Menu Utama

Dua Hari Yang Penuh Jenaka Saksi Pendakwa

Liputan oleh Lawyer Cabuk

Melihat persembahan kes Dr. Mohamad Khir Toyo sepanjang minggu ini kita akan mendapati apa yang didakwa oleh Peguam Negara sebagai mempunyai bukti kukuh tidak lebih daripada cakap-cakap seorang ahli politik bukannya cakap peguam negara. Pada hari pertama perbicaraan isnin lalu, orang ramai dikejutkan dengan tindakan Peguam Negara menggugurkan tuduhan terhadap Datuk Shamsuddin Haryoni yang sebelum ini dituduh bersama Khir.

Pada hari kedua perbicaraan seperti dijangka pendakwaraya memanggil Saiful sebagai tuan punya lot 8 dan 10 banglo dan tanah yang sekarang dimiliki oleh Khir. Saiful menjelaskan bahawa beliau menawarkan harga RM 7 juta kepada Dr Khir tetapi ditolak oleh bekas Menteri Besar tersebut atas alasan terlalu mahal.

Saiful juga menjelaskan Datuk Sumardi Ismail merupakan broker kepada rumah tersebut. Empat bulan selepas Sumardi membawa Khir, beliau membawa pula Datuk Shamsudin dengan tujuan yang sama iaitu untuk membantu Saiful menjual rumahnya tersebut. Saiful menawarkan harga yang sama tetapi diminta kurang oleh Shamsuddin kepada RM 6.5 juta sahaja. Akhirnya kedua belah pihak bersetuju dengan harga tersebut dan transaksi tersebut berlaku. Menurut Saiful sepanjang perbincangan itu tidak timbul langsung bahawa shamsuddin membeli rumah tersebut bagi pihak Dr. Khir.

Saiful juga bersetuju dengan peguam bela Dr Khir, M Athimulan, bahawa jualan tersebut bukan berdasarkan harga nilaian pasaran tetapi lebih kepada willing seller, willing buyer. Saiful mengakui bahawa beliau tidak membuat sebarang penilaian terhadap rumah tersebut.

Selepas Saiful, pendakwaraya mengemukakan saksi kedua yang juga merupakan “star witness” mereka, Datuk Shamsuddin Haryoni. Pendakwaraya terpaksa menwarakan pembebasan Datuk Shamsuddin bagi membantu mereka mendapatkan satu cerita bahawa Dr  Mohamad Khir membeli rumah tersebut dengar harga yang murah daripada harga pasaran daripada seseorang yang beliau mempunyai hubungan rasmi sebagai Menteri Besar.

Datuk Shamsuddin memulakan kenyataan di kandang saksi dengan mengejutkan mahkamah bahawa beliau berjumpa Saiful bersama Dr. Khir dan Datuk Sumardi. Kenyataan ini bertujuan mewujudkan hubungan antara Dr. Mohamad Khir dan beliau dalam urusan jual beli tanah dan banglo tersebut sejak awal lagi. Ini bagi mengesahkan dakwaan Pendakwaraya bahawa terdapat elemen rasuah dan pecah amanah dalam pembelian rumah tersebut. Malangnya bagai sebahagian orang awam di Mahkamah yang mengikuti sejak saksi pertama mendapati kenyataan Shamsuddin sangat bertentangan dengan kenyataan saiful.

Saiful dengan jelas menyatakan bahawa Dato Sumardi dan Shamsuddin hanya berjumpa dengan beliau empat bulan selepas Dr. Khir tidak jadi membeli rumah tersebut. Pertentangan kenyataan antara Saiful dengan Shmasuddin ini menimbulkan pertanyaan besar kepada kerja pendakwaan.  Sudah tentu kenyataan Saiful sebagai saksi pendakwa yang tiada kepentingan politik mahupun dari segi undang-undang lebih kuat dan mempunyai wibawa berbanding kenyataan Shamsuddin yang sudah ada kepentingan kerana dakwaan ke atas beliau digugurkan.

Kenyataan Shamsuddin kemudiannya ditangguhkan apabila beliau sukar menerangkan situasi mengenai urusan ual beli tersebut apabila ditanya oleh pendakwaraya. Beliau membuat kenyataan yang bertentangan antara satu sama lain mengenai proses pembelian rumah dan harga tersebut. Beberapa ketika beliau terpaksa berhenti beberapa kali seolah-olah cuba mengingati apa yang hendak diceritakannya.

Pada hari ketiga perbicaraan  (Khamis), Shamsuddin tidak hadir ke mahkamah atas alasan sakit.  Pendakwaraya membawa seorang lagi “star witness” mereka, Nasir Ismail. Nasir merupakan kontraktor yang dilantik oleh Ditamas Sdn Bhd dan Shamsuddin untuk membuat pengubahsuaian. Dalam kenyataannya Nasir mendakwa beliau mendapat bayaran berjumlah RM 500 ribu setiap kali membuat tuntutan. Menurutnya sebanyak lima enam kali dibayar oleh Shamsuddin dan tujuh, lapan kali dibayar oleh Dr. Mohamad Khir.

“Pembayaran seterusnya saya terima kira-kira RM500,000… setiap kali pembayaran di mana empat atau lima kali pembayaran diserahkan oleh Pengarah Ditamas Sdn Bhd Shamsuddin Hayroni manakala tujuh atau lapan kali pembayaran diserahkan oleh Dr Khir Toyo sendiri,” katanya.

Kenyataan beliau menimbulkan kegemparan kepada galeri mahkamah yang sebahagiannya tersenyum kambing mendengar dakwaan tersebut. Ia kemudiannya menjadi bahan jenaka di luar mahkamah apabila memikirkan bagaimana Dr. Mohamad Khir dan Shamsuddin boleh membayar begitu banyak wang tunai kepada Nasir yang merupakan seorang yang muflis ketika itu.

Nasir kemudiannya berhadapan dengan M. Athimulan dalam sesi soal balas. Beliau mengesahkan bahawa mempunyai perselisihan dengan Dr. Mohamad Khir mengenai kos pengubahsuaian lot banglo tersebut sehingga menyebabkan beliau tidak menyelesaikan kerja-kerja di rumah tersebut.

Pendakwaraya kelihatan agak terkejut apabila Nasir mengakui beliau ada menandatangi satu kontrak pengubahsuaian rumah dengan Dr. Mohamad Khir pada 2007 dengan harga RM 600 ribu sahaja.

 M. Athimulan juga bertanyakan beliau mengenai apakah terdapat sebarang bukti atau saksi penerimaan wang yang begitu banyak. Nasir menyatakan tidak ada. Apabila ditekan berulang kali oleh Athimulan yang menyatakan adalah mustahil beliau menyimpan wang yang begitu banyak secara tunai, nasir menjawab hanya tuhan yang tahu. Ini menimbulkan kemarahan Athimulan yang menyatakan, “Saya bukan mahu kasi tuhan tahu, saya mahu mahkamah dan tuan hakim tahu.”

Melihat keadaan yang agak panas, Hakim menangguhkan kesnya untuk makan tengahari. Pada sesi sebelah petang, M. Athimulan meminta Nasir mengesahkan sekumpulan invois kerja-kerja beliau yang dikemukakan oleh pendakwaraya pada sebelah pagi. Nasir pada mulanya mengesahkan invois tersebut adalah untuk kerja-kerja beliau lakukan di rumah banglo tersebut. Namun apabila Athimulan bertanya, “Adakah anda pasti semua kerja di dalam invois ini dilakukan oleh kamu?” Nasir tidak menjawab sebaliknya menyatakan invois tersebut disediakan oleh pekerjanya. Hakim mula masuk campur dan beberapa kali cuba menerangkan maksud soalan peguambela kepada saksi setelah beberapa kali Athimulan bertanya soalan yang sama tetapi tidak mendapat jawapan Ya atau Tidak.

Setelah melihat Athimulan berterusan mendesak Nasir mengesahkan setiap item dalam invois tersebut, Hakim mempersoalkan kewajaran tindakan tersebut memandangkan pertuduhan terhadap Dr. Mohamad Khir ialah dituduh membeli rumah dengan harga RM 3.5 juta walaupun mengetahui harga pasaran RM 6.5 juta daripada seseorang yang beliau mempunyai hubungan rasmi.

Athimulan kemudiannya meninggikan suara kepada Hakim dengan menyatakan antara lain membawa maksud mengapa Hakim membenarkan invois dan kenyataan kos ubahsuai rumah oleh Nasir dikemukakan oleh Pendakwaraya jika ia tidak relevan kepada pertuduhan. Sungguhpun cuba dibantah oleh Pendakwaraya, namun Hakim akhirnya akur dengan hujahan Athimulan. Hakim kemudiannya menangguhkan sesi tersebut selama tiga puluh minit untuk membolehkan Nasir membaca dan mengesahkan setiap invois beliau.

Namun kemudiannya Nasir menyatakan beliau tidak memahami kandungan invois dan sukar membaca di dalam mahkamah. Hakim akhirnya menangguhkan sesi kepada hari Isnin ini bagi membolehkan Nasir mengesahkan semua invoisnya. Peguam bela M. Athimulan turut memohon Hakim mengarahkan Nasir mengesahkan akaun syarikat isterinya apabila datang ke perbicaraan hari isnin nanti bagi membolehkan sesi soal balas berjalan lancar.

Nasir akhirnya menyatakan ia tidak pasti dan perlu membaca secara teliti. Sebahagian orang awam dan peguam mula berpandangan sesama sendiri. Mungkin ada tertanya-tanya bagaimanakah Nasir tidak boleh mengesahkan dokumen-dokumen yang beliau serahkan kepada SPRM dan dijadaikan bahan pembuktian






64 Komen to Dua Hari Yang Penuh Jenaka Saksi Pendakwa

  1. komenganaklangkau says:

    satu perbicaraan yang paling melucukan dalam sejarh hendak menjatuhkan ahli politik selain dari kes DSAI….

    inilah akibatnya jika pertuduhan yang dilakukan berdasarkan pada arahan pihak atasan…apabila bukti tiada dan tidak kukuh…saksi dipergunakan bagi mengelirukan semua orang…mujur Khir mempunyai cabang media internet yang mantap, kalau tidak cerita sebenar dari kamar mahkamah tidak diketahui…..harapkan media lin semuanya berpusing2

  2. marhaenkacak says:

    haha…layan

    Artikel Untuk Renungan Bersama : Hikayat Lubang Najis : Kita Semua Di Dalam Lubang Najis, Ayuh Bangkit!

  3. […] dari : mykmu.net 468×60 ad code [Article page – Between comment and […]

  4. farid says:

    Pemimpin umno rasuah macam mana pun, tetap akan di pandang mulia.

    Hari tu ada sorang PR alleged that market price rumah khir toyo is more than RM20 mil, tapi org umno defend, kata about RM3 I 4 million je. Hari ni kita tahu bhw rennovate rumah doktor gigi ni jer dah approoaching RM6.5 mil. Ini belum di ambil kira land acqusition cost dan estimated market value lg.

    dalam mahkamah, mcm2 pkara pelik, hire kontraktor blacklisted la, byara cash la.. Kalau dah ada benda tak betul nak di cover, mcm2 benda pelik akan timbul. Cuma kepala hotak org umno jer masih lurus bendol a.k.a biul.

    Org umno masih mempersoalkan tabung memali. (Hah.. Buat lah laporan polis, wpun polis dah clear dah isu. Nikes video Datuk T, smpai hari ni polis tak dapat clarify, susah sgt kah nak identify??) Bukankan polis ada semua capabilities nak siasat??

    Umno, penyokng rasuah No 1 di Malaysia.

    Tak mengaku lagi??

    • KoteAnwar says:

      Haa… tue dia mai dah anjing2 DAP menyalak..mai dah mai dahh.. kepala butoh hang la wei farid al-anjingDAP.. hang paham dok perbicaraan yg penulis catatkan diatas atau mmg otak ko tue dah mmg tak mau terima..hahahaha.. wei pukimak DAP…video tue mmg dah sah si Anuwar punya dah disahkan oleh pakar2 dari Korea… lu ape cakap nie… sukeati polislah nak reveal ke tidak.. apsal…lu tak percaya ker anwar?.. wei pukimak.. aku yakin la mulut ko mmg cakap bukan tp dalam hati confirm anwar… apsal anwar tak mempertahankan diri dia kononnya di fitnah atau takut?… wei pukimak DAP.. nie lagi satu.. apsal la si anwar nie suke tangguh2 kes?.. awat? takut?… lu cakap la kat Nuar tue supaya cepat clearkan diri kononya dia bersih dan suci… last words!.. LANCAU LU ANJING2 DAP@farid>>> LANCAU!

    • 2kali5 says:

      hidup lagi ko farid…ye la kan Hj Hadi kata video tak ada telinga dan mulut..polis pun takut nak dedahkan….hua hua…aku cabar ko suruh anuar buar report menagku itu bukan dirinya…yang dia buat report dibawwah akta pengedaran video lucah..tu sebab [polis tak bleh umumkan…pegi buat report nafikan bukan dia..so polis akan umumkan identiti aljubor tu

      • Farid says:

        La……ko ni ketinggalan ketapi ke ape…??? The following day selepas kat Carcosa tu, anwar dah buat report polis dah….ko ni tu lah asyik dok tgk RTM TV3 jer..

        Cuba tgk hari ni, mana ada kes Khir Toyo kat TV pun, cuma kalay charge dekat org PR, hatta RM100 pun akan masuk berita Utama Headlines.

        Takkan ko tak dapat baca……

        Ko ni Mat Bendul kah??

        • 2kali5 says:

          ko tu yg ketinggalan..dia buat report bawah akta edar video lucah la bro, dia bukan report nafikan dia dlm vidoe tu, tu la sebab polis siasat bawah akta pengedaran vedio lucah…ko gi study blik la oiii

          • bujuk says:

            Sejak bila pulak polis hanya boleh siasat bila ada laporan? Apa kalau menteri dibunuh tak sapa report, polis buat bodoh je ke? Kau ni kena tipu idup2 la… Polis berhak siasat dan dakwa penjenayah. Itu tugas polis… tapi kalau dia taknak buat macam2 alasan dia bagi, ada tak polis siasat kalau rumah kau kena rompak?

        • azri says:

          ini bodoh nye penyokong pr..munafik betul!!!ko jgn ckp mcm kokenal sgt anwar lah wahai tugu!!!ko tungu pru 13 kejatuhan munafik mcm ko ni..

    • raplahjingaa says:

      renovation apa tu sampai 6 juta…….senang jer sebut juta-juta totok PR ni aku perasan sejak kes budak anwar tu….depa la ni dok cakap pasal juta-juta…billion-billion, takut aku dengar…….ribu-ribu depa tak sebut dah…….he..he..

  5. kembangsemangkok says:

    macam mana pula kau boleh kata renovation tu RM 6.5 juta? ada bukti? Jika cakap penuduh boleh diambil kira sebagai bukti, maka confirmlah anwar liwat saiful, buat apa bicara lagi

    • abgsudin says:

      ooo..kalau anwar, semua pun tak betul, semua pun konspirasi..DNA asal; ayaq mani jumpa dalam jubor pun konspirasi..

      jangan pemimpin UMNO, bicara baru setengah tiang, siapa betul, siapa salah pun belum tau, depa dah kata salah dah..

      renovation 6.5 juta? resit takdak, apa takdak, logik ka, duit berjuta-juta simpan bawah bantal? simpan dalam bank, muflis pulak…lawak, lawak..

  6. Eddy says:

    Bagi aku .. khir tu tetap bersalah .. aku bukan penyokong mana2.. dah dekat 6.5mil tu renovate. fikir mana lah dia dpt duit tu .. itu jer lah … kiter jgn terlalu taksub .. kalau kiter dlm parti mana2 bukan kesemua kiter nak sokong .. ader yang buat salah .. kiter jadi kan sebagai iktibar.. sama jer kes cam anuar and khir nie.. bg tau .. masing2 salah .. then jgn terlalu taksub dgn agenda politik masing2

  7. Mak Pidah APs says:

    Korang nak percaya Anwar buat, ikut suka korang lah….kalau tak betul esok korang jawab.

    Akak kurang percaya, sbb akak follow jugak prosiding ni. Byk lintang pukang. Husband akak lawyer, dia gelak terus. Dia kata ” You have to create thousand lies to cover one lie” based on dia punya experience.

    Macam kes ni, saksi yg kata, tapi again isunya kalau org nak buat yg tak betul kita boleh agak2 la… eg:
    i. Ada ka bayar RM6.5 juta pakai cash??? (Teringat Mat taib kat Australia dulu??)
    ii Ada ka nak buat juta2 projek, hire blacklisted contractor.
    iii. apasal ada org begity baik hati bagi tanah yg market value nya approx RM7 juta, dia jual hanya RM3.5 juta. Korang tak rasa ada udang disebalik mee kah?? Especially at K Toyo punya position as an MB, ramai yg nak be close to him. Kalau sekadar nak bagi gift harge RM1k to 2K tu biasaklah…tapi aku akak rasa RM3.5 k tu adalah sesuatu yg ‘tak biasa’.

    Dalam kes Anwar:
    the onus of proving guilty is Saiful punya side. Tapi apasal susah sangat???? Apasal cerita saiful lintang pukang. ?? Sebab apa saiful perlu bawak KY Jelly nak jumpak anwar??? Sbb apa Saiful ada ccess jumpak Najib, Rosmah, Bakri Zinin, Musa Hassan?? Kalau nak buat report…buat jer kat balai polis..sebab apa perlu spend time kat hotel dulu?? Apasal dokumen laporan kesihatan tidak didedahkan…macm doctored jer..? Banyak sangat yg pelik…Apasal si Saiful yg keje opis boy…macam2 alasan pelik yg dia bagi??? Sampai tak berak and mandi wajib 2 hari…tapi masih pergi solat Jumaat kat masjid?? Apasal Saiful bagi reason on why he did not lodge police report when the first incident took place that he was afraid it would affect/jeopardize his career..?? Career ape sbgai Opis Boy/Tea Boy tu..? Apa next career path after Tea Boy tu..Head of Tea Boy kah??? Lepas tu dia hantar e-mail nak resign by stating nak jadi pilot..Eh dari Tea Boy nak jadi pilot??? Cerita lintang pukang macam ni pun org umno tak boleh smell ada something fishy is going on….

    • Gen2Felda says:

      ko pusing cerita apa pun, ko tak boleh tolak satu fact:

      tak ade orang islam lahir kat dunia yg.hanya kerana tawaran jutaan ringgit sanggup sumpah untuk dilaknat Allah kepada diri,keluarga,anak dan keturunannya…

      video terbaru yg.memaparkan mat jubo menutuh amoi tak mampu dinafikan mat jubo bila tidak tergamak menyaman eskay mahupun membuat laporan Qazaf kepada eskay..Bertambah rakyat yakin apabila eskay bersumpah laknat mengaku dia adalah antara orang yg.terpapar dalam video tu.

      p/s: laki ko peguam mana? tentu tak popular kerana tak terpilih mewakili mat jubo mempertahankan kes liwatnya.

      • matahati says:

        loya buruk aka peguam cap ayam la laki mak pidah tu…kot?

        • raplahjingaa says:

          Kena kat batang hidug depa….spin..spin…spin….., macam-macam teori keluar macam kelkatu lepas hujan…..dah budak anwar tu perangai dia dah memang macam tu…..spin la kot mana pun….balik-balik sampai kat situ jugak…..

          Anwar tak berani nak saman eskay…..kalau hal lain….dah terbeliak si bengali kacang putih tu….keluar writ saman….tapi dengan eskay ni….apasal tak berani…..

          • umno penjahanam melayu says:

            pasal eskay n the gang keparat tak tuduh anwar yg buat dalam video tu tp lebih kepada tuduhan mirip pembangkang… eskay tak tuduhpun anwar… jadi wat pe anwar nak saman eskay tu…

            bai.. sumpah laknat ni mainan orang munafik bai… korang ingat takde ke manusia jenis cam tu… kalo dah islam di tolak mentah2, ckp bela islam tp bini tak pakai tudung, cakap bela islam tp bini peluk ngan jantan depan kamera siap masuk tv3 suku, tak heranpun ada penipu sanggup sumpah laknat….

      • bujuk says:

        Orang jahil & munafik sapu semua asla jadi duit….. kalau fikir pasal syurga neraka dan dosa pahala tak la si saiful tu ada skandal dengan pihak pendakwa pulak kan?

        • denesor says:

          aku ni jahat juga tapi sejahat-jahat aku pun aku tak sanggup tengok anak bini keturunan aku kena laknat Allah nanti disebabkan tindakan aku.

  8. 2kali5 says:

    Dalam kes Anwar:
    the onus of proving guilty is Saiful punya side. Tapi apasal susah sangat???? Apasal cerita saiful lintang pukang. ?? Sebab apa saiful perlu bawak KY Jelly nak jumpak anwar??? Sbb apa Saiful ada ccess jumpak Najib, Rosmah, Bakri Zinin, Musa Hassan?? Kalau nak buat report…buat jer kat balai polis..sebab apa perlu spend time kat hotel dulu?? Apasal dokumen laporan kesihatan tidak didedahkan…macm doctored jer..? Banyak sangat yg pelik…Apasal si Saiful yg keje opis boy…macam2 alasan pelik yg dia bagi??? Sampai tak berak and mandi wajib 2 hari…tapi masih pergi solat Jumaat kat masjid?? Apasal Saiful bagi reason on why he did not lodge police report when the first incident took place that he was afraid it would affect/jeopardize his career..?? Career ape sbgai Opis Boy/Tea Boy tu..? Apa next career path after Tea Boy tu..Head of Tea Boy kah??? Lepas tu dia hantar e-mail nak resign by stating nak jadi pilot..Eh dari Tea Boy nak jadi pilot??? Cerita lintang pukang macam ni pun org umno tak boleh smell ada something fishy is going on…

    Bodohnya apasal laopran tak didedahkan…woi masa bela diri la pendakwa akan dedahkan segala2nya…bagusnya suami lawyer ko tu…ko pun dia tipu hidup2

  9. Walau apa pun yang bakal kita dengar atau baca dari perbicaraan khir toyo, samada dari beliau sendiri atau saksi saksi kedua pihak, kita akhirnya akan menilai satu kredibiliti yang terlahir dari kes ini. Kredibiliti OKT terutama nya.

    Sebaik saja khir (OKT) didakwa dan kesnya bakal didengar dimahkamah dan beliau bakal diiring olih polis/peguam bersama satu dua orang ahli keluarganya kemahkamah dan berdiri dikandang OKT, apa yang beliau ucapkan awal2 lagi ialah beliau mahukan kes nya dimulakan seawal mungkin. Berjalan selancar mungkin supaya dapat berakhir secepat mungkin.

    Dalam meluahkan harapan nya itu beliau tentunya tahu bahawa verdict nya nanti tetap 2, tidak 1 dan tidak 3. Iaini (1) bersalah atau (2) bebas. Sejak setahun lepas, 6 bulan, 3 bulan, 1 minggu lepas atau semalam beliau tetap sebagai OKT sapertimana OKT lain2 juga. Iaini OKT yang tidak tahu apakah nasib beliau samada (1) atau pun (2) . Kerana beliau tak ada mukjizat untuk menilik dan ketahui nasibnya awal2.

    Dalam pada tak tahu itu…. beliau masih bertegas bahawa kes ini perlu dipercepatkan. Renong2kan apa yang dimaksudkan dengan kredibiliti itu.

    Kenapa OKT yang bernama khir ini tidak memilih untuk sack pendakwa raya, tidak hapuskan saksinya dan tidak pernah soal siapa hakim yang bakal menghakiminya nanti. Jauh sekali tidak apply hakim nya ditukar kepada seorang hakim yang ber bin nya pun Toyo jugak ? (mungkin).

    Ada akai , pakai,

    • Sesumpah says:

      Bagusnya Khir Toyo ni jugak, takdelah nak tangguh tangguh atau tunda menunda perbicaraan, takde nak pakai peguam berbelas orang dan yang paling penting sanggup pulak menyimpan gelaran Datuk Seri. Soal sama ada dia bersalah atau tidak, beliau percaya 100% kepada hakim untuk mengadilinya.

      • Gen2Felda says:

        setuju…malah ketika permulaan kes, khir toyo mahu mahkamah segerakan perbicaraan.Patut mat jubo jadikan contoh bukan asik tangguh..Rakyat dah bosan dengan keluarga puaka punya drama menyusahkan negara membazirkan masa .

        • Farid says:

          Punya terang2 rasuah macam tu pun korang sokong lagi…Harga jam dia pun dah RM130k lebih, kelas MB selangor…

          • Gen2Felda says:

            punya terang2 mat jubo menutuh amoi pon ko nak sokong…jam omega dia hilang pon dia tak tahu..jijah pulak jadi penipu cover mat jubooo..

          • wawa says:

            caya lah farid..harga jam pn bole tw..ko tgk tv mane??ak pn nk tgk la..rtm ng tv3 xgtw pn..

            mat skodeng eh ko ni??hahahah~

      • Farid says:

        Kes Khir Toyo ni punya lah byk….baru nak sebut…????? Rumah tu pun dah lama…cuma semenjak PR pegang selangor ni…cepat lah sikit…byk kes dia…buat rumah exco kat Sec 7 RM27 juta………..apa dah jadi???

        • Gen2Felda says:

          kes ni dalam perbicaraan..Khir mahu disegerakan dan cepat kasi penghakiman..

          kat selangor ,PR rampas tanah rakyat, halang UITM dibina, pasir dirompak dll.tu ko diamm jee..Pusat urut dan hiburan bertambah lebih dua kali ganda dari masa BN dulu ko buta ke?

          • wawa says:

            bising die wt rumah exco..pastu skng PR lak sbuk nk duduk..

            samela kes cm putrajaya tu..huh!!

  10. Utusan_1 says:

    Biasa laa Umno..penuh dengan Kroni.. parti tak relevan lagi …

  11. Farid says:

    Laa…aku ingatkan Karpal Singh yg tolak hudud, rupa nya melayu umno yg tolak hudud!

    Surat Tun Tolak Hudud (for full view..pls see Tranungkite.net)

    PERDANA MENTERI MALAYSIA
    YAB Tuan Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
    Menteri Besar Kelantan

    Y.A.B. Tuan Haji,

    PENGUATKUASAAN KANUN JENAYAH SYARIAH II 1993 DI NEGERI KELANTAN

    Rujukan : MB(KN)(S)16/6/(26)
    Bertarikh 8 Jun 1994

    Pihak kerajaan pusat sentiasa berpandukan kepada kebijaksanaan (al-Hikmah) yang telah ditunjukkan oleh baginda Rasulullah SAW. dan juga para sahabat baginda khususnya al-khulafa ar-Rasyidun dalam melaksanakan ajaran Islam lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan hukum-hukum jenayah.

    1. Jalan yang diambil oleh Kerajaan Pusat ini adalah juga berpandukan kepada kaedah yang terdapat dalam sistem pemerintahan Islam iaitu “tindakan pemerintahan adalah sentiasa bergantung kapada kepentingan ramai (muslihat umum).” Penguatkuasaan kanun jenayah yang digubal oleh Kerajaan PAS di Kelantan, menurut kajian sehingga setakat ini tidak menampakkan dan tidak menyakinkan pakar-pakar perundangan Islam yang tidak mempunyai sebarang kepentingan politik bahawa ia selari dengan ajaran dan kehendak Islam sebagaimana yang telah diuruskan dengan bijaksana oleh Rasulullah SAW. dan para sahabat.

    2. Sepertimana yang Amat Berhormat sendiri sedia ketahui, KEADILAN adalah ASAS yang paling utama ditekankan oleh agama Islam apabila melaksanakan sesuatu perkara. Penekanan mengenai dengan keadilan adalah sangat terserlah dalam ajaran Islam lebih daripada penekanan yang terdapat dalam ajaran-ajaran yang lain dalam sejarah agama. Baginda Rasulullah SAW sewaktu mengembangkan agama Islam ialah usaha menghapuskan ketidakadilan yang menjadi sebahagian daripada budaya di zaman itu.

    3. Tidak perlu bagi saya menyatakan disini betapa banyaknya terdapat ayat-ayat Al-Quran yang menegaskan tentang pentingnya keadilan dan lebih banyak bagi ayat-ayat yang mencela sebarang jenis kezaliman. Disamping itu al-Quran juga sentiasa menggesa supaya dielak daripada terjadinya huru-hara dan Allah sendiri sangat tidak gemarkan kapada mereka yang menyebabkan huru-hara berlaku. Kita hanya bertindak balas terhadap sikap permusuhan dan serangan yang dilakukan terhadap kita. Di Malaysia, orang bukan Islam bukan sahaja tidak memusuhi kita tetapi mereka memberi kerjasama bahkan membantu kita dalam urusan-urusan yang bersangkutan dengan kegiatan dan amalan ajaran Islam.

    4. Khusus mengenai undang-undang jenayah PAS di Kelantan, kajian awal menunjukkan dengan jelas bahawa undang-undang itu yang disediakan menerusi perjuangan sebuah parti politik ternyata bukan sahaja menyebabkan ketidakadilan aakan berlaku tetapi, sebaliknya ia akan membawa kezaliman. Kebenaran kenyataan ini adalah berdasarkan kapada keterangan berikut:

    (i) Dakwaan bahawa undang-undang ini akan dikuatkuasakan hanya di kalangan orang Islam sahaja dan tidak digunapakai untuk orang bukan Islam akan menyebabkan ketidakadilan dan kezaliman yang ketara berlaku. Memang benar di zaman Nabi Muhammad SAW., orang Yahudi biasa dihukum di bawah undang-undang yang berada di dalam kitab Taurat mereka tetapi kitab Taurat mempunyai hukuman yang tidak berbedza dengan hukum-hukum dalam al Quran. Mereka yang berzina umpamanya, akan dihukum rejam sama seperti hukuman terhadap jenayah yang sama bagi orang Islam. Justru itu tidak ada perbedzaan sama ada penjenayah dihukum di bawah undang-undang Islam atau Undang-undang Yahudi di zaman Nabi Muhammad SAW. Tetapi terdapat perbedzaan yang amat ketara di antara hukuman di bawah undang-undang yang ada sekarang dengan hukuman di bawah undang-undang jenayah yang dicadangkan oleh kerajaan PAS di Kelantan.

    Menghukum orang Islam dengan lebih berat tetapi orang bukan Islam dengan amat ringan untuk jenayah yang sama atau jenayah dilakukan bersama amatlah tidak adil dan merupakan satu kezaliman, sedangkan undang-undang PAS akan menyebabkan ketidakadilan dan kezaliman berlaku, maka undang-undang PAS tidak boleh diterima sebagai undang-undang Islam atau secucuk dengan undang-undang Islam ataupun selaras dengan ajaran Islam. Ia sebenarnya tertentangan dengan agama Islam.

    (ii) Masaalah kesalahan merogol wanita, berdasarkan kapada undang-undang PAS, jika seseorang wanita yang belum kahwin melahirkan anak maka ini adalah bukti ia telah berzina dan akan dihukum mengikut undang-undang PAS, sedangkan apa yang sebenarnya berlaku ialah wanita itu adalah mangsa rogol. Mengikut undang-undang PAS jika ia menuduh perogolnya, tuduhan hanya boleh diterima sah jika terdapat empat orang saksi (yang terdiri daripada orang-orang yang baik, yang tidak melakukan dosa besar) yang menyatakan bahawa telah melihat dengan terang dan jelas bahawa yang dituduh telah merogol wanita berkenaan.

    Seperti kita ketahui, melainkan dalam keadaan perang seperti di Bosnia diwaktu mana orang Serb merogol beramai-ramai wanita Bosnia, tidak mungkin jenayah merogol dilakukan di hadapan saksi-saksi yang terdiri daripada orang-orang yang baik. Jika saksi ini melihat dan mereka tidak menolong wanita berkenaan, mereka boleh dianggap sebagai bersubahat seperti penjenayah-penjenayah Serb bersubahat dengan perogol daripada kaum mereka. Jika ada pun saksi, dan mereka tidak membuat apa-apa untuk menolong mereka tidak boleh dianggap sebagai terdiri daripada orang yang baik, tetapi disebaliknya dianggap sudah bersubahat. Dengan itu tuduhan mangsa rogol akan ditolak dan perogol akan terlepas.

    Keadaan di mana mangsa rogol dihukum salah kerana melahirkan anak di luar nikah dan perogol dilepaskan sebagai tidak bersalah kerana tidak ada saksi adalah sama sekali tidak boleh diterima oleh sesiapa pun sebagai sesuatu yang adil, bahkan aia adalah satu kezaliman yang dahsyat.

    • Gen2Felda says:

      bila pulak umno janji nak buat hudud?

      yg.janji nak buat hudud dan nak diri negara islam adalah pasrael !!!
      Sooo, what your explaination when azizan kata hudud bukan keutamaan?
      nizar kata tak ade dalam perlembagaan pas nak buat hudud..
      wally selipor kata hudud hanya terlaksana bila rakan fuckatan setuju..

      SOOO….SAPA TOLAK HUDUD ?

      • Gen2Felda says:

        pasrael tolak negara islam..
        pasrael tolak barisan olamak dalam saf pimpinan
        pasrael lantik mat sabu bilik 121 jadi pemimpin

        • james says:

          Bukan ke surat ni private and confidential?

          nampak sangat puak2 pas ni tak amanah bocor surat rahsia kerajaan

      • Farid says:

        La…..Nampaknya UMNO memang tak percaya dan tolak Islam lah.

        maka Pengunguman: Hari ni terbuktilah dgn kata2 Gen2 Felda, bhawa UMNO yg berkuasa hari ini menolak Islam. Bukan org kafir yer..tapi org melayu sendiri.

        Memang patutlah Pas perangi UMNO pun…

        • raplahjingaa says:

          laa…cerita hudud lagi….hang ni kena tinggal bas ka apa ?….aji hadi pun dah tak mau dengar cerita hudud-hudud ni…..wali selipar buat bodoh jer….hangpa yang toktok ni….dok kena tipu…he..he..siannn

          • Farid says:

            Tu hang dengap UTUSAN, RTM……. sorry lah ko tak nak dengar cerita hudud ni, tak pa , nanti hang pi tgk cerita Datuk T and akak Ummi ko.

            Lagu pun ko tak minat nak mempertahankan Islam pun….
            (eh ada org UMNO bwk cerita anwar kat sini boleh pulak yer…?)

          • 2kali5 says:

            jgn layan farid, bila masa pla utusan yg cakap….dalam vedio banyak la kat youtube yang hadi pun tolak hudud….apa punya farid ni….PAS pun tak minat tahankan Islam la bro…tukar negara kebajjikan…bukan ke kebajikan tu part dalam ISlam…tak kan ambil separuh jer….aduyai..dulu kata UMNO kafir sebab separuh2 skrg pun PAS pun dah kafir

        • 2kali5 says:

          bodh la farid ni…bukan tolak hudud tapi tolak hudud PAS…ko baca la balik surat tu….

          • raplahjingaa says:

            Dalam harakah mana ada depa berani nak laporkan……depan DAP….ewah-ewah kononnya hudud hanyalah 0.0001% drp Islam….tu kata aji hadi, kat Perak masa si nizar mr bean jr tu memerintah, lagi la lawak…..sebut aja negara Islam….siap dia buat report polis….hehe….totok PAS apa depa tau….apa pun depa tak tau nak habaq bagi….

          • bujuk says:

            Ada hudud PAS ka?
            Siapa yang buat hukum hudud PAS, dia rujuk mana?
            Dia cipta sendiri ka?
            Selain hudud PAS ada hudud lain ka?
            UMNO guna hudud mana?

  12. 2kali5 says:

    UMNO yang menjadi cabaran terus kepada PAS dan UMNO perlu bersedia berhadapan dengan dengan hakikat bahawa PAS bukan lagi parti yang memperjuangan Islam. PAS kini adalah parti politik yang menggunakan prinsip-prinsip di dalam Ajaran Islan untuk menegakkan fahaman politik mereka.

    Bagi rakyat Malaysia beragama Islam pula, pertembungan PAS baru dan UMNO di masa hadapan, bukan lagi pertembungan untuk memilih syurga atau neraka di akhirat, tetapi syurga atau neraka di dunia.

  13. siamang gagap says:

    Farid, yang kau melalut buat apa.. kenapa percaya pada kenyataan akhbar. Mana ada renovation rumah sampai 6 juta. Lagi satu, khir toyo beli rumah dari shamsuddin pada bulan jun 2007. Nasir start buat renovation rumah lebih awal dan beliau mengaku menerima upah terus dari shamsuddin haryoni. Khir toyo hanya sambung kontraktor buat kerja ubah suai rumah yg beliau beli selepas rumah itu terbengkalai dan tak siap dari shamsuddin haryoni. Nasir sendiri mengaku dia ada membuat tawaran harga ubah suai berjumlah RM600K dan khir toyo membayar kepada beliau melalui cara tunai dan cek. Nasir juga mengakui beliau ada berselisih faham dengan khir toyo selepas tahun 2007.

    • bujuk says:

      Aku yakin ni semua hanya sandiwara untuk jatuhkan Khir Toyo oleh Noh Omar. Lepas PRU kes ni akan tutup bersama khir toyo.

  14. C4 says:

    Kita hanya lihat dari segi bertambah nya usahawan melayu ….
    Ya aku setuju ….. sapa tak nak melihat bangsa nya maju….
    Melihat dari scenario sekarang di Malaysia ini …. Kalau tak bagi rasuah …. Susah nak maju ….
    Projek susah nak dapat ….. duit melobi lagi kena bagi …. Projek belum tentu dapat ….
    Bagi kat sapa …..??? kat mereka 2 yang berkuasa…. Sapa yang tengah berkuasa sekarang???
    UMNO dan BN …… bila dah terlibat rasuah dari mula mendapatkan projek …..
    Adakah hasil dari projek tu halal kesemuanya ???? Perkara ini pemimpin UMNO lepas pandang…
    Tu sebab pemimpin UMNO dan penyokong UMNO marah bila disebut rasuah bagi mendapatkan projek….
    Apa kesan makan duit haram ini ???….. hati kita tertutup dari iman dan islam…. Hitam kerana makanan yang kita makan dari sumber yang haram….. kita tak nampak segala kebenaran islam …. Kita bagi anak dan isteri kita makan dari sumber yang haram …. Umpama memasukkan api neraka ke dalam perut isteri dan anak kita ……..
    Mungkin kita nampak anak2 pemimpin UMNO Berjaya dalam pelajaran …. Sebab mereka banyak duit hantar anak ke oversea….. tapi bagaiman akhlak dan moral anak2 mereka ???? Ini adalah contoh apabila kita beri makana anak2 dan bini kita dengan duit haram….
    Bila kita sebut soal Islam maka dikaitan kan dengan hokum hudud…. Pemimpin UMNO takut dengan hokum hudud…. Sebab yang banyak melakukan sesalahan hudud adalah pemimpin UMNO….. mereka takut tangan mereka di potong …. Sebab mencuri duit rakyat….. pemimpin UMNO takut kena rejam sampai mati ….. sebab mereka yang banyak melakukan zina….
    Itu lah hakikat yang berlaku sekarang ?????

    • jebat says:

      c4 dah mula berhujah.. Pening la org nak faham.. Hujah la mcm org lain.. Bykkan membaca.. Jgn dok dengar ceramah ‘agama’ anjuran pkr.. Penceramah kaki betina.. Yg dia tau membutuh je..

  15. Farid says:

    Eh…bukan Jebat dulu menderhaka kat Sultan Melaka kah??? So Jebat is a hero or villains??

    Penceramah kaki betina??? Kalau tak betul, wak kena jawab depan Azza wajalla nanti..and awk kena tanggung dgn dosa org yg memfitnah tu. Kalau tak betul lah….

    Anyway rasuah menyebabkan kos meningkat. Contoh Projek bernilai RM100 juta. Dapat kat ahli UMNO yg tak tau apa2. Senang saja dia sub kan kontrak tu kat penyokong dia…. Penyokong dia pun tak tau apa2, dan mereka akan terus-terusan sub kan. Setiap sub…ambik 5-15%. so towards the end, the guys yg actually buat krja construction tu..budgetnya ciput. spa yg tanggung beban akhir nya??? Rakyat lah jugakkk.

    Pas sentiasa memperjuangkan islam. Yg dok war-warkan tu ialah media UMNO dan Pemimpin2 UMNO yg jahat dan taku kalah PRU, nanti kalah rahsia tebukak. Pas bukan macam UMNO, Islam di mulut, tapi mereka sendiri yg menolak Islam. Malah dalam Mykmu, penyokong tegar UMNO sendiri mnolak hudud.

    Menganut Islam adalah SEPENUHNYA dan bukan Sebahagiannya, tapi UMNO only slectively accept part of it. Itu Konsep UMNO.

    • raplahjingaa says:

      Nak cerita bab rasuah ni…..cuba hang pi menuntut dulu kat si labai nickky dan budak anwar sekor tu….depa la master dalam ni semua….tapi paling teruk sekali si nikky….adakaa duit rasuah dia nak buat pi haji…..apa punya menusia.

      • bujuk says:

        Kalau Anwar dan TGNA terlibat rasuah takda laporan pun SPRM dah sampai depan rumah. Siapa buat laporan pada SPRM ken tajaan haji TGNA? awal2 SPRM dah sampai… hasilnya tiada rasuah, ini perakuan SPRM bukan PAS.

    • raplahjingaa says:

      PAS pejuangkan Islam……???? tu kata totok yang macam hang !! yang dok nga-nga duduk atas tikar mengkuang dengar mahfus dok pembohong !!

      Bab tolak hudud ni….he..he, hang pi tanya hadi dan nizar dulu…pas tu hang mai balik berhujah kat sini…..

      • bujuk says:

        PAS perjuangkan ISLAM, cuma kita dahulukan yang patut didahulukan dan kemudiankan yang patut dikemudiankan. Ada PAS kata hudud tak wajib? atau jumud, kuno seperti pemimpin BN.
        Nabi bentuk negara MADINAH bukan dengan HUDUD tapi dengan Aqidah, sebab tu bila datang hukum hudud dan sebagainya tiada tentangan dari masyarakat madinah kerana mereka faham Islam dari Allah bukan dari Nabi.

    • bendahara says:

      cer baca surat tersebut..berkaitan kes rogol? apa comment anda?

  16. mimbar says:

    rasanya kiter owang melayu kena berubah drp cerita melyu yg runtuh baik kiter citer owang melayu yang berjaya …kiter study mcamane diowang berjaya barulah owang melayu akan ke hadapan ..mari ubah minda kiter …..

  17. siamang gagap says:

    Kalau tua kutuk n.aziz percaya pada syurga dan neraka saya percaya dah lama dia jaga lidah, dah lama dia tegur pekara2 yg menguggat akidah ummah tanpa bias pada mana-mana pihak. Malangnya n.aziz hanyalah seorang ahli politik yg memakai serban/kopiah dan bercakap seolah beliau seorang yg amat tawwaduk.. tapi niat serta tindakkan hanyalah bertuhankan kuasa dunia. haaaakkk tuihhhhhh

  18. bujuk says:

    Boleh hang sebut seorang pemimpin UMNO yang lebih baik dan warak serta diakui oleh orang UMNO sendiri lebih hebat dari TGNA?
    TGNA ni hebat hingga Ku Li masa jadi ketua perhubungan UMNO kelantan tawarkan jawatan MUFTI jika TGNA tidak berpolitik.

    • siamang gagap says:

      Apa standard ulama atau mufti kalau nak bandingkan ngan tua kutuk tu. Kalau nak cari ulama palsu tak payah pergi jauh.. tua kutuk salah seorang. Warak dan lebih baik dikalangan pencacai tua kutuk, apakah anda lupa bagaimana beliau sendiri yg selalu berkias kononnya, telah memutar belitkan ayat Al-Quran asalkan pas dapat laba. memang dasar longkang air limbah.

  19. bebas... says:

    alamak dah tepok dahi…. dulu2 telupe nk buat negara kebajikan… selamat ‘parti agama semalaysia’…PAS

  20. […] tuduhan dan dakwaan terhadap Mohamad Khir. Jika beberapa hari lalu penulis menulis mengenai lawak jenaka perbicaraan Khir, hari ini keadaan lebih teruk lagi. Mungkin para peserta Maharaja Lawak boleh datang ke Mahkamah […]

  21. […] banyak tanda-tanya dan misteri mengapa kes ini dibawa ke mahkamah. Anda boleh membaca kronologi kes Khir Toyo 1 dan kes Khir Toyo […]

Leave a Reply

Threesome