Menu Utama

Salman RushDie: Cubaan Harakahdaily Untuk Menyelamatkan Anwar

Harakahdaily dalam edisi Bahasa Inggeris pada 19 Mac 2012 dalam satu artikelnya, cuba memberi gambaran seolah-olah Anwar Ibrahim telah mengambil pendirian tegas sama seperti Imran Khan yang memboikot keseluruhan acara India Today Conclave 2012 (ITC 2012) yang turut melibatkan penyertaan penulis kontroversi, Salman Rushdie.

Kata penulis harakahdaily, Anwar menyertai Imran Khan menjauhkan diri dari menyertai forum ITC 2012. Bunyinya konfiden sungguh, macamlah Anwar langsung tidak menempelkan dirinya sambil senyum-senyum kambing dalam majlis ITC 2012 tu.

Mar 19: Opposition Leader Anwar Ibrahim, who was in New Delhi, became the latest Muslim leader to stay away from a weekend forum in the Indian capital due to the participation of blasphemous British-Indian writer Salman Rushdie.

Haprakdaily / 19 Mac 2012

Realitinya, wujud perbezaan nyata antara tindakan dua pemimpin politik terbabit. Si anu seorang tu macam biasa gemar bermain silat kata dan silap mata, manakala seorang lagi sejak dari awal istiqamah menjauhkan diri dari forum tersebut.

Anwar Ibrahim tetap hadir ke ITC 2012 sekalipun tentatif program tersebut mengesahkan kehadiran penulis buku The Satanic Verses, Salman Rushdie. Bukannya menjauhkan diri macam dakwaan harakahdaily.

Manakala Imran Khan, bekas pemain kriket Pakistan dan kini mengetahui parti pembangkang Tehreek-e-Insaf tegas & nekad memboikot keseluruhan acara tersebut sebagai bantahan langsung terhadap kehadiran Salman Rushdie.

Bermakna laporan dailymail.co.uk mengesahkan kehadiran Anwar Ibrahim.

Apabila lidah rasmi Pas, Harakahdaily cuba membina gambaran positif dalam minda pembacanya konon Anwar berkongsi pendirian sama seperti Imran Khan, itu tandanya ada sesuatu yang bergelodak sedang bermain dalam kepala pimpinan Pas.

Tak sukar untuk kita andaikan, Pas sebenarnya tertekan dengan penglibatan langsung Anwar bersama Salman Satanic dalam menjayakan acara ITC 2012 itu.

Tapi memandangkan pilihanraya umum pun dah dekat sangat, mahu tidak mahu hanya kaedah spin & putar belit saja yang mampu Pas lakukan sekarang, sekurang-kurangnya dengan harapan penyokong bawahannya masih lagi selesa berfikir macam katak bawah tempurung.

* Sebulan dua dulu ada seorang rakyat Arab Saudi menghina Rasulullah s.a.w, pemimpin dari parti mana yang paling ke depan membela mamat tu? Cer citer…






34 Komen to Salman RushDie: Cubaan Harakahdaily Untuk Menyelamatkan Anwar

  1. Mooohyideen says:

    KAt PBB ada Amerika, Israel…Najib pun attend ,,… macam mana yer..??

    • HackerXP says:

      Mooo, haprakdaily dlm artikel omputeh tu takde cerita pasal PBB, dia citer pasal Anwar dan Imran Khan boikot ITC 2012.

      tak salah hang nak spin, kot pun biaqlah dalam konteks yang sama. ni asyik-asyik duk corner lap asyik terbabas je, ape ke hel…

    • encem cikit.. says:

      mankukzz 10:31 PM on March 21, 2012,
      kalu aku ckp ko bodo gerenti ko lompat2 tahap cimpanzi kan..wei bongok united nation council mmg smua pemimpin negara wajib attend n israel mmg bkn negara sah tp negara turki kesayangan anuwar de jalangs ko tu kan dh iktiraf israel zionis yahudi tuh.. yg ni plak forum hak asasi kepundek pe tah yg abg anuwar kesayangan ko tu attend, ri tu sblm p bedegar-degar konon nk boikot, alah trick lama la..mmg anuwar bkn lg islam dia dh jadik kapir lahanat dh siap leh iktiraf syaitan salman rushdie tuh..

    • selamber says:

      waduh2 moo…dalam pada korang tunjuk pandai tp rupanya BODOH ko ni yeee…

      • sungai_siput says:

        para penyokong PAS pun dah muak nak defend nuar dengan mursyidul am nya

        terlanjur itu

        saya telah di jemput hadir ke forum YB Hassan Ali di lenggeng n.sembilan pada 23 march 2012 jam lebih kurang lepas maghrib lah

        jemput2 lah hadir kepada para pembaca MyKMU tak kira lah parti mana pun

        boleh tahan cantik juga lenggeng tu kalau hari minggu ikut group cycling kat lenggeng tu…

        dijemput hadir….

        • sungai_siput says:

          maaf ….

          lokasi di padang kampung rawa lenggeng

          terlanjur itu

          saya telah di jemput hadir ke forum YB Hassan Ali di lenggeng n.sembilan pada 23 march 2012 jam lebih kurang lepas maghrib lah

          jemput2 lah hadir kepada para pembaca MyKMU tak kira lah parti mana pun

          boleh tahan cantik juga lenggeng tu kalau hari minggu ikut group cycling kat lenggeng tu…

          dijemput hadir….

          • jebat says:

            Alhamdullillah.. aku berkesempatan hadir program selamatkan aqidah anjuran Dr Hassan Ali..tak ada carut marut,maki hamun,fitnah menfitnah mcm puak2 pakatan haram buat ceramah..bila sama2 berzikir selepas selesai ceramah tak sedar airmata mengalir..

          • pasdaplaknat says:

            Subhanallah!
            ALhamdulillah..itulah tanda perjuangan Islam yg tulen lg suci..zikrullah adalah ‘pagar’ hati dr tersasar dlm menjalankan program2 dakwah dan kesedaran

            bukan cmm PAS.. palsu..busuk..menipu.. sesat..awl kalam sampai akhir kalam..maki kutuk..fitnah..caci UMNO BN tk sudah2..
            dgr ceramah PAS rase serabut jiwa..

            org2 yg suka dgr ceramah PAS-PKR PR org yg telah MATI IMANNYA!!

          • raplahjingaa says:

            hmmmm…sebut pasal hassan ali ni…aku nak cerita sikit…

            2 minggu lepas aku berkesempatan singgah di batu kurau, sempat jugak dengar ceramah hassan ali…ada jugak 5/6 kerat machai PAS kat situ..( bau badan dengan jubah yang selekeh ) dari jauh aku dah kenal..

            dalam ceramah tu…bila masuk bab ceramah tentang akidah umat Islam kat Malaysia ni…puak-puak PAS pakat start motor..belah !! apa punya jenis manusia..!!

            cheh PAS !! haram seduit pun tak guna !

          • StinGray says:

            depa zuhud bro…mandi kang membaziaq ayaq plak…kalau dari jauh pun hang boleh bau badan depa, aku rasa sejak pok nik jd MB kelantan depa tu tak mandi kot…dah 20 thn lbih bro…perrhhhhh

          • pasdaplaknat says:

            hahaha ‘zuhud’ ala PORK NIK.. depan tnjuk miskin..belakang sakan kaya

            kenapa balaci PAS lari bile dengar bab Aqidah? itulah tanya mereka takut! takut dgn kebenaran!

            ..jd bila mereka LARI BLAH..mereka jd spt iblis yg takutlah.. itu tanda PAS dh OUT OF SERVICE…buang longkang je parti sesat tu!

    • StinGray says:

      mooo..hang dah takde bahan nk paste ke???…merapu mcm bohjan tua kat sini…

    • raplahjingaa says:

      laaaa…antara perumpamaan yang paling benak oleh moooo !!

    • konceng says:

      HAI MOOOO SAYANG BILA U BUKA MULUT SERUPA U CAKAP CANINABOH CAUCEBAI SAJA..

    • fabregaz says:

      apa la pny bengap..artikel ni psl salah lapor harakahdaily..tp aku tgk kening anwar dgn salman tu mcm sama la..kan?

    • pandipory says:

      pas kena sokong anwar, duit punya pasal apa pon jadi…

  2. siraplengkong says:

    PBB tu ialah forum mesyuarat dianatra negara-negara seluruh dunia, Malaysia ke sana menyatakan pendirian Malaysia … yg anwar plak pegi satu Seminar yang dianjurkan di India … seminar itu atas kapasiti peribadi bukan atas urusan negara

  3. raja kongkiak says:

    ada jugak budak pkr yg masih di usia sekolah pasti..hehehe..payahhh bila bilik ayaq diingat bilik tidoq..

  4. bard says:

    Setuju. Semasa di PBB juga, di hadapan pemimpin2 Israel, Tun M dgn berani pernah beberapa kali menyuarakan pendirian malaysia mengutuk kekejaman Israel. Sebaliknya, anwar pulak sedia mempertahankan keselamatan Israel (WSJ) dan memuji2 salman rushdie (Gedung Komunitas Salihara, Jakarta Selatan, 10 Oct 2010)

  5. salleh mohamad says:

    Moo..awatla hang bodo sgt? hang toksah komenla..hati hang hitam sgt..lain org citer lain pula hang kona..org citer pasai seminar hang pi citer pasai PBB..kl nk komen pun biagla nmpak cerdik..aku pun bkan sokong mana2 parti tpi aku dok tengok hang komen mcm org bodo..

  6. tengkudin says:

    kalini dua dua kantoi..harakahharamjadah dengan aljuburi..hahahhaa

    konon nak cover malu..tapi tak menjadi harakahharamjadah ni..hehehe
    pusing camne pun…tetap raja liwat sokong raja syaitan dunia..hehehe

  7. Moooohyideen says:

    Kantoi kat mana??? Both raised different issue…

    Kalau Kat PBB, Israel ada PM pun ada…apa itu latform untuk sokong Israel kah??

    • P164 says:

      PBB tu pertubuhan MOO. Ko x fhm ke, x payah menghalalkan ape yang haram. Fikirlah dengan lebih rasional lagi. jangan jadi pengikut membabi buta je, asyik baca harakah je ko tau. Bacalah agendadaily sekali sekala.. Sengal…

    • plast3r says:

      lembu btol moo nie hehehe.. tak mumaiyiz lagi gamaknye… semua pukul rata je hhehe

    • fabregaz says:

      pi mampos la anwar nak attend pun tp apsal harakah ckp boikot?awat hg bengap sgt??

  8. Lipanemsem says:

    Orang macam nih Syaitan pun takut… kuang kuang kuang
    Tapi Nik Aziz kata takpe kalau nak kawan ngan Syaitan…

  9. jigenoo says:

    setakat tu je la kemampuan si moo..

  10. melakajati says:

    Salam,Sebaikbaiknya jangan dilayan komen dari insan yg bernama MOO tu,kelak menambah Dosa kita je…Itulah akibatnya terlalu taksub dgn kejahilan akhirnya dah tak tau mana intan mana kaca.Ingat lah teman2 MELAYU cuma ada kuasa Politik shaja.Jangan cuma tinggal Nama sahaja nanti..Sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tak berguna..
    Jangan kerana DSAI kita berpecah belah..Fikirlah dgn waras..

  11. raja kongkiak says:

    Teringat zaman makan makan dengan dsai di seberang jaya..tuhhhhh zaman dulu laaa masa dia masih “wow” menjadi TPM. Zaman dia tengah makmoq hamboq duit .maklom laaa nak balas kerusi president..hahaha Moo mana tauuuuuuuu..zaman tuhhh benih dia pun tak jadik lagiiiiiiii. Zaman nuar beli semua media yang dia suka..hahahah Masa tuhh hahaha hahahahaah…Yamsengggg dahhhhhh….Bujuk pun belom pernah makan semeja lagi di Sugai Dua..yang dok melompat tak peghenah pun tengok bro nuar main kong kalikong lagi…Orang seberang jaya dah tauuu dahhhh….Nampak Nuar..nampak Malay Oxigen masa tuhh..kaya raya tuhhhh…Mooooo tobat tak tauuuu…Cukup lumayan duit nuar taboq atas jalan…masa tuhhh dia kata:bukan rasuah tapi sedekah ..hahah yang tak kenai Nuat tak payah nak gebang panjang laaaaaa…

  12. man on da street says:

    Moo the cowshithead , ada down sindrom sikit, kita orang semua patut “kategorikan” beliau sebagai bebal dan hampih terhadap forum ni dan juga kepada sekelian penyokong PKR. Agak nya mereka sekelian dah menyampah ada nya penyokong sebegini rupa, kureng sekolah punya fanatik . Lain orang cakap lain dia merepek, abih, buat apa ahli pembangkang parlimen dok ada kat parlimen pabila ada nya berlebihan penyokong BN , terutama nya sekali pabila ada nya PM najib, dan Timbalan nya Mahyuddin, bodoh lah kau moohyidden, the cowshithead! Tak kah sama ngan di PBB? Yang kat negeri yang BN tu macam mana, yang ada nya ahli ADUN bersama MB dan ADUN BN? Awat lah berkarat lah pemikiran penyokang PKR sorang ni? Tak da yang lain kah nak berani masuk gelanggang ni nak cakap merapu lebih pada si tahi lembu si Mooh ni?

  13. man on da street says:

    “Mooohyideen says:
    KAt PBB ada Amerika, Israel…Najib pun attend ,,… macam mana yer..??
    10:31 PM on March 21, 2012” Tak kah sama lembu lembu parti lu attend kat parlimen dan ADUN negeri, si cowshithead>? Baru baru ni ada gi check mental lu kat Tanjung Rambutan kah si penyokong fanatik? Apa kah tahap persekolahan lu ni , bikin malu aje kepada seluruh ahli pembangkang yang tak de kerja lain asyik membangkang aje tanpa usul periksa!

  14. bangKano says:

    Mooohyideen memang bodoh macam lembu ternak..booooooo….!!!

  15. Najib babi says:

    Ramai rupenya melayu sesat kat sini rupenya… Kak kah kah…semua ni bersedia jelah kena balun api neraka….selamar berpanas..

Leave a Reply