Menu Utama

Majoriti Peguam Sendiri Sudah Bosan Dengan Bar Council?

Agak menggelikan hati apabila membaca kenyataan dari “kuda trojan Anwar” di dalam PAS, Kamaruddin Jaafar, yang menuduh UMNO sudah “putus harapan” terhadap Majlis Peguam dan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM).

Menurut Kamaruddin, kononnya UMNO kecewa dengan pelbagai kenyataan dari dua badan itu yang tidak menyebelahi kerajaan dan mengecam tindakan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) yang dikatakan bertindak “ganas” pada Himpunan Bershit 3.0 yang lalu.

Kata Ahli Parlimen Tumpat itu lagi, kerana tidak berpuas hati kepada Majlis Peguam dan SUHAKAM, maka UMNO mahu menghidupkan semula Akademi Undang-Undang sebagai badan alternatif menggantikan Majlis Peguam.

Sebenarnya, saya berlatar belakangkan pendidikan jurusan perundangan di sebuah universiti tempatan. Meskipun tidak mengamalkan kerjaya perundangan sebagaimana sepatutnya, saya masih berkawan rapat dengan ramai rakan-rakan sekuliah sama ada dari “batch” yang sama, lebih senior atau junior dari saya.

Jumlah kami tidak ramai. Namun mengikut anggaran kasar saya, jumlah kami boleh dikatakan lebih 1,500 orang, lebih ramai dari mereka-mereka yang mengundi di dalam EGM Majlis Peguam baru-baru ini. Cuma, kami lebih gemar menjadi “silent observer”.

Perhubungan kami masih kekal baik sehingga kini meskipun kami membawa haluan masing-masing di segenap pelosok negeri, termasuk di Sabah dan Sarawak. Membanggakan, ramai di antara kami yang masih mengekalkan profesyen perundangan.

Justeru mendengar khabar dari kerajaan yang bercadang mahu menghidupkan kembali Akademi Undang-Undang, saya menghubungi ramai rakan-rakan saya yang bekerja sebagai peguam di seluruh negara untuk bertanyakan pendapat mereka mengenai cadangan itu.

Mengejutkan saya, boleh dikatakan hampir semua rakan-rakan saya sangat teruja dengan cadangan tersebut dan sekiranya cadangan itu menjadi kenyataan, ia bakal menjadi nafas baru bagi lebih 14,000 peguam di seluruh negara!

Menurut mereka, majoriti dari peguam-peguam di Malaysia sebenarnya sudah bosan dengan permainan politik kebudak-budakan di dalam Majlis Peguam. Namun, kerana malas “bertekak”, mereka hanya mendiamkan diri sahaja.

Apa yang menjadi faktor utama kepada kebosanan mereka kepada Majlis Peguam ialah apabila para pemimpinnya yang dilihat tidak realistik dalam memberikan kenyataan berdepan isu-isu semasa, khususnya mengenai Himpunan Bershit.

Menurut mereka, sewajarnya Majlis Peguam tidak campur tangan dalam hal ehwal yang berkaitan politik dan patut kekal sebagai entiti yang tidak menyebelahi mana-mana parti politik di negara ini, sama ada UMNO mahupun Pakatan Haram.

Namun, mereka kesal apabila Majlis Peguam mula terpesong dari dasar badan itu apabila Ambiga mula mengambil alih tampuk pentadbirannya dengan memperkenalkan isu-isu yang tidak masuk akal dan bertentangan dari moral.

Kata mereka, meskipun undang-undang hanya mengambil sedikit saja kepentingan moral dalam penghujahan di mahkamah, kepentingan moral di negara ini tidak wajar diketepikan, malah perlu dipentingkan memandangkan ia adalah tujuan utama proses keadilan.

Melihat kepada tindakan Majlis Peguam sejak di zaman Ambiga dan yang terkini, Lim Chee Wee, jelas mereka mempergunakan undang-undang untuk sesuatu yang bertentangan dengan moral, adat, agama dan sensitiviti rakyat di negara ini.

Misalnya, Ambiga begitu konsisten dengan 14 tuntutannya berhubung IFC, menyokong murtad, menganjurkan kebebasan dan hak LGBT di negara ini dan meminta sesuatu yang sememangnya sudah wujud iaitu, intergriti dan ketelusan pilihanraya umum di Malaysia.

Justeru itu kata mereka, mereka menyambut baik cadangan menghidupkan kembali Akademi Undang-Undang  dan mereka tidak sabar-sabar untuk melarikan diri dari Majlis Peguam yang jelas terpesong dari haluan sebenar etika guaman di negara ini.

“Bila nak buat tu bro? Aku tak sabar nak join ni..!” tanya mereka sebelum mengakhiri perbualan dengan saya dan saya hanya mampu tersenyum walaupun senyuman saya itu tidak dapat mereka lihat melalui telefon bimbit!






63 Komen to Majoriti Peguam Sendiri Sudah Bosan Dengan Bar Council?

  1. sungai_siput says:

    apakah majlis peguam dan suhakam benar2 bebas dari di pengaruhi oleh golongan yg memang benci kan islam???

    yg mengaku islam pun, banyak yg islam ikut ikutan

    yg kunun nya beragama cristian pun banyak yg ikut ikutan, sampai terikut ikut bermusuh musuh dgn orang islam di malaysia ni……

  2. drMpower says:

    boleh buat sampai ROS kensel bar council punya registeration tak?
    kalau boleh jangan tunggu2 lagi la peguam2 yang tak puas hati semua tu. sekarang mesti cunning. hehehehehehe

    and lagi satu, bukan sebab ‘tidak menyebelahi’, tetapi gagal dalam fungsi dan charge dia dalam bringing matters into disrepute.

    • P164 says:

      Betul tu bro.. Bar coucil x independent lagi…
      Gagal melaksanakan tugas…
      Baik presdenya bertanding PRU je nanti..
      Lawan calon BN….

  3. melayu_islam says:

    tanda2 gol profesional x lg menyokong kebobrokana amno…alhandulillah…
    semakain ramai menjauhi umno bn..

    semoga gemilang PR pd PRU13 nti..dah bosan sgt dgn keraneh amno…

    • zassss says:

      wahai melayu_islam yang bodoh,

      Jumlah peguam seluruh Malaysia lebih kurang 14,000. Peguam yang hadir mesyuarat tu 1,200.

      Mesyuarat dan Resolusi Majlis Peguam pada hari tu memang tak dapat sokongan peguam-peguam Malaysia. Spatutnya kehadiran peguam pada hari tu lebih dari 1,200 kerana ramai peguam yang menjalankan amalan di Kuala Lumpur dan Selangor. 1,200? Ciput sangat.

      Lagi satu, peguam2 hari ni celik IT. Mereka ada akses kepada akhbar main stream dan pembangkang sama ada hard copy atau on-line di samping akses kepada blog kedua-dua belah pihak.

      Peguam2 ni dah buat pendirian mereka sendiri jadi mereka tak nak buang masa dan wang di damping tenaga [kerana akan keletihan bertekak dan bertegang urat berhujah sama ada menerima atau menolak usul] dengan mengikut rentak Majlis Peguam.

      Kalaulah majoriti peguam2 di Malaysia dapati polis benar2 zalim semasa menangani BERSHIT 3.0, lebih ramai peguam akan hadir pada hari itu dan bukan sesikit 1,200 orang sahaja.

      1,200 je hadir berbanding keseluruhan peguam seramai 14,000 kami dah kata golongan professional tak lagi menyokong umno? kita cakap tentang umno atau majlis peguam atau polis.

      Ada yang tak kena dengan otak kamu, sesuailah dengan pakatan dan pimpinan yang kamu pilih. ALHAMDULILLAH, tak pernah terdetik walau sekalipun dihati aku nak sokong PR. Salah satu sebabnya: malu aku kalau ada rakan penyokong yang macam engkau, no class lah!

      • melayu_islam says:

        so kalau ade 14000 pon depa suma sokong bn ka…x blh pikir ka…yg hdir tu wakili majoriti…yg ko nk melenting bile aku ckp profesional hari ni xskg amno..asai terasa ka…sbb yg ada lam anmo arini yg senang diperbodohkan je kan???

        aku pon malu ada bangsa yg sama mcm aku tp ati gelap, buta x nmpk amno dh merosakkan negara dgn mcm2 hal..makin lama dibiarkan..makin punah negara…sedar la…amno dulu x sme mcm amno skrg…dan amno skrg x kan brubah samapi bila sebab DUIT MENGATASI SEGALA2NYA…sbb tu kes pch amanah berleluasa…jenis x de iman..

        • StinGray says:

          Apa hang ckp..’makin punah negara’…hang ni tengok dgn mata hati berserta dgn mata kasar atau hang tengok dgn mata syaitan Dajjal hang…apa yg punah nye!!…hang dok bawah jambatan ke la ni…cian kat hang, hang ni pemalas…bila susah tuduh org lain mcm2…melayu islam apa la hang ni…

          org beriman mana boleh tuduh org lain tak beriman…sesat sungguh hang ni…

          • melayu_islam says:

            tu la hang..punah negara mksud yg hang igt..miskin3..x d pmbangunan la..hancur tu hancur ni..mcm2 la..

            spa2 yg perintah ngara pon blh bg benda tu..x kira mano ka PR ka…janji pemerintah yg buat..dah mmg tugas kerajaan kan..syukur pada Allah..tima kasih Bn..atah apa yg krajaan buat slama ni..

            tp x brmakna aku redho dgn kburukan n kesusahan yg amno buat pd rkyat..

            tu lah kau..aku ajak pd islam korang x mau… korang nmpk ape yg amno buat tu slh pd Islam..ni x tergedik2 mau sokong umno tp x tau apa tu perjuangan yg amno bawa..asal poket penuh..senang dunia cukup la bg korang..

            selagi hak Allah x ditunaikan oleh amno bn..slgi tu aku x skg amno..

          • StinGray says:

            Dah tertunai ke janji Pakatan haram kat selangor….

            sorry la…kalau mufti pun cakap pejuangan hangpa dah tergelicir lagi mau ajak org joint hangpa ke….lu sesat sorang2 la…pernah ke UMNO halang ko beribadah???…jawab tu jea…

          • melayu_islam says:

            ade…siap ex ketua korang lg yg larang..
            ko tau ibadah pe???soal diri sndiri…kalau ko fikir ibadah tu skdr solat, ngaji, zakat puasa haji…mmg la x ade??

            ckp sket mne gelincirnya….nk gak tau apa maslh smpai tok mufti kata mcm tu skali..baik btl mufti duk tgr pas..tegor2 ni bgus..tanda syg pd pas…blh pas betolkan kalau ada slh… ade puak tu,….tok mufti x tgr lgsg…agakny dier tau..kalau tegor ada puak tu ambil kisah..mknanya puak tu x leh diselamatkan lagilah..patutlah ex kotua puak2 tu kata busuk smapai ka usus..mmg x da nilai2 baik dah..kalaua ada pon x spdn dgn keburukan yg dilakukan..

          • StinGray says:

            citer la apa ibadah yg terhalang tu….tak kan takat tu jea gebang hang…

          • melayu_islam says:

            cri la sndiri…akal ade kan..

          • StinGray says:

            mcm mana nak cari aku tak nampak pun kerajaan menghalang amal ibadah hangpa…hang yg tau sgt…gebang la cpt kat sini….entah2 hang buat fitnah jea…melayu islam tak takut dosa ke???..

        • zassss says:

          woi bodo piang….. yang mengundi tu undi untuk diri sendirila. Otak taruh di punggung…..wakil majority konon.

          Kalau macam tu kenapa tak nak terima hakikat kemenangan BN adalah oleh pengundi2 yang mewakili majoriti?

          Engkau tu beriman sangat ke? Engkau sendiri ke yang tentukan iman kau dan iman orang lain? Kau pun cakap macam orang tak beriman….tak cukup sebab tak percaya kepada qada dan qadar Allah swt.

          Kalau dah UMNO/BN diizinkan Allah meneraju pemerintahan dan pentadbiran Malaysia, terimala qada dan qadar Allah. Lagi mau jadi ANJING menyalak bukit!

          • melayu_islam says:

            zasss..yg ngundi tu sokong usul polis kejam pd peserta…dah dlm ramai loyar yg hadir tu skg usul tu…brpe kerat je x stuju…lalu hasilnya mjorit1 yg adir aritu skg usul tu…

            org mcm ko ni xfhm mksud demokrasi agaknye…ko idup zaman bile ni…konon x trima kmenagan amno tu salah..x trima qada qadar..aku k tye blik…skrg ni rkyat dah byk tolak amno bn…
            tp bn main kotor konon x mau mgakau kalah…tipu pihanraya utk menang..apa hukum tu..
            ko jgn nafikan bende ni..belambak dah org bg bukti..smpai 3 kali buat bersih suh spr betolkan balik daftar..

            tulisan ko tu main sebat je ye..org yg kuat imannye x kan ambil rasuah..x kan buat bende2 haram…sbb takut Allah..ko nilailah sendiri..aku cma bg cth..x tau la knpe korang trase..kbnrn t mmg pahit utk diterima..aku x kta aku org yg lebai kuat iman..

          • StinGray says:

            tapi hang kata org lain jenis tak beriman….pelik la puak2 PAS ni, bila berhujah pasal agama suka menyamakan diri dgn pengetahuan Allah….sesat kot…

        • ku2 says:

          sapa kata majoriti profesional tak sokong umno..mana ko dapat fakta ni..bodo betullah ko ni..bodoh macam ketua pembangkang jugak..tak tau depan ke belakang asal lubang dia masuk…puikkkkk

      • melayu_islam says:

        lg stu..aku x sbt pon psl jumlah kehadiran peguam..cume aku ckp semakin ramai gol profesional x skg amno lg..tu je..trime je lah..x yah berdalih lg..spin konon tu bkn jumlah sbnr..

        apepon PRU13 je jwpn nye..sme2 je tgk hasil tranformasi najib tu…dpt sokongan 100% ke x..atau x leh nk kekal 2/3 atau berkubur trus…jgn main ngelat mcm lepas2 dah la..nti jd gomen haram plak…buat kje2 haram ni kte tau la kan ke mne tmpt akhirnye kan?? x gtu si cerdik zassss..

        • StinGray says:

          Golongan profesional yg tak sokong UMNO tu sebab depa sokong LGBT mcm ambiga dewi pujaan hati hang tu…hang tak perasan ke??…hang sokong LGBT kot…

          Boleh tak hang bg fakta analisa kangkong hang yg golongan profesional tak sokong UMNO…hujah kena ada bukti, kalau tak fitnah namanya..hang melayu islam kan..kan..kan..

          biasa la macai hang ni….Fools don’t listen to others. They only listen to themselves.

          • melayu_islam says:

            betoi ka apa yg hang ckp..dah jatuh dosa kat hang fitnah kta suma loyar tu skg LGBT…

            hang nk spin knyataan aku buat pa…aku ckp bkn suma profesional tu..tp makin ramai yg sokong..hang pandai baca idak???

            tgk la keliling woi…Majlis loyar pon x skg amno bn korang…apa tanda tu…blm msk gol pro yg lain lg…dr, loyar, enginer…mkin ramai yg skg PR..

            biasa la kan..puak hngpa masih duk mimpi ataih kapal selam lg…rsa bahagia lg… rsa 1 malaysia skg tranformasi najib tu…

            org skrg hampir suma dah celik maklumat…kome tipu mcm mna pon..kbnran org akan tau gak…lmbt atau cpt…di dunia atau akhirat..bangkai gajah x leh tutup dgn bendera amno…

            1 lg..amno x kan printah sampai bila2..akan jatuh gak dgn izin Allah..lambat atau cpt..sbb Barang yg lama org akan simpan buat sjarah juga…mesti mau tukar baru..bgtu juga AMNO…

            yg pasti PRU13..tetap ABU..

          • StinGray says:

            jangan nak pusing la melayu yg tak berapa islam…mana analisa kangkong yg aku mintak tu….aku tunggu ni…lepas tu baru la boleh hang gebang yg lain pulak…

          • melayu_islam says:

            ko tgk sndiri..dlm amno tu sapa yg tinggal…dlm Pr plk sape yg ade..

          • StinGray says:

            sapa yg ada dalam Pakatan haram tu…yang aku tahu ada dlm Pakatan Haram jadah tu…peliwat, penzina dgn bini org…pengkhalawat…pembohong..perasuah….perusuh…Puak LGBT….penyesat agama….hak jenis2 tu memang ramai dalam P.Haram.

          • raplahjingaa says:

            kesiannn aku tengok mamat yang mengaku melayu dan islam ni….hangpa pakat-pakat letu dia sorang sikit, biol budak tu nanti…dah la tu.

          • syaa says:

            pakatan haram punya rasuah kau tak nak citer pulak?pakatan haram lgi bnyk rasuah.sedor la.kau bersihkan dulu kekotoran dlm pakatan haram dulu,baru bersihkan org lain.pemilihan pkr lgi kotor..smpai gaduh lgi.sedor la,kau yg kotor nak fitnah org pulak.ayam berkokok tahi penuh kt ekor.busuk..malu la woi

          • melayu_islam says:

            ko x sdr ke skrg ni amno hnye blh mgharapkan undi2 pakcik makcik kt kg n felda je..depa senang la amno tipu…bg gula2 100,200,500..undi la amno depa tu..

            melayu bandar skrg mana lg skg amno..depa suma dah reti basa..kecuali johor ja kubu amno…mgkin sbb amno tu asal sana kot..nk buat muzium amno kt c2 pon boleh..

            kalau amno x main tipu dah lama jd sjrah amno kt malaysia ni…

        • zassss says:

          mana hang tau ramai professional tak sokong umno? hang ada exact figure? Hang tau ke berapa ramai doktor, arkitek, engineer, akauntan yang tak sokong umno. Bagi aku figure/angka. Kalau setakat cakap ‘ramai’…sembang kuat la tu.

          tau pun pru13 jawapannya…..so tak payahlah nah tercirit birit BERSHIT 3.0.

    • mRsTURDY says:

      bila nak tubuhkan bar counsil yg baru?Tubuhlah cepat2 sikit!

  4. tengkudin says:

    dhillon singh pun sound BARua CONCIL…sebab kepala tuakko dalam tu banyak taik politik je..

  5. iPas says:

    Umngok sekarang mintak nyawa dari pak/mak cik felda dan org2 kampung je….isk..isk..isk…

    kalu aku lah… kalu hanya setakat pak/mak cik felda dan org2 kampung je yg sokong…baik kau org
    bubar je Umngok…. kah..kah..kah…

    • jebat says:

      ha..ha..siapa yg mintak nyawa??? anwar atau azmin ali?? najib coll je..cuba ko tengok air muka 2 setan PKR tu..

  6. palat lekat says:

    jeng jeng jeng…..sapa yg tengah mintak nyawa skarang….aku percaya PKR,PAS & UMNO memang masing masing tengah mintak nyawa….yg steady tengah makan kacang + minum beer DAP jer….sama sama kita semua laungkan HIDUP DAP! HIDUP DAP ! takebeer!

    • sungai_siput says:

      boleh bagi link media antarabangsa tu Lipas????

      kalau takde itu fitnah nama nya tu…

      bak mai link tu….

      • jebat says:

        baik aku tengok anwar tunggang cina doll..

      • sungai_siput says:

        ok ada aku dah baca terus dari vancouver sun

        yang tulis article ni nama jonathan manthorpe

        dia juga giat menulis dan menyokong anwar ibrahim dari tahun 1998 lagi

        di sini aku pula bagi link jonathan Manthorpe , penyokong tegar sex bebas dan luar tabie dan juga mempertahankan kebebasan dalam amalan sex songsang ini

        aku tolong copy paste sket jer baca column 55, atau boleh rujuk terus pada link di bawah

        jadi kesimpulan nya, suka sangat golongan sex songsang ni back up nuar yek

        ok , aku dah buat keja aku for free, kepada blogger UMNO, cek funding jonathan manthorpe mana dapat, siapa bayar dia ikuti perkembangan nuar berahim ni…kita kantol nuar dgn penyokong dia cukup2

        http://heinv.home.xs4all.nl/hearingintergroup/documents/dougsanders.PDF

        55 Information from Ms. Shelagh Day, NGO representative for EGALE (Equality for Gays and
        Lesbians Everywhere, Ottawa) and the National Association of Women and the Law (of Canada). See also
        Rod Mickleburgh, Lesbians and Fish Stories Conference Highlights, Globe and Mail, September 15, 1995,
        9; Jonathan Manthorpe, Lesbianism as “ right” an Elusive Goal, Vancouver Sun, September 14, 1995, 11;
        Canadian Press, UN Officers Detain 2 Canadians, Vancouver Sun, September 9, 1995, 1; Jocelyne Dubois,
        Lesbians Ready for Beijing, Xtra Newspaper, August 18, 1995, 18.

        • melayu_islam says:

          so wahat…tu hak dier..dio org kafir ko pduli ape…tau lah Allah nk hukum dier esk2…yg mslhnye…yg ketua ngare malaysia tu yg islam tu…ade kene mngene dgn salah laku…kes tu dah timbul kt prancis..tu lebeh ptg dr sokongan LGBT mat saleh tu sbb x ade kene mengene dgn rkyat kite..sbgai rkyat..kami ade hak utk tau hal sbnr..x yah nk alih isu lah…

          • StinGray says:

            memang la tu hak dia, yang hang orang islam pi sokong dia apekejadah…hang ni betul ke melayu..islam aku tak nampak pun…

            oooiii bongok sapa yang alih isu…kami disini jawab tuduhan hangpa pada najib…dan terbukti org yg hang dok percaya sangat kenyataan dia tu, adalah kawan seliwat boss hang. bila dia jadi kawan seliwat anwar dah tentu dia memusuhi najib…simple conclusion mcm tu pun tak boleh baca….

            hang ni bodoh sangat la…dah la bodoh munafik pulak tu…keturunan haram jadah sapa la hang ni…

          • sungai_siput says:

            kau tengok link you tube yg aku bagi tu…..

            tengok mcm mana johnathan nuar berahim beriya2 menyabit kan saudi arabia dgn 9/11 dan berharap saudi di serang seperti iraq dan afghan

            tengok macam mana dia tohmah dalam muka baik dia orang2 islam ni pengganas…

            najib tu mengucap 2 kalimah syahadah

            jonathan anti islam tu mengucap 2 kalimah syahadah jugak ka???

            jadi kau percaya tulisan orang kafir anti islam dari mahkluk Allah yg mengucap syahadah???

            apa sudah jadi dgn akal kau ni….

            kau jangan lah pakai perkataan islam tu, sbb keangkuhan dan kurang akal kau tak sesuai dgn agama islam

            tolong lah melayu_is…

            jangan hina islam dgn pakai icon nama islam tu

          • sungai_siput says:

            M_I

            apa sudah jadi dgn akal kau….???

            vancouver sun akhbar yg benar2 condong memusuhi islam di seluruh dunia

            lagi satu kita tak tau sejauh mana mahkamah perancis bawak issue ni

            tapi boleh check… takut geng LGBT oversea depa kasi perhangit dgn mahkamah perancis, padahal baru ura2 jer

            lepaih tu jonathan manthorpe yg benci islam dan juga negara islam kasi nasi tambah dalam tulisan dia

            taktik bodo lah….

            hisyam Menteri amaran dalam negeri …sila letak jawatan you

          • melayu_islam says:

            hang goyang dgn alaporan tu nape???
            takut najib kne tangkap dgn mhkamah french ke..

            ape korang merepek ni…x de bende lain nk bg hujah ke….bkn mslh percaye org kafir ke islam ke tak…ade die ajak masuk kristian ke…dia nk hine islam ke ape ke..tu pasl pgangan idup die..sbb dia x tau betapa sucinya islam..sbb die KAFIR..sbb die jahil pasal islam..

            yg mslh pkoknye…isu RASUAH antarabangsa yg hangat di luar negara..kalau najib x salah p jelah makhkamah sana bela diri..menteri yg mgaku islam dituduh ambil komisen..rasuah…ni memcemarkan maruah die..p la bersihkan nme kalau x bersalah..

      • syaa says:

        takyah tunggu bro.dia ni kaki tipu,kaki fitnah,buruk sangka tahap iblis.takde bukti pun.buat citer tipu jer.budak sekolah tadika pun boleh buat citer tipu.

  7. tukul says:

    bar concil dh jadi lawyer buruk

  8. arg pencen says:

    kah.kah.kah.kah.kah guling2aku

    • sungai_siput says:

      http://www.vancouversun.com/life/Lesbian+couple+lawyer+brews+mischievous+media+maelstrom/5996602/story.html

      lagi satu paper yg tulis pasal najib ni , cukup gemar keluarkan article sokongan kepada perkahwinan sejenis

      dan gemar membalun negara islam yg lain, dan juga negara2 yg termasuk dalam list amerika “negara paksi syaitan” macam iran dan juga korea

      LiPas orang melayu sekarang tak sebodoh macam yg kau sangka kan

      terima kasih aku ucapkan kepada UMNO/BN sbb depa jalan kan amanah yg Allah beri pada depa sampai rata orang melayu islam boleh p belajar masuk universiti

      cuma segelintir jer yg bodo p joint PR dgn suka buat demo kuning beruk yeh

  9. kajol says:

    pening org mykmu nak jawab ne..

    • melayu_islam says:

      balik tye najib dlu nk jwb pe..hahaha

      • jebat says:

        he..he..ko ingat kita org ni anwar ke.. tanya jam omega dah terketar2..

        • sungai_siput says:

          Bro jebat yg tulis article tu columnist vancouver sun

          Nama nya johnathan manthorpe, salah sorang human right yg mempertahan kan kebebasan lesbian dan juga sex songsang

          betul la puak2 PAS ni depa percaya lagi orang kafir dari orang islam kat malaysia ni

          http://heinv.home.xs4all.nl/hearingintergroup/documents/dougsanders.PDF

          tapi bro aku takut yg dok tulis tu puak2 PKR , dapat dosa kering plak tuduh puak PAS yg tulih

          udah2 lah raih sokongan geng2 songsang dari luar ni yop oiii

          • StinGray says:

            hehehe…yg pakai nama melayu islam pun bukan main seronok lg dgn citer si jonathan iblis tu……patut lah jadi khadam DAP puak2 depa ni….membabi buta jea sokong….hang bodoh la melayu yg tak berapa islam..

          • raplahjingaa says:

            Mengaku melayu mengaku Islam….segan pulak aku nak tanya…..betul ke ??..hehe

    • StinGray says:

      dah jawab dah…hang nak pi mana tu kojol…pi beli panadol ke??…

      • sungai_siput says:

        http://www.youtube.com/watch?v=baKjcr-2heI

        sila lihat , jonathan cuba melibat kan saudi arabia dalam serangan 9/11 dari segi finance

        manthorpe dari bunyi2 nya berharap US menyerang saudi arabia juga

        manthorpe juga tiada perasaan kasihan langsung terhadap keselamatan rakyat iraq,afghanistan yg di serang

        orang macam ni yg geng PR percaya..???

        alih boleh pulak manthorpe ni nak jaga kemshahalatan rakyat muslim malaysi pulak yek??

        bagi manthorpe orang islam di kait kan secara langsung dgn keganasan/terrorist

        tapi boleh pulak baik dan back nuar ibrahim since 1998 yek…

        aku tak mobile mcm menteri dalam negeri , kalau tak aku guna segala fasiliti siasat jonathan ni ada kena mengena ka dgn paul wolfowitz

        oiiik hisyam aww letak la jawatan kau tuu…lembik

  10. m says:

    loyar melayu lembik. ajk council di control kroni, macam ajk masjid juga. Pilih sama sendiri.
    loyar melayu pekak je.

  11. StinGray says:

    well done bro sg.siput..

    L’ipas hang nak aku spray hang dgn baygon ke Ridsect??…maklumat dari manusia yang paling dilaknati Allah yang hang percaya…astaghfirullah…memang laknat sungguh hang ni.

    gebang bukan main lg, konon2 semua ikut hadith dan Al-Quran…betul la Tan Sri harussani cakap, PAS ni dah tergelincir…

  12. iPas says:

    nin aku bagi link baru… ” jonathan manthorpe ” sedang memaki hamun “vancouver sun”
    selamat melihat….

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qTi9tEqUIPQ

    kah..kah..kah…

  13. iPas says:

    nin aku bagi link baru… “jonathan manthorpe” sedang memaki hamun “vancouver sun”
    selamat melihat…… kih..kih..kih

    • sungai_siput says:

      LiPas

      politik physco kau level tapak kaki Khalifah Lim Guan Eng lah……

      bior ler dia nak keluar UMNO pun yop…..

      siap bawak samsen kelin’ lagi tu back up dia……

      lembut jugak macam sotong budak tu yek…

  14. Adam Abdullah says:

    Majlis Peguam diujudkan mengikut Seksyen 42 Legal Profession Act 1976 dan antaranya ialah menegakkan undang-undang dan menentukan Keadilan kepada semua pehak masyarakat dan Rakyat.

    Dalam Bersih 3.0 adakah Manlis Peguam berlaku adil kepada semua?

  15. Adam Abdullah says:

    The 80 members of the Bar Council who volunteered to be observers at 10 different points during the 28/4/2012 Bersih 3.0 demonstration, rallies and rioting should cooperate with the police and Independent Panel in their investigations into the cases. The should be prepared to give statements and be witness in Courts. Be fair to all. Respect the laws and procedures. Don’t feel fear of the opposition.

  16. djray says:

    Great!! cepatkan.. selamatkan negara dan agama dari manusia Ambiguity tuh..

Leave a Reply

Threesome