HOT! ISYARAT TANGAN ABBY ABADI & NIK AZIZ BERUNSUR KRISTIAN??!!

Oleh: tengkudin (December 17th, 2012) [Blog Pilihan][3 Comments »]

PAS-Halal

HOT! ISYARAT TANGAN ABBY ABADI & NIK AZIZ BERUNSUR KRISTIAN??!!

MiM tertarik dengan entri blogger Panglima Perang Cyber tentang isyarat tangan ‘fingers crossed’ yang begitu seronok digunapakai oleh pemimpin dan puak PAS termasuk artis PAS bernama Abby Abadi.

Apabila MiM merujuk di dalam google.search, ternyata bahawa ‘fingers crossed’ mempunyai unsur-unsur Christianity.

Sila baca 2 printscreen di bawah :

Di antaranya :

In the time of the early Church, Christians would cross their fingers in order to invoke the power associated with the Christian cross for protection, when faced with evil.

Moreover, Christians, when persecuted by the Romans, used the symbol of crossed fingers, along with the Ichthys, in order to recognize one another and assemble for worship services.

MiM tiada masaalah jika isyarat tangan ‘ fingers crossed’ itu dipraktikkan oleh penganut Kristian.

MiM sendiri mempunyai ramai rakan beragama Kristian tetapi apabila mereka yang bekopiah dan bertudung beragama Islam menggunapakai isyarat tangan ‘fingers crossed’ itu, MiM patut tegur dan inginkan kepastian supaya ianya tidak disalah anggap.

Sikap ignorance dan tidak acuh puak PAS tentang asal-usul ‘fingers crossed’ ini perlu diperbetulkan.

Dalam masa yang sama, ‘fingers crossed’ turut membawa makna yang sebaliknya iaitu berbohong atau pun ‘white lie’!

Sila baca :

Some people, mostly children, also use the gesture to excuse their telling of a white lie. This may have its roots in the belief that the power of the Christian cross might save one from being sent to hell for telling a lie.

Apakah puak PAS sedang berbohong?

MiM tidak terkejut jika artis PAS bernama Abby Abadi tidak tahu menahu tentang maksud ‘fingers crossed’ dan sekadar meniru sahaja.

Tetapi apabila Nik Aziz sendiri kelihatan meniru isyarat tangan itu, siapakah yang mesti dipersalahkan?

MiM percaya sehingga ke hari ini mereka tidak tahu asal-usul ‘fingers crossed’ yang berunsur Christianity itu!

Atau pun, ianya adalah hasil ajaran rakan mereka dalam Pakatan pembangkang yang memperjuangkan kesamarataan agama atau pun pluralisme?

http://novandri.blogspot.com/2012/12/hot-isyarat-tangan-abby-abadi-nik-aziz.html

Ada 3 Comments setakat ini.

  • raplahjingaa
    December 18th, 2012 at 12:26 AM

    Aku dah kata dah…

    Bekas cikgu tadika ni..dok bawa balik mai ajaran karut marut dari India, berdoa dah tukar style gangnam…la ni cross finger pulak dah.

    Hangpa tunggu tengok, tak lama lagi kopiah lebai dia pulak tukar fashion jadi macam turban amitach bachan.

  • Invesiblemen Al Mahdi
    December 18th, 2012 at 12:55 AM

    Dua dua manusia ini kurang cerdik.

  • hang tuah
    August 18th, 2013 at 8:53 PM

    yang sekoq kaldai tua ni dia dah beghasa malu pasai dok utang ngan rakyat kelantan tak selesai lagik..sudah2 keghusi tak beghapa nak menang dia letak pulak jawatan…yang hak tino tu dia ni belain sikit..kutuk2 punya kutuk…tup tup ceghita dia yang meletop..tak tau la citer apa nah..kot2 citer kawin muda koit..ntahlah depa ni….tu tuhan dok uji tuh..tak sedaq2 lagik..dok pakat 2 nak sesatkan rakyat lagi tuh…

Apa Pendapat Anda ?, Komen disini!

© MYKMU.NET. All Rights Reserved. Sign up for entries RSS and for the comments RSS.

Powered by WordPress. MyKMU.NeT theme by Jebon.