Menu Utama

Dasar Islam, Sekutu DAP: Macam Mana Tu, Tak Faham?

Penulis betul-betul keliru dengan ucapan Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa semalam yang antara lain menyatakan bahawa PAS sama sekali tidak akan berganjak daripada prinsip asalnya berteraskan al-Quran dan hadis walaupun menjadi sekutu kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.

Apa maksudnya itu?  Tak fahamlah.

Macam mana Nasha kata kekal prinsip asal tapi masih bersekutu dengan DAP tu?  DAP tidak memperjuangankan seinci kelebihan kepada mana-mana kaum, ikut kata depa semua rakyat pun mesti mau sama.  Tiada kaum yang lebih dari kaum lain, tiada juga agama yang lebih dari agama lain, semua mesti sama, equal.

Dan PAS (melalui Nasha) bercakap tentang meletakkan Islam di atas, syariat di atas, al-Quran dan sunnah di atas pulak.  Apa kata DAP?

Tahun 1999 dulu bolehla, masa itu orang cina tolak DAP sebab depa nampak DAP dikawal oleh PAS tapi segalanya berubah sekarang, orang cina tidak malu mengundi PAS sebab mereka tahu DAP mengawal PAS.  Itu menjadikan PAS tidak mampu menjadi dominan dalam Pakatan Rakyat seterusnya melaksanakan semua apa yang dicakap oleh Nasha seperti diatas malah bolehlah dianggap sebagai mimpi sahaja.

Apa sekali pun cakap Nasha ini sebenarnya tiada merit sebab yang menentukan hala tuju parti ialah Mursyidul Am.  Mursyidul Amlah sebenarnya nakhoda kapal PAS, tiada apa yang lain waima Presiden, apatah lagi Timbalan Presiden.

Nik Aziz sudah liberal dalam banyak hal seperti dalam pelbagai isu berkaitan kafir masuk masjid tanpa diketahui kesuciannya, arak yang dibenarkan dijual di kawasan orang Islam di Shah Alam (dulu tak boleh), kilang arak yang tidak ditutup sebagaimana yang diwar-warkan dulu malah nak diperbesarkan pulak lagi dan macam-macam apa yang lain.

Mungkin Nasha lupa, semua ahli PAS percaya bahawa bila PAS bercakap tentang meletakkan syariat Islam di atas dan menjadikan al-Quran sebagai rujukan, itu bermaksud melaksanakan hudud – hukum Islam yang menurut fahaman PAS tidak boleh tidak perlu dilaksanakan.

Jika bukan hudud, apal lagi?  Sebab dalam hal syariat Islam, hanya hudud saja yang belum dilaksanakan kerajaan BN sekarang, itu pun tidak membawa kepada apa-apa pelanggaran kepada syariat Islam atas sebab yang sungguh kukuh – tidak mampu berlaku adil kepada semua.

Satu lagi, apa jadi dengan konsep ‘PAS For All” yang tidak terbatas kepada Islam semata-mata?  Islam tu memang untuk semua tapi PAS bukan untuk semua pun, PAS hanya untuk ulamak saja, lain dari ulama tidak boleh mendudukki kerusi timbalan dan presiden PAS, apatah lagi dilantik Mursyid Am.

Banyak konfius sebenarnya ni tapi kalau betul-betul faham cara politik PAS, ini bukan susah nak tangkap.  PAS hanya main lagu Islam bila rasa dirinya semakin ditolak rakyat.  Sebab majoriti pengikut PAS adalah terdiri dari golongan manusia taksub yang kurang akal.

Kebetulan atau apa, memang tahap kepercayaan rakyat terutama orang melayu kepada PAS lama semakin kecik.

 






43 Komen to Dasar Islam, Sekutu DAP: Macam Mana Tu, Tak Faham?

  1. DAPjahanam says:

    …puak DAP bertepuk tangan dan Kit Siang senyum tak terperi jika mendengar Nasah berkata sedemekian..yang untung tetap Cina DAP lahanat…diharap ahli2 PAS yang sedar akan taktik licik DAP ni bangkit menegur…jika tidak, PAS akan buai dimimpi buruk yang akan memberi kesan bukan hanya kepada anak, cucu-cicit mereka..malah semua umat Islam di Malaysia…konsep demokrasi memang tiada dalam PAS, tetapi lebih kepada konsep pemerintahan Mullah seperti di Pakistan dan Afghanistan..Nik Aziz adalah mullah di dalam PAS yang tidah langsung boleh disentuh atau ditegur…

    • Farid says:

      apasal tak boleh kah???

      So selama ni terbuktilah, semenjak UMNO bersekongkol dgn MCA, sememangnya UMNO tak memperjuang kan Islam, sebab MCA terang2 tak mahu Negara Islam????

      • jebat says:

        hakikatnya umno adalah dominan dlm BN. Itu yg hak melayu masih terbela. Tp dlm pakatan sekali karpal ngan guan eng sergah habis terkejut baduk2 pakatan.. Tgkla di pulau pinang punya la byk gerai haram cina tp gerai haram melayu jugak yg dirobohkan..peruntukan utk islam diberi tp untuk bukan islam lebih banyak.. Itu kah yg dikatakan pas lebih berkuasa..
        Ayuhlah kita bersatu.. Kita bukan menidakan hak non muslim tp kita ingin menjamin hak islam dan melayu terjaga secara adil..

        • bujuk says:

          Hahahhahaha….
          Nak tanya sikit jebat, kalau UMNO dominan sangat kenapa dah 50 tahun memerintah orang melayu masih dibelakang dan perlukan tongkat? dan kenapa hukum Allah(Hudud) masih tidak dilaksanakan?
          Seperti selalu PAS akan bergabung dengan UMNO dalam PR bukan BN atau UMNO terima dasar ISLAM PAS.

          • mrSkandal says:

            Bro bujuk..takde sapa yang suruh orang melayu bertongkat.. kalo Melayu boleh berusaha sendiri itu sudah bagus..sapa yg suruh Melayu bertongkat?

            Setahu aku UMNO tak penah pun suruh pun orang melayu bertongkat..terpulanglah atas dasar usaha kamu sendiri..

            Bro bujuk..kalao takde UMNO, UiTM atau badan MARA pun tak wujud..

            Bro bujuk..kalo takde UMNO, FELDA pun tak wujud..mungkin digantikan dengan badan lain dimana melayu nak jadi petani pun tak boleh..

            Sedangkan sebelum Merdeka pun melayu diperkotak-katik kan oleh Mat Salleh, apatah lagi kalau Melayu biarkan parti PAP & DAP dominan diMalaysia sewaktu 1965-1969..aku rasa sekarang mungkin kamu (bujuk) kerja kerani sahaja mcm melayu² paria di Singapura..

            Kamu nak argue biarlah beralas sikit..

            Mana PAS pada waktu UMNO wujudkan FELDA? Kenapa FELDA bukan daripada idea PAS?

            Wei..kalo takde UMNO..PSD scholarship tu pun melayu takkan dapat tau tak..ko tgk jer berapa perbezaan nisbah melayu yang lulus cermerlang dapat 8A ke atas dibandingkan dengan kaum lain? Jangan haraplah nak dapat tempat di PSD..silap² kena amik khusus pertukangan jer..

            Lakhanat punya manusia kamu ni bujuk

          • Anti Ungrateful Immigrants says:

            Bujuk ni contoh sorang Melayu bengap. Ko tengok Kelantan? Kalau nak diikutkan, kerajaan negeri boleh laksanakan hudud. Tapi kenapa tak buat? Sebab babi PAS iaitu Tok Garu Nik Najis bukan ikhlas pun nak wujudkan negara islam. Ko paham x?

          • ElectroMagneticPulse says:

            betul ke melayu tinggal ke belakang sebab UMNO, atau sebab diri melayu tu sendiri yang taknak berusaha? bantuan dah disediakan. macam2 bende dah dibuat UMNO untuk melayu. hurmmmm…

            nak laksana hudud? aku sokong kalau nak laksana hukum islam tu. tapi macam mane dgn kaum lain? mereka ade yg bukan islam. mereka boleh terima ke hudud? negara kita kn pelbagai kaum. hurm…

          • jebat says:

            bujuk.. Siapa yg kebelakang? Alhamdulillah aku berada pada tahap sekarang.. Hasil dr peluang pendidikan dari kerajaan BN aku berjaya memperolehi apa yg aku cita2 kan dahulu. Kalau ko yg gagal kenapa mesti salahkan umno? Apa lagi yg ko nak? Duit datang ke riba? Tolongla.. Cermin diri dan muhasabah lilla hi taala. Bila la ko nak maju asyik cari kesalahan org lain.. Kalau tak pandai menari jangan salahkan lantai..

        • zach says:

          xbaek de fitnah… ko dh p tgk ka.. aku org png.. bg aku… km skunk lg bagus dri yg dlu2.. andai korang takot sgt bangsa mlyu nie tertindas,… t pru 13 ramai2 la pangkah pas… boley pe

          • ElectroMagneticPulse says:

            nak buat ape undi PAS yang hanya diperkudakan DAP. same jgk. kalau dlm PR PAS paling dominan ha tu mungkin boleh.

      • Anti Ungrateful Immigrants says:

        Bodoh betul budak farid ni. Ko tak boleh deny yang UMNO dominan dalam BN, n DAP dominan dalam Pakatan Rakyat. That’s the fact…paham? Kita cakap pasal hala tuju parti2 Melayu Islam. Ko pun tau kan yang dasar Islam UMNO lagi bagus daripada PAS yang hanya pandai cakap tapi tak buat pun. Atuk lu pun boleh buat kalau macam tu…Tahniah buat Tok Garu Nik Najis nabi PAS…

      • pasdaplaknat says:

        Farid ni die kalu posting je terus nmpk kebodohan..

        weii kalo cmtu kalau UMNO makan n.ajis..PAS pun nak makan jugak ke?
        so kalau dasar bodoh cmtu yg PAS pakai..iaitu follow je UMNO..janji berkuasa..so mmg bongok ler.. baikle UMNO!

    • jebat says:

      tp yang aku hairan ada dikalangan ustaz pas pun memepercayai itu adalah anwar namun mereka terpaksa mendiamkan diri demi pakatan rakyat.. Dikalangan bekas rakan2 anwar sendiri pun mengetahui perangai anwar sebenar. Macam mana org mcm farid yg jauh ngan anwar begitu yakin itu bukan anwar. Tidak salah utk membela anwar tetapi biarlah berpada2 jgn trlalu taksub nanti makan diri..malu sendiri. Mcm dlm kes liwat mcm mane boleh kata tak berlaku sedangkan air mani anwar sendiri ada dlm jubur saiful.. Lucu..lucu..

      • bujuk says:

        Susah sangat ke nak masukkan air mani dalam jubur kau jebat? Kalau budak2 demam kan biasa masukkan ubat bontot? Dari kes liwat1 kan k’jaan dah dapatkan air mani Anwar, itupun tak boleh fikir?

        • Anti mangkok says:

          MasyaAllah,
          Kalau yea pun sokong sgt anwar, tapi takkan sampai hukum logik akal pn tak boleh pakai.
          Bagitahu semua, bila mase kerajaan amik air mani anwar tu? Kaedah permanian berhadas ke?
          Yg ngko cakap ni terang2 fitnah, boleh pulak yea pengikut pas kerjanya memfitnah orang je??!!

          Mase kes liwat I pn, bukan air mani yang kerajaan amik. Ade akal ke? Mcmmane kerajaan nak amik?? Pernah ke anwar claim kerajaan amik?
          Yg diambil adalah lain2 kaedah DNA selain dari air mani OK!!
          HUH!!!!

          • zach says:

            kes nie tonggak terbalik bro… coba ko terangkan… dlm 10 dna di joboq saipol… knp lelaki y je yg ditanda?? pas 2 bila dna anwar diambil dari 3 brg kes terbukti lelaki y adalah anwar… xterbalik ke?? cmne ley tanda dlu dlm 10 2 pastu sama lak ngn dna anwar??? len la ambil dlu dna anwar baru tanda antara 10dna 2.. lagi satu mcmmana diorng ley pilih lelaki y dari 10 dna.. diorang ikut ukuran zakar anwar ke atau apa??? xlogik la bro… kalau lu pikir lu logik cuba terangkan

          • zach says:

            lau lu xley terangkan secara logik… aku rase mmg padan la nick lu mangkok ayun

          • anti mangkok says:

            Wey zach!!

            amende lak tunggang terbalik?yg tunggang terbalik cuma kepala otak lu yang mmg mls nak mengkaji!!

            Lu kalu tak tau proses medical, jgn la nk ckp byk.
            Proses dari A-Z kalu tak follow, jgn nak melalak lak.

            Dpd semua 10 DNA tu, yang dikesan ade persamaan dgn DNA kat 3 brg kes cuma 1, so yang 1 itu lah ditarik kuar untuk diuji persamaannya semula untuk pengesahan yang lebih accurate. FAHAM??

            Sebab tu dorang amik 3 brg kes untuk mencari ada tak persamaan dengan 10 DNA tu. Sebab tu la kena amik 3 brg kes tu, FAHAM??? Dalam 10 dna tu la pkr forensik buat test validity dna tu, FAHAM??
            Hey, pakar forensik tau la nak buat kerja mcm mane nak mengesan kesahihan hasil DNA tu. Lu yang cuma dengar byk sgt puak pencacai punya ulasan je sampai kepala otak lu yang tunggang terbalik sedangkan fakta dalam medical proses dan dalam mahkamah juga dah terang2 ade proses dan prosedur nya utk sahkan semua tu.

            MANGKOK!!!

    • ajakq says:

      hukum qazaf?….elemen utama hukum qazaf ialah membawa 4 org saksi. kalau dh kes video, takkan la nk kena wajibkan 4 org saksi mesti berada bersama dlm video iaitu sms shooting kot. dh tentulah 4 org saksi yg dimaksudkan adalah terdiri drp pakar mentafsir video utk mengenal raut wajah, pakar IT yg mentafsirkan video itu adalah rakaman tulen atau tdk, pakar digital yg mempunyai teknologi mewarna semula dan bg sharp gambar tersebut, pakar itu pakar ini, tk kira dr pihak mana skali pun, pihak menuduh atau pihak yg kena tuduh, kedua2 pihak harus menggunakan saksi yg sebegitu bukannya mendatangkan saksi yg sama2 ada sms shooting video. tak kan la cetek sgt pengetahuan, islam tu kan sesuai dgn semua zaman, so itula maksudnya sesuai dgn semua zaman. yg nik aziz pg petik ayat ‘mendatangkan 4 org saksi’ mengikut maksud sebegitu, maka sebegitu la jadinya, petik la pula ayat pasal fitnah, pasal aibkan org, dn hal2 lain. so teralihlah pengikut2nya utk tdk berfikir mencari siapa pelakunya, ttp memerah otak membenci org yg menyebarkannya. maka lepas ni, semua org kalau berzina dan ambik gambar, kompom tk kena charge di mahkamah sbb dlm gambar tu tk ada 4 org saksi….tkpa la, terusla gunakan ayat2 alquran utk menangkan pendapat dan menangkan undi. bukan menangkan agama Allah, jawabla di akhirat nanti.

      • bujuk says:

        Baiklah ajakq kau cari seorang ulamak UMNO yang faham agama seperti mufti Perak yang terima idea kau ni, ada?
        Harussani dan Hasyim Yahya dah kata tak boleh terima bukti ni, hang siapa nak dibanding dengan mufti2 ni?
        Ayat Al-Quran sebut jelas 4 orang saksi adil atau kau lebih bijak dari Allah. Zaman nabi dulu senang ke nak dapatkan 4 orang saksi kes zina ni? ada tak sahabat komplen Nabi supaya mudahkan atau guna cara lain untuk hukum orang berzina? Kau kalau tak mendalami hukum dalam Al-Quran jangan terlebih pandai.

        • Anti mangkok says:

          Al-Qur’an adalah valid untuk sepanjang zaman dan tafsiran dalam al-Quran adalah jelas untuk kebaikan dan keadilan umatnya. Hanya orang2 yang singkat akal gagal untuk menggunakan al-Qur’an dan hadis sebagai panduan hidup,

          Lu cakap bukan main sedap, tapi lu menyisihkan elemen2 penting yang lain dalam Islam, nampak sangat fikiran lu tak bercapah, tengok satu2 aspek je!! Kesian!!.

          Better lu jangan masuk web ni dah coz nak berbahas pun lu masih terkongkong dalam 1 sudut je.

          Hey come on la,
          Lu tu yang kena pi study lagi al-Quran dengan lebih dalam, takot2 lu tu yang merangkak nanti untuk minta keadilan bila berlaku kes2 liwat@gangguan seksual pada sedara mare lu sendiri @ pun pd lu sendiri.
          Allah bagi akal untuk guna bukan untuk simpan dan guna untuk puak2 lu je.
          Better lu pi study balik segala hukum hakam Islam lagi secara mendalam, kalu nk bahaskan secara surface, budak sekolah tadika pun boleh ketawakan lu.
          HUH!!!

          • ElectroMagneticPulse says:

            ha… dengar tu bujuk… lain kali jgn belagak… kan dah kne…

          • zach says:

            sedara yg berlagak bagai ulama?? sedar tahu x yg sedara nie dh terpesong jauh.. terlalu jauh sedara… mmg bukti len boley diterima… tp cukupkah dgn berlandaskn video?? hitam putih lak 2… sedara mangsa rogol liwat kes2 mereka selesai jgkkan.. ini kerana bukti yg ader mmg mencukupi.. dlm kes anwar… bkn simangsa yg buat pertuduhan tp hanya seseorng yg mengaku dirinya shabat karib anwar… lalu perlulah dia bawa 4 org saksi… melainkan si wanita dlm video i2 yg buat pertuduhan… tntulah segala dna airmani.. dicek… beyol x…. aku cuma nk tanya 1 je… kita semua sedia tahu eskay yg menjumpai video 2kn.. tp sedara2 disini tahu dimana tmpat kejadian??? tanya diri sendiri… cukupkah dgn video anwar dipersalahkan dan diakui pelaku… sedangkan polis boleh saja siasat dgn lebih terperinci,,,.. nie tmpat kejadian pn xtahu… sedara… polis… kes bunuh pn ley sattle la… setakat kes nie.. celah gg je.. kalau telus

          • ElectroMagneticPulse says:

            alah…. dalam video tu memang anwar….
            ni la masalah orang PR bile dah taksub sangat….
            bukti teknikal yang tulin ni pun diputar belit…..
            lepastu bile anwar cakap ni semua kerja UMNO, semua pecaye bulat2. ade bukti ke? takde… memang dah jadi tren dah, ape2 yang jadik, anwar ni mesti akan salahkan UMNO, kalau kalah PRK pun die tuduh SPR kene rasuah dengan UMNO.. pengundi hantu lah ape lah….sekarang ni video tu tulin dan memang nampak anwar dalam tu….kalau kene kat orang UMNO ko ade ke nak cakap pasal qazaf la hape lah. tapi bile kene kat anwar, time tu lah 4 orang saksi lah qazaf lah. masalahnye dah banyak persoalan kaluar. mane pegi jam omega? kemane anwar time waktu kejadian? die tipu die tengah kemaskini twitter dan fb, tapi bile di cek balik, takde pon.
            kenape tak direct je saman eskay tu sebab mencemar maruah die? sebab takut la. pi sebok2 saman hisyam tu pasal ape? orang kalau buat salah boleh nampak la die punye gelabah die macam mane. tapi nak buat cane, penyokong tegar macam ko ni walaupun tau die salah, tetap pertahankan jgk. kesian….

          • anti mangkok says:

            Ape la lu ni Zach mangkok!!

            Sape yang berlagak mcm ulama??
            Pi baca makna surah al-asr. Saling pesan berpesan ke arah kebenaran ok!!
            Kalu lu ni terang2 dhaif ilmu, so lu kena belajar lagi.

            Eskay tu bentangkan video tu dgn niat bagi rkyt malaysia tau sape sebenar anwar. Mmg eskay tu sendiri kurang ilmu agamanya, so mana ulama2 Pas dan mufti?nape tak buat consultant dan penerangan pd eskay untuk proses yang sepatutnya kalau nak tunjukkan hakikat siapa anwar??!!

            So sepatutnya untuk proses seterusnya, kena lah ikot prosedur undang2 samaada sivil atau syariah untuk siasat siapa sebenar pelaku dlm video tu, bagi jatuhkan hukuman. Takkan dengan bukti video tu, anwar tak boleh disiasat???
            Sebabkan anwar tu ‘orang penting dunia’, sebab tu polis kena siasat dengan teliti. Kang kalu tak btol, pencacai pkatan kata, KONSPIRASI lagi!!!

            Kalau nak guna 4 saksi, memangla susah zaman ni. so adakah dgn kesukaran dapatkan 4 saksi, Islam melarang untuk kita tegakkan kebenaran?? Sedangkan Islam agama yang adil, mudah lagi memudahkan umatnya agar boleh hidup aman dan sejahtera. Maka sebab itu, sesuai dengan validity zaman, Islam tidak melarang pun penggunaan lain2 bukti kalau takde 4 orang saksi.
            Pi balek baca kitab dan sejarah nabi2 dalam quran dan hadis!!

            So kalau ikot pale otak lu puak2 pencacai, nmpaknya semua perogol dan peliwat after ni boleh lah ikot jejak anwar, takde 4 saksi..polis dan mahkamah tak boleh pandai2 heh!! wah hancur mlysia mcm ni..malahan kalu sanak sedara lu sendiri yg jd mangsa, baru terkeluar ank tekak lu menjerit tuntut keadilan!!!
            Takkan mase tu baru lu nak teringat, hm betol juga cakap2 ‘anti mangkok’ ni dulu..HMMMM

            Hey come on la!!!

        • mrSkandal says:

          Bujuk kalo kamu tak percaya dalam video itu Anwar Ibrahim itu suka hati kamu..

          Sedangkan video itu sudah pun dihantar analisis ke Amerika yg mempunyai technology video betaraf lima bintang serta mempunyai kepakaran pun mengatakan bahawa video itu mustahil di-edit..

          Kalau setakat Shaiful punya HAL mungkin ada was-was lah, tapi ni video yg terang² muka DSAI..

          DSAI kata ada orang mirip muka mcm dia..hahaha kat sini saya ingin berkongsi satu citer pasal Bill Clinton dengan anak Sadam Hussain iaitu Uday kerana rupa paras mereka berdua ada clon (klon)..

          Kat Amerika ada orang seiras dengan bill Clinto iaitu bernama Bruce Boxlietner

          Manakala Uday pula orang yang menjadi double-body atau seiras bg tujuan keselamatan ialah bernama Dr Latif Yahia..

          OK..kita tgk..kalau ada orang seiras dengan mirip wajah Anwar sudah tentu satu Malaysia akan tahu dan ianya akan keluar berita daripada portal pembangkang dan juga portal pro-kerajaan..tidak akan ada cara untuk mensorokkan double-body atau klon ini..

          DAN…dengar sini aku repeat balik DAN kalau ada bukti bahawa pelakon didalam video itu merupakan klon Anwar, sudah tentulah Anwar akan mengeksplotasikan perkara itu terhadap seluruh rakyat Malaysia..dan juga masyarakat antara bangsa..tetapi..aku repeat balik TETAPI..sampai lah hari ni takde..

          Saya tak tuduh itu Anwar, saya cuma mula percaya bahawa dalam video itu Anwar..melainkan bukti boleh dikeluarkan oleh mana² individu bahawa itu bukan Anwar..

          Kalau setakat mengatakan bahawa itu adalah Eskay..come on lah brader..mcm mana Eskay boleh mirip Anwar?

        • zach says:

          sedara bujuk xyah la terangkan pd diorng yg membutakan hati ndgn hukum islam… diorng xkan faham punya… ISLAM dh katakan maruah seseorng i2 teramatlah mulia.. sehingga harus dijaga aibnya… nk gatai2 p rakam 2 buat apa??? kalau betol report la pada badan2 pencegah maksiat.. polis pn boley.. skunk rela pn boleh… hal2 mcm penzinaan kita xley la nk mengendap2 dan biarkan benda nie terjadi… mencegah lebih elok dri mhukum atau mengubati… ISLAM sama sekali tidak menerima bukti yg mati.. benda yg mati ley percaya ke?? dlm kes anwar… dia dituduh… oleh i2.. sipenuduh harus lah bawa 4 org saksi… len la kes yg simangsa rogol atau zina yg buat pertuduhan… ssh nk bg lembu2 kt sini paham… ingat kecik makn ruput kot

          • ElectroMagneticPulse says:

            nak bukti… tu la masenye untuk rakam… sekarang dah terakam ape aktiviti kegemaran anwar tika diwaktu lapang…
            hahahahah… sekarang semua orang dah tau siapa pemimpin PKR yang sebenar…. eh, orang kafir yang kat luar sane kne tuduhan salah laku seks je dah letak jawatan tau walaupun perbicaraan belum habis. mereka masih ade rase malu. tapi anwar dengan liwatnye, dengan video nye. siap ade bukti. tapi masih pegi sane sini buat ceramah. hahahahaha.. tak malu ke?. kesian PKR ade pemimpin macam anwar.

          • anti mangkok says:

            Ape yg susahnya pencacai zach oii!!

            Dalam kita menegakkan kebenaran dan nak bagi mata rkyt malaysia terbuka dengan siapa sebenar anwar, salahkan ape yang eskay buat tu???

            Eskay sendiri admit dia pun ade sekali dalam video tu coz sebagai ‘bapak ayam’ bekalkan ‘ayam’ pada pelaku dalam video tu. So Dia boleh admit dia pun ada ‘saham’ kat situ, maknanya bukan dia tuduh anwar sorang, cuma point utama dia ialah nak tnjuk siapa sebenar anwar ok, hingga sanggup membuka pekung dirinya sendiri. Itu pun tak faham lagi ke??!!

            So eskay ada hak untuk buat tu atas alasan dia untuk tunjukkan siapa anwar pada rkyat malaysia, so apehal lak lu nak bising2 tak puas hati.
            Patutnya yang bising adalah anwar sndiri marahkan eskay tu coz eskay tu kawan baik dia sndiri, so anwar mrh eskay la. nape sikit2 nak libatkan kerajaan la, umno la.

            Hey come on la,
            takkan dunia zaman sekarang ni kalau kuar pa pe bukti, kite terus nk claim bukti tu tak sahih la, ape la. Kalau mcm tu, anwar tu maksum lah yea, sempurna sangat??!!

    • Anti mangkok says:

      1 je aku nak tanya engko ni farid,

      Bagitau aku, kalau one day nanti suku sakat ngko ade yg kena liwat atau rogol, ngko pun akan berjuang untuk guna 4 orang saksi walaupun suku sakat ngko kata takde saksi, tapi just daripada pengalaman dia sendiri ataupun dirakam oleh penjahat2 tu melalui handset.

      SO APE LU NAK BUAT MASA TU????
      Islam adalah agama yang adil. Kaedah persaksian adalah diguna pakai jika ada saksi, tapi seandainya tiada saksi, kaedah lain diterima asalkan ia dapat diterima secara logik dan masih dalam lunas2 Islam, dengan tujuan pembelaan pada yang menjadi mangsa.
      Cuba baca kisah nabi Yunus yang difitnah oleh Zulaikha. Lu nak jawab ape??

      So kalu untuk membela anwar, jam2 tu gak nak guna saksi dan lain2 kaedah syariah. Tapi klau kena tang kes org2 kerajaan, mampuih tak kecoh pun soh guna saksi.
      So maknanya PAKATAN lah yang nampak sgt assobiyah, membela gila2 geng sendiri walaupun dah terbentang segala macam bukti, sampaikan air mani dalam bontot saiful pun lu orang kata kena inject masuk. Tak BANGANG ke tu??

      Esok kalau di akhirat kalau ALLAH tanya lu orang, apsal membela sangat orang yang telah Allah turunkan segala bukti kejahatan, so pi la minta anwar @ nik aziz bagi shafaat pd lu orang ok, sedangkan dua manusia tadi pun tengah berhempas pulas mencari buku amalan untuk tangan kanan.
      Tu macam mane pulak haa??

      • Anti mangkok says:

        *gua silap taip tadi, NABI YUSUF la, bukan nabi yunus.
        Harap maklum ok.

        Kang ade je puak pakatan cari alasan nak bambu balik walaupun sebab type error.

        • mrSkandal says:

          Bro kamu jangan risau..aku rasa nanti Pok Nik akan mengeluarkan fatwa bahawa barang sesiapa yang menyaman atau saman Anwar itu dosa..hahahaha..

          Tak lama lagi fatwa baru akan keluar, barang siapa yang mempersoalkan perkahwinan atau persekutuan diantara PAS & DAP juga adalah dosa..so kena bertaubat

          Hahahahahahha…

  2. jebat says:

    mcm mane pas boleh nampak dap sealiran dgn mereka dlm menjalankan pentadbiran malaysia.. Sedangkan dinegeri selangor sbg contoh pas menentang penjualan arak tp dap menyokong bermati matian.. Dap memperjuangkan hak sama rata dikalangan rakyat tp hakikatnya ini adalah tanah melayu.. Sedangkan cina di singapura pun lebih mengutamakan cina.. Apakah dap dimalaysia akan menyamaratakan hak semua kaum.. Ini adalah tidak adil. Ini tanah nenek moyang yg kita warisi. Dap hanya pandai bermain kata2 hakikatnya mereka lebih rasis. Jgn nafikanlah.. Kita boleh lihat bagaimana sahabat kita kaum cina disekolah begitu agresif dlam sesuatu perebutan.. Dlm perniagaan mereka melindungi diantara mereka. Apakah tidak mustahil dlm pembahagian harta negara pun akan mereka dominasi..

    • bujuk says:

      Allah sebut dalam Al-Quran, Islam adalah rahmatan lil alamin (rahmat sekelian Alam) bukan untuk orang muslim aje, lagi jauhlah kalau untuk orang melayu saje. PAS berharap dan bermohon DAP suatu hari akan sedar kebaikan dan kebenaran ISLAM setelah berkawan dengan PAS bukan seperti MCA dan MIC yang semakin rosak bila berkawan dengan UMNO apabila Cikgu Mala taknak bersalam dengan bukan muhrim sebab UMNO ajar ajaran songsang bilamana isteri PM bukan takat salam malah boleh cium pipi dengan hero hindi.

      • Anti mangkok says:

        Lu orang sendiri tahu, cara orang yang kurang Islamik mcmana.
        Tapi adakah patut untuk terus dikutuk, difitnah dan dihina bagi golongan orang yang memang agak jahil tentang hukum hakam agama?
        Macam tu ke cara berhikmah seorang Islam?

        Sepatutnya, kalau lu orang claim yang lu orang tau segala ilmu agama, maka gunakan lah cara yang lebih praktikal dan berhikmah untuk menegur kelemahan pemimpin yang bukan islamik.
        Cuba kaji cara Nabi berdakwah dulu, bukankah ke lebih berhikmah?
        Cuba kaji cara pendakwah Arab datang berdakwah pada parameswara di zaman Melaka dulu sampai akhirnya Islam terpahat utuh di bumi Malaysia.

        Tp lu orang punya cara lak cmne??
        KUTUK, HINA dan FITNAH berleluasa, sampai orang yang tak faham makin tak faham. So sape yang sebenarnya memburukkan keadaan?? mcm lah kerjanya orang Melayu Islam di malaysia ni nak bergaduh je, then orang kafir pun seronok tepuk tangan!!

        Dah takde ke kaedah musyawarah, muzakarah dalam puak lu orang??
        sebaliknya kerjanya nak membuka aib orang dengan takde pa pe bukti, selain dari air liur korang je (macam tu boleh pulak?? takde pulak nik aziz nak declare benda tu salah sampai fitnah psl najib dengan althantuya pun senyap je..wlaupun terang2 anwar tu kejenya memfitnah je, bukti satu habuk pun tarak)..So APA KES???
        Adil sangat ke tu??

        • mrSkandal says:

          Didalam Al-Quran, ada mengatakan bahawa Allah menjadikan manusia daripada pelbagai kaum supaya kita kenal antara satu sama lain betul tak?

          Allah jadikan kaum arab dibumi arab, dan Allah jadikan mat salleh dibumi eropah sama juga Allah jadikan orang Asia ditanah asia..

          Semua Allah dah bagi..Allah dah bagi tanah, negara, udara, air, untuk kaum² ini atau manusia ini memperoleh rezeki dan berusaha memperbaiki diri untuk kesenangan supaya manusia tidak merasa susah. Tapi manusia lupa dan sentiasa tamak..

          Ada sebabnya mengapa Allah memberi kaum Cina tanah luas yang besar di Negara China..MUNGKIN kerana cina merupakan kaum paling ramai didunia, oleh yg sedemekian sebidang tanah keluasan berjuta kilometer persegi diberikan..TAPI mereka tamak, mereka berhijrah ke tanah lain lalu ingin mendominasi..

          Sama juga dengan orang² Eropah, Allah wujudkan mereka disana, MUNGKIN kerana kawasan Eropah mmg bersesuaian dengan mereka. Tapi mereka tamak, mereka mendominasi negara² lain.

          So fikir-fikirkan lah

  3. nik jusoh says:

    tokseh jadi bengong.. doh lame kawe tahu Dap hanya parti utk org cina,… memperjuangkan nasib bangsanya saje… ape jadi dgn pok nik sesama melayu dan islam pun tak mahu berdamai, malah semakin mendabik dada, dia la yg terhebat dan sehingga sering membandingkan dia dgn nabi..? angkuh sungguh

  4. dkds says:

    Amat bersetujulah benar dengan pendapat Penulis, jika dahulu kaum cina menolak DAP kerana melihat pengabungan bersama Pas tidak memberi kelebihan kepada DAP…sekarang bukan sahaja ada kelebihan , malah menggunakan kelebihan untuk memastikan orang melayu tidak bersatu…..DAP patut berterimaksih dan bersyukur dengan ulamak palsu dan syiah yang ada didalam Pas….amennnnnnnnnn

  5. Muhammad says:

    Pas sebuah parti miskin,daif dipandang hina oleh abang besar Dapig……

    Pas bermodalkan agama utk menakut -nakutkan juak Pas yg lain demi politik Pas sendiri…..

    Pas sebuah parti yg tidak ada kemajuan dan parti yg lemah…..

    Pas melacurkan agama tuk kepentingan Wali selipar Nik Aziz shj…..

  6. Observer says:

    PAS is pest…makhluk perosak ummah.

  7. RAJA KONGKIAK says:

    Pas parti kebajikan…Erkkkk…sat nak pi kentut sat…!! Bukan apa gelak sampai terkentut dengan parti yang dulunya gah melompat dengan agenda membangun bersma islam. kita nak tubuhkan daulah islamiah di malaysia ini…Bukan mainnnnnn!!!! Pirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrraaaahhhhhhhhhhhhh…DAP buat kelaku sikit dahhhhhh jadi sembelit!Jadik dalam makna kata…PAS=DAP=PKR…apa a-apa pun bulehhhh haaaaaaaaaa…Cuma apaa laaaa yang PAS buleh buat kebajikan untuk rakyat negara ini…parti itu sendiri pun sama seperti orang yang memerlukan kebajikan orang lain! Heheh…dia pun tak cukup makan mcm mana nak buat kebajikan untuk orang lain..Depa sendiri punn kelam kabut macam mana nak buat kebajikan untuk orang kat sekeliling… Semua nih karut…PAS dan nak naik ROKET gamaknya dengan “bini muthaah ” depa DAP..

  8. selendangbiru says:

    PAS hanya sebuah parti politik dan bukan parti Islam yg dilaung laungkan oleh penganut parti PAS, baru pakai serban dan berjanggut dah fikir mereka cukup arif pasal agama. PAS umpama ALI BABA dlm Pakatan Rakyat menumpang secebis simpati daripada DAP utk saki baki jawatan.

    Bukalah hati dan minda kalian kerana DAP sekarang mmg mempergunakan anda untuk demi hajat mereka apabila hajat mereka tercapai kalian akan dilempar ke dalam tong sampah.

    Fikir fikirlah kalau masih ada otak.

Leave a Reply

Threesome