Menu Utama

RM600 Juta Atau RM60 Juta, Kerajaan PAS Kedah Perlu Jelaskan Tentang RM90 Juta Setahun!

Meskipun sudah menerima kembali jawatan Exco Kerajaan Negeri Kedah, Phahrolrazi dilihat masih tidak berpuas hati dan cuba menyerang Azizan Razak dengan mendedahkan tentang projek  yang dikatakan berharga RM600 juta untuk membuat jalan dan penyelenggaraan jalanraya sedia ada di Kedah.

Katanya, dia tidak puas hati apabila projek berkenaan diberikan kepada sebuah syarikat yang mempunyai kepentingan seorang bekas Ketua Bahagian UMNO di Kedah. Dia bantah hanya kerana projek itu tidak diberikan kepada orang-orang PAS…

Mendengar serangan Pharolrazi terhadap Azizan, Amiruddin yang juga seorang lagi Exco PAS tampil menafikan jumlah harga projek tersebut. Dia menjelaskan bahawa projek itu sebenarnya berharga RM60 juta saja setahun. Tidak sebagaimana yang digembar-gemburkan oleh Phahrulrazi yang juga merupakan Yang DiPertua Kawasan Kuala Kedah yang disertai Amiruddin.

Dari senario ini, nampaknya Phahrolrazi boleh dilihat sebagai seorang pemimpin PAS yang gila duit dan gila projek. Dia mahu projek itu diberikan kepada orang-orang PAS. Namun, tahukah Phahrolrazi bahawa BN tidak pernah mengamalkan pengagihan projek sebegitu? Ketika UMNO/BN berkuasa di Kedah, kerajaan negeri memberikan projek kepada siapa yang layak saja tanpa mengira sokongan parti.

Phahrolrazi perlu membuka kembali fail-fail lama yang jelas menunjukkan berapa ramai kotraktor-kontraktor PAS yang telah diberikan projek di Kedah. Mereka semua diberikan projek berdasarkan kemampuan serta kelayakan dan bukan sokongan politik. Azizan cuma meneruskan cara BN tersebut. Salahkah?

Selain itu, Amiruddin juga kini dengan jelas memberikan sokongannya kepada Azizan Razak dan bukan kepada Yang DiPertua Kawasannya iaitu Phahrolrazi. Phahrolrazi Zawawi sebelum ini memberik kata dua kepada Amiruddin memilih untuk berpihak kepada PAS Kawasannya yang diketuai oleh Phahrolrazi atau kepada MB Kedah, Azizan.

Keputusan Amiruddin itu jelas memberikan tamparan hebat kepada Phahrolrazi. PAS Kuala Kedah bergolak teruk akibat pergeseran ini. Itu keadaan terkini PAS Kedah.

Di sebalik insiden itu juga, saya musykil mengapa hanya Kerajaan PAS Kedah peruntukkan RM60 juta sahaja untuk kerja-kerja buat jalan dan penyelenggaraan jalanraya tersebut? Sedangkan setahu saya, sebanyak RM150 juta setahun diperuntukkan Kerajaan Pusat kepada Kerajaan Negeri Kedah untuk tujuan tersebut.

Mana perginya lagi RM90 juta? Masuk tabung amanah? Jika benar ada duit dalam tabung amanah itu, minta juru audit periksa akaun amanah tersebut. Masih ada lagikah duit tersebut? Jika kuran dari sepatutnya, mana pergi duit peruntukan yang diamanahkan itu?

Tolong jangan beri alasan bodoh. Jangan beritahu rakyat bahawa duit tersebut digunakan untuk bayar gaji kakitangan awam negeri Kedah. Itu pecah amanah namanya. Itu mampu membusukkan lagi nama PAS Kedah.

Buktikan bahawa Kerajaan PAS Kedah amanah dalam pentadbirannnya. Azizan Razak selama ini marah-marah pada wartawan dan menggesa mereka untuk “buat kerja cara Islam”. Apakah dengan berlaku tidak amanah maka Azizan boleh diiktiraf “buat kerja cara Islam”? Jangan burukkan nama Islam sekiranya PAS memang busuk dan buruk amalannya.

Jelas sekali bahawa kemelut politik PAS Kedah sudah selesai. Meskipun Presiden PAS, Hadi Awang dan Naib Presidennya, Salahuddin Ayub turun padang untuk selesaikan masalah, ternyata kemelut itu masih membara bagaikan api di dalam sekam, membara dari dalam dan dapat dihidu busuk asapnya…

Rakyat Kedah memerlukan penjelasan yang telus mengenai perkara ini. Tak kira sama ada RM600 juta untuk projek 10 tahun atau RM60 juta untuk setahun, Kerajaan PAS Kedah perlu jelaskan tentang RM900 juta untuk 10 tahun atau RM90 juta setahun yang diperoleh dari Kerajaan Pusat itu.

Jelaskan setelus-telusnya. Kalau benar seleweng dan salah tadbir dana tersebut, mengaku sajalah walaupun pahit. Kalau tidak benar dakwaan itu, sila kemukakan bukti munasabah yang boleh diterima rakyat. Kalau gagal berbuat demikian, elok MB dan semua Exco bubar saja DUN Kedah kerana kalian memang tak reti mentadbir pun…heh!






78 Komen to RM600 Juta Atau RM60 Juta, Kerajaan PAS Kedah Perlu Jelaskan Tentang RM90 Juta Setahun!

  1. C4 says:

    tu menunjukkan dia berani bercakap pada MB …..

    bukan macam UMNO ….apa MB cakap semua betul ….. telan macam taik …..

  2. StinGray says:

    Teruknya perangai lebai2 kulup PAS ni…sekoq2 mcm penyamun…mcm ni nk perintah negara??…Allah uji perintah negeri pun tak mampu nk handle??..

    nama jea melayu islam tapi perangai mcm yahudi mabuk dapat tanah…

  3. C4 says:

    diawal pemerintahan PAS di kelantan tu pun macam tu juga ….

    hari2 akhbar dan TV UMNO menceritakan beburukan penyelewengan duit ….

    oleh pemerinthan PAS ….

    semua tu tidak dipedulikan oleh rakyat kelantan ……

    Najib bodoh macam lembu shahrizat tak tahu startegi….untuk menawan kelantan..

    sepatutnya Najib dan Rosmah kena keluar kan dan edarkan video lucah TGNA atau TGHA….

    sebarkan masa PRU 13 ni…. mesti UMNO dapat kembali kelantan, kedah Penang dan selangor….

    pasti UMNO menyapu bersih semua kerusi PAS….

    • yon76er says:

      Sebenarnya BN tak siot pon dgn Kelate tuuu saja suka bg hangat.. nak bagi org Kelate dok reput dgn Tok Guru dia..

  4. C4 says:

    …….”Keputusan Amiruddin itu jelas memberikan tamparan hebat kepada Phahrolrazi. PAS Kuala Kedah bergolak teruk akibat pergeseran ini. Itu keadaan terkini PAS Kedah.”………

    tak ada kena tanmpar pun…. UMNO jea yang melebih2 ….. UMNO senagja melebih2 kan isu …. bukan senang nak balik kedah Selangor, kelantan dan Penang….

    UMNO/BN terpaksa kerja KERAS …. kalau tidak malu besooooo…. KEMALUAN NAJIB…

    • jebat says:

      kemaluan mak bapak ko beso tak c4..

    • pasdaplaknat says:

      hehehe..C4..meroyan dgn penuh kemarahan pd UMNO.. napelah ko mrh sgt dgn UMNO.. Tok Jijan tu Pesuruhjaya PAS Kedah.. Pahrolbasi tu Pesuruhjaya I PAS Kedah, Ir Amirudin Hamzah yg tgh BLUR tu TYDP PAS Kawasan Kuala Kedah..
      semua tu JERUNG2 PR tu.. xde nafikan pun pergeseran..tiba2 ko C4, yg setaraf pelacor di lorong gelap lebih2 pulak nk ‘save’ pergaduhan JERUNG2 ini?

      ko dh suluh muka ko ke C4? dlm toilet bowl..taraf pencacai je ko tu.. jgn lagak mcm org besar lak yer..Nuar xsuke tau over dr dia!

    • selamber says:

      ala..biarkan je meroyan pun..hakikatnya Pakatan HARAMJADAH DAH NAK BERKECAI DAH..tggu je la masanya..hehe sabar ye C4

    • yon76er says:

      yg lebih MEMALUKAN ialah “mula yak nak tapi last2 terima jawatan”..takda PENDIRIAN PUYA ORANG…..takut x dicalonkan ker nanti..

  5. kadok says:

    Mana pi UMNO kat Kedah ni…? Tak ada respon pun.

  6. C4 says:

    kalau BN kalah kali ini lagi BESOOOO kemaluan Najib dan Rosmah …..

    tak tergambar bagaimana BESO nya kemaluan mereka …..

  7. C4 says:

    ……….”Amiruddin juga kini dengan jelas memberikan sokongannya kepada Azizan Razak dan bukan kepada Yang DiPertua Kawasannya iaitu Phahrolrazi. Phahrolrazi Zawawi sebelum ini memberik kata dua kepada Amiruddin memilih untuk berpihak kepada PAS Kawasannya yang diketuai oleh Phahrolrazi atau kepada MB Kedah, Azizan”…….

    apa isu yg nak disampaikan oleh artikel ini ???…….. penulis ni berapa kola dah minum todi ?????

  8. C4 says:

    Najib tak layak jadi PM….

    Cucu kepada bekas Pengerusi Pusat Perjudian Terbesar di Malaysia Mendiang Tan Sri Mohamed Noah …..

    tak layak orang yang makan duit haram nak bercakap soal islam…dan pemerintahan Islam….????

    tu sebab penyokong UMNO sebodoh lembu ….

    tak tahu nak meletakkan sesuatu pada tempat dan hak nya …..

  9. tengkudin says:

    Najib tak layak jadi PM?? sekarang sapa PM Malaysia?? apa punya statement laa..hehehehe

    yang kempunan nak jadi PM tu…dah layak ke?? heheh

    • Mooohyideen says:

      Kalau media dan semua machiniries BN control.eg legal, MACC, Polis…memang la dia menang….

      Cuba Najib tada control terhadap mainstream media…dah lama bungkus BN tu..

      • Cfu says:

        Penyelewengan duit RM60 juta oleh PAS Kedah. Ibarat kata Allahyarham TS P.Ramlee “Eloklah bapa penyamun, anak penyangak”

      • StinGray says:

        bodoh nye statement hang mooo…nama pun pemerintah..mesti semua dikawal selia oleh pemerintah…hang ni giler ke mooo??…

        MBSA dan segala agensi dibawah kerajaan selangor sapa yg jaga mooo??…benak betul hati hang ni mooo…

        • C4 says:

          kenapa radio selangor …di tutup kat bangunan kerajaan selangor….bawak ke RTM angkasapuri …..

          biar lah kerajaan pembangkang pulak mengendalikan radio selangor….

      • pasdaplaknat says:

        Moo.. ni aku carikan kt ko no phone HKL-Department of Psychiatry, Psychiatrists (Mental Illness Specialists)
        03-26934005
        Simpatilah dgn ko Moo..sbr2 yer..pegi tau buat appointment..at least lepas PRU13 nnt ko mampu bertahan( slps PR kalah teruk)

      • syaa says:

        bagi media kat pembangkang,buat cite tipu,fitnah,menghasut,buruk sangka mcm haramkah watpe.wat dosa jer.

    • C4 says:

      sebab pengundi2 UMNO yg bodoh …..

      mudah ditipu

    • C4 says:

      tu lah sebab nya kau orang bodoh …

      cucu kepada pengerusi judi pun dilantik jadi PM….

  10. tengkudin says:

    hehehe…salahkan orang lain pulak…hehehe…
    16 September oooo 16 september!!
    ANUWAR RAJA PORNO dan LIWAT!! ehehehe

  11. Anak_Nogori says:

    Ni kes dah janji kasi projek dgn komisen..tetiba tak dapat kot…tu yg kalut tu..maklumlah sikudung dapat cincin..

  12. jebat says:

    ha..ha..anak mamak ni mula meroyan copy paste..baik aku ngadap kitab..

  13. pasdaplaknat says:

    YA Allah Ya Kareem.. tk habis2 lg budak balaci Nuar ni meroyan..pasai duit dan lembu.. Moo..sakit mental ko ni kena berubat bersungguh..

    Moo..aku simpatilah dgn ko Moo wpun boss ko (Nuar) xpedulikan ko.. Ni ha.. alamat utk ko contact..pergi berubat yer Moo..ciannyer Moo..

    Moo..catat alamat ni ye.

    Psychiatrists (Mental Illness Specialists)
    Department of Psychiatry
    Hospital Kuala Lumpur
    Jalan Pahang
    50586 Kuala Lumpur

    ko tahu kan HKL.. kt situlah ye Moo..

    no no telefon tak?

    • Moooohyideen says:

      Sakit mental la…it rakyat RM250 juta dah keluar…itu pun kalau org umno tak kisah…. Bagi kami, kami peduli!

      • pasdaplaknat says:

        Sakit mental kenapa? Selangor rompak hasil bumi, belasah duit Yayasan, kayakan kroni2 laknatnya ko xkesah plak?

        Penang jual tanah secara direct nego 1.1billion pd kroni Cina DAP tu ape ko kesah?

        ko bukn kesah pasal duit rakyat..but ko kesah dan sakit jiwa sbb UMNO BN. duit Rm250 juta duit bapak ko ke? dan duit itu bapak ko bg NFC pinjam ke?

        bapak ko baya cukai bare juta setahun yg ko rase tersikse sgt dgn ‘kisah’ NFC ni? You are looser Moo.. idiot looser of Pakatan Laknat! that’s all

  14. pasdaplaknat says:

    Moo.. ni haa no phone..03-26934005
    jgn lupa kena buat appointment dlu ye Moo..

  15. pasdaplaknat says:

    (off topic jap)

    EKSLUSIF : ANWAR dan MEDIA BALACINYA TIDAK AKAN SAMA SEKALI MENYIARKAN MAKLUMAT BEST INI.

    Media PERKAKAS Anwar-Pakatan Haram mungkin sangat tidak gembira dengan laporan ini- GLOBAL PEACE INDEX 2011- MALAYSIA tangga ke 19 dari 153 bagi GPI – GLOBAL PEACE INDEX, NO 2 di ASIA selepas JEPUN.

    Lagi mereka (Pakatan Haram) buat khianat lagi Allah pelihara Malaysia..ALHAMDULILLAH!

    Sumber : [http://www.visionofhumanity.org/gpi-data/#/2011/scor/MY]

    Firman Allah dlm Surah Ar-Rahman dengan 30 kali diulang ayat ini :

    ” Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?”

    Tolak REJIM PAKATAN RAKYAT!! Negara Aman dan Makmur..Insya Allah!

  16. Wong Pin Ter says:

    Najib Abdul Razak. Azizan Abdul Razak. Nama bapak sama itulah yang membuatkan Anuwar and the cronies sentiasa meroyan dan rasa tak senang duduk tu sentiasa cari jalan macam mana nak remove Azizan Razak dari jawatan MB Kedah.

  17. nazwan says:

    kerajaan pusat bg rm90juta..MB kedah guna rm60juta..maknanye dah jimat rm30juta..
    apa2 pun nt kedah akan diaudit..jd tahu lah rm30juta tue digunakan utk apa..biar kerajaan pusat, kerajaan negeri kedah & jabatan audit negara buat kerja mereka..alhamdulillah la kalau kedah dpt menjimatkan duit peruntukan tue.. =)

    • Moooohyideen says:

      Buat ler audit, tapi Laporan audit baru2 ni tunjukkan tak byk isu2 besar di Negeri PR pun..

      • selamber says:

        iye la..PR kan pandai menipu..

        • nazwan says:

          en. selamber..PR x menipu, manusia yg menipu. begitu juga dgn BN x menipu, manusia yg menipu. jd kesimpulannya bukan semua nye menipu. Segelintir manusia yg menipu. semoga kita diterangkan hati supaya kita dpt mengenali siapa penipu dikalangan manusia ni. =)

      • nazwan says:

        jd sebenarnye xde isu pun..cuma dijadikan isu jer..selisih faham jer nie..
        statement diatas kata en.pharolrazi kite x sefahaman dlm pemberian kontrak pd org umno(kalau benarlah,saye x tahu),jd betul lah apa yg MB kedah buat..telus dlm pemberian kontrak..
        x kisah la umno or pas or pakatan pun,selagi ianya telus,x kira BN or pembangkang, selagi menjalankan tugas dgn baik..insyaAllah rakyat akan terima. dan kepada pemimpin2 yg x bertanggungjawab..insyaAllah anda akan diundi keluar suatu hari nt. Pada pendapat saya rakyat malaysia sudah semakin bijak menilai. sama2 kita berdoa semoga negara kita aman damai.

  18. Moooohyideen says:

    Dalam Kes Altantuya motif tak penting, tapi apasal dalam kes Sosilawati, kita panggil mastermind dia (lawyer).. kita tunggu perjalanan mahkamah…

    Penghakiman Altantuya: Motif bunuh tak penting
    Hafiz Yatim
    10:36AM Mac 7, 2012

    Hakim dalam kes pembunuhan kejam Altantuya Shaariibuu tidak menyentuh secara langsung mengenai motif dua anggota polis yang dituduh membunuh wanita Mongolia itu dalam penghakiman penuh beliau selepas memberikan keputusan perbicaraan berkenaan dua tahun lalu.

    altantuya razak baginda mongolian murder 250607 happy”Walau apapun motif itu, ia adalah perkara undang-undang di mana motif walaupun releven, adalah tidak penting untuk pembunuhan itu dijalankan,” kata Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Mohd Zaki Md Yasin dalam penghakiman bertulisnya yang setebal 70 mukasurat itu.

    Beliau bagaimanapun menyatakan seorang dari tiga tertuduh itu, iaitu penganalisis politk Abdul Razak Baginda mungkin mempunyai motif untuk membunuh Altantuya kerana wanita tersebut pernah mengugut beliau tetapi ini tidak boleh jadi asas kepada mahkamah memanggil tertuduh berkenaan untuk membela diri.

    Abdul Razak, adalah rakan rapat kepada Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika itu. Abdul Razak kemudiannya dilepas dan dibebaskan tanpa diminta membela dirinya.

  19. tony gunawan says:

    Sakit mental kenapa? Selangor rompak hasil bumi, belasah duit Yayasan, kayakan kroni2 !ini semua proproganda umno!macam mana dengan umno ,curi duit zakat,curi enjin pesawat ,komisen kapal selam ,cincin 24 juta dan banyak lagi!terbaru umno curi 500juta yayasan di selangor!

Leave a Reply