Menu Utama

Tangan Ghaib Mana Pulak Yang Masuk Campur Ni?

Hari ini penulis langsung tidak ada semangat untuk menyiapkan tugasan-tugasan yang telah diberikan, semuanya gara-gara mendengar berita yang seorang peliwat dibebaskan oleh mahkamah atas alasan mahkamah tidak yakin bukti DNA yang dijumpai di rektum pengadu tidak diusik.

Walhal pada Mei lepas, hakim sama juga yang mengatakan ‘tidak ada sebab untuk menolak bukti-bukti yang diberikan pendakwa (termasuk bukti DNA)’, bila membuat keputusan supaya tertuduh membela diri.

Jadi penulis sedikit tertanya tanya, tangan ghaib mana pula yang masuk campur dalam keputusan hakim kali ini sebab bila dilihat dari cara hakim membacakan keputusan pun, ada banyak keraguan yang timbul dari situ.  Hakim dilaporkan memulakan sesi dengan membaca keputusan, tidak sampai 10 minit, sebelum meninggalkan kamar mahkamah.

Ini pun bukan keadaan biasa, bila hakim akan baca penemuan dan fakta-fakta kes sebelum membacakan keputusan sedangkan yang ini, baca keputusan dan terus blah.

Apa sebenarnya terjadi?

Sepanjang perbicaraan, peguam bela langsung tidak mempersoal kehadiran DNA milik tertuduh di dalam rektum pengadu.  Yang dipersoalkan ialah cara pengambilan, prosedur dan sebagainya yang berkaitan.  Diakhir penggulungan, memang salah seorang peguam bela tertuduh, Ram Karpal ada membangkitkan soal air mani diletak dibahagian tersebut, tapi itu hanya kenyataan tanpa ada apa-apa bukti menyusul.

Sebaliknya yang dipersoalkan peguam ialah seksyen dimana kesalahan yang dituduh dan hakikat bahawa kejadian liwat itu berlaku suka sama suka.  Itu saja sudah bukti jelas bahawa pembelaan tidak langsung mempersoalkan kehadiran air mani tersebut, bagaimana pulak hakim kata sebaliknya?

Tambah lagi bila tertuduh memberikan kenyataan dari kandang orang salah, dimana dia tidak perlu bersumpah dan disoal oleh pendakwaraya, kalau dalam keadaan biasa ni, 100% tertuduh akan didapati bersalah, tapi dalam kes ini pelik!!

Kebaikannya, ini memang bukti kerajaan tak masuk campur mahupun berkonspirasi dalam kes berprofil tinggi sedemikian tapi puak-puak ini cukup pandai mengelat, apa cara dan usaha akan digunakan untuk menutup segala keterlanjuran dan tuduhan yang pernah dibuat mengenai konon ada konspirasi dan sebagainya.



« (Previous News)



93 Komen to Tangan Ghaib Mana Pulak Yang Masuk Campur Ni?

  1. Abdul Haq says:

    Tunduklah kpd HUkum Hudud Allah SWT, dah tak cukup saksi, bebaskanlah!! Kalau kamu lah ornag yang dituduh, kamu suka tak Hukum Hudud? Allah SWT bukan suka kita dihukum tapi nak kita taubat!! Cukuplah kehinaan yang ditimpakan Allah SWT kepada orang ngaku islam yang merendahkan Hukum Allah SWT.

  2. politikar says:

    bodek sikit2 cukuplah bro ….. orang tak sokong anwar lagi dah bebas kaa penjaraa kaa sama saja anwar gila kuasa ….laa ada isu hasan ali yang umno kena fokuskan

    • BudakPilah says:

      Lileks bro..Itu tanda Najib Bijak..Kalau sumbat Anwar PR dapat undi kesian..Yang Pasti PR tengah tuggu nak runtuh..Lepas ni tegok jer..PR bergaduh pun BN bertelagah Umno bergaduh Yang perintah …Siapa ??Cuba Teka

      • sungai siput says:

        DAP perintah, percaya tak………….

        kalau tak pecayo, poie belajar cai politik kat si menanti…kek buyau tu banyak orang pandai politik

  3. C1 says:

    hehehe…anwar dengan najib saja jer play the game.. nak entertain rakyat malaysia… baru ceria malaysia ni… bukan huru hara macam kat arab tu pun…

    observe jer dah la..
    yang penting semabahyang 5 waktu jangan tinggal.

    • cacai says:

      he2…nuar kene tumbok tu pun game madey ngan najib gak ke..sampai lebam mata kene tumbok rahim no??? game mcm psp , xbox… atau nintendo

  4. bangKano says:

    Pada pendapat aku ni semua ada la satu pemainan/game di mola kan yang di dulu kan oleh puak puak taksub Anwar. jadi hakim beri tali supaya puak puak ni puas hati kata penghakiman tak berat sebelah. Ni baru betoi demokrasi tulen depa kata. Aku kata lagu tu sebab penghujahan hakim begitu rengkas,longgaq & dangkal menghurai kan fakta. Nampak sangat hakim ni berlagak bodo supaya orang lain bahagia. Cara lagu ni huru hara yang di cetuih kan oleh depa tak ujud lagi semua aman la ni. Mana mungkin hakim beri hujah rengkas dan tak lojik akai alasan pembebasan Anwaq. Kita tunggu pendakwaraya buat rayuan mesti keputusan akan jadi sebalik nya.

    Yang kedua aku dok agak hakim ni dah kena pengaruh,ugutan & imbalan dari pihak luaq ia itu AS melalui CIA. Ajen CIA mungkin dah temui hakim jangan buat keputusan meyebelahi mangsa liwat. Kalo hakim enggan terima lah akibat nya. Ni la kaedah yang di main kan oleh CIA di negara Amerika Latin seperi El Salvador,Panama,Nicaragua dll untuk menjatuh kan pemimpin pilihan rakyat secara demokrasi dan yang tak mesra ngan blok barat. Depa penaik kan pemimpin puak kiri yang menyokong dasaq pasaran bebas & globalisasi memiskin lagi rakyat marhain tajaan AS.

    Di ataih tu cuma teori aku jerr mungkin betoi 50%/ Aku beri pendapat bukan menuduh pada pihak bekaitan. Ni kan negara demokrasi semua warga berhak mengeluar kan pendapat masing masing. Aku yakin hakim dah buat keputusan demi negara & rakyat Malaysia supaya adil.saksama & aman damai semua keadaan tak dak kacau bilau. Hanya Allah Maha Mengetahui….!!!!

  5. yeop says:

    najib betul2 anak jantan..lawan anwar secara berdepan..tak payah nak sumbat2 dlm penjara..biar anwar mereput di luar penjara..itu lebih bagus..

  6. Darth Anwar says:

    Kalau pembangkang kalah di mahkamah, pembangkang kata: “Mahkamah terikat”

    Kalau kerajaan kalah di mahkamah, kerajaan kata: “Kita terima keputusan mahkamah dengan hati terbuka”

    Sebelum ini saya memang terasa seperti ada suatu hidden deal antara Najib dan Anwar. Ala-ala deal antara Pak Lah dan Anwar yang membawa kepada pembebasannya pada 2004. Saya sudah lupa pada insiden mana yang saya mula terasa gerak hati tersebut, tapi saya ada risik-risik kawan-kawan lama yang terlibat dengan SB dan mereka kata: “Deal-nya, kalau Anwar bebas, PKR mesti kalah dalam PRU13”. Itu saja jawap mereka.

    Kita lihat selepas ini kalau pendakwaraya tidak bercadang untuk merayu keputusan, maka saya yakin 95% memang ada hidden deal tersebut.

    Apa-apa pun, saya serahkan semua kepada kebijaksanaan Najib. Setakat ini saya tidak nampak kesilapannya dalam strategi – kecuali masalah dengan isterinya. Jangan sampai jadi macam Pak Lah yang melepaskan Anwar kemudian kena gigit balik.

    Juga saya lihat Najib mahu orang-orang UMNO terus bekerja keras untuk PRU13. Kalau Anwar dipenjara, orang UMNO akan rasa selesa dan orang-orang atas pagar akan terus beranggapan BN akan terus menang. Kalau dua kumpulan ini leka, maka kemungkinan untuk BN kalah lebih besar.

    Oleh itu, orang-orang UMNO kena kerja untuk pilihanraya. Orang-orang atas pagar jangan ingat politik tidak melibatkan anda semua.

    Hukuman liwat Anwar boleh terlepas sebab tidak cukup bukti. Adakah cukup bukti untuk dia layak jadi PM? Anda tentukan.

  7. bujuk says:

    Alhamdulillah…
    Cerita HA mungkin akan tenggelam dengan dengan berita terbaru ni. Pada penulis, kami sebenarnya dah hilang percaya bila HAKIM terima kes ni walaupun jelas bukti DNA telah diusik. Sebab barang yg. telah diusik tak memberi makna walaupun benar. Sebab tu bila berlaku pembunuhan, kecurian dan sebagainya.. pihak polis akan sita kawasan tersebut supaya tidak diganggu. Kalau ada pisau, pistol dan sebagainya, tapi kalau dah disentuh oleh orang lain maka bukti tersebut tak boleh diterima pakai dalam mahkamah.
    Bagus juga Adamyan jadi lemah… kurang sikit adu-domba.

    • bluekang says:

      apa punya bodoh komen ni…kalau nak cari kebenaran (itupun kalau lah) aku suggest kau suscribe crime and investigation channel kat astro tu..tengok betul2..and then evaluate cerita yg kau tulis atas tu betul ke tak..jgn main tulis je.. aku yakin sebenarnya di dengar dari mulut lonkang/penipu puak2 hang..

  8. sungai siput says:

    ” Kebaikannya, ini memang bukti kerajaan tak masuk campur mahupun berkonspirasi dalam kes berprofil tinggi sedemikian tapi puak-puak ini cukup pandai mengelat, apa cara dan usaha akan digunakan untuk menutup segala keterlanjuran dan tuduhan yang pernah dibuat mengenai konon ada konspirasi dan sebagainya.”

    BENARKAH WAHAI ADAMYAN ????????

    orang2 UMNO lebih pandai sebenarnya dari segi perang psikologi dari orang2 PR….

    saya suka kata kan disini janganlah kerana mahukan populariti dan melihat rakyat mula memberi sokongan terhadap BN sedikit , yang bersalah di lepaskan, yang teraniaya terseksa jadi nya….

    kata kan lah saya berada di pihak pembangkang….. ini adalah kata2 saya kepada para pengundi dan juga perang psikologi yang akan saya guna pakai

    1. Anwar ibrahim bebas, 2 kali anwar di bicarakan , terbukti anwar tidak melakukan liwat dan di bebaskan oleh mahkamah….. tengok wahai2 kawan2 ku bertapa zalim nya kerajaan yang memerintah menuduh DSAI dengan tuduhan yang keji

    macam mana dengan kedudukan anwar semasa menjadi timbalan perdana menteri di lucutkan dengan sewenang2 nya dahulu, perlukah tuan2 puan2 hendak memberi undi kepada BN lagi?

    itu videoyg anwar yang main dengan pelacur cina tu semua tipu, kalau betul dah lama dia orang bawak ke mahkamah, tapi BN tarak bawak sebab confirm bung nuar menang punye lah, itu semua fitnah tuan/puan, fitnah BN/UMNO

    ……………

    tengok arifin jaka, meninggal dunia dalam keadaan yang daif, lihat Allah bersama orang yang benar(DSAI lah), jadi tuan/puan mesti menyokong penuh DSAI ini…

    saiful dah kena sumpah laknat….

    …………………..

    yang pasti BN confirm lungkup PRU 13 nanti…

    syabas DSAI, HADI, LGE… bukti kan anda benar2 menjaga kedaulatan islam

    bodoh punya najib….

    sia2 sahaja jadi PM

    satu persoalan cepu gangsa saya kepada NAJIB dan HISYAMMUDIN aka BAPOK JALANAN dan juga kepada saudara Adamyan

    sekiranya benar pihak kerajaan tidak masuk campu dalam keputusan DSAI hari ini…

    1. kenapa benarkan kan orang PR berhimpun di luar mahkamah seolah olah keputusan telah pun di buat dan di persetujui, kan boleh jadi riot kalau keputusan anwar bersalah dalam tuduhan liwat, keselamatan dan ketenteraman awam tiada kompromi. kenapa kerajaan benarkan PR berhimpun>?????? sebenarnya kerajaan telah pun membuat keputusan kes DSAI dan konon nya kerajaan tidak masuk campur dalam perundangan/kehakiman negara…. politikal milage yang sangat murah

    bukti nya gambar azimin dengan berbincang dengan ketua polis KL , benarkah Hisyam bapok dengan najib tidak tahu perjumpaan tersebut?????

    saya dan semua ahli2 UMNOdi kawasan kami fikir pada hari ini 9/01/2012

    adalah hari keramat di mana BN/UMNO tidak lagi relevan dan tidak lagi layak memerintah malaysia, kerana pemimpin UMNO sangat lemah

    tiada apa yang perlu pemimpin UMNO risau kan pada hemat kami, sebab 7 keturunan pemimpin UMNO tak akan jadi bangsat dan di hina, itu bagi pendapat pemimpin UMNO sahaja

    JANGAN LUPA SEKIRA NYA ALLAH SWT MENGATAKAN TERBANGSAT NYA 7 KETURUNAN PEMIMPIN UMNO , TAKDE SIAPA YANG DAPAT MENGHALANG…..

    kami nak dengar statment najib dengan penasihat pondan najib Hisyammudin

    tak betul gaya , kami akan tinggal kan UMNO ramai2

    ingat lagi satu kepada pembaca yang setia pada UMNO yang lain

    salah lagi satu cara/teknik lain kita nak martabatkan orang melayu,kita kena swing undi 300% pada PAS

    sebab apa saya kata macam tu, bila PAS domiman/kuat/ramai melayu sokong, DAP dengan PKR nak tak nak kena tunduk dengan PAS

    ini politik, politik untuk survival orang2 melayu dan anak2 kita, kita kena cerdik

    wallah’hualam

    • sungai klang says:

      pas yang hukum ahli sendiri yang nak jaga akidah tu ke? pas yang kata takda negara isle dalam Al-Quran tu ke? pas yang kata hudud takda dalam perlembagaan parti tu? Toksah cerita lebat la sungai siput, mentaliti ko tak sampai ke mana.

      video tu bukan datang dari umno oi samdol, itu si eskay, kawan baik anwar sendiri yang bongkarkan. apa la bengap ko ni sungai siput. saiful bukhari tu pun coffee-boy anwar, bukan coffee-boy umno. memang mentaliti ko takda critical thinking.

    • insan kerdil lagi hina says:

      ko nie org Islam ker? knapa ko kta LGE tu jga kdaulatan Islam?? apa yng dia buat pda Islam.. dia dh msuk Islam ke?? knapa ak xtahu plak… lg 1, klau ko bnci n mluat gler ngan UMNO tu, jgn kje krajaan, jagn antr ank gi skolah keb, jgn g hsptal n klnk krjaan.. nnt jtuh mruah ko sbgai anti krajaan.. bgus ko skong anwar tu.. sbb dia angrah Tuhan kn??

  9. mat jusoh says:

    macam mana dengan saiful.. takkan terlepas macam tu saja

  10. Bulan Empat says:

    Tersabit atau terlepas nya Anwar bukan menjadi kayu pengukur untuk pemerintah meneruskan agenda baik dan berguna utk penghidupan rakyat dan masa depan negara.

    Bagi penyokong Umno kita percaya jika Anwar disabit pagi tadi , tak ada celebration dikhususkan untuk verdict itu.

    Sebaliknya jika Anwar guilty kita bolih expect kekacauan akan berlaku yang pasti dicetuskan olih segelintir pengikutnya. Mereka pasti telah rancang semua ini dari awal.

    Sejauh mana Anwar bolih pergi selepas ini tak ada siapa yang dapat jangka. Yang pasti kita akan terus dibosankan dgn politiking yang kurang memberi menafaat pada kehidupan seharian kita.

    • sungai siput says:

      saudara bulan empat

      jadi kenapa pihak polis benarkan perhimpunan diadakan di hadapan mahkamah??

      apakah pihak polis sebegitu lemah tidak dapat berfikir bakal berlakunya kekecauan seperti saudara nyatakan….

      apakah pihak polis sembrono dalam membuat keputusan kebenaran berhimpun tanpa mesyuarat terlebih dahulu dengan hisyam pondan?

      maaf lah saya katakan di sini, keputusan nya sudah di tentukan….sebelum hari ini…

      pihak polis pun tahu… PONDAN pun tahu,

      sedikit taktik politik murahan untuk mengembirakan penyokong PR, maka adakah benar penyokong PR yang 50-50 akan menyokong najib???? tidak sama sekali

      bagi pemimpin2 UMNO yang kaya raya mungkin fikir 7 keturunan mereka tak habis makan dan tak kan jadi bangsat kalau terjadi apa-apa pada kuasa melayu sedia ada

      tapi pemimpin UMNO lupa, hina dan bangsat nya mahluk di muka bumi di tentukan oleh ALLAH azawajala

      saya sedang mecari formula bagaimanakah supaya melayu kekal berkuasa di bumi ini???

      buat masa ini yang ada dalam benak saya, kena benar2 dominan kan PAS, itu sahaja

      • Bulan Empat says:

        Apakah perlu mengumpul pengikut untuk berhimpun dikawasan mahkamah semata mata untuk menanti satu verdict dari mahkamah. Sedangkan verdict masih berstatus limbo sama ada positif atau negatif. Tujuannya untuk show power. Show power diatas kebolihan mereka memprotest.

        Adalah kurang tepat mengatakan Pak Lah membebaskan Anwar dan Najib kata I will follow. Ini kerana Pak Lah memang dalam kedudukan membolihkan dia guna budi bicara sedangkan Najib tidak. Jika setelah terpenjaranya Anwar kerana telah meliwat saiful dan Najib campur tangan selepas itu untuk memendikkan hukuman, nampak lah budi bicara Najib disitu.

        Berbalik tentang niat buat huru hara, yang jelasnya YE, memang mereka berniat untuk membuat huru hara. Dari mana datangnya bahan letupan homemade yang meletup? Kita tak rasa lojik polis tanam atau Umno pasang perangkap. walau pun ini bakal menjadi modal dakwaan gerombolan perusuh itu.

        • Bulan Empat says:

          Akta membenarkan perhimpunan aman sudah pun diluluskan. Maka kebenaran polis untuk perhimpunan ini adalah kesinambungan dari akta yang diluluskan diparlimen baru baru ini. Ternyata kerajaan tidak menampakkan takut pada bayang bayang sendiri.

          • Bulan Empat says:

            Melayu akan terus terbagi dalam beberapa puak. Tiada penyatuan selagi ada melayu yang objectif nya cuma satu iaini untuk jadi No. 1 negara.

            Kononnya untuk membersih yang kotor, untuk membenteras rasuah. Bolih ke ? Rasuah tidak pernah menjadi polisi Umno. Tetapi pembenterasan adalah sukar kerana amalan ini sudah jadi way of life. Dipihak pembangkang harus menjawab apa yang berlaku pada Beng Hock. Siapa Beng Hock dan apa jadi dengan Beng Hock. Ini juga bukan polisi pembangkang menggalak kan Beng Hock melakukan apa yang telah dia lakukan yang membawa kepada terjun nya dia hingga mati. Atau pun diterjunkan, itu tak penting lagi.

          • Bulan Empat says:

            Rasuah tetap akan berlaku selagi wujud willing giver & willing taker. Contoh willing giver… anda ditahan polis kerana bawak 180KM/hr di h/way Kesas. Polis menahan dengan buku saman ditangan nya. Anda bolih memilih utuk membayar kompaun overspeeding RM300 atau RM50.00 untuk settle. Sebagai businessman besar anda bolih bayar RM200.00 pun utuk mengelak disaman. Ini kerana anda sebenarnya rugi lebih dari RM300 jika memilih utk disaman. Perjalanan, menunggu dan Q untuk bayar saman akan merugikan anda lebih banyak, sebagai business figure. Untuk hadir dimahkamah apatah lagi.

            Kerajaan tak bolih berbuat apa apa kerana ini adalah sikap. Rasuah sebegini akan hanya berhenti jika semua pak polis yang mintak settle dilapurkan SPRM. Tapi sebagai business fig anda tak kuasa buat ini semua. Anda tak ada masa untuk ke SPRM. Anda banyak fulus, anda have no problem.

            So, rasuah akan berterusan.

          • bujuk says:

            Rasuah ni.. bapa borek, anak rentek. Bapa kencing berdiri, anak kencing berlari. Siapa yg. rakyat ikut kalau bukan pemimpin. Kalau pemimpin tunjuk tauladan yg. baik, pasti majoriti rakyat juga baik. Tapi kalau deretan rasuah PKFZ, NFC, Bangunan runtuh, stadium runtuh, MRR2 retak, parlimen bocor… hui banyak kalau nak d senaraikan. Sekolah agama pulak d berhentikan bantuan (zaman TunM). Tak boleh tazkirah d masjid dan surau, habis siapa nak di salahkan?

  11. Moooohyideen says:

    In the first place kalau follow kes ni betul2, Hakim patut dah lama buang kes ni..itu kalau follow prosiding ler..kalau follow Utusex..lain la pulak…

    • Shah says:

      Anwar memang kuat main bontot. Nanti Anwar main bontot adik kau baru kau menyesal seribu kali

    • wmwi says:

      mengapa begitu Mooooohideeeeen? tolong beri justifikasi. setakat temberang fakta kosong orang gila lembu gila sahrizat pun boleh berkata begitu

      pembaca lain dan aku sama mahu tahu apa justifikasi oleh Mr Justice mooooooooohidennnnnnn ni.

  12. hjzaenal says:

    Keputusan kes Anwar semua ini sudah ditentukan oleh Allah SWT. Kita mesti mempercayai qada dan qadar. Kita kena terima. Terpulang pihak DPP untuk merayu, kalau ada fakta yang kuat mengatakan hakim tersilap buat keputusan ayuh, DPP buat rayuan kemahkamah persekutuan. Jangan ‘pesalah’ dibiarkan begitu saja. Apa yg. merunsingkan warga KL adalah cara pihak berkuasa handle isu kempen 901 bebaskan Anwar. Pihak berkuasa terlampau ‘beri muka’ pada penyokong Anwar, sampai dibenarkan buat demo diperkarangan mahkamah. Apa ni? Malaysia dah jadi macam Mesir atau Libya atau Syria ke? Nampak macam kerajaan terlalu takut dan lemah dgn. Anwar hingga sanggup ‘mencium kaki Anwar’, Apakah kerana takut kalah p/raya ke13 nanti, andai tak dibenarkan mereka ini berdemo? Takkan Anwar ‘seorang saja’ kerajaan tak boleh handle, apa yg. hebat sangatkah Anwar tu? Kerajaan mesti tegas untuk memelihara keselesaan lebih 2 juta warga KL dari melayan ‘segelintir hampeh’ ini dan mereka ni bukannya ramai sangat, temberang saja. Kebanyakan pendemo ni tak bekerja dan kerjanya berdemo bila dibagi upah sikit. Kerajaan MESTI-MESTI mengambil berat hal ini kerana banyak menyusahkan majoriti warga kota, kerana traffic jam yg. kronik dan macam-macam kesusahan lagi. Kami dah bosan dgn kerja bodoh ini. Mana Menteri KDN, senyap seribu bahasa, macam takda —– saja. Apa dah jadi kat Menteri KDN, masih buat tesis bagaimana nak handle ‘hampeh-hampeh ni’? Menteri yg. tak berkenaan pula yang banyak bersuara sedangkan Menteri KDN bisu. Syabas YB Dr.Zahid, YB Ibrahim Ali, YB Zul Nordin dll.

    Kami dah pilih dan sokong kerajaan sekarang ini, oleh itu tolonglah kami handle perkara ‘remeh temeh’ ini, hentikan semua ini, kalau tak boleh nak handle jugak untuk cegah ‘hampeh-hampeh berkarat ni’ kami akan buat perubahan pada next election nanti. Menteri KDN kena bangun dari tidur, lihat contoh Dr.Mahathir masa jadi Menteri KDN dulu……bekerjalah sebelum anda dikerjakan…..!

  13. C4 says:

    tak apa …. bagi penulis artikel ini jadi hakim lah….

    • P164 says:

      Keputusan hakim dan mahkhmah adalah telus dan berdasarkan bukti. kalau ikut hukum hudud pas pn aku rasa kes langsung x da. Kte tunggulh PRU x lama lgi. Game plan sape yang paling bagus dan terus mentadbir malaysia.

  14. C4 says:

    KUALA LUMPUR 9 Jan. – Tiga letupan berlaku berhampiran Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini selepas Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memberi keputusan kes liwat melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini, mengakibatkan tiga orang awam cedera.

    Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh ketika dihubungi mengesahkan kejadian tiga letupan itu dan menyebabkan tiga orang awam tercedera dan beberapa kerosakan awam.

    “Kita masih menyiasat kejadian itu,” katanya.

    Dalam letupan pertama pada 10.40 pagi dipercayai bahan letupan buatan sendiri menggunakan bebola besi diletakkan di dalam kon, berdekatan lampu isyarat laluan masuk ke kawasan kompleks mahkamah.

    Letupan itu menyebabkan sebuah kereta polis Perodua Kembara rosak serta dua lelaki cedera ringan pada bahagian muka.

    Letupan kedua berlaku 10 minit kemudian berhampiran pencawang Tenaga Nasional Berhad (TNB), bersebelahan pusat penjaja Selera Duta dan seorang lelaki yang berada berdekatan cedera di tangan.

    Letupan ketiga berlaku pada 10.55 pagi berhampiran kompleks kerajaan di Jalan Duta menyebabkan orang ramai gempar dan bertempiaran lari.

    Polis berkata, semua mangsa telah dibawa ke klinik berdekatan untuk rawatan. – BERNAMA

    SUDAH TENTU DIDALANGI OLEH PARTI PEMBANGKANG ………

  15. C4 says:

    Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusuf Zainal Abiden, yang mengendalikan pendakwaan kes perbicaraan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, hari ini memaklumkan, mereka belum memutuskan sama ada akan membuat rayuan terhadap keputusan pembebasan Anwar kerana mempunyai tempoh 10 hari untuk berbuat demikian.

    Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di sini hari melepas dan membebaskan Ketua Pembangkang itu daripada tuduhan meliwat bekas pembantu peribadi beliau, Mohd Saiful Bukhari Azlan atas alasan tiada keterangan yang menyokong keterangan mangsa.

    PENDAKWA AKAN MERUJUK KEPADA MAK MAH DULU KOT …..

  16. MenantuOrgFelda says:

    aku nampak, anwar yang lepas menjubor, UMNO yang makin wangi..pasai apa? pasai kempen bagai nak rak sana zalin sini kejam, sana koonspirasi, sini tak adil dan apa segala…alih-alih, lepas..langsung mmulut tutup, bukak cerita lain..lupalah yang konspirasi, tak adil dan apa yang lain tu

  17. C4 says:

    kalau anwar nak menutuh pun …tak kan dia nak kat pungguk saifol….. apa hebat nya pungguk saifol tu ….

    kalau aku ada duit …. macam anwar ibrahim… tak kebulur aku … lobang jubor saifol tu …..

    lebih baik aku bayar duit cari lobang jubur lain yang best lagi….

  18. tukul says:

    rasanya dlm mahkamah rayuan nanti anwar boleh di soal dan ditanya oleh peguam pendakwa..agaknya lah aku bukan pandai sangat dlm bab LAW nie.

  19. tony gunawan says:

    petikan di atas sudah membuktikan sistem kehakiman malaysia adalah di bawah kawalan BN!rupa-rupa kalian kunco-kunco umno pun sudah tahu perkara tetapi sentiasa berpura-pura bahawa sistem kehakiman adalah telus dan saksama!HIPOKRIT PUNYA KUNCO-KUNCO UMNO!

  20. penyokongketuanan says:

    apa pun, UMNO mesti teruskan perjuangan supaya negara kita tidak diperintah oleh peliwat, penzina dan penipu tu. Kalau undi Pas macam saranan sungai siput , samalah macam hidangkan pemerintahan negara pada DAP keparat dan peliwat tu.

    • P164 says:

      Hanya umno yang mamapu dan layak memimpim malaysia tercinta. Cukup berpengalaman dan mempunyai ramai pemimpin yang berkaliber. Harap2 Dr Hassan ALi join UMNO….

      • sungai siput says:

        orang macam kau memang layak jadi pemimpin UMNO sebab niat kau hendak membela melayu islam

        tapi adakah pemimpin UMNO berfikiran macam kau?

        percayalah, keputusan mahkamah hari ini adalah keputusan yang memberi kelebihan hampir 98% rata dari sudut political milage kepada PR

        kalau aku di tempat PKR atau PAS , aku ada beribu cara perang saraf untuk pengundi2 mengundi PR dan menolak UMNO/BN pada pru13 nanti

      • Shah says:

        Kehendak Allah swt. UMNO tetap UMNO dan akan memerintah Malaysia.

        • C4 says:

          apa pun …. yg penting islam memerintah malaysia ….

          • sungai siput says:

            bro UMNO ni pun islam jugak bro

            PAS pun islam jugak bro

            bagi aku kalau nak berpolitik biarlah untung nya dapat kat orang melayu islam kita

            semnjak pak lah dengan najib ni naik, banyak keuntungan pegi kat sepet tu

            sama gak macam PR merintah, yang untung sepet2 tu gak sebab bung nuar punya chai

            pasal tu aku kata swing betul2 undi pada PAS,bagi PAS dominan betul2

            selagi ianya menguntungkan orang melayu kita

          • jebon sial says:

            aku tak nampak pun Islam pekak tuli mcm ko nak perintah negara…ade akai letak kat bontot…

        • sungai siput says:

          usaha kita kurang, kerja UMNO/BN pun nampak kurang cerdik

          soalan cepu gangsa untuk kau….

          kenapa Allah azawajalla membiarkan Iraq di kotak katik kan oleh amerika dan yahudi????

          kenapa Allah azawajalla membenarkan orang2 kafir yang berusaha dan belajar sungguh2 hingga jadi doktor????

          kenapa tidak di tahan sahaja?????

          aku pun suka UMNO merintah nagara ni, tapi aku nampak usaha dan strategi pemimpin atas longgar lagi lemah

          • penyokongketuanan says:

            kenapa di Iran Syiah, di Pakistan Abu Hanifah, Saudi Wahhabi, Asia Tenggara Syafiee? Kita mesti yakin bahawa kita betul dan terus memperjuangkan nasib orang Melayu Islam, tak kira cara apa sekalipun, dan jangan biarkan pemerintahan negara jatuh ke tangan Parti pelbagai bangsa, nanti kita akan dipijak oleh kaum lain yang terbukti lebih dominan. Sudah pun terjadi pada Indian di Amerika dan Amerika Selatan, Eskimo di Alaska.Maori di New Zealand. JANGAN MELAYU TERPINGGIR DI BUMI SENDIRI.

      • C4 says:

        dia kan join UMNO jadi macam nakie ….

    • sungai siput says:

      kita dominan kan PAS…
      what say u….

      orang nak berpolitik , kau pun nak berpolitik…. tapi politik setakat nak berentak cakap ,akal tak nak pakai pun tak guna bro

      dominan kan pas, orang melayu kena benar2 swing kat PAS, baru PAS ada kuasa

      cuba lah kau pikir berapa ramai orang melayu yang mula fikir anwar tak bersalah?? walau pun hakikat nya kita tahu anwar macam mana….

      setakat video pelacur cina tu semua jadi tak laku lagi dah bila keputusan mahkamah kata bung nuar tak salah hari ni

      apa yang DS najib chai politik ni….? setakat takut dengar cerita pembangkang , di lepas kan nuar,

      takde undi kesian pada pengundi sebenarnya….

      aku tak mintak UMNO bungkus, tapi kalau macam ni lah gaya politik pemimpin atas UMNO, silap hari bulan bungkus UMNO bro PRU13 ni

      tapi aku percaya, kalau Allah azawajalla berkehendak kan PR berkuasa, maka berkuasa lah PR, takde sapa boleh halang

      begitu juga sebalik nya dengan UMNO/BN

      • insan kerdil lagi hina says:

        mcm na nk dominan pd pas klau mereka lbih snang ikt tlunjuk DAP tu.. klau Pas nie sorang2, grenti ak pngkah mraka.. tp mslahnya skang dia orang dh jd byang2 Dap n Pkr 2.. ko tgok la isu judi 2.. yoyo o je ckap xbg kbnaran tp lpas Dap grtak, trus diam.. klau diaorang xptuh pd Dap, dh lme ak supprt Pas nie..

      • penyokongketuanan says:

        PAS pun dah lari dari perjuangan, tunduk kepada tekanan Cina dan Peliwat. Yang perjuangkan agama pun dah dipecat. Dalam BN memang UMNO dan orang Melayu yang dominan, sudah terbukti sejak 54 tahun memerintah. Dalam PR orang Cina melalui DAP yang dominan. Hampir sahaja dapat memerintah Perak, cuma Istana Perak yang selamatkan kita. Macam mana nak beri pada PR dan perjudikan nasib Melayu pada ihsan LKS, yang pernah melaungkan “malay si” (Melayu Mati!) pada 11 Mei 1969. Masih orang yang sama dalam DAP.

  21. Gullit says:

    hebat anwar…. suka sama suka….

  22. Azhar says:

    “If your enemy is secure at all points, be prepared for him. If he is in superior strength, evade him. If your opponent is temperamental, seek to irritate him. Pretend to be weak, that he may grow arrogant. If he is taking his ease, give him no rest. If his forces are united, separate them. If sovereign and subject are in accord, put division between them. Attack him where he is unprepared, appear where you are not expected.”
    ― Sun Tzu

  23. man on da street says:

    When there is an important political event in the country to guide and pacify his followers, the boss, “the boss” chooses to be in a lesser event overseas!Third world that is!So the deputy gets the brunt of it all, so he hopes. So, that’s what kind of a leader we’ve got. All the while playing safe from his age of 20’s up till now. Menyampah dah with you n your cousin amaran!

    • Bulan Empat says:

      His attendance for an event in South African is pre-planned for 9 January 2012 long before the court decided to annouce a verdict for this man’s case.

      It is not a spontenous act or afterthought. This man never run away from his duties.

      You may keep your thaught for yourselves and you may go on with it the same way.

  24. man on da street says:

    How I cherish the days of Tun Det, who will always be there to get the bulls by the horns!

  25. DAP says:

    hahah kelaka jugak aku tgk penulis ni…bile tak puas hati ngan hakim mula la nak tuduh ader org masuk campur…

    satu lagi, keje2 yg ko tak semangat nak buat tu saper yg bagi ko keje2 tu? najib ker atau rosmah?

    hahaha

  26. Wong Pin Ter says:

    Mahkamah yang membebaskan Anwar adalah mahkamah undang-undang bukan mahkamah moral. Hakim bicara yang mengendalikan perbicaraan mesti membuat keputusan berdasarkan SOP dan proceeding yang telah ditetapkan dan tidak boleh membuat keputusan berdasarkan pandangan peribadinya. Harus diingat barisan peguam pembela yang membela Anwar adalah para peguam yang amat mahir dan berpengalaman di dalam bidang undang-undang dan sentiasa akan dapat melihat sebarang kecacatan dan kelemahan di dalam pertuduhan dan bahan bukti yang dikemukakan. Hakim bicara juga telah bertindak dengan adil kepada kedua-dua pihak Anwar dan Saiful daripada hari pertama perbicaraan hingga keputusan dikeluarkan. Bagaimana pun keputusan mahkamah tinggi hari ini bukanlah pengakhiran kepada segalanya kerana masih ada ruang untuk membawa kes ke mahakamah rayuan dan seterusnya ke mahkamah persekutuan. Dibebaskan dan dilepaskan oleh mahkamah tidak bermakna memang tidak bersalah kerana asas pembebasan dan pelepasan adalah disebabkan oleh kekurangan bukti atau bukti yang tidak cukup kukuh. Apa pun saya tetap percaya bahawa kejadian liwat ini memang benar-benar berlaku tidak kiralah sama ada secara paksa atau secara sukarela. Apa alasannya tidak perlulah saya ulangi semula saya telah jelaskan dengan panjang lebar sebelum ini. Oleh itu saya telah bertekad di sebelah mana Anwar berada di sebelah itulah undi saya tidak akan pergi. Maksudnya hari ini Anwar di dalam Pakatan Rakyat maka undi saya tidak mungkin akan pergi kepada Pakatan Rakyat. Malah jika benar ada ura-ura Najib akan membawa masuk semula Anwar masuk UMNO dan BN sudah tentu undi saya tidak akan pergi kepada BN atau UMNO sebaliknya akan pergi pula kepada Pakatan Rakyat.

  27. jebat says:

    betul ke mahkamah malaysia tak adil dan dipergunakan??

  28. Ahmad Nasir says:

    Tak apa lah biarlah dia menang di dunia walau pun apa kata kita.Sebenarnya jika kita ingat perang dizaman Nabi di mana pada mulanya puak Islam menang tetapi kemudiannya kalah disebabkan gagal menurut perentah Nabi SAW.Jika Nabi boleh terima kekalahan dalam perang apatah lagi kita. Kalah kes mahkamah dunia. Apa hebat sangatkah hukuman mahkamah dunia ni sehingga kita perlu berdukacita terlampau? Ingatlah, di mahkamah dunia yang benar boleh kalah disebabkan kepandaian putar belit tukang putar alam profesional.Tapi di akhirat nanti, di hadapan mahkamah Allah,semua anggota akan jadi saksi dan mulut dibisukan. Nak minta pertolongan lawyer mana? Malaikat dah catit semua yang kita buat. Jadi di sana tok sah dok loyar buruk lah….kalah teruk punya kalau dah buat maksiat.Biar lah dia bergembira. Biar lah dia bertepuk sorak….sesungguhnya kesedihan akan menantinya kemudian hari. Percayalah Tuhan tidak sekali-kali berpihak kepada kebatilan dan kepalsuan.Memang layak mereka bersyukur kepada Allah tetapi ingatlah kesyukuran itu mungkin tidak kena pada tempatnya umpama artis yang berlakon babak atas ranjang dia bersyukur kepada Allah kerana dapat melakonkannya dengan baik sekali….0105228699

    • bujuk says:

      Apabila kalah d dunia sambung ke akhirat, tapi korang lupa menuduh seseorang zina@liwat tampa 4 saksi adil adalah dosa. Sedang korang tak nampak pun, pakai tuduh aje… apa korang rasa korang selamat d sana nanti?
      Saiful, kalau betul berlaku mesti sanggup d hukum sebat 100 kali. Kalau takut kena sebat baik diam2 dan bertaubat. Begitu juga semua yg. pernah lakukan dosa terkutuk ni….

      • penyokongketuanan says:

        Kalau orang yang menuduh bersumpah laknat di masjid, yang kena tuduh pula enggan bersumpah, di masjid tidak, di mahkamah pun tidak. Peguam dia pun kata dia meliwat, cuma, suka sama suka sahaja dan tak ada unsur paksaan. Hanya penyokong tegar sahaja yang kata dia masih suci walaupun dah tengok perangai dia dalam video lucah.

  29. Mantap says:

    Tak baik buruk sangka…buruk sangka pada k’jaan dan pembangkans sekalipun…berdosa kalau kita berprisangka yang tak baik.. kita tak perlu buat tafsiran dahulu…kita perlu berfikiran positive

    • penyokongketuanan says:

      berfikiran positif memang baik, prasangka memang buruk, betul tu. tapi kena buka juga fikiran kita untuk analisakan apa yang ada di depan mata, seterusnya buat satu kesimpulan dan keputusan. tak timbul soal prasangka kerana kita buat kesimpulan dari bukti serta keterangan yang ada, samada secara terang atau tersembunyi, Ini masa depan kita, jangan pilih orang yang jahat jadi pemimpin. Binasa kita nanti.

  30. ramli says:

    macam mana boleh jadi cam ni, hanya Allah yang tahu siapa yg benar, dunia lepas kamudian hari siapa yg salah dia akan rasakan. Insyakallah

  31. ada berapa % umat manusia mengerti ilmu peringkat awal,dan berapa % dari umat manusia yang tau ilmu peringkat kedua,serta berapa % dari umat manusia yang tau ilmu peringkat ketiga ,seterusnya berapa % pula dari orang islam yang tau ilmu peringakat keempat yaitu,juga disebut pengetahuan berhubung dengan ruh ,inilah ilmu rahasia ,ilmu pemisah antara haq dan yang batil ,kepada para nabi dan rasul ilmu ini disebut ilmu wahyu .kepada alim ulama pewaris nabi ilmu ini ,di sebut ilmu ilham dan makrifat , contoh yang senang di ambil tau hal ilmu ini ialah ,bagaimana sejarah yang berlaku semasa nabi musa alaihissalam di suruh allah subhanahuataala berguru dengan nabi khidir alaihissalam,dimana nabi khidir ini semasa seluruh ilmu pengetahuan ,allah subhanahuataala saMPAIKAN KEPADA JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMMAD S A W IMAM PARA NABI DAN PENGHULU PARA RASUL ALAIHISSALAM SERTA PENUTUP PARA NABI MAKA NABI KHIDIR INILAH YANG BERDIRI BERHAMPIRAN DENGAN NABI MUHAMMAD S A W SEMASA MENERIMA WAHYU DARI ALLAH SUBHANAHUATAALA ITULAH SEBABNYA NABI KHIDIR INI DI PANGGIL SEBAGAI ORANG YANG BER ILMU DARI KALANGAN PENDUDUK LANGIT DAN PENDUDUK BUMI,ITULAH RAHASIANYA

    baginda sinang / raja kapiceh | January 16, 2012 at 3:02 am | Reply

    ALIM ULAMA PEWARIS NABI INI DENGAN IZIN ALLAH SUBHANAHUATAALA DAPAT MENYAKSIKAN DI MANA MANA TEMPAT DI SELURUH ALAM INI DALAM BENTUK ILHAM DAN MAKRIFAT WAL HAL APA YANG BERLAKU DI SURGA DAN APA YANG BERLAKU DI NERAKA ,SERTA SIAPA YANG ADA DI DALAM TEMPAT KEDUANYA ,SAMA ADA ORANG ITU MASIH HIDUP DI DUNIA INI ATAU YANG TELAH MENINGGAL ALAM DUNIA INI ,BAGAI MANA BOLEH TERJADI YANG DEMIKIAN ,ITULAH SEBAGAI CONTOH BERKENAAN KEBAIKAN DAN KEJAHATAN ,SIAPA AMALANYA YANG MENDAPAT KEREDAAN ALLAH SUBHANAHUATAALA,DAN SIAPA PULA AMALANYA YANG MENDAPAT KE MURKAAN ALLAH SUBHANAHUATAALA,SEMUANYA DAPAT DI SAKSIKAN DALAM BENTUK ILHAM DAN MAKRIFAT INI WALLAHU ALAMBISSAWAB,LAHAULAWALAQUATA ILLA BILLA HIL ALIYIL AZIM

    baginda sinang / raja kapiceh | January 16, 2012 at 3:15 am | Reply

    YA DIMANA KITA BISA MENEMUI ,ORANG YANG DIKATAKAN ,ALIM ULAMA PEWARIS NABI INI ,YA INI SEMUA RAHASIA ALLAH SUBHANAHUATAALA ,JADI KALAU BEGITU ,TENTU KENA MINTA DENGAN ALLAH SUBHANAHUATAALA ,YA MINTA JUMPA ORANG SEPERTI INI AMA ALLAH TAALA ,PESAN DARI GURU SAYA SEMASA SAYA BERADA DI DURI RIAU ,CARILAH AHLINYA DIMANA KITA BERADA DI SITU ADA AHLINYA ,YANG PENTING JANGAN PUTUS ASA ,USAH WAJIB DI TERUSKAN

    baginda sinang / raja kapiceh | January 16, 2012 at 7:40 am | Reply

    Tambo Sutan Nan Salapan

    November 14, 2011 in Kerajaan, Tambo | 2 comments

    Pada tahun 1050 H (1680 M) Kerajaan Pagaruyung telah mengeluarkan satu keputusan berupa Sunnah 1050 yang berisikan penempatan Raja-Raja di Rantau ( Darat dan Laut ) di mana ada terdapat masyarakat yang berasal dari ketiga Luhak di Minangkabau.

    Naskah ini disebut juga Tambo Nan Salapan dengan isi sebagai berikut:

    1) Adapun nan tingga di tanah Aceh ialah nan banamo Sultan Syariat berpangkat Rahim. Anak cucu Daulat yang dipertuan dalam Nagari Pagaruyung, asal mulonyo rajo-rajo di negeri Aceh, malimpah ka Patahan Batu, lalu ka tanah labuah kaliliang, lalu ke Deli. Adapun Deli taklukka Aceh. Itulah kebesaran Rajo Aceh nan turun tamurun, lalu sakarang kini, nan tiada marubah rubah, waris nan manjawek dek Rajo Aceh, nan di tarimo dari Niniak kito. Wallahualam.

    2) Adapun nan tingga di dalam nagari Banten, malimpah lalu ka Batawi, Sultan Nan Banamo: Marhabat Maruhum Alam, anak cucu yang dipertuan di dalam nagari Pagaruyung, tatkala asa mulonyo Raja di tanah Jawa, lalu ke Johor ka Manggali, kaliliang Banten Batawi, semuanya tanah Banten ialah kebesaran Raja Banten, beroleh khalifah dari yang dipertuan nan sati, memberi ijin mutlak serato sumpah sati, kalalamullah di dalam Koto Pagaruyung, Darussalam

    baginda sinang / raja kapiceh | January 16, 2012 at 7:45 am | Reply

    3) Adapun nan tinggal turun temurun di dalam nagari Jambi Sultan Bagindo Tuan Rabbi, anak cucu Daulat yang di pertuan dalam nagari Pagaruyung, tatkala asa yang dipertuan dalam nagari Pagaruyung, tatkala asa mulonyo jadi rajo dalam nagari Jambi, lalu melimpah ka Batang Hari sampai ka hulu Batang Sangie, tatkala asa mulonyo jadi Rajo di dalam nagari Jambi 12 Koto Sungai Babi, tatkala masa dahulunyo, itulah kabasaran dan mukjizat, Sultan Bagindo Rabbi, nan dijawek turun tamurun, beroleh derajat nan tinggi di bari Allah Subhanahuwataala, amin ya rabbal alamin.

    4) Adapun yang turun tamurun ka Palembang katurunan di tanah Jawa asal mulonyo jadi Raja ialah, nan banamo Sultan Bagindo Ibnu Rahim, anak cucu Daulat yang dipertuan di dalam nagari Pagaruyung, Tinggal di dalam Nagari Palembang, malimpah lalu ka Musi, sampai turun ka Bugis Makasar, di dalam laut kaliliang tanah Bugis, ialah darajat dan mukjizat Sultan Bagindo Ibnu Rahim, Khalifatullah Muhammad Rasulullah. Amin

    5) Adapun nan turun tamurun ka nagari Pariaman tatkala, akan badiri, belum banamo Tiku Pariaman, hanyo banamo Sungai Salak, nan tingga didalam nagari Pariaman, ialah nan banamo Sultan Maharajo Dewa, anak cucu Daulat yang dipertuan Nan Sati di dalam Koto Pagaruyung, tatkala asa mulonyo manjadi Rajo di Pariaman, malimpah lalu ka Natal sakuliliangnyo, kurnia Allah subhanahuwataala, baroleh Khalifah dari pado bapaknyo, karena mukjizat Tuanku Nan Sati, dalam Nagari Pagaruyung, Nan Khalifah datang dari dalam syurga jannatun naim. Rahman Muhammad Rasulullah.

    6) Adapun nan turun tamurun dalam nagari Indrapura, tatkala asa mulonyo jadi Raja Indrapura, nan banamo Sultan Muhammad Syah, anak cucu daulat nan dipertuan nan Sati, didalam nagari Pagaruyung, itulah yang mulo-mulo jadi Rajo di Indrapura, balahan tingga di dalam nagari Muko-Muko, Partamuan Rajo Rajo dahulunyo, balun banamo Muko Muko, sakalian hamba rakyat mangko turun ka tanah Padang, hinggo Lawik Nan Sadidiah, lalu ka pulau kaliliangnyo, kapado Rajo Indrapura Kaliling itu, itulah kabasaran Sultan Muhammad Syah Indrapura, nan oleh Khalifah di bari Allah, katurunan Daulat nan dipertuan Sati, Khalillullah di Pagaruyung.

    7) Adapun nan turun tamurun ka dalam nagari Sungai Pagu, iolah nan banamo Sultan Besar, Barambuik Putieh, Bajangguik Merah, anak cucu daulat dipertuan nan Sati, dalam koto Pagaruyung, asa mulonyo jadi Rajo dalam Alam Sungai Pagu, malimpah lalu kabandar Nan Sapuluah, di situlah Rajo nan Barampek, keliliang Alam Sungai Pagu. Semuanya itu beroleh Khalifah, dari pado Tuhan yang banamo Rahman, tatkala manjunjung mangkuto alam nan mamilih Tanah Nan Sakapa di dalam alam nangko, berwasiat Sungai Pagu yang terjadi di dalamnyo.

    8) Adapun nan turun tamurun ka nagari Indragiri, Sultan Kadhi Indra Sakti, anak cucu daulat nan dipertuan di dalam nagari Pagaruyung, asa mulonyo manjadi Rajo di nagari Indragiri lalu ka Kuantan sampai ka Riau, kaliling Indragiri Riau, adapun Riau takluk pado Indragiri, Riau baroleh Khalifah dari Indragiri, katurunan daulat nan Sati dari nagari Pagaruyung, itulah daulat na baroleh mukjizat, nan di bari Allah swt Alaihissalam, katurunan Adam di dalam syurga jannatun nain, amin ya rabbalalamin Tuhan Yang Maha Esa.

    Bamulo Sultan Nan Salapan Rajo ialah nan banamo Sultan Rajo Siak anak cucu nan dipertuan dalam nagari Pagaruyung jua adonyo, ialah nan Kerajaannya di nagari Siak Malimpah lalu ka Kualo Kampar.

    Tambo ini ganti baganti, salin basalin, turun tamurun kapado urang tuo kito, datang datang sakarang kini, barubahpun tiak barang sadikit syak dan mungkir akan tambo ini, dimakan kutuk daulat yang dipertuan, dimakan biso kawi dinagari, karena itulah Read the rest of this entry »

    baginda sinang / raja kapiceh | January 16, 2012 at 8:04 am | Reply

    Harimau Campa Dalam Tambo

    Harimau Campa adalah nama seorang tokoh yang disebut-sebut di dalam Tambo Alam Minangkabau. Bersama-sama Kucing Siam, Kambing Hutan dan Anjing Mualim, mereka berempat adalah para pengiring Ninik Sri Maharaja Diraja dan rombongan. Mereka semua adalah para pendekar yang di kemudian hari menjadi orang-orang pertama pendiri cikal bakal Silek Minang. Mereka juga dipercaya sebagai leluhur orang-orang di Luhak Nan Tigo.

    • penyokongketuanan says:

      Hang cita apa?. mula-mula merapu pasai Nabi Khaidir, lepas tu Ulamak, lepas tu kerajaan negeri Sembilan. Ulamak yang benar-benar mendapatkan ilmu Allah, tidak akan menonjolkan dirinya sebahagian dari agama, tidak mendabik dada “AKULAH ORANG YANG BENAR, MEREKA YANG MENENTANG AKU AKAN MASUK NERAKA, DICOP SEBAGAI KAFIR!”. Mereka ini hanya mengundang kemurkaan Allah. Semoga Allah lindungkan kami dari Ulamak yang mengaku wakil Tuhan. Na’uzubillahi Min Zaalik.

Leave a Reply