Menu Utama

Pas tak boleh diharap untuk majukan umat Islam.

Pas hanyalah sebuah parti politik yang memperalatkan Islam. Ramai pengikut Pas berasakan bahawa parti itu setaraf dengan Islam, tapi hakikatnya, Pas itu bukan lah agama. Pas cuma ditunggang oleh beberapa pemimpin mereka undi mencari kuasa politik didalam negara saja.

Pas itu sendiri mempunyai banyak kelemahan dan cacat cela. Tetapi pemimpin dan penyokongnya ramai yang berasakan bahawa mereka lebih bagus dan lebih islamik dari orang muslim lain didalam negara. Sekadar menyertai parti politik yang menggunakan nama Islam, dan juga melekatkan pelekat kereta yang mempunyai ayat-ayat Islam, itu bukan jaminan mereka akan jadi lebih baik.

Pengikut-pengikut Pas ramai yang menganggap puak mereka saja yang betul. Yang jadi masalahnya, mereka menganggap orang selain ahli Pas, buat baik semua salah dan tak kena. Ini salah satu sebab Pas tak disukai oleh majoriti umat Islam dalam negara.

Berkenaan hubungan Pas dengan parti sekular DAP, kita boleh lihat betapa Pas amat kurang bijak bila berhadapan dengan kumpulan tersebut. Kafir itu sendiri sudah zahirnya penuh dengan muslihat untuk menjatuhkan Islam. Dan DAP itu sendiri memang banyak akal.

Banyak pihak melihat hubungan Pas dan DAP hanya menguntungkan parti kafir tersebut. Dan dalam banyak keputusan, nampak seolah-olah Pas tertipu dek karenah DAP. Yang paling jelas boleh kita nampak ialah berkenaan umat Islam di Pulau Pinang. Apa yang Pas perjuangkan mengenai mereka yang berada dibawah cengkaman kafir DAP?

Didalam soal kebajikan umat Islam di negeri itu, Pas kata umat Islam di Pulau Pinang tidak dipinggirkan. Apa yang terjadi mengenai masalah umat Islam disana hanyalah merupakan fitnah Umno saja.

Pas kata kerajaan DAP Pulau Pinang lebih bagus dari Umno sebab selesaikan masalah kubur masyarakat Islam di Jelutong. Itu sebenarnya bukan selesaikan masalah umat Islam, itu sebenarnya mengambil kesempatan terhadap masyarakat untuk meraih populariti. Apakah dengan bagi tanah kubur, umat Islam boleh berbangga dengan DAP?

Pas juga mencanangkan DAP sangat prihatin kerana memberi peruntukan untuk hufaz di negeri Pulau Pinang. Mereka juga mewar-warkan yang Jabatan agama islam dan Universiti islam telah ditambah. Diatas kertas memang lah nampak elok, tetapi sebenarnya semua itu hanya sekadar cadangan saja, bukannya direalisasikan dengan tindakan.

Pernah tak Pas terfikir untuk memperjuangkan soal pekerjaan, rumah, pendidikan, perniagaan, tanah dan masa depan umat Islam di Pulau Pinang? Apa rancangan Pas untuk ubah nasib umat Islam disitu yang sudah jadi macam pelarian di negeri sendiri?

Dalam isu perobohan gerai-gerai melayu, Pas berkata itu bukanlah perkara baru di Pulau Pinang. Sebaliknya mereka beranggapan bahawa perobohan gerai umat Islam juga berlaku di zaman pemerintahan Umno dan Barisan Nasional.

Inilah satu perangai Pas yang langsung tak berubah dari dulu sampailah sekarang. Mereka mengalihkan kesalahan mereka dengan menunding jari kepada pihak lain. Bagi mereka, tak salah untuk melakukan apa saja kesalahan sebab Umno dan Bn juga melakukan perkara yang sama. Jadi apa bezanya Pas dengan Umno? Ini juga satu sebab kenapa ramai umat Islam yang menyampah dengan Pas.

Pemimpin-pemimpin Pas dengan bangganya mengaku ikut sunnah Nabi. Pemimpin Pas juga tak malu berimejkan Islam seperti para rasul dan sahabat di zaman dulu. Tapi kalau perangai mereka tak macam yang disunnahkan, siapa nak sokong Pas?

Lebih memalukan, Pas secara tak langsung memburukkan imej Islam bila mereka berpakaian saja seperti orang alim, tetapi akhlak mereka lebih teruk dari manusia di zaman khawarijj.






91 Komen to Pas tak boleh diharap untuk majukan umat Islam.

  1. PAS adalah sebuah parti politik yang predominant dipimpin olih orang berbangsa Melayu dan ahlinya juga Melayu. Kebetulan semua orang Melayu dinegara kita ber agama Islam.

    Itu saja. Sama ada mereka menegak syiar Islam atau memperjuangkan Islam atau bermatian matian mempertahan kan Islam, memang kita sendiri belum nampak. Dakwaan ‘perjuangan’ atau ‘mempertahan’ perlu disokong dengan facts and figures atau kredential yang matap diatas pencapaiannya.

    Tanpa facts and figures ia-nya berakhir sekadar retoric, slogan atau salakan. Hanya sentiasa menyalak tidak pernah mengaum. Yang mengaum itu harimau atau singa. Yang menyalak ??? Ada banyak dibelakang rumah kediaman dan ditepi2 jalan.

    Wallahualam.

    • Gen2Felda says:

      pas bukan saja lemah dalam pentadbiran negeri…tapi lemah hala tuju parti..hilang negara islam mengesahkan mereka tunduk keperluan semasa jika nak jadi geng dap komunis.

      terbaru..hARAKah dah huru hara….editorial department tak puas hati dengan bahagian pentadbiran..pekerja dan editorial mengaruk layanan pentadbiran terhadap mereka..gaji ciput. Claim bayar separuh..Ni dia contoh negara berkebajikan?

      • abu says:

        Mahkamah Tinggi Kota Bharu memerintahkan Felda supaya membayar RM1.2 juta kepada 131 peneroka Felda Kemahang 1 dan 2 untuk keperluan tanaman semula.

        ko tak perasan ke FELDA mnipu ?????????

        • raplahjingaa says:

          Laaaaaa….hang percaya pulak kat mahkamah ???? iskh !! iskh !!

        • Gen2Felda says:

          abuToh bawak cerita sial lagi…ko pon tahu Felda di sabotaj bila peguam bela tidak hadir dengan sengaja tanpa notis?

          lagi pon tu cerita lama….Kini semua felda ada wakil GWGF dan Bapak bagi melapur dan menyelesaikan masalah peneroka dari semua aspek..

          pas tak payahlah masuk felda…masuk estate pon belum tentu india boleh terima…silap2 kena baling getah ojoL..

  2. HatiKama says:

    500% Betul!! Betul!! Betuulll!!!

  3. Mullah TTDI says:

    Salam Che_Wan & Mohar Mentari

    Saya hampir setuju dengan artikel tulisan Che_Wan dan komen Mohar Mentari. PAS hanyalah sebuah parti politik sahaja yang memperjuangkan al-Quran dan as-Sunnah. Al-Quran bukan sahaja meliputi politik semata-mata dan Nabi Muhammad SAW pun bukanlah bertugas sebagai seorang pemerintah semata-mata. Islam lebih luas daripada politik. Islam meliputi seluruh kegiatan manusia dan termasuklah ekonomi, kewangan, ketenteraan, aktiviti sosial, teknologi dan lain-lain lagi.
    Di Pulau Pinang, yang menjadi mangsanya adalah Melayu-Islam yang tercicir dari segi pendidikannya, ekonominya dan pelbagai bidang lagi. Apakah peranan PAS dalam Kerajaan Pulau Pinang?? Adakah membisu semata-mata atau pun yang lebih senang, menuduh UMNO / BN atas masalah-masalah yang dihadapi oleh Melayu Pulau Pinang. Apakah pembaharuan-pembaharuan politik, sosial dan ekonomi yang dikemukakan dan dilakukan oleh PAS di Pulau Pinang??
    Mohar Mentari mengemukakan satu cadangan yang bagus iaitu kemukakan ‘fact and figures’ daripada menyalak di sana sini…. Sekian

    • Gen2Felda says:

      pas di pulau pinang hanya pembodek dan penjilat komunis dapigs…
      dap baru cadang sesuatu perkara, mereka bersorak gembira memuji dan memuja dapigs..

      apa fungsi pas kat p.pinang? kosong. satu adun mereka tak ada fungsi.
      kat kedah, satu adun dap tapi berani bersuara dan ada jawatan dalam kerajaan negeri..

      • raplahjingaa says:

        Tak lah…..cuma hangpa pi tunggu kat markas PAS Sungai Tiram di Bayan Lepas……time awek-awek kilang balik keja…turun bas kat situ….fulamak ramainya lebai-lebai PAS….selain drp time tu….tak ada pun depa…..

        • Gen2Felda says:

          bab seks dan tambah bini mmg.topik tersembunyi tetapi amat luar biasa kepentingan bagi tok lebai pas..Iklan ubat kuat kote banyak dalam hARAKah…

          selain dari tu…hidup mati siang malam pagi petang mereka ketagih dengan cerita fitnah dan buka aib umno..

  4. fauzi says:

    sifat mereka umpama kaum syiah yg mengkafirkan ahli sunnah semata-mata tidak sealiran
    dgn mereka. Mereka menganjurkan pemberontakan/demonstrasi mengecam, mencerca dan mencari keaiban pemimpin yg tidak pernah memaksa mereka mengerjakan maksiat. Mereka lebih gemar bersifat penderhaka spt kaum Khawarij, Muktazilah dan golongan seumpanya kerana hati
    mereka sudah dipenuhi rasa iri hati dan kedengkian.
    Menurut Sheikh Muhammad bin bdul Wahab:
    “sesungguhnya termasuk dlm kesepakatan ulama (kaum muslimin) agar mendengar kemudian
    taat kpd sesiapa sahaja yg memerintah kita w/pun dia adalah seorg hamba Habsyi (SELAGI IA
    BERAGAMA ISLAM)”

    Imam Tahawi rahimahullah pula membuat penetapan ketaatan dan tidak menderhaka/memberontak
    selagi pemerintah tidak memaksa kita mengerjakan maksiat.

    Mereka tidak menyedari sikap permusuhan mereka kpd pemimpin Islam di negara ini
    bukan semata-mata utk menggantikan pemimpin Islam lain yg lebih baik tetapi
    secara tidak langsung melonjakkan penguasaan org kafir di dlm negara..

    Mereka sembayang hajat utk kebinasaan pemimpin beragama Islam tetapi tidak pernah mengambil iktibar dari kesan sembahyang hajat, maka benarlah satu hadis nabi:
    “Dari Abi Hurairah berkata: Bersabda Rasulullah S.A.W: Apabila seseorang berkata;
    Binasalah manusia, maka dialah yang akan binasa”. (Hadis Riwayat Muslim)

    • Gen2Felda says:

      olamak pas tolak semua nih…ta’at pada pemimpin islam yg.dipilih majoriti..
      kenapa? mereka gila kuasa duniawi…apa saja jalan menghalalkan tujuan itu dilakukan…mula2 dulu mengatakan umno tidak islam….kini bergabung dengan kafir harbi dapigs memerangi pemerintah islam dengan alasan tahalul siasi.

      yg.jadi masalahnya…dalam fuckatan pas adalah parti kasta rendah..tugas mereka adalah menjalankan apa yg.dirancang komunis dapigs. Contoh seperti demo bersih 2.0. Pengerusinya si ambiga . Yg.merusuh kelak melayu berserban janggut melaung takbir sambil merosak harta benda awam.

    • abu says:

      “sesungguhnya termasuk dlm kesepakatan ulama (kaum muslimin) agar mendengar kemudian taat kpd sesiapa sahaja yg memerintah kita w/pun dia adalah seorg hamba Habsyi (SELAGI IA BERAGAMA ISLAM)”
      ketaatan dan tidak menderhaka/memberontak selagi pemerintah tidak memaksa kita mengerjakan maksiat.

      tetapi
      adakah kita wajib mntaati pemerintah Islam yg zalim trhadap rakyat nya ?
      yg mnghalalkan segala cara walau pun haram ?

    • abu says:

      Mereka tidak menyedari sikap permusuhan mereka kpd pemimpin Islam di negara ini
      bukan semata-mata utk menggantikan pemimpin Islam lain yg lebih baik tetapi
      secara tidak langsung melonjakkan penguasaan org kafir di dlm negara.

      satu tuduhan yg tidak berasas, tuduhan sembrono, kata2 orang takut hilang kuasa

    • abu says:

      Mereka sembayang hajat utk kebinasaan pemimpin beragama Islam tetapi tidak pernah mengambil iktibar dari kesan sembahyang hajat, maka benarlah satu hadis nabi:
      “Dari Abi Hurairah berkata: Bersabda Rasulullah S.A.W: Apabila seseorang berkata;
      Binasalah manusia, maka dialah yang akan binasa”. (Hadis Riwayat Muslim)

      adakah hadis ini terkesan kepada doa mereka2 yg dizalimi ?
      adakah di halalkan pemimpin yg bragama Islam itu tuk mnzalimi rakyat nya ?
      adakah begitu ajaran Islam ?
      jngan mngelirukan orang lain Muslim atau bukan Muslim keadilan mesti diutamakan

  5. fauzi says:

    terlupa nak bagi nama kaum mereka… mereka umpama kaum syiah, khawarij, muktazilah dan golongan seumpamanya….sesungguhnya mereka tergolong dlm KAUM MAT SABU!!!!!(golongan terbaru
    di malaysia bercirikan syiah dll yg suka memberontak,mencaci cerca, demonstrasi, derhaka kpd pemimpin islam )

    • abu says:

      trmasuk pmbangkang di Kelantan Selangor Kedah
      mnderhaka pada pemerintah Islam……..mcam tu ke maksud ko ?

      jngan buta kan mata dan hati bro,
      Islam atau bukan Islam kalu zalim ngan rakyat nye mesti ditukar

      • raplahjingaa says:

        Betul tu abu…..kita longkangkan nik aziz…..zalim dengan rakyaat kelantan……kasi minum air lumpur….

      • Gen2Felda says:

        zalim? cuba ko bagi fact kenapa kini trend pengundi melayu berbondong-bondong menyokong Umno? kalau mereka dizalimi, sudah tentu pas tak buasir dan sengugut macam sekarang sehingga sanggup buang negara islam?

  6. Farid says:

    bila PAS memberontak??? KIta buat perhimpunan awam.
    Cai dan cerca kemaksiatan??? Tak boleh kah??? Yg menyuburkan maksiat tu UMNO.
    Apa ..korang ingat UMNO tak caci Pas kah dalam ucapan mereka??? Sebab korang sedap dengar maka korang tak perasan..aku pun ex Umno la….
    Derhaka kepada pemimpin Islam??? Kalau pemimpin yg zalim dan membawa kepada kekfuran macam mana?? Kalau knowledge Islam tak der..tu yg jadi ahli umno bebal tu…

    • payids says:

      Aku setuju kalau saudara UMNO menyuburkan maksiat, sebab tu lepas PR rampas selangor rumah urut pun makin banyak, kilang arak pun tegak steady lagi. Herm…. dua kali lima jugak. Tapi aku nak tegur sikit pasal ulamak PAS, kata Pewaris NABI, tapi dia punya maki hamun tak hingat, hukum keluar main sedap mulut jer. Kalau mana yang kena kat batang hidung sendiri macam2 surah keluar siap ada hadis lagi. Ingat jangan mempersendakan agama.

    • Gen2Felda says:

      farid…bertambah budusss ko punya statment lately..
      pemimpin zalim dalam islam macamana rupanya?
      1)menghalang ko mengerjakan solat?
      2)merampas harta benda ko?
      3)masuk rumah dan memukul ahli keluarga ko?
      4)menghalang ko cari rezeki?
      5)menghalang ko mencaci disini?
      6)menghalang rakyat beli harakah?
      7)menghalang ko beli rumah?
      8)menghalang ko pergi haji?
      9)menghalang anak ko sekolah?

      • abu says:

        setakat itu sje ke pemahaman ko
        dlam erti kata zalim ????
        prkara yg mudah dilihat dngan mata kasar

        • pakjabit says:

          kalau dah di butakan dgn bendera hijau ade lambang bulan mmg xleh watpe…belajar la bersyukur bro..islam malaysia ok dah dok ada.. cantik kerajaaan buat mcm2… siap malaysia jadi negara islam contoh lg… dok sebok nak melalak watpe xde pon aku rase ko di zalimi pon… nak sgt dizalimi tggu la DAP memerintah baru ko tau nnt erti zalim… xpayah la nk buat2 isu2 lapok zalim2 nie… amik ikhtibar dari nagara2 islam arab sekarang ko nk jd mcm 2 ke? aduh…

        • raplahjingaa says:

          eleh…bang abu….jawab dulu soalan tu….pas ni kita lihat dengan mata halus pulak ok ?……tapi jawab dulu la…..jangan dok spin gasing PAS merata alam…..kata pejuang Islam….tak kan soalan macam tu pun seorang pejuang tak boleh nak jawab…….

    • raplahjingaa says:

      Huuuuuuu….orang lain tak ada knowledge Islam……..mentang-mentang hang pi tadika kat PASTI….hang kutuk semua orang tak ada knowledge Islam…..huuuuuuuu

  7. Muhammad says:

    Tiada sejarah tamadun malaysia peimpin Pas berjaya dlm urus tadbir negeri, cuba lihat kelantan 20 thn ALLAH bagi Nik Aziz buktikan cara pemerintahan islam tetapi nik aziz GAGAL,…

    Itu bkn pemerintahan islam tapi pemerintahan islam kuno….

    Jika Nik Aziz kata pemerintahan pas cara islam dikelantan ia adalah sngt MEMALUKAN kerana dr segi ekonomi masih jauh ketinggalan…..

    Tidak ada satu pun pemimpin Pas yg hebat dan boleh dijadikan contoh semuanya boleh melingkupp!

    Memang BETUL selama 20thn perjuangan Pas ikut sunnah nabi menjadi kenyataan contoh KAWIN LEBIH DR SEORG,SERBAN,JANGGUT,JUBAH,MINYAK ATAR…..

    kahkahkah hasil usaha nik aziz selama jadi Tok Guru Pas…..

    kalau ketam dh jalan senget jngn ajar anaknya jln lurus….

    • Gen2Felda says:

      20 tahun pas kat kelantan, tak ade satu masjid dibina guna wang kerajaan negeri..
      Tapi wally selipor bangga umumkan bina stadium bola baru2 nih…

      sunnah rasul mana kata lebih afdal bina stadium berbanding masjid?

      • abu says:

        Nabi s.a.w pun prnah memerintah kan dirobohkan sebuah Masjid
        kenapa ??????…..cari sndiri

        apakah mmbina masjid mlambangkan kita mmprjuangkan Islam ?

        • raplahjingaa says:

          Tak jugak…..guling-guling atas jalan sambil makan tar….yang tu kot …oppp lupa !! guling-guling sambil pegang bendera Palastin terbalik….haaaa baru real perjuangan Islam….tak gitu bang abu ??? heh..heh

        • Gen2Felda says:

          laaaa…yg korang riuh konon BN roboh masjid di trengganu dulu (tak silap aku kat kijal) tu buat apa? Bila kena diri sendiri semua halal lah pulak???

  8. Farid says:

    Apasal ko komen pasal janggut? Serban? Jubah? Itu sunnah Nabi saw. Ko tahu kah nanti sape yg nak bagi syufaat kat ko kat akhirat esok?? Apa masalh kahwin lebih dari sorang???

    Sbb apa ko kata kelantan gagal???? Hutang Pahang lagi byk dripada Kelantan, hampir muflis. Kjaan Pusat menganaktirikan bantuan kepada rakyat Kelantan, nanti akan dipersoalkan diakhirat kelak.

    Apasal Kjaan pusat tak nak proceed exploration oil & Gas kat kelntan??taku kena buat pjanjian dan bayar royalti??? Royaltu dulu mana?? It run in billions but kjaan pusat bayar RM20 juta jer…

    Ko boleh compare Kelantan dgn Perlis? Sabah?

    Kat mana tak majunya???

    • Gen2Felda says:

      sunnah janggut serban jubah bertambah afdal jika perangai ikut akhlak Rasul..
      buat apa berjanggut,berserban tapi mulut macam longkang bab mengata dan buka aib orang?

      royalti minyak? tunggu pas bawak masuk mahkamah..berhujjah ikut fakta saintifik dan undang2 perairan antarabangsa..Bila kes tu ekk? aku lupa pulak.

      • Bebas Sokmo says:

        kenapa masa pas perintah terengganu royalti jadi ehsan, sebelum tu okay je jadi royalti…..tup tup BN mng semula, jadi royalti semula……..undang2 mana plk tu?

        • raplahjingaa says:

          jealous la tu…pandai pun rakyaat Terengganu……

          • Bebas Sokmo says:

            jawaplah soalan ngan fakta yg betul……….soalan berkualiti perlu juga dijawab dgn jawapan yg berkualiti…….baru nmpk kita ada kelas……….sbb yg ubah2 fakta soalan aku tu kerajaan UMNOlah. aku nak tahu kat mana logiknya….kat Sarawak dan Sabah pun luar pantai juga, panggil royalti, kat kelantan panggil lain pulak..kat mana adilnya?

      • abu says:

        sesekali prgilah ke Kota Bharu pada malam Jumaat dan brsolat subuh di
        Pulau Melaka, jika brnasib baik, dpat brtemu

    • raplahjingaa says:

      hang pernah pi sabah ikut rombongan sekolah ke farid ? sabah kalau nak di banding dengan kelantan……hahahaha, orang buta saja yang tak boleh nampak….Perlis as it is….aman damai tak kecoh macam kelantan…..rakyaat Perlis cukup segalanya…tak lah merempat merata…..

      aik…nago la dengan federal kalau nak project….beratus-ratus juta dah federal pump masuk kat kelantan yearly…..yang aku nampak…bukit makin licin, apa state govt buat ??

      asyik dok beceramah fitnah….negeri terabai….dah la farid homework hang dah habis ke ??

      • Bebas Sokmo says:

        betul kata kamu aku setuju, sudah ratus juta federal buat project kat kelantan…but most of the projects controlled by JPP……….manahasilnya. kalau nak kata state gvnmt tak cekap ok but bagi dulu duit tu kat state then kalau hancur jgk baru kasi hambur puaki2 tok guru.

  9. zumazore says:

    SEBUAH PERISTIWA…
    SA’AD BIN ABI WAQQAS adalah sepupu kepada ibu nabi MUHAMMAD SAW yang dikenali sebagai “SINGA GANAS YANG TERKENAL DENGAN CAKARNYA”.. dia salah seorang yang terkenal dengan mustajab doanya.RASULLAH pernah mendoakan utknya dgn doa ” YA ALLAH, TEPATKAN LEMPARAN ANAK PANAHNYA DAN KABULKANLAH DOANYA” (riwayat al-hakim, jil. 3, halaman 500 dan al-kanz no. 36644)…
    begitu hebat sepupu RASULLAH ini sehinga semasa beliau di lantik menjadi GABNOR oleh UMAR AL-KHATTAB di KUFAH…..sekumpulan penuduk KUFAH telah berhimpun dan menyampaikan protes terhadap SA’AD, mereka mendakwa bahawa “SA’AD SEORANG YANG TIDAK SOLAT DENGAN BETUL”..kemudian lapuran ini telah sampai kepada AMIRUL MUKMININ UMAR r.a melalui wakil yang di hantar iaitu AL-JIRAH BIN SINAN, maka di siasatlah tentang kebenaran lapuran itu oleh MUHAMAD BIN MASLAMAH. setelah di siasat maka lapuran pun disapaikan pada UMAR r.a bahawa aduan itu adalah di sebaliknya iaitu tidak benar..sebaliknya setelah di siasat dan di halusi maka di dapati penuduk KUFAH memuji SA’AD hanya terdapat segelintir penyokong AL-JIRAH sahaja yang membenci SA’AD… maka di siasat lagi lapuran ini sehinga MUHAMMAD BIN MASLAMAH tiba di sebuah kampung dan bertemu dengan seorang lelaki bernama ABU SA’ADAH USAMAH BIN QATADAH melapurkan bahawa “SA’AD tak pernah membahgikan dgn sama rata, tidak pernah menyertai peperangan bersama pasukkanya”.. apabila SA’AD mendengarnya lalu mengangkat tangan mohon doa dari ALLAH, dengan doanya : “YA ALLAH, JIKA APA YANG TELAH DIKATAKAN ADALAH DUSTA, RIYAK DAN INGIN DI PUJI, DI PANJANGKAN UMURNYA, DI LANJUTKAN LAH KEMISKINANNYA DAN JATUHKAN DIA KE DALAM FITNAH”. (Syarah Ibn Battal, jid.3, halaman 454)
    lalu ALLAH telah memperkenankan doanya itu lalu ABU SA’ADAH menjadi buta, hidupnya menjadi miskin dan sering terlibat dengan golongan wanita dan di goda serta di permainkannya..
    tak ketinggalan juga musibah telah diturunkan pada AL-JIRAH dan sahabatnya yang membuat fitnah sehingga semua mereka itu di serang penyakit dan mendapat kebinasaaan pada harta mereka…..
    maka di siasat Fitnah itu pada SA’AD, maka di terangkan nya bahawa beliau telah memanjangkan 2 rakaat yang awal dan memendekkan 2 rakaat yang akhir, seperti RASULLAH SAW pernah menunjuknya…
    UNTUK RENUNGAN…ABU, C4, FARID DAN PENYOKONG P.R YANG LAIN..

    • zumazore says:

      sekurang kurangnya aku sering terdengar seruan azan mengajak umat islam mengerjakan sembahyang kat MALAYSIA yang aku sayangi ni… salah satu parti pakatan ingin mencontohi singapork pacat tu…dari segi berugama mereka menghalang seruan azan melalui louder, hak bersuara tak leh lebih lebih, walaupun ada satu tempat khas untuk mereka berucap tapi ucapan mereka sentiasa terkawal dan jika ianya terbabit sentimen yang sentitif maka akan di amik tindakkan serta merta (da macam kominis), pasal pembahagian ekonomi lagi teruk meLAYU terus tengelam, dalam jawatan angkatan tentera lagi parah mana ada meLAYU yang lebih kuasa spt major… mungkin sekarang ni ada jawatan tinggi dalam angkatan tentera mereka tapi dalam bahagian utility,dapur,uniform…dalam politik lagi hampeh…itu yang dijadikan contoh… ramai yang bekerja kat sana kemudian balik semula (90% melayu) akan kata 10 KALI BAIK LA MALAYSIA NI….itulah kenyataan yang takada dustanya..

      • abu says:

        PR mmrintah Azan ttap brkumandang
        tapi bkan syakat itu jer…..kita nak tukar pemerintah sbb
        kita nak kan pemerintah yg tidak MEGA KORUP
        tidak BOROS prihatin trhadap mslah rakyat bukan msalah segelintir kroni

        • zumazore says:

          DARI APA YANG KO TULIS SEBENARNYA KO MACAM DAH terduduk KAT BAWAH TEMPAT TERKURUNG OLEH P.R…. sekarang ni aku di kawasan bandar yang telah di menangi oleh DAPig.. hasilnya semak tak tertebas, sampah hampir 1 minggu tak di angkat, cukai pintu masih lagi di pungut, kalau pasal melayu & india dia buat bodo je, tapi kalau pasal cina dia akan jadi hero!… hampeh.. bukan rekaan tapi kenyataan … nasib UMNO dari bahagian ada datang menolong , terbela lah sikit kita orang…

        • raplahjingaa says:

          piraahh…azan berkumandang konon…betina DAP tu suruh turunkan volume azan….kenapa totok PAS semua senyap ruyup…..nasib baik ada UMNO kalau tidak dah sunyi Selangor dengan azan….hang nak pembohong salah tempat neh…

          Perihatin konon….settle dulu air paip kat kelantan….tak larat dah nak minum air lumpur……air paip yang very basic tu pun dok terkial-kial…ada hati nak perintah negara….nasib baik rakyaat malaysia ni bijak….awal-awal lagi dah tolak PR dari memerintah

          • Bebas Sokmo says:

            betul tu…….org kampung yg dikekang dari multi media mmg bijak tolak PR….org bndr yg dpt byk sumber info mmg bodoh pilih PR………..agak2 kalau org kmpg dapat sumber info sama ngan org bandr, agaknya sapa yg mereka pilih…….

  10. jebat says:

    aku tak rasa Pas mampu membawa islam setanding dengan kemajuan bangsa lain didunia.. Pas banyak menanamkan sifat syukur walau tiada kemajuan.. Bagaimana islam ingin berkembang dan dihormati sekiranya umat islam hanya menumpang kejayaan org lain..Pada mereka kesusahan itu adalah qada’ dan qadar Allah. Walaupun pas bukan pemerintah malaysia namun pas boleh memberi idea utk memajukan negara. Tetapi pas lebih byk berpolitik dari memikirkan perkembangan syiar islam. Pas yg membawa imej islam seharusnya memberi gambaran yg baik kpd agama islam. Kemajuan didunia harus diselarikan dgn pengembangan agama islam..

    • Gen2Felda says:

      wally selipor kata tak perlu berterimakasih sesama manusia…Ini untuk elak rakyat terimakasih pada kerajaan kerana membangunkan ekonomi negara yg.menyebabkan kadar pengangguran berkurangan.

      • abu says:

        mmbngun duniawi shaja ke ?
        atau dunia dan akhirat ?

        brape ramai lpasan IPT yg mnganggur ek…..

        • jebat says:

          en abu graduan menganggur byk sebab..tidak boleh salahkan kerajaan shj.. Graduan harus mengubah sikap acuh tak acuh mereka dlm persaingan masa kini. Melihat kpd rakan2 yg telah tamat belajar mereka terlalu cerewat sedangkan diri blm dipenuhi dengan kualiti tuntutan pasaran kerja.. Peluang pekerjaan melimpah ruah sehingga rakyat asing pun mencari rezeki disini. Buat la kerja apa pun asalkan halal.. Sementara menunggu kerja yg bersesuaian kerjalah dlm apa jua bidang.. Lihatlah bangsa cina bagaimana mereka mempersiapkan diri sebelum masuk pasaran kerja..

        • raplahjingaa says:

          Berapa ramai lepasan madical yang menggangur bang abu….ramai ke lepasan ijazah perguruan yang menggangur ? tengok permintaan la bang abu…

          Rasa-rasa yang ramai menggangur lepasan ijazah kesasteraan…..alaaaa…macam budak nuar tu….

        • Gen2Felda says:

          abuToh membutohkan diri sendiri dengan bertanya soklan bola tanggung tu..

  11. Farid says:

    Jebat

    Aku yakin hang tak yakin dgn Islam.

    Hang cuba tgk whu negara Mid East tak maju…the main reason is corruption. Sbb ko terlalu byk tgk brita TV3 dan media BN, ko cuba tgk negara neighbour yg jauh lebih maju dari Malaysia.

    One of the main reason that handicapped Malaysia from growing at a much faster rate are Corruptions and passed the bulk of responsibility not to the right person.

    Korang kena bukak minda.

    Memang Pas tak pernah manage country doesnt mean we cannot. Contoh government off late byk hire org dari corporate world such as Idris Jala, TS Amirsham. They can do the work much better. Why tak hire anybody from government??? dalam Pas penuh org professional. Malasalahnya UMNO akan kata kalau Pas pegang kuasa tetap sama, tetap rasuah. Itulah masalahnya. Kita berpegang pada prinsip. kalau rasuah, kita tolak. Ingatkah ketika Nabi Musa dipilih oleh anak Nabi Syuaib sbb 2 perkara Competence dan integriti. Siapa kata Pas tak belajar dari sejarah??? Umno yg cetek ilmu shaja yg berkata demikian.

    Semenjak bila Pas boleh memberi idea??? Kalau Pas boleh beri idea tak akan adanya BERSIH 2.0 ni. Kat developed nations, opposition representative are always invited officially for the development of the nation. Kat Malaysia..kat TV pun diharamkan bckap unless kalau untuk degraded opposition ada lah.

    Siapa yg kata Pas hanya menanamkan syukur shaja tanpa berusaha. Untuk pengetahuan hang, org Pas ni byk yg professional tapi bukanlah kaki socialite macam dalam majalah Malaysian tatler (Beli lah majalah ni tgk karenah pmimpin UMNO celebrate function, last month Ibrahim Saad). apakah kita kena bersosial macam dalam mjalah Malaysia Tatler baru awk kata maju???

    Umno terlalu jumud. Contoh macam perushaaan automotif negara yg tak ke mana…Dah lama dah ia bermula…tapi kereta kita tahap teknologinya tak kemana. Dari segi industri engine technology, material composite, die casting, moulding, green technology. Tu semua dibwh pemerintahan UMNO lah tu.

    Baku lagi for example…tak boleh jalan..dan dah menelan perbelanjaan melebihi RM6 billion. ini tak termasuk dgn belajan operasi skg.

    Maju kat mana???

    Per kapita Income singapore dah 5 times higher than Malysia. Harga minyaknya mungkin 2 kali ganda lebih mahal, tetapi income mereka adalah lebih 5 kali besar dari kita.

    Memang Pas

    • Gen2Felda says:

      janganlah kerana wally selipor rapat dengan lee kuan yu sehingga datang ziarah ketika bini kuan yu mati menyebabkan ko asik puji singapork…

      apa jadi nasib melayu dan islam kat situ yg.patut jadi persoalan..ekonomi dia bagus kerana cina mmg.pandai berniaga dan yg.penting SINGAPORK BERNASIB BAIK KERANA KEDUDUKAN GEOGRAFI DI LALUAN PERKAPALAN UTAMA..

      cuba singapork duduk kat selatan philipina atau kat timor leste..?

      • abu says:

        mmg singkat lah ko ni
        orang lain dah pndang hal2 hal yg lbih besar
        ko msih nak pusing2 kat TGNA mlawat LKY

        ko bnci mcam mana pun kat Singapore tu…fakta nye
        tak kan mngubah nasib diri ko slagi ko tak ubah pemimpin2
        korup bodoh sombong boros jumud

        • raplahjingaa says:

          Bang abu…..jangan la cakap macam tu….tak kan lah abang abu nak harap kerajaan nak suap nasi kat mulut bang abu….malu la kat bebudak perempuan yang dok keja cari rezeki siang malam.

          Abang Abu ni gagah….rezeki melimpah ruah di bumi bertuan ni….tak kan lah nak harapkan nasi subsidi….usaha la bang…boleh kan ?

      • raplahjingaa says:

        hahaha ! gen2felda…hang ni, tersedak wali tu tengah makan……alaaa…..dia tu hang bukan boleh dak layan sangat….

    • Bebas Sokmo says:

      good point, lagi satu malaysia ni hebat…jual kereta nasional lebih mahal kepada rakyat sendiri. kat org luar juak murah plk. satu2nya negara didunia ini yg buat camni. korea buat kereta kemudian dari kita…tgk sekarang mana kedudukan mereka skrg….dikala kuasa ekspot barangan elektronik kita merudum…….samsung dan LG mereka dipuncak dunia. dikala bencana ekonomi 1997 dulu mereka guna duit IMF bgnkan industri mereka, tak kene jajah pun negara mereka sebagai mana kata ketua negara ini satu masa dulu, kalau guna duit IMF kita akan tergadai…….ingat pertumbuhan ekonomi Indon dan vietnam tlh mengatasi kita dan lagi pelaburan asing yg masuk ke filipina pada 2010 pertama kali dl sejarah mengatasi malaysia…….sapa nak perintah aku tak peduli…..aku tiada sokongan politik tapi aku rasa kalau BN ngan pimpinan sekarang….kuasa beli rakyat malaysia semakin menjunam……..setahun dua ini membuktiknnya. kenaikan gaji tidak mmpu mengatasi kenaikan harga barang….yg tiada pendapatan tetap lagi menyedihkan……
      pimpinan kerajaan sering kali mendakwa ekonomi malaysia hebat, pelabur byk masuk…byk program utk mengekonomikan rakyat malaysia……..tentulah kalau melaungkan kenyataan begini…hasilnya rakyatnya dpt menabung dgn lbh banyak disamping perbelanjan harian tidak terjejas………tapi sebaliknya rakyat yg terpaksa berjimat. mgkn org kuat mykmu disini tak terjejas sgt kerana biasanya org kuat gomen ni kabel “rezeki” besar2 belaka tapi pusinglah ke desa2, juga sembang2lah ngan penduduk bndr yg sederhana pendapatanya. berapa ramai terpaksa kerja part time skrg ni utk sara hidup bukan lagi menambah kemewahan hidup……..akhirnya waktu rehat pun tak cukup, kerohanian keluarga entah kemana….aku tak kisah kerajaan bertukar….kalau tak okay jgk kerajaan baru.. tukar lagi….tak huru haranya tukar kerajaan pun. Agong ada, askar ada…insyallah mereka ni tak biarkan tanah melayu ni diambil bangsa lain. dan aku juga yakin kalaulah kuasa melayu terancam…melayu PAS,melayu UMNO dan Melayu Atas Pagar cam aku ni akan bersatu. BN perintah pun okay gak tapi tukarlah pimpinan atasan tu…….pandai cekik kita aje…ada kereta hyundai tu, sampai kat port kelang tu belasan ribu aje tapi sampai kat tgn kita dah jadi lima enam puluh ribu. tak cukup cukai kereta yg melampau perkenal plk cukai kerajaan kpd pengguna astro. astro tu bukan kemewahan lagi tapi dah jadi sumber maklumat utk rakyat malaysia. cukuplah sekadar cukai syrikat astro yg utg juta juta juta tu….apa plk cukai khas kena kat rakyat plk. dulu dlm TV ada aku tgk sorang pengguna complaint psl sewa line telefon, Bos Telekom jwb kerana telefon yg dibekalkn itu kena sewa….bangang punya jawapan sewa rm29.00, harga telefon rm80.00, berpa byk mkn utg, 5 tahun pun tak rosak lagi telefon ni. saja nak samun harta rakyat. kenapa tak jual je telefon tu pada rakyat dan tak perlu lagi cas sewa tu. skrg ni plk ada satu system kat telekom, bila sain aje utk tukar telefon baru diorg akn bagi satu telefon multifunction. then kalau rosak kene beli sendiri….tapi cas sewa tetap kena jgk. dah tu plk bila time bayar. telekom ni akn cas cukai penggunaan 5% terhadap panggilan yg kita buat, tapi sebenarnya dia bantai semua.. sewa kita yg rm29.00 tu pun dicukaikan jgk. tgklah pandainya nak duit kita. negara maju mana lagi yg buat cam ni….aku ngomel ni bukan apa, telekom tu syarikat kerajaan dimana kerajaan ada kuasa keatsnya……..

      skrg ni pula, cas credit card pula….dulu ada kemudian takda…bila ramai pakai credit card adakan semula cas tersebut. perlu disebut kebanyakan org yg pakai credit card ini adalah rakyat yg pendapatannya yg sampai ketahab dimana cukai pendapatan dikenakan keatasnya….apa lagi kerajaan mahu….tak cukup ke lagi income tax mereka tu…syarikat tmpt mereka kerja pun dah byk bayar cukai kat kerajaan….lagi skrg ni kat sekolah berasrama ada dua darjat bermula zaman tok najib ni lah….sapa2 yg pendapatan rm5000.00 keatas kena cas duit mkn rm3 sehari instead of rm1 selama ni. kalau dua org duk hoste, kena rm6 sehari…kalau lebih lagi kira sendirilah……dulu kecoh yuran sekolah mahal, menteri pun bising, seluruh akhbar siar. yuran turun… kejap aje….skrg ni balik asal. yuran tak naik, caj baru plk ada. yuran PIBG naik….pandai2…menteri pun syp aje.
      kerajaan mmg pandai cari duit, duit dari rakyat sendiri……..cukai mmg perlu malah dlm Islam pun rakyat wajib byr kalau itu utk keperluan negara tapi jgn sampai bebankan rakyat.

    • Mullah TTDI says:

      Saudara Farid. Memang betul iaitu rantau Timur Tengah tidak maju disebabkan rasuah dan korupsi, akan tetapi banyak faktor lain yang menyumbang kepada kemunduran rantau Timur Tengah dan runtuhnya rejim pemerintahan di rantau tersebut.
      Bagi saya, PAS banyak aktivis daripada professional dan kita tak boleh cakap semua ahli UMNO kaki sosial seperti dalam majalah Malaysian Tatler kerana banyak tokoh korporat Malaysia (Islam dan bukan Islam) yang menghiasi muka depan majalah tersebut.
      UMNO dan BN banyak berjasa kepada Malaysia. Dan inilah hakikat yang kita tidak lari daripada fakta tersebut. Dari sebuah negara pertanian kepada sebuah negara perindustrian yang dipacu oleh pelbagai industri seperti industri automotif. Merujuk kepada temubual Datuk Aminur Rashid, Pengarah Urusan Perodua dalam The Star edisi Sabtu 11 Jun 2011 yang menyentuh tentang banyaknya penglibatan syarikat Bumiputera dan bukan Bumiputera dalam industri terbabit. Memang kita akui bahawa industri Automotif tidak bergerak secergas yang dijangka dan kita tidak boleh salahkan 100% kepada kerajaan BN & UMNO
      Cuba kita fikir-fikirkan iaitu di Kelantan, mengapa tiada pembangunan ekonomi yang pesat sejak 1990-an dan kerajaan PAS Kelantan asyik menyalahkan Kerajaan Pusat BN selama 20 tahun lebih?? Takkan nak salahkan Kerajaan Pusat selama 20 tahun lebih? Tiada inovasi ke? Mana pemikir-pemikir PAS dan golongan professional PAS yang hebat-hebat?? Takkan masalah 20 tahun lebih tidak boleh selesai???? Itu baru di peringkat negeri…..

      • Bebas Sokmo says:

        Memang kita akui bahawa industri Automotif tidak bergerak secergas yang dijangka dan kita tidak boleh salahkan 100% kepada kerajaan BN & UMNO

        ini kata kamu………habis tu nak salahkan siapa. kalau dah federal yg control duit hanya mampu setakat mcm keyataan kau kat atas tu….maka wajarlah kelantan yg tak de duit susah nak maju……….sekadar cerdik tak cukup juga nak laksana dasar besar kalau ongkosnya kureng……apa pun politik malaysia mmg tak habis dengkimendengki, dendam kesumat, ccaci mencaci…..PR vs BN. sama saje ……..Bebas senyum aje……..

    • raplahjingaa says:

      hahahaha…..oiii mangkuk, dulu bila tun iniciated proton hangpa lah yang kata macam-macam….bila penuh kereta proton atas jalan raya….hangpa dengki, hangpa khianat…ini tak bagus lah…itu tak bagus lah…kalau nak harap hangpa…mesin tebu pun kita tak boleh buat sendiri…

      .Bila ada ceramah PAS aku tengok 8 drp 10 kereta kat situ adalah kereta proton….maknanya kalau, tak ada proton…totok PAS kebanyakan nya masih lagi nermotor atau pun basikal….

      CONTOH MUNAFIK YANG PALING NYATA !!
      ….dah la farid oii….hang pi buat homework hang bagi habeh…esok nak sekolah.

      • Bebas Sokmo says:

        realitinya ramai rakyat malaysia pakai proton bukan kerana kualitinya tapi kerana itu aje yg mampu dipakai kerana kuae beli yg rendah dan kereta import yg cukainya sehingga 300% sehinggakan pengarah urusan mercedes asia pasific mengatakan sungguh kelakar melihat harga kereta mercedes dimalaysia. dia juga mengakui harga kereta mercedes tak sepatutnya semahal sekarang tapi oleh kerana cukai kerajaan yg perihatin maka mereka terpaksa menjual dgn yg tinggi……..kereta yg kecik2 pun spt honda jazz, mitsubishi colt dan toyota yaris pun ada kena cukai yg tinggi kerana jadi ancaman kpd MyVI. habis apa pilihan rakyat………kancil pun kancillah, saga pun sagalah…janji ada kereta. kalau dah hebat sgt kereta malaysia sila kurangkan cukai dlm separuh dari sekarang……kita tgk kat mana proton. perodua tak pyh cakaplah…semua model under license…….rebatch saje. yg korang sanjung sgt perodua tu, tunjukkan mana satu model asli perodua ciptaan pakar2 serta creavity anak2 melayu yg anda sanjung sgt tu. kereta laku kerana sekatan cukai tak pyh nak banggalah….

        bukan aku nak hina proton dan perodua tapi sudah sudah dua puluh tahun lebih industri automobil dipelopori….sepatutnya sudah ada model kereta kita yg menjadi sebutan diperingkat antarabangsa. yg menjaadi sebutan sekarang malaysia jual kereta mahal pada rakyat sendiri…kat org luar jual murah….sorang kwn aku budak jepun….kata hi..hi..hiiiiiiiii.
        kita boleh bangga tapi banggalah dgn kehebatan kita, banggalah dgn kepandaian kita, banggalah dgn keberanian kita………tapi kalau bangga kerana sekat org lain…aku tak nampak dimana kewajarannya……

        off topic: ada sorang bekas bos aku dulu(senior manager). genious in electrical but now imigrate ke australia…alasannya tak de ummp lagi live kat malaysia. susah cari makan. sorang lagi anak melayu yg pandai berbakti di negara org…..fikir2kan……..tukarkan kerajaan sekarang……kalau tak ok jgk lepas ni kan blh tukar semula. sumber hasil malaysia ni byk……tak sepatutnya rakyat semakin menurun kuasa belinya………..tak nak tukar pun lantaklah…aku senang dah….syukur pada Allah dan terimakasih juga pada kerajaan dan sebagai ucapan terimakasih, puluh ribu jgk aku byr income tax. x pernah pun kerajaan ucap terimakasih pada aku……aku jgk yg selalu dituntut supaya berterimakasih pada kerajaan….tak pelah…….terima kasih byk2.

  12. abu says:

    UMNGOK yg sntisa diharapkan mnjaga Islam
    tngok lah kesan nyer

    http://media1-cdn.malaysiakini.com/371/cb4145b565a58bcead8039617497db3f.jpg

    Persatuan Ulama Malaysia (PUM) mencadangkan pelukis kartun bertajuk ‘Kekeliruan Kes Rogol’ yang disiarkan di Utusan Malaysia hari ini diheret ke mahkamah kerana menghina Islam.
    “Kita syorkan supaya pelukis dan penerbit kartun ini didakwa atas penghinaan ke atas Islam,” kata Yang Dipertua PUM, Datuk Sheikh Abdul Halim Abd Kadir dalam satu kenyataan lewat petang tadi.

    Katanya, penyiaran kartun di akhbar milik Umno itu secara jelas menghina ulama dan Islam dan tidak harus dibiarkan.

    Sheikh Abdul Halim berkata kartun seperti itu dilihat cuba memperlekehkan pandangan alim ulama dan memberikan tanggapan negatif kepada Islam.

    “PUM meminta supaya para Mufti juga turut menegur Utusan yang menyiarkan kartun yang menghina hukum hakam agama. Sepatutnya akhbar menjadi alat perpaduan dan menimbulkan kesedaran, bukan menambah pergeseran dan perpecahan umat.

    “Sehubungan dengan itu PUM meminta supaya Majlis Fatwa Kebangsaan membuat pendirian berhubung dengan perkara ini,” katanya.

    Sheikh Abdul Halim mengulas kartun pada halaman 15 akhbar itu dengan tajuk ‘Kekeliruan Kes Rogol’ yang dilukis oleh ‘Miko’.

    Lakaran pertama mengambarkan seorang gadis yang mendakwa dirinya dirogol dan dikatakan mempunyai bukti dalam bentuk rakaman video telefon tetapi ditolak oleh pegawai Jabatan Agama kerana tidak mempunyai empat saksi.

    Lakaran kedua itu pula menunjukkan lukisan gadis yang sama membawa aduan berkenaan kepada seorang anggota polis yang menerima duan itu.

    • Gen2Felda says:

      ko mempertahankan peliwat tu apa kes?

      bukan saja meliwat,sokong pluralisma dan hak lina joy…patut PUM buat ulasan terbuka berkaitan nuar..

      • abu says:

        artikel tu mngatakan
        penghinaan terhadap Islam oleh Islam Melayu
        di bumi Malaysia melalui akhbar arus perdana
        yg sering mndakwa sbgai pmbela Melayu Islam
        yg sntiasa disokong kerajaan yg mmrintah nye orang Islam

        ape lagi bleh d hrap ?

        • raplahjingaa says:

          alaaa…bang abu, hangpa yang tulis sendiri…..pas tu hangpa yang dok usung artikel tu keluar masuk kampung….macam fun fair, orang kampung pun dah malas nak layan hangpa…..orang kampung dah pijak…..

          Tunggu la next PRU….PAS akan balik berkampung di kota baru…tu pun kalau bernasib baik……

      • abu says:

        meliwat & pluralisma
        kes ni tak lrat nak komen dah……penat

        lina joy murtad….cuba ko selak plak lain2 kes
        cuba ko tnya Jamil Khair plak, ape tindakan Kerajaan
        pada berpuluh2 prmohonan Murtad yg telah diluluskan
        sape meluluskan ?
        jika tidak diluluskan pun masih Islam ke mereka ?
        ape tindakan Kerajaan pada mereka yg murtad ?
        ape kah undang2 kita membolehkan diambil tindakan pada mereka yg murtad ?

        • Gen2Felda says:

          Tiada kelulusan permohonan murtad – Jamil Khir

          KUALA LUMPUR 15 Jun – Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom menjelaskan tidak timbul soal kelulusan permohonan murtad terhadap 135 kes seperti yang dilaporkan sebuah portal berita pro pembangkang.

          Beliau berkata, ini memandangkan status Islam terhadap 135 pemohon dalam kes-kes tersebut diragui oleh Mahkamah Syariah.

          Menurut beliau, sepanjang tempoh antara 2000 hingga 2010, ribuan permohonan bagi menukar status agama Islam kepada agama lain diterima, namun tiada satu pun yang diluluskan oleh mahkamah.

          “Kekeliruan ini harus diperjelaskan kerana ada yang kurang faham tentang status penukaran agama serta pendaftaran kes murtad.

          “Status mereka ini (135 pemohon) sebagai beragama Islam tidak sah, jadi bagaimana boleh timbul soal kelulusan murtad pula kalau mereka sudah bukan Islam,” katanya.

          Kata Jamil Khir, portal berita yang melaporkan kes tersebut seolah-olah menggambarkan kerajaan tidak pandai menjaga Islam justeru beliau mengharapkan kekeliruan tentang perkara tersebut diperjelaskan.

  13. abu says:

    UMNGOK yg sntisa diharapkan mnjaga Islam
    tngok lah kesan nyer

  14. jebat says:

    bukan aku tak yakin ngan islam. Aku org islam. Tapi aku tak nampak cara pas boleh membawa bangsa melayu maju.. Pas hanya pandai berkata2 tp tak pandai melaksana. Ko kene terima hakikat tu.. Ko tengok diselangor dimana peranan pas dlm menangani masalah moral spt konsert, kedai nombor ekor tidak ada beza dgn semasa umno perintah.. Apa yg aku nak pas itu lebih baik bukan sama dgn pemerintah sblmnya.. Apakah umno tidak berjasa kpd islam dan bangsa melayu. Ko kene berlapang dada dlm membuat perbandingan. Aku tak nafikan ada dikalangan pimpinan umno yg korupsi tp marilah sama2 kita singkirkan. Alhamdulillah jika umno dan pas dpt bersatu. Kita dpt memperkasakan agama dan bangsa kita. Umno ada kelebihan dan pas juga ada kelebihan. Sama2 lah kita berganding bahu demi agama dan bangsa. Buang yg keruh ambil yg jernih..

    • Bebas Sokmo says:

      nak singkir apa? ISA samad yg soheh rasuah politik wang pun angkat semula sama ngan Ali Rustam. DS najib lantik psl rakyat sendiri pun angkat dia. cam ne kamu nak singkirkan dah geng2 sendiri sanjung dia. apa pun kalau Dr. Fuad ketuai UMNO aku setuju. Dia ni kaliber ada, peribadi pun bersih. berani ke kamu angkat dia……..

      • Gen2Felda says:

        mat sabu yg.soheh ditangkap dengan bini orang pon ko angakat jadi ketua…
        Nuar yg.tak berani saman dan memfailkan saman fitnah terhadap eskay tu pon kau angkat jadi wali?

        • Bebas Sokmo says:

          maknanya bolehlah perasuah jadi ketua dlm UMNO sama ngan PKR kaki maksiat…..so kedua2 parti mmg tak de maruah peribadi mulia la….Bebas jgk yg bagus…….tak fanatik cam kamu semua..

    • abu says:

      jebat, ini kata2 ko yg retorik…..
      buat lah prbndingan dngan jujur dan ilmiah

  15. abu says:

    UMNGOK yg sntisa diharapkan mnjaga Islam
    tngok lah kesan nyer

    Jamil Khir memberitahu parlimen, Mahkamah Syariah menerima 863 kes permohonan untuk menukar status agama Islam dari tahun 2000 hingga 2010.

    http://media1-cdn.malaysiakini.com/371/dafa2c51600c64ed5ea57f6b1a845ff4.gif

    • zumazore says:

      KENA DETAIL SIKIT ADUduh … MEREKA RAMINYA DATANG DARI NEGERI MANA ? KALAU ADA BRAN KELUARKAN LAA.. KO PIKIR KITA ORANG TAK TAU PASAL TU… KAT TV3 ADA KELUARKAN ISU NE, TANYA PADA 2 MENTERI BESAR KO ORANG LA… KONON PAS ITU ISLAM… PORRRRRRAH… BERDOSANYA UMNO GAK… maha zalim pemimpin PR sebab TUTUP SALAH DAN KELEMAHAN SENDIRI DENGAN MENYALAHKAN ORANG LAIN…. FITNAH, TUNGGU LAH BALA DARI TUHAN.. LAGIPUN PERASAN TAK PEMIMPIN KO ORANG SEMUANYA DAH LANJUT USIA / TUA NYANYUK… ko orang mana ada PERASAAN!…

    • raplahjingaa says:

      Pirahhhh….bila Lina Joy nak tukar agama….apa yang hangpa buat…..???? dasar munafik !! ada komen apa-apa drp PAS ?? tak ada…senyap ruyup…kenapa ? di sebabkan kerana barisan peguam lina ni adalah dari parti pembangkang…..dan mereka inilah mastermind disebalik pinjaman berjuta-juta ringgit duit budak nuar tu kepada PAS !! oii…hang nak tipu siapa ? dasar Munafik !!

  16. fauzi says:

    abu says:
    June 16, 2011 at 12:28 am Mereka tidak menyedari sikap permusuhan mereka kpd pemimpin Islam di negara ini
    bukan semata-mata utk menggantikan pemimpin Islam lain yg lebih baik tetapi
    secara tidak langsung melonjakkan penguasaan org kafir di dlm negara.

    satu tuduhan yg tidak berasas, tuduhan sembrono, kata2 orang takut hilang kuasa

    Ko sedar tak abu kepala batu…. di perak semasa umno/bn 10 exco negeri 6 islam 4 bukan islam..semasa pakatan 7 bukan islam 3 islam…..ko faham kepala batu!!!!!! tiada timbalan mb
    exco kanan utk bukan islam…di selangor mana pergi timbalan mb yg ada exco kanan..ronnie liu bodoh ke apa kau ni…. nak tunggu semua org kafir dlm exco kerajaan negeri baru sedar..

  17. fauzi says:

    abu says:
    June 15, 2011 at 10:48 pm trmasuk pmbangkang di Kelantan Selangor Kedah
    mnderhaka pada pemerintah Islam……..mcam tu ke maksud ko ?

    jngan buta kan mata dan hati bro,
    Islam atau bukan Islam kalu zalim ngan rakyat nye mesti ditukar

    aku kata kau bodoh nanti kau marah…. kelantan tu bawah malaysia….malaysia sapa yg perintah???
    Nik Aziz sendiri pernah meninggalkan Mesyuarat Agong Pas secara tergesa2 balik kelantan kerana
    mahathir ke sana kemudian membuat ulasan kewajipan beliau dan sebagai menghormati pemimpin negara……ko tu yg buta!!!!

Leave a Reply

Threesome