Menu Utama

Israel: Kenyataan Anwar Selari Hamas, Gerakan Islam?

P. ANWAR Ibrahim sekarang kelihatannya begitu terdesak untuk mempertahankan diri dari komitmenntya untuk melindungi keselamatan Israel dalam satu temuramah dengan The Wall Street Journal yang disiarkan pada Khamis.

Setelah cubaan mengaitkan kerajaan Malaysia gagal, P. Anwar dan balacinya cuba mengalihkan tumpuan kepada pihak-pihak lain pula.

Keadilan Daily baru-baru ini memetik kenyataan Ketua Penerangan KEADILAN, Dr Muhammad Nur Manuty. bahawa kenyataan P. Anwar itu adalah selari dengan pendirian Hamas dalam prinsip Penyelesaian Dua Negara

Kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim berkenaan isu Palestin-Israel adalah selari dengan Inisiatif Keamanan Arab, malah didokong gerakan Islam seluruh dunia termasuk Hamas- sebuah gerakan yang mempelopori perjuangan rakyat Palestin.

Kenyataan Anwar, yang disiarkan oleh Wall Street Journal melalui satu wawancara 26 Januari lalu bagaimanapun diputarbelitkan media milik Umno, kata Ketua Penerangan KEADILAN, Dr Muhammad Nur Manuty.

Beliau ditanya mengenai prinsip Penyelesaian Dua Negara atau lebih dikenali sebagai Two-State Solution yang  turut dipersetujui Hamas dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Hamas pernah menyatakan kebarangkalian untuk melihat realiti kewujudan dua buah negara yang berasingan, tetapi pemimpin Hamas mahu memastikan Israel benar-benar jujur untuk mengiktiraf negara Palestin menurut Resolusi Majlis Keselamatan PBB 1967,

Persoalannya sekarang, Hamas?

Macam mana Hamas yang melancarkan serangan roket hampir setiap hari ke kawasan yang dikuasai Israel boleh dikaitkan dengan cuba melindungi keselamatan Israel?  Itu bukan setakat nampak tidak logik, malah juga tidak masuk akal sama sekali.

Kalau ya pun nak menipu, tengok-tengoklah sekeliling.  Rakyat Malaysia hari ini bukan mudah diperbodohkan oleh Anwar, apatah lagi oleh balaci belaannya.

Ini sekarang siapa cuba putar belit siapa?

Kita persoalkan kenyataan P. Anwar untuk melindungi keselamatan Israel, bukan tentang komitmennya pada perjuangan Palestine.  Adakah kami pertikaikan soal Anwar dan Palestine?  Kalau ada sila tunjuk yang mana.

Lagipun toksah kelentonglah.  Sila tunjuk dalam interview P. Anwar dengan The Wall Street Journal, mana dia ada disebut perkataan yang kemudiannya ditafsir sebagai Inisiatif Keamanan Arab, Two-State Solution?  Itu baru tanya dimana wujud, kalau wujud sekalipun, di mana yang kita pertikaikan soal itu?

Inilah sebenarnya drama Anwar, maka itu layak dia diberi gelaran ‘P’ pada pangkal namanya.  Kita dok pertikai lain, dia persoal lain

 






68 Komen to Israel: Kenyataan Anwar Selari Hamas, Gerakan Islam?

  1. tony gunawan says:

    sepanjang konflik israel-palestin,tak pernah pun kerajaan BN menghulur senjata kepada pejuang palestin!kenapa??? sebab kerajaan BN takut!takut kepada siapa biarlah lembu-lembu umno menjawab!SI PENGECUT PULA MENFITNAH ORANG LAIN!CERMINLAH DIRI DULU!

    • Raizam says:

      apalah ke bodoh sangat hang ni…..kalau nak akap pun gunalah akal sikit…

      sedangkan negara Arab yang duduk berjiran dengan Palestin mcm Jordan, Mesir dan Syria pun gagal bekalkan senjata kepada pejuang palestin kerana sekatan Zionis, inikan pula negara Malaysia jauhnya beribu batu dari Palestin…

      lain kali nak cakap gunakan fakta yg sebenar..kelak akan tunjukkan kebodohan anda sendiri…errmmmmm

    • Bulan Empat says:

      Ko tolong bawak pistol, senapang dan grenade pergi palestine bantu dia orang b/p kerajaan Msia, nak tak.

      Apa punya biol otak ko ni. Kerana biol ini ko gagal menilai yang kotor dengan yang bersih, benar atau salah, bengkok atau lurus, kerbau atau babi.

    • pang says:

      halo tony,
      lu pikir laa, negara lain yang nak hantar bantuan kemanusiaan, makanan dan keperluan asas pun dilarang oleh israel, siap kena tembak lagi, apatah lagi nak antar senjata. Silap2 israel ajak sekutu2nya terutama usa chop kite sebagai pengganas pula, pastu kuasa2 besar ni serang kite pula. Sebenarnya israel ni yang pengganas!! So kite jangan sokong israel walau apa pun!! Dah la rampas tanah orang, pastu tak sedar diri!!

    • jebat says:

      kepala bapak ko tony.. ko ingat bg senjata tu selesai masalah ke..jgn fikir guna kepala lutut..

      • Cfu says:

        Tony tu fikir bukan guna kepala lutut tapi guna jubur.

        • pasdaplaknat says:

          kita tk mampu bekalkan senjata kerana dikeliling kita mausuh2 ramai..termasuklah dr spesis PR..
          tp kita sentiasa mengiringi doa, bantuan2 kemanusiaan berterusan, dana serta cabang2 lain melalui pelbagai usaha kerajaan dn NGO..

          kalau ya pun terlalu bodoh dlm isu Palestin, usahlah ditunjukkan sgt wahai cik TONY,

          kalau PR tk mampu hantar apa2 pun jgn pula jd TALIBARUT Israel-seperti Anwar Laknat..itu Laknatullah namanya..

    • selamber says:

      hehe..tonik tonik..kan aku dah kata ko ni takyah la bg posting ape2..sbb semua komen & posting ko menampakkan kBODOHan ko sebenarnya..waduh2..ko ni buat malu Pakatan Haram je..BODOH memanjang la kesudahannya ko ni..

    • sungai siput says:

      bung nuar kata statement dia selari dengan HAMAS…..

      hamas hari2 bedil israel….

      aku ingat bung nuar tak tau lah conflict yg jadi kat negeri Kingdom of heaven tu lah sebenar nya…

      dia tak tau apa2.. org tau apa2 ni tak layak jadi PM malaysia, tapi layak jadi ketua PR

      sigh

    • kerajaan Malaysia dan para NGO sibuk kutip dana dan menyumbang dana untuk bantu rakyat palestine dari segi perubatan, makanan dan lain2….kita rakyat malaysia sukekan keamanan, bukan destruction…
      tapi penjilat PR siap fitnah Kerajaan jalinkan hubungan dengan israil… dalam mase same PR takde buat ape2 pon untuk bantu….

      bantuan yang tu kau tak sebut lak…
      tapi yang kau persoal knape tak bekalkan senjata…. kalau bekalkan senjata nnti, pihak sane anggap kite pon sokong peperangan…. lgi satu kos untuk senjata tu bukan sikit…. kau tahu antara sebab kenapa ekonomi Amerika jatuh?… sebab banyak sangat bazirkan duit untuk alat2 senjata perang memusnahkan iraq…

      bantu sekadar ape yang termampu… selagi boleh kite bantu…

    • Wong Pin Ter says:

      Yalah tu lepas ini bolehlah ramai-ramai ahli pasukan Unit Amal PAS beramai-ramai ke Israel untuk melindungi keselamatan negara ini daripada serangan roket HAMAS dan Hizbollah. Mesti mau buat ma… big bos sudah bagi komitment untuk pertahankan negara Israel..

  2. abgsudin says:

    lagi satu mangkuk ayun,kita cakap lain, dia cakap lain…kalau stick kat tajuk je, mati kering balaci nak menjawab agaknya ya.

    Anyway, kok ada beri bantuan pun, nak dihebah2kan?

    • HeroTamil says:

      Agreed….
      Sekiranya kita bagi bantuan senjata pun….
      ianya bukan sesuatu yang kita nak laungkan satu dunia.

      nak buat camne puak minum kencing Anwar minum air basuh kaki Nickie…tak leh nak pikir.

    • zumazore. says:

      kalau bagi bantuan senjata pun takkan lah nak bg tau satu dunia , kang mula lak uncle sam(USA)akan cari pasal ngan MALAYSIA…
      SAMPAI TAHAP BODO MACAM NI PUN SI tony gunawan TAK LEH NAK FIKIR…
      ANAK SAPA LAH BODO MACAM KODOK!!

      • tu la masalahnye bro….

        susah nak pahamkan mangkuk2 PR ni….

        orang kate takde masalah jgn cari masalah…

        kalau ikutkan idea “bernas” mangkuk ni…memang nak buang nyawa lah jawabnya…

        susah betul nak hidup dlm realiti…

  3. tengkudin says:

    Kenyataan Anwar mengenai Israel mengejutkan – Duta Palestin

    30/01/2012 5:52pm

    KUALA LUMPUR 30 Jan. – Duta Palestin ke Malaysia, Abdelaziz Abughoush menyifatkan sebagai “pelik dan ganjil” kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam temubual dengan Wall Street Journal bahawa beliau menyokong penuh usaha melindungi keselamatan Israel.

    “Kami terkejut dan terperanjat dengan kenyataan pelik itu bahawa beliau menyokong keselamatan Israel,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

    Abughoush berkata, oleh kerana Palestin menjadi isu utama bagi semua umat Islam, dan Malaysia pula menjadi pendokong utama sokongan terhadap perjuangan rakyat Palestin, maka adalah pelik dan ganjil apabila seorang pemimpin beragama Islam dari negara ini membuat kenyataan demikian.

    “Kami tak tahu siapa sebenarnya yang memerlukan perlindungan keselamatan kerana hakikatnya Israel memiliki lebih 200 jenis senjata nuklear serta angkatan tentera yang dilengkapi senjata canggih.

    “Kami tidak pasti adakah jaminan keselamatan perlu diberi kepada penakluk atau rakyat Palestin yang ditakluki, yang ditindas saban hari serta berdepan dengan tindakan yang bercanggah dengan undang-undang dan perbuatan tidak berperikemanusiaan oleh kumpulan penakluk, yang mencabuli undang-undang kemanusiaan dan antarabangsa serta tidak menghiraukan usaha masyarakat antarabangsa untuk mewujudkan keamanan dan kestabilan di Timur Tengah,” katanya. — BERNAMA

  4. talhah72 says:

    Kepada Tony Gunawan – jawapannya banyak tetapi tidaklah secara direct dan dihebah-hebahkan sebab isu hubungan antarabangsa Malaysia- susah nanti. Contohnya derma-derma, pengambilan anak angkat Palestin, bantuan pelajaran di Universiti dan banyak lagi. Satu perbuatan yang bodoh dan gila jika beri bantuan senjata secara terang-terangan kepada Palestine. Saudara nak kita kena sekatan ekonomi ke atau kena bom dek musuh-musuh Islam? Zaman sekarang ni nak berjihad mestilah bijak!!! Kalau nak berjihad cara tak bijak sila masuk PAS atau PKR. Tetapi macamna nak berjihad dalam PAS atau PKR melawan Zionis jika keselamatan negara Isarel akan di jamin oleh Anwar…

    Satu lagi sila cari berita Arwah Yaseer Arafat membuat panggilan S.O.S pada Tun Mahathir ketika pejabat beliau di kepung oleh Zionis. Kalau saudara tak tau cerita ini bermakna :-

    a) Saudara masih muda dan tak tau berita ini pada waktu itu atau belum lahir lagi

    b) Saudara sudah dewasa pada waktu itu tetapi tak membaca berita-berita penting

    c) Saudara memang baca berita-berita penting dan saudara seorang yang sangat bijak dan pandai tapi masuk PAS. Bila masuk PAS je semua orang akan terus jadi Dungu hatta sasterawan Negara sekali pun jadi dungu.

    d) Saudara memang seorang Zombie Pas atau PKR yang lansung tak boleh nak berfikir sendiri yang di hidupkan dari keadaan mayat dengan serapah Vodoo Nik Aziz.

    akhirnya e) Saudara ialah seekor lipas yang suka tenguk cermin tapi tak sedar dirinya seekor lipas.

  5. MenantuOrgFelda says:

    aku pelik. dikala semua pihak termasuk duta palestin mempertikaikan kenyataan anwar ‘melindungi keselamatan Israel”, kenapa balacinya cakap benda lain?

    cany anybody explain to me please? anybody..

  6. Cfu says:

    Depa mati akai dah. Tajuk lain komen lain. Akai dah mati, lepas ni PR pun mati sekali.

  7. tony gunawan says:

    rupa-rupa kunco-kunco umno semuanya berakal tapi berpura-pura tak berotak!beri senjata bagi palestin memang tak logik begitu juga dengan kenyataan anwar tersebut yang diputarbelit demi kepentingan politik umno! mana logik anwar akan melindungi keselamatan israel kalau orang yang berakal pun tahu ini semua bohong !

    • HeroTamil says:

      Anwar telah diketahui talam dua muka,
      NOT the first time…dia akan memberi jawapan apa yang org suka dengar…

      Tapi bila terkantoi…mula lah cuba buat damage control.

      Well..that’s the thing..org berakal tahu lah.

      Tapi sejak bila pula Penganut PIS/Pemuja Peliwat ada akal?

    • Raizam says:

      putar belit apanya..sah2 di petik dari The Wall Street Journal…..xkan paper ni ken bayar dgn UMNO kot…agak2lah ya..huhuhuhuhu

    • selamber says:

      Ko ni yg kene bohong ngan anwar..Israel yg menindas & mencabul hak Palestin..sepatutnya anwar menawarkan perlindungan pada Palestin..tp kenapa dia nyatakan perlindungan utk Israel pulak??..mana ada puter belit..kenyataan anwar pun ‘straight forward’ je & mudah difaham..semua org baca dah bole faham..ssh sgt ke nak faham..tak kan itu pun tak faham..BONGOK tul

    • StinGray says:

      IQ keldai PATI sekoq ni…

    • haaaaa…..sebut pasal logik tak logik anwar nak lindungi israil… ni aku bagi hang baca ni…. caya tak caya terpulang… aku tau hang mesti tak caya…cuma aku nak bagi hang guna akai hang tu….

      _______________________________________

      “Saya menyokong usaha untuk melindungi keselamatan negara Israel”, begitu petikan wawancara bersama Anwar Ibrahim menurut lapuran terbaru sebuah media yang dikuasai Yahudi, Wall Street Journal.

      Dan itulah persoalan yang hangat diperbincangkan didunia cyber, kedai kopi, disurau masjid dan banyak tempat lain! Ramai yang bertanya, apa kejadahnya Anwar membuat kenyataan saperti yang dilapurkan di Wall Street Journal itu? Wartawan WSJ tersebut menyatakan “Anwar hanya tidak menyebut samada dia akan membuat sebarang hubungan diplomatik dengan Israel” jika dia menjadi Perdana Menteri.

      Umum mengetahui Kerajaan Malaysia adalah antara satu-satunya Kerajaan didunia ini yang tidak mengiktiraf rejim zionis Israel, malah kita langsung tidak ada sebarang hubungan diplomatik dengan negara haram Israel. Didalam paspot antarabangsa Malaysia tercatat jelas rakyat Malaysia dilarang mengunjungi Israel! Pendirian kita terhadap rejim zionis Israel jelas dan konsisten sejak merdeka lagi!

      KERAJAAN & RAKYAT MALAYSIA TIDAK MENGIKTIRAF REJIM ZIONIS ISRAEL!

      SANDIWARA POLITIK DUALAM

      Pada teman, kenyataan Anwar Ibrahim “menyokong usaha melindungi keselamatan Israel” kepada Wall Street Journal adalah bukti sandiwara politik dualam yang dimainkan oleh Anwar. Jelas sikap hipokrit dan talam dua muka Anwar dalam isu ini!

      Buktinya? Jangan lupa inilah juga manusia yang menyerang Dato’ Sri Najib dan Kerajaan Malaysia habis-habisan dengan fitnah APCO! Konon Najib dikelilingi oleh penasihat Yahudi melalui APCO Worldwide Konon Kerajaan Malaysia, termasuk pasukan keselamatan PDRM telah diresapi oleh Yahudi melalui APCO Worlwide. Habis diperdaya rakyat dan ditakut-takutkan umat Islam bahawa Kerajaan Malaysia kini dikuasai Yahudi melalui APCO Worldwide.

      Sedangkan satu dunia tahu bahawa APCO Worldwide bukan milik Yahudi! APCO Worldwide adalah badan perunding yang ditubuh oleh sebuah syarikat guaman Amerika bernama Arnold-Procter Company (membawa kepada singkatan APCO) untuk membantu klien dan anakguam mereka dalam soal perundingan dan konsultansi.

      Dan sebuah lagi badan bernama APCO, iaitu akronim kepada American Protocol Communication Outfit (APCO), badan yang menyediakan perkhidmatan rundingcara dan pembekalan bahan-bahan hubungan radio dua-hala (walkie talkie contohnya). Inilah antara badan yang memberi khidmat nasihat kepada pihak PDRM dalam hal hubungan radio dua-hala. saperti walkie-talkie Langsung tidak ada kena mengena dengan APCO Worldwide, badan perundingcara diatas.

      Tetapi Anwar Ibrahim tidak pedulikan semua itu. Yang penting kepentingan politik sempit dia. Habis diputarbelit dan diputar cerita konon Dato’ Sri Najib, PDRM dan Kerajaan Malaysia diresapi dan dikuasai Yahudi melalui APCO!

      Tetapi kepada media yang dikuasai Yahudi saperti Wall Street Journal, Anwar main wayang lain. Disitu, dia tahu pembacanya adalah Yahudi atau pro-Yahudi! Maka keluarlah kenyataan menyokong Israel pulak. Sampai sanggup menyokong usaha melindungi keselamatan rejim Israel!

      Teman berharap rakyat Malaysia dan umat Islam khususnya dapat melihat dengan jelas bukti manusia yang bermain saniwara politik dualam ini. Semuanya hanya untuk kepenting politik dia. Kerana kita tahu Anwar memerlukan sokongan Yahudi dalam memenuhi nafsu dia mahu bertakhta di Putrajaya!

      HUBUNGAN ANWAR-YAHUDI

      Hubungan Anwar dengan Yahudi ini sudah diketahui umum. Teman sendiri semasa masih bersama Anwar berasa sangat pelik apabila kami pergi Munich (konon untuk rawatan sakit belakang dia) pada tahun 2004. Tiba-tiba Setiausaha Pertahanan (Menteri Pertahanan) Amerika Paul Wolfowitz datang menziarahi dia. Begitu jauh dia terbang dari Amerika hanya untuk menziarahi Anwar!

      Sedangkan Paul Wolfowitz adalah Zionis Yahudi yang menjadi akitek kepada pencerobohan dan serangan terhadap negara umat Islam Iraq dan Afghanistan! Ratusan ribu rakyat Iraq & Afghanistan mati dibunuh ditangan tentera Amerika la’natullah ini.

      Tiba-tiba Wolfowitz terpacul di Arabella Hotel, Munich untuk bertemu menziarahi Anwar. Kebetulan teman ada pada masa itu. Teman dapat lihat kemesraan dua manusia ini, hubungan yang bukan sekadar diplomatik, tetapi lebih daripada itu. Apa yang berlaku dalam bilik pada masa itu, insyallah nanti bila tiba masanya, dan jika ada keperluan, akan teman dedahkan! Tetapi cukup sekadar peringkat ini rakyat ketahui Anwar memang punya hubungan yang sangat akrab dengan dalang zionis Yahudi Paul Wolfowtiz ini; yang ditangannya bergelumang dengan darah umat Islam!

      Cuma mike jangan lupa Wolfowitz lah yang melantik Anwar sebagai Pengerusi badan International Foundation For the Future (IFFF), dan dia juga terlibat dalam perlantikan Anwar sebagai pensyarah di John Hopkins University.

      Apabila timbul skandal Wolfowitz dengan teman wanitanya Shaha Ali Riza yang merupakan eksekutif kanan di Bank Dunia, Wolfowitz meletakkan jawatan sebagai Presiden Bank Dunia. Dan teman wanitanya Shaha Ali Riza dipindahkan ke badan IFFF dimana Anwar adalah Pengerusi yang dilantik Wolfowitz! Anwar yang menulis surat kepada Robin Cleveland, penasihat undang-undang Wolfowitz tahun 2006 untuk meminta Shaha dipindahkan ke IFFF. Mike tak nampak lagi jaringan-skandal Anwar dengan Wolfowitz zionis Yahudi la’natullah ni yop?

      Jangan lupa hubungan Anwar dengan Martin Indyk, seorang Yahudi yang juga bekas Duta Amerika ke Israel. Juga hubungan Anwar dengan seorang lagi Yahudi bernama James Wolfensohn, bekas Presiden Bank Dunia. Dan rakyat Malaysia pasti tak lupa hubungan akrab Anwar & Al Gore, bekas Naib Presiden Amerika yang begitu biaDAP menghina Kerajaan Malaysia semasa datang sebagai tetamu Kerajaan dalam sidang APEC 1998 di Kuala Lumpur.

      Begitu juga hubungan akrab Anwar dengan seorang lagi yahudi bernama William Cohen, bekas Setiausaha (Menteri) Pertahanan Amerika semasa zaman Presiden Bill Clinton. Dan jangan lupa juga Michael Danby, seorang keturunan Yahudi yang menjadi Ahli Parlimen di Australia, menjadi penyokong kuat kumpulan seks bebas Gay & Lesbian di Australia, dan mengetuai kumpulan beberapa Ahli Parlimen Australia yang mendesak Kerajaan menggugurkan tuduhan liwat Anwar terhadap stafnya Saiful.

      Buat masa ini teman tidak bercadang nak dedahkan butiran hubungan ini. Termasuk juga hubungan Anwar dengan IIIT, dengan Open Society milik George Soros, dengan badan kebajikan Konrad Adenaeur. Ini semua akan didedahkan bila tiba masa dan keperluannya nanti.

      Cuma yang penting diperingkat ini ianya membuktikan bahawa Anwar Ibrahim punya hubungan yang tersangat akrab dengan tokoh-tokoh zionis Yahudi dunia, yang antara mereka bergelumang ditubuh badan dan tangan mereka darah umat Islam yang dibunuh kejam tanpa belas kasihan!

      Sebab itu teman tidak terkejut bila Anwar terpaksa “berlari” ke New York “melutut” minta maaf kepada Yahudi apabila timbul isu dia mengkritik Yahudi di Malaysia! Sebab saperti yang teman sebut, inilah sikap hipokrit manusia bernama Anwar Ibrahim, pakar sandiwara politik dualam; sana cakap lain, sini cakap lain.

      Teman berharap rakyat Malaysia, khususnya bangsa Melayu umat Islam dapat melihat sandiwara Anwar ini. Di Kelantan kata “ambo sokong hudud, tapi itu pendapat peribadi ambo”; tapi bila balik ke KL, depan NGO Cina dan bukan Islam, dengan tegas Anwar kata “menjadi dasar Pakatan Rakyat tidak menerima Negara Islam dan menolak perlaksanaan hudud” jika memerintah (na’uzubillah).

      Dan kesian kepada orang PAS yang masih terpekik terlolong konon nak hudud, dia tak tahu yang pemimpin dia dah sign perjanjian dengan pakatan BiaDAP-PKR-PAS tidak akan menegakkan Negara Islam dan tidak akan melaksanakan hudud! Memang kena kencing hidup-hidup dengan parasit Anwarinas orang-orang PAS ni! Kasihan yop!

      PENDIRIAN PAS?

      PAS sebenarnya agak konsisten didalam isu Israel ini. Teman teringat pertengahan tahun 1990an bagaimana PAS “mengamuk” sakan apabila Kerajaan Tun Mahathir menjemput pasukan kriket remaja Israel ke Malaysia. Walaupun Tun M berkali menegaskan ianya bertujuan memberi pendedahan kepada remaja Israel bagaimana Malaysia sebagai negara pelbagai agama boleh hidup secara aman dan harmoni supaya mereka boleh membawa idea itu balik ke Israel, namun “amukan” PAS tidak mengenal batas.

      Satu demonstrasi diadakan di hadapan Masjid ArRahman, Universiti Malaya. Ramai yang kena tangkap pada masa itu. Teman antara peguam yang membela aktivitis PAS pada masa itu yang dibicarakan di Mahkamah Majistret KL. Antaranya termasuk Mahfuz Omar, Salahudin Ayob dan lain-lain.

      Apabila disabitkan dengan kesalahan dan diberi peluang membayar denda sebagai hukuman, ada segelintir antara mereka enggan membayar denda dan sanggup ke penjara selama sebulan. Konon pada masa itu atas prinsip tidak mengiktiraf Israel! Kira teman pun turut sama menyumbang dengan tidak mengambil satu sen pun bayaran guaman untuk membela mereka ini walaupun teman dengar ada tabung dibuat untuk sumbangan kos guaman bagi kes itu!

      Malahan nama “ISRAEL” ni cukup memberi fobia kepada PAS! Hinggakan bila ada penceramah tersalah sebut “malaikat Israel” (yang sepatutnya malaikat Izrael), habis kena maki hamun penceramah tersebut! Kata orang, kena lari tak cukup tanah lah yop, semata-mata tersalah sebut “malaikat Israel”! Begitulah fobianya PAS dengan perkataan “ISRAEL”.

      Jadi persoalan besarnya ialah apa respon dan pendirian PAS dalam isu kenyataan Anwar “menyokong usaha melindungi keselamatan Israel”? Ini soal penting. Ini bukan soal kriket. Ini soal nak mengiktiraf rejim zionis Israel! Ini soal nak mengadakan hubungan diplomatik dengan rejim zionis Israel! Ini persoalan kemungkinan Malaysia akan menghantar tentera Malaysia termasuk yang beragama Islam untuk melindungi rejim zionis Israel!

      Ini soal maruah negara; maruah yang begitu konsisten dipertahan dan dipelihara oleh Kerajaan Malaysia sejak merdeka. Prinsip yang dihormati kawan dan digeruni lawan! Prinsip yang menyebabkan rakyat Falastin menangis terharu kerana Malaysia adalah satu-satunya negara didunia yang jelas mempertahan dan membela rakyat Falastin dan berani bertegas tidak mengiktiraf rejim zionis Israel! Teman melihat sendiri semasa bersama dengan rakyat Falastin bulan Ramadhan 1431/ 2009 di Ghozzah! Mereka bangga bersaudara dengan Malaysia!

      Tetapi sehingga kini pimpinan dan ulama’ PAS menjadi saperti syaitan bisu! Kalau ada pun, yang memberi respon ialah Ketua Pemuda PAS sendiri Ustadz Nasharudin Hassan Tantawi. Beliau menegaskan bahawa mereka yang mahu melindungi rejim zionis Israel ini melakukan pengkhianatan terhadap umat Islam. Tetapi beliau pun tak berani nak sebut nama “Anwar Ibrahim”, sekadar menyebut “orang itu”!

      Kasihan teman melihat parti PAS ni yop! Sejak diresapi dan dikuasai para parasit Anwarinas, PAS menjadi lebih sekular dari segala sekularis! PAS menjadi lebih liberal dariapada para liberalis! PAS menjadi lebih terbuka dari segala mereka yang membuka! Bak kata Datuk Dr. Hasan Ali, mantan Naib Presiden PAS dan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, akronim P.A.S. hari ini sudah bertukar maksud menjadi “Parasit Aqidah SeMalaysia”!

      Kebetulan pulak slogan dan simbol “PAS 4 ALL” sama dengan “ISRAEL 4 ALL”! Harap ianya hanya satu kebetulan sahaja yop!

      PENDIRIAN PAS

      Pada teman, Datuk Hadi Awang, Datuk Nik Aziz, dan lain-lain ulama’ kepimpinan PAS perlu membuat pendirian yang jelas.. Adakah PAS berkongsi rasa dan pandangan dengan Anwar Ibrahim yang mereka nak tabalkan sebagai kalipah mereka?

      Ini penting kerana rakyat tidak diberitahu apa pendirian mereka jika menjadi kerajaan (na’uzubillah)! Didalam manifesto tidak ada, dalam kitab jinggay tidak ada, didalam kitab oren tidak ada! Jangan nanti rakyat diperdaya, merasa tertipu dan ditipu saperti yang penduduk Kg. Buah Pala sudah rasakan sekarang!

      Persoalan yang rakyat Malaysia dan umat Islam nak tahu ialah, adakah pakatan BiaDAP-PKR-PAS akan mengiktiraf rejim zionis Israel? Adakah pakatan BiaDAP-PKR-PAS akan mengadakan hubungan diplomatik dengan rejim zionis Israel? Adakah pakatan BiaDAP-PKR-PAS akan menghantar tentera Malaysia untuk melindungi keselamatan rejim zionis Israel?

      Rakyat sebagai Hakim Negara berhak tahu semua ini sebelum PRU 13! Rakyat yang akan menentukan hukuman di Mahkamah Rakyat pada PRU 13 berhak tahu apa pendirian dan dasar pakatan BiaDAP-PKR-PAS mengenai rejim zionis Israel.

      Pendirian Kerajaan Malaysia jelas, kita tidak mengiktiraf rejim zionis Israel, kita tidak mengadakan hubungan diplomatik dengan rejim zionis Israel, kita melarang rakyat Malaysia daripada pergi negara rejim zionis Israel!

      Rakyat Malaysia dan umat Islam tidak perlu gusar dengan pendirian Kerajaan Persekutuan! Kita konsisten dengan pendirian ini sejak merdeka! Dan kita bukan sahaja berkata sedemikian di Malaysia, dikalangan negara umat Islam, dihadapan rakyat Falastin; malah kita tegaskan sedemikian dihadapan dunia, di Perhimpunan Bangsa-Bangsa Bersatu, dihadapan rejim boneka Yahudi Amerika Syarikat, termasuk dihadapan zionis Israel sendiri. Kita tidak malu berkata sedemikian, kita tidak segan berpendirian sedemikian. Malah pendirian kita diketahui seluruh dunia. Pendirian yang dihormati kawan, tetapi digeruni lawan!

      Dan rakyat Falastin juga berhak tahu apa pendirian pakatan BiaDAP-PKR-PAS terhadap rejim zionis Israel! Selama ini rakyat Falastin, yang begitu lama tertindas, dizalimi dan dianiaya oleh rejim zionis Israel dan bonekanya Amerika boleh bergantung harap kepada Kerajaan dan rakyat Malaysia untuk membela mereka!

      Apakah nasib mereka terbela jika pakatan BiaDAP-PKR-PAS menjadi Kerajaan (na’uzubillah)? Atau apakah nasib masadepan rakyat Falastin turut akan dijual gadai, sebagaimana kalimah ALLAH digadai, Negara Islam digadai, anak bini digadai, umat Islam dimusuhi, kafir harbi dikasihi! Na’uzubillah min zalik!

      Jika itu pendirian mereka, bersekongkol dengan Anwar mahu menyokong usaha mempertahankan keselamatan rejim Israel, maka sudah pasti SLOGAN BERIKUT BOLEH DIGUNAKAN:

      “UNDI DAP UNDI ISRAEL,

      UNDI PKR UNDI ISRAEL,

      UNDI PAS UNDI ISRAEL”!

      RUMUSAN

      Pada teman, kenyataan Anwar Ibrahim yang dipetik dan dilapurkan oleh media pro-Yahudi Wall Street Journal sebagai berkata “dia menyokong sebarang usaha untuk melindungi keselamatan Israel” tetapi di Malaysia “menentang pengaruh Yahudi dalam kerajaan melalui APCO” hanya sekadar membuktikan sandiwara politik dualam yang sudah menjadi darah daging yang sudah meresap sebati dalam tubuh badan Anwar Ibrahim!

      Anwar Ibrahim, apabila tersepit dan nak menyelamatkan diri, mendakwa konon kenyataan dia disalah lapur! Kalau salah lapur, persilakan saman Wall Street Journal! Takkan takat berani menyaman Utusan Malaysia sahaja! Kalau berani, kalau ada pendirian, silakan saman Wall Street Journal. Tengok apa jadi nanti. Dan teman nasihatkan media Malaysia, eloklah hubungi editorial Wall Street Journal. Bagitahu mereka Anwar kata dia telah disalah lapur.

      Teman yakin kenyataan Anwar dia disalah lapur itu hanyalah untuk telinga rakyat Malaysia sahaja. Sedangkan lapuran WSJ sudah dibaca oleh para pembacanya dikalangan pro-Yahudi, yang sudah tentu seronok membaca ada orang Malaysia bersedia “menyokong usaha menjaga keselamatan negara rejim zionis Israel”.

      Padanlah akhbar Jerusalem Post milik rejim zionis Lsrael ghairah membuat lapuran “Anwar bakal PM Malaysia” apabila dia dilepaskan Mahkamah daripada pertuduhan meliwat stafnya Saiful!!! Tentu mereka berasa beruntung kalau ada spesis macam Anwar Ibrahim yang menyokong usaha melindungi keselamatan rejim zionis Israel!

      Masih lagi Pekak Bisu & Buta yop? Bacalah Bismillah hirrohma nirrohim, dan telitilah surah Al Baqarah: 6-18, moga ALLAH memberi petunjuk dan hidayah kepada mike semua yop!

      • neutron says:

        Apa jadahnya pulak itu bundera Israel naik di PWTC????? Bermakna juga itu Ameno iktiraf Israel la bongok…. Ayoo ustaz Zul Nordin tarak mau ulas ka??? Zul…Zul… selektif prosecution la macha..

      • pasdaplaknat says:

        Israel dan Yahudi terang2 menyokong Anwar, dan Anwar penjilat mereka.

        Usahlah spin menuduh UMNO, mana ada bendera Israel pulak di PWTC? KECUALI di zaman Anuwar Brahi ni jd TPM dlu..

        tulah yg Tun Mahathir bengang sgt dgn peranagi Nuar laknat ni…dlm diam2 berupa dualam..

        Siapa berani nafikan hal penglibatan Anwar sehingga mendapat pengiktirafan Israel-Yahudi..? byk gt bukti…tp mana dia bukti Najib atau Rosmah atau Tun Mahathir +ve quoted oleh Israel?

      • pasdaplaknat says:

        APCO Worldwide dijadikan bahan politik oleh Nuar sbb dia tahu di mana penglibatan Yahudi. Nuar sesumpah Melayu moden yg petah berkata2 dan pelbagai bentuk impresi yg penuh tipu helah..

        pencacai PRlemah otak..cuba tgk nape paper Israel- HAARETZ Israel News suke sgt sebut nama Nuar..

        http://www.haaretz.com/print-edition/news/tales-of-harari-in-italy-1.284317

        http://www.haaretz.com/news/international/malaysia-s-opposition-leader-under-fire-for-linking-ruling-party-s-slogan-to-one-israel-1.330546

  8. Mooohyideen says:

    Putar belit oleh umno. Tapi sayang org UMNO tak dapat baca paper omputih..hanya mampu baca dan digest Metrosex saja…

    • Waris Jebat says:

      Mooooo… jangan pandang rendah kemampuan orang lain. Bukankah Tun Dr. Mahathir, Najib dan Muhyiddin tu orang-orang UMNO. Mereka bukan saja boleh membaca malah boleh bertutur dengan fasih dan baik dalam Bahasa Inggeris dengan media antarabangsa. Teringin benar saya nak melihat Tuan Guru Nik Aziz dan Hj. Hadi ditemuramah oleh media antarabangsa. Maybe Mooo boleh sertakan rakaman jika ada. Mungkin mereka berdua boleh bertutur dalam bahasa Inggeris, saya tak tahu. Hiasilah diri dengan sifat mahmudah.

    • neutron says:

      Adei Moohyideen… mamak orang Ameno juga tapi mamak boleh baca BM, BI dan of coz Tamil…tarak butul juga kalau suma orang Ameno baca Metro… mamak hari hari baca news itu 3 bahasa di kedai buku mamak sini … tapi bukan seks punya berita macam ramai cacai kah..kah…

      • pasdaplaknat says:

        neutron-PARIA PKR ni tetiba nk mengaku UMNO pulak dh?
        mcm org mabuk todi je.. dh slashed by comments..ilang akal nk hujah..lepas tu mngaku UMNO? cehh…
        nk mampos agaknye PR ni..upah org sakit..

      • pasdaplaknat says:

        raja seks = Anwar
        depan belakang semua balun..

        Shuib Lazim tunggu Anwar saman je..diorng akan londeh lg dhsyat punye aktiviti kotor Anuwar di Thailand…

        sbb tu Anwar xbrani saman..simple math!

    • hehe….nak belagak la kau boleh bace paper omputih?…

      statistik mane kau ambik yang orang UMNO cume bace metro?…

      hang ni suke betol bodohkan diri…

      kesian hang asik kne bodohkan dengan media PR, media yahudi dan anwar si pencipta fitnah APCO…

      • selamber says:

        ehh!!..kitorang lg suka BODOHkan diorang ni bro..tp dah memang diorang BODOH..nak buat mcmna..hehe

      • pasdaplaknat says:

        hehee..puak2 macai Nuar ni..bru eja sepatah dua english belagak sakanlah menunjuk2 dan kutuk org lain..

        org PAS yg kuat bace Mtro sbb Utusan diharamkan buat mereka..jd mereka ketagih nk tahu kisah2 negara..dlm Haramkah xbetul..citer karut2 dan ubat seks..

  9. Mooohyideen says:

    Utusan Malaysia akhbar pro UMNO dikhabarkan kerugian lebih RM20juta setakat ini.
    Malahan angka jualan juga turun mendadak sehingga 20%. Demikian mengikut laporan Audit Bureau of Circulation.

    • kau kne pikir…zaman dah berubah..
      tu statistik jualan… tapi kau ade tak statistik berapa ramai pembaca yang bace online?… jika dicampurkan dengan pembaca yang membeli akhbar dah bape?…

      sekarang dah maju…ramai bace paper gune internet… dekat felda sekarang pon diorang sume ramai yg bace online sebab dah ade kemudahan jalur lebar…

      kat kampung2 siap ade pasang unifi…

      cube la bukak mate tu siket…

  10. randomsee says:

    sejak anwar menjanjikan sokongan keselamatan kepada israel…makin ramailah para pencacai mula memuji israel dan memperlekehkan palestin…hahahahahaha

    ini kes dah macam cerita mat sabu dan komunis dahulu…idealogi yang tak percaya keujudan tuhan pun diangkat sebagai penyelamat manusia sejagat….

  11. randomsee says:

    dalam duk kutuk2 yahudi dan israel…kenapa plak imam mahdi PKR dan PAS berkata : I support all efforts to protect the security of the state of Israel …dah jadi cam lucu plak

  12. pasdaplaknat says:

    semakin sakan dan kuat Moo meroyan dgn lambakan copy paste…kasihanlah…buat kerja sia2..hny krn mengejar DUIT yg tidak HALAL..

    meroyan lah lagi Mooo..jilat lg banyak2.. UMNO BN xrugi apa2..

  13. StinGray says:

    mooo…hang translate ke bahasa inggeris boleh tak yg hang copypaste tu…aku pun mcm hang jugak baca paper or article dalam bahasa omputih jea…tp hang jgn la guna google translate…tunggang langgang nanti…aku tunggu ni mooo….hang translate ikut kemahiran bahasa inggeris hang tau…kalau hang boleh la…tak mampu tak pe…

  14. tengkudin says:

    abis dikorek punggung nuar si lembu mooo dok copy paste kat sini hanya semata mata nak halalkan isRAEL untuk nuar jubur!! hehehee

  15. Pes says:

    Tony+Moooh=Bodoh+Bebal
    TQ

  16. neutron says:

    Ayoo TOny… mana boleh kasi senjata sama PAlestin…itu tarak logik la macha… Mesia tarak kemampuan mau tolong kasi senjata.. Pak Arab sendili pun tarak berani kasi terang terang…

    Apa apa pun ini UMNO cakap banyak ada sonsang juga …. sikijap kata itu ISRAEL jahat… sikijap kata tarak hubungan dengan ISRAEL.. tapi kasi naik juga itu bundera ISRAEL denagn bangganya di PWTC….cacaiseronok juga UMNO mengiktiraf ISRAEL… 1MESIA 1ISRAEL….kah..kah….

    • pasdaplaknat says:

      Bendera PKR tu ciri2 lambang FREEMASON, fahaman yg tidak percaya Tuhan..dan Nuar sentiasa diberikan berita positif oleh gerakan2 FREEMASON dan YAHUDI..

      • pasdaplaknat says:

        Pak Syah Anwar Al-Jubory berkata :

        ” I SUPPORT ALL EFFORT TO PROTECT THE SECURITY OF THE STATE OF ISRAEL… ”

        apa maksud tu nuetron-pariya?

        • pasdaplaknat says:

          siapa yg mengaku bersama2 Israel utk lawan Palestine ni?

          protect keselamatan Israel = PELURU + APACHE + BOM utk anak2 ISLAM PALESTIN + rampas Baitullah pertama umat Islam, runtuhkan KOTA SUCI Ke-3 Umat Islam..

          so masih nk spin isu bendera di PWTC? itu pn kerja Anuwar..SESUMPAH Melayu..

  17. Anak_Nogori says:

    Pum pang pum pang Imam Mahadi ugut nak saman…kenapa tak saman saman lagi?.

  18. memang betul ckap sesetengah pihak, pembebasan anwar dari tuduhan liwat ade hikmahnya…

    sikit demi sikit pekung terdedah…
    lagi banyak orang tue ni becakap, lagi jelas menampakkan wajah sebenar die..

    tu lah Anwar….

    harap2 diberi petunjuk pada rakyat yang menyokong supaya dibukakan mate melihat kebenaran yang tersembunyi disebalik wajah hipokrit Anwar…

  19. pasdaplaknat says:

    Syeh Anwar Al-Jubory berkata dgn jelasnya :

    ” I SUPPORT ALL EFFORT TO PROTECT THE SECURITY OF THE STATE OF ISRAEL… ”

    to protect? meaning to fight + demolish + bombing + attack PALESTINIAN!!

    all effort to protect Israel security = bunuh anak2 umat Islam Palestin, bom ibu bapa mereka dgn APACHE (spt pembunuhan AsSyahid Sheikh Ahmad Yassin), rogol anak gadis mereka?, rampas tanah2 mereka, rampas Baitulmuqaddis Qiblat pertama umat Islam, Tanah Suci ke-3 Selepas Makkah tul Mukarramah, Madinatul Munawarrah..

    bodoh lagikah PENCACAI PR masih nk ikut si dajjal Anwar Ibrahim ni?

  20. pasdaplaknat says:

    Anwar’s remarks supporting efforts to protect Israel’s security shocking — Palestine envoy

    Posted on January 31, 2012, Tuesday

    KUALA LUMPUR: Palestinian envoy Abdelaziz Abughoush characterized as ‘strange and weird’ remarks by Datuk Seri Anwar Ibrahim in an interview with the Wall Street Journal, in which he expressed his full support for efforts to protect the security of Israel.

    “We are shocked and surprised by the weird statement in which he supported the security of Israel,” the Palestinian ambassador to Malaysia said in a statement here yesterday.

    He pointed out that Palestine is the core issue for all the Muslim Ummah, and as such it is strange and weird to have such a statement from a Malaysian Muslim leader. Malaysia is a pioneer in supporting the Palestinian people and their just cause.

    “We do not know who needs the security, actually — Israel HAS MORE THAN 200 TYPES of NUCLEAR WEAPONS and an army armed to the teeth with all the lethal weapons.

    ….

  21. pasdaplaknat says:

    Wall Street Journal dimana Anwar Laknatullah ini menyatakan isi hatinya pada ISRAEL.. Rejim Laknatullah pembunuh kejam umat Islam Palestin.

    http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203363504577184631682335306.html

  22. OrangPekan says:

    Kesian kat AlManuty, tak tau nak spin lagu mana lagi dah, nak save Aljuburi.Dalam latihan tubi bloggers PKR pun,perkara ini tidak dijangka akan berlaku, pening kepala depa.Mulut boss depa tak boleh control. Susah nak spin oooh…,WSJ bukan calang punya global news buletin yang di kuasai oleh Yahudi.Yang jadi mangsa Utusan.Paper lain tak kena kutuk walaupun berita yang sama dari WSJ.Kuasa Allah,segalanya akan ditunjukkan kepada semua.Aku ingat dah boleh talqim dah PKR dan PAS dalam 2 ke 3 bulan ni.

    • pasdaplaknat says:

      depa asyik bantai UTUSAN sbg kambing hitam.. tp dgn kuasa Allah..skrg kuasa yg MAHA BESAR menggerakkan kerosakan2 buat Anwar dan Pakatan Haram..
      AMINN!

  23. sukadamai says:

    pr ni yang saya nampak jelas bodoh dan kelemahan nya ,bila ada sedikit permintaan ,dari orang melayu ,susah sangat nak beri ,padahal dah ada peluang nak buat macamtu ,ko ingat menang beberapa negeri ,kalau orang kampung tak harapkan sesuatu perubahan ,ko boleh menang ke .cubalah guna akal dengan cara yang betul ,berapa lama nak memerintah baru ada kesadaran ,sila jawab jika anak jantan

  24. sukadamai says:

    UMNO PULAK MELAYU BERHARAP YANG DEPA TENGOK AHLI JE,KONON NYA MELAYU MELAYU YANG TAK JADI AHLI UMNO TAK ADA HAK .NI SIAPA YANG AJAK HAN LA NI.

  25. sedos says:

    “I support all efforts to protect the security of the state of Israel,” said Mr. Anwar, although he stopped short of saying he would open diplomatic ties with the Jewish state, a step which he said remains contingent on Israel respecting the aspirations of Palestinians. Malaysia has consistently refrained from establishing diplomatic relations with Israel, although limited commercial ties exist between private companies in the two countries.

Leave a Reply

Threesome