Menu Utama

Saksi Akui Beli Rumah Mahal Kerana Cantik dan Menarik Hati

Saksi Kedua Pendakwa, Datuk Shamsuddin Haryoni hari ini mengaku kepada Mahkamah bahawa beliau bersetuju dengan harga RM 6.5 juta tersebut kerana merasakan ia cantik dan menarik.

Beliau berkata demikian apabila disoal oleh Peguam Bela, Kamarul Hisham mengenai mengapa beliau membeli sebuah hartanah yang lebih mahal daripada harga pasaran.

SP2 sebelumnya cuba mempertahankan keputusan pembelian rumah tersebut oleh Syarikat Ditamas adalah berdasarkan harga pasaran yang beliau nilai sendiri. Namun apabila Kamarul Hisham membentangkan fakta-fakta pengiraan daripada Irhamy and Co, Jabatan Penilai Harta dan Tanah dan kenyataan SP2 sebelumnnya, SP2 akhirnya mengakui beliau memberi rumah kerana suka dan rumah tersebut menarik.

Mahkamah juga hari ini dikemukakan dua dokumen penting oleh pihak pembela. Peguam Kamarul Hisham membentangkan dua nilaian oleh penilaia yang dilantik oleh Bank pada 2005 dan 2007.

Irhamy and Co yang dilantik oleh Maybank menilai keseluruhan hartanah termasuk sebuah rumah siap dengan harga RM 4.3 juta.

Manakala Rahim and Co dilantik oleh HSBC menilai hartanah dan rumah 60% siap pada 2007 sebagai RM 3.5 juta.

Kamarul Hisham turut mendakwa SP2 tidak melaporkan perjanjian ketiga bernilai RM 1.5 juta antara Ditamas dan Saiful sebagai satu penipuan ke atas kerajaan.

Laporan lanjut menyusul lewat malam nanti.

Sementara itu ikuti siaran langsung perbicaraan di facebook:
<a href=”http://www.facebook.com/home.php#!/pages/LIVE-Perbicaraan-Dr-Khir-Toyo/220517497972983″>http://www.facebook.com/home.php#!/pages/LIVE-Perbicaraan-Dr-Khir-Toyo/220517497972983</a>



« (Previous News)



37 Komen to Saksi Akui Beli Rumah Mahal Kerana Cantik dan Menarik Hati

  1. Farid says:

    Kalau dah kes yg ada unsur penipuan akan timbul2 lah perkara yg pelik….

    Cuba normal kes..tak der benda pelik2..Ada org beli apartment kat member aku at RM14 million, member aku keje bank dia , process, tak der masalah pun…dia tak reveal lah saper yg beli..tu under Bafia act.

    • sams says:

      kuat menipu la mu nii apartment RM 15 million. Hidup laa mu ni dgn menipu org.

      • Tuan gedukngok says:

        Dia beli apartment kat manhattan la tu, tapi pinjam duit kat malaysia. Si farid ni tak suka gebang besar sebab tu dia tak cakap beli kat mana.

        Tapi dalam kes ni, so far siapa yg memberi keterangan pelik-pelik haa? DSKT belum cakap apa pun kan, kan, kan. So, agak-agaknya sapa yg lebih menipu ni?

      • Farid says:

        Laa…paling mahal apmnt condo kat Malysia dijual ialah RM38 juta. Last year. Korang jer katak bwah tempurung. Cuba search

    • UMNONGOK says:

      MYKEMUT BLOG PEMBELA LANUN2 UMPORNO

  2. abgsudin says:

    kenapa aku nampak Pendakwaan silap besar bila kemukakan orang ini sebagai saksi? Bukan menambah baik, menjahanamkan lagi kes pendakwa adalah.

    Bagaimanapun aku yakin DKT tak bersalah. Kalau banyak sangat duit, buat apa pinjam bank? itu satu, ada agreement dan sebagainya pulak tu. Harga tu pulak memang dibuat penilaian oleh firma yang dilantik bank yang beri pinjam.

    Kalau DKT yang lantik tu fahamlah, ini bank

    • Farid says:

      Bodohnya ko ni… Kat bank memang depa suka org kaya pinjam. Org kaya akan buat pinjman. Contoh:

      Harga Rumah RM5 juta, normally depa akan buat loan about 60%, thy would pay lump sum or full settlement, or else they will subject to hefty real esatate tax.

      Org susah let say beli apartment kat KL RM150k. Depa normally bayar min requirement which is 10%. FYI…most of the NPL in Malaysia occurs bukan dekat rumah mahal tetapi rumah yg murah..those yg struggle to pay loan….

      In purchasing property, the bank would have its own Valuers as well as Panel Lawyers.

      Korang ni dah lah bodoh..cakap org lain pulak bodoh.

      Bila aku cakap ada member aku process loan apamt kat KLCC harga RM14 juta , korang kata aku mereka2 cipta. Masalah korang dok bwh tempurung. Patutlah senang digula2 kan oleh pemimpin UMNO>

      Org Rasuah macam Khir Toyo pun korang percaya….

      • Farid says:

        Typo error atas: normally org kaya tak akan bodoh bayar full settlment or else they will subject to a hefty real esatate gain tax.

        • Tuan gedukngok says:

          Ko ni farid aku ingat ko ni orang korpalat yg cerdik nak mamposs! Ropa-ropanya tau cerita sekerat-sekerat je, itu pun based on dengar-cakap (hearsay, kalo tak paham) orang. Apa cerita real estate gain tax tu? Ko tau ke bila RPGT applies? Nampak macam tak paham pun. Kalo tak paham usah cerita la, buat gelak orang je…..kahkahkahkah!!

          • Farid says:

            Lagi satu. early settlement would make them to suffer penalty. Because most mortgages have irs own minimum period before you can exercise full sttlemet. Ini memang ada.

            Tapi aku tak pernah buat full sttlemet, sebab aku bukan Khir Toyo.

          • ketuat says:

            Betul tu tuan gedukngok, farid memang tak faham RPGT

          • raplahjingaa says:

            Alaaaa……dia dok pi nga-nga di markas PAS…tu la cerita yang dia dapat….pas tu nak pembohong kat sini…..pathetic !!

          • mrSkandal says:

            Orang mcm ni lah yang PAS mau..

            1) Bodoh
            2) Bingai
            3) Bahlul
            4) Dungu
            5) Separuh Tiang
            6) Kurang cerdik
            7) Tak nak belajar ilmu pengetahuan dunia
            8) Limited mind thinking
            9) Hidup susah
            10) Tak nak kerja
            11) Nak mengharapkan kebajikan (setakat RM1000 setahun, pastu dapatlah beras, sardin, kicap sikit, garam, apa lagi mau)

            Kalau ada orang melayu yang bijak, boleh lawan balik cakap orang PAS ni maka senang sahaja senjata PAS = kafirkan atau dusta kan orang melayu itu abis cerita..hahahahahha

            Jahatnye!!!!!

        • arizmaya says:

          hahahaha.. terkejut besor aku.. pertama kali dalam hidup aku dengor bila buat full settlement kena property gains tax. sepanjang hidup aku yang aku tahu yang kena property gain tax ini ialah yang jual landed property dia dan ada keuntungan dari jualan tersebut. Itu pun ada syarat2 tertentu. Utk jualan yang pertama ada pengecualian. selain dari itu cukai ini juga dikenakan ke atas harta yang dijual dalam tempoh tertentu. Ini bagi mengelakkan kegiatan manipulasi harga hartanah

    • dina says:

      Pendakwaraya mmg dah buat silap….SP2 cakap merapu2….sebenarnye xde kes pun..
      DKT tak menyusahkan rakyat pun …sukahati dia lah nak beli rumah harga murah.

  3. Farid says:

    Tua Geduk Bodoh

    Aku bukan dalam real esatete, aku tau le apa itu RPGT, but siapa yg buat loan dan buat full settlement in certain years , or pay their property in full, dia org subjected to tax.

    Sbb tu org kaya tak akan settle kan loan secepat mungkin. Wpun dia org punya outstanding loan tinggal lagi sikit, by whcich they can fully sttle any time, but they will not do it as it will attract un favaourable tax.

    RPGT is tax imposed when you are selling your properties quickly. the faster you dispose your property, the higher the tax, and until certain years, the tax will be very minimal. The implementation is to avoid speculation.

    • ketuat says:

      Definasi dah betul tapi perenggan 1 dan 2 yang farid tulis tak tepat….

      • Farid says:

        Apa yg tak tepatnya?? sila bagi penerangan sikit…supaya kita boleh relatekan dgn tajuk perbahasan hari ni…

      • sokor says:

        Tuan gedukngok sound kol 7:40 pm si parid reply 10:35 ( sempat study lagi tu ) ..
        ada hati nak berbahas.. gua tgk lu punya statement pun dah tau … buang masa…

    • Farid says:

      So since aku bukan org yg process loan…apasal Si Khir Toyo insist nak bayar pakai cash???

    • arizmaya says:

      Tuan Farid,
      dah berzaman saya kerja dalam industri perbankan… dari seorang pegawai hinggalah ke seorang pengurus. Tapi inilah kali pertama saya mendengar kalau buat early settlement.. akan kena tax.

      On the contrary, melalui pengalaman saya, orang yang mempunyai wang akan membeli harta melalui pinjaman bank utk mengelakkan siasatan HLDN. Sekiranya ada inquiry mereka akan menjawab bahawa mereka membeli harta tersebut melalui pinjaman bank dgn mengemukakan dokumen pinjaman sbg bukti. Dan modus operandi mereka ialah menyelesaikan pinjaman tersebut dalam 5 tahun pertama.

    • Tuan gedukngok says:

      Kahkahkahkahkahkahkahkah! Apa kena mengena RPGT dng bayar property in full ke, settle full loan ke? Kat sini je ko dah kantoi – big time. RPGT untuk orang yg jual, bukan untuk orang yg beli la bdo. Yg bayar penuh tu – loan ke, harga rumah ke, orang yg beli, apa yg subjected to tax nya? – betul lah ko ni BONGOK. Orang cerita property nak cerita property. Orang cerita pasal RPGT, ko nak temberang sama….kan dah KANTOI!!!

      Farid, aku bagi ko hint sikit: Kalo ko bayar condom ko yg rega RM38juta tu lumpsum, pakai cash – kemungkinan LHDN (tau menate ape ni?) akan datang kejor ko. Tapi kalo anwar bayar RM1billion pun, semua buat dek je!

      • Farid says:

        Ya RPGT untuk org yg jual, but i am talking about to those yg buat early settlement i would would attract higher tax as well as penalty.

        Isunya kat sini full settleenmt would attract unfavourable tax/penalty. Ko tahu tak tajuk apa yg kita discuss.

        Anwar bayar 1 billion??? Hello MACC, KDN, Legal sekarang ni semua bawah BN Apasal tak siasat???? Tak buat kerja kah org BN ni????

        • raplahjingaa says:

          haa…haaaa..haaa…..pusing-pusing kot tu jugak…dalam kotak yang sempit….walau bagaimana sekalipun retorik nak menunjukan yang dia ni…up todate !! orang-orang macam ni belambak kat markas PAS.

          oiii…farid hang jangan dok ponteng sekolah pas tu melepak kat cyber cafe…hahahahah

        • Tuan gedukngok says:

          Tunjuk kat aku bawah akta cukai mana sesaipa yg buat settlement loannya attract higher tax?

          Penalty tu bank yg imposed. Itu memang lah perkara biasa dan siap tulis dalam loan agreement. Ini tax yg aku tak pernah dengar ni, sesiapa yg buat full settlement loan dia attract higher tax. Aku dah berpuluh kali buat early settlement loan aku tak pernah pun kena (attract) tax. Ke ko ni memandai je walaupun dah terbukti tak pandai langsung.

          Bagi clear hint sikit kat ko: kalo ko beli condom rega RM38juta, LHDN kejor ko sebab nak tahu mana datang duit banyak tu dan ko dah declare ke tak. Kalo tak, ko kena declare on the spot dan kena cukai le at the top rate (tahu top rate tu apa?).

          Memang lah tak ada fakta yg mengatakan anwar ko tu bayar RM1biliun. Aku buat contoh je. Tapi dia berbelanja mengalahkan orang yg incomenya berjota-jota, mana datang? So far takda sapa ambik tahu.

          MACC tu suruhanjaya, ko tahu tak. Not answerable to the government except YDAgong. Apesal KDN yg siasat pulak? Apesal BN pulak yg disalahkan?

          Ko ni sah bongok tak bole diajar!!!

  4. hady langsi says:

    ko kna bnyk sabo farid…org bodo kalo tnjuk bodo kt sini mmg kna bantai….kakakakakakakkaak

  5. dina says:

    Nik Aziz pun sama gak rasuah…orang nak sponsor gi haji pakej RM60k dia setuju jer….siap masa PRK hulur2 RM300.

  6. sabun says:

    beli sabun tak kena RPGT… Ha ha ha
    Tak tahulah samsudin ada declare CKHT dia… Mesti kena denda for early settlement.
    Ni pun kena reveal..

  7. zadsaif says:

    Ade org beritau aku harga tanah kat area segitiga mas kl skrg RM7K sekaki.Kalu aku beli at RM6K sekaki agak2 kena masuk court tak. Org rumah keje gomen.Takut nanti dituduh org rumah pakai duit rakyat.
    Tapi rasanya takde org akan bising sbb tauke2 tanah kat kawasan tu most of them ca ya nun alik.Kaum dia org tak akan bising punye. Satu lagi, camne dia org ada tanah2 yg banyak.Bapak aku penduduk asal ada sekangkang kera je.

    • Tuan gedukngok says:

      Kalo ada duit sendiri beli je, apa nak takot? Kalo tak cukup duit buat pinjaman bank, tapi mesti bole bayar balik. Kalo orang rumah keje gomen apa kena mengena melainkan kalo dia rasuah – rasuah tak?

      Kalo masuk court pun no prob – bole tangguh! Kehkehkeh!

  8. rumah idaman says:

    ok,gan nice posting, bekunjung ^_^

  9. ilmu itu maklumat,bila ANDA ADA MAKLUMAT YANG CUKUP ,ANDA Ada banyak piliahan ,sama ada nak jadi raja atau hamba,di ceruk mana pun anda ada tempat ,masaalah sekarang anda kurang maklumat di mana mana anda tegak tetap ber goyang tak se imbang .coba fikirkan siapa yang suka menyekat maklumat dari allah taala ,yang disuruh sampaikan kepada umat manusia ,tapi maklumat senang dapat maklumat menzalimi manusia /

  10. wahai para pencaci ,meriahnya gelanggang ko ni,gelanggang pencaci ,adakah ko ni di hidupkan sebagai pencaci ,berapa gaji ko dibayar sebagai pencaci dan bunus lainya dan yang tergelak denga ko pencaci atau tak merasa rugi ko sebagai pencaci

Leave a Reply