|Laman Utama| MyKMU Forum | MyKMU WebTV | MyKMU Mobile Apps | MyKMU Mobile Site | MyKMU RSS Feed| MYKMU E-MEL: mykmunet@gmail.com
Editor: Adamyan | Diterbitkan pada: 20 November 2012| Kategori: Adamyan,Utama | 16 Comments »

Kritikan Anwar Tidak Mengubah Polisi Melindungi Keselamatan Israel

DARI apa yang penulis difahamkan Anwar ada keluar kenyataan ringkas pada Ahad lepas ‘mengecam’ keganasan terbaru Israel yang setakat ini mengorbankan lebih 100 orang rakyat Palestin.

Oklah, Anwar kecam walaupun bila kita baca kecamannya itu macam pondan menasihati pondan yang lain.  Selain yang dipanggil kecaman itu hanya disampaikan melalui mesej Twitternya, bukan majalah yang ada rangkaian di seluruh dunia macam The Wall Street Journal (WSJ).

Pendek kata, Anwar tak mahu ‘kecaman’ itu diketahui masyarakat barat yang pro yahudi, berbeza dengan komitmen melindungi keselamatan Israel dulu.

Perkara itu pun bukanlah terlalu mengejutkan sehingga nak diraikan begitu sekali oleh balaci pembangkang kerana Anwar kita tahu mampu bercakap banyak perkara berbeza pada masa yang sama.

Janganlah pelik, dulu pun, malam dia boleh tibai Azizah (depan), siang dia boleh tibai Azizan (belakang), apalah sangat cakap yang bercanggah antara satu sama lain?

Anwar dan keupayaan mengubah warnanya mengikut keadaan (macam sesumpah) memang tidak dipertikaikan sesiapa, termasuk penulis sendiri.

Tapi yang terpenting dalam keadaan sekarang dan penulis yakin jawapan yang paling nak diketahui ramai orang ialah, apakah pendirian Anwar untuk komitmen melindungi keselamatan Israel akan diteruskan juga setelah keganasan yang terbaru sekarang ni?

Setakat bagi plain comment yang lebih kepada mengikut arus semasa, itu terlalu biasa bagi sesumpah macam Anwar.

Penulis dah terangkan sebelum ini, besar maksudnya tu nak melindungi keselamatan Israel, no matter what.  Satu tahap penulis lihat Anwar akan jadi macam Amerika Syarikat sana, macam mana zalim Yahudi pun, ayat yang biasa digunakan ialah Israel ada hak untuk mempertahankan dirinya.

Anwar macam itulah, kecam kecam juga tapi komitmen nak melindungi keselamatan Israel berubah tiada.

Sehinggakan penulis lihat dalam Buletin Utama tadi, Anwar mengelak dari menjawab soalan kerana bimbang ditanya pendiran bercanggahnya – antara menyokong kecaman yahudi ke atas penduduk Gaza dan komitmen melindungi keselamatan Israel.

Rupa-rupanya wartawan itu nak tanya tentang calon Perdana Menteri yang sebenarnya kalau Pakatan haram ini berjaya merampas Putrajaya daripada BN – penulis ulangi, “kalau”.

Bagaimanapun jangan silap.  Penulis tak harapkan jawapan sebab Anwar macam pemimpin-pemimpin pembangkang yang lain juga, hanya jawab soalan yang ‘selamat’, kalau soalan yang boleh bunuh diri sendiri, dia akan pusing jari pada Utusanlah, TV3lah dan sebagainya.

Ada 16 Comments setakat ini.

  • StinGray
    November 20th, 2012 at 9:28 PM

    rutin seekor sumph-sumpah…bertukar warna mengikut situasi…

  • Tasyahud
    November 20th, 2012 at 11:57 PM

    Jika dilihat Anuwar dari dahulu memang gemar sangat dengan sidang akhbar ni terutama semasa dalam UMNO. Hinggakan lebih banyak berita Anuwar keluar dari Tun Mahathir. Tetapi sekarang dah berbeza. Anuwar akan pilih masa untuk menjawab sebab, kalau tersalah jawab makan dirilah jawabnya. Anuwar tahu kalau TV3 takkan tanya siapa akan jadi perdana menteri sahaja. TV3 pasti akan tanya pendirian beliau tentang serangan Israel terhadap Gaza.
    Pada saya patutnya Anuwar jawab je soalan TV3 tu. Kalau tersilap bukan susah cakap je TV3 spin kenyataan beliau, Utusan dan RTM putar belit berita, lepas tu saman lah…. macam tak biasa.
    Bila agaknya Izzah nak saman Utusan sebab putar belit berita menyokong murtad.
    Atau telah dinasihatkan peguam beliau supaya make don’t know sampai isu ni cool down, sebab kalu saman Utusan pasti akan pertahankan diri mengatakan sumber berita tu dari Malaysia Kini. Takkan nak saman Malaysia Kini, ye tak?

  • syaa
    November 20th, 2012 at 11:59 PM

    anwar wayang kuat.pelakon terbaik.

  • Anak Lenggong
    November 21st, 2012 at 8:55 AM

    Dia cuma membuat kenyataan didalam Twitternya saja..so sape yag baca..lain la kalau dia buat kenyataan akhbar..tetapi kalau dia buat camtu..mesti lepas tu dia terbang ke US untuk mohon maaf daripada ketuanya disana..sebab takut pembiayaan tak dapat disalurkan..sama saperti apa yang dia lakukan pada tahun lalu.

  • raplahjingaa
    November 21st, 2012 at 2:30 PM

    DAP nak sangat anwar jadi PM…ISRAEL nak sangat anwar jadi PM, SINGAPURA nak sangat anwar jadi PM, dulu masa BUSH, AMERIKA pun nak sangat anwar jadi PM, OBAMA ni kita nampak tak angkat pot sangat pasal anwar ni.

    DAP nak anwar sebab depa tau siapa anwar…dan rahsia anwar tersimpan kemas pada guan eng, kit siang dan karpal….senanglah depa puppetkan anwar…hapuskan keistimewaan bumiputera…serahkan GLC pada cadre-cadre DAP, hantar melayu balik kampung…pekan dan bandar cina yang punya.

    ISRAEL nak sangat anwar jadi PM sebab sebagai ahli kehormat freemason / illuminati anwar akan bawa malaysia ke arah pluralism, kikis habis keislaman pada dasar pemerintahan negara, jadikan malaysia pro israel

  • baba
    November 21st, 2012 at 2:59 PM

    apa pun anwar cakap kenyataan dia yg ni “I support all efforts to protect the security of the state of Israel”
    dah cukup utk mengetahui pendirian sebenarnya.

  • Hamba Ar Rahman
    November 21st, 2012 at 4:32 PM

    Nalla dengan Datuk Trio pun tak saman2 lagi…aku duk nunggu jer nih…bila nak saman…bukan apa…kang kalau disaman…lagi banyak cerita dalam kain akan keluar…takut ler tuu

  • pasdaplaknat
    November 21st, 2012 at 6:10 PM

    Yess..ayat ni mengesahkan taraf Anuwar ni sama shj dgn ahli2 Kongres Amerika yg pro Yahudi.. tp mereka itu bukan Islam, tp Anuwar?

  • Anong
    November 21st, 2012 at 7:01 PM

    Eleh DSAI, lip service ja

    cuba buat cam mahathir, kecam Israel kat world conference dalam English (bahasa yang seluruh dunia paham) dan disiar dalam CNN/Al Jazeera/Fox News. Ada berani?

    Haritu dalam CNN hardtalk amboi jadi hero LGBT dan human rait.

  • bujuk
    November 21st, 2012 at 10:37 PM

    Bukan Datuk T dah d hukum bersalah… tayang gambar lucah. Nalla ni dulu sanggup masuk penjara sebab tak ngaku Anwar ada buat benda tu… aku tak nampak kewibawaannya, setaraf Ezam je. Adalah mustahil kamu sanggup d penjarakan untuk pertahankan orang yg. kamu YAKIN melakukan kesalahan.

  • pasdaplaknat
    November 21st, 2012 at 11:34 PM

    Hmm itulah sesumpah Anugay@bakal Pii Emm Pakatan Haram.. si pengecut yang bermuka2 dengan Israel.. tp kt dlm negara ni bukan main berani dan berapi.. last2 anak betina dia sokong Pluralism agama dan Murtad. Tuhan tunjuk cash anak beranak songsang!

  • raplahjingaa
    November 21st, 2012 at 11:35 PM

    Tapi hang yakin sangat kewibawaan mat sabu…dulu dia la dengan garang mengelar anwar al juburi..al liwati, tapi la ni tak lagi…hehe

  • pasdaplaknat
    November 21st, 2012 at 11:55 PM

    Aku lg menolak kewibaan setan manusia bertopeng Isle kt sini.. setan duduk dlm badan manusia PAS buat sarang utk hasut spy lg ramai sesat..

  • Tasyahud
    November 22nd, 2012 at 12:54 AM

    Maksud dia saman dari Anuwarlah.

  • bujuk
    November 22nd, 2012 at 2:59 PM

    Aku tak yakin… ia sekadar JOKE untuk hiburkan pendengar. Orang PAS tak percaya pun…

  • raplahjingaa
    November 22nd, 2012 at 7:01 PM

    Orang PAS tu sendiri adalah JOKER.

Apa Pendapat Anda ?, Komen disini!

© MYKMU.NET. All Rights Reserved. Sign up for entries RSS and for the comments RSS.

Powered by WordPress. MyKMU.NeT theme by Jebon.