5
Nov
nizzah

PANAS ! Nurul Izzah jawab berbelit isu sokong murtad !

 

 

Bila dah terhantok , baru nak sedaq dan pusing balik cakap .  Masa di depan puak Kristian , Nurul Izzah  bercakap bukan main lagi   demi nak undi mereka di pilihanraya. Seolah-olah undang-undang di Malaysia tak adil yang menyekat kebebasan agama dikalangan umat Islam . 

GPB mohon ulama ILMU yang lebih arif   kupas mengenai mengenai ayat 256 Surah Al Baqarah ini agar tidak dikelirukan oleh anak pemimpin fahaman Pluralisme ini .  Ini kerana kita tahu Nurul Izzah ini kalau bercakap berbelit-belit & tak boleh dipercayai .

Semasa di forum beliau berkata “ Tiada desakan dalam beragama , mana boleh kita kata maaf ini ( kebebasan agama) hanya untuk bukan Islam sahaja ” tapi sekarang ” setelah memeluk Islam ,seorang Muslim tertakluk kepada syariat Islam ” .



Saya ucapkan terima kasih di atas pertanyaan lanjutan yang diterima setelah saya menghadiri satu forum bertajuk “Islamic State: Which version? Whose responsibility?” sebagai seorang panelis. 

 Sewaktu sesi soal jawab, salah satu soalan ditanya kepada saya berkait isu paksaan dalam agama melibatkan masyarakat Melayu. 

Jawapan saya menegaskan ungkapan – “Tidak ada paksaan dalam agama (Islam)….” – daripada ayat suci Al Quran, Surah Al-Baqarah, ayat 256. Ungkapan ini merangkumi seluruh umat manusia. 

 Namun ditambah, saya berpegang pada pendirian umum sedia ada, iaitu setelah memeluk Islam, seorang Muslim tertakluk dengan Syariat Islam; sebagaimana seorang warganegara tertakluk dengan Perlembagaan Persekutuan. 

Saya sama sekali tidak menggalakkan atau menerima murtad. Saya berdoa agar Allah SWT memberi petunjuk dan hidayah kepada semua, demi kesejahteraan bersama. 

 Nurul Izzah Anwar 
4 November 2012



Kenyataan Nurul Izzah di Forum 

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar menegaskan bahawa sebarang peruntukan undang-undang berkaitan kebebasan beragama harus dilaksanakan secara adil tanpa mengira agama termasuk Islam.

 Kata beliau, seharusnya tidak wujud sebarang desakan beragama sehingga membezakan antara agama Islam dan agama lain.


Tiada desakan dalam beragama…mana boleh kita kata ‘maaf ini (kebebasan beragama) hanya untuk bukan Islam sahaja’, ia seharusnya dilaksanakan sama rata,”KLIK DI SINI


 
 
 
 
SUBANG JAYA: Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar menegaskan bahawa sebarang peruntukan undang-undang berkaitan kebebasan beragama harus dilaksanakan secara adil tanpa mengira agama   termasuk Islam.

Kata beliau, seharusnya tidak wujud sebarang desakan beragama sehingga membezakan antara agama Islam dan agama lain.

“Tiada desakan dalam beragama…mana boleh kita kata ‘maaf ini (kebebasan beragama) hanya untuk bukan Islam sahaja’, ia seharusnya dilaksanakan sama rata,” katanya ketika menjadi panel forum ‘Islamic State: Which version; Who’s responsibility?’ anjuran Gereja Full Gospel Tabernacle di Subang hari ini.

 
ULAMAK SILENT MODE HARON DIN NAK KOMEN APA ?????
 

Ada 4 Comments setakat ini.

  • Wong Pin Ter
    November 5th, 2012 at 3:04 PM

    Pertama sekali apa sebab dia terima pelawaan menjadi penalis pada forum anjuran gereja bukankah lebih baik kalau Harun Din sendiri yang menjadi penalis? Kedua apa pendirian PAS terhadap kenyataan Nurul Izzah ini tidakkah ia patut dianggap lebih menghina Islam berbanding kenyataan Soi Lek tempoh hari?

  • Anak_Nogori
    November 5th, 2012 at 10:18 PM

    belit nurul ni sama macam bapanya…bapa borek anak rintik..semua agama adalah sama, masuk kristian pun sama macam islam, masuk hindu sama macam masuk islam, masuk buddha, sama juga macam masuk islam…so..berikan kebebasan org melayu nak beragama apa sekali pun.

    Dia petik plak ayat al quran, kununnya tidak ada paksaan didalam agama itu meliputi semua agama,..pada hal ayat itu ditujukan hanya pada org bukan islam, kamu tidak ada paksaan utk memeluk agama islam…bukan membenarkan org islam memeluk agama lain..sebab tu fatul bari kata nurul ni jahil sebenarnya.

    Lagi satu..awal2 dia kata sama rata…kalau dia berpegang bahawa agama itu sama rata, awat last sekali dia kata dia terima pendapat umum?….lagipun pendapat umum tu apa yg dia faham?…so…apa yg sebenarnya yg dia harus pegang?..yg sama ratabka atau pendapat umum?.

  • gambus
    November 5th, 2012 at 10:35 PM

    anak dan bapak dah jadi penipu dan pembelit , depan orang kristian cukup berbangga kau kata orang Islam sepatutnya bebas memilih agama , depan orang Islam kau cuba pulak nak pusing .. dasar barua punya manusia , pelacur agama !!!

  • bangKano
    November 6th, 2012 at 9:16 PM

    Pendapat mengata kan tiada paksaan dalam beragama di tuju kan pada pemeluk islam ada la salah. Seruan ALLAH tersebut bermaksud pada semua manusia sama ada beragama ato ateis. ALLAH menurun kan wahyu melalui kitab kitabNYA seperti Torat,Injil & Alquran untuk panduan semua insan bukan khusus sesuatu kaum saja. Bagi orang yang percaya akan ajaran ALLAH meropa kan orang yang penuh keberuntungan di dunia mau pun di akhirat. Puak puak yang menolak biaq kan depa ngan kepercayaan depa. Ni lah maksud TIADA PAKSAAN DALAM AGAMA….rujuk ayat 256 al Baqarah sepenuh nya.

Apa Pendapat Anda ?, Komen disini!


© MYKMU.NET. All Rights Reserved. Sign up for entries RSS and for the comments RSS.

Powered by WordPress. MyKMU.NeT theme by Jebon.