Menu Utama

Anwar Tolak Hudud

KUALA LUMPUR : Di sebalik perbalahan berterusan Pas dan DAP mengenai aspirasi pelaksanaan hudud, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak awal lagi menegaskan undang-undang Islam itu bukan sebahagian daripada dasar pakatan pembangkang buat masa ini.

Menurut Anwar, undang-undang syariah itu juga bukan merupakan perkara yang terkandung dalam Buku Jingga iaitu dokumen dasar serta program jangka panjang pakatan pembangkang sekiranya berjaya memerintah negara pada masa depan.

Katanya, walaupun Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) bersetuju untuk melaksanakan hudud, undang-undang Islam itu masih tidak boleh dijalankan di negara ini selagi ia tidak mendapat persetujuan DAP.

Ini kerana, katanya, keputusan mengenai pelaksanaan hudud perlu dicapai melalui konsensus ketiga-tiga parti, dasar bersama dan pindaan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Bagaimanapun, katanya, pakatan pembangkang memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah 11 Kelantan 1993 dan Enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003.

“kita menghormati hak (Pas) untuk menyuarakan dan mengambil inisiatif (melaksanakan hudud) tetap pendirian kami adalah jelas, tanpa ragu ragu, sekarang (hudud) bukan merupakan dasar Pakatan Rakyat (Pakatan Pembangkang) dan Penentangan DAP boleh dihormati dan diambik kira,” katanya.

Anwar berkata demikian pada siding ahkbar selepas mempengurusikan mesyuarat pakatan Pembangkang di ibu pejabat Pas di sini pada 28 september 2011 seperti dipetik dalam video siaran blog propembangkang http://suarapakatanrakyat.com hari ini.

Video tersebut boleh ditonton di dalam entri bertajuk hudud: Mufti kedah elok diam, jauhkan diri dari politik.

Ia disiarkan berikutan ketidakpuasn hati pengendali blog itu terhadap kenyataan tegas mufti kedah, Datuk Shiekh Muhamad Baderudin Ahmad yg meminta pengerusi DAP, Karpal Singh menghentikan segala kritikan berkaitan agama islam kerana tindakan karpal menentang hudud di lihat tidak menghormati sensitivity umat islam.

Menurut pengendali blog berkenaan, Sheikh Muhamad tidak sepatutnya masuk campur dalam soal politik yang hanya layak didebatkan oleh orng politik sahaja dan bukan pegawai kerajaan biasa yg ‘makan gaji’ seperti beliau

Perbalahan di antara Pas dan DAP dalam isu hudud muncul kembali apabila Ketua Pemuda Pas, Nasrudin Hassan dalam satu debat baru baru ini mendakwa karpal Sedia berkompromi dalam isu perlaksanaan hudud namun pekara itu segera dinafikan oleh karpal.

Sementara itu, dalam entri sama, blog berkenaan turut memaparkan video sidang akhbar setiausaha Agong DAP, Lim Guan Eng berkenaan isu hudud tanpa menyatakan tarikh serta tempat siding akhbar itu berlansung.

Kata Guan Eng, isu hudud tidak timbul kini kerana ai bukan merupakan sebahagian daripada dasar yang dipersetujui pakatan Pembangkang.

“jika nak dilaksanakan sesuatu seperti hudud, sekiranya munkin kalau PKR atau Pas setuju tapi DAP tidak bersetuju, ia tidak boleh dilaksanakan dalam pakatan rakyat. Ia mesti dibincangkan dahulu sehingga ketiga tiga pihak bersetuju,” Tegasnya..

#Petikan : Utusan Malaysia


3 Komen to Anwar Tolak Hudud

 1. Yop Tulin says:

  PAS tunggu apa lagi? Bila nak kafirkan Anwar kerana tak nak laksanakan hudud? Itu hari Ketua Pemuda PKR Shamsul Pendek patut dikafirkan jugak sebab sudah kasi warning sama Ketua Pemuda Pondan PAS Nasruddin AL Gila Babi agar jangan sebut- sebut lagi hudud sebab tak masuk dalam agenda Buku Jingga KelaBU Taik Anjing.
  Ini dok kafirkan UMNO je berpuloh tahun..rakan sebantal kamu tak berani kafirkan. Mana telor kamu sorokan?
  Anwar kata Hudud tak boleh dilaksana tanpa persetujuan DAP.Dalam ertikata lain kalau DAP tak restui atau tak beri baiah makna tak boleh buat hudud. Jadi Ketua Segala Ketua dalam PR adalah DAP.Maknanya melayu dalam PKR dan PAS ( apatah lagi dalam DAP) jadi tukang basuh berak DAP.. Malunya jadi melayu dalam PR

 2. mRsTURDY says:

  Pengendali blog suarapakatan memang kurang ajar! Siapa dia berbanding dgn Pak Lang Dato’ Syeikh Baderuddin Hj Ahmad, seorang ulamak hadis terkemuka Asia Tenggara.

 3. proumnoworld says:

  kawan2x..jgn pcya sgt dengan akhbar utusan kita ni..dalm 10 brta 1 jew bleh pcy sukan…

Leave a Reply