniaga …..saya kenal merika dan merika kenal siapa saya 🙂
            soal ditaja atau free bukan soal utama bagi saya …..contohnya acara yg dibuat oleh Bn diputra jaya pun saya tak dapat apa apa selain dari risalah …begitu juga ketika mengundi diPRU 12 balik mengundi di pasir panjang perak tiada satu parti pun bayar saya….
            Ada satu yang lucu bagi aku semasa h112 ni bila solat dengan berbagai arah kiblat …….ini bukan tuduhan tetapi kebenaran saya ada gambar gambarnya ….walaupun berdekatan tapi arah kiblat bertentangan samasekali .Yang sembahayang kat track berhampiran dengan grandstand sebelah kanan lagi haru bertentangan terus dengan arah kiblat…360…..Allah tak suka pada yang riak…Tak payah berdoa terpekik pekik …..angkat tangan lepas kepala …

          • sungai_siput says:

            tak elok macam tu mm

            george soros dah bayar puak hang buat himpunan, patut hang bayar lah macai2 yg datang himpunan HKR tu

            tak amanah langsung lah hang ni mm

            majikan hang george soros pun hang kelentong, apakan lagi rakyat malaysia

          • raplahjingaa says:

            mooo…tak ada latest news ke pasal 207 billion tu ??

            update le sikit…hehe

  22. kadiology says:

    ni dari WIKI.

    Location Kuala Lumpur, Malaysia
    Broke ground 25 September 1956
    Built 21 August 1957
    Opened 30 August 1957
    Renovated 31 August 1957
    Owner Permodalan Nasional Bhd
    Operator Perbadanan Stadium Merdeka[1]
    Surface Grass pitch, track
    Architect Malaysian Public Works Department (JKR)
    Capacity 25,000

    • duluPas says:

      Kalau bagi fakta2 begini, mana Pakatan reti baca. Microsoft Excel pun mereka boleh pusing dan konar

    • mm says:

      Itu kalau seated, dah campr kat atas padang dgn luar stadium?? UMNO jeles….

      • duluPas says:

        Itulah mamat2 pakaton ini tak paham fakta. Kadiology bagi fakta kapasiti stadium, bukan bagi fakta jumlah yg datang.

        Mamat2 ini ingat fakta = auta = microsoft excel cap ayam DAP.

        Benda simple mcm ni pun dia nak spin

  23. baba says:

    polis pening agaknya, tapi telah dibetulkan angka sekitar 45ribu saja.

    • mm says:

      Polis Malaysia memang pening pun, iku Laporan TV3 suku tadi, “Polis berjaya kawal keadaan”.. kepala hotak hangpa..dulu hangpa jugak yg create provocation, Himpunan Ulangtahun UMNO ada polis Kacau???

      • gambus says:

        Polis laa berjaya kawal keadaan .. takkan nak harapkan puak-puak monyet DAPigs yang kawal keadaan hahahaha bebal laa kau moo lembu

  24. rakyat biasa says:

    Senang je nak kira.Ahli UMNO dah 3.5juta campur MCA,MIC,GERAKAN,SUPP dan parti2 komponen dari Sabah dan Sarawak katakanlah jumlah semuua 8 juta ahli.Dijangka keluar mengundi sekitar 13 juta.Campur dengan pengundi atas pagar.Pembangkang kira lah sendiri boleh menang ke tak.Lagi bnyk demonstrasi lagi besar peluang untuk BN menang.Rakyat keseluruhan tolak demonstrasi.Yg datang tadi tak sampai 2% dari jumlah pengundi berdaftar.

    • Hamba Ar Rahman says:

      Ish kamu ni salah kira ni….orang Umno mana nya pandai matematik….penyokong PR ni…dia dikira 2x….seorang sama macam 2…..itu lah suara depa….hebat tak hebat PR ni… 🙂

  25. mm says:

    Pok Jib buat majlis kat Semenyeih hari ni…org UMNO tak pi ka?? Dok kecoh pulak majlis PR yg meriah dan dapat sambutan ni…

  26. pasbodoh says:

    aku balik dari kl ptg malam tadi, meriah sungguh kat highway sampai jam kat dengan susur sungkai, rupanyer geng lebai kulup tersondolo excident sesama sendiri 3-4 kereta. nasib baik tak der yg mati kalau tak…sahidla depa ni…hahaha

  27. bujuk says:

    Kita tunggu muka depan laman2 utama akhbar perdana…. beranikah mereka tunjukkan gambaran udara KL112.

    • Zarman says:

      Kalau ramai sekalipun apa yang pelik? X ada sapa nak heran lah bujuk… Aku mengundi dah 6,7 kali…. Benda yang sama hangpa dok jaja, akhirnya BN jugak yang menang..
      Cakap pasal lain lah bujuk… Pasal Nik Aziz rasuah tanah kat nga dan ngeh ka, pasal hj Hadi kena perbodoh dgn dap ka, pasal anwar dah gelabah sebab shamsidar dah nak kena jadi saksi ka…. Tu baru syok…

      • WakKang says:

        Betulll!! …..ni yg sebuk berhimpun pasal samsidar ape hal….nak alih perhatian rakyat le tu. nak ajak rakyat bercakap balik pasal kisah kongkek, liwat, zina menjelang PRU la tu. nak “rewind” tape lama ….
        Rakyat dah muak la. Cuma orang PR je yg seronok dgn benda ni. Tu pasal sanggup keluar berhimpun.
        Kalau isu pasal nama Allah, pasal rasuah tanah, pasal rumah kat penang, ….org PR tak kisah pasal tak stimmmm!!

      • mm says:

        Hang mengundi 6.,7 kali. nampak sgt hang dah tua dan org lama yg tak tahu apa2..Dok baca Utusan dan TV3. Patut hang sokong umno…lepas tu…keje cukup makan jer…kerajaan kasi Br1m hang pun tak sanggup gadai nyawa…hello..RM500 jer.. Hang tahu kerajaan ambik balik berapa dari rakyata..sati saman AES je RM300, belum tentu 1 sama setahun, kekadang lebih..

        • WakKang says:

          Alaa…..ko lagi teruk. Sokong pembangkang ape ko dapat? Kerja cukup makan gek ….BRM ko sapu gek, malah bising bila tak dapat!!
          Wak dah sepuluh kali mengundi, dah sepuluh kali mengalami PRU. Apa yang Wak nampak DAP PAS makin bercelaru sekarang ni bandingkan dengan dulu. Semua tu pasal ada PKR la. Kalau masa pertama dan kedua kali mengundi dulu memang susah nak pilih antara PAS dan BN. Tapi sekarang ni, emmmm …..belum mengundi pun Wak dah loya tengok PAS!!!

        • gambus says:

          bodohnya moo lembu , AES tu untuk monyet macam kau jee yang suka bawak laju , padan muka kena saman hahahaha

      • zarman says:

        lama ka baru ka, yang penting aku tak terperdaya dgn tipu helah pas. dan kini, aku bersyukur kerana banyak saudara dan handai taulan yang dulunya toto pas dah mula sedar dari menjadi mangsa penipuan. sesiapa yang hatinya suka diri mereka dibersihkan dari ajaran pas, kita kena pakat beri sokongan..

      • bujuk says:

        Tajuk pasal KL112 hang nak p tajuk rasuah? kegelisahan UMNO jelas bila 2-3 hari ni semua tajuk KL112.
        Sebab dah lama sangat menang, kali ni kita bagi kalah sekali sepaya tak sombong dan besar diri. Supaya tahu hormat semua parti, supaya tak tamak haloba curi harta negeri.

        • gambus says:

          ehh kau nak merengek buat apa bujuk , memang laa semua dah tahu kerajaan Pakatan semua dah bebal nak memerintah , padahal negeri sendiri teruk , sombong dan tak sedar diri

  28. bujuk says:

    Kenyataan ketua polis dang wangi.
    “Beliau berkata sebanyak 200 anggota polis ditugaskan dalam memudahcara pergerakan peserta termasuk menjaga keselamatan dan lalulintas”
    Bandingkan dengan bersih 2 dan 3… ribuan anggota polis d kerahkan, jutaan duit rakyat d hanguskan. Semua orang marah polis… walaupun arahan datang dari pihak tertentu.
    KL112 200 anggota dah cukup dan aman, tiada kesesakan lalulintas… semua happy termasuk para peniaga.

    • nik aziz pukimak says:

      laaa.. bodoh gak kau ni bujuk. yg arah kan rosak KL dulu kan anuwar. kau buta ke? video pun ada. kan senang masuk stadium mcm lembu. ni lari keliling dataran merdeka mcm anjing.
      tiada kesesakan lalu lintas? kau ni pegi jalan kaki kot. maklum la nak simpan extra duit anuwar bagi tu.

    • gambus says:

      bodoh punya bujuk , dari dulu dah kata monyet-monyet DAPigs ni elok berkumpul kat dalam Stadium , mau cerita nagka-angka besar masuk laa Stadium Shah Alam yang Selangor DAPigs punya tuu gerenti takde masalah ,

      ni melalak dan membuat rusuhan kat kawasan kuala lumpur memang laa patut kena pelangkung

  29. HeroTamil says:

    Erkkkkk ..yang like nya 30K??…iyer ker page polis KL bro??….
    ambil terus atau dapat dari page pemakan dedak tu??

    kat page poliskl tu aku tgk..paling tinggi ialah 300 “like” jer….

  30. HeroTamil says:

    oo…lupa, gambar waktu 1445??? tak der pulak dalam page tu…

  31. PASpartyNGOK says:

    Dlm ceramah salah seorang dari mereka ada timbulkan balik menuntut PRU yg adil dari SPRM…. Ha ha.

    Patut LKS tak ada. Takut air ludah berdetup jatuh atas muka dia semuala.

    Alangkah sesatnya manusia macam ini.

  32. arizmaya says:

    http://www.aljazeera.com/news/asia-pacific/2013/01/2013112105947732781.html

    Aljazeera pun kata lebih kurang 45 ribu yang hadir…

    sedutan dari laporan Aljaeera:

    [At least 45,000 people have joined a massive opposition rally in Malaysia’s largest city in a show of force ahead of key general elections due in months.]

    [Most analysts believe Najib’s ruling coalition will still have the upper hand in the elections because of its entrenched support in predominantly rural constituencies.]

  33. the silent majority says:

    fact of the matter is, more and more people go against you BN. belajarlah menerima kenyataan dan muhasabah diri

  34. rakyat biasa says:

    45 ribu sikit sangat,tu pun campur budak kecil.Publisiti bagai nak rak,dgn banner satu Malaysia,dgn sms.dgn twiter,,promosi kat ceramah,facebook,mcm2 lagi la..Setakat 45 ribu tu kira tak dapat sambutanla.Tu pun susah sangat ke nak fikir..

  35. bujuk says:

    KL112 pada aku cipta sejarah, sebabnya 1st time solat subuh masjid negara macam solat jumaat dan solat zohor jemaah d atas padang stadium. Apapun PR benar2 telah mengubah pemikiran ramai rakyat m’sia dan perbezaan antara HAK dan BATHIL.
    Kita tahu UMNO mampu himpunkan 10x ganda himpunan PR, tapi belum aku jumpa himpunan UMNO ada solat jemaah ribuan orang d PADANG stadium atau DATARAN.
    Inilah SYIAR ISLAM yg. PAS tunjuk dan bawak. Janji Allah, orang yg. solat mencegah perkara MUNGKAR. Inilah yg. PAS nak bagitau, kami nak cegah MUNGKAR.

    • tengkudin says:

      nak riak tapi sampai 3 kiblat…ye la..dalam PR kan banyak kiblat tapi bukan kiblat kaabah..tapi kiblat setan..

      hina ALLAH SUDAH..
      KAFIRKAN ORANG PUN SUDAH..
      SOKONG GAY DAN SEX PUN SUDAH

      INILAH NAMANYA MATLAMAT MENGHALALKAN CARA..

    • gambus says:

      Memang cata sejarah bujuk , setelah PAS melacurkan kalimah Allah .. kali ini kita boleh tgk kebebalan dan kejahilan pengikut PAS yang merangkap lembu DAPigs , sampai sembahyang pun ada pelbagai arahh … itulah manusia-manusia sombong dan tak sedar diri serta angkuh .

    • bujuk says:

      Kita solat mengadap Allah, kaabah sebagai panduan. Tak berdosapun kalau kita tak tau mana arah kaabah.

      • TUBIR says:

        APA PUNYA BODOH LA ALASAN TAK TAU KIBLAT….BUKANYA MALAM …..BUKANYA BAWAH TANAH ATAU DALAM AIR…..INI TENGAH PADANG ….DULU AKU KAT TENGAH LAUT BERLAYAR PUN TAU ARAH KIBLAT …….MASA TU TAHUN 70 PULUH ….APA LU CERITA BUJUK ….NAMPAK SANGAT RIAK …..DAN PALSU SEMATA MATA ….bODAH SANGAT ORANG ORANG YANG SEMBAHAYANG TU SAMPAI TAK TAHU ARAH KIBLAT …..aKU PU SOLAT JUGA HARI TU TAPI TUMPANG SOLAT KAT STESIN MONORAIL …….mONORAIL NI LAIN MACAM SIKIT SEMUA STESIN DIAORANG ADA SURAU…….

        • bujuk says:

          Aku terimalah kalau ko kata mereka jahil.. tapi kita tak boleh tentukan arah kiblat waktu zohor kecuali beberapa ketika selepas asar kerana waktu tersebut matahari atas kaabah atau mekah. Bukan semua orang tau guna smatrphone cari arah kiblat, tapi dosanya atas mereka yg. tahu arah kiblat yg. betul untuk menegur. Tuan solat d surau tu berapa IMAM? sebab pasdap… kata haram solat 2 imam dalam masa sama.

          • Hamba Ar Rahman says:

            Pelik aku dengan hang ni Bujuk….hang OK jer….aku pulak yg letih baca komen hang…orang cerita bab kiblat hang pulas kot imam pulak….

  36. tengkudin says:

    nak menang punya pasal..sanggup superimpose..wakakakaka..

    kantoi lagi..heheh

    cam kes bershit 3.0 dulu la ni…heheheh

  37. Tasyahud Akhir says:

    Tahniah kepada peserta2 perhimpunan kerana berhimpun di stadium dan lebih2 lagi kepada polis terutama adik ipar aku yang terpaksa berkawal dari pukul 2am sampai 11pm.
    Katanya seronok sikit sebab mereka berada dalam kurungan di stadium dan tidak ditempat terbuka seperti didataran merdeka. walaupun terpaksa escort beberapa peserta yang tunjuk hero dijalanan, tetapi masih dalam kawalan.
    Sudah terbuktilah kata2 polis jika buat ditempat tertutup keadaan akan terkawal dan yang pasti tiada pihak dapat melakukan provokasi.
    Aku tak hadir perhimpunan ni sebab kekangan tugas tetapi beberapa rakan dalam UMNO, PAS dan PKR telah pergi bersama2 meraikan. Kesianlah beberapa cai PAS dan PR dalam blog ni yang terpaksa berbelanja sendiri. Tetapi rakan2 aku ni bukan setakat dapat baju, topi free malah makan dan minum serta duit belanja lagi. Yang pelik tu macam mana puak2 UMNO ni pun boleh dapat baju free.
    Mungkin 2,3 cai PR ni nafi dibayar tetapi rata2 yang hadir memang disponsor dari A sampai Z termasuk duit belanja. Ada seorang ahli PAS ditempat aku bercerita yang dia agak hampa dengan perhimpunan kali ini sebab ianya langsung tak menunjukkan apa2 kebaikan kepada PAS. Aku tak pasti cai2 yang lain tapi dia cerita beberapa perkara:
    – kesempatan utk bergaul bebas diluar kawalan
    – pakaian menjolok mata
    – risalah2 propaganda komunis
    – risalah kebebasan beragama
    – risalah penggunaan nama Allah
    – terdapat juga beberapa kumpulan yang menyerupai kumpulan gay kerana berkelakuan tidak senonoh
    – ada yang membawa salib dan risalah2 daripada gereja yang berbahasa melayu
    ….dan yang paling mengecewakan beliau adalah pemimpin ni banyak bercakap dan mengungkit perkara lama dan berulang dan ada sesetengahnya telah diperbetulkan oleh kerajaan UMNO dan yang paling beliau meluat adalah apabila pemimpin PAS berucap seolah2 bagi pihak dan bukan kehendak Islam seperti yang mereka laung2kan dimasjid2 dan surau2.
    Aku rasa banyak lagi perkara2 lain yang tidak dicerita terutama cai2 dan puak2 PR dalam blog ni.

  38. umno bangang says:

    UMNO dan macai mmg akan terus bodoh sepanjang zaman,,,,gambar org baru nak masuk stadium ko brani plak tunjuk,,,ko pegi pon x,,sumber bergantung dari blog2 macai mcm ko jgk,,bangang nak mampus,,,,kalau brani sngat tunjuk la gambar yang stadium full,,mase kemuncak,,ade brani??bangang,,,aku pegi aku taw la mana yang kelentong mane yg betul,,dan yg kaki kelentong mestila macai UMNO mcm ko,,bangang sepanjang zaman

    • Hamba Ar Rahman says:

      Semua pun orang bangang….kecuali yang join perhimpunan tu jer….tu saham akhirat tuh…jangan tak tahu…betul tak brader….hebat brader ni…mujahid akhir zaman….tahniah…. 🙂

  39. is says:

    assalamualaikum Menghadap Kiblat adalah syarah sah solat sebagaimana yang disebutkan oleh ALlah dalam surah al Baqarah yang bererti:

    “Maka palingkanlah wajahmu ke arah Masjidil Haram, dan dimana sahaja kamu sekalian berada, maka palingkanlah (hadapkanlah) wajah kamu ke arahnya”

    Al Bukhari (5897) dan Muslim (397) meriwayatkan bahawa Nabi sallaLlahu ‘alaihi wasallam berkata kepada orang yang diajarkannya cara mendirikan solat dengan sempurna :

    Apabila kamu hendak mendirian solat, maka sempurnakanlah wudhuk kemudian hadapkanlah (dirimu) ke arah kiblat dan bertakbirlah.

    Maksud Masjidil Haram di atas dalam ayat, dan kiblat dalam hadith ialah ka’bah.

    Soal diterima oleh Allah atau tidak atas sebab tidak tahu – maka Allah sahaja yang Maha Mengetahui. Jawapan kepada sahabat yang bertanya telah dijawab oleh Ustaz Al Amin. Wallahua’lam.

    sumber :komuniti i luv islam

Leave a Reply