Menu Utama

Hakim Tegur SP2

SHAH ALAM 15 Jun – Hakim menegur Ahli perniagaan, Datuk Shamsuddin Hayroni hari ini apabila beberapa kali menjawab alahamdulillah dan wallahualam apabila menjawab soalan peguambela Kamarul Hisham.

“Saya tidak boleh pasti apakah jawapan anda apabila anda memberi kenyataan wallahualam. ia suatu kenyataan yang terlalu luas. Jawablah mengikut soalan ya atau tidak atau tidak pasti”
Sebelum itu peguambela yang menyatakan sebagai seorang Islam memang wajar saksi melafazkan syukur alhamadulillah namun beliau turut meminta saksi menjawab ya atau tidak kepada soalan bagi rekod mahkamah.

Dalam keterangan petang ini, Saksi Pendakwa kedua (SP2) ini mengaku memberi tiga kenyataan bercanggah dalam dua rakaman percakapannya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada tahun 2009 dan minggu lalu.

Pengarah Ditamas Sdn. Bhd. (Ditamas) itu yang memberi keterangan di Mahkamah Tinggi di sini berkata, beliau diarah memberitahu SPRM bahawa dua lot tanah dan sebuah banglo di Seksyen 7 dijual bagi mengurangkan kerugian semasa rakaman percakapan pertama dibuat.

Shamsudin juga memberitahu agensi itu bahawa beliau menjual hartanah itu pada harga RM3.5 juta ialah pada harga pasaran.
Saksi juga sebelum ini memaklumkan kepada SPRM bahawa beliau yang melantik Nasir Ismail sebagai kontraktor untuk mengubah suai rumah.

Bagaimanapun dalam dalam rakaman percakapan kedua pada 7 Jun lalu, iaitu selepas tuduhan terhadap beliau digugurkan, beliau menukar kenyataan kepada – menjual hartanah di bawah harga pasaran kerana tiada pilihan, berbuat demikian bukan untuk mengurangkan kerugian dan Nasir Ismail dilantik oleh bekas Menteri Besar Selangor, Mohamad Khir Toyo.

”Apa yang dikatakan dalam keterangan saya pada 7 Jun lalu dan di mahkamah pada hari ini adalah yang sebenarnya,” kata saksi pendakwaan kedua itu semasa disoal dalam pemeriksaan balas oleh peguam yang mewakili Mohamad Khir, Kamarul Hisham Kama, tidak mustahil kenyataannya selepas digugurkan tuduhan juga adalah rekaan semata-mata.

Shamsuddin turut memberitahu, beliau meninjau hartanah tersebut selepas dipelawa oleh seorang ahli perniagaan, Datuk Sumadi Ismail serta langsung tidak mengetahui Mohamad Khir juga berminat dengan hartanah berkenaan.

Beliau bagaimanapun menafikan membeli dua lot tanah dan banglo tersebut kerana melihat peluang untuk membantu Mohamad Khir serta tidak pernah menghubunginya bagi berbincang tentang pembelian hartanah tersebut.

Sebaliknya, beliau mendakwa berbuat demikian kerana disuruh selain yakin bahawa Mohamad Khir akan membelinya selepas melihat cara dia memberi arahan kepada Nasir untuk kerja-kerja mengubah suai rumah.

Ketika ditanya apakah perkataan yang menunjukkan beliau disuruh membeli hartanah itu, jawab Shamsuddin, Mohamad Khir berkata kepadanya: ‘Sumadi tidak boleh beli. Din, you aje lah.’

”Saya tidak ingat perkataan sebenar yang digunakan. Ia adalah cakap mulut. Perkataan ‘suruh’ tidak ada, tetapi raut wajah dan bahasa badannya kita kena baca dan saya faham. Itu bahasa orang berniaga,” jelas beliau.

Mohamad Khir, 45, dibicarakan atas tuduhan mendapatkan untuk dirinya dan isteri, Zaharah Kechik, 45, dua lot tanah dan sebuah rumah di alamat No. 8 & 10 Jalan Suasa 7/1L, Seksyen 7 daripada Ditamas melalui Shamsuddin dengan harga RM3.5 juta sedangkan ia dibeli oleh syarikat itu pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

Perbuatan itu didakwa dilakukan dalam keadaan Mohamad Khir mengetahui bahawa Shamsuddin mempunyai hubungan dengan tugas rasminya sebagai Menteri Besar Selangor pada ketika itu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang itu didakwa melakukan perbuatan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7 di sini pada 29 Mei 2007.

Dakwaan terhadapnya mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Shamsuddin yang sebelum ini turut didakwa bersubahat dengan Mohamad Khir atas kesalahan tersebut bagaimanapun dilepas dan dibebaskan oleh mahkamah pada 6 Jun lalu, iaitu sehari sebelum kenyataan keduanya dirakam oleh SPRM.






81 Komen to Hakim Tegur SP2

  1. Farid says:

    dari Tranungkite.net

    kita cuba bersangka baik..

    bermula tahun 2000, khir toyo mula menyimpan duit gaji + elaun dia

    (a) dari gaji + elaun
    = 20,000 sebulan x 12 bulan x 7 tahun
    = 1.68 juta

    (b) dari klinik gigi dia
    = keuntungan 20,000 sebulan x 12 bulan x 7 tahun
    = 1.68 juta

    (c) dari simpanan khir toyo mase dia sekolah lagi sampai 2000
    = 100,000 (1970-1980) + 200,000 (1980-1990) + 400,000 (1990-2000)
    = 0.7 juta

    (d) dari simpanan bini khir toyo
    = 0.5 juta

    (e) derma orang ramai dan sedekah penduduk kampung yg simpati dgn cita-cita khir toyo utk duduk rumah yg “selesa”
    = 1 juta

    (f) pinjaman dari bank dgn installament 8,000 sebulan
    = 0.9 juta

    jadinya .. UTK RENOVATION SAJE, khir toyo mempunyai tunai
    (a) + (b) + (c) + (d) + (e) + (f)
    = 6.5 juta

    dgn syarat khir toyo sekeluarga kena
    1.. catu makanan harian
    2.. anak-anak sekolah kerajaan dan dibekalkan dgn belanja 2 hinggit satu ari
    3.. berjimat cermat bill letrik, takyah pakai aircond
    4.. shopping kat bundle
    5.. pi jalan2 dgn public transport dan terhad
    6.. makan kat luar di restoren tepi jalan
    7.. makan nasi pakai beras timbang
    8.. pakai kete kerajaan je.

    kalau tak caya, pi la tengok gaya idup khir toyo yg berjimat cermat dan makan ala kadar.. sian dia.. sapa2 nak derma sehinggit dua, pi la derma kat dia..

    ermmm.. yg khir toyo kata dia beli rumah tu dgn rega 3.5 juta, nanti wa nk pikiaq lagi camne nak ber”sangka baik”kan sumber dia tu

    • anwarPeliwat says:

      aku juga bersangka baik apabila seorang bekas banduan mampu memiliki rumah di segambut dengan harga rm7juta….

      • Farid says:

        Itu market price.

        Anwar zaman dulu waktu dia TPM dia beli rumah kat Bukit Damansara. Waktu murah. Bukit Damansara is the most expensive residential area in Klang Valley besides KLCC. For his small size of his bungalow (rumah banglo dia kecik jer, cuma ada security guard), can easiliy fetch more than RM6 million.

        Dia in the government having high position since early 1980. So ko ni kena lah expert sikit bab2 property. Most of the senior government dapat tanah kat situ.Siapa yg jual early- rugi. But to those who still maintain the house it could fatch easily more than 5 million now. sbb kat Bukit Damansara, if you bought the land 20 years ago, you should be multi millionaire now. that is property business!. Last 3 years aku pi tgk ada sorang client nak beli rumah RM5.5 million kat Bukit Damansara. To my dissapointment, aku tgk banglo tu kecik jer..nothing great.

        The point is that, if you can proof your income than that is fine.
        K Toyo: Beli rumah quite recent, 2007 when the property value has already much appreciated. for example if you bougt a property 15 years earlier in 1992 at RM250k in Shah Alam (sec 1 – se 13), you would get a bungalow, but in 2007, you can only can a medium cost apartment!

        Khir toyo beli rumah (at market value RM 6 million + RM 6.5 million in renovations) = total cost is RM12.5 million in 2007. In terms of market value now, there no surprised if the house worth RM18million.

        Can he proof that having hold the position on as an MB and only for slightly more than 5 years???

        (khir toyo punya jam is worth more than RM130k!)

        • Farid says:

          By the way, after anwar was released from imprisonment, he work with foreign parties and lecturing and earning in USD. Just imagine if he earns US25k net per month, that is equivalent of RM87k per month, not to include his parlimentary and state position that he and his wife won. Aku teingat lagi waktu dia bagi ceramah selepas keluar dari jail, dia kata he has to rush here and there (US, Miidle East and Malaysia) sbb dia tak ada income. No pension.

          Waktu dia ditangkap, wife dia letak notis kat fridge ” Harap semua cermat, Papa tak ada”.

        • Telok_Blangah says:

          Gud info

        • C2 says:

          farid… good INFO…

    • Tuan gedukngok says:

      Yang suka minta derma sehinggit dua ni PAS, time ceramah dsbgainya.

    • dina says:

      Memang rumah skrg harga juta2…apa nak heran….logiklah kalau MB beli rumah harga tuh….itupun dah mark down byk.
      Beria2 si Farid ni buat calculation n analysis tapi still bodoh gak

      • Farid says:

        Bodohnya Dina ni…nak debate dgn aku lak…

        i. Itu lah masalahnya….where is your source of income boleh beli rumah macam tu yg dah mahal. Macam org2 lama, some of them boleh proof, from their appreciateing properties.
        2. Kita persoalkan macam mana mamat ni dapat beli rumah murah sangat. Haryoni cakap sbb dia adalah MB selangor. Ini menyebabkan kita raise kan soalan2 lain seperti ada conflict of interest? ada Kickback?

        Ko sendiri tak apham apa isu yg kita discuss.

        • Farid says:

          Dina, kalau tak tahu tanya, jangan kata org bodoh. Awk ni sama mesti keje kerani, housewive, org isteri org UMNO (yg kaya lah)..

          Tapi Bodoh!

          Contohnya masih nak mempersoalkan hukum Islam, yg soal perlukah kita 4 saksi dalam kes rogol?? Kalau tak paham tanya, jangan persenda hukum allah!

          • dina says:

            memang ko ni bodoh …pi balik belajar hukum agama habisss…jgn separuh jalan jer. Pemimpin PAS sendiri tak leh nak pertahan kan hukum Islam.

          • Farid says:

            First Dina is bodoh sebab tak tahu hukum agama. Yg dia tahu AF dan Mentor sahaja.

            Berapa byk sangat gaji Chairman, gaji CEO lagi lah besar. Chairman dapat elaun jer..

            Ko nak pertahan jugak rasuah dia. dgn 5-6 bijik keta mewah dia. Ko pi tgk sek 7 tu…siapa neighbour dia. The most expensive area in Shah Alam. Setiap aku pi shah alam, aku akan singgah.

          • zumazore says:

            fakta untuk sumber duit datuk khir toyo ko tak lengkap, contohnya sumber saham nya dan pelaburan duit dia kat syarikat2 lain akan bertambah … so who is the big stupid here? Tranungkite.net dan farid lah pelawak bodo kat sini… jangan sempitkan tulisan anda ngan COPY PASTE JEEEE
            FARID (yang menipu pasal gaji RM14K)+ (tergelak kekawan aku sekarang ni=tahap menteri la pulak) +( TAPI OTAK TAK MACAM ORANG YANG GAJI RM 14K..) bila nak TAUBAT?

        • jebon says:

          gaji dan elaun sebagai mb dalam linkongan 60 ribu

          gaji adun + gaji mb + chairman pkns + pkps +++

          60 x 12 x 7 = 5,040,000

          dia beli rumah dgn pinjaman bank 3.0 M

          dia bayar hanya 500 k

          sila ke http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=221807214510678&id=220517497972983

          iqraq .. bacalah nanti nampak bodo

          • jebon says:

            untuk nota gaji Pengurus besar PKNS pun dah 40 K sebulan

            20 K tu hanya gaji penolong pengurus saja

          • Farid says:

            Jebon, ko tahu tak Pengurus Besar dapat gaji, Chairman dapat elaun. Nampak sngt ko ni org kampung yg tak tau langsung corporate world.

          • jebon says:

            memang nama nya elaun tapi elaun nya mencecah 20 k ..

          • jebon says:

            sembang gah corporate worl hari hari 24 jam kerja tulis komen mykmu net budak UMNO pun tak 24 jam kat sini

            hehehe

          • Farid says:

            Sesungguhnya jebon dan Dina mempunyai pekerjaan blue collar workers. Dont know anything. Bab corporate mahupun bab agama.

          • Farid says:

            Hari2 kah…aku cuti hari ni….

          • Farid says:

            corporate world tu bukan gah…biasak je… but at least you know who is who and what are they doing…

      • Farid says:

        Logik MB beli rumah macam tu??

        Ko tgk rumah Lim Guan Eng, Rumah Nik Aziz (lebih 20 tahun jadi MB), Rumah MB Kedah..ada macam istana??

        • dina says:

          Memang lah logic…Kat Slgr n KL berlambak2 rumah and condo yg harga juta2….ada jer orang yg beli….Khir Toyo tuh ada biz dah lama…income dr biz pun lagi byk dr income MB dan dia MB selangor negeri paling kaya elaun lagi byk…setiap kali turun padang or meeting mmg ada elaun.
          Kata nak baik sangka konon…..

          • Farid says:

            Ko assume business dia is making???? That is assumption. Hello…dulu dia pakai keta cabok jer…Elaun MB adalah lebih kurang sama. Apa ko ingat ini macam penguruskan syarikat yg berorientasikan keuntungan kah??

            Depa ni kje kjaan.

            Yg byk org beli juta2 sbb business. Kalau keja kjaan kena lah semak punca pendapatan. Ko ingat bank berani persoalkah org2 UMNO ni???

            Yg shahidan kassim tu kaya raya apamacam??

          • Farid says:

            Kalu condo paling pahal kat KL ni, RM38 million di beli oleh Ananda, ada org persoal??? Sbb org tahu sumber pendapatan dia…

        • Farid says:

          Dina..ko sunggih bodoh!

          Yg Pasti ko ni peminat AF, Mentor..baca Metro, Utusan. Keje keranai, kalau tak keje laki ko org umno. Kalu tak kahwin lagi..memang ko belajo tak tinggi atau grad universiti kg.

          • dina says:

            Farid ko tak yah lah nak fitnah aku pulak. Aku seorang profesional bukan orang umno n tak minat der AF n Mentor.

            Kalau Khir Toyo tuh mampu beli rumah harga berjuta tak yah lah ko nak dengki suruh orang lain pi check gaji dia lah apa. Itu dah rezeki dia tak payah ko nak pertikai kan…he’s a doctor, a businessman and was and MB of Malaysia’s richest state.

            Sekurang2 nye Khir Toyo dah majukan negeri Selangor dan masa dia jadi MB dulu Selangor ada byk savings yang sekarang dinikmati oleh PR.

            Ko tuh keje apa?…hari2 duk comment ..fitnah n kutuk orang ….tuh ajer lah yg ko tau….

          • Farid says:

            Dina..Ko ni professional taik kucing!

            Kita persoalkan macam mana dia mampu!!! Sbb tu kalau ko apply loan kat bank nak beli rumah eg nak buat loan RM1 juta, in case you are not a salaried person…they will ask all the evidences of income so that you be able to pay your loan.Kalau ko dapat maksud dia ko kaya lah…

            Doctor, businessman…biala dia concentrate buat keje as an MB.

            Org macam Khir Toyo ko pertahan kanlagi. Ko sendiri pun tak paham isu Balkis oleh bini dia. Tak payah discuss lah. Kalau ko accept perbuatan rasuah, [prbuatan tidak menjaga amanah, stop arguing with me. There is no point!!

            Ko sendiri lack of knowldge in Islam,

          • Tuan gedukngok says:

            Terrer sungguh si farid ni menghina orang, tak sangka yek? Sebab orang keparat…ehh silap korpalat world (tengok ngeja corporate pun aku tak reti) memang elitis boleh hina dina (sori dina) orang semacam je….peminat AF, Mentor, baca Metro, Utusan, kerja kerani, orang belum kahwin, belajo tak tinggi, grad universiti kampung (orang UMNO tak yah sebut la) semua dia hina…. semua orang yg tak layak berdebat dgn dia…orang-orang bawahan. Ini lah dia model orang PAS. Mudah lupa yg orang tu semua adalah rakyat. Time PRU tahu mintak sedekah undi dari depa semua, tak tanya pun program TV apa yg dia minat. Time ceramah jalan keliling mintak derma dari depa semua ni laahh….Farid, farid. Ko memang patot bertobat. kalo tak pi makan obat!

          • C2 says:

            apa nak heran farid ni belajaq hina orang dari rakan2 yang sokokng UMNO gak…

            tengok la budak2 umno memaki hamun lagi teruk… ni setakat cakap ‘bodoh’ pun ko heran…

            tapi ko farid… kalau koporat pun… jangan la hina kerani .. org kampung….. belaja tak tinggi…

            nak cakap yang baaca utusan, tv3.. mmg layak ..

            ko ni farid… kalau ko pandai macam mana sekali pun… camane kau bleh terikut2 golongan umno ni cakap bodoh.. bodoh…

            rilek dah la..

        • jebat says:

          farid ko tanya pasal rumah lim guan eng? Kah..kah.. Baru je dpt perintah peneng dah ubah suai rumah dgn kos 1.5juta hanya kerana anai2.. Dah siap tak duduk pulak.. Yg tu mungkin ko tak nampak byk sangat dengar ceramah tahyul pakatan haram.. Pemimpin pakatan haram digambarkan miskin utk raih simpati rakyat.. Tgk yb pas kelantan tuntut oleh bekas isteri hingga berjuta2 apa cerita? Sudahlah farid ko dikencing betul2 dlm mulut ko

          • kak siti says:

            Sifarid ni kurang cerdik tahap jebon. Aku sedih masih ada melayu sebegini b***h kerana dia sebangsa dengan ku. Walaubagaimanapun aku memohon agar Allah membuka hati dia untuk menuntut ilmu duniawi dan akhirat, dan mengampunkan dosa-dosanya kerana memfitnah orang. Membuka hati dia agar tidak pergi mendengar ceramah PAS yang kebanyayakkan mengajar manusia terpesong.
            InsyaAllah……

      • jebon says:

        tong kosong bunyi nya kuat ..hohoho

        komen tak mencerminkan koporat wold

        • jebon says:

          koporat wold keja tadak makan hasil bini .. kena buang merata tempat keja masuk MYKMU menyamaq pas kunun .. we know who u r …

          apa crita kes terbaru .. hahaha

      • C2 says:

        kau ni tak paham lah dina…

        baik kau diam..dari cakap org bodoh… nampak bena bopdoh kamu tu nanti

    • KuntaKinte says:

      ada buktiker renovation baiki rumah tu RM 6.5 juta? ada dokumen? setakat seorang tukang landskap saja kata dahj kira betul?

    • raplahjingaa says:

      Dari site tu ?……hmmmmm….mmmm….farid…farid….siannn

    • mustaqim says:

      mb kelantan di sponsor ke mekah rm 65k sorang..suami isteri jadi 120 k(itu belum cungkil ye ker sponsor berdua ntah2 satu kuarga)….itu mb kelantan yg kelantan pendapatan dia err…-ada ker selain balak…..

      ni mb selangor..selangor beratus kai ganda pendapatan dari kelantan….dah orang nak sponsor…bak kata pok nik org bagi hadia dia terima laaaa…ini calculation aku lak….

      nik aziz SEORANG tokey balak bagi sponsor RM 120k setahun..
      “hadiah” yag halal dr khir terima sperti najis terima hadiah 120k g haji……

      a) 1000 tokey kilang malaysia di selangor = 1000 x RM10,000.00 = RM 10,000,000.00
      b) 50 kilang MNC di selangor = 50 x 10,000.000 usd = 500,000 USD = RM 2,000,000.00
      c) 100 tokey melayu selangor = 100 X 100,000(melayu suka bg sedekah/hadiah2 ni) sama dengan RM 1,000,000.000

      tue baru kira main-main je hadiah unk khir….a+b+c= rm 13,000,000 setahun kali 7tahun
      grand total === RM 91,000,000.000……….banyak nya…stakat 6.5 juta….lagi 80 juta dr khir derma la kot…………..

      skang kita beza di sisi malaikat pula =RM 120k tajaan/hadiah kerjakan haji..pahala haji sama je dengan rm 9800 punya…..

      rm 91,000,000 hadiah dalam islam boleh terima tak salah……kalau nik aziz boleh guna duit hadiah ke mekah(kalau dia bukan MB sapa nakbg dia hadia) dan sapa yg halang dianggap speperti musuh islam…dr khir bukan guna duit hadiah yg ada kene mengna ngn jawatan MB nya ke mekah…

      ini senget sikit dari sudut islam(sbb ada syak2 sikit)….katalah hadiah kedua najis and khir salah sbb dua2 dapat hadiah sbb diorang MB….
      N.AJIS RM 120 K HADIAH….
      KHIR RM 91,000,000 HADIAH…

      walaupun jumlah dia jauh beza…dosa dia sama je…curi singgit ngn 1,000,000 dosa sama bro…..nnanti depan ALLAH tunggu je laaaa…

  2. akulaparnasik says:

    Mestilah dia ada business

    nik aziz pun ada berjuta dalam bank…..

  3. Farid says:

    LONDON: Perdana Menteri David Cameron dan timbalannya Nick Clegg mengunjungi sebuah hospital kelmarin untuk mengambil gambar bersama pesakit selepas mengumumkan perubahan besar kepada perkhidmatan kesihatan negara itu.

    Namun, kedua-dua pemimpin itu yang diiringi wartawan dan jurugambar tidak menjangka reaksi seorang doktor kanan terhadap kunjungan berkenaan. “Mohon maaf, saya pakar bedah ortopedik kanan di jabatan ini dan kenapa kami diarah bergerak ke sana dan ke sini dan kenapa mereka ini (jurugambar dan wartawan) berada dalam wad ini,” kata Dr Divid Nunn dari Hospital St Guy, mengejutkan Cameron dan Clegg yang ketika itu sedang bersembang dengan pesakit sambil diperhatikan wartawan dan jurugambar. Akhbar Britain The Daily Mail melaporkan Perdana menteri itu kelihatan keliru dan pembantunya segera berusaha meredakan keadaan.

    Dr Nunn dibawa keluar wad itu dan kedengaran beliau memberitahu pembantu Cameron bahawa beliau serius dengan apa yang dikatakannya tadi.
    Cameron bersetuju dengan doktor itu dan meninggalkan wad berkenaan.

    Ketika wartawan dan jurugambar beredar meninggalkan wad berkenaan, Dr Nunn memberitahu mereka bahawa beliau tidak boleh terima kehadiran mereka dalam wad itu. – Agensi

  4. Farid says:

    Daripada jwapan2 yg diberi aku buat kesimpulan:

    Dino&Jebon boleh kahwin….a match made in heaven, Sebab mereka ni Bodoh!

  5. Farid says:

    . Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan mengecam sekeras-kerasnya akhbar Utusan Malaysia yang menyiarkan satu kartun yang disifatkan menghina Islam dan ketetapan syariah pada hari ini 15 Jun 2011 di halaman 15.

    2. Lakaran kartun tersebut jelas sekali memperlekehkan aspek sistem keadilan di dalam Islam dengan memaparkan seorang wanita yang mendakwa dirogol dan diminta mendatangkan 4 orang saksi serta ditolak bukti melalui rakaman videonya. Jelas sekali mesej yang ingin disampaikan oleh rakaman tersebut ialah betapa zalim dan primitifnya Islam yang menggariskan syarat empat orang saksi lelaki yang adil di dalam penghakiman kes zina serta liwat dan rogol.

    3. Perlu diingatkan bahawa, penentuan ini bukan dibuat oleh mana-mana pemimpin pembangkang khususnya PAS seperti yang mungkin ingin disampaikan melalui kartun tersebut, tetapi ia dibuat melalui firman Allah SWT yang bermaksud : Dan orang-orang yang melemparkan tuduhan (zina) kepada perempuan yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak membawakan empat orang saksi, maka sebatlah mereka lapan puluh kali sebat; dan janganlah kamu menerima persaksian mereka itu selama-lamanya; kerana mereka adalah orang-orang yang fasik (Surah an-Nur, ayat 4)

    4. Tujuan dari hukuman sebat dikenakan ialah untuk memelihara maruah orang yang dituduh yang telah dicemarkan nama baiknya dengan tuduhan zina (termasuk juga rogol dan liwat). Dalam kes seorang wanita yang mendakwa dirinya dirogol, pengadu juga wajib membawa empat orang saksi yang melihat perkara tersebut. Bagaimanapun, jika saksi tidak dapat dibawa, video atau apa jua bukti yang lain yang disebut sebagai qarinah boleh diterima namun perlulah dibuat secara tertutup tanpa sebarang hebahan kepada masyarakat awam kerana tuduhan masih belum dibuktikan. Tuduhan dan bukti-bukti tersebut hendaklah dibicara dengan di dalam mahkamah di hadapan hakim yang berautoriti. Justeru, video dan apa jua bukti tetap boleh diterima sebagai bukti untuk dibicarakan di mahkamah tetapi ia tidak mutlak sebagaimana empat orang saksi yang adil. Ia tidak boleh dijadikan rujukan asas kerana ia boleh dimanipulasi dan terdedah kepada rekaan dan pengubahsuaian. Adapun senario yang berlaku pada hari ini ialah kecenderungan untuk menjadikan rakaman video sebagai bukti asas tanpa melalui penghakiman dan perbicaraan yang sepatunya.

    5. Inilah hukum Islam. Ia menjaga hak orang yang menuduh (serta mangsa) dan juga menjaga hak orang yang dituduh. Jika Hanya orang menuduh mempunyai hak, sesiapa sahaja berhak untuk tampil mendakwa dirinya dirogol dengan membawa bukti yang direka-reka, sementara menunggu perbicaraan bermula, si tertuduh telah diaibkan dan dijatuhkan maruahnya.

    6. Malangnya, akhbar seperti Utusan Malaysia yang mendakwa membela Islam pula yang menjatuhkan maruah Islam dan memperlekehkan aspek penghakiman dalam kes zina/rogol dengan menyiarkan lakaran kartun seperti ini.

    7. Justeru, DPPNK menuntut supaya Utusan Malaysia menarik balik lakaran kartun ini dan memohon maaf kepada seluruh umat Islam di Malaysia di atas kebiadapan menghina Islam dan sistem perundangannya. Utusan Malaysia juga sewajarnya layak diisytiharkan sebagai akhbar biadap yang paling bangsat di Malaysia di atas penyiaran lakaran kartun ini.

    Sekian, wassalam.

    AHMAD FADHLI BIN SHAARI,

    Ketua Penerangan,

    Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan (DPPNK)

    • zumazore says:

      HJ HADI KATA.. dalam islam HUDUD hanya 0.0001% darinya….maka tanya lah PADA HADI apa maksud dia…

      • Farid says:

        Ko pergi lah check dgn dia..tanya ustaz2…yg ko tak paham utara kan Mykmu.net ni ape hal??? Ko tanya org macm Jebon or Dino…?? Buang karan jer…

        But first check the statement dulu…benar atau tidak..

        • raplahjingaa says:

          Buang karan apaaaa…tu farid ? hang ni macam ustaz shamsuri kata…..orang yang kena janakuasa…..dia jadi tak katahuan…..seronok tengok hang ni farid……

    • jebat says:

      yang aku musykil pas menerangkan kpd kita tentang hukum menuduh org berzina.. Tetapi dlm kes rais yatim kenapa dia tidak praktikkan apa yg islam nak.. Terang2 dituduh rais merogol amah walaupun belum dibuktikan tapi pas kehulu kehilir menghebohkannya.. Bukankah itu pun mengaibkan org lain..

  6. Farid says:

    Daripada jwapan2 yg diberi aku buat kesimpulan:

    Dino&Jebon boleh kahwin….a match made in heaven, pasangan secocok, Sebab mereka ni Bodoh!

    You better exchange your tel no now!

  7. ancus says:

    Jika nak bersangka baik, jangan amik dari TKOTE…data2 yang diberikan tu adakah bersangka baik. Kemudian gunakan data atau fakta2 yang berupa andaian untuk berdebat. Lainlah kalau kamu gunakan fakta2 yang sememangnya kamu perolehi dari sumber2 yang boleh disahkan dan diaku pakai. Jika berdebat gunakan fakta dan data2 mengarut serupalah dengan makan dari hasil lendir…pendebat jenis copy & paste ini biasanya jenis syok sendiri. Buang masa layan.

    • Farid says:

      Mykmu germar video lucah dan perktaan2 lucah…

      • raplahjingaa says:

        Ia ke farid ?……eleh, hang ni cukup pandai acting……silap tempat hang nak menipu ni farid…video idola hang tu…..tengok sambil lalu dah tau musang mana yang dok naik sheikh dalam slot tu…..hang pulak mesti tegok berkali-kali untuk menipu diri hang sendiri yang musang tu bukanlah musang yang di warwarrrr kan betoi tak ?…..eleh hang ni farid…..dah lah farid oii….hang pi tolong mak hang angkat kain lagi ada faedah…..hujan dah nak turun farid oiii…..hahahahah..

        • Tuan gedukngok says:

          Jangan lah cakap camtu kat dia..kesiaaannn dia. Dia sedang nangis sensorang tu. Dah tenang sikit kang tengok la dia mai balik kunun nak belasah hangpa semua….kita tengok sat lagi, terhibuurrr!!!

      • jebat says:

        harakah promosi ubat kuat seks..

  8. baba says:

    jgn dok layan farid bodoh yg konon dari dunia keparat. lembu mcm ni saja nak buang masa akibat otak kosongnya. bab anuvarji pandikutty pandai dia cari jalan utk tunjuk si bangsat tu beli rumah cara halal. halal tengkorak abah ko. banduan tu keluar saja penjara terus beli rumah 7 juta. belum kerja kat us.skrg ni dia tak kerja di us pun duit berjuta2. mana dtg duit? baru ni beli audi A4 plak, mana dtg duit?

  9. mustaqim says:

    mb kelantan di sponsor ke mekah rm 65k sorang..suami isteri jadi 120 k(itu belum cungkil ye ker sponsor berdua ntah2 satu kuarga)….itu mb kelantan yg kelantan pendapatan dia err…-ada ker selain balak…..

    ni mb selangor..selangor beratus kai ganda pendapatan dari kelantan….dah orang nak sponsor…bak kata pok nik org bagi hadia dia terima laaaa…ini calculation aku lak….

    nik aziz SEORANG tokey balak bagi sponsor RM 120k setahun..
    “hadiah” yag halal dr khir terima sperti najis terima hadiah 120k g haji……

    a) 1000 tokey kilang malaysia di selangor = 1000 x RM10,000.00 = RM 10,000,000.00
    b) 50 kilang MNC di selangor = 50 x 10,000.000 usd = 500,000 USD = RM 2,000,000.00
    c) 100 tokey melayu selangor = 100 X 100,000(melayu suka bg sedekah/hadiah2 ni) sama dengan RM 1,000,000.000

    tue baru kira main-main je hadiah unk khir….a+b+c= rm 13,000,000 setahun kali 7tahun
    grand total === RM 91,000,000.000……….banyak nya…stakat 6.5 juta….lagi 80 juta dr khir derma la kot…………..

    skang kita beza di sisi malaikat pula =RM 120k tajaan/hadiah kerjakan haji..pahala haji sama je dengan rm 9800 punya…..

    rm 91,000,000 hadiah dalam islam boleh terima tak salah……kalau nik aziz boleh guna duit hadiah ke mekah(kalau dia bukan MB sapa nakbg dia hadia) dan sapa yg halang dianggap speperti musuh islam…dr khir bukan guna duit hadiah yg ada kene mengna ngn jawatan MB nya ke mekah…

    ini senget sikit dari sudut islam(sbb ada syak2 sikit)….katalah hadiah kedua najis and khir salah sbb dua2 dapat hadiah sbb diorang MB….
    N.AJIS RM 120 K HADIAH….
    KHIR RM 91,000,000 HADIAH…

    walaupun jumlah dia jauh beza…dosa dia sama je…curi singgit ngn 1,000,000 dosa sama bro…..nnanti depan ALLAH tunggu je laaaa…

    —–sorry double entry…

    • C2 says:

      hahah… apadaaa…. dah macam farid dah…

      dah jadi…
      “lu kutuk pemimpin gua… gua kutuk pemimpin lu…”

      org lain nyer pasal.. lu olang susah2 main kira2..

      • mustaqim says:

        tue la C4 ….susah kita kira….kita kira jer…khir toyol yg kaya…hehehe….tapi..aku duk pelik kenapa tiba2 ramai sokong dr khir…sbb masa dia jadi mb, pas dia turun dari mb aku rasa ramai pulaukan dia….adakah dia bayar?????tak mungkin….

        sbb artikel nie pasal dr khir..pendapat aku dr khir nie bagus…org muda penuh vision…tapi kurang pengalaman dalam handle perkara terutama berkaitan org tua…aku tak lah tua..tapi aku borak ngn pak imam dari kelantan….dia datang lawat anak dia masuk hospital..borak laa pasal imam muda kat kg dia..ilmu cukup….tapi kariah berpecah…sbb kurang pengalaman tangani masalah kariah…sama la dr khir….

        sbg anak selangor..aku harap dr khir sedar la masa diatas dan dibawah dia…jgn nanti diatas dia pijak sume skali yg sokong dia la nieee..

    • C2 says:

      bro… kenapa nik aziz.. lu sebut najis?

      • Tuan gedukngok says:

        Tersilap tu sebab nak cepat! Sebenarnya dia nak tulis n.ajis.

        • mustaqim says:

          a ah…peminat filem p ramlee..ajisss….sudddiinn….ramllleee…angkat kain hujan..jemuran dah turun…

          pasnie promise type n.ajis…tp dah cuba nak type n.ajiz…tapi tangan kiri ada 3 jari kat keyboard asd….tapi cuba gak la nanti type n.ajiz lama2….

  10. Nicky Najis says:

    Bodohnya FARID dgn C4 ni, kalau dah orang politik, tak kira UMNO, PAS, PKR, MCA, MIC, DAP semua ada income lain. Takat gaji dgn elaun wakil rakyat manala nak dpat tampung kehendak pengundi kawasan masing. Melayu2 babi dan bangsat mcm FARID dgn C4 ni la tak tahu hakikat. Mana ada orang politik tak ada income lain. Pok nik babi tu sama gak. He..he.. hang berdua ni kena gelak kat cina DAP babi tu je.. Bodoh punya Melayu.. hati banyak busuk senang kena kelentong.. he..he.. TAKEBEER..

  11. sabun says:

    aku pun ada income lain.. Selangor banyak rumah urut

  12. CJ7 says:

    betul kata si nicky ajis kat atas ni,
    jgnlah kita jadi bodoh. korang percaya ke politician semua tu takde income lain? tak iras bn ke pr ke, sama je.
    anwar, kit siang, guan eng semua tu bukan hanya harap gaji dan elaun wakil rakyat je tau tak?
    masih nak percaya kat politician?

  13. neutron says:

    Aslkm, kita berbaik sangka aje lah dengan Pak Khir… juga dengan KERAjaan … saya rasa mungkin PakKhir akan bebas tak lama lagi disebabkan masalah teknikal… yang rugi siapa??? rakyat Selangor jugak he..he… Yang kaya dan tersenyum senyum kambing dapat donation dari segala bisnes macam pak Mustaqim cakap siapa dia??… PAk Khir gak

  14. Tuan gedukngok says:

    Bagi aku paham sikit logik ko ni yg mengatakan rakyat selangor rugi….hmmmm….apesal rugi kalo Pak khir dibebaskan? Sebab dia beli rumah pada harga RM3.5juta? Kalo ini, yg rugi adalah ditamas/shamsudin hayroni sebanyak RM3juta.

    Stamp duti based on valuation/harga jualbeli yg mana lebih tinggi – so kerajaan tak rugi. So, lagi apa yg boleh menyebabkan kerugian rakyat selangor? Sebab kos mahkamah? Federal gomen yg tanggung!

    Tapi kan bila ada kes cam ni kat mahkamah, macam pesta gak kan sebab ramai yg nak tengok orang macam pak khir ni KENA! So, bila berpesta ramai yg lapar dahaga, jadi peniaga berhampiran suma buat duit – rugi ke untung tu? Rakyat selangor tu!

    Mungkin ada lain kos/punca kerugian yg aku terlepas pandang, sila beritahu!

  15. ilmu itu maklumat,bila ANDA ADA MAKLUMAT YANG CUKUP ,ANDA Ada banyak piliahan ,sama ada nak jadi raja atau hamba,di ceruk mana pun anda ada tempat ,masaalah sekarang anda kurang maklumat di mana mana anda tegak tetap ber goyang tak se imbang .coba fikirkan siapa yang suka menyekat maklumat dari allah taala ,yang disuruh sampaikan kepada umat manusia ,tapi maklumat senang dapat maklumat menzalimi manusia /

  16. wahai para pencaci ,meriahnya gelanggang ko ni,gelanggang pencaci ,adakah ko ni di hidupkan sebagai pencaci ,berapa gaji ko dibayar sebagai pencaci dan bunus lainya dan yang tergelak denga ko pencaci atau tak merasa rugi ko sebagai pencaci

Leave a Reply