Menu Utama

Sejarah Pendidikan Pengerusi Dong Zong Meragukan

Pendedahan blog Stopthelies.my berkaitan sejarah pendidikan Dr Yap Sin Tian, Pengerusi Dong Zong tentu saja bakal mencipta lembaran baru yang akan membuka mata banyak pihak khususnya masyarakat Cina yang sebelum ini ramai yang mendewakan NGO tersebut.

Entah apa yang hebatnya dengan ‘Kensington University’ hingga mampu mengabui mata ramai orang Cina untuk meyakini kredibiliti Yap Sin Tian dan mengangkatnya sebagai hero pendidikan, sedangkan realitinya ‘universiti’ tersebut hanyalah sebuah rumah kedai yang satu bilik kuliah pun tiada dalam premis tersebut.

Kensington University was an unaccredited distance education institution that was based at different times in Hawaii and California. It was shut down by court order in Hawaii and California, following U.S. news media reports that high-ranking government officials received degrees from the school and other similar diploma mills.

Malu cukup memalukan. Gah membicarakan soal pendidikan yang berkualiti untuk budak-budak alih-alih diri sendiri rupanya hanya bersandarkan ijazah daripada ‘universiti’ yang tidak diiktiraf.

Hampir 7 tahun Yap Sin Tian mempengerusikan Dong Zong, bermakna sejak tahun 2005 segala arah tuju Dong Zong ditentukan oleh seorang ‘tokoh pendidikan’ yang diragui pencapaian pendidikannya. Parah.

Jika tak silap penulis, Yap Sin Tian pernah menjadi senior chairman untuk kolej New Era yang suatu ketika dulu pernah terpalit dengan peristiwa tumbukan padu semasa majlis konvo kolej tersebut.

Samada insiden tersebut ada kaitan dengan isu ijazah dari ‘universiti’ kensington atau tidak, sukar dipastikan cumanya¬† hanya satu dalam sejuta kes sedemikian pernah berlaku di majlis konvo. Unik & pelik, juga memalukan.

Dalam demonstrasi beberapa hari lepas dianggarkan sekitar 4000 ke 5000 orang penyokong Dong Zong membanjiri ibu pejabat Dong Jiao Zong di Kajang untuk membantah masalah kekurangan guru di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina.

Entah di mana logiknya bantahan tersebut pun sukar dimengertikan kerana kita semua tahu kerjaya menjadi guru bukannya satu peluang kerja yang dikejar oleh orang Cina.

Pulak tu, sejak dulu hingga sekarang Dong Zong agak kerap tonjol muka hanya bila dah dekat pilihanraya, mengalahkan parti politik pula. Nampak sangat jenis suka mengambil peluang untuk menonjolkan diri sambil mengaut kepentingan yang diingini.

Paling pelik lagi bilamana antara tukang nasi tambah yang join sekaki memeriahkan demonstrasi tersebut ialah Mahfuz Omar yang kita ketahui tahap pendidikannya pun hanya tinggi sedikit daripada kanak-kanak taska Pasti.

Kalau dah Mahfuz nak eja lunch pun tak reti hingga tak dapat dibezakan dengan perkataan “launch” yang jadi tukang sokong Dong Zong, faham-faham sendirilah sejauh mana manfaatnya perjuangan Dong Zong tu.

Harapnya next time Dong Zong pandai-pandailah cari pengganti baru yang lebih kredible pencapaian peribadi barulah arah tuju NGO itu lebih jelas dan memberi manfaat pada kebaikan negara dan bukannya berpaut pada kepentingan sendiri yang ditentukan oleh ketua yang hitam sejarah peribadinya.

Ini kalau orang luar tahu perihal pendidikan ketua Dong Zong, bukan saja NGO itu saja yang malu, seluruh malaysia pun silap-silap terpalit sama merasa bahangnya.






12 Komen to Sejarah Pendidikan Pengerusi Dong Zong Meragukan

  1. Jeffry says:

    KEHKEHKEHKEH TU PANGKAT DOKTOR AYAM JEK BROO

    • raplahjingaa says:

      Hush ! hangpa tunggu sat lagi, pecacai-pecacai melayu pembangkang…akan bermati-matian spin merata alam.

      hehe university of kesington, dewan kuliah pun tak dak, cina-cina racist ni semua…hanya boleh tipu melayu pembangkang jer…

    • Melayu Jati says:

      nasib baik ayam jantan, kalau ayam betina habis la dia, anuwar tentu suka

  2. penyokongketuanan says:

    Itulah agaknya desakan tak masuk akal, bila belajar pun di universiti tak diiktiraf.

    Ya Allah selamatkanlah kami dari kejahatan mereka yang zalim

  3. sungai_siput says:

    bukan yap sin tian saje

    ramai lagi cina2 penipu gebang ada degree ada phd kat company swasta tu…

    depa dok tulis summary dalam english pun tonggang langgang ayat…..

    yg senang kena tipu melayu pembangkang…

    udah2 lah kena tipu dengan orang kapir ni…

  4. Gullit says:

    Degree beli la tu…. Hehehe

  5. raplahjingaa says:

    Aiik ! mana pecacai-pecacai ni semua ?

    hehe…rasa-rasa depa pun don hangin satu badan kena jual dek cina racist !

  6. tony gunawan says:

    kaum cina diminta mengundi PR yang mampu menangani masalah pendidikan cina daripada BN yang mahu melaksana dasar asimilasi di negara ini!
    kalau BN menang PRU-13,habislah sekolah cina!

    • penyokongketuanan says:

      Orang Melayu diminta jangan mengundi PR yang mahu memecah-belahkan negara melalui isolasi bahasa, dan tidak mahu orang Cina berbahasa Kebangsaan dengan fasih. Bila Bn korbankan penggunaan Bahasa Kebangsaan melalui PPSMI, orang Cina melolong juga seolah serangan peribadi kepada bahasa mereka, walhal pelajar Melayu pun kena kuasai Bahasa Inggeris juga. Mereka memang benci dengan bahasa Kebangsaan dan tak mahu integrasi kepada bahasa yang sama, seterusnya kepada Bangsa Malaysia. Agaknya memang anti Melayu kot?

      Ya Allah selamatkanlah kami dari kejahatan mereka yang zalim

    • Siamang Gagap says:

      Org melayu yg undi Pakatan Rosak hanylah melayu yg kecewa sebab gagal mengurus diri dan keluarga. Kerana gagal dan kufur nikmat maka mereka lupa serta sanggup menjadi hamba suruhan DAP. Hanya kerana sakit hati maka diludah dan dimaki kepada mereka yg merintis jalan bagi rakyat mencapai kejayaan. Melayu jenis haprak serta bangsat saja mereka ini. Kepada pengundi cina yg tak sedar diri serta mahu mengubah sejarah kedatangan nenek moyang mereka maka eloklah mereka hidup dalam kelompok mereka. Tak rugi pun pada kami

  7. spana hidup says:

    Tony..dh 50 tahun lebih kerajaan skg memerintah..tak habih pun sekolah Cina? hang org indon kot..di indon sekolah cina memang disekat cuma baru2 ni je dibagi sedikit ruang..aku pun respek org indon kerana semua rakyat dia w/pun cina boleh berbahasa Indonesia dgn baik..

  8. Wong Pin Ter says:

    //Pulak tu, sejak dulu hingga sekarang Dong Zong agak kerap tonjol muka hanya bila dah dekat pilihanraya, mengalahkan parti politik pula. Nampak sangat jenis suka mengambil peluang untuk menonjolkan diri sambil mengaut kepentingan yang diingini.//

    Dong Zong saya rasa mereka bukan berjuang untuk kepentingan peribadi mereka tetapi mereka memang ikhlas untuk memperjuangan kepentingan kaum mereka melebihi kaum-kaum yang lain ( ultra kiasu). Mereka mesti menonjolkan diri menjelang pilihan raya untuk memberi tekanan kepada kerajaan yang memerintah dalam keadaan di mana parti-parti politik kaum ini tidak boleh terlalu vokal menyuarakan kepentingan kaum mereka kerana di sesetengah tempat yang mereka bukan majoriti mutlak mereka amat memerlukan undi kaum-kaum lain untuk menang. Pendek kata Dong Zong hanyalah frontliner untuk parti-parti politik yang mewakili kaum ini.

Leave a Reply