Menu Utama

PAS Akan Pecat Shahnon dan Haron Din?

 

Laman Suara PR semalam mengecam keras Datuk Dr. Shahnon Ahmad kerana menyifatkan kerjasama DAP-PAS adalah bercanggah dengan Islam. Kata laman tersebut yang mengaku membawa aspirasi Anwar/PR tulen, Shahnon tidak patut mengeluarkan kenyataan begitu tanpa merujuk kepada kepimpinan atasan lalu menyarankan agar Shahnon disingkirkan dari PAS.

Selain Shahnon, Dato’ Dr. Haron Din juga tidak ketinggalan menjadi kecaman laman tersebut kerana menyifatkan fahaman liberal yang disokong Anwar adalah salah dan tidak ingin PAS dikaitkan dengannya.

Kenyataan Haron Din dan Shahnon Ahmad dilihat bertentangan dengan pendirian PR yang dipersetujui bersama oleh ketiga-tiga parti PKR, DAP dan PAS yang membawa imej parti berbilang kaum dan kepercayaan.

Sumber-sumber dalaman PAS memberitahu bahawa tulisan di laman Suara PR itu telah benar-benar mengejutkan golongan pro-Ulama di dalam PAS. Bagaimanapun, mereka agak ‘segan’ untuk menyanggahnya secara terang-terangan, bimbang dianggap mengkhianati kesepakatan.

Dari kacamata politik PR, apa yang ditulis oleh laman tersebut tentulah tepat dan wajar diterima kerana jelas Shahnon dan Haron Din tidak berpijak di bumi nyata. Kedua-dua mereka nampaknya masih menafikan hakikat bahawa PAS itu adalah sebahagian dari PR di mana hala tuju PR wajib dan tidak dapat dielak dari menjadi hala tuju PAS juga.

Oleh itu, tindakan mereka mengkritik persoalan asas yang menjadi tali pengikat pakatan itu dianggap sebagai satu pengkhianatan kepada PR dan juga PAS.

Lebih-lebih lagi apabila PAS telah menerima baik Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri jika PR memerintah. Ini bermakna, PAS sedia dan redha akan ke arah mana jua Anwar ingin membawa negara ini.

Justeru tindakan Haron Din menolak fahaman liberal Anwar serta tindakan Shahnon mengkritik kerjasama dengan DAP adalah sama dengan menolak mentah-mentah Pakatan Rakyat, sekali gus PAS itu sendiri. Ini kerana, PAS adalah PR dan PR adalah PAS.

Kewujudan individu seperti Haron Din dan Shahnon di dalam PAS pastinya menyukarkan usaha PR untuk mempamerkan kekuatan gabungan pakatan mereka kepada rakyat. Dan pastinya juga menyukarkan usaha PAS untuk meyakinkan DAP dan PKR mengenai kesetiaan mereka terhadap pakatan tersebut.

Apatah lagi dengan keadaan di mana PAS masih lagi belum dapat memulihkan ketegangan antara parti itu dengan DAP yang ditimbulkan oleh Nasharuddin Mat Isa.

Sehingga kini, kepimpinan tertinggi PAS masih berdiam diri. Mungkin pening memikirkan cara untuk menghadapi perkembangan terbaru ini tanpa memperjudikan sokongan umat Melayu Islam dan tanpa menyinggung DAP dan Anwar atau menjejaskan Pakatan Rakyat.

PAS cukup maklum bahawa Haron Din dan Shahnon masing-masing punya pengaruh dan kekuatan sendiri di kalangan penyokong PAS dan orang Melayu. Mengambil tindakan tegas terhadap mereka bermakna bala kepada PAS. Sedangkan bala yang bernama Dato’ Dr. Hasan Ali juga, PAS masih terkial-kial untuk menepis.

Memandangkan PRU hampir tiba dan penyokong mereka juga semakin resah maka PAS perlu membuat pilihan iaitu sama ada menerima hakikat bahawa parti itu dan PR adalah satu, atau keluar saja dari pakatan yang mengelirukan mereka itu.

PAS tidak boleh menjulang seorang Perdana Menteri berfahaman liberal tetapi di masa yang sama ingin menegakkan Islam. Dan PAS tidak boleh bekerjasama dengan DAP yang membawa agenda Kristian, tetapi di masa yang sama ingin menegakkan Islam.

Justeru, Haron Din dan Shahnon dan semua penyokong PAS perlu melihat artikel di laman Suara PR itu sebagai satu cabaran untuk memilih hanya satu jalan untuk meneruskan perjuangan. Sesungguhnya tiada siapa yang boleh menyusuri dua jalan yang bertentangan, kecualilah jika diri mereka dikerat dua dan diheret menuju kedua-dua destinasi dalam keadaan tidak bernyawa.

Beruang Biru


14 Komen to PAS Akan Pecat Shahnon dan Haron Din?

 1. putera says:

  selalu membesarkan kelabut dlm Bn tapi kelabut yg besar dlm PAS tak dpt dikecilkan, ibarat tutup bangkai gajah dgn daun pisang.

 2. tengkudin says:

  biasalah…tuannya DAP dan PGAYR…PAS jadi kuda je..ikutkan je..

  senasib hassan ali la..

 3. CAKAP TERUS TERANG PATUTKAH PAS KELUAR DRP PAKATAN.

 4. Jokiden says:

  Dr Yussof AlQaradawi sokong UMNO/Malaysia, habislah modal Nuar…

 5. mRsTURDY says:

  Dipecat lebih baik drpd menanggung dosa menjadi proksi kafir DAP.

 6. wmwi says:

  siapalah dr shshnon, dr haron din, dr qordawi jika nak dibandingkan dgn dsai, bukan gitu pembaca budiman?

  dsai ni istimewa, dia ni gifted, kebolehan pelbagai, serba boleh. naik mimbar boleh, bohong boleh, demonstrasi boleh, xxxx boleh, jadi imam boleh, ……. boleh.

  • linda says:

   cuma nak jadi pm jer yang kantoi sampai sekarang sebab yang tue dia memang tak boleh.. nik aziz boleh jadi pm tapi di alam barzah jer..

 7. papajo says:

  pecat je 2 org ni,bolih buat modal spin

 8. Gullit says:

  ulama makin sisih Pas .. yg tinggal pukeymakk

 9. Jang says:

  Pas menggunakan agama untuk tujuan politik berbeza dengan umno yang menggunakan politik untuk membangunkan agama.Fikirkan siapa yang islamik.Siapa yang benar-benar memperjuangkan Islam. Kata-kata “berjuang bersama islam” Pas hanya slogan sahaja untuk mengaburi mata pengikutnya sedangkan realitinya zero.Ahli-ahli Pas berfikirlah dengan rasional.Pemimpin-pemimpin Pas yang mengaku Ulamak bawalah bertaubat..

 10. Azmin Ali says:

  Kena bezakan antara politik dgn ugama..Kalu ulamak masok politik..politik mesti dulu kemudian baru ugama…ustaz haron kena faham ….kepentian parti dulu kemudian baru ugama…kalu tak boleh ikut jgn masok politik

 11. Azmin Ali says:

  Kena bezakan antara politik dgn ugama..Kalu ulamak masok politik..politik mesti dulu kemudian baru ugama…ustaz haron kena faham ….kepentian parti dulu kemudian baru ugama…kalu tak boleh ikut jgn masok politik…

Leave a Reply