Sekitar Hari Kedua Seminar Nusantara

Oleh: HackerXP (January 20th, 2013) [HackerXP,KOLUMNIS,Utama][105 Comments »]

Perasmian  Seminar Nusantara

“Jika benar pendekatan wasatiyyah ini pernah menjadi model kecemerlangan kerajaan rantau ini pada suatu ketika, maka, wujud keperluan untuk kita kembali kepada semangat dan roh wasatiyyah dalam kita berdepan dengan cabaran masa hadapan,” demikian teks ucapan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Razak sempena perasmian Seminar Nusantara: Islam di Asia Tenggara, Cabaran dan Harapan di PWTC tengahari semalam.

Teks ucapan PM yang dibacakan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir itu juga menekankan peri pentingnya, “Islamisasi bukan hanya sekadar pada rupa paras, namun juga perlu meliputi asas dan fundamental kemasyarakatan yang lebih besar. Ini termasuklah soal pembangunan ekonomi, pemeliharaan maslahah syariah, kewibawaan politik, kerjasama serantau yang lebih bersungguh dan istiqamah.”

Perasmian  Seminar Nusantara-4
Sebelum perasmian tersebut, Timbalan Rektor, Universiti Yala, Y.Bhg Dr. Ahmad Omar Chapakia ketika memulakan sesi pagi hari kedua seminar telah menyarankan supaya Malaysia memainkan peranan lebih aktif bagi membantu menyelesaikan konflik berdarah di Wilayah Selatan Thailand.

“Kita berharap Malaysia dapat menjadi orang tengah atau pengantara bagi menganjurkan dialog antara kerajaan Thailand dan pihak perjuang kemerdekaan,” katanya ketika membentangkan kertas kerjanya bertajuk,”Islam Di Indochina: Perjuangan Masyarakat Melayu Di Selatan Thailand.”

Pengerusi Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF), Y.Bhg. Tuan Al-Haj Murad Ebrahim ketika meneruskan sesi kedua pula mengharapkan para pelarian dan pendatang dari kalangan Bangsamoro terutama di Sabah akan kembali semula ke Mindanao.

Manakala semasa sesi petang, Y.Bhg. Profesor Datuk Dr. Zainal Bin Kling dari Universiti Malaya membawa para peserta menghayati “Sejarah Perkembangan & Sumbangan Islam Di Nusantara.”

Sesi malam pula, YBhg. Tuan Mohiyuddin B. Mohd Sulaiman dari UiTM yang merupakan pengkaji Islam di Myanmar mencuit perhatian peserta dengan penyampaian yang bersahaja tapi berisi untuk tajuk “Islam Di Indocina: Cabaran & Harapan Muslim Di Myanmar.”

Dan sesi paling hangat ialah ketika pembentang dari National University of Singapore, Y.Bhg. Profesor Dr. Hussin B. Mutalib membincangkan tajuk “Islam Di Kepulauan: Muslim Singapura Di Arus Kemajuan & Pemodenan.”

Tika ini para peserta sedang menikmati jamuan pagi selepas selesai mendengar kupasan isu mengenai umat Islam di Indonesia oleh Imam besar Masjid Istiqlal, YBhg. Profesor Dr. Haji Ali Mustafa B. Yaakub dari Indonesia. Beberapa ketika dari sekarang, kertas kerja terakhir akan dibentangkan oleh Ahli Parlimen Negara Kemboja, YBhg. Tuan Haji Zakariya Adam.

Perasmian  Seminar Nusantara-3

Perasmian  Seminar Nusantara-2

Perasmian  Seminar Nusantara-5

Perasmian  Seminar Nusantara-6

Perasmian  Seminar Nusantara-9

Ada 105 Comments setakat ini.

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 11:36 AM

    Sorry lembu, topic ni topic pembangunan dan cabaran kami orang Islam di nusantara…hang nak copy paste benda tak berfaedah hang pi la blog Patrick Teoh.

    Boleh kan ???

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 11:37 AM

    Sorry moooo, hang off topic sekali lagi, buat percubaan lain….

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 11:42 AM

    Bravo mooooo !! ni ada kena sikit dengan toipc…sebab ada hang mentioned nama mat liwat tu, kena topic sebab antara satu cabaran Islam di nusantara adalah peningkatan kes liwat homoseksual di nusantara….dan kita semua tahu bapak liwat nusantara…ialah anwar ibrahim, so mooo hang kena tentang dia habis-habisan, kecuali…errr..errr, hang pun kaki liwat macam dia jugak !!

    hehe…

  • mm
    January 20th, 2013 at 11:48 AM

    Hang nampak ka dia liwat??? bwk kan bukti2 jap…

    Anyway rasuah dah berlaku, kami nak pemimpin UMNO/BN pulangkan hak rakyat!!

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 11:54 AM

    laaaa moooo..hang tak serik-serik lagi ke ??

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 11:58 AM

    Hang nampak tak mak hang lahirkan hang mooo ? ke dia kutip hang tepi estate ??
    Bukti ? laa hang tak baca ke keputusan mahkamah.. ” LIWAT MEMANG BERLAKU ”

    207 Billion tu ke moooo ? aku pun nak jugak ! tapi nak buat macam mana, kerajaan Jepun kata tak pernah bayar pun, So mooo…hang dah ambil ke duit BR1M, duit bantuan persekolahan hang dah collect ke mooo ?

    hehe…cai macam hang mesti bersesak-sesak nak duduk depan sekali collect duit tu kan ?

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 12:00 PM

    Sorry mooo…fitnah murahan macam ni, tak ada tempat dalam MYKMU, hang cari tempat lain, boleh tak ??

  • mm
    January 20th, 2013 at 12:28 PM

    nak serik macam mana?? Ada Tol janggut serik nak berjuang… Kalau rasuah kami tetap tuntut!

  • daudi
    January 20th, 2013 at 12:47 PM

    moo, “hidup biar kaya dengan fitnah….” nih kau punya ‘tagline’ hidup kot

  • Invesiblemen Al Mahdi
    January 20th, 2013 at 12:59 PM

    Wahai Ulama dan Muslimin…dengar sini..

    Sabda nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud,

    “…….Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri “.

    Hadith Riwayat Ibnu Majah.

    Ini yang berlaku…Tahalul Siasi sudah menjadi Ketololan Bersiasi.Sampai bila Umat Islam mahu berperang sesama sendiri..? Kita semua bertambah jauh dari Rahmat dan Hidayah Allah swt.Tungguhlah masanya kamu semua diKORBANKAN.Insyallah. Kecuali kita semua kembali berpegang kepada Al Quran dan Sunnah dan bersatu kembali dibawah satu khalimah LAILLAHAAILLAH MUHAMMADARASULULLAH.

    Not because I don’t love UMNO n PAS but I love Islam more.

    Wallahualam. Kerahmatan dan Hidayah Allah kepada saudara semua.Wassalam.

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 1:06 PM

    Hang dah buat report polis ke mooo ? hang jangan lupa bawa bukti sekali tau, hang jangan pulak bawa Harakah sebagai bukti…nanti tak pasal-pasal hang kena halau keluar balai.

    Duit 207 Billion hang tak mau tuntut ke mooo ? apasal senyap jerr…

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 1:09 PM

    Tok janggut pun kalau dia masih ada mesti dia sedih tengok perangai musibat macam hangpa semua, nama Allah hangpa permainkan, komunis yang tak percayakan tuhan hangpa anggap sebagai pejuang kemerdekaan.

  • mm
    January 20th, 2013 at 1:20 PM

    Mana fitnah?? org tanya (siap dgn invoice), susah sgt ka nak jawab?

  • mm
    January 20th, 2013 at 1:21 PM

    Org dah buat Plos report, MACC/PDRM tak tergerak nak siasat kah? tak berani???

  • mm
    January 20th, 2013 at 1:22 PM

    Itu propaganda umno..

  • mm
    January 20th, 2013 at 1:34 PM

    Aku tak setuju dgn pendapat P teh. anyway dia sudah meminta maaf atas statement yg dibuatnya. Anyway dia bukan muslim pun, memang dia tak paham rasional sesuatu perkara, sekurang2 dia mintak maaf. Ni or, yg ni aku tak paham???

  • mm
    January 20th, 2013 at 2:02 PM

    On RCI issu: Tun M kata siasat kes sebelum saya dulu (waktu merdeka)- Power kan Tun M boleh arahkan org balik, bila ada tuduhan terhadap beliau..!! Macam kes org kata anak dia kaya, dia kata siasat ada PM lain yg kaya jugak!! he.he.. korang ingat SPRM/PDRM ada teloq kah??

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 2:03 PM

    Lagi satu statement bodoh dari cai…bukan muslim boleh hina Islam lepas tu minta maaf…jadi tak salah.

    Hang tak faham apasal kedua-dua tua kutuk tu tak minta maaf kat orang Islam di Malaysia ni ke mooo ? Aku pun tak faham !!

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 2:05 PM

    Invoice ? memo kementerian kewangan pun hangpa palsu kan…inikan pulak invoice !!

    cai macam hang senang kena tipu moooo…apa cerita 207 Billion tu, hang diam jer ??

  • alfie60
    January 20th, 2013 at 2:06 PM

    Event ini akan di putar belit oleh pembangkang dan mereka akan guna isi ini untuk takutkan orang Cina atau penyokong2 MCA.
    Agak bodoh bagi UMNO jika ia perlu pertimbangkan isu ini kerana SEMUA cina sudah tidak sokong BN. Keinginan orang Cina mahu tengok TPM Cina lebih mustahak dari agenda BN/UMNO.

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 2:06 PM

    hehe….

  • gambus
    January 20th, 2013 at 2:07 PM

    moo lembu , hdudu PAS yang halakan suami sodom isteri wajib ditolak , kalau keluarga dan bini kau suka sodom menyodom , jangan nak libatkan kami dengan seks songsang kau tu !!!

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 2:08 PM

    Ia la bagi la chance SPRM siasat mana perginya duit 207 Billion tu….banyak nak kena siasat tu moooo….

  • gambus
    January 20th, 2013 at 2:08 PM

    Kalau tgk kat Malaysiakini dan Malaysian Insider kita boleh tgk ramai Patrick Teoah kat situ , berlonggok-longgok penyokong DAPigs dan PKR hina Islam .. itulah dia penyokong yang Pakatan yang PAS bangga-banggakan

  • gambus
    January 20th, 2013 at 2:10 PM

    moo lembu dan bujuk adalah antara orang kuat yang menyebarkan fitnah !!! Tak payahlaa moo Pakatan sendiri dah sokong untuk menjual kalimah Allah …

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 2:10 PM

    Keinginan orang cina bukan nak tengok TPM cina, tapi PM cina…hang jangan silap. PRU 12 pun cina tak sokong BN, tapi depa tak dapat pun TPM cina…yang depa dapat kelentong anwar jer.

    Cina yang perfikiran jauh akan faham….

  • gambus
    January 20th, 2013 at 2:12 PM

    moo lembu kalau cakap mintak bukti memang nak terkejut aku tgk pencacai DAPigs ni .. sedangkan moo lembu buat tuduhan pun guna pakai bukti palsu ..

    yaa moolembu anwar adalah kaki liwat dan seorang biseksual .. itu adalah pasti !!!

  • gambus
    January 20th, 2013 at 2:15 PM

    guna pun invocie dan resit pun hanya sebagai pmeblian biasa , tak menunjukkan milik siapa-siapa , tu bukti kee moo lembu ?? bodoh punya kaki fitnah moo lembu

  • gambus
    January 20th, 2013 at 2:38 PM

    duit rm207 billion yang guna memo palsu tu kena sisat dulu moo lembu !!! hahaha

    yang kelakarnya cincin berpuluh juta ringgit tu hebat tak hebat laa , kenapa tak letak je cincin harga 1 biliion baru laa hebat menipu namanya hahaha

  • gambus
    January 20th, 2013 at 2:46 PM

    Perkara ini adalah berkaitan Islam di Malaysia dan nusantara , sebenarnya orang cina sendiri banyak ada seminar mengenai bangsa cina .. aku rasa ramai yang tak nampak perkara negatif dalam seminar ini sebanya ia lebih memberikan kepentingan kepada Islam .. kita harap takde yang bersifat apolegetik , kalau DAPigs nak memainkan isu ini ia adalah perkara menarik dengan mudahnya dikantoikan dan menjelaskan lagi sikap anti Islam mereka !!!

  • syaa
    January 20th, 2013 at 3:11 PM

    sudah la mmlembu.kau banyak buat propaganda la.propaganda pakatan haram burukkan pemerintah.cilako.

  • Hamba Ar Rahman
    January 20th, 2013 at 3:29 PM

    Tak payah usir dia secara baik Raplah….Tuan admin…tendang jer dia ni keluar…buat menyemak jer…kalau u all siarkan komen dia…dia yg untung…sebb dapat 50 sen…jgn biar dia kumpul duit sesen pun…biar dia pergi merempat di blog lain…

  • Hamba Ar Rahman
    January 20th, 2013 at 3:34 PM

    Susah sangat macam ni lah mm…hang ada tak anak buah ka…atau anak lelaki…yg jambu2…atau hang sendiri ker…apa kata pergi saja menyerah pada Bang Non…hang menyamar lah kata hang ni memang nyah/gay dan sangat teruja untuk bersama Bang Non…hang pi tengok…kena toron atau tidak…tak payah ler minta bukti…nanti hang tak percaya pulak….

  • pasdaplaknat
    January 20th, 2013 at 3:34 PM

    Itulah hakikat sebenar dan matlamat kita..tp pada kedudukan skrg seluruh umat Islam dlm keadaan lemah..ranjau dan tipu helah sesama Islam sendiri yg rosakkan matlamat itu.

    Mmg mudah menyebut bersatu atas kalimah Allah..tp puak yg jahil dan MUnafiq Islam ini lah yg jadi halangan, mereka lebih terpesona dgn jani kafir dan sejelasnya sehingga Tauhid Allah pun GAGAL dijaga macam mana puak khianat ini mampu seru dn jaga maslahat umat kepada Al-Quran dan Assunah?

  • Hamba Ar Rahman
    January 20th, 2013 at 3:36 PM

    MM..mm…geli hati pun ada…hang ni tak dak idea kaa…tak dak perkataan lain kaaa…jangan lah hang dok fotokopi kata2 Bang Non tu…geliii akuu…hang kreatif la sikit…

  • pasdaplaknat
    January 20th, 2013 at 3:37 PM

    Maaflah cakap.. PAS pembelot agama, hanya UMNO BN shj pd waktu ini wajib kita sokong. Kelemahan UMNO BN boleh dibetulkan lagi selagi mereka tidak sekutukan Allah seperti PAS buat dan halang kita buat ketaatan kepada Allah seperti yg PAS ajar..

  • pasdaplaknat
    January 20th, 2013 at 3:42 PM

    Kalau org2 macam kita ni buat debat terbuka pun Nik Najis dan Mahposs Bean tu kalah dah.. mereka ibarat anjing yg suka gertak musuh supaya lihat mereka dlm ketakutan.. sedangkan mereka sndiri PENGECUT.. mereka sering cabar pemimpin UMNO berdebat, seolah2 debat itu pemutus kepada kebenaran.

    Jika yg power debat itu org kafir..maka kafir lah yg menang atas kita? Jika yg debat itu penipu pembohong besar seperti Nizar Lambai.. maka kebenaran akan terhapus lah?

    Sebb itu pemimpin UMNO BN terus buat keja dan abaikan seruan org-orang sakit jiwa Pakatan Haram..

    Hari2 kita debat dengan pencacai2 PR, kita boleh lihat dan kenalpasti macam mana manipulasi bohong mereka itu diangkat sbg perkara yg betul.. sbb itulah mereka suka sgt debat dan hujah.. Munafiq hanya perlua main kata2 tkperlu kerja dan sacrifies!

    TOLAK PAKATAN HARAM PAS Insya Allah PRU13 kita bina negara yg tegas dan maju kedepan.. tangkap LEMBU2 PR, Patric Teoh dgn Hadi masuk dlm penjara dua2 ekor ni!!

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 5:11 PM

    Dulu pun si saiful adalah penyokong tegar bang non…bukan dia saja malah satu keluarganya adalah penyokong finatik anwar. Bila tak kena ” bala ” baru dia sedar sapa sebenarnya anwar..tapi dia terpaksa bayar harga yang tinggi…untuk tahu siapa anwar sebenarnya.

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 5:17 PM

    Betul bro…selagi mereka tak syirik, ( seperti kata Harun Din, jatuh syirik sesiapa yang membenarkan nama Allah di kongsi dengan kristian ) kita boleh betulkan UMNO, tapi PAS kalau ikut hukum Harun Din, dah jatuh syirik…nak kira macamana tu ?? boleh ke di selamatkan lagi ??

  • PASpartyNGOK
    January 20th, 2013 at 5:45 PM

    Jahya Iskandar seorang paderi Indonesia mengulaskan bahawa kalimah Allah HAnya utuk orang Islam. Ini kerana keEsaan sifat Allah itu sendiri maka kalimah itu tidak boleh dikongsi.

    Kita sudah mendengar semua mufti dan ketua agama dinegara sendiri memberi alasan yg sama diatas status penggunaan kalimah ini dan kesalahan memindah milik. Kita jugak dapat dengar sekali lagi ulasan Harun Din bahawa jatuh syirik org islam yg meluluskannya atau menyokongnya. Itu selain dari Noh Gadut yg mengandaikan jatuh murtad terhadap sesiapa yg membenarkanya.

    Kurang heran mufti/ulamak/ketua agama menyatakan begitu.

    Tetapi kita tersentuh apabila seorang paderi kongsi pendapat sama akan hal yg benar itu.

    Maka dimanakah status keislaman mereka yg menggelar diri mereka ulamak yg telah melakukan kesilapan itu. Apalah ulamak itu masih layak diIKUT dan ditaati amanatnya.

    Kita sentiasa rasa beruntung menjadi sebahagian dari Msia dan rakyatnya. Tetapi terasa rugi dan kesal dgn wujudnya munafiqin besar ini dikalangan kita dan pengaruh yg diperolihi mereka selama ini.

    Atau ada pusingan U baru akan keluar lagi selepas ini?

  • bujuk
    January 20th, 2013 at 7:16 PM

    Aku tertarik dengan kata2 ni..
    “Jika benar pendekatan wasatiyyah ini pernah menjadi model kecemerlangan kerajaan rantau ini pada suatu ketika, maka, wujud keperluan untuk kita kembali kepada semangat dan roh wasatiyyah dalam kita berdepan dengan cabaran masa hadapan,”
    Bila UMNO nak jadikannya kenyataan… sedangkan Najib terlalu takut dengan BN.

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 7:32 PM

    Moo/mm/mooyideen….dia claim sampai 3 nama, pattern posting dia simple…copy paste cerita dari harakah, malaysiakini, lepas tu dia lari…dia jarang nak berdebat, sebab dia tahu cerita dia tu fitnah.

    Bujuk pulak buat posting, dia berani berdebat denga cara dia sendiri…dia pusing, dia kilas, dia melompat,dia guling-guling…last sekali makan pasir.

    Tapi tujuan mereka berdua adalah sama….merosakkan bangsa dan agama.

  • pasdaplaknat
    January 20th, 2013 at 8:06 PM

    Hehehe betui2 aku setuju dgn observation hang karektor cai2 ni. sekor jenis pengecut, sekor lagi jenis muka tebal tak malu.. dia lipat putar sana sini mcm muka tembok penjara PUDU..

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 8:11 PM

    Tu dah dalam sikit bujuk…hang patut tanya bila PAS nak kembali kepada Islam ?? itu basic ! period .

  • pasdaplaknat
    January 20th, 2013 at 8:11 PM

    Najib yg jd ketua BN terlalu takut kepada BN atau hang yg menipu PAS jadi hamba abdi pencacai kepada kafir harbi DAP dan Pakatan Haram?

    Karpal mula gertak Musrsidol PAS skrg ni.. DAP xde heran dgn nilai pencacai PAS melalui pembuktian ‘1JUTA LEMBU’ baru2 ini.. sedar diri lah bro.. jgn cerita hal org lain.. cerita hal kamu sendiri.. nk tumbang dh Insya Allah tgk lah!

  • pasdaplaknat
    January 20th, 2013 at 8:17 PM

    DS Najib berjanji didepan puluhan ribu rakyat Kelantan, Kerajaan BN tidak akan ambil satu sen pun hak royalti minyak rakyat Kelantan jika itu hak Kelantan.

    DS Najib menyatakan setiap Barrel ton minyak yang sah milik Kelantan tidak akan dibiarkan sesiap ambil melainkan kembali kepada Kelantan..

    BN janji Ditepati.. Insya Allah undi UMNO BN lihatlah pembaharuan menyeluruh buat Islam Kelantan dgn 7 projek besar merangkumi soal ukhrawi dan duniawi..

    Tinggalah amalan jahiliyyah PAS yg di terapkan kepada rakyat Kelantan.. Abu Lahab + Abdullah Bin Ubai + Bani Israel punya sikap dipakai oelh PAS dlm memerintah Kelantan sehingga mcm2 fitnah dan kebencian ditaburkan kpd UMNO sedangkan PAS tidak perlu bertanggungjawab apa kpd rakyat dan agama melainkan siang malam tala semua itu pd UMNO.. adilkah?

    Semoga Kelantan akan kembali kepada UMNO, semoga rakyat Kelantan dimajukan dlm segala bidang dunia akhirat krn rakyat Kelantan cerdik dan berdaya saing.. majukan Kelantan di BUMI KELANTAN.. limpahan ekonomi dan kemajuan umat Islam Kelantan akan melimpah ke saudara kita di Selatan Thai-Pattani..

    Fikirlah untuk maslahat ummah bukan taksub pd assobiyyah khawarij PAS..

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 8:32 PM

    Angin perubahan dah bertiup kencang di Kelantan…orang Kelantan tak selamanya dapat di bodohkan dengan janggut dan jubah sedangkan pengisiannya ngalahkan syaitan.

  • EVLee
    January 20th, 2013 at 8:40 PM

    1. Kita semua sayangkan Islam tapi berapa ramai yg sebenarnya sayangkan ALLAH dan Rasulnya? Sebab tu kita lihat wujudnya beberapa barisan umat Islam bila timbul sesuatu isu, instead of umat Islam terbentuk dalam hanya satu barisan.
    2. Saya akui iman saya sendiri lemah…terikat dgn perihal keduniaan spt pemimpin, kelakuan manusia lain dan sbgnya. And I DO BELIEVE something big & drastic needs to happen, yg menyentap jiwa rohani umat Islam sehingga menyedarkan mereka ttg penyatuan tsb.
    3. But before this happens(na’uzubillah) ‘don’t love UMNO n PAS but love Islam’ does not provide the reality and solution to the question in context. We still need to cast our votes.
    You don’t vote, you MAY lose. Cast the wrong vote and you MAY still lose.
    Salam sejahtera untuk kamu. Waullahu’alam.

    EVLee

  • anakbochek
    January 20th, 2013 at 9:01 PM

    Nik Aziz dan Hadi dah tak makan dengan kata2 ulamak. Dia perlu ditarbiyahkan oleh Jahya Iskandar baru dia sedar.

  • anakbochek
    January 20th, 2013 at 9:03 PM

    Tun M memang power. Bila dia bukak mulut je mula la cai2 macam hang sawan.

  • EVLee
    January 20th, 2013 at 9:03 PM

    1. Harun Din cuma menerangkan perihal perkara dan perlakuan dan jatuh pada kedudukan mana perihal+perlakuan tsb. dari segi hukumya.
    2. Jatuhnya HUKUMAN itu hak ALLAH. Lebih2 lagi syirik. Dosa yg TIDAK DIAMPUN kerana melibatkan Hak ALLAH itu sendiri.
    3. Nak selamatkan…ALLAH saja yg tahu, melalui manusia lain(nasihat/tindakan) atau terus dari ALLAH(ilham)kpd yg terbabit; SEBELUM jatuhnya hukuman tsb ke atas seseorang itu.
    4. Kalau ALLAH dah jatuhkan hukuman, …saya dah tak berani nak kata apa2. Na’uzubillah.
    Waullahu’alam

  • anakbochek
    January 20th, 2013 at 9:05 PM

    Kenapalah orang2 PR ni bangang dari pemimpin sampai pencacai. Bawaklah fitnah kau tu kat tranungkite, tukar tiub dan lain2. Kat sini takde sape percaya pun.

  • PASpartyNGOK
    January 20th, 2013 at 9:35 PM

    Mereka sentiasa berhujah dgn emosi tanpa dalil atau apa2 sandaran yg kukuh apabila membuat sesuatu dakwaan. Mereka sepanjang masa menyalahkan pihak lain , diri sendiri tak pernah salah. Mereka capai apa saja yg tercapai utk menegakkan apa yg memang bengkok dan pincang .

    Contoh mudah apabila kafir memasoki masjid berceramah disebelah mimbar dirumah Allah. Juga apabila mereka endorse nama Allah boleh digunakan dalam buku Bible .

    Alasan yg standard Nik Ajis beri… Dengan berbuat begini kita dapat dekatkan mereka terhadap pemahaman agama islam kita. Atau dlm ungkapan pendik PAs sedang berdakwah melalui cara tersebut.

    Kita tahu alangkah besarnya pembohongan ini. Nik Ajis, Hadi jugak tahu ini hanya pembohongan dan alasan tak lojik akal. Ini kerana mereka memang tiada statistik semenjak berpuluh tahun mereka berjuang berapa keratkah kafir potong lancau kerana dakwah mereka ?? Kosong, Big ZERO. Cuma autar, kerana mereka hanya raja putar alam sepanjang zaman tak lebih dari itu.

  • raja kongkiak
    January 20th, 2013 at 9:52 PM

    Ketika wakil Kemboja memuji malaysia,merayu dan meminta bantuan moral dan juga minda membantu membangunkan umat islam di kemboja, pembangkang tak boleh nak cakap apa sekadar menyalak di kedai kopi cha ya nun alif katanya “propaganda”.Itu saja yang boleh depa kata. Usahkan nak bantu umat islam Kemboja di negara sendiri pun masih teraba-raba macam parti celik yang sedang buta.Nasib pengikut pembangkang yang siang malam dibuatkan minda dirobekkan mata hati mereka agar menjadi kelam di dalam celik.. Apa ada pada PAS? apa yang ada?? Yang ada hanyalah angan-angan dan impian serta “perasan”

  • mm
    January 20th, 2013 at 10:02 PM

    Pengecut??? Bila mintak air view 30 min kat TV dia tak kasi, sanggup tayang rancgn2 laqa…Lepas tu kata kita tak nak explain. UMNO dasar penipu!

  • mm
    January 20th, 2013 at 10:03 PM

    Bila masa si sepol ni penyokong DSAI. he was planted as a bomb. kenapa dia waktu dgnDSAI siap ada ke istimewaan jumpak Najib dan Rosmah kat residence mereka. Hang ahli umno totok belum tentu dapat jumpak si penyagak dua org ni secara personal kat rumah mereka.

  • bujuk
    January 20th, 2013 at 10:20 PM

    Aku nak dengar sendiri.. pandangan dari CSL, KSK, Pairin, Taib Mahmud dan Najib sendiri dalam isu nama Allah ni… Takda sapapun yg. bagi kenyataan lagi melainkan pegawai k’jaan dan ulamak. Aku ingat lepas umum PRU nanti, m’kini akan tanya mereka soalan maut ni. PAS dah nyatakan PENDIRIAN… semua pemimpin dah setuju Majlis Syura.
    Korang jangan terkejut.. kalau Najib tak sama pendirian dengan korang, sebab penasihat dia POPE, dia adalah pengikut tweet pope.

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 10:20 PM

    Tu la hang moooo…hari-hari hang mengadap harakah…dalam harakah tak ada kebenaran…hang tak perasan lagi ke..hang ni, lembab sungguh !

  • bujuk
    January 20th, 2013 at 10:25 PM

    Yelahhhh.. tunggu BN perintah k’tan seperti pahang. Rakyat k’tan jangan percaya janji BN, kalau nak bagi dah lama bagi. T’ganu yg. sebelum PAS perintah dapat ROYALTI d ganti EHSAN hingga sekarang walau BN dah perintah semula. Yg. PASTINYA nak ROYALTI kita kena kempen 1 m’sia undi PR. Bukan 5% tapi 20% k’tan dapat…. insyaAllah.

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 10:35 PM

    Dey…masa dia keluarkan amanat sesat tu, ada dia minta air slot kat TV ke ?

    Anyway secara peribadi, aku tak kesah kalau adi boroi teringin sangat nak masuk TV, Bagi slot kat dia, dia nak live, bagi live telecast kat dia, jemput sekala Al Jazzera, BBC, CNN, kalau boleh jemput jugak Imam Mekah, Imam Baitulmuqaddis, imam Madinah ke..
    Kalau ada masa discuss sekali pengunaan nama Allah oleh gereja.

    macam ok jer. Kita tengok adi boroi jadi gasing tak dak tuan. hehe..

  • Hamba Ar Rahman
    January 20th, 2013 at 10:35 PM

    Dia ni bukan apa….kalau dekat blog PR takdak sapa nak layan…dekat sini…atleast ada gak orang nak marah2 dia….balas komen dia…cuba kita buat dekk jer…sok sok diam ler tuu….

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 10:46 PM

    Bujuk hang jangan under estimate orang Kelantan,generasi muda nak kan Malaysia terus maju mereka nak kan sophistication..tanpa perlu menggadai nama Allah, sana kafir-sini kafir.

    Anak-anak muda pelajar IPT dah bagi signal awal…hang tak perasan ke ??

  • raplahjingaa
    January 20th, 2013 at 10:48 PM

    laaaaaa….hang pusing kot tu pulak ???

    bujuk…bujuk…hehe

  • pasdaplaknat
    January 20th, 2013 at 11:39 PM

    Ya 100% penegcut dan BACUL..aku ulangi BACUL.. modal berteraskan pembohongan. Kerja BODOH lah kalau bg 30 minit pada PARASIT agama untuk sebarkan sihir hasutannya dlm TV, dlm Islam yg mungkar dan mudharat wajib dihalang.

    PAS adalah mudharat besar manakala Hadi ialah perosak. Dia tk perlu ‘beriman’ dgn TV jika dia ikhlas untuk tarik balik ajarang songsangnya dulu.

    Ugut meminta masuk TV itu taktik Israel dan Yahudi.. nmpak sgt syaitan bertopeng mahu hasut lg ramai manusia..ko tahu tak LEMBU?

  • pasdaplaknat
    January 20th, 2013 at 11:42 PM

    Semakin lama semakin teruk hujah akal Bujuk, dia tk sedar dia makin teruk. Apa kena mengena pergi tanya org kafir soal Aqidah umat Islam? Rupanya kaedah inilah PAS pakai bila bersama DAP harbi?

    Najib dh jelaskan Aqidah Wajib dipertahankan walau apa pun terjadi, Kita tidak kompromi membiarkan Islam diusik, cuma mulut si kafir susah nk dikawal yang penting jgn jahat mcm PAS, menyambut seruan kafir, DAP minta gadai agama PAS turutkn.. itu isunya

  • pasdaplaknat
    January 20th, 2013 at 11:44 PM

    Insya Allah kami berdoa dan berusaha dgn Kuasa Allah SWT melembutkan hati2 keras, undi majoriti rakyat Kelantan kembali pd UMNO. UMNO sudah janji kebaikan untuk rakyat Kelantan, jangan tolak kebaikan ditakuti keburukan yang datang..

    Rekod UMNO sentiasa improve kelemahan dan Janji diusaha untuk DITEPATI.. ko muhasabahlah sendiri Bujuk, TESCO KB tu ke hasil 22 tahun PAS perintah?

  • syaa
    January 20th, 2013 at 11:45 PM

    tak guna debat dgn penipu mcm iblis ni,kita debat jujur bagi fakta yg betul dan benar tapi puak iblis ni debat bagi fakta yg AUTA DAN TIPU jer.rakyat yg bodoh dah tentu percaya pd iblis sbb mulut manis bhujah walaupun hakikatnya iblis ni sudah menipu dan membelit.mudah mudahan allah akan bantu pihak yg jujur dan benar dan tewaskan pihak batil yg menipu dan membelit.AMINNNN

  • syaa
    January 20th, 2013 at 11:49 PM

    YA PASTI

  • syaa
    January 20th, 2013 at 11:53 PM

    YA PASTI.SGT PASTI

  • EVLee
    January 21st, 2013 at 12:11 AM

    1. Nanti aku tanya, kau ada nampak SENDIRI tak dia yg cakap? TV tu besi, tak boleh jadi bukti dan saksi.
    2. Lagipun dia cuma perlu terangkan kat ahli2 dan penyokong dia macam kepala tengkorak engkau tu. Bukannya terangkan pada kami.
    3. Buat kat stadium, tengok sendiri ramai2. Tak pun kita boleh sponsor padang2 lembu yg luas, kalau masih tak puas hati.

  • EVLee
    January 21st, 2013 at 12:21 AM

    1. Itu maknanya DSNajib & DSRosmah prihatin, sudi jumpa rakyat yg menghadapi masalah.
    2. Yg MEMBAWA MASALAH kena masuk kot pintu lain.
    3. ENGKAU yg sakit hati tak dapat jumpa DSNajib dan DSRosmah. Aiman tak kisah… tengok kat TV pun memadai.

  • EVLee
    January 21st, 2013 at 12:28 AM

    1. Orang yg tak faham, dia akan bertanya. Bukannya keluarkan kenyataan.
    2. Engkau tak setuju pendapat dia tapi engkau maafkan. That is corruption of the worst kind -‘corruption of the mind’. Yg ni kena duduk kat ward 8.

  • EVLee
    January 21st, 2013 at 12:30 AM

    Yg mengatakan ‘propaganda UMNO’ tulah propaganda pembangkang.

  • gambus
    January 21st, 2013 at 12:43 AM

    makin bejal kau ni bujuk , UMNO adalah antara parti yang dihina teruk oleh penyokong Pakatan DApigs dalam Malaysiakini dan MalaysianInsider dalam isu kalimah Allah ini … dan nyatanya UMNO tetap menolak , tak payah tanya , yang patut tanya ialah bahlol PAS yang ada yang sokong dan ada yang menentang .. dasar bajingan .. malah DAPigs dan PKR yang nik ajis peluk cium tu sokong penggunaan kalimah Allah … kau pergi tarbiyah dulu malaun haramjadah tu

    Dulu kau fitnah Najib sembah pope , lepas kanoti fitnah kau lari macam bapok , kini kau fitnah pope penasihat Najib pulak .. apa iblis hati kau ni .. dasar manusia lahanat punya pencacai PAS

  • gambus
    January 21st, 2013 at 12:46 AM

    yang aku tgk bujuk , rakyat kelantan dizalimi dengan teruk oleh nik ajis sampai tanah untuk rakyat kelantan pun bini nik ajis dah sapuuu untuk diri sendiri .. inikan pula nak dapat royalti 20% kahkahkah dasar bahlol

  • gambus
    January 21st, 2013 at 1:38 AM

    tak payah kau nak sibuk bujuk , UMNO dah lama jadikannya kenyataan

    PAS?? patut kay tanya bila mereka nak kembali ke Islam semula , tidak mempermain-mainkan Islam dan tidak melacurkan Islam

    Malah hudud PAS yang dah diluluskan oleh DUN Kelantan tu sendiri menghalalkan sodom , kau tak rasa diri kau jijik ke bujuk sebab seoalh menyokong sodom terhadap isteri kau , adakah kau mengamalkannya , sebab kau sokong hudud PAS yang penuh kesilapan ini !!!

  • Brother_Borak
    January 21st, 2013 at 1:45 AM

    Assalam tuan. Apakah pendirian seperti ini yang tuan mahukan? Sekejap boleh dan sekejap tak boleh. Kenapa setelah berminggu2 baru nak menyampaikan pendirian Majlis Syura? Presiden bukan ahli Majlis Syura k? Nik Aziz yang sokong bukan ahli Majlis Syura k? Selama ini kata2 pemimpin kamu ikut kata sapa??? Majlis Syura atau ANUwat? Kerajaan perpaduan adalah kata putus Majlis Syura. Kenapa tak ikut?

  • bujuk
    January 21st, 2013 at 1:52 AM

    Utusan yg.tulis Najib kata dia boleh toleransi dengan kristian, Pope pun dia p jumpa dan adalah follower tweeter pope. Bukan aku, saja2 tulis..

  • bujuk
    January 21st, 2013 at 1:56 AM

    Imam2 yg. hebat tidak terus bagi jawapan pada setiap persoalan. Sebaliknya akan mengkaji dan mendalami masalah yg. d beri sebelum d fatwakan…
    Tapi isu Allah ni, dah d tetapkan dan semua ahli termasuk yg. DHA kata perasit pun menyetujui, keputusan Majlis Syura Ulamak adalah paling d yakini. Terpulang pada Karpal sing, Azmin Ali atau DAP…

  • bujuk
    January 21st, 2013 at 1:58 AM

    Jagan terlebih hebat dari Presiden bro… esok-lusa hang jilat ludah hang nanti. Dulu isu nama Allah d m’sia Timur inilah jugak yg. korang tegakkan, bila PM buat u-turn.. habis ludah, taik ayam pun korang jilat.

  • anakbochek
    January 21st, 2013 at 8:55 AM

    Satu kumpulan ulama ambik masa berminggu2 nak kaji tapi satu kumpulan lagi hanya mengambil masa beberapa hari sahaja untuk bersetuju menjual kalimah Allah serta menjadi keldai kepada PR.

    Nasib baik masih ada kumpulan ulama yang tidak mementingkan kedudukan dan harta.

  • anakbochek
    January 21st, 2013 at 9:00 AM

    Yang jilat ludah tu biasanya orang PAS je bro. Dulu kata tolak hudud kufur tapi sekarang korang jilat ludah tu balik, hudud takde pun dalam buku Jinggay. Dulu kata tak boleh kerjasama dengan kafir tapi sekarang korang dah sanggup makan khinzir pun dgn mereka. Dulu kata nak buat negara Islam tapi sekarang korang dah makan taik korang balik bila Presiden PAS baru khatam Quran dan katanya negara Islam tak ada dalam Quran.

    Sebab tu la Patrick Teoh gelarkan puak2 PAS ni “Quran thumping motherfuckers” tapi korang masih nak pusing dan jadi apologetik. Memang PAS dah jadi bodoh sebab asyik jilat air ludah dan makan taik sendiri.

  • anakbochek
    January 21st, 2013 at 9:01 AM

    Nabi pun toleransi dengan agama lain tapi nabi takde pulak nak jual kalimah Allah pada non muslim.

  • anakbochek
    January 21st, 2013 at 9:07 AM

    Aikk… puak2 korang yang cari masalah sekarang nak “sub con” kan masalah tu kat Najib. Gentlemen la sikit brader B. Sendiri makan taik sekarang mau suruh orang lain makan sekali ka?

  • pasdaplaknat
    January 21st, 2013 at 10:05 AM

    HIDUP PAKATAN HARAM..HIDUPLAH FITNAH!! HIDUPLAH PEMBOHONGAN!!

  • raplahjingaa
    January 21st, 2013 at 10:16 AM

    Ya Betul !! toleransi kita tak la sampai nak jemput cina kafir masuk surau buat takzirah mengutuk sebahagian lagi orang Islam.

    toleransi kita tak lah sampai pergi nyalakan colok depan keranda cina mampoih bunuh diri.

  • raplahjingaa
    January 21st, 2013 at 11:19 AM

    Nik ajis dan adi boroi pun tak yakin dengan keputusan majlis syura…bila di beri kata dua oleh Harun Din, baru lah tersentot telur…buat u turn.

    Alhamdulillah…sekurang-kurangnya kat sini ada titik persamaan, walaupun ia tak datang secara spontan.

    Harap-harap lepas ni tak ada u turn lagi. Kalau kuat kalau bersatu.

  • bujuk
    January 21st, 2013 at 11:35 AM

    Jangan SILAP, buku jingga tu perjuangan BERSAMA. Mustahillah orang KAFIR nak perjuangkan Islam, sedang yg. Islam pun TOLAK hudud. Tapi dalam JANJI PAS, kita tetap akan berusaha laksanakan HUDUD ikut kemampuan. Tapi tak pernah tertanggal dari HATI orang PAS. Boleh tanya pemimpin PAS…

  • bujuk
    January 21st, 2013 at 11:46 AM

    Sebelum datang Islam… d MEKAH memang mereka meyakini Allah, buktinya bapa Nabi namanya ABDULLAH(hamba Allah). Masalahnya kafir quraish ni ada banyak tuhan termasuk patung2. Malah d sekeliling kaabah ada beratus patung2 yg. mereka sembah bersama dengan Allah. Malah kaum jahiliyah ini juga TAWAF kaabah tapi tidak berpakaian. D sebab itu Rasulullah d turunkan untuk menyucikan Rumah SUCI itu dari noda dan dosa. Kita sedia maklum, Quraish ni adalah keturunan Nabi Ibrahim dan anaknya Ismail yg. membina KAABAH atas perintah Allah. Malah masih kekal hingga kini MAKAM IBRAHIM. Mereka ini adalah keturunan Ibrahim yg. telah sesat jauh dari Agama sebenar kerana lamanya Allah tidak turunkan Nabi d kalangan mereka.

  • raplahjingaa
    January 21st, 2013 at 12:39 PM

    Janji PAS ? janji PAS akan terkulai layu di bawah janggut karpal sink. Ada sesiapa yang percaya pada janji PAS ??

    Tanya pemimpin PAS ? dah tanya dah bujuk…hadi kata ianya adalah 0.0001% drp Islam dan tak mendesak untuk dilaksanakan.

    Si tua ajis pulak kata….kalau payah tak perlu lah kita laksanakan hudud, tak ada masaalah.

    tu jawapan kedua-dua tua kutuk tu apabila di tanya selepas PRU 12 yang lalu.

    hang jangan pusing pulak bujuk.

  • gambus
    January 21st, 2013 at 1:30 PM

    itulaa kau ni sah-sah jahil punya manusia .. toleransi antara agama tu memang patut dibuat , JANGAN menjual agama dan melacurkan agama macam yang PAS buat tu yang jadi kufur tu

    follower tweeter pope kau kata pope jadi penasihat pulak !!! dasar manusia jahil yang kuat menipu , pelacur agama punya pencacai PAS

  • gambus
    January 21st, 2013 at 1:32 PM

    Kau tak payah nak cerita sebelum pasal tu semua , sebabnya jelas kau menipu dan memfitnah mengatakan pope jadi penasihat najib !!! Kau bercerita mengenai agama tapi dlam masa yang sama kau menipu dan membuat fitnah , kau taktahu malu kee pencacai ???

    kau taktahu nak beza pengikut tweet dan menjadi penasihat ke bangang !!!

  • pasdaplaknat
    January 21st, 2013 at 1:36 PM

    Mengaku pun ko mustahil org kafir nk sokong Islam, habis tu buat keje bodo buat pe jd penjilat DAP?

  • gambus
    January 21st, 2013 at 1:37 PM

    PDAPigs adalah orang yang mempermainkan isu kalimah Allah ini dan disokong kuat oleh PKR yakni bakal perdana menteri Paktan , makanya secara logik pencacai PAS sendiri bersetuju kalimah Allah digunakan dlam bible hahahaha

    makin melalut aku tgk pencacai PAS ni dan pemimpin mereka

  • pasdaplaknat
    January 21st, 2013 at 1:39 PM

    Majlis Suro PAS mcm hiasan di restoran.. sapa peduli.. kalau peduli mesti lah Hadi ngok tu tk dahului Suro PAS.. ini tidak terhegeh2 dia jd BADUT utk DAP dan Anuwar PKR umumkan secara rasmi syirikkan Allah itu dibolehkan!!

    Laahaulawala khuwata illa billah.. ini yg Allah firman dlm Al-Quran kaum Bani Israel di tukar jd KHINZIR dan MONYET. PAS wajib dibubarkan!!

  • gambus
    January 21st, 2013 at 1:39 PM

    yang aku tgk pemimpin PAS seperti nik ajis dan hadi awang yang jila ludah mereka kembali seperti kau sendiri bujuk !!! Malah nik ajis dan hadi awang juga telah menjilat taik mereka sendiri !!! buktinya dah ada depan mata pun dan dah terjadi !!!

    Dan lebih lawak lagi bakal perdana menteri korang sendiri menyokong penggunaan kalimah Allah dalam bible , lagi sekali kau dah jilat kembali taik-taik kau bujuk , malah nik ajis dan pemimpin PAS sendiri akur hahaha

  • gambus
    January 21st, 2013 at 1:41 PM

    Perjuangan bersama yang menolak hudud PAS hahaha .. malah secara logiknya PAS sendiri dah menolak Hudud ciptaan mereka.

    Hudud PAS kelantan yang telah dipersetujui oleh DUN Kelantan sendiri menghalalkan suami sodom isteri mereka , hudud sesat macamni yang PAS perjuangkan , patutlah sanggup melacurkan agama demi kuasa dan politik !!!

  • pasdaplaknat
    January 21st, 2013 at 5:52 PM

    Kau ni MUNAFIQ besar bujuk.. Tolong jgn ckp bab agama.. rasa jijik dan lidha yg penuh penipuan!

  • Hamba Ar Rahman
    January 21st, 2013 at 10:26 PM

    Follow twitter pope tak semestinya ikut Pope tuuu…kamu ni Bujuk…cubalah fikir di luar kotak…aku pernah jumpa seorang Ustaz yg belajar di Al Azhar…dia tahu semua tentang sihir, ilmu Siam dan macam2…tapi dia tak amalkan pun…cuma dia kena tahu supaya dia dapat mengubat orang dan mengesan symptom2 pesakit yg datang….bila dia tahu symptom2 tertentu dihantar oleh bomoh orang asli ker…Siam ker…lebih mudah mengubat..itu lah ibaratnya….seperti polis yg belajar tentang kaedah mencuri dan sikap pembunuh…adakah polis tu nak ikut sama membunuh dan mencuri…tu pun susah sangat ker nak faham…kadang aku pelik macam mana susunan otak kanan dan otak kiri kamu dalam cortex/cerebrum kamu tu….ada penyakit ker Bujuk…sampai hang tak boleh fikir cara normal…

  • bujuk
    January 21st, 2013 at 11:27 PM

    Bagus HAR… jadi bila PAS bekerjasama dengan DAP dan PKR dalam PR bukan bermakna PAS mesti setuju semua yg. DAP dan PKR nak buat, tapi PAS tahu dan lebih bersedia jika ada perkara2 tek elok dan merosakkan negara mereka buat PAS boleh halang atas nama kerjasama dan rakan kongsi. Tampa sokongan PAS, mereka tak boleh buat apa2 yg. tak baik pada negara.

  • gambus
    January 22nd, 2013 at 12:37 AM

    BERKERJASAMA dan menjadi menjadi RAKAN DALAM twitter kau nak badingkan bujuk .. hahaha

    Memang sah otak kau ada masalah , adakah dengan menjadi rakan twitter polisi negara kau boleh buat bersama?? dan perlembagaan digubal bersama?? hahahah .. bujuk dah berapa kali kau tunjuk perangai bebal dan jahil kau !!!

    Semata-mata nak halalkan penolakan negara Islam , hukum hudud PAS , penggunaan kalimah Allah dalam bible , oleh Pakatan DAPigs .. hahaha

  • anakbochek
    January 22nd, 2013 at 1:20 AM

    PAS punya kerjasama sampai nak menjaja kalimah Allah, buang negara Islam, tolak tepi hudud bermakna PAS memang setuju secara total dengan dia punya master. Maaf Bujuk, semua yang PAS buat sekarang ni merosakkan agama. PAS memang dah jadi keldai. Period.

  • syaa
    January 22nd, 2013 at 1:39 AM

    ha ha

  • Mat
    January 23rd, 2013 at 11:24 PM

    huhuhuhu.. terbaek la korang ..

  • Mat
    January 23rd, 2013 at 11:39 PM

    oit.. hang jangan kata macam tu “berapa keratkah kafir potong lancau kerana dakwah mereka” , skrg dah ramai dah org kafir potong lancau…kerana sedap bila main bukanya terikut ajaran ISLAM..

Apa Pendapat Anda ?, Komen disini!

© MYKMU.NET. All Rights Reserved. Sign up for entries RSS and for the comments RSS.

Powered by WordPress. MyKMU.NeT theme by Jebon.