|Laman Utama| MyKMU Forum | MyKMU WebTV | MyKMU Mobile Apps | MyKMU Mobile Site | MyKMU RSS Feed| MYKMU E-MEL: mykmunet@gmail.com
Editor: KuntaKinte Malaysia | Diterbitkan pada: 24 January 2013| Kategori: Utama | 42 Comments »

Mengapa Salahkan Perdana Menteri Jika Gereja Sendiri Mencurah Minyak Ke Dalam Api?

Oleh Kunta Kinte Malaysia

Pemimpin Gereja Kristian di Semenanjung Malaysia menggesa Perdana Menteri mengambil tindakan ke atas ugutan membakar Bible dalam Bahasa Melayu di Pulau Pinang. Dua pemimpin Gereja berbangsa CINA Reverend Eu Hong Seng dan Bishop Ng Moon Hing dilaporkan oleh Malaysiakini.com menggesa Najib melaksanakan apa yang beliau ucapkan (Church group to Najib: Practise what you preach).

Adalah sangat aneh untuk satu kumpulan yang mendakwa ““We are a peace-loving people who will continue to pray for the well being of our great country.” sebenarnya merupakan pihak yang sama sedang membakar api keagamaan di negara ini. Pemimpin kaum Cina Kristian yang mengetuai gereja-gereja di Semenanjung Malaysia tidak boleh menyalahkan sesiapa jika berlaku kekacauan akibat pertelingkahan agama.

BishopNgMoonHingReverendHongSeng

Api pertikaian Kritian-Islam di Semenanjung Malaysia dicetuskan oleh pemimpin Kristian yang tidak langsung mempamerkan sikap tolak ansur dan kasih sayang seprti yang mereka ucapkan. Sejak berdekad lamanya mereka menggesa agar dibenarkan pengredaran Bible Berbahasa Melayu di semenanjung Malaysia dan penggunaan Kalimah Allah menggantikan Tuhan dalam Bible bahasa Melayu yang akan diedarkan.

Setelah sekian lama mereka mengetahui bahawa majoriti umat Islam di negara ini membantah kedua-dua tindakan ini. Namun mereka tetap mencabar status quo sedia ada. Apakah tidak sah Kristian mereka jika perkataan God diganti dengan Tuhan dan bukannya Allah dalam bahasa Melayu? Tidak. Di mana-mana ajaran Kristian di dunia ini perkataan tuhan mereka ialah God, bukannya Allah. Jadi tiada isu jika mereka terus menggunakan perkataan Tuhan atau God sekali pun dalam bible bahasa Melayu.

Mengapa mereka mahu terus mencabar isu ini? Kerana kumpulan ini bukan pentingkan ajaran Kristian yang sebenar. Mereka ada kepentingan politik tertentu. Dalam keadaan sekarang kepentingan politik itu telah terserlah dengan sokongan dan pakatan mereka dengan Pakatan Rakyat untuk menimbulkan huru-hara. Mereka tahu ini merupakan isu sensitif orang Islam dan Melayu tetapi mereka terus menimbulkan kemarahan umum kerana ada udang di sebalik batu.

Tidak perlu dibahaskan lagi sama ada terdapat perkataan Allah dalam injil bahasa Arab. Hakikatnya tiada perkataan Allah dalam Bible bahasa Inggeris menunjukkan bukti jelas bahawa mereka tidak mengiktiraf Allah sebagai Tuhan mereka. Ini berbanding Islam yang mengekalkan penggunaan Allah dalam apa jua bahasa.

Selama ini pun paderi-paderi kaum Cina ini toidak pernah belajar berdoa dengan memanggil God sebagai Allah. Setiap wawancara dan sidang akhbar yang dibuat juga menggunakan bahasa Inggeris. Jadi sangat aneh untuk kumpulan ini menimbulkan pelbagai polemik untuk menerbitkan Bible dalam bahasa Melayu dan menggantikan God kepada Allah. Kedua-dua tujuan ini jelas dilakukan hanya bertujuan untuk melanggar Perlembagaan Negara yang melarang penyebaran agama lain kepada orang Melayu dan Islam di negara ini.

Apakah tujuan mereka meminta dua perkara ini jika bukan bertujuan melanggar undang-undang negara ini? Dalam masa yang sama mereka mahukan perlindungan undang-undang. Apakah ini jenis agama yang kononnya mementingkan kasih sayang dan tolak ansur tetapi dalam masa yang sama tidak boleh bertolak ansur dengan masyarakat Islam dalam dua isu ini? Ini adalah jenis yang mahu mencari masalah dan mencipta masalah.

Mereka menggesa Kerajaan mengambil tindakan ke atas kumpulan yang mengancam membakar Bible bahasa Melayu di Pulau Pinang. Ini membuktikan satu perkara iaitu memang terdapat pengedaran Bible bahasa Melayu di Semenanjung Malaysia. Sehingga hari ini pengedaran Bible Bahasa Melayu di Semenanjung Malaysia merupakan satu kesalahan.

Sungguhpun Mahkamah membatalkan larangan pengedaran Bible bahasa Melayu di Semenanjung, namun perkara ini telah dirayu ke Mahkamah lebih tinggi. Ini bermakna larangan tersebut masih berkuat kuasa sehingga Mahkamah memuktamadkan pertikaian ini.

Jadi ancaman membekar bible berbahasa Melayu di Pulau Pinang bukanlah satu tindakan jenayah mahu pun menimbulkan kekacauan awam. Sebaliknya, adalah jelas pihak yang mengedar Bible bebahasa Melayu ini yang melanggar undang-undang dan perlu dikenakan tindakan Mahkamah.

Masyarakat Kristian di negara ini tidak harus membiarkan paderi-paderi mereka yang mempunyai sikap Cauvinis Kecinaan menimbulkan sengketa antara Islam dan Kristian. Mereka ini mempunyai agenda untuk menguatkan DAP dan memenangkan Pakatan Rakyat. Mereka bukan berjuang untuk agama Kristian, sebaliknya mereka berjuang untuk parti DAP dengan memperkudakan agama Kristian.

Seluruh penganut agama Kristian harus mengambil masa bermuhasabah diri dan bertanya apakah kerajaan BN sekarang ini menindas mereka, mendiskriminasi penganut kristian atau mereka sedang dijadikan bidak politik oleh DAP untuk kepentingan politik mereka.

Apakah ajaran agama mereka sebenar menuntut mereka bermusuh dengan penganut agama lain atas perkara-perkara yang sebegini? Adakah perkara yang dituntut oleh paderi-paderi Cina ini merupakan tuntutan agama atau tuntuta nafsu serakah?

Ada 42 Comments setakat ini.

  • tengkudin
    January 24th, 2013 at 9:15 AM

    tau takut mereka mereka ni…lain kali jangan bermain api dengan orang islam..

    Agama Islam adalah agama rasmi
    jadi jangan cuba nak cemarkannya..

    ini semua keje PAS lahanat syaitan ni..tukang mula si kalid gereja tu..

  • mm
    January 24th, 2013 at 10:41 AM

    Agama Islam adalah agama rasmi..tapi kalau Hudud pun tolak, buat apa mndabik dada kata pejuang Islam???

  • Anonymous
    January 24th, 2013 at 10:50 AM

    MM haa tulah. mmg org Melayu nie tolak hudud. geram betul. dari haritu nak suh buat hudud tapi tak buat2. dekat 20 tahun dah kot. Kelantan lah, apsal dok tolak hudud sampai 20 tahun? baru kena gertak sket pasal salon pon dah tarik balik. baru kena gertak sket pasal hiburan dah tarik balik.

  • arjuna waspada
    January 24th, 2013 at 10:54 AM

    Ramai terlepas pandang bahawa kumpulan kepeminpinan padri mengambil sikap sedemikian terhadap Islam.

    Kumpulan padri saperti ini tidak akan lepas satu peluang pun mempamirkan kemilitan evangelanlis.
    Hakikat nya, mereka mendapat sokongan dari semangat liberal terbukaan engage inklusive transformasi KPI KRA
    kelainan world view vernakular 1M4U gajet roadshow, I am open to all your
    ideas and concerns, I am PM for all open sky open door kesamarataan 1M.

    Dengan suntikkan semangat 1M – semua orang di Malaysia bolih minta apa saja cakap apa saja buat apa saja kutup sapa aje.

    1M juga mengalakkan demonstrasi jalanan yang telah membawa kapada civil disorder.

    Dengan di sediakan prasarana media dan galakkan RM200 untuk beli
    semua jenis gajet dan 1M memberi kebebasan demokraci bersuara tanpa ISA.

    1M mengurangkan penglibatan polis yang mengakibat nya cetusan civil disorder dan ujud lah the defiance gaining momentum dan penghuni negara 1M semacam Namewee Adam Patrik dan Bawangi.

    Dalam semangat 1M ini, Ah Beng pulau pinang yang merupai penyokong kuat evalanjis menyeru 1M terima pemakaiaan Kalimah untuk semua.

    Ah Beng terus buka balik pertelagahan kalimah Islam dalam ucapan tahun baru 2013.
    Ah Beng memberi maana yang penuh kapada 1M.
    Ah Beng pencetus cari fasal dan cari isu.
    Sebab Ah Beng tahu 1M memihak kapada nya.
    Sebab Ah Beng tahu main politik yang di ajar olih 1M sendiri,

    Sebab 1M sudah membuka pintu luas dan kuncu pintu sudah di campak di lauatan Penang.

    1M adalah liberal acuan Obama dan Cameron, maka makin amat berani lah gereja makin terbuka lah aggrro mereka.
    arjuna waspada
    changkat lobak

  • EVLee
    January 24th, 2013 at 12:00 PM

    Betullah tu…sebab tu Pas tak layak digelar pejuang Islam kerana agenda hudud Pas telah hilang sejak bersengkokol dengan geng pluralism PR.

  • Umnoover
    January 24th, 2013 at 12:04 PM

    Kalau melayu bersatu puak2 mcm ni memang tak berani.

    Sebab perpecahan politik, ditambah dengan sikap PKR dan sebahagian puak PAS, perkara seperti ini menjadi2.

  • EVLee
    January 24th, 2013 at 12:10 PM

    Aa…aa…stitching sana sini. You’re in a state of denial.

  • EVLee
    January 24th, 2013 at 12:12 PM

    Aa…aa…stitching sana sini. You’re in a state of denial.

  • bangKano
    January 24th, 2013 at 1:25 PM

    Sikap hipokrit kegamaan memang dah terserlah la ni di seluruh pelusuk dunia tak kegha isle ka kristian ka buddha ka ato pun hindu ka semua seghopa saja. Begitu jugak fenomenea ni kat Malaysia berdekad dekad yang lalu.Puak puak ekstrim & radikal islami nak tubuh negagha islam walau pun secara realpolitik impian ni cuma angan angan Mat Jenin saja. Apa yang penting agenda busuk depa tercapai demi kuasa….politik & wang. Begitu la fenomena la ni ada nya senario dari dulu,kini & selama lama nya yang di igau kan oleh pemimpin & penganut melulu PAS. Depa sanggup bermampuih mampuih nak laksana kan hudud & negagha isle depa peralat kan islam sebagai senjata meraih sokongan rakyat bebai.

    La ni pulak ada senario baru muncoi….bishop bishop kristianiti dok sebok melaksana kan doktrin sama ngan puak puak hampeh radikal PAS tu…depa jugak ingin nak guna kan kristian untuk capai hasrat depa nak melaga laga kan rakyat pelbagai etnik,bahasa,budaya & agama supaya membenci kan kesucian islam. Bishop bishop ni cuba memfokus kan doktrin Triniti yang dah tecemaq tu sebagai alat mengeliru kan muslim yang berjiwa lemah. Kalimah ALLAH di umpan sebagai virus melemah kan iman muslim di negagha ni. Puak puak mubaligh kristian yang dah naik daun kehaprakan depa la ni ada agenda busuk saja nak jatuh kan melayu & islam. Depa ni ada la agen agen pembangkang terutama DAP yang sanggup memperalat kan agama kristian nak memecah belah perpaduan rakyat terutama muslim supaya dapat di lemah longlai kan minda & jiwa mereka.

    Setakat ni kita belum lagi dengaq dari puak puak sami buddha,hindu dll nak cuba guna kan kaedah PAS & DAP meracuni minda muslim demi politik nak dapat kuasa & wang……!!!!

  • WakKang
    January 24th, 2013 at 1:35 PM

    Balik balik hudud. PAS yg tolak hudud sepnuhnya pasal nak sokongan DAP. UMNO dan kerajaan tak pernah pun kata dia tolak hudud.

  • WakKang
    January 24th, 2013 at 1:42 PM

    Kenapa pulak pihak gereja nak libatkan PM? Dia takde kena mengena dengan isu ini. Persoalan perkataan Allah adalah antara umat islam dan PR. Jika pihak gereja sebenarnya penyokong PR, maka kamu juga harus berdepan dengan umat islam.
    Anda tau risikonya bila anda memainkan isu ini. So, jangan nak suruh PM pulak menyelesaikannya. Pihak gereja yg harus menyelesaikannya jika benar kamu adalah penganut kristian dan rakyat Malaysia, bukan politikus pembangkang.

  • YOP PERKASA
    January 24th, 2013 at 2:14 PM

    Kalau kat Pakistan atau Algeria – padri2 ni dah kena bakar hangus ..

  • raplahjingga
    January 24th, 2013 at 2:37 PM

    Ni semua padera DAP ! Ketua pederi Indonesia pun mengaku adalah salah untuk penganut kristian mengunakan istilah Allah untuk menggambarkan tuhan mereka.

    Paderi cina lahanat kat malaysia ni pulak lebih-lebih…celaka lah kafir harbi ni semua, dan celakah golongan munafikun yang bersekongkol dengan mereka.

  • Jangan!
    January 24th, 2013 at 3:14 PM

    Perasan tak – yang terlalu obses dalam penggunaan Kalimah oleh kristian adalah orang cina yang menganut agama kristian.

  • syaa
    January 24th, 2013 at 3:38 PM

    salahkan dap ler,apa guna pas klu tak boleh kontrol dap dlm pakatan haram tu..pas bjuang utk keuntungan kristian.

  • Pahlawan Melaka
    January 24th, 2013 at 3:56 PM

    Balik2 hudud, PAS dah lama ketepi hudud dn negara Islam malahan kalimah Allah pun nak dikongsikan. Yg cacai masih ketinggalan zaman cuba menegak benang basah.

  • gambus
    January 24th, 2013 at 3:56 PM

    bila moo lembu bercakap pasal hudud PAS naik geli aku , sedangkan PAS sendiri bersama-sama PKR dan DAPigs telah MENOLAK hudud dan negara Islam ciptaan mereka !!! hahaha

  • gambus
    January 24th, 2013 at 4:01 PM

    1M pulak yang disalahkan , sikap bodoh puak liberal dan anti Islam dan anti Melayu dalam Pakatan DAPigs tak nampak …

    Kalau dah kata dapat diskaun beli gajet pun sebagai kebebasan bersuara tanpa had .. ini menunjukkan satu kebebalan yang nyata . hahaha aku hanya mampu gelak jee laa

  • gambus
    January 24th, 2013 at 4:04 PM

    inilah jadinya apabila paderi-paderi kristian yang sendirinya tak bercakap bahasa Melayu dalam kehidupan seharian cuba memperok perandakan hubungan antara agama di Malaysia ni , dengan tuntutan bodoh mereka ..

    mana paderi-paderi ni belajar Gods dalam bahasa melayu adalah Allah ???

    Ditambah lagi dengan kenyataan mereka yang penuh provokasi terhadap agama lain , walaupun dalam masa yang sama mereka bebas mengamalkan agama mereka sendiri

  • baba
    January 24th, 2013 at 4:29 PM

    ni semua nak ambik kesempatan atas dasar keterbukaan pemimpin BN….sendiri cari pasal lepas tu nak salahkan org plak.

  • omega
    January 24th, 2013 at 4:30 PM

    Bukan tua kutuk Nik Aziz dan Hj Hadi pun tolak ka hudud pas.

    Saya bersungguh-sungguh menolak hudud pasIK yang zalim serta menginaya ummah serta rakyat yang lain.

  • siamang gagap
    January 24th, 2013 at 4:34 PM

    Mengugurkan penubuhan negara islam yang mana didalamnya terdapat hudud versi pasIK maka amat jijik bila penyokong tegar pasEX masih lagi bergantung hayat dengan taktik jual agama.

    Adilkah hudud versi pas bila perempuan yang dirogol dan mengandung disabitkan zina jika gagal mengemukakan saksi mukhtabar.

    Adilkah hudud versi pasEX bila perempuan yang dinikahi secara sah boleh diliwati melalui lubang dubur, boleh dijamah bila datang haid. Tapi dalam hudud versi pasEX semua itu dibolehkan dan dihalalkan.

  • EVLee
    January 24th, 2013 at 4:38 PM

    Memang straightforwad case. Isu keagamaan ada medan tersendiri untuk diselesaikan. Tapi mengapa masih berkeras hendak melibatkan kerajaan, PM dan umat Islam secara umum? Sebab semua isu2 ini adalah ‘false flag operations’. Isu2 dimangkinkan oleh dalang2 politik dan dilakonkan oleh badut2 bertopeng supaya ianya menjurus kepada bentuk konflik penindasan kerajaan + Islam > Kristian. ‘Penangan’ dari penglibatan kerajaan dan umat Islam nanti dapat diusahakan sebagai motif sebenar isu2 tersebut.

    1. Kita lihat apa yg ada di Sarawak dan Sabah,
    Sarawak Sabah
    DUN BN 55 59
    PR 15(dap12,pkr3) 1(dap)
    Bebas 1 –
    PARLIMEN
    BN 30 24
    PR 1(dap) 1(dap)
    Pasukan sarkis tak cukup di sana, cuma dua ekor kat parlimen dan 16 ekor kat DUN. Yg tentunya, Pas YILLEKK dan yg ramainya adalah DAP. Mereka(terutamanya DAP dan PKR) mengidamkan lubuk emas yg baru di Sabah dan Sarawak.

    2. Isu-isu Kalimah ALLAH, so-so utk CNY(di Kedah), RCI utk IC dan kerakyatan dan terbaru sekali ugutan bakar bible(UBB) adalah ‘penyakit’ yg virus toksiknya (VT)berasal dari Semenanjung: a. Kalimah ALLAH – PR mulakan>PAS flip-flop(Hadi senyap)>LGE senyap>PKR bertahan. Mereka menunggu pihak kerajaan dan umumnya umat Islam yg lain tersalah langkah sebelum ‘checkmate’. b. So-so CNY – PAS mulakan>DAP hangatkan>PKR tolong kipas>PAS flip-flop. Tiada campur-tangan pihak kerajaan atau umat Islam lain. c. RCI – DAP?? mulakan>PR tolong kipas. Kerajaan kata nothing to hide. Semua menunggu utk melihat ‘siapa yg kena’. Tapi kita tahu isu ini sudah berbaur ‘kemasukan pendatang Islam’ ke Sabah.
    d. UBB – Kristian DAP?? edarkan bible BM>Pas(kononnya Islam) hangatkan(demo, pijak bendera)>siapa?? nak bakar bible. Lagi cubaan utk menjadikan konflik Islam-Kristian dan cubaan melibatkan campurtangan kerajaan.

    3. Saya amat pasti bahawa target utama pengganas-pengganas politik adalah Sabah dan Sarawak: a. Islamophobia yg sedang diusahakan utk diketengahkan menerusi isu2 yg dinyatakan di atas itu belum meletup seperti yg dikehendaki. Mungkin kerajaan dan umat Islam umumnya dilihat lembab dalam menangani isu tersebut sedangkan saya lihat kerajaan dan umat Islam umum mempunyai kebijaksanaan dalam langkah mereka supaya tidak terjebak dalam perangkap PR. Tidak terjadi ‘penindasan’ kerajaan dan Islam kerana ‘pertembungan’ yg diharapkan dengan pengikut Kristian belum menjadi.
    b. So-so CNY itu adalah usaha lemah utk dijadikan isu pertembungan Islam dengan yg lainnya. Ia hanya menunjukkan kegelojohan PAS(bukannya umat Islam dan kerajaan) apabila melakukan inisiatif tertentu. Strategi yg boleh dianggap gagal. c. RCI – satu-satunya isu yg mungkin mendatangkan impak besar khusus untuk pengundi Sabah. Ianya juga berpotensi menjadi isu besar yg boleh merobah arah pengundian berbagai lapisan masyara-kat di seluruh Malaysia bila di’checkmate’ sebagai isu Kerajaan + Islam + Kristian + bangsa.
    d. UBB – Usaha terbaru yg dicanangkan untuk memporak-perandakan masyarakat dan campurtangan kerajaan. Umat Islam perlu berhati2 dengan perangkap ini. Belum kelihatan tangan dalang yg menggerakkan patung2 animasi Kristian TAPI kita sudah sedia maklum bahawa peranan dalang2 sudah dibahagi2kan iaitu DAP-Kristian sepertimananya Pas-Islam dan PKR-Pluralism.

    4. a. Saya rasa rakyat Sabah dan Sarawak tidak akan ‘invite the circus to town’. Mereka tidak akan gadaikan kehidupan harian mereka semata2 utk menikmati lawak2 bodoh dari badut2 pembangkang. b. Saya percaya bahawa rakyat Sabah dan Sarawak bijak utk menilai situasi yg berlaku di seme-nanjung dan tidak membiarkan VT semenanjung menjangkiti rakyat Sabah dan Sarawak. c. Saya amat yakin bahawa Pas ‘has nothing to gain and everything to lose’ di Sabah dan Saraw-ak. Cuma saya tidak pasti sejauh mana terpalitnya kebongokkan Pas ke atas umat2 Islam yg lain. Yg ten-tunya cuma Dap dan mungkin PKR sahaja yg dapat menikmati sebarang kejayaan(di Sabah dan Sarawak) hasil dari ‘false flag operations’ di atas.

  • raplahjingga
    January 24th, 2013 at 4:58 PM

    Orang Sabah/Serawak tak ada masa untuk politik murahan macam kat semenanjung…ini aku respect orang sabah/serawak…masa bersih dulu aku ada kat sabah, rata-rata orang sabah rasa hairan apasal orang semenajung berpolitik sampai merusuh, menyusahkan semua orang.

    yang kecoh pasal RCI bukan orang sabah pun, tapi orang semenanjung, orang Sabah dah biasa macam tu, Sabah dengan Filipina Selatan lebih kurang macam Kelantan dan Pattani Thailand, mereka pernah bersatu tapi di pisahkan oleh angkara penjajah. hubungan kekeluargaan adalah amat rapat..cross borders adalah satu lumrah. Imigran macam moooo tak kan faham ni semua.

  • StinGray
    January 24th, 2013 at 5:14 PM

    kalau setakat perlukan hudud utk membolehkan meliwat bini, hang sorang2 la amalkan….

  • 123
    January 24th, 2013 at 8:39 PM

    Kalu tak ada hudud, ko tak islam ke mm

  • raplahjingga
    January 24th, 2013 at 10:06 PM

    hehe..

  • raplahjingga
    January 24th, 2013 at 10:15 PM

    Mengikut kepercayaan agama PAS…soalan yang pertama akan di tanya malaikat dalam kubur nanti ialah…” ni hang mai dari negara yang ada hudud ke idak “….kalau kata idak,
    “pangggg” !!! malaikat balun. Kalau kata ia…terus malaikat bawa pi syurga !

    tu ikut agama PAS le. Tu la depa tak kesah buat fitnah, makan duit anak yatim, rasuah, berbohong, berzina malah membunuh sekali pun, dah mereka tak kesah, pegang satu azimat, undi PAS masuk syurga !! kepala hotak depa !!

  • arjuna waspada
    January 24th, 2013 at 11:23 PM

    Stitching juga ya ?
    Sama la ….
    Tapi anda matemtik + + = + +
    arjuna waspada
    changkat lobak.

  • EVLee
    January 25th, 2013 at 12:35 AM

    Nope…knitting, there’s a diffrenece.

  • EVLee
    January 25th, 2013 at 12:35 AM

    Sorry …difference

  • Joe
    January 25th, 2013 at 8:10 AM

    Ceteknye akal kamu n KURANG bijaksana

  • Topup
    January 25th, 2013 at 8:57 AM

    mm ada satu puak ni ..dah la hudud pun tak laksana walaupun dah ‘buat’ lopaih tu hat lain2 pun tak buat juga , agak2 nya jenis ni pejuang islam kategori mana yek ….sebab baru2 ni pejuang ni pun memperjuangkan untuk bagi org kristian guna nama Allah dlm bible , chis pejuang tiga suku

  • Pejuang IMR
    January 25th, 2013 at 10:25 AM

    MM….. lu masih mimpi lagir ke Mm. Sekarang ni kan dah jadi negara kebajikan. Negara Islam mana ada dalam quran. Tengok balik buku Jingay to Mm. Perjanjian tak laksanakan Isam kalau PR menang pun dah ditanda tangani kan.
    Jadi janganlah cerita pasal Hudud lagi.

  • Pejuang IMR
    January 25th, 2013 at 10:26 AM

    MM….. lu masih mimpi lagir ke Mm. Sekarang ni kan dah jadi negara kebajikan. Negara Islam tak ada pun dalam quran. Tengok balik buku Jingay to Mm. Perjanjian tak laksanakan Isam kalau PR menang pun dah ditanda tangani kan.
    Jadi janganlah cerita pasal Hudud lagi.

  • bujuk
    January 25th, 2013 at 9:52 PM

    Bila PERKASA tak ngaku ‘nak bakar bible’ bahasa melayu. Cakap macam langit pun dia nak runtuh, bila tiba masa… habuk pun tarak. Bersih 2.0 dulu pun sama, sanggup bermandi darah konon, tapi nyorok bawah ketiak bini bila tiba harinya. Kalau dah anjing jangan bukit nak d salak.

  • syaa
    January 25th, 2013 at 10:49 PM

    kau ni suka bmandi darah ker?jenis pengganas.pakatan haram mmg ganas pun.

  • gambus
    January 26th, 2013 at 2:35 AM

    hahaha fakta hudud PAS kelantan yang telah diluluskan DUN dan hanya menunggu nik ajis jee sebenarnya pun pencacai PAS tak faham dan buat-buat buta hati

  • gambus
    January 26th, 2013 at 2:41 AM

    mestilah tak mengaku , sebab pemimpin pujaan kau iaitu lem guan eng dan paderi kristian mengatakan akan ada upacara membakar bible pada hari ahad ni , yang nyatanya adalah fitnah , yang jelas ia permainan puak kristian dengan bukti daripada hanya sekeping kertas yang ditemui digereja yang sering mencetuskan perbalahan agama???

    tak payahlaa kau nak jadi anjing DAPigs dan puak kristian untuk menyebar fitnah bujuk …

    aku tahu kau marah kalau ada orang bakar bible yang ada kalimah Allah , sebab bakal PM kau sendiri menyokong penggunaan kalimah Allah dalam bible . dasar celaka punya manusia , lidah bercabang !!!

  • Tubir
    January 26th, 2013 at 1:36 PM

    Jangan sokong pemimpin islam yang penakut .

  • Zarman
    January 27th, 2013 at 10:13 PM

    Hebat soalan 123, skrg mm sila jawab kalau hang betul bodoh……

  • Zarman
    January 27th, 2013 at 10:24 PM

    Bukan ganas, hari ini setan suruh dia jadi batu api pulak. Tuakar2 lah hari ni jadi batu api, esok jadi pengkhianat, lusa jadi barua, minggu sudah jadi penyokong kaum nabi lut,…. Mcm2 boleh jadi kalau berkawan dengan syaitan ni…

Apa Pendapat Anda ?, Komen disini!

© MYKMU.NET. All Rights Reserved. Sign up for entries RSS and for the comments RSS.

Powered by WordPress. MyKMU.NeT theme by Jebon.