|Laman Utama| MyKMU Forum | MyKMU WebTV | MyKMU Mobile Apps | MyKMU Mobile Site | MyKMU RSS Feed| MYKMU E-MEL: mykmunet@gmail.com

Editor: HackerXP | Diterbitkan pada: 28 December 2012| Kategori: HackerXP,KOLUMNIS,Utama | 33 Comments »

Hipokrasi Peserta Mogok Lapar Anti Lynas

Malam tadi di Dataran Merdeka segerombolan ‘pencinta alam sekitar’ yang berkiblatkan pakatan pembangkang telah secara rasmi memulakan kempen mogok lapar kononnya sebagai bantahan terhadap kilang pemprosesan bahan nadir bumi Lynas yang beroperasi di Gebeng, Kuantan.

Sejak dari jam hampir 8 malam hingga 1 pagi tadi dianggarkan adalah sekitar 50 hingga 60 orang yang berada di Dataran Merdeka, 18 belas orang daripadanya adalah peserta mogok lapar termasuklah beberapa orang kanak-kanak bawah umur 14 tahun.Mogok Lapar Anti Rare Earth-5

Entah siapa mak bapak budak-budak tu semua. Malang betul ada mak ayah sedemikian yang berfikir pendek mempertaruhkan risiko kesihatan anak sendiri.

Kan kalau ada yang mati atau wujud kesan buruk pada kesihatan masing-masing, agak-agaknya pemimpin DAP, PKR dan PAS nak mengambil tanggungjawab ke? Sendiri tanggunglah jawabnya.

Sementara rakan penulis sibuk merakamkan pelbagai aksi, penulis melilau ke sana ke mari tercari-cari kot terjumpa cucu Lim Kit Siang atau anak Guan Eng, satu bayang pun tiada kelihatan.Mogok Lapar Anti Rare Earth-6

Hatta anak Anwar mahupun anak Ahli Parlimen PKR Kuantan, Fuziah Salleh pun penulis tak temui.

Pandai juga pemimpin PR dalam bab mempertaruhkan kesihatan dan nyawa anak penyokong mereka, sedangkan anak pemimpin sendiri seorang pun tak sanggup ambil risiko berlapar selama 100 jam.

Padahal apalah salahnya kalau tiga empat orang anak pemimpin PR turut sama mogok lapar, bukannya buat betul-betul pun, kelentong je lebih.

Dulu semasa acara jalan kaki 300km dari Kuantan ke KL boleh kelentong orang ramai Mogok Lapar Anti Rare Earth-1‘berjalan’ dalam kenderaan 4×4 dan kereta kemudian hanya turun berjalan semula guna kaki bila melalui kawasan ramai orang, apa sangat lah kalau nak menipu melalui mogok lapar, tak gitu?

Waktu malam dinihari tatkala orang ramai dah tak kelihatan boleh balik rumah atau hotel, tak pun tanggal baju hijau dan kuning kemudian pi pekena nasi goreng kedai mamak atau KFC 24 jam yang berdekatan. Yang penting publisiti murahan.

Sementara itu, menjelang tengah malam kelihatan beberapa orang peserta rasmi mogok lapar itu baring sambil menutupkan mata dengan tuala kecil, seimbas lalu melihat mereka baring sedemikian kelihatan seperti kutu rayau yang tiada rumah pula lagaknya.

Di beberapa sudut kelihatan beberapa orang peserta dewasa sedang menggunakan smartphone dan tablet seperti Galaxy Tab dan Ipad, ada yang bergambar dan ada yang sedang tekun melayari internet.Mogok Lapar Anti Rare Earth-3

Mungkin mereka tidak menyedari gadget yang mereka sedang gunakan itu menjadi simbol hipokrasi yang mengundang senyum sinis orang ramai.

Bahan nadir bumi yang seperti kita semua sedia maklum merupakan kegunaan penting dalam banyak industri penting termasuklah pembuatan barangan telekomunikasi seperti smartphone, Ipad, Galaxy Tab dan lain-lain.

Ipad, Galaxy Tab dan SmartPhone misalnya sebahagian komponennya diperbuat daripada elemen bahan nadir bumi (rare earth) yang dikenali sebagai lanthanum, neodymium, cerium oxide, gadolinium, lutetium, terbium, thorium and dysprosium dan beberapa lagi elemen nadir bumi yang lain.Mogok Lapar Anti Rare Earth-4

Elemen nadir bumi itu juga ada yang diperlukan untuk menjana kuasa bateri tablet, laptop dan netbook, hatta turut digunakan dalam pembuatan LCD TV, lens camera dan kenderaan hybrid. Pendek kata macam-macam kegunaan bahan elemen rare earth.

Dan tanpa sedar, kempen mogok lapar membantah kilang nadir bumi Lynas kononnya demi menunjukkan keprihatinan mereka terhadap alam sekitar hanya menyerlahkan betapa hipokritnya golongan-golongan ini.

Sikit atau banyak kuantiti elemen rare earth dalam setiap gadget yang sedang mereka gunakan bukannya alasan untuk menutup pekung hipokrasi sendiri.Mogok Lapar Anti Rare Earth-7

Yang penting, jika benar begitu menentang kilang nadir bumi Lynas, patutnya dibuktikan dengan memboikot semua alatan gadget yang memanfaatkan elemen nadir bumi sebagai komponen penghasilannya.

Apa kata, sempena meraikan mogok lapar yang serba mengarut itu, semua peserta dan penyokong haprak PR beramai-ramai mengadakan acara membakar semua smartphone dan gadget-gadget lain tanda menyokong kempen anti nadir bumi? Ada berani?

Ada 33 Comments setakat ini.

  • alan
    December 28th, 2012 at 11:30 AM

    alan
    Dec 28, 2012 @ 11:16:34

    Your comment is awaiting moderation.

    Why do the smsl continue to lies and cheat the good people of kuatan they are wasting all money fighting lynas with no facts or truth lynas have faced all the proffessional rare earth experts and scientists international and local all gave approval for this state of the art modern safe facility that has even included transparent set of gauges for all to see that gives accurate levels of all lynas production levels why is smsl trying close lynas with no fscts or proof soon lynas will produce then all will see the misleading and cheating smsl have robbed there own people all moneys of these claims with no facts or proof its bizare back in july smsl opologised but they even deny this ”Malaysian Anti-Lynas Group Issues Public Apology
    By International Business Times, July 17, 2012, 03:30:08 AM EDT
    Vote up

    Australian rare earths mining firm Lynas Corp. has scored another win, this time against the Malaysian group which has been spreading false claims against the safety of the miner’s rare earths processing plant in Malaysia.

    On Tuesday, the protest group Save Malaysia Stop Lynas (SMSL) published an apology letter to Lynas Corp in the news portal http://www.freemalaysiatoday.com.

    “We refer to the articles previously published by us which claim that the Lynas plant may be unsafe,” SMSL’s letter went. “We apologise for these publications as such claims do not have a scientific basis. The regulatory review of the Lynas plant has been thorough and diligent.”

    Read More on International Business Times

    link..http://www.nasdaq.com/article/malaysian-antilynas-group-issues-public-apology-cm156184#.UNZowOSsjTq

    how can they lie this away the list is growing so big still they no proof or facts while lynas hasve gone thropugh every scrutiny from world scientists and rare earths experts even local malaysian and many other non qualified and have passed every test why arent they using there power and address the growing list of problems and needs of kuatun what they suposed to be doing…?
    22 December 2012 18:42

    Pasted from

    • what about the mounting serious problems the local needs and concerns of good kuantan people every accusation against lynas has been proven a lie lynas have scientists and proffessionals suport antilynas have no truth or facts for there lies is this the type of oposition party you could trust in power asking our kids our yuoth to hunger strike its time they concentrate on real needs your paying them to waste so much money what a disgrace please if you can use your own brain you must see the real truth even al;lah was against the 10,000 car rally he bring the flood
    about a minute ago · Like

    https://www.facebook.com/DPPMalaysia
    Pasted from

    I feel sorry for you protesters do you fully understand whats going on lynas have pleased every test from world scientists to rare earths proffessionals and local conditions as well the anti lynas neglect the growing problems and concerns of the good kuantan people the large amounts of money is wasted on lies and no truth or facts
    The reasons are simple its all about oposition party trying to get people to suport them ,really is this the type of party you want to lead your country built on lies and fear campaigns that use the youth to hunger strike, its wrong to use our children like this ask yourself what really is the truth here, your country is trying to advance with jobs and growth for your future, your royal family suport lynas,
    Many local acedemics and ordinary that want work and sucess oportunities for there children, for the future i think your god allah was upset and caused the sky to storm to stop this crazy 10,000 car rally right at christmas time
    Seriously lynas ,installed full set of measuring instruments 24 hours monitoring for all to see lynas is only a materials plant it has no relation to nuclear reactorthere are so many other industries in malayslia that don’t provide safely precautions and they really do produce harmful chemicals you no mobile phones laptops lcd tv and many other you use everyday is contain rare earths arent you scared to catch radiation hmmm
    You no one banana produces more radiation than at lynas walking on the road theres more radiation having xray is more
    Please examine your hearts and use your brain, google rare earths and look the truth ring lynas, ask your concerns go look inside the most modern plant in world ,talk to your brother and sisters who work there, please open your eyes dont be blinded by this out of control groups of antilynas who real purpose is there own selfish reasons sincerly in full truth i write this, in the hope you will see the full truth, regards alan

    Below I did quick google and found many others that deal with much more serious cememicals
    Theres also gold mining and other mining extraction I didnt include as well as other clusters

    Vast industrial land is available for the chemical and petrochemical industry sited at Gebeng Industrial Estate has made it a world-class petrochemical manufacturing zone covering an area of 8,600 hectares. The Gebeng Industrial Estate is a thriving hub of commercial activity where numerous multinational corporations in the petrochemical sector have made it their home. Among these corporations are

    Pasted from

    MTBE Malaysia Sdn Bhd

    BP Chemicals (M) Sdn Bhd

    BASF Petroncas Chemicals Sdn Bhd

    Eastman Chemical Sdn Bhd

    Cryvac (Malaysia) Sdn Bhd

    WR Grace Specialty Chemical Sdn Bhd

    Kaneka (Malaysia) Sdn Bhd

    Ji Kang Dimensi Sdn Bhd

    Pasted from

    Kaneka Eperan Sdn Bhd

    Kaneka Electec Sdn Bhd

    Kaneka Paste Polymers Sdn Bhd

    NFP Industries (M) Sdn Bhd

    Polyplastic Asia Pacific Sdn Bhd

    Polypropylene Malaysia Sdn Bhd

    Flexsys Chemicals (M) Sdn Bhd

    Pasted from

    The automotive cluster in Peramu Pekan is the hub for vehicle assembly, as well as related industries such as the component manufacturing, spare parts, and tyres. Currently, local manufacturer DRB – HICOM is at the forefront of the assembly activity in this industrial estate. There are also international automotive brand names such as Daimler-Chrysler, KIA Motors, Mitsubishi, Isuzu, TATA and Citroen.

    Pasted from <http://www.ijm.com/infrastructure/port/KuantanPort/invest_kuantan/about_kuantan.asp

  • nangkabulat
    December 28th, 2012 at 11:51 AM

    Dari dok mogok lapar kat dataran merdeka tu baik dia orang pegi tolong mangsa banjir kat pantai timur tu..ada faedah nya…bangang punya manusia. Kalau dah jiwa membangkang tu benda yang elok pun di bangkangnya juga…ini semua idea NUAR BERAHIM..manusia bangsat ni.

  • tengkudin
    December 28th, 2012 at 12:35 PM

    laaa.guna pulak smartphone tu..kan tu semua buat dari nadir bumi tu..hehehe

    ada nuklear tu..weeeii.

    biar diaorang mampos pun lagi bagus…

  • sungai_siput
    December 28th, 2012 at 12:44 PM

    tak
    depa benci islam depa benci melayu

    Alhamdulillah, akar umbi PAS dah mula perasan sifat depa, yg perasan tapi buat2 tak tau adalah pemimpin PAS

    ustaz nasha, apakan lagi Hassan Ali dah perasan

    ustaz haron din pun sedang bermesyuarah dgn pemimpin PAS yg gila kuasa tu,

    insyaAllah Harun Din akan menyusul dan berpendirian seperti ustaz nasha

    orang islam kena bersatu demi kebaikan agama…itu pesan Rasul kita, siapa yg taat pada perintah rasul bermakna taat pada Allah

    Allah yg mana?????

    Allah tuhan yg Esa, yg tidak beranak/beristeri dan tidak pula di peranakan….

    orang kafir malaysia terbukti benci sungguh kepada islam dan juga bangsa melayu….

  • sungai_siput
    December 28th, 2012 at 12:47 PM

    tengkudin

    patut nya budak2 cina DAP komunis tu buat demo marah kan matahari

    sbb dalam cahaya matahari ada pancaran radiasi yg boleh membahayakan nyawa dan menggetarkan sel2 molekul jisim2

  • tengkudin
    December 28th, 2012 at 12:55 PM

    tu la..aku ingatkan depa ni terpelajar tapi bodo jugak…

    bangang…esok bawakkan je lori sampah dbkl angkut je depa ni..

  • sungai_siput
    December 28th, 2012 at 1:11 PM

    yg benar nya depa ni di guna oleh org asing untuk ganggu ekonomi malaysia

    bagus bznes nadir bumi ni dalam indusri elektronic

    mcm tu jugak kat pengerang tu, tahun 2016 pengerang jadi rival singapore

    di jangkakan 50% atau lebih business singapore drop

    DAP dgn PAP ni kan adik beradik…. ada juga org melayu dalam PAS ngaku jadi adik beradik DAP ni jugak

    jadi depa nak buat kacau lah, mcm aku cakap kat bujuk, kalau nak berpolitik biar lah yg untung kan agama dan bangsa kita

    tapi dari cakap2 dan desas desus kat mana2 sahaja memang ramai orang melayu beralih arah pada UMNO semula PRU13 nanti,ini mmg fakta , buat lah kajian sendiri, insyaAllah terbukti kebenaran nya

    aku bukan ahli UMNO, tapi mmg aku tengok UMNO sedang giat mempertahan kan maruah agama islam dan juga ekonomi orang melayu dari cina komunis DAP yg benci kan agama islam dan juga bangsa melayu

  • TUBIR
    December 28th, 2012 at 2:35 PM

    Kalau ada diantara merika yang mogok tu sakit atau nak mati kerana lapar jangan rawat merika dengan peralatan yang ada unsur pengunaan nadir bumi…….

  • baba
    December 28th, 2012 at 2:43 PM

    yg dtg berapa kerat saja….ingat nak dtg beribu, mana dia kepala2 syaitan pakatan, dok rumah makan besar ya, biarkan balci dua tiga kerat mogok lapar.

  • gambus
    December 28th, 2012 at 4:41 PM

    mogok lapar untuk anti Lynas ?? yang pasti golongan anti Lynas ni adalah puak DAPigs malah anti Lynas tak ubah hanya satu mainan politik sahaja.

    Tengok laa badut-badut DAPigs ni semua , konon anti Lynas tapi menggunakan smartphone , dasar hipokrit dan golongan penipu !

  • Hamba Ar Rahman
    December 28th, 2012 at 4:43 PM

    Tak nampak macam terseksa lapar pun…nampak macam seronok jer tengah bersantai…and relek2 berpiknik…hehe…tak real lah mogok lapar macam ni…..

  • PASpartyNGOK
    December 28th, 2012 at 6:24 PM

    Demo jalanan adalah kesukaan Anwar. Memfitnah dan burukkan lawan utk tujuan menjatuhkanya stail Anwar. Me-reka cipta cerita dan menghasut adalah cara Anwar. Selain dari berbohong, menipu, berdusta dan meliwat serta berzina.

    Mogok lapar sebegini yang terulung dinegara kita juga cara Anwar. Kekadang kita rasa bersalah jugak kerana kita tuduh Anwar atas semua kemungkaran yang berlaku di muka bumi Msia itu.

    Tetapi dalam rasa bersalah itu, tentunya nya kita rasa kita tak berdosa, kerana itu semua adalah benar belaka mengenai kesanggupan manusia yang bernama Anwar Ibrahim.

  • Anonymas
    December 28th, 2012 at 7:29 PM

    haaaaaaahahaha Galaxy Tab dan smartphone pun ada rare earth kenapa tak mogok lapau depan ibu pejabat Samsung? Malah radiasi dan EMP (Electromagnetic Pulse) daripada Wifi dan GPRS henpon lebih tinggi dari rare earth

    Pelik…pelik. Apa apa jelah.

  • tengkudin
    December 28th, 2012 at 7:46 PM

    kilang kat penang yang ada nuklear pun DAP tak berani nak soh tutup..apa kenamanya kilang tu….kat selangor pun ada juga…

  • tengkudin
    December 28th, 2012 at 7:47 PM

    aku mintak hujan la hari hari kat KL ni…tengok apa cina lahanat ni nak buat..hehehecari hotel ke..atau balik rumah..?? heheh

  • PASpartyNGOK
    December 28th, 2012 at 8:06 PM

    Mereka ketandusan isu maka perlukan isu utk buat bahan menentang. Kalau ada satu scientist sekarang yang tampil dgn satu teori baru mengatakan akar kepala sawit boleh keluarkan bahan nuklear 100 tahun dari waktu sawit ditanam, mereka akan heret isu ini ketepi jalan, berdemo.

    Mereka akan desak utk Felda tukar tanam kajang panjang, terong dan kacang bendi saja kerana tak bahaya, dakwa mereka.

    Ini puak hilang akal, mengarut dan sedang menggelabah macam orang tabiat nak tunggu mampos.

  • pasdaplaknat
    December 28th, 2012 at 8:55 PM

    Cina DAP ni xkan sanggup membodohkan diri mogok lapar tnpa ada ‘pay-back’ lumayan dan menguntungkan. Bangsa pemakan khinzir utama negara ini akan buat sesuatu yg memberikan untung besar.. tk lain tak bukan ialah MEMERINTAH MALAYSIA… SingGapork sangat2 xsabar menantikan kejatuhan BN.. hari2 NST Singapork membalon dn campur tangan soal pentadbiran negara.. secara terbuka..

    Melayu PAS punca Cina Pork ini berani sgt2… Melayu PAS berjaya twisted kpd budak2 U dan genrasi muda konon 13 May berlaku ialah perancangan UMNO.. dgn kata lain DAP itu mulia dn xsalah apa2..

    talibarut dan anjing suruhan kafir dr kalangan org Islam juga.. ( PAS), jd bagaimana kita nk kuat krn perosak dr kalangan kita..

  • bujuk
    December 28th, 2012 at 10:51 PM

    Orang lain yg. lapar orang lain yg. sakit perut dan mental. Kesian…

  • raplahjingaa
    December 28th, 2012 at 11:08 PM

    Betul bujuk…yang ni aku kena sokong hang, tak kan yang betul aku nak kata salah..

    Orang somalia yang lapar…cai-cai pakatan haram yang sakit perut dan mental..kat Kuala Lumpur !!

    hehe…

  • raplahjingaa
    December 28th, 2012 at 11:18 PM

    Depa lebih percayakan mat sabu drp pakar dunia, sedangkan mat sabu tu pajero dengan waja pun dia tak tau nak beza !!

    Depa lebih percayakan zuraidah yang mengatakan ayam dan ikan akan jadi hijau jika operasi LYNAS bermula dan semua orang yang duduk di kawasan tu akan jadi cacat !!

    Tapi depa tak pikir nik ajis yang duduk jauh kat KB pun jadi cacat otak..dan kat KB tak ada pun kilang rare earth.

  • raplahjingaa
    December 28th, 2012 at 11:21 PM

    Badi pembukaan pelabuhan tanjung pelepas tak habis lagi menghantui cina singapore, dan mereka tak rela projek penggerang menambah kelukaan mereka.

  • lynku
    December 29th, 2012 at 3:11 AM

    teman nak bawa mee sop panas2 makan depan ciner mogok tue.. pekena ABC dengan KFC heee.. jom ramai2 makan bersantai depan derang. sekurang2 nya biar derang rasa cam ner org islam berpuasa. kalau derang mintak jangan kasi, suruh jer semua ciner tu puasa sampai mamposs.. selamat menjamu selera..

  • anakbochek
    December 29th, 2012 at 12:25 PM

    Bujuk pergila join diorang, bg sokongan moral. Kesian, kalau ada cai Melayu join pasti lebih meriah.

  • Mohd Taib Kamin
    December 29th, 2012 at 12:26 PM

    Nama sahaja ‘mogok lapar’ tetapi mereka melantak juga. Mana mereka berani berlapar. Gimik mogok lapar sekadar ingin memperlihatkan kepada penyokong2 bodoh mereka bahawa mereka masih terus berjuang kononnya untuk membantah Lynas. Mereka telah gagal dalam banyak pecubaan bodoh mereka sebelum ini. Mereka akan terus melakukan perkara2 bodoh lain sehibngga PRU13 kelak. Selepas itu mereka akan senyap dan akan timbul kembali pada PRU14.

  • Anak Lenggong
    December 29th, 2012 at 2:58 PM

    Lorr..sebanyak ni ke yang buat bantahan..kesian betul ni bantahan kepada keua kampong ke apa..Bujuk ngape ko tak bawak anak bini sekali dok buat bantahan kat situ..petang semalam member aku pergi la nak nengok puak-puak ni nak berlapar..berlapar pe sekiranya terdapat berkotak air mineral dan berbungkus makanan..dia orang berkelah kat situ kut..kah kah kah

  • sungai_siput
    December 29th, 2012 at 3:09 PM

    bukan cai kita namakan bro

    balaci…..nama yg sesuai

  • raja kongkiak
    December 29th, 2012 at 7:55 PM

    Awat depa tak buat khemah macam puak-puak LGBT buat dulu. Dah lapaq boleh syioq-syioq hahaha…..macam siot punya akai…

  • syaa
    December 30th, 2012 at 12:07 AM

    depa ni dibayarrr pakatan haram.mogok lapar tapi poket penuhhh,masyukkk.

  • gambus
    December 30th, 2012 at 5:01 AM

    kesian betapa mentalnya bujuk , sebagai kaki fitnah bujuk tentunya akan sokong aktiviti menipu dan memfitnah oleh golongan anti Lynas ini .. buat fitnah sampai jadi mental , dosa pun dah tak fikir lagi … agama apa yang dianut oleh golongan penipu dan pemfitnah ni taktau laa aku

  • PASpartyNGOK
    December 30th, 2012 at 7:40 AM

    Sudah ada yang mampos kebulur belum ? Tak pulak kita dengar diluar sana ada mayat yang diangkat utk ditanam selepas berhari2 tak makan.

    Selepas tewas isu Lynas mereka sepatutnya study jugak mengenai Titan Petrochemical di Pasir Gudang, untung2 boleh ambik jadi isu. Titan dulunya dikatakan ditolak oleh Spore lalu dibina di Pasir Gudang zaman Rafidah Aziz incharge. Dikatakan Spore tak mahu ambik risiko. Yang kita tahu Spore sebenarnya sudah tak ada tempat nak buat. Pulau Air Cawan, Pulau Bulom sudah penuh dgn refinery. Tak kan nak buat dekat orchard road atau arab street plant serupa Titan, maka mereka tolak.

    Titan process naphtha, pygas dan lain2 sebagai bahan mentah buah resin plastik. Naphta mudah terbakar. Kalau terbakar jadi sama macam Tiram Kimia di Port Klang yang terbakar sebelah quarters bomba di awal 90an. Beberapa orang terkorban kerana letupan kapal yang bawak bahan solvent mudah terbakar saperti hexane, xylene, naphtha dsgbnya.

    Bila Plant2 ini dibuka telah memberi peluang kerja ramai rakyat setempat. Mereka pegang high post saperti engineers, human resource manager, shipping/operatin menager dan lain2 jawatan pernting. Di Lynas pun pasti terdapat jugak sedara mara mereka atau anak sendiri tumpang cari rezeki. Kononnya bahaya walau selepas disahkan tidak bahaya, tetapi mereka tetap tolak. Mereka tolak sama macam mereka tolak video omega Anwar yang disahkan tulen 99.999% oleh pakar . Tapi kalau ditakdir mereka tak over, mereka akan tutup Lynas ke…. boleh potong jari mereka tak akan buat.

    Cita2 politik buat mereka bodoh dan menolak segala kebaikan kerana kebaikan itu bukan idea mereka. Kerana mereka memang tak pernah menyumbang idea sikit pun kearah kebaikan ….semuanya pada kemusnahan.

  • yuhuu
    December 30th, 2012 at 10:26 PM

    Apekah benar??

    http://mynewshub.my/2012/12/30/perserta-mogok-lapar-makan-di-hotel/

  • HackerXP
    December 31st, 2012 at 1:46 PM

    benarlah tu. depa jalan kaki 300km pun menipu, lagikan mogok lapar lagi la menipu.

Who Linked To This Post?

  1. Anti Lynas: Mogok Lapar Atau Berlagak Lapar? Kan Dah Kantoi… | MYKMU.NET: DEMI SEBUAH PERJUANGAN

Apa Pendapat Anda ?, Komen disini!

© MYKMU.NET. All Rights Reserved. Sign up for entries RSS and for the comments RSS.

Powered by WordPress. MyKMU.NeT theme by Jebon.