Menu Utama

Idris Ahmad Buktikan Dirinya “Buta” Dalam Peperangan Siber Dan Media Baru

Saya ketawa besar apabila membaca kenyataan “bekas” Ketua Penerangan PAS yag diturunkan pangkat, Idris Ahmad yang memperlekeh langkah UMNO yang bekerjasama dengan golongan veteran parti untuk menghadapi PRU ke-13 melalui media baru.

Dia memperlekehkan kebolehan ahli-ahli Majlis Bekas-Bekas Wakil Rakyat dan veteran UMNO (Mubarak) yang dituduhnya sebagai “tidak celik IT” dan “out-dated”.

Selain itu, Idris juga menganggap UMNO “ditolak” oleh golongan muda serta tidak punya pilihan lain dan “terpaksa” meminta pertolongan dari “orang tua” yang hanya tahu mengenai perang politik secara konvensyenal.

Ketawa saya lebih besar apabila dia mengatakan bahawa Malaysiakini dan Malaysian Insider sebagai “blog” dan komen-komen askarnya di laman-laman web pro-Pakatan Haram itu “tidak terlawan” oleh para cybertroopers UMNO.

Siapa sebenarnya yang tidak celik IT? Apakah benar majoriti anak muda menolak UMNO dan menyokong PAS dan Pakatan Haram? Dan apakah benar Mubarak tidak tahu tentang corak peperangan di media baru?

Pada saya, kenyataan Idris Ahmad itu jelas membuktikan bahawa dia sendiri yang “buta kayu” mengenai media baru atau penggunaan IT sebagai medium peperarangan siber.

Malaysiakini dan Malaysian Insider dikatakan sebagai “blog”? Untuk pengetahuan Idris Ahmad yang “terlalu celik IT”, kedua-dua laman web itu dipanggil “PORTAL” dan bukannya “blog”!

Ketua Penerangan PAS yang diturunkan pangkat kerana kebodohannya…

Padanlah Idris Ahmad digugurkan dari jawatan Ketua Penerangan PAS! Beza antara blog dan portal pun dia tidak tahu. Memang sangat-sangat mengaibkan jika seorang Ketua Penerangan mana-mana parti sekali pun untuk tidak tahu membezakan antara dua laman berlainan sifat itu!

Idris Ahmad menzahirkan lagi kebodohannya mengenai perang siber apabila menyatakan bahawa komen-komen para penyokong pembangkang di Malaysiakini dan Malaysian Insider “tidak mampu dipatahkan” dan “tidak terjawab” oleh para cybertroopers pro-UMNO.

Tahukah dia bahawa Malaysiakini dan Malaysian Insider sememangnya terkenal dengan tindakan “memadam komen cybertroopers pro-UMNO” di laman-laman web pro-Pakatan Haram itu?

Bukan saja para cybertroopers, malah komen saya sendiri pernah berkali-kali dipadam oleh pihak admin kedua laman portal itu kerana mereka tidak dapat membalas fakta dan hujah yang diberikan di situ!

Sebaliknya, di portal myKMU.net, Idris Ahmad boleh melihat sendiri bagaimana puak-puak pembangkang seperti bujuk, C4, C5 dan lain-lain lagi dibuli serta dipermainkan saja oleh pemberi komen pro-UMNO, sama ada di ruangan ini mahupun di ruangan forum.

Jadi, tak malukah bagi seorang yang “buta” dan “tuli” seperti Idris Ahmad untuk memberi kenyataan tentang sesuatu yang dia sendiri tidak tahu atau faham?

Pada saya, pengetahuan Idris Ahmad tentang dunia siber sangat cetek, mentah, bodoh dan dia tidak layak sama sekali untuk mengulas mengenai peperangan siber.

Siapa kata Mubarak tidak tahu IT, berblog, berfacebook, bertwitter dan sebagainya?

Sepanjang saya berkecimpung dan bergaul bersama anggota Mubarak dan para veteran UMNO, mereka sangat kenal dengan portal Mykmu.net dan ada yang begitu aktif memberikan komen serta berhujah di laman ini.

Cuma, mereka juga bijak menyembunyikan identiti mereka dan lebih senang sebagai “anonymous”. Bukan apa, menurut mereka, mereka enggan nama dan identiti mereka menghentikan kerancakan perang politik siber.

Jangan terkejut jika saya katakan ada di antara ahli-ahli Mubarak dan veteran UMNO yang menjadi blogger “anonymous” tersohor di negara ini!






31 Komen to Idris Ahmad Buktikan Dirinya “Buta” Dalam Peperangan Siber Dan Media Baru

  1. randomsee says:

    setara dgn mahfuz jek dia ni….tak hebat mana pun….padanlah syiah kuasai Pas….

  2. jagat says:

    mana bujuk?, mana c4?…. komen2 hmpa ada mykmu dok padam… patut la komen aku “tuah malaya” dlm malaysiakini jadi biskut..

    • bujuk says:

      Tentulah ada… terutama kalau berfakta jelas dan tak termampu d tungkas mykmu serta merugikan UMNO/BN jika tersebar.

      • raplahjingaa says:

        fakta apa yang hang ada bujuk ? kalau dari harakah minta maaf banyak-banyak la bujuk…tu bukan fakta…tu khayalan !!

        tolong bezakan khayalan dan fakta boleh kan bujuk ?

      • StinGray says:

        Tak pernah la pulak aku dgr sapa2 yg berdarah khawarij ni bagi fakta….kalau AUTA tu memang makanan depa laa…..hang tersalah eja AUTA jadi FAKTA kot bujuk…

        aku pun kesian jugak kat mamat sekoq ni….

        • bujuk says:

          Kalau AUTA takkan moderetor takut sampai buang post aku kan…

          • StinGray says:

            Hang jgn buat fitnah la bujuk….tapi kalau hang bg hadith dan firman versi Pok Nik aku pun kalau jd admin aku delete hang punya post tu….hang pun tau kan sbg org islam kita tak boleh bersubahat dgn benda2 yg kufur dan syirik….hang bg la komen yg jelas dan benar, sure tak kena delete….boleh kan bujuk…

          • bujuk says:

            Orang bijak akan tau AUTA dengan FAKTA. Takkan bodoh orang bijak dengan AUTA dan akan bijak orang bodoh dengan FAKTA. Kalau dalam mykmu ni orang bijak dia tak terpengaruh dengan AUTA. Kalau dalam mykmu ni orang bodoh dia akan bijak bila d bentangkan FAKTA.

          • raplahjingaa says:

            hang pusing-pusing dok dalam tempurung jugak bujuk….

            buih dalam tempurung…hmmmmm

        • jinkun says:

          aku setuju ngan bujuk. komen dia bukan AUTA tetapi FUCKTA….WAKAKA

      • yon76er says:

        Helo…bujuk@ahj bagi contoh jgn dok melalak sana sini…..terutama dlm blog ini.

      • truthseeker says:

        Bujuk C4 C5 tu fulltime ngan PR. Berapa la agaknya dapat gaji. resign la bujuk mari masuk BN. Tak yah buat kerja sia2 tu, paling2 tak nak masuk BN pun kau dok diam jer la… Nik aziz ngan Hadi pun dok bertelagah, Karpal singh dah bagi tau dia nak LGE jadi PM, bukan NUar. Habis la, belum dapat kuasa dah lintang pukang. Kalau dapat kuasa nanti aku rasa jadi perang saudara la mesia ni.

  3. StinGray says:

    hehehehe…Malaysiakini…komen aku via FB lepas sekali jea, lepas tu dgn FB aku depa dok godam….apa punye bacul laaa puak pembangang ni…

  4. raja kongkiak says:

    C4 dia bukan ada apa nak boleh kata, seratus kali post masuk 95 semua cakap bab benda dalam kain rosmah!! Otak kuning, hati nampak bab pa***t saja. Layak kaaa kita nak ajak sembang.Pikiaq ambik laaa..

  5. melayu_islam says:

    yeke????setakat maki2, caci, lucah mmg terkenal le mykemu ni…x da lebey pon..artikel pon cuma isu2 pribadi… serang pribadi x da mkna…

    org bimbang hal2 negara..wang lari dikebas misalnye…koementar disini bimbang pasal hal dalam kain org…amno2..ape nk jd…

    nasib la…che det pernah kta org bijak cerdik pandai masuk Pr???
    yg msuk amno??? confius aku..

    • StinGray says:

      Tun perli hangpa pun hang confuse…sah hang ni dah confused…kesian la pulak kat hang ari ni….

    • raplahjingaa says:

      wang lari di kebas ? bukan kita dah bincang ke ? berapa banyak duit negara yang anwar kebas…hehe

      cai PAS silap banyak laa bawa cerita harakah kat sini…bila orang tak layan, tau pulak angin satu badan ! hehe
      mana ada orang layan harakah zaman sekarang ni ? ada ke ?

    • jinkun says:

      CHEDET kata org bijak cerdik pandai masuk pr memang betul tapi bijak menipu rakyat, cerdik membuat janji2 kosong dan pandai kata pemimpin BN rasuah tapi hakikatnya PR lagi cerdik bijak dan pandai mengaut kekayaan, rasuah dsbgainya. satu lg cerdik dan bijak buat dosa pastu kata UMNO yg salah. KEPALA BUTUH DEPA PUAK FUCKATAN ASSHOLE.

    • truthseeker says:

      sarcastic statement pun kau tak paham ker. Hahahaha memang darjat rendah betul kau ni .patut pun sokong PR….

  6. zumazore says:

    BUJUK, C4, C5… IQ ZERO!!!

  7. bangKano says:

    Bujuk,C4,C5,moohyideen tak layak berdebat dalam satu satu isu kerana akai depa ni suntuk,bebai macam keldai,pikiran jumud terkemut kemut bila di sanggah tok gheti nak jawab….!!!!

  8. spana hidup says:

    Aku pun dok observe si bujuk, c4,c5 dn moohyideen tntang cara depa debat..langsung tkdak kelas..tk boleh nk wat aku terpegun langsung fakta2 dia. amat low class..kalau depa ni dibayag pun aku rasa standard tak lebih 20 sen je. tu pun bukan main eksyen mcm intelek..

  9. bujuk says:

    Kebiasaannya orang akan ambil peduli/ tindakan bila sesuatu perkara menjejaskan mereka. Orang akan risau kalau takda air dan letrik, tapi tak kesah sangat kalau takda line telephone contohnya. Jadi kalau ada yg. monitor, observe dan sebagainya tu… kira ok la.

  10. tauke ikan says:

    bab komen kena potong dari malaysiakini dan malaysian insider tu aku setuju. memang dari ulu sampai sekarang komen aku mampu bertahan paling lama pun sejam je kat sana. lepas tu gerenti kena potong.

Leave a Reply

Threesome