Menu Utama

Selepas Imam Mahdi, Anwar Kini ‘Pemimpin Paling Suci’

Meletak pelbagai gelaran kepada pemimpin pembangkang ini bukan lagi satu perkara asing kepada penulis.  Sejak mula serius dalam politik pada 1998, penulis sudah jelak dengan pelbagai gelaran baik-baik yang diberikan penyokong taksub ni kepada pemimpin mereka, terutama sekali Nik Aziz dan Anwar Ibrahim.  Daripada ulamak sehingga kepada Nabi, hanya Tuhan sahaja yang belum digelar lagi kepada para pemimpin ini.

Anwar yang tertangkap bermukah dengan pelacur china itupun dilabel sebagai Imam Mahdi – nak kata macam mana lagi?

Tapi itu kurang lagi bila baru-baru ini, penulis terbaca dalam sebuah laman web pro pembangkang  disini yang melabel Anwar sebagai PEMIMPIN PALING SUCI!!

Tang mana yang suci pun penulis kurang pasti.  Tak payah sebut skandal seks yang terpalit pada dirinyalah, tengok saja penduduk Kg Buah Pala yang ditipu hidup-hidup Anwar Ibrahim pada 2008.  Konon masalah tanah kampung tersebut boleh selesai dalam tak beberapa minggu pembangkang memerintah, tapi penyudahnya hampeh.

Inikah dia contoh pemimpin suci?  Atau disebut paling suci?

Baru-baru ini Anwar disebut menyokong homoseksual pula, itu suci ke?  Walaupun menafikan sekeras-kerasnya menyokong homoseksual tapi cuba fahamkan petikan dibawah dari soal jawab langsung dengan BBC pada 12 Januari lepas:-

The BBC reporter had reportedly asked Anwar whether he was prepared to push for the idea of anti-discrimination as far as gay rights were concerned, to which he had allegedly said “we will have to review some of our archaic laws.”

“We Muslims and non-Muslims in Malaysia generally believe and are committed to support the sanctity of marriage between men and women, but we should not be seen to be punitive and consider the archaic law as relevant,” Anwar had told BBC.

Wartawan BBC bertanya pasal undang-undang di Malaysia yang mendiskirminasikan golongan homoseksual dan Anwar jawab ‘menyokong perkahwinan lelaki dan perempuan tapi kita tidak sepatutnya dilihat terlalu menghukum dan mempertimbangkan undang-undang lapuk sebagai relevan”.

Jadi betullah Anwar sokong homoseksual pasal undang-undang yang dirujuk itu merujuk kepada undang-undang di Malaysia yang menghukum sesiapa juga yang melakukan hubungan homoseksual, tidak kira Islam tak Islam atau suka sama suka.

Masihkah lagi Anwar pemimpin paling suci?






186 Komen to Selepas Imam Mahdi, Anwar Kini ‘Pemimpin Paling Suci’

  1. C1 says:

    ada jer benda pasal anwar nak spin.. hehe

    • StinGray says:

      semenjak dua menjak ni asik kantoi jea Aljuburi ni, penat cacai2 nk cover…mcm dah menopaus je….

    • BudakPilah says:

      Berita Terkini: Exco PAS Ganti Hassan Ali Buat syarat ajo.Potfolio tak penting..Agama ditake over MB ..Pasti bawah nasihat Al putar belit tuu…Kalau tengok Potfolio PAS dah tak ada kuasa kat Selangor…Sian asei kat ulamak PAS…Jom lah Join UMNO…Setahu saya kalau PAS join UMNO bab Agama memang serah kat diaorang

      • raplahjingaa says:

        MB gagap nak jaga agama ? hahahahahaha ! kesiannnya aku !

      • bujuk says:

        Taip2 hari kutuk laknatulah, munafik, pengkhinat agama, ikut telunjuk kafir DAP. tetiba pusing 360′ bila join UMNO bab agama serah pada PAS?
        Baleh bagi sebab tak, kenapa kalau PAS join UMNO bab agama serah pada PAS?

    • BudakPilah says:

      Silap den..Potfolio Agama Selangor Ingat bukan MB tapi control by Imam Mahdi lantikan Badrol bebal.wakaka

    • yon76er says:

      c1 dulu.kini & selamanya bersama Nuar @AlJuburi @ Mat CD sebab dah TERLAJAK dan Malu Nak Mengaku dah TERSILAP PILIH…sama gaklah dgn SiMooo@LEMBU, c4 @AHJ dan Bujuk @kaki spin utk nuar

  2. C1 says:

    sebenar takde pun anwar cakap BBC dia sokong homoseksual…

    “Kami masyarakat Islam dan bukan Islam di Malaysia secara keseluruhannya percaya dan komited untuk menyokong kesucian perkahwinan antara lelaki dan wanita.

    “Tetapi kami tidak harus dilihat sebagai menyusahkan dan menganggap undang-undang lapuk sebagai relevan,”

    mana..?? andaian bodoh umno.. tak habis2 dengki dgn DSAI

    • mRsTURDY says:

      Perkataan ‘kami tidak harus dilihat sebagai menyusahkan’ tu bermaksud Golongan homo/gay perlu diberi kebebasan !
      Semua org faham anuwar punya cakap!

      • StinGray says:

        kalau org lain tak paham, masakan kelab Gay filipina celebrate masa dia lepas 901 dulu…kan C1..
        hang tak suka ke puak2 Gay sokong bos hang…kawan2 bos hang kawan2 hang jugak C1…hang nii….

    • kalau tak betul…. kenapa anwar tak jawap or ambik tindakan bile ape yg die ckap disalah tafsir…

      hahaha…. bende ni dah tersebar merata dunia la…. yang sebenarnya nak spin pembangkang je….

      tak kesah la ape pun…

      pada aku anwar dah tak relevan jadi pemimpin dan disokong.. ape perjuangan die?.. ape jasa die?… ape die dah buat pada rakyat?… minda macam mane yang dibentuk oleh anwar pada rakyat?..

      penipuan terang-terangan … tpi masih duk sokong….

      lembu dengan beruk pun dah tak larat nak gelak… cume mampu geleng kepala je la tengok kebodohan rakyat yang menyokong anwar ni…

      • C1 says:

        anwar dah start saman utusan tu…

      • bujuk says:

        Bagi 1 ruang wawancara pada Anwar, korang boleh tanya macam2 terus dan langsung. Ini tidak Anwar yg. cakap, korang minta musuh dia ulas, tahap longkang punya pemikiran.
        Dari terus buruk sangka dan busuk hati camni, rakyat lagi menyampah pada UMNO.

        • bukan tak pernah ditanya direct…tpi ape jawapan anwar?..

          busuk hati dan buruk sangka aku rase lebih layak dituju pada pihak pembangkang… kalau kau track balik semua berita media PR, aku rase lagi menampakkan lgi busuk hati dgn hasad dengki aku rase PR….

          yaaa…. antaranya musuh yang dulu rapat dengan anwar dan ditipu bulat2 oleh anwar…. kini dah sedar siapa anwar dan mahu beri kesedaran pada rakyat siapa manusia bernama anwar…

          ala bujuk..aku rase media PR lgi truk…
          banyak isue yang diputar alam…. dan isue2 tu pun tak pernah ditanya sendiri dari tuan punya badan… tub2 keluar cerita ni, tub2 keluar cerita tu…

          lepas tu bile dah terkantoi dengan biaDAP-nya buat macam tak besalah…

          ape yang kau ckap reflect balik…

          so what bujuk?…. media PR buat cerita pasal najib itu najib ini… ade diorang g kat najib tanya sendiri kat najib?…

          takde…..

          sekarang ni bukan “rakyat” makin menyampah kat UMNO, tapi REALITINYA “rakyat” makin ramai menyampah dengan PR, terutama Anwar tu sendiri.

        • StinGray says:

          tanya mane jam omega kat boss hang bleh bujuk??….hang rasa dia jawab tak???

        • raplahjingaa says:

          Bujuk….aku rasa rakyaat makin hari makin menyampah kat pembanggang..

          berapa lama anwar boleh tipu rakyaat..? setahun…2 tahun…5 tahun ?

        • bujuk says:

          Sebab tu aku cadang buat wawancara..LIVE. Jangan la samakan media PR dengan media PERDANA. PR mana ada TV nak wawancara Najib dan menteri2. kalau nak wawancara pun belum tentu pak2 menteri nak datang….

          • selamber says:

            Ala..baru kene tanya beberapa soalan oleh wartawan pun dah melenting2..ada hati nak wawancara konon..nanti semua keluar maki hamun nuar tu

          • raplahjingaa says:

            anwar mencipta sejarah sejak lama dulu sebagai figure yang sering memarahi wartawan bila di tanya soalan.

          • pasdaplaknat says:

            Pok Nik..” saya kata celako..saya ulang lagi celako.. CELAKO org tu..” hahah wawancara celako.. panas baran..

          • selamber says:

            hehe..mcmtu nak jd pemimpin besar..memang TAK LAYAK..cuba bandingkan pemimpin2 besar negara mcm Tun M..DS.Najib ke..tak penah nampak pun sikap emosional diorang..walaupun berhadapan dengan tekanan antarabangsa..KORANG ADE?

          • bujuk says:

            Soalan wartawan dengan wawancara, berbeza. Ada korang dengar Anwar maki hamun dalam BBC tu..?
            Kalau tanya elok jawab elok la kan.. tapi kalau dah tak reti bahasa yg. elok memang patut la kena celaka.

          • raplahjingaa says:

            Anwar nak maki hamun BBC ?? terkedu-kedu nak menjawab beberapa soalan yg di tanya….lagi berani mau maki ke ?

          • selamber says:

            ala..konon tunjuk pandai la dgn soalan BBC..sanggup menggadaikan Aqidah Islam semata2 konon nak menjaga hati yahudi la tu..muka pun takut2 nak jwb..cuba banding masa Tun M diwawancara dgn diorg..dgn penuh teguh & tegas Tun mempertahankan prinsip Islam & bangsa kita..nampak tak bezanya..jgn buat2 buta pulak..jgn buat2 pekak pulak..jgn buat2 bodoh pulak..tp memang BODOH pun ko ni bujuk..

          • bujuk says:

            Takpa.. kita tunggu saman Anwar pada utusan RM50juta. Nanti kita tahu siapa yg. bodoh dan bangang dan siapa pulak yg. tak serik2 buat fitnah dan kena saman. Allah itu maha ADIL….

          • ya bujuk…kita tggu ok.

            media perdana bukan tak reti nak dengar bahasa ingeris dalam video BBC tu bujuk..

            sebelum keluarkan artikel, mesti diorang selidik n double check…

            n lgi satu bende, hang jgn nak menipu pembangkang takde TV…habis TV selangor, TV PAS tu ape bende?…

          • bujuk says:

            Masalahnya memang tak reti, lepas… nak membodohkan rakyat pulak. Hang dengar wawancara tu, kat mana perkataan yg. kata Anwar setuju atau sokong freesex atau gay, lesbian?

        • zarman says:

          Biarlah rakyat macam hang menyampah kat UMNO, Zaman Nabi dulu pun tak semua orang suka kat baginda bukan…
          Kalau dah karat PAS khawarij macam ko, nak buat mcm mana kan?

    • raplahjingaa says:

      sebenarnya ? hang apa tau ? sebenarnya konon…hehe

    • yon76er says:

      Ko sekolah ke tak c1????? ulang byk2 kali diYouTube tuuu..baru ko faham kot…aku degar sekali dah faham apa maksud si Al.Juburi tuu maksudnya…apa rah masih nak cover Boss Buntut tuuu

  3. MenantuOrgFelda says:

    bodoh punya manusia..kau relate la dengan soalan wartawan BBC pasal diskirminasi gay di Malaysia sebelum tu..

  4. omega says:

    Anuwar dan homoseksual berpisah tiada. Ibarat kondom dan kotenya

  5. bujuk says:

    Rasanya kalau buat statistik d MyKMU dan blog2 UMNO. Pemimpin paling popular dan Toprangking ialah Anwar, kemudian TGNA dan TGHA. Lepas tu baru Najib dan TPM. Malah kalau bukan orang politik masuk sini dia mungkin tak kenal siapa Najib dan TPM. Dalam 10 artikel kadang2 semua cerita PR, takda cerita BN dan UMNO. Kenapa yeee…?
    Biasanya kalau blog kita, cerita tentang kita paling banyak d tulis dan bukan pasal musuh atau kawan2 kita. Apakah MyKmu dah salah strategi atau cerita pasal Pimpinan UMNO amat membosankan dan tiada daya tarikan komen forumer?

    • StinGray says:

      biasa la tu bujuk…mykmu ni memang suka sangat citer pasai manusia2 durjana kat malaysia ni…

      aku pun tak tau nak kata apa la bujuk, bila la si durjana ‘Three Stooges’ yang hang buat statistik tu nak insaf….hang rasa mcm mane bujuk…

      • C1 says:

        heheh… three stooges.. macam stingray dgn 2-3 orang lagi yang slalu meroyan kat mykmu ni… haha.. tak sedar2 diri lagi hang ni stingray..

        • pasdaplaknat says:

          ngok oii..siapa yg xedar diri..
          org lain semua pakat2 sedar dh..
          Hasan Ali adalah simbol penindasan REJIM PAKSI SYAITAN-PR!

          sudah2lah menipu.. Anu-war bukan popular di MyKMU, tp Anuwar adalah dajjal berupa manusia yg perlu diberikan peringatan bg org2 yg lalai..

          sudahlah lalai..bongok dan bahlol mcm C1, C1, Moo (lembu), bujuk tu kalau hari otak dia sihat, blh tahan lglah..tp kalau virus meroyan PR serang..jd merapu jgk!

      • bujuk says:

        Ko tanya adamyan dan duke… diorang boleh tolong. Pada aku ada dua sebab kita sebut nama orang tu… satu sebab kita suka, satu lagi sebab kita benci dalam sayang. Macam sebut nama girlfrend dan janda kita. Sebab kalau benci terus kita dengar nama pun taknak apatah lagi nak sebut dan tulis.

        • StinGray says:

          hang ada janda ke bujuk??….ganaz la hang ni….hang bercerai kenape bujuk??…pasai dia sokong UMNO ke???…hang nii….

          • pasdaplaknat says:

            benci dlm sayang? wah..wah bujuk mcm ade experience je..ce citer..ceciter..

          • pasdaplaknat says:

            bujuk..sbb otak hang slow, jd aku nkbgtau lah kan..
            Anu-war disebut2 berulang kali sbg peringatan buat org yg lupa dan lalai. betapa dahsyat dan bahayanya dakyah propaganda Anu-war.

            Adapun ustaz2 menceritakan berulang2 kali tentang syaitan, adakah ustaz itu benci dlm syg pada syaitan yg direjam? tentu sekali tidak kan…

            so what’s ur point bujuk? bangunlah dari lena bujuk oi.. PR Insya Allah akan tumbang teruk PRU13 nnt..amin.

          • bujuk says:

            Betul la.. ustaz banyak cerita pasal syaitan, tapi ustaz tu lebih banyak cakap pasal Allah dan Rasul nya. tu tak kira lagi zikir dan salawatnya.

          • selamber says:

            ape ko ckp ni bujuk..ko fhm ke ape yg ko ckp ni..hehe

      • raplahjingaa says:

        tul tu stingray…sebagai pendukung agama Islam dan penjaga bangsa Melayu….nama sapa lagi yang mykmu nak sebut….melainkan nama-nama pengkianat agama dan bangsa…..

        alhamdulillah..makin hari semakin ramai rakyaat yang dah insaf..

    • ha ha..yeke bujuk?..

      owhhh…..
      maybe diorang dah belajar dari kesilapan mase dulu… sekarang ni becerita nak bagi tau kat rakyat supaya mereka tak keliru dan dibodohkan… aku rase media pro PR takde beza pon…bukan aku tak penah bace suara keadilan, bukan aku tak penah bace harakah, bukan aku tak penah pegi blog2 pro PR… nak2 time nak kat PRU, PRK… peh wa ckap lu..besepah fitnah keluar dari pasal pemimpin kerajaan…

      • bujuk says:

        Tapi ko masih nampak berita PR lebih banyak dari lawan. Takkan Najib dan menteri2 tak buat apa2 kut. Sekarang isu BR1M, sebok semua pimpinan UMNO turun jadi santaclus….
        Takcaya ko baca tajuk sebelah forum… tak jumpa nama Najib, nasib baik ada nama Khir toyo.

        • selamber says:

          biar la diorg buat keje jugak..apa salahnya takkan nak bg Nuar atau Nik Ajis pulak nak agihkan..hehe..

          • pasdaplaknat says:

            sanctaclus? ape ko merepek ni bujuk? ko mcm iktiraf plak kesyirikan org kafir..?
            pemimpin UMNO sama2 buat kerja.. bukan menyibuk berlakon lepas tu tweet.. kan…kan..

          • bujuk says:

            Apa kejadahnya pemimpin UMNO bagi bantuan kerajaan? kalau yg. menteri ke atau ada jawatan k’jaan ok la. Tapi yg. takda kena mengena pun penuh keliling buat apa? Yg. takda title YB pun tumpang glamor jugak.

          • selamber says:

            ala..kalau pemimpin PAS pun nak tumpang sekaki pun takde masalahnya..g la tumpang glamer jugak..xpe kitorang tak marah..

    • yon76er says:

      Takda apa yg nak dikomen on Pemimpin UMNO sebab mereka sibuk berkerja utk raayat mcm ko bkn mcm Pemimpin Pebangkang..asik dok berforum, Ceramah siang mlm dan asik dok bagi KOMEN keja orng dan tak tertinggal seMamat sorang tuu dlm meeting tegah on pon blh BERJUBOR dibilik sebelah..dan pas tuu tegah Twit pon blh break jap tuu, pi on dengan CinaDoll….takda mana salah strateji.

  6. bujuk says:

    Cerita pasal pemimpin paling suci ni aku teringat kesah Rahim Thambi Chik yg. mengaku/menghebahkan dia adalah “pemimpin paling bersih” selepas bebas tuduhan rogol budak bawah umur.
    Jadi nak tanya juga, ni Anwar mengaku atau orang lain yg. bagi gelaran?

    • StinGray says:

      tak berape clear sgt la hang punya komen tu bujuk…maksud hang mcm mat sabu bagi gelaran Aljuburi kat ketua hang tu ke??…

      • bujuk says:

        Maksud aku ‘it’s ok kalau orang lain gelar’, tapi kalau sendiri mengaku@ memuji ada masalah.
        Sama juga kalau orang lain kutuk atau fitnah, biasa. tapi kalau sendiri mengaku kesalahan maknanya memang bersalah macam CSL. Tapi pelik UMNO sokong juga.

        • StinGray says:

          tak berapa clear la la bujuk…ce hang bagi satu lg contoh…maksud hang yang macam Anwar kata pok nik tu Ulamak terompah tu ke??…

          • bujuk says:

            Apa-apa lah…

          • bujuk says:

            Nak buat camna pencacai UMNO ni memang buta.

          • raplahjingaa says:

            hush hang ni sting….nabi tuuuu ! imam mahadi tuuuu !

            nik terompah dah jadi nabi
            anwar al-liwati dah jadi imam mahadi
            guan eng dah jadi khalifah

            aku dok tunggu pulak la ni…ustaz gelong PAS yang mana pulak nak kasi gelaran kat mat sabu…gelaran apa pulak depa nak bagi kat dia ?…..interesting ni…hehe

          • pasdaplaknat says:

            bujuk die kecewa sbb Hasan Ali yg baik pun kena tendang..cmne parti pok nik terompah boleh dibodohkan peliwat..
            BUTA PERUT habis pemimpin PAS..jd pencacai najis.. EXCO agama Selangor pun ‘dirampas’ oleh Khalid bin Gagap..

            waaa..kasihannye PAS dihina dijijak2.. bodohnye mereka…

            nk harap sape lg skrg ni? tinggal kaki betina dan ejen komunis lah..

    • C1 says:

      semua gelaran anwar..pencacai yang bagi..sampaikan gelaran pemimpin suci pun diorang yang gelar… hehe

      anwar memang top.

    • raplahjingaa says:

      hang teringat ? hehe…

  7. bujuk says:

    Ahmad Maslan dalam Utusan kata ‘Anwar bukan faktor kejatuhan atau kemenangan UMNO waktu PRU’. Tapi MyKmu hari2 cerita pasal Anwar macam utusan juga. Walaupun secara hakikinya betul kata Ahmad Maslan tapi meraka tak boleh lari dari faktor Anwar bila tiap2 hari keluar berita berkait dengan Anwar. Apakah UMNO/BN tak rasa ini adalah strtegi Anwar supaya rakyat tak lupa pada dia hingga pembaca berita pun tersasul sebut ‘PM m’sia Datuk Seri Anwar Ibrahim….’
    fikir2 kan….

    • C1 says:

      anwar pergi mumbai pun hantar spy tu… perghhh..

    • cerita yang keluar begantung pada isue la bujuk…. bukan semua cerita same…

      hahahaha……
      fact ape anwar tu memang macam tu…

      bukan ape…die duk pusing satu malaysia ckap itu ckap ini..suke2 hati die…
      takkan kite nak bediam diri tadah je…
      kne lawan balik..bagi rakyat tau dan kenal dlu wajah sebenar orang rua tu…

      • bujuk says:

        Aku bagitau je…
        dalam game siapa yg. mengikut rentak lawan akan kecundang. Tanyalah mana2 jurulatihpun….

        • C1 says:

          ooo.. patut ler aku nampak umno dah nak kecundang…

          • pasdaplaknat says:

            Insya Allah UMNO semakin kukuh dan dgn izin Allah aku nampak dan harap PR akan tumbang dgn HINA-nya…

            usahlah jd bahlol taruh impian hitam.. parti2 PR no good track record, asyik menzalimi org je.. mana nk boleh menang..

            ckp bab demokrasi mcm nk pecah gunung..tgk2 depa yg cabul hak demokrasi..semua mesti MELUTUT pd An-war?
            bodoh2..

          • C1…hidup kne dalam realiti…
            jgn kuat sangat bermimpi….

            kau kate UMNO dah nak kecundang, dalam mase yg same UMNO yang memimpin barisan dah pun laksanakan satu demi satu kejayaan… ape yang dirancang dah dibuktikan dan rakyat dah mula dapat rase semua tu…

            PR dari dulu sampai sekarang tak habis2 argue tu argue ni..bangkitkan isue tu isue ni…. tpi still ditakuk lama…

            makin PR banyak ckap, makin banyak dikantoikan pro kerajaan, makin rakyat nampak pekung PR tu sendiri…

          • selamber says:

            sudah la c1..bujuk..sebnarnya korang sendri dah terasa kelemahan korang..sbb tu korang ckp korang lebih kuat sbb nak menutup kelemahan sendiri..hakikatnya UMNO semakin kukuh dengan kejayaan dalam merialisasikan pelaksanaan manufesto BN serta pelbagai transformasi oleh kerajaan..semuanya untuk rakyat..untuk negara..tapi apa yg korang dah buat..hmmm..1% sahaja yg mendatangkan manfaat kpd rakyat tp yg selebihnya xde faedahnya..ceramah2..maki hamun..fitnah..negatif..itu la sahaja sumbangan korang ye

          • pasdaplaknat says:

            betul2 sdr slamber..
            ni last push kot.. diorang all-out sehabis mungkin ckp banyak2 sbg usaha terakhir menyelamatkankeadaan yg dh rosak..

            bujuk..janganlah bersekutu dgn org2 Munafiq..ciri2 munafik complete ada pd Anu-war dan PAS, ko belajar agama tp ko sndiri xikut..

        • ni game politik bujuk….

          bukan jawab soalan, tapi jawab ape yang telah dspin…

          jawab bagi rakyat tak keliru dengan putar belit pihak lawan…

        • raplahjingaa says:

          game apa tu bujuk ?

  8. dah takde modal… lepastu nak buat cerita anwar pemimpin paling top lak…

    hahaha…. top as pemimpin yang memalukan…

    udah2 le tu, dok sokong pemimpin macam tu nak buat ape… ape jadi kat rakyat ade die ambik kesah?…

    udah2 leeee… g la belakang umah sane gigit rumput….

  9. Moooohyideen says:

    Media-media tunggangan UMNO/BN iaitu Utusan/Mingguan Malaysia dan Berita Harian menyiarkan hanya sebahagian dari temubual tersebut untuk memperlihatkan seolah-olah DS Anwar Ibrahim menyokong golongan .

    Dimana Utusan/Mingguan Malaysia @ Lidah Rasmi UMNO telah menyairkan di bawah tajuk “Anwar ulas isu Gay”..
    Sambil menyifatkan undang-undang tertentu sebagai lapuk, Anwar juga berkata, ia tidak boleh diterima sebagai sesuatu yang relevan.

    ‘‘Kita tidak mempromosikan aktiviti homoseksual ini secara terbuka tapi untuk menggunakan undang-undang ini bagi menghukum mereka yang tidak bersalah adalah sesuatu yang tidak boleh diterima,” katanya.

    Kata beliau lagi: “Kami masyarakat Islam dan bukan Islam di Malaysia secara keseluruhannya percaya dan komited untuk menyokong kesucian perkahwinan antara lelaki dan wanita tetapi kami tidak harus dilihat sebagai menyusahkan dan menganggap undang-undang lapuk sebagai relevan.” – Utusan/Mingguan
    Manakala Berita Harian pula telah meminta pendapat Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria yang jelas tidak tahu menahu apa sebenarnya diucapkan DS Anwar dalam temubual itu.
    .
    Dan melaporkannya di bawah tajuk “Tindakan Anwar sokong homosexual dikecam”..
    Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, berkata umat Islam tidak boleh mengeluarkan kenyataan yang dilihat menyokong amalan seks sejenis iaitu homoseksual, lesbian atau liwat antara dua jantina berbeza kerana ia boleh menyebabkan mereka terkeluar daripada asas akidah.

    “Kita tidak boleh menyokong atau menghalalkan hubungan sejenis kerana ia sama dengan menghalalkan zina. Ini boleh menyebabkan seseorang itu murtad.

    “Umat Islam harus menentang amalan seks sejenis tidak kira sama ada lelaki dengan lelaki atau perempuan dengan perempuan atau amalan liwat antara lelaki dengan wanita. Jangan kerana mahu mengejar sokongan, kita membelakangkan agama,” katanya, semalam.

    Khamis lalu, Anwar dalam wawancara dengan BBC World News menyokong pemansuhan undang-undang lapuk homoseksual apabila ditanya mengenai sokongan diterimanya daripada golongan pro gay (pengamal seks sejenis) di negara ini selepas dibebaskan daripada tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya. Kumpulan gay Filipina turut menyokong pembebasan Anwar daripada tuduhan itu – Berita Harian.
    Benarkan DS Anwar Ibrahim telah menyatakan sokongannya terhadap golongan homoseksual sebagaimana yang dilaporkan oleh media-media tunggangan UMNO/BN itu?

    Mari kita lihat ayat apakah yang tidak disiarkan sama sekali oleh media-media tunggangan UMNO/BN itu.

    Kedua-dua media tunggangan UMNO/BN itu telah menyiarkan terjemahan ayat dibawah ini..
    A BBC reporter had asked Anwar whether he was prepared to push for the idea of anti-discrimination as far as gay rights were concerned, to which he had allegedly said “we will have to review some of our archaic laws.”

    “We Muslims and non-Muslims in Malaysia generally believe and are committed to support the sanctity of marriage between men and women, but we should not be seen to be punitive and consider the archaic law as relevant,” Anwar told BBC.
    Tetapi petikan ini iaitu ayat yang disebut DS Anwar Ibrahim selepas ayat di atas tidak disiarkan sama sekali oleh mereka..
    Anwar had also said Pakatan Rakyat (PR) was of the view that “we do not promote homosexuality within the public domain, and we do not need to make apologies for that.”
    Kata DS Anwar Ibrahim “we do not promote homosexuality within the public domain, and we do not need to make apologies for that.”

    Ayat yang jelas membuktikan beliau tidak menyatakan sokongan terhadap homoseks..

    Kalau korang tak faham.. copy ayat tu dan gunakan google translate..

    Lihat dan dengar betul-betul.. adakah Anwar berkata beliau menyokong Gay?

    • Moooohyideen says:

      Apasal media UMNO spin off the report?? Patut la Utusan kena saman…

      • pasdaplaknat says:

        hohoo… Moo (lembu), bape rates ko sbg balaci yg PR bayar ek?
        agak2 klu stay 2-3 bulan blh beli kondo dk dgn payment jd penjilat Anu-war ni?

        aku rase ko dgn action ko yg constant-menjilat melalui copy paste-nonsense ni mcm ko ade linkages yg direct jgk dgn macai2 BESAR PR.. xgitu Moo??

        kalau lumayan ko blh lh kongsi..aku nk compare je..PKR byg mahal ke PAS lg mahal..

        • C1 says:

          bila orang bodoh meroyan ..
          contoh pasdaplaknatullah ni la..

          • pasdaplaknat says:

            Moo( lembu) tu sentiasa meroyan pasal DUIT..
            ckp bab apa pn dia mestu selit Juta2 dgn Lembu.. so dia tgh meroyan mgkin xdpt payment..

            dn macai najis mcm ko plak C1, just follow je.. point ape pn xde.. lg lah useless.. ko tu yg sakit mental sbb xde point langsung nk lawan.. tp nafsu kuat.. jd nmpk sglah bodoh (C1)

      • StinGray says:

        mooo…paste skali lagi bleh tak…screen laptop aku tak berapa nk clear laa…plz moo…aku tunggu ni…antar yg sama mcm kat atas tu tau…

      • macam mane lak dengan majalah “The Economist” mooo?…. ni pon tunggangan UMNO jgk ke?…

        aku ingat kau ni betul2 well informed…

        • pasdaplaknat says:

          Moo (lembu), cptlah paste.. Stingray mntk tu.. MACbook aku pun.. alaa..counting per page copy-paste ko lg untung byk ble claim nnt..

    • pasdaplaknat says:

      Moo.. perday just 1-2 article copy paste ur are no considered as PERFORMED lah bro.. KPi u sbg macai2 high-class Anu-war x stated to target..

      plss la.. moo copy paste byk2 lagi.. page MyKMU ni besar CACHE die..plss ye Mooo (ngok)..

    • penyokongketuanan says:

      “archaic law” tu apa? bila dia bercakap tentang homosexuality, archaic law itu adalah undang-undang berkaitan liwat. Memang dia tak sebut pasal liwat, dia sebut archaic law. liwatlah tuu. Kena buka minda dan dengar apa dia kata, walau tak dizahirkan secara terus terang. Orang politik memang cakapnya begitu. Kalau orang suka menipu dan berbohong, bertambah keraplah bahasa sebegitu digunakan.

  10. bluekang says:

    …tak paham2 lagi lembu moo..no matter how u spin it goes back kat tujuan asal..the reporter tanya pasal existing law on homo..pak jubur cakap will review archaic law..review yg macam mana tu…our existing law dah kata tak boleh so nak review mcm mana lagi..jgn lak dia kemudian nak tukar cerita yg actually dia maksudkan law on ISA, land law…d question is very specific..aku fully believe ni adalah trade off yg dia buat dgn ambiga if that babiga supports dia..

  11. Bulan Empat says:

    “We will have to review some of the archaic laws”.

    Ungkapan diatas bukan semata dirujuk pada article diatas tetapi itulah yang sebenarnya dikatakan oleh Anwar semada interview dengan wakil BBC yang kita tonton melalui TV.

    Terjemahan nya ” Kita perlu mengkaji/menganalisa semula beberapa undang undang yang lapuk/kuno (ancient/obslete/time-worn”

    Undang undang yang dianggap “archaic” oleh Anwar ialah undang undang liwat/ sodomi yang masih berkuat kuasa di negara kita.

    Maksud nya lagi, kita tetap menyokong perkahwinan lazim lelaki & wanita, tetapi kita juga kena terima amalan GAY kerana ini juga amalan manusia.

    Itu fahaman saya. Kalau ada pengertian yang lain selain dari itu, kita serahkan saja pada fahaman masing masing.

    Tepuk dada tanya hati/iman.

    • pasdaplaknat says:

      berok tua pandai ckp lapik2… dia pun takut jgk.. tp nafsu songsang dia KUAT..
      dia ingt org Malaya ni xfhm ke ‘MAJAZ’ ayat ngok dia tu!

      • selamber says:

        Beruk tua tak sedar diri masih diuntung..kat luar bukan main tunjuk terrer konon nak dapat sokongan pihak luar la tu..tp dia gunakan biro agama konon sebagai menjelaskan maksud apa yg dia ckp..hehe..pencacai2 beruk tua ni bole la ko kencing..sbb diorg bangang..

        • pasdaplaknat says:

          bro..perasan tak berok tua tu tergagap2 bile masuk ayt ni dlm rakaman BBC LIVE tu..

          ” but we should not be seen to be…[err..ermm] pp..punitive and consider the archaic law as relevant,

          kantoi kot..sbb duk buat sama..

  12. Bulan Empat says:

    Azwan Ali dikabarkan menangis teresak esak lepas ditahan polis dan dilepas dengan jaminan polis sebelum appear di court. Apearance bergantung pada adik nya Ummi samaada hendak teruskan dengan kes ini dan pastikan Azwan disumbat kedalam 2 tahun mengikut akta kesalahan yang serupa ” Mengugut untuk membunuh”

    Dalam statementnya dia jelaskan yang dia lakukan atas arahan abang dia. Kalau dia tak cakap pun kita tahu siapa yang menyuruh dia. Syarat Ummi mudah, dia bolih gugurkan kes asalkan Azwan sanggup buat statutory declaration- akuan bersumpah.

    Ummi tetap aktif dengan pendedahan demi pendedahan. Pendedahan yang benar bukan direka dan semuanya atas kerelaan hati sendiri.

    Kenapa tak ada sesiapa yang saman dia?. Baik Azmin atau Anwar. Samanlah Ummi kerana Ummi telah “memfitnah” dengan tujuan “menjatuhkan” mereka.

    Yang paling kesian ialah ibu mereka yang sudah tentunya lanjut usia. Dalam usia sebegini seharusnya ia diberi peluang untuk bersenang hati dengan kejayaan anak anak yang semuanya dewasa dan berkerjaya. Malang nya beliau terpaksa menahan perasaan dengan titisan air mata ditengah gelombang sengketa anak anak nya yang tidak berkesudahan, kecuali kalau Azmin mati tercekek dalam masa terdekat. Bila Azmin mati kita tak rasa Azwan akan terus menderhaka kerana Azwan sekadar “I follow” selepas putingnya digentel.

    • Moooohyideen says:

      Ye ker??? Laporan BN pasal Anwar pun menipu…

      Anyway cepat sungguh Polis panggil or PR. Kalau kes Kak Jat RM250 juta kena tunggu PR bising2 dulu baru masuk, wpun Laporan Audit terang2 pasal isu NFC.

      Ok berapa byk si Azwan curik??? habaq mai sat..

      • pasdaplaknat says:

        hang ni otak bullshit-DUIT.. hang mampos esok kambus dgn duit dlm keranda hang.

        DUIT mengatasi segala2 dlm otak hang.. syirik tahap tinggi punya.. dah xde rasuah ko nk paks Polis kata ada rasuah.. ko sewel ke ha?

        Anuwar menabuh china doll pn boleh lepas.. usah ckplah bab lain!

      • raplahjingaa says:

        apa yang BN lapor pasal anwar yang menipu tu mooo ?

        ceciter…ceciter..nak jugak aku dengar…hang ni mooo

    • bujuk says:

      Azwan dgn. Ummi hafilda ni nak glamor je. Dah lama tak masuk TV, jadi camtu la. Apa kepentingan umum yg. boleh sebabkan mereka masuk tv? Korang nak bergaduh, nak tarik rambut, nak cincang apasal nak libatkan semua orang. ada ke patut sendiri tulis twitter kata orang lain batu api. Apa bodoh sangat ke sampai tak tau mana baik dan buruk?

  13. http://mozaikminang.wordpress.com/category/mitos/
    Minangkabau atau yang biasa disingkat Minang adalah kelompok etnik Nusantara yang berbahasa dan menjunjung adat Minangkabau. Wilayah penganut kebudayaannya meliputi Sumatera Barat, separuh daratan Riau, bagian utara Bengkulu, bagian barat Jambi, bagian selatan Sumatera Utara, barat daya Aceh, dan juga Negeri Sembilan di Malaysia.[2] Dalam percakapan awam, orang Minang seringkali disamakan sebagai orang Padang, merujuk kepada nama ibukota provinsi Sumatera Barat yaitu kota Padang. Namun, masyarakat ini biasanya akan menyebut kelompoknya dengan sebutan urang awak (bermaksud sama dengan orang Minang itu sendiri).[3]
    Menurut A.A. Navis, Minangkabau lebih kepada kultur etnis dari suatu rumpun Melayu yang tumbuh dan besar karena sistem monarki,[4] serta menganut sistem adat yang khas, yang dicirikan dengan sistem kekeluargaan melalui jalur perempuan atau matrilineal,[5] walaupun budayanya juga sangat kuat diwarnai ajaran agama Islam, sedangkan Thomas Stamford Raffles, setelah melakukan ekspedisi ke pedalaman Minangkabau tempat kedudukan Kerajaan Pagaruyung, menyatakan bahwa Minangkabau adalah sumber kekuatan dan asal bangsa Melayu, yang kemudian penduduknya tersebar luas di Kepulauan Timur.[6]
    Saat ini masyarakat Minang merupakan masyarakat penganut matrilineal terbesar di dunia.[7][8] Selain itu, etnik ini juga telah menerapkan sistem proto-demokrasi sejak masa pra-Hindu dengan adanya kerapatan adat untuk menentukan hal-hal penting dan permasalahan hukum. Prinsip adat Minangkabau tertuang singkat dalam pernyataan Adat basandi syara’, syara’ basandi Kitabullah (Adat bersendikan hukum, hukum bersendikan Al-Qur’an) yang berarti adat berlandaskan ajaran Islam.[9]
    /w/index.php?title=Berkas:Sumatra_Ethnic_Groups_Map_en.svg&filetimestamp=20101011094928 /w/index.php?title=Berkas:Sumatra_Ethnic_Groups_Map_en.svg&filetimestamp=20101011094928Peta yang menunjukan wilayah persebaran kelompok etnik Minangkabau di pulau Sumatera.
    Nama Minangkabau berasal dari dua kata, minang dan kabau. Nama itu dikaitkan dengan suatu legenda khas Minang yang dikenal di dalam tambo. Dari tambo tersebut, konon pada suatu masa ada satu kerajaan asing (biasa ditafsirkan sebagai Majapahit) yang datang dari laut akan melakukan penaklukan. Untuk mencegah pertempuran, masyarakat setempat mengusulkan untuk mengadu kerbau. Pasukan asing tersebut menyetujui dan menyediakan seekor kerbau yang besar dan agresif, sedangkan masyarakat setempat menyediakan seekor anak kerbau yang lapar. Dalam pertempuran, anak kerbau yang lapar itu menyangka kerbau besar tersebut adalah induknya. Maka anak kerbau itu langsung berlari mencari susu dan menanduk hingga mencabik-cabik perut kerbau besar tersebut. Kemenangan itu menginspirasikan masyarakat setempat memakai nama Minangkabau,[12] yang berasal dari ucapan “Manang kabau” (artinya menang kerbau). Kisah tambo ini juga dijumpai dalam Hikayat Raja-raja Pasai dan juga menyebutkan bahwa kemenangan itu menjadikan negeri yang sebelumnya bernama Periaman (Pariaman) menggunakan nama tersebut.[13] Selanjutnya penggunaan nama Minangkabau juga digunakan untuk menyebut sebuah nagari, yaitu Nagari Minangkabau, yang terletak di kecamatan Sungayang, kabupaten Tanah Datar, provinsi Sumatera Barat.
    Dari tambo yang diterima secara turun temurun, menceritakan bahwa nenek moyang mereka berasal dari keturunan Iskandar Zulkarnain. Walau tambo tersebut tidak tersusun secara sistematis dan lebih kepada legenda berbanding fakta serta cendrung kepada sebuah karya sastra yang sudah menjadi milik masyarakat banyak.[4] Namun demikian kisah tambo ini sedikit banyaknya dapat dibandingkan dengan Sulalatus Salatin yang juga menceritakan bagaimana masyarakat Minangkabau mengutus wakilnya untuk meminta Sang Sapurba salah seorang keturunan Iskandar Zulkarnain tersebut untuk menjadi raja mereka.[18]
    Kerajaan Kandis, Kerajaan Tertua di Sumatera
    Salido, Nagari Lumbung Emas dan Mitos Naga Sakti Gunung Kerinci
    Ringkasan Tambo Alam Minangkabau Versi Datoek Toeah
    Tambo Alam Minangkabau : Penghapusan Sejarah dan Kekacauan Logika
    Pagaruyung dan Teori Fusi Tiga Kerajaan (Marapi, Dharmasraya, Sriwijaya)
    • Kerajaan Pertama di Gunung Marapi
    Asal Usul Danau Maninjau, Legenda Bujang Sambilan
    Asal Usul Sawahlunto
    Nagari Pariangan dan Tujuh Suku Pertama
    Pemerintahan Raja Raja di Kesultanan Inderapura
    Benarkah Pagaruyung adalah Pewaris Langsung dari Kerajaan Malayapura
    Sekilas Tragedi Sejarah Bangsa Champa
    Kaitan Dengan Minangkabau
    • Tokoh Harimau Campa dalam Tambo Alam Minangkabau
    • Tempat asal leluhur Suku Jambak
    • Kerajaan Inderapura yang bernama sama dengan Kota Inderapura di Champa
    • Sistem Matrilineal yang diamalkan.
    Dari Awal Sampai Puncak Kejayaan
    Kerajaan Koying, antara Kerinci dan Jalur Perdagangan Selat Sunda
    Pagaruyung dan Teori Fusi Tiga Kerajaan (Marapi, Dharmasraya, Sriwijaya)
    Tambo Sutan Nan Salapan

  14. fabregaz says:

    yang pasti anwar telah menambah sokongan dari satu lagi golongan..hahaha

    • Moooohyideen says:

      Kirim salam kat Azalina Othman yer…dulu dia ni Ketua Puteri dan Menteri UMNo ni.. Tapi aku tak cun boleh ka jumpak dia…aku ada misai…camner???

    • pasdaplaknat says:

      golongan bapok gay n lesbian for sure sokongn Anu-war lah.. xsokong UMNO pn xpe golongn rosak tu!

      • raplahjingaa says:

        bapuk dan gay boleh terus sokong pembanggang….kot -kot menang, syok la depa…bebas !!

        manala tau nanti boleh panggil nik ajis…rasmikan kelab gay ! glamour you !

        maklumlah nik ajis pun dah berubah…dah boleh pi konsert

        • pasdaplaknat says:

          org tua terompah tu dh jadi SEKULAR sakan..hari ke sehari merepek2

          Tun M pulak yg sibuk dgn perjuangan dunia Islam, termasuk dgn menambat matawang dunai dgn dinar emas.. Syabas Tun..tanda org2 yg mulia..

  15. C4 says:

    mana pulak rosmah yang paling suci ….. macam lembu suci ….

  16. raplahjingaa says:

    off topic sikit nooo..

    petikan dari The Economist

    n the longer term, however, things are less clear-cut. Although Mr Anwar remains a charismatic figure and a forceful speaker, his reputation has been tarnished. That won’t matter to his acolytes, but at 64 he also seems a distant and untrustworthy figure to many younger Malaysians. He has failed to nurture a new generation of opposition leaders. Rather than turning his party into a vibrant, modernising force in politics he has allowed it to become something of a family-run affair, riven by infighting.

    In prison, some political operators say, he could have served as a useful martyr figure to rally the opposition. Now, they are stuck with him indefinitely as a leader. Mr Anwar may still be popular enough to land a few blows on the government. But he may also be too weakened to deliver the knockout punch.

    Jangankan orang Islam…yahudi pun dah tak boleh terima anwar ni…

    nasib baik ada PAS sebagai tong sampah yg sanggup memeluk anwar…hehe

    • selamber says:

      Anwar memang semakin tidak disukai sama ada di dalam atau pun luar negara..dia bole di kategorikan sbg pemimpin zaman jahiliah..songsang..tp org2 PAS sokong gak..bangang tul

      • pasdaplaknat says:

        skrg ni dia tgk di’tipu’ oleh bayang2 nya sendiri..seolah2 dia rasa smgt 1998..
        xpe biar dia syok dan letih dgn game ni..
        ada hikmah dia tidak dipenjarakan..

        GayBoy Club akn full support die!

    • pasdaplaknat says:

      ” That won’t matter to his acolytes, but at 64 he also seems a distant and untrustworthy figure to many younger Malaysians. ”

      Insya Allah harap2 nota diatas itu benar.. semoga hancurlah paksi kejahatan – Anuwar ! gay boy j elah kot youngsters yg masih menjilat2 Nuar Brahi ni..

      SAVE MALAYSIA!!
      TUMBANGKAN PAKATAN RAKYAT-PAKSI KEJAHATAN!

    • Mooohyideen says:

      Baguslah kalau Yahudi tak boleh terima Anwar. Yahudi sangat suka kat pok Jib dan Bik mamaa..dapat RM76 juta!

    • Mooohyideen says:

      Korang Off Topis tak per le pulak??? oopppsss…lupa..org umno buat ape pun tak per…org lain tak buleh..hatta ambik duit rakyat RM250 juta pun ok jer…

  17. Mooohyideen says:

    We DSAI said is clear, cuma angan2 UMNO jer DSAI support gay.

    Korang sttle kan masalah RM250 juta Kak Jat dulu. Kes TBH nilai dia RM5k (he is only witness not accused), punya lah kecoh. ada panggil Kak jat sampai 3 pagi kat MACC opis??

    • raplahjingaa says:

      so mooo bagi hang anwar tu anti gay la ya ? atas dasar apa yang hang kata anwar tu anti gay ?

      …ada bukti tak statement apa-apa yang anwar buat untuk menunjukan dia tu anti gay ?

      ceciter ? ceciter ?

      • selamber says:

        iye le..aku pun nak tahu gak..ceciter..ceciter..

      • StinGray says:

        hang ni rap…budak moo tu baru jea baek demam, hang dah pi sergah dia…..mooo..hang pi mkn ubat penenang tu yea….

        tu la hang, bila berhujah asik pakai org lain punya idea jea…tu pasai bila hang cuba reply/komen pakai idea hang, semua nya ke longkang…hang copy paste jea la…

  18. Wong Pin Ter says:

    Teringat semasa pada awal tahun 1990an (sekitar tahun 1992/1993 ) bila mana Anwar Ibrahim baru memenangi jawatan Timbalan Presiden UMNO dan seterusnya dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri oleh Tun Dr. Mahathir. Pada masa itu Parti Melayu Semangat 46 di bawah kepimpinan Tengku Razaleigh dan Datuk Seri Rais Yatim adalah pembangkang yang mengadakan kerjasama pakatan politik dengan PAS di bawah jenama Angkatan Perpaduan Ummah (APU). Pada masa yang sama berlaku kekecohan isu kes Mohamad Sabu (Mat Sabu ) ditangkap khalwat dengan isteri orang di sebuah bilik hotel di Kota Baharu Kelantan. Maka di dalam satu ceramah politik di Kelantan yang disiarkan sedutannya di dalam siaran warta berita TV maka Anwar Ibrahim sempat menyindir bahawa kerjasama pakatan politik di antara Parti Melayu Semangat 46 dengan PAS pada waktu itu adalah satu bentuk PAKATAN KHALWAT. Takdir Allah telah mengubah banyak perkara selepas itu. Selepas PRU 1995 Parti Melayu Semangat 46 dibubarkan dan semua pemimpin serta ahlinya masuk semula UMNO manakala PAS kekal sebagai parti pembangkang di samping DAP. Dengan itu kerjasama politik PAKATAN KHALWAT ( istilah yang dicipta sendiri oleh Anwar Ibrahim ) di antara Parti Melayu Semangat 46 dan PAS dengan sendirinya terkubur begitu sahaja. Selang beberapa tahun kemudian tersebarlah gossip seorang pemimpin kanan UMNO ketika itu terbabit dengan skandal seks dengan isteri orang malah terbabit juga dengan aktiviti perlakuan seks songsang liwat dengan pasangan lelaki. Pada masa itu umum tidak mengetahui siapakah gerangan pemimpin itu. Tidak lama selepas itu pecahlah berita bahawa pemimpin itu adalah Anwar Ibrahim. Dengan imej pak sheikh seorang pemimpin yang alim dan islamik seperti ditonjolkan Anwar pada ketika itu maka siapakah yang akan percaya dengan gossip sedemikian lalu menganggap orang yang menyebarkan gossip ini sama ada orang gila atau orang bodoh sahaja. Namun sebaik diketahui identiti pemimpin tersebut maka panglima-panglima perang PAS dan DAP seperti Mat Sabu dan Karpal Singh tidak menunggu lama untuk membalun Anwar dan UMNO- lihatlah betapa buruknya perilaku seorang TPM Malaysia. Bagi Mat Sabu mesej yang tersirat yang ingin disampaikan kepada Anwar– seburuk-buruk aku , aku melampiaskan nafsu pada saluran yang betul bukan macam hang saluran depan belakang betina jantan hang balun sama–hang betul-betul teruk lah Anwar. Kemuncak kepada isu salah laku seks Anwar ini adalah apabila Anwar terpaksa memohon injuksi mahkamah untuk menghalang penyebaran buku ” 50 dalil mengapa Anwar tidak boleh menjadi Perdana Menteri” dan pada masa yang sama berlaku krisis matawang yang melanda seluruh rantau Asia Timur dan Malaysia turut terkena tempiasnya. Maka memang berserabutlah Anwar pada masa itu mana nak handle isu peribadi ada pulak masalah berat yang melanda negara. Selaku menteri kewangan pada masa itu semua mata tertumpu kepadanya untuk melihat apakah tindakan yang mampu dilakukan ketika itu untuk mengatasi krisis tersebut. Pada masa itu ramai dapat melihat betapa kalutnya Anwar menangani isu ekonomi negara ini dan antara yang paling saya ingat ialah menaikkan BLR sampai melebihi 10% dan ramai jugalah sesiapa yang ada bank loan pada masa itu yang terduduk. Nilai ringgit telah jatuh dengan teruk daripada 1 dollar US= RM2.50 kepada 1 dollar US= RM4.00 – RM 5.00 manakala indeks komposit BSKL (sekarang Bursa Malaysia ) telah jatuh merudum (istilah Anwar juga ) daripada 1300 mata menjadi bawah daripada 400 mata di dalam masa sekitar 2 bulan sahaja. Melihat pada prestasi Anwar pada masa itu selaku menteri kewangan maka rasa kagum dan hormat saya sebelum ini kepadanya sudah mula berkurangan kerana bagi saya sesorang yang mahu menonjolkan diri sebagai tokoh pemimpin mestilah berkemampuan menangani krisis dengan tenang dan menyakinkan dan seterusnya keluar daripada krisis sebagai pemenang seperti apa yang telah dicapai oleh Tun Dr. Mahathir. Untuk mengimbangi imejnya yang telah merudum ekoran krisis ekonomi dan isu peribadi maka Anwar Ibrahim telah secara senyap-senyap melancarkan operasi untuk menjatuhkan kepimpinan Dr. Mahathir dengan menggunakan jenama reformasi, korupsi, nepotisme, kronisme dan lain-lain lagi. Apa yang berlaku selepas itu tidak perlu saya ulas lebih panjang kerana ramai yang sebaya dengan saya atau yang lebih berusia akan maklum apa yang berlaku selepas itu. Selepas dipecat daripada UMNO dan Kerajaan pada 1 septembar 1998 maka sebagai tindak balas Anwar melancar gerakan politik menggugat UMNO, BN dan Dr. Mahathir khususnya dengan mendapatkan kerjasama daripada PAS dan DAP yang kerap dibedalnya semasa beliau menjadi TPM dan menteri kewangan semasa di dalam kerajaan dahulu. Ironisnya panglima-panglima PAS dan DAP yang dulunya menghentam dengan teruk dan memberikan pelbagai gelaran buruk kepada Anwar sudah buat U-turn dengan menyokong kuat Anwar dan membalun cukup-cukup Dr. Mahathir pula. Apa gelaran buruk yang tidak diberikan kepada Dr. Mahathir –mahafiraun, mahazalim hatta buat cerita Dr. Mahathir tonton filem lucah bersama cucu pun turut disebarkan demi menyemarakkan rasa benci terhadap Dr. Mahathir khususnya dan UMNO/BN amnya. Selepas dibebaskan daripada penjara pada tahun 2004 dan apabila cubaan untuk membawanya masuk semula UMNO pada masa itu telah digagalkan oleh para penyokong Dr. Mahathir di dalam UMNO maka Anwar meneruskan kerjasama politik di antara PKR, PAS dan DAP untuk menumbangkan UMNO dan BN pula. Cuma bezanya kali ini DAP diberi peranan yang lebih besar berbanding PAS di dalam pakatan politik ini (yang kemudian dikenali sebagai Pakatan Rakyat ) tidak seperti 1999 di mana peranan PAS adalah dominan berbanding DAP namun pendekatan ini gagal menghalang BN mendapat majoriti 2/3 pada PRU 1999 kerana undi bukan Melayu/Islam sebulat suara menolak pakatan pembangkang pada 1999 kerana bimbang jika pembangkang berkuasa maka PAS akan melaksanakan hudud dan membentuk negara Islam di Malaysia walupun boleh dikatakan di kebanyakan kawasan undi Melayu/Islam pada masa itu 80%-90% menyokong pakatan pembangkang (Barisan Alternatif). Menjelang PRU 2008 Anwar menukar pendekatan dengan memberikan keutamaan kepada undi bukan Melayu/Islam dan dengan memahami mood para pengundi pada masa itu yang kecewa dengan prestasi pentadbiran kerajaan di bawah kepimpinan Pak Lah selaku PM khususnya di dalam isu ekonomi maka Anwar bijak meraih sokongan pengundi untuk memihak kepada pakatan pembangkang dan menghasilkan apa yang dipanggil tsunami politik 2008. Selepas PRU2008 jadi demi mengukuhkan sokongan daripada bukan Melayu/Islam maka Anwar menjanjikan kesamarataan dalam segenap aspek dan isu kepada semua kaum dan lapisan masyarakat dan janji ini menarik banyak sokongan daripada kaum Cina kerana daripada segi ekonomi dan sosial mereka adalah lebih dominan berbanding kaum lain hanya mereka mahukan dominasi daripada segi politik pula. Anwar sedar jika dia dapat mengekalkan dan mengukuhkan sokongan politik daripada 40% pengundi bukan Melayu dan Islam dia hanya perlu sokongan daripada 10%-20% pengundi Melayu/Islam sahaja. Untuk memastikan sokongan ini maka PAS adalah pihak yang paling sesuai untuk digunakan menarik sokongan pengundi Melayu/Islam ini kerana sifat penyokong PAS yang akan patuh apa sahaja arahan pemimpin mereka tanpa banyak soal. Oleh itu demi memastikan ini berlaku kepimpinan PAS haruslah dikuasai oleh golongan pemimpin liberal dan cenderung untuk menyokong Anwar. Manakala untuk mengelakkan ketakutan pengundi bukan Melayu/Islam terhadap PAS maka Anwar mengarahkan PAS menggugurkan dan memendamkan cerita secara terbuka tentang pembentukan negara Islam dan perlaksanaan hukum hudud. Manakala suara para ulama PAS harus dibisukan dengan pelbagai cara termasuklah menggugurkan mereka daripada jawatan tertentu di dalam PAS. Yang selebihnya Anwar hanya perlu memainkan beberapa isu yang agak penting untuk mengelirukan rakyat demi menambahkan lagi sokongan terhadapnya. Maka jika pada tahun 1990an kerjasama pakatan politik di antara Parti Melayu Semangat 46, PAS dan DAP boleh dianggap sebagai PAKATAN KHALWAT maka hari ini kerjasama pakatan politik di antara PKR, PAS dan DAP ini bolehlah dianggap sebagai PAKATAN LIWAT. PAKATAN KHALWAT adalah lebih baik daripada PAKATAN LIWAT walaupun kedua-duanya haram kerana PAKATAN LIWAT menggadaikan segala-gala yang boleh digadaikan demi untuk memenuhi nafsu dan impian mendapatkan jawatan Perdana Menteri. Saya terpaksa menulis panjang lebar mengenai sejarah politik Malaysia daripada 1990an hingga ke hari ini demi renungan kita bersama khususnya golongan muda yang saya kira kebanyakannya pun masih belum bersunat ketika peristiwa-peristiwa serta krisis politik yang berlaku sekitar 1990-2000 berlaku untuk memahami siapakah sebenarnya Anwar Ibrahim dan apakah implikasinya jika Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri khususnya kepada orang Melayu dan agama Islam.

    • Mooohyideen says:

      Yer..ker..??? Ini semua mesej Tun M jer…. Even Ku Li pun cakap pasal itu mamak. Anak Tun M adalah pemegang saham syt liquor…San Miguel..

      Pemimpin UMNO sekular, korang tak der masalh pulak???

    • terbit fajar says:

      Sdr Wong, Syabas kerana memiliki rekod yang baik dan memori bagus tentang history politik yang pastinya tulen. Penkesahan begini berguna untuk generasi baru yang baru nak baca tentang sejarah bagi mengenali pemimpin sekarang dan yang lepas.

      Mereka semua ini tidak kenal siapa Tun Gahafar Baba (almarhum) dan siapa dia Tun Musa Hitam. Mereka hanya kenal TUn M dan Anwar. Anwar idola mereka dan Tun M dikenali sebagai musuh Anwar. Mungkin mereka kenal Rais yatim merupakan menteri satu saf dengan nama nama diatas kerana Rais masih berada disini.

      Mereka kurang kenal siapa Anwar dan apa yang Anwar mainkan semasa krisis keewangan dimana negara hampir tergadai jika commit dgn IMF. Mereka tidak sedar apakah yang sebenarnya telah disumbang Anwar selama menjadi minister. Mereka jugak tak kenal betul sumbangan Ku Li dan krisis BMF yang melibatkan Loraine Esme Osman dizaman Ku Li.

      Mereka tebok tengah tengah dan mendewakan individu tercemar lalu angkat jadi idola mereka.

      • Mooohyideen says:

        Ada cerita macam parti mana yg melepaskan Sinapura dari Malaysia?? Ooosss dgn hanya one off payment of RM200k?
        Ada cerita Onn Jaafar tidak meninggal dalam UMNO? ada cerita TAR pun tak meninggal dalam UMNO?
        Anwar dah bagi reference surat Tun mintak bantuan IMF. Ko memang tak update. Sebab selama ni komen Tun M pasal isu ni, DSAI tak boleh rebutt sebabnya waktu tu DSAI dok sg Buloh.

    • StinGray says:

      Terbaik dari bro wong……siapakah Anwar bin Ibrahim…..dan itulah Anwar Bin Ibrahim…

      moo…hang dah sunat ke masa tu???…saje tanye jea…

  19. raja kongkiak says:

    TOBAT..oghang PAS,PKR tak percaya apa yang Wong sebut. Bagi depa apa saja yang oghang lain sebut adalah KARUT,FITNAH…Biasak laaaaaaaaaaaaaaa….

  20. StinGray says:

    Bujuk…aku tengah pikir ni…nama baru apa yg sesuai utk tukar nama parti PAS skrg ni…hang ada idea dak??…

    bkn ape bujuk, cuba hang pikir…ari2 puak PAS citer pasal agama…takbir tak enti2…last2 bro Khalid blues yg handle pasai hal ehwal agama Islam selangor…aku rasa dorang tak respect sungguh la dgn PAS ni…mcm sampah jea depa buat PAS kat selangor ni..

    Bujuk..kalau kita tukar nama PAS kepada POK (Parti Otak Keldai)ok dak…POK NIK mesti suka kan…hang rasa camner??…

    • terbit fajar says:

      Zul Nordin mengesyorkan PAS keluar dari pakatan kerana kewujudan PAS dalam pakatan tidak diperlukan langsong.Atau, katanya PAS perlu tukar nama.

      Dua nama sesuai untuk PAS ialah PUS yang maknanya semacam bunyi kentut. Atau PIS yang memberi makna kencing. PIS agak sesuai kerana PAS memang sentiasa kena kencing dan mereka berterusan syok sendiri dgn angan angan yang akan bertukar jadi igauan tak lama lagi.

      • Mooohyideen says:

        Terbitfajar: Argument ko dgn kentut/kencing memang sinonim dgn komen org2 umno yg lain, sebab—> tak ada knowledge nak debate.

        Mengapa perlu setiap kali ada event kat PR mesti nak interview Zul Noordin, Zahrain..apa kat Malaysia ni ada dua org MP ni jer??? apasal tak interview Ahli Pas sendiri???

        Bila ada masalah kat UMNO…eg kes NFC… (tapi ini kes Rasuah/ s g kuasa RM250 juta), ada pin interview pmimpin PR to seek their view??

        • selamber says:

          kalau interview ahli Pas maka jwapannya tentu la senada dgn Pas jugak..Zul Nordin & Hassan Ali ke..mereka ini la manusia yg telah dibukakan hatinya untuk menerima kebenaran..jd memang wajar la pandangan & pengalaman mereka ini menjadi panduan masyarakat..bukan dok mimpi je..hmmm

    • bujuk says:

      Bukak tajuk lain, nanti aku ulas. Tak sesuai cerita dalam tajuk ni. Mungkin tunggu adamyan buka tajuk PKR rampas jawatan Exco agama PAS ke….

      • raplahjingaa says:

        terlanjur hang sebut pasal exco agama ni bujuk..

        aku nak tanya hang sikit…hang tak rasa sedih ke PKR ambil portfolio tu….secara logic laaaa…kalau jawatang tu di kosongkan PAS maka secara automatic penggantinya mestilah drp PAS….betul tak bujuk ?

        lagi satu bujuk aku nak tanya hang….kalau jawatan tu di ambil oleh PKR…maknanya PKR lah yang di lihat lebih sesuai untuk menerajui portfolio agama negeri…bukan PAS, betul tak bujuk ?

        kalau hang ada masa hang jawab la soalan aku…saja jaaa nak tau la jugak. kalau tak dak masa tak pa aiih

        • Mooohyideen says:

          Korang ada masalah kah??? Islam ni bukan milik PAS atau milik org melayu…

          Kalau UMNO ambik Jamil Khir yg berkelulusan agama tu tapi guna duit zakat nak bayar legal fee buat ape??? Lepas org tegur diakata dia dah bayar balik (tu pun nasib baik ada org tegur..)

        • bujuk says:

          Aku nak jawab… tapi aku rasa elok tunggu tajuk baru adamyan, kalau esok tak keluar jugak aku ulas ok, sebab taknak meleret kat tajuk lain.

    • bluekang says:

      setujuuuuuu bro..

  21. Anti Ungrateful Immigrants says:

    Pemimpin paling suci????? Hahahahahahahahahahahahah…silap tu penyembah DAPig sekalian, Anwar sebenarnya pemimpin paling PUKI!

    • C4 says:

      anwar mana ada puki ….BODOH punya penyokong UMNO…yang ada lobang PUKI Rosmah mansor….

      • bangKano says:

        Anwaq memang tak dak puki tapi ada kote bengkok besaq macam peliaq kawaq yang bole tusuk kote tu ke dalam pungkok jantan jambu dan cibai bini kawan & pelacoq chinadoll…..!!!

  22. reply

    lakuni wrote on Jan 16

    baginda sinang / raja kapiceh | January 16, 2012 at 3:15 am | Reply

    YA DIMANA KITA BISA MENEMUI ,ORANG YANG DIKATAKAN ,ALIM ULAMA PEWARIS NABI INI ,YA INI SEMUA RAHASIA ALLAH SUBHANAHUATAALA ,JADI KALAU BEGITU ,TENTU KENA MINTA DENGAN ALLAH SUBHANAHUATAALA ,YA MINTA JUMPA ORANG SEPERTI INI AMA ALLAH TAALA ,PESAN DARI GURU SAYA SEMASA SAYA BERADA DI DURI RIAU ,CARILAH AHLINYA DIMANA KITA BERADA DI SITU ADA AHLINYA ,YANG PENTING JANGAN PUTUS ASA ,USAH WAJIB DI TERUSKAN

    baginda sinang / raja kapiceh | January 16, 2012 at 7:40 am | Reply

    Tambo Sutan Nan Salapan

    November 14, 2011 in Kerajaan, Tambo | 2 comments

    Pada tahun 1050 H (1680 M) Kerajaan Pagaruyung telah mengeluarkan satu keputusan berupa Sunnah 1050 yang berisikan penempatan Raja-Raja di Rantau ( Darat dan Laut ) di mana ada terdapat masyarakat yang berasal dari ketiga Luhak di Minangkabau.

    Naskah ini disebut juga Tambo Nan Salapan dengan isi sebagai berikut:

    1) Adapun nan tingga di tanah Aceh ialah nan banamo Sultan Syariat berpangkat Rahim. Anak cucu Daulat yang dipertuan dalam Nagari Pagaruyung, asal mulonyo rajo-rajo di negeri Aceh, malimpah ka Patahan Batu, lalu ka tanah labuah kaliliang, lalu ke Deli. Adapun Deli taklukka Aceh. Itulah kebesaran Rajo Aceh nan turun tamurun, lalu sakarang kini, nan tiada marubah rubah, waris nan manjawek dek Rajo Aceh, nan di tarimo dari Niniak kito. Wallahualam.

    2) Adapun nan tingga di dalam nagari Banten, malimpah lalu ka Batawi, Sultan Nan Banamo: Marhabat Maruhum Alam, anak cucu yang dipertuan di dalam nagari Pagaruyung, tatkala asa mulonyo Raja di tanah Jawa, lalu ke Johor ka Manggali, kaliliang Banten Batawi, semuanya tanah Banten ialah kebesaran Raja Banten, beroleh khalifah dari yang dipertuan nan sati, memberi ijin mutlak serato sumpah sati, kalalamullah di dalam Koto Pagaruyung, Darussalam

    baginda sinang / raja kapiceh | January 16, 2012 at 7:45 am | Reply

    3) Adapun nan tinggal turun temurun di dalam nagari Jambi Sultan Bagindo Tuan Rabbi, anak cucu Daulat yang di pertuan dalam nagari Pagaruyung, tatkala asa yang dipertuan dalam nagari Pagaruyung, tatkala asa mulonyo jadi rajo dalam nagari Jambi, lalu melimpah ka Batang Hari sampai ka hulu Batang Sangie, tatkala asa mulonyo jadi Rajo di dalam nagari Jambi 12 Koto Sungai Babi, tatkala masa dahulunyo, itulah kabasaran dan mukjizat, Sultan Bagindo Rabbi, nan dijawek turun tamurun, beroleh derajat nan tinggi di bari Allah Subhanahuwataala, amin ya rabbal alamin.

    4) Adapun yang turun tamurun ka Palembang katurunan di tanah Jawa asal mulonyo jadi Raja ialah, nan banamo Sultan Bagindo Ibnu Rahim, anak cucu Daulat yang dipertuan di dalam nagari Pagaruyung, Tinggal di dalam Nagari Palembang, malimpah lalu ka Musi, sampai turun ka Bugis Makasar, di dalam laut kaliliang tanah Bugis, ialah darajat dan mukjizat Sultan Bagindo Ibnu Rahim, Khalifatullah Muhammad Rasulullah. Amin

    5) Adapun nan turun tamurun ka nagari Pariaman tatkala, akan badiri, belum banamo Tiku Pariaman, hanyo banamo Sungai Salak, nan tingga didalam nagari Pariaman, ialah nan banamo Sultan Maharajo Dewa, anak cucu Daulat yang dipertuan Nan Sati di dalam Koto Pagaruyung, tatkala asa mulonyo manjadi Rajo di Pariaman, malimpah lalu ka Natal sakuliliangnyo, kurnia Allah subhanahuwataala, baroleh Khalifah dari pado bapaknyo, karena mukjizat Tuanku Nan Sati, dalam Nagari Pagaruyung, Nan Khalifah datang dari dalam syurga jannatun naim. Rahman Muhammad Rasulullah.

    6) Adapun nan turun tamurun dalam nagari Indrapura, tatkala asa mulonyo jadi Raja Indrapura, nan banamo Sultan Muhammad Syah, anak cucu daulat nan dipertuan nan Sati, didalam nagari Pagaruyung, itulah yang mulo-mulo jadi Rajo di Indrapura, balahan tingga di dalam nagari Muko-Muko, Partamuan Rajo Rajo dahulunyo, balun banamo Muko Muko, sakalian hamba rakyat mangko turun ka tanah Padang, hinggo Lawik Nan Sadidiah, lalu ka pulau kaliliangnyo, kapado Rajo Indrapura Kaliling itu, itulah kabasaran Sultan Muhammad Syah Indrapura, nan oleh Khalifah di bari Allah, katurunan Daulat nan dipertuan Sati, Khalillullah di Pagaruyung.

    7) Adapun nan turun tamurun ka dalam nagari Sungai Pagu, iolah nan banamo Sultan Besar, Barambuik Putieh, Bajangguik Merah, anak cucu daulat dipertuan nan Sati, dalam koto Pagaruyung, asa mulonyo jadi Rajo dalam Alam Sungai Pagu, malimpah lalu kabandar Nan Sapuluah, di situlah Rajo nan Barampek, keliliang Alam Sungai Pagu. Semuanya itu beroleh Khalifah, dari pado Tuhan yang banamo Rahman, tatkala manjunjung mangkuto alam nan mamilih Tanah Nan Sakapa di dalam alam nangko, berwasiat Sungai Pagu yang terjadi di dalamnyo.

    8) Adapun nan turun tamurun ka nagari Indragiri, Sultan Kadhi Indra Sakti, anak cucu daulat nan dipertuan di dalam nagari Pagaruyung, asa mulonyo manjadi Rajo di nagari Indragiri lalu ka Kuantan sampai ka Riau, kaliling Indragiri Riau, adapun Riau takluk pado Indragiri, Riau baroleh Khalifah dari Indragiri, katurunan daulat nan Sati dari nagari Pagaruyung, itulah daulat na baroleh mukjizat, nan di bari Allah swt Alaihissalam, katurunan Adam di dalam syurga jannatun nain, amin ya rabbalalamin Tuhan Yang Maha Esa.

    Bamulo Sultan Nan Salapan Rajo ialah nan banamo Sultan Rajo Siak anak cucu nan dipertuan dalam nagari Pagaruyung jua adonyo, ialah nan Kerajaannya di nagari Siak Malimpah lalu ka Kualo Kampar.

    Tambo ini ganti baganti, salin basalin, turun tamurun kapado urang tuo kito, datang datang sakarang kini, barubahpun tiak barang sadikit syak dan mungkir akan tambo ini, dimakan kutuk daulat yang dipertuan, dimakan biso kawi dinagari, karena itulah Read the rest of this entry »

    baginda sinang / raja kapiceh | January 16, 2012 at 8:04 am | Reply

    Harimau Campa Dalam Tambo

    Harimau Campa adalah nama seorang tokoh yang disebut-sebut di dalam Tambo Alam Minangkabau. Bersama-sama Kucing Siam, Kambing Hutan dan Anjing Mualim, mereka berempat adalah para pengiring Ninik Sri Maharaja Diraja dan rombongan. Mereka semua adalah para pendekar yang di kemudian hari menjadi orang-orang pertama pendiri cikal bakal Silek Minang. Mereka juga dipercaya sebagai leluhur orang-orang di Luhak Nan Tigo.

  23. ada berapa % umat manusia mengerti ilmu peringkat awal,dan berapa % dari umat manusia yang tau ilmu peringkat kedua,serta berapa % dari umat manusia yang tau ilmu peringkat ketiga ,seterusnya berapa % pula dari orang islam yang tau ilmu peringakat keempat yaitu,juga disebut pengetahuan berhubung dengan ruh ,inilah ilmu rahasia ,ilmu pemisah antara haq dan yang batil ,kepada para nabi dan rasul ilmu ini disebut ilmu wahyu .kepada alim ulama pewaris nabi ilmu ini ,di sebut ilmu ilham dan makrifat , contoh yang senang di ambil tau hal ilmu ini ialah ,bagaimana sejarah yang berlaku semasa nabi musa alaihissalam di suruh allah subhanahuataala berguru dengan nabi khidir alaihissalam,dimana nabi khidir ini semasa seluruh ilmu pengetahuan ,allah subhanahuataala saMPAIKAN KEPADA JUNJUNGAN BESAR NABI MUHAMMAD S A W IMAM PARA NABI DAN PENGHULU PARA RASUL ALAIHISSALAM SERTA PENUTUP PARA NABI MAKA NABI KHIDIR INILAH YANG BERDIRI BERHAMPIRAN DENGAN NABI MUHAMMAD S A W SEMASA MENERIMA WAHYU DARI ALLAH SUBHANAHUATAALA ITULAH SEBABNYA NABI KHIDIR INI DI PANGGIL SEBAGAI ORANG YANG BER ILMU DARI KALANGAN PENDUDUK LANGIT DAN PENDUDUK BUMI,ITULAH RAHASIANYA

  24. Moooohyideen says:

    Ada berita macam ni masuk TV3:

    Azizan tingkat hasil balak, mana pergi masa BN
    Posted on Wednesday, January 18 @ 11:28:37 PST
    Dilulus untuk paparan oleh mmas_forever

    Berita Oleh: Aziz Muda

    KUALA LUMPUR, 18 Jan: Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak ternyata seorang pemimpin yang berintegriti sehingga menjadikan pendapatan negeri itu meningkat berkali ganda berbanding semasa Kedah berada di bawah BN dulu. Disebabkan kebolehan dan kejujuran Azizan dalam mentadbir negeri, hasil balak di Kedah sahaja mencatatkan keuntungan berkali ganda, apabila ia ditangani dengan baik, sejajar dengan amanah yang diserahkan kepadanya.

    Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, walaupun Azizan seorang ustaz yang diragui kebolehannya untuk menjadi pemimpin oleh sesetengah pihak khususnya Umno BN, tetapi beliau kini ternyata seorang yang berkebolehan dan berintegriti.

    Menurutnya, setelah Azizan menjadi Menteri Besar Kedah, semua pihak telah tahu hasil balak di Kedah telah meningkat sehingga menyebabkan semua pihak tertanya-tanya ke mana perginya hasil balak semasa BN memerintah Kedah dulu.

    “Semasa Umno BN perintah Kedah dulu, nampaknya balak dinilai dengan harga RM1,000 untuk satu ekar, tetapi setelah Datuk Seri Azizan menjadi menteri besar, satu ekar balak dinilai dengan harga RM19,000.

    “Keluasannya sama, jadi mana perginya RM18,000 lagi semasa Umno BN memerintah Kedah dulu?” tanya beliau sinis sebagai mengulas perkembangan memberangsangkan bagi ekonomi Kedah setelah berada di bawah pemerintahan PAS atau Pakatan Rakyat.

    Menurut beliau, dengan perkembangan yang memerangsangkan itu, kini semua pihak boleh menilai betapa berbezanya sesebuah kerajaan itu apabila ia dipimpin oleh seseorang yang berpegang kuat dengan ajaran Islam dan bersikap jujur, berbanding mereka yang dikatakan bijak dalam memimpin tetapi tidak jujur, penuh rasuah dan sering melakukan penyalahgunaan kuasa.

    Ketika berucap pada acara Ucapan Penggulungan Pimpinan pada Konvensyen Pakatan Rakyat Ke-3 di Stadium Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah di Alor Setar, Kedah, Sabtu lalu, beliau turut menyebut perkara itu dan disambut tepukan gemuruh daripada lebih 2,000 perwakilan.

    Katanya, dengan peningkatan hasil negeri yang sedemikian tinggi, Azizan ternyata telah berkemampuan mematikan dakwaan tidak berasas pihak-pihak tertentu selama ini yang kononnya golongan agama, ustaz atau ulama tidak boleh menjadi pemimpin kerajaan.

    “Malah dengan peningkatan hasil negeri setelah Kedah berada di bawah kepimpinan Datuk Seri Azizan, rakyat Kedah ternyata turut berbangga kerana akan dapat dibela dengan lebih menyeluruh berbanding semasa Kedah berada di bawah BN dulu yang hanya memberikan bantuan kepada kroni-kroni pemimpin parti itu sahaja,” tegasnya yang juga Ketua Umum PKR.

    Manakala dalam satu kenyataan, Datuk Seri Azizan berkata, Kerajaan Kedah di bawah Pakatan Rakyat telah berjaya meningkatkan hasil balak hampir 205 peratus berbanding hasil yang dikutip oleh BN semasa pemerintahan mereka sebelum ini.

    Harakahdaily pada 3 Januari lalu melaporkan Azizan berkata, pencapaian memberansangkan itu berlaku hasil dari sistem tender terbuka yang dilaksanakan oleh kerajaan di bawah Pakatan Rakyat yang berjaya memberi pulangan menggalakkan kepada negeri.

    “Sistem tender terbuka yang diperkenalkan memberi pulangan positif kepada kerajaan dan rakyat negeri ini. Pada tahun 2008 yang lalu semasa pengambilalihan kuasa pentadbiran, hasil pungutan balak hanyalah sebanyak RM35 juta. Ia meningkat kemudiannya kepada RM39 juta pada tahun 2009 yang lalu.

    “Namun begitu pada tahun 2010 hasilnya premium balak berjaya mencecah sehingga RM50 juta,” ujarnya yang juga Pesuruhjaya PAS Kedah.

    Beliau berkata, hasil ketelusan dan sistem tender terbuka yang menjadi polisi kepada Kerajaan Kedah turut membuktikan bahawa gejala rasuah dan kronisme dapat dielakkan.

    Sebelum ini Ketua Audit Negara telah melaporkan Kedah berjaya meningkatkan pendapatan dari hasil balak sebanyak 205 peratus pada tahun 2010 jika dibandingkan dengan tahun sebelum 2008 semasa pemerintahan BN dengan mendapat pulangan dalam lingkungan RM8 juta sahaja.

    HarakahDaily

  25. Moooohyideen says:

    TPM- Government nak appoint audit on NFC.

    Komen Moo: Eh Dulu Najib yg direct terlibat dgn NFC waktu dia menteri Pertanian tu, hari ni dia sendiri nak buat siasatan..wahh…sendiri siasat lah tu..

    • Shah says:

      Anwar lagi teruk semasa Menteri Kewangan Ibu Segala Rasuah sebanayak RM15b untuk crony. Contohnya Rahim Ghause bawa duit lari ke Australia. Lagi teruk

      • Moooohyideen says:

        La……………awat tak buat Laporan?????? Bukan reka2 jer..

        NFC kami dah buat Laporan, apasal slow sangat tu…???

  26. Moooohyideen says:

    Hari ni Prof Kang Kung Khoo Kay Kim yg selalu support BNkata Hang Tuah adalah mitos.

    Camner ni??? Cerita ni masuk buku sejarah dan adav exam lagi..

    • raplahjingaa says:

      camner ? camner apa mooo ? prof tu kata…so ? kena percaya ke apa prof tu kata ?…apa kata prof tu wajib di percayai ke ?

      hang ni moooo….

  27. Bulan Empat says:

    Sdr MOOooo, JOM kita main kejar kerja nak tak ?. Aku ejek kau, kau pun kejar, aku lari…

    MOOOoo bodo, MOOoo lembu.

    Kejar lah. Kejar lah.

  28. Moooohyideen says:

    Bawah ni Komen Bulan Empat. Korang rasa mentaliti UMNO ni kat kepala lutut tak?:

    Bulan Empat says:

    Sdr MOOooo, JOM kita main kejar kerja nak tak ?. Aku ejek kau, kau pun kejar, aku lari…

    MOOOoo bodo, MOOoo lembu.

    Kejar lah. Kejar lah.

  29. oi aku dah jumpa datuk hang tuah dan dapat bersalam lagi di atas gunung ledang ,jangan percaya pada orang tak ada agama atau yang tidak di iktiraf allah taala

    • neutron says:

      Ayoo… Melayu manyak suka mitos…. Apa macam ane jumpa itu Datuk juga?? Dia tarak mati ka?? Apa pasal tarak ambil gambar… bole posting sini juga mamak mau tengok… Ayooo… Melayu suka mimpi.. Itu Datuk dia punya taraf serupa nabi ka ane??

  30. orang islam bukan mati .orang islam meninggal dunia /pindah ke alam lain . sebelum sampai ke alam dunia dulu ,bberada di dalam perut ibu ,jadi prosesnya berterusan sampai semua penghuni alam ini mati /atau meninggal dunia dan di ganti dengan tempat tinggal yang lebih buruk atau yang lebih cantik ini yang di katakan pembalasan orng islam yang faham dan mengerti inilah pengetahuan yang jelas dan betul.

  31. djray says:

    satu para dia kata ‘to review archaic laws’.. satu para lagi dia kata ‘archaic law relevant’.. cakap apa ni? two contradictory statements immediately one after another..

  32. dalam agama islam ada batas waktu yang boleh serta wajib di ikuti ,dan hal yang lain lagi banyak batasan waktu tidak akan di ambil kira.inilah kebesaran dan kebebasan dalam agama islam .

  33. YA DIMANA KITA BISA MENEMUI ,ORANG YANG DIKATAKAN ,ALIM ULAMA PEWARIS NABI INI ,YA INI SEMUA RAHASIA ALLAH SUBHANAHUATAALA ,JADI KALAU BEGITU ,TENTU KENA MINTA DENGAN ALLAH SUBHANAHUATAALA ,YA MINTA JUMPA ORANG SEPERTI INI AMA ALLAH TAALA ,PESAN DARI GURU SAYA SEMASA SAYA BERADA DI DURI RIAU ,CARILAH AHLINYA DIMANA KITA BERADA DI SITU ADA AHLINYA ,YANG PENTING JANGAN PUTUS ASA ,USAHa WAJIB DI TERUSKAN

Leave a Reply