Menu Utama

Desakan Berdebat: Najib Bijak Terlalu Bijak Untuk Anwar…

Boleh dikatakan tiap-tiap hari puak-puak pembangkang mendesak agar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berdebat dengan Anwar Ibrahim. Media milik pembangkang sibuk mencanang perkara yang sama setiap hari.

Persoalannya, perlukah desakan tersebut dilayan? Perlukah Najib berdebat dengan Anwar? Apa tujuannya? Apa faedahnya? Dan apa yang ada disebalik debat itu?

Pada saya, Najib tak perlu layan pun desakan berdebat dengan Anwar tu. Bukanlah saya menolak signifikan debat. Tapi, memang tak perlu pun…

Sekarang ni musim Parlimen bersidang. Kalau nak berdebat, tiap-tiap hari boleh berdebat di Parlimen. Tak kena saman pulak tu! Jadi, Anwar boleh tunggu Najib di Parlimen dan debatlah sepuas-puasnya sampai habis suara…

Tapi, saya lebih risau jika Anwar tak tahan nanti. Bila tak tahan, biasanya Anwar akan keluar dewan. Biasalah…pengecut! Dengan RPK pun dia takut, apatah lagi Perdana Menteri. Depan rakyat saja dia tunjuk berani, tapi bila berdepan di Parlimen, sembunyi pulak bawah meja…

Najib tak perlu layan desakan debat. Sebagai PM, beliau punya banyak lagi kerja untuk rakyat yang perlu dibereskan. Boleh dikatakan setiap hari Najib sibuk bekerja untuk rakyat. Ada saja kerjanya. Apatah lagi menjelang PRU, sebagai Presiden UMNO, Presiden BN dan PM, Najib memang sibuk.

Najib tidak seperti Anwar yang banyak masa terluang. Siap boleh buat “apology tour”. Ceramah politik tiap-tiap hari. Ke luar negara uruskan dana. Jumpa kawan-kawan Yahudi. Jumpa Salman Rushdie. Buat kecoh, huru-hara dan demonstrasi. Maklum lah…takde kerja!

Lagipun, debat ni selalunya tidak mendatangkan hasil yang diharapkan. Dalam ertikata lain, ia kurang dari sudut keberkesanan cara yang lebih ‘result oriented’.

Mula-mula Najib cakap. Lepas tu Anwar cakap. Lepas tu Najib balas. Lepas tu Anwar balas. Proses tu berulang-ulang. Kalau macam tu, sampai esok pun tak habis.

Isi debat? Kalau dah depan orang tu, semua yang didebat tu molek-molek belaka. Tapi perlaksanaan dasarnya belum tahu lagi, kan? Pada saya, isi debat tu lebih baik dilihat dari segi pencapaian…

Menyebut tentang dasar, memang kalah la Pakatan Haram. Malaysian Malaysia lawan 1Malaysia. Dah tentu 1Malaysia menang. Malaysian Malaysia akan hilangkan keisitimewaan Melayu. Tapi dalam 1Malaysia, hak Melayu itu kekal dan perlu dihormati (kaum lain tak boleh sama hak dengan Melayu).

Malaysian Malaysia mempunyai “punaisihat ekonomi” yang akan meranapkan ekonomi negara, Cina suka? 1Malaysia, kek ekonomi negara dibahagi mengikut kesaksamaan yang telah ditentukan, adil dan bijaksana. Tauke-tauke Cina dah mula puji dan condong pada Najib sekarang ni…

Malaysian Malaysia bantu rakyat India? Ni lawak apa ni? Tengok apa yang jadi pada Ramasamy, Timbalan Setiausaha DAP tu. Tengok apa jadi kat Kg Buah Pala. Bukan nak berat sebelah, tapi majoriti kaum India memang yakin dengan Gagasan 1Malaysia.

Tak payan bukti. Pergi tanya mereka sendiri. Hanya kaum India yang bekerja sebagai peguam saja yang kebanyakkannya sokong Pakatan Haram. Masalahnya, semua kaum India kerja peguam ke?

Jadi, apa istimewanya sampai nak paksa-paksa orang debat ni? Ikut suka Najib lah sama ada beliau nak debat atau tidak. Kalau terima, tak bererti tindakan itu betul. Dan kalau menolak, tak semestinya beliau bacul!

Tapi saya yakin, puak-puak Pakatan memang kata Najib bacul. Pada saya, Najib tidak bacul sebab beliau tahu apa yang beliau buat. Beliau bijak sebenarnya. Beliau bijak sebab tak layan langsung desakan debat tu.

Biar mereka menyalak sendirian, yang penting Najib terus kerja kuat untuk rakyat. Sebab tu saya kata Najib bijak. Sebab, hanya orang yang rasa dirinya pandai (tapi sebenarnya tak pakai akal) saja yang akan layak salakan pembangkang itu, kan? Heh!






43 Komen to Desakan Berdebat: Najib Bijak Terlalu Bijak Untuk Anwar…

  1. P164 says:

    PM x perlu berdebat. Anwar je yang suka cakap spt diaorang pling terror kt dunia ni. Habuk pn x da. Kaki bontot x layak berdebat dgn PM kte. kurangkan bercakap, kurangkan beban rakyat, dengar denyut nadi rakyat, insyallah BN akan terus kekal memerintah Malaysia…

  2. umnototok says:

    PM sesuai debat dengan yang ‘bermoral’
    setaraf.
    Ada orang setakat nakkan political mileage aje…..
    Baik PM uruskan hal-ehwal Negara lagi baik!! PRU13 perlu perhatian serius…
    SipuNai saja nak syaikokan PM biar terganggu momentum persiapan PRU13 tu!!!

    • bujuk says:

      agaknya siapakah yg. ‘moral setaraf’ dengan najib? boleh usul nama tak…

      • pandipory says:

        naby nick jizz ler ngok aka keramat hidup pas kelantik mali.. itu nick jizz banyak pandei cakap putar belit,tipu orang macam nuar juga.. lu itu pon tarak taw ka.. bodoh punya orang..hikhikhik

  3. StinGray says:

    Anwar Aljub ni NATO..No Action Talk Only..menang debat negara tergadai..apakejadahnya….

    debat dgn saiful dlm mahkamah kecut perut plak…kalau hebat sangat berbahas, Parlimen kan ada…baru kena sergah sikit dgn si KJ tu pun dah tercungap berok, ada hati nak debat dgn PM…

    sudah la Aljub, 1 dunia dah kenal lu punye ‘anu’ toksah nk tunjuk hero laa..buat malu islam dan malaysia jea…

  4. Moooohyideen says:

    Apa masalah kalau berdebat/berbahas???

    Abih tu kat Universiti, pesal buat pertandingan Berbahas antara U??

    • jebat says:

      mooo itu debat yg melibatkan pencetusan idea bukan pembohongan demi pembohongan fakta..ko nak samakan anwar aljub dgn student U? student U masih putih bersih..tak langgan pelacur,tak meliwat, tak berjanji kerajaan 16 sept..

      • Orang kampung says:

        jgn buang masa lebih baik dekati rakyat dari nak debat.kalau nak berdebat pasal ape ??? Moral??? Hubungan dgn Israel? pasal janji pilihanraya lalu???
        Paling penting buat kerja untuk rakyat bukan bila rakyat dapat sesuatu mengaku itu semua perjuangan kami,Ce cite apa kes tanah wakaf untuk masjid dah jadi hak CM co,itu lebih penting dari debat yg paling lama pun 2 jam lepas itu semua wakasil balik asal.

    • bangKano says:

      Perdebatan memang di ajaq kan sekolah jugak kat Universiti tujuan nya satu untuk melatih pelajar berpikiaq secaras rasional,logik & kritikal bukan nak tibai anal tu…bongok.

      Bila dah dewasa depa ni boleh jadi pemimpin,pemikir,sarjana yang hebat berpikiaq sama ada lisan ato tulisan. Bukan nya nak jadi peliwat,kaki torak kelentong orang bodo macam hang ni..!!

  5. jebat says:

    anwar begitu bongkak dan sombong mencabar najib berdebat. apakah layak seorang yg mempunyai masalah moral dan akidah berdebat? betulkan dulu parti sendiri dan jadikan ia model kpd parti lain,baru boleh mengajar perdana menteri cara tadbir urus sebuah negara..

  6. pasdaplaknat says:

    PM jangan berdebat dgn Anwar, ia satu kebohohan dan perangkap untuk menjatuhkan krediabiliti PM yg mulia darinya.

    Debat pemimpin tidak perlu kecuali melibatkan dasar2 yang dipersetujui.

    Dasar BN tidak bersetuju dgn Israel
    Dasar Anwar dan PR ialah menjaga Israel.
    Dasar PM UMNO menjaga umat Islam, mengikut lunas dan tertib fitrah.

    Dasar Anwar dan PR ialah perosak agama, mendukung sifat luar tabii, kebebasan ala-kafir yg jauh dr ruh Islam.

    Jadi debat dengan pendokong dasar songsang akan menjerumuskan kecelaruan pd rakyat jika si musuh (Nuar) itu bijak gunakan kata2 bahasa pemutar belit dlm masa terhad untuk tipu penonton.
    PM ada tgjwb dan kerja sibuk utk rakyat dan negara, Anwar hanya kerja untuk Israel, GAY LESBIAN dan pendokong2 kafir barat.

    PM bijak mentadbir negara, Anwar nk tdbir dirinya sendiri pun FAILED..kantoi bocor sana sini..

    so? what for? wasting time to deal with DIRTY SHIT GUY-ANWAR IBRAHIM!

  7. StinGray says:

    Di mana ada israel di situ ada Anwar..demikian lah hebatnya Anwar membodek Israel..

    Di mana ada pungkok di situ ada Anwar…demikian lah hebatnye belalai Anwar..

  8. ali says:

    Tak salah debat. Di negara negara demokrasi masa piliharaya selalu ada debat yang di tayang di TV eg Obama debat dengan McCain
    Memang semua orang tahu Najib tak pandai debat selalu pakai skrip sahaja bila buat speech.Orang UMNO sahaja yang tak tahu

  9. RAJA KONGKIAK says:

    Bila berlangsung debat 3 penjuru nanti antara dia,najib dan RPK..tunggu saja helah Nuar! Bila sampai saja time RPK nak soal, mesti akan berlaku OFF LINE..makna kata Nuar tak dapat dengar dan tengok hahahahahaha…tunggu saja laaaaaa…sama juga bila sampai giliran najib nak tunjai dia..akan berlaku lagi OFF LINE..haaaaaa

  10. StinGray says:

    kalau la debat tu jadi…mesti syarikat KY Jelly, condom berebut-rebut nk sponsor iklan..aku nk sponsor video panazzz dia jea…hang nk sponsor ape mooo???…karipap ke???

  11. Cayok says:

    Untuk menjaga maruah UMNO, DS Najib perlu sahut cabaran ini. Kita dah banyak kali kalah bila isu debat timbul. Kita kalah sebelum masuk gelanggang lagi. Apapun alasan yg kita beri seperti komen dan rencana di atas DS Najib perlu wajib masuk gelangang demi menjaga maruah UMNO dan dirinya sendiri.

  12. Parti Ajaran Sesat (PAS) says:

    Dulukan Anwar pernah challenge Najib berdebat?

    Tapi bila Najib warning Anwar yg dia sebagai PM boleh dapat segala maklumat mengenai Anwar yg dia mahukan, Anwar menukar challenge daripada berdebat kepada berdailog!

    Terbaru ni pulak bila Anwar tak sudah2 ajak Najib berdebat, kan Najib dah kata setuju dan bersedia untuk berdebat bukan sahaja dgn Anwar malahan dgn sesiapa sekali pun.

    Lepas tu tak dengar pun challenge Anwar ajak Najib berdebat?

  13. raplahjingaa says:

    Seorang Perdana Menteri nak berdebat dengan peliwat tegar ??????

    hmmmmm…..

    • carlosmontoya says:

      NAJIB TU TAKDE TELUR.. BERANI BUAT STATEMENT DEPAN TV3 DAN UTUSEKS WKAKAKAK..

      MACAM KAK JAT JUGO..BERANI SINSING BAJU DEPAN LEMBU-LEMBUNYA AJE WKAKAKAKAKAKA

  14. Bulan Empat says:

    PM perlu bedebat dgn Nuar ?? FOR WHat ??
    For whatever fu__ing reasons, who is Anwar to have debate with our PM, the highness.

    Kita tahu apa yang PM lakukan saban hari. Tapi kita tak tahu apa yang Anwar buat tiap hari selain dari turun naik lift cari doll, meeting dengan konco dia utk plan strategi tipu-bohong dan meliwat masa dia take break. That’s all yang Anwar buat.

    Kita tak rela tengok PM kita stoop that low hanya kerana ingin menyahut seruan seorang manusia kotor.

    OHHH NO, No, Shit man !!!!!!!

  15. Bulan Empat says:

    Orang sibok pasal debat, kau tak abis abis dgn copy paste.

    Tanah sana tanah sini, tengkorak kau.

  16. Jokiden says:

    Kesimpulan debat-debat di atas ialah

    Mampus kau Nuar… The end of you..elok benolah buat persiapan untuk menetap di New York tu..

  17. tony gunawan says:

    pengecut tetap pengecut !

    • selamber says:

      Anwar..hehe

    • pasdaplaknat says:

      Yaa mmg Anwar pengecut..bacul..baru ko tahu ke Tonik Macai?
      SI penegcut itu suke guna perisai rakyat utk selamatkan dirinya.. balun maksiat haram sana sini tp satu report polis pun haram tk buat..

      si celaka ni hanya tunggu masa untuk tumbang.. xperlu Najib buat apa2 konspirasi krn si celaka Nuar ini semakin down popularitinya dr kalangan Pakatan sndiri..

      Nuar Celaka sdg buat roadshow skrg.. ramai yg pergi tp bkn sokong tp nk tgk gaya peliwat bercakap di pentas.. hahaha..hodoh!

    • bangKano says:

      Memang teloq Anwaq dah nampak kecut la ni tapi batang peliaq dia besaq bengkok macam belalai…kan itu pengecut nama nya apa…??

  18. umnototok says:

    ABAIkan saja!!!

  19. terbit fajar says:

    APA salah dengan debat.. Ye apa salah dengan berdebat. Debat OK.

    Tapi soal nya apa perlu PM berdebat ??Fee sangat ke PM, tak ada kerja sangat ke PM, tidor kuat ke PM.

    Suruh berdebat pulak dengan Anwar. OHH shit custard man !! Sorry what I mean is Anwar is nothing more than a bastard.

    So, all my wise friends, jangan jadi HAiwan berteknologi. Jadilah manusia yang berbudi tinggi.

    • pasdaplaknat says:

      YES..itu soalnya.. anwar mmg FREE byk msa, sbb tu sempat lagi celah2 layan twiter mlm2 tibe2 ‘outstation’ pergi kondo mana ntah layan nafsu dia…
      belum kira lg berapa byk FREE time Nuar ulang alik ke Bangkok.. lebih sibukh dr ahli korporat.. dia keluar 3 hari cmm Tabligh ke?

      Kotor punya Anwar Ibrahim!

  20. Invesiblemen A Mahdi says:

    Bung Anuar B. Ibrahim ada persuruhjaya Dajjal Laknatullah. Dengan sokongan bala tentera Dajjal akan cuba sedaya upaya untuk menjatuhkan Kerjaan Islam Malaysia yg masih belum kawal dan bebas.

  21. melayu_islam says:

    kalau da takut..seribu alasan dibuatnye…

  22. pasdaplaknat says:

    Area Penang skrg Nuar sebok buat road tour.. dgn slogan BERSIHKAN MALAYSIA??

    kah..kah..kah geli hati dgn slogan tu.. byk jg lembu2 PR yg terliur..

    sblm ckp bab bersih..BERSIHKAN lah diri KO DULU ANWAR weii..malu2..

  23. kura kura says:

    Penakut punya PM

  24. BRO says:

    Aku tak paham betoi laa dengan manusia zaman sekarang…belum ape2 dah melatah..bio laa najib berdebat dgn nuar..nanti kalo najib terer,dierlaa jaguh debat…masing2 ader otak,akal pikiran kurniaan tuhan…masing2 bole menilai fakta ataupon auta

Leave a Reply