Menu Utama

Pak Samad janggut yang tak sedar diri..

Berita terbaru mengatakan, si jambang putih A. Samad Said akan mengepalai demonstrasi haram BERSIH 3.0 di jalan-jalan seluruh kotaraya sebelum Pilihanraya Umum berlangsung. Perlantikannya sebagai Pengerusi bersama BERSIH ini pastinya membuatkan orang tua lanjut umur ini tersenyum panjang..

Yang peliknya, didalam usia yang semakin hampir malam, jalan pun sudah tak berapa mampu, cakap pun makin merapu.., masih kuat rupanya keinginan Pak Samad untuk menentang kerajaan.

Patutnya di usia emas sebegitu, Pak Samad menumpukan usaha mengisi ruang-ruang ibadat yang tertinggal sewaktu muda, bukannya mengisi ‘dosa’ dijalanan. Jangan disebabkan terlampau gersang untuk mencari perhatian, perasaan hormat rakyat kepada warga emas seperti Pak Samad mulai pudar.

Pak Samad bukannya ‘mentah’ dalam berfikir.., Pak Samad juga bukannya anak kecil yang perlu diajar tentang baik dan buruk tindakan yang bakal dibuat. Seharusnya Pak Samad menjadi role model yang baik kepada seluruh generasi muda negara.., bukannya menjadi ‘pegemis kasih sayang’ di tepi jalan.

Ketika ini, semua rakyat sedar bahawa pilihanraya umum ke 13 makin hampir. Pakatan pembangkang yang sibuk bermimpi pasal Putrajaya sudah tentu akan menggunakan apa saja bagi merealisasikan impian mereka. Dan A. Samad Said merupakan salah satu ‘boneka’ Pakatan didalam usaha mereka menarik perhatian rakyat.

Modus operandi Pakatan melalui perhimpunan haram BERSIH sangat mudah. Mereka hanya mahu rakyat Malaysia memberi perhatian kepada mereka. Pakatan mahu rakyat lupa kepada segala kebaikan dan jasa-jasa kerajaan. Yang paling utama, Pakatan mahu dunia melihat Malaysia sebagai sebuah negara yang tidak aman.

Disinilah peranan Pak Samad diperlukan oleh Pakatan. Warga emas tersebut diperkudakan bagi menarik simpati golongan muda yang berdarah panas. Semangat anak-anak muda dibakar melalui sajak serta puisi Pak Samad yang kononnya negara sedang ditindas. Padahal.., negara sedang diancam ketenteramannya oleh Pakatan itu sendiri.

Apapun versi yang cuba Pakatan tunjukkan melalui perhimpunan haram BERSIH, ia bukan perjuangan untuk membersihkan pilihanraya sebenarnya. BERSIH adalah satu usaha terancang bagi menarik anak-anak muda turun membuat kacau di jalanraya. Jika negara huruhara, makin mudahlah Pakatan menawan Putrajaya!






9 Komen to Pak Samad janggut yang tak sedar diri..

  1. bangKano says:

    Dulu masa Tun M di luaq UMNO puak puak haprak ni dah perguna kan beliau untuk roadshow dengan menjemput memberi ceramah. Nampak sangat puak puak haram jadah ni sanggup perguna kan orang walau suatu ketika orang itu yang sangat di benci mereka.

  2. tony gunawan says:

    pak samad sasterawan negara !bukankah anda orang-orang umno sangat sanjung sasterawan melayu!kenapa menghina sekarang??

    • Brother_Borak says:

      Salam. Kerana dia telah meletakkan dirinya dalam kehinaan sedangkan dia adalah seorang sasterawan pada suatu ketika. Kehinaan ini terselah apabila dia berkawan dengan mereka-mereka yang telah membakar dan memijak-mijak novel Interlok. Dia mengkhianati sastera itu sendiri. Sastera itu adalah seni. Seni yang tidak boleh digadaikan ditepi-tepi jalan sebaliknya diangkat sebagai satu warisan budaya.

    • bangKano says:

      Kami sentiasa menghormati orang yang tau urus kan hal hal rasional la ni Samad Said buat silap bertindak ikut emosi semata mata..tu la orang melayu semakin meluat kat dia ni…!!!

  3. bluekang says:

    Pak Samad ni frust and anti sangat dengan kerajaan bila dia punya manuscript and karya kerajaan tak acquire dan jadikan hak milik negara…tak silap aku ownership right atas karya dia sekarang di beri or di beli oleh New Zealand govt…so pepaham je lah..

  4. Dari Jemapoh Ke Liverpool says:

    Pak Samat who?. ASS adalah perkataan dalam Bahasa Inggeris dan mempunyai 3 makna dalam Bahasa Melayu 1) Bontot 2) Berkaitan kebodohan dan 3) Keldai (donkey). Pilih saja yang mana deh!!!!.

  5. warilembahpantai says:

    tolong jangan sampai disamakan pak samad dengan adam adli!!! sudah…sudah…lah!!!

  6. Invisiblemen Al Mahdi says:

    A Samad Said atau ASS..dipendekkan , tak faham seni. Itu yg Ass merepek tak tentu hala.Rakan seperjuangan Bung Anuar B Ibrahim.Tiada siapa nak hina Ass , tapi Ass sendiri menghina dirinya sendiri. Amat malang. Mungkin Ass akan disanjung jika Pakatan berjaya Ke Putrajaya. Putrajaya yg satu masa dulu dibangkang olih pembangan kerana dikatakan pembaziran.

  7. meraya says:

    Pak Samad sudah pun sampaikeperingkat penghabisan didalam pusingan kehidupan. Didalam umor yang dipenghujung, watak “baby ” sudah kembali. Dia tidak lagi boleh berfikir rational, apa yang baik untuk bangsanya. Kesian kat dia.

Leave a Reply