Menu Utama

Dia memang kaya, tapi dari mana datang duitnya berkoyan-koyan itu?

Milik siapakah banglo di atas ini? Menurut Gomo di sini, kediaman mewah itu berharga RM7 juta! Dan paling memeranjatkan Gomo menjelaskan bahawa rumah itu dibeli tanpa sebarang pinjaman dari mana-mana bank! Betul-betul hebat pemilik banglo ini. Kaya..kayaaa…memang kaya!

Mahligai yang terletak di Bukit Segambut itu dilengkapi dengan pengawal keselamatan dan CCTV di merata sudut. “Mansion” serba mewah itu kelihatan simple, tapi cukup eksklusif dan elegan, secocok dengan taraf pemiliknya yang kaya raya. Khabarnya, belanja bulanannya saja mencecah RM100,000! Banyak betul duit dia…

Namun, dikhabarkan bahawa pemilik banglo itu merupakan seorang bekas banduan. Ketika dipenjarakan, pemiliknya yang pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri pernah mengaku hanya memiliki sebuah rumah di Bukit Damansara, dan dua buah kereta yang buruk dan sering rosak. Sehingga dipenjarakan, itu saja hartanya yang ada…

Namun, mungkin selepas dibebaskan dari penjara dan menerima rawatan di luar negara, wang dalam koceknya semakin bertambah. Terlupa nak tanya, siapa yang biaya bil perubatan pemilik banglo itu? Tentunya untuk mengubat seorang pesakit yang diracun arsenik dan disuntik HIV memerlukan jumlah wang yang besar! Rasanya tak mampu dibayar oleh seorang bekas banduan…

Seingat saya, selama lebih dari enam tahun pemilik banglo itu hidup di Amerika Syarikat, negara kesayangannya. Meskipun dia digelar “Pak Syiekh”, namun dia lebih memilih untuk hidup berkiblatkan Amerika berbanding Makkah Al-Mukaramah di Arab Saudi. Maklumlah…american style..!

Khabarnya, ketika di Amerika, dia pernah dilantik menjadi pensyarah dan merupakan seorang professor universiti tersohor di dunia. Antaranya ialah Oxford University, yang menjadi pusat pendidikan untuk agen CIA dan FBI, termasuklah Khairy Jamaludin. Mungkin dia buat duit sikit ketika itu…

Kemudian, dikhabarkan juga bahawa dia telah menjadi sekutu rapat dan merupakan salah satu orang kanan sebuah yayasan yang diberi nama Foundation for The Future. Dan dia berkhidmat di bawah naungan sahabat-sahabatnya yang berbangsa Yahudi di Amerika…

Tiba-tiba dia balik ke Malaysia. Kononnya mahu menjadi Perdana Menteri pula selepas ini. Dia berpindah ke sebuah istana di Bukit Segambut, seperti gambar di atas. Dia biaya pula pilihanraya untuk parti yang diketuainya. Seluruh Malaysia partinya bertanding. Mana datang duit banyak-banyak begitu? Banyak sangatkah gajinya ketika di US?

Kemudian, dia digelar “chemeleon” pula oleh US, “sesumpah” yang mampu bertukar warna mengikut suasana. Khabarnya US sudah mempersoalkan sahabatnya mengenai kehilangan dana berbilion-bilion dari akaun Foundation for The Future. Mungkin itu sebabnya US sudah hilang kepercayaan pada orang ini…

Mungkin rasa bersalah dengan apa yang terjadi ekoran beberapa sahabat Yahudinya disoal siasat dan dikecam Kerajaan baru US (Obama), dia terpaksa mengelilingi dunia untuk memohon maaf dari rakan-rakan Yahudinya itu. “Tour For Forgiveness” kata orang putih…

Sehingga kini, masih menjadi tanda tanya, dari mana datangnya duit yang dibelanjakan? Rumahnya bernilai lebih dari RM7 juta. Perbelanjaannya lebih dari RM100,000 sebulan. Dia kerap ke luar negara. Partinya juga terpaksa dibiayainya. Dari mana datang wangnya itu? Ada sesiapa boleh jawab?






86 Komen to Dia memang kaya, tapi dari mana datang duitnya berkoyan-koyan itu?

  1. payids says:

    Susahnya soalan ni.. Orangnya buncit tak? Dia pakai jam jenama apa? Dia penah jadi model KY jelly ke? Orang ni suka berTANGGUHkan. Dia ni tak memilihkan… LELAKI dan PEREMPUAN pun dia sapu

    • mustaqim says:

      banyak nyer klu….keluless…

    • ROSAFID says:

      Saya kata! Ada lagi klue? Saya masih tak faham maksud tuan. Lagi banyak klue lagi bagus kan. Biar semua rakyat faham sefaham2 nya kaedah serta arah tuju orang ini. Wallahu’alam. Wassalam.

    • Johorman says:

      Biasalah Kalau Dah Masuk Tong Taik Dulu mana2 pun boleh sapu janji namanya duit.Jadi Kitaorang dari dulu dah bagitau kalau Nak pilih pemimpin cari yang lifestyle simple, rumahnya setaraf ngan rakyat .Pemimpin yang duduk kat banglo & duit beguni2 mesti kita reject tak kira PR ke BN.Setuju tak ??? Boleh bagi contoh

    • ikespilar says:

      nak tanye sikit,
      orang yang renoved rumah 65 juta, jual enjin jet, komisyen kapal selam,
      mane dia simpan duit hah? Kat Kazastan kot?

    • gendangpalu says:

      Yang nii senang je jawapannyaaa…. Orangnya Anwar Ibrahim, perutnya tak buncit bila tutup dengan baju batik. Orangnya Anwar Ibrahim, jamnya Omega macam jam aku (yang paling murah rm4000-yang dia pakai ppuluh-puluh ribu lah). Model KY Jelly tu aku tak tahu, Anwar ka sapa ka. Tapi lepas kes tutuh jubur Saiful dan kanal pasti DNAnya, itulah Anwar Ibrahim.

    • zach says:

      blong pon dh kne virus utusan meloya pulak.

      • zach says:

        yg taib mahmud punya kes langsung x ditulis hahahahaha

        • Gen2Felda says:

          (Utusan Malaysia)Penafian Taib Mahmud isyarat kerajaan negeri telus

          KUCHING 22 Jun – Penafian Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud terhadap dakwaan liar Bruno Manser Fund (BMF) memberi isyarat jelas bahawa kerajaan negeri mengamalkan pemerintahan bertanggungjawab dan telus.

          Menteri Perumahan dan Pembangunan Bandar negeri, Datuk Seri Abang Johari Tun Openg berkata, apa yang didakwa oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) asing itu adalah fitnah semata-mata.

          “Justeru, saya berharap mereka yang cenderung membuat cerita-cerita berdasarkan fitnah dan andaian supaya menghentikan gerakan mereka itu.

          “Ini adalah satu gerakan yang membabitkan orang tempatan yang disokong oleh gerakan antarabangsa khususnya oleh BMF,” katanya kepada pemberita selepas sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak di Bangunan Baru Kompleks DUN, di Petra Jaya, di sini, pagi ini.

          Beliau diminta mengulas penafian Abdul Taib terhadap tuduhan-tuduhan tidak bertanggungjawab oleh BMF yang mendakwa beliau mempunyai satu akaun bank rahsia, aset dan pelaburan di Switzerland pada sidang dewan hari ini.

          Abang Johari berkata, dakwaan-dakwaan tersebut dipercayai timbul daripada gerakan BMF yang terlibat dengan isu antipembalakan sehingga membuat tuduhan kononnya kerajaan negeri telah memusnahkan hampir keseluruhan hutan hujan dengan tujuan mensabotaj perusahaan kayu-kayan di negeri ini.

          Malah katanya, NGO asing itu turut menuduh negeri ini mengabaikan kebajikan kaum Penan dan ia merupakan satu pembohongan besar memandangkan kerajaan negeri sentiasa memperjuangkan kemajuan serta pembangunan kaum berkenaan.

          “Saya sendiri telah menjadi Pengerusi Jawatankuasa Kabinet untuk membantu masyarakat kaum Penan bagi menjaga kebajikan serta memastikan mereka tidak ketinggalan daripada arus kemodenan.

  2. mustaqim says:

    err….ada hari tue yg tolong kalikan pendapatan khir toyo…pastu dia kata anwar jadi lecturer kat us….sbb tue ada duit….err…apa kata tuan farid tolong calculate kan….tolong sifirkan skelai wakil PKR yang bertanding..belanja kemmpen…dan cetak2 banner sume…..saya fail math….:(

    • Tuan gedukngok says:

      Tuan farid ni dah berhari-hari tak muncul. Demam tak kebah ke atau tak tahan lagi kena belasah kat sini?

      Pemilik banglo RM7jota tu kalo jadi gigolo (kote ala-ala pornstar) srvce gay n pompuan kaya 100 orang semalam pun tak leh kompul duit sebanyak yg dia belanja tu!

      Hai, mana lah si BNM atau LHDN ke, apesal buat-buat bodo je?

  3. Ntah ape2.. says:

    Ntah ape2 da korg nieh.. Xde isu da ke nk attack pmbgkg? Bnde2 lame lak korg korek nieh..
    Rumah segambut die mmg da lame ade da sblm msuk pnjara..
    Duit elaun hasil die jd ahli lembaga penasihat bank baraka, pnasihat imf asia tenggara, elaun bsyarah di luar negeri mmg byk dlm usd75k sejam.. Ckup le utk gerakkn die ke mana2 die pergi..
    Lgpun,bbaloi la krenye pndptn die dgn harga umah die 6 juta tuh.. Xdela cm pmimpin bn yg aset umah je da bpuluh2 juta.. Blum bnde lain lg.. Lgpun kalo die tlibat rasuah sume mesti sprm da lame wat tndkn da psl die pmbgkg bknnya krjn.. Is simple as dat.. Rite?

    • Inna Lillah says:

      Kenapa dia tak di dakwa kerana penggubahan wang haram…kalau rakyat biasa dah masuk mahkamah dah…oh lupa…kes liwat asyik tangguh2 je…nanti yg lain pun tangguh2 gak…sampai dia mampus x selesai kot….

      • zach says:

        bodo… ko thu x org umno byk yg bengkek ngn anwar.. kalau betol duit yg dia ader dr hasil yg xdisahkn dh lme dh msuk makamah… bodo punya olang.. nie asyik kes liwat

  4. […] -MyKMU- Share on Facebook […]

  5. nik ajis nik mat says:

    apa hobi dia?

  6. Telok_Blangah says:

    Parti UMNO siapa pula yang membiayainya? Jgn kata guna duit kerajaan sudahlah……

    • Tuan gedukngok says:

      Memang la bukan duit kerajaan, dah mula nak fitnah la tu! Kalo tak puas hati panggei la auditor ka sapa ka cek akaun UMNO, no hal….ada berani?

      • bujuk says:

        Yee.. ke?
        Ni Najib punya lampu hijau atau macai je…
        Audit kementerian pun tak lepas, nak audit UMNO….. suruh Najib offer pada SPRM kalau berani macam yenyen tu.

        • Gen2Felda says:

          audit tabung derma jihat pernah buat ke?
          duit tabung memali kena songlap makan harta anak yatim
          duit kohilal tu macamana?

          nak bersihkan orang kena bersih diri sendiri.

  7. Farid says:

    La…….it’s a matter on how you can proove your income.

    Ok firs DSAI dah lama in high rank position in government, since early 1980s.
    Most of them bought property in one of the most expensive area in KL, Bukit Damansara (after Kenny Hill). If you happen to bpught a property there 20 years ago at RM500k, you must be a multi millionairre by now. That is why if you managed to buy a pice of land in a stratetgic place in KL 20 years ago, you must be very very rich by now.

    Anwar;s bungalow in Bukit Damansara is small (should you see Datuk Azim’s -UMNO Treasurer- house and Muhyideen houses there- big and beautiful).

    When Anwar disposed his house there he can easiliy get more than RM5 million. That is the worth of a small bungalow in Bukit Damansara.

    I believe he definetely got other properties too.

    And soon after he was relesed from the prison, he workd as speakers in various International Universities and instititions such as World Banks…tak silap aku. He earned in US dollar. Kalau dia earn US20k per month pun that is about RM70k (exchange rate at that time).

    Then he bought a piece of land there.

    THAT IS HOW HE MANAGED TO BUILD THE HOUSE IN SEGAMBUT.

    RM7 million is the MARKET VALUE. The cost is much cheaper. Khir Toyo’s house sometime being valued at RM20 million! The question is how he got the money???

    • Tuan gedukngok says:

      La…..idup lagi farid ni, tak pase-pasei lesap dua tiga hari. Ok, dah normal balikla sekarang, lets have fun….!

      Anyway, at the rate he spends the money he needs 100x, maybe 1000x more than the amount he earned via whatever works he did since he graduated (all this while dia tak makan ka sebab dia nak simpan duit?) + his gains on property sales (if theres more than the damansara one, as you speculated). Tak payah calculate pun kita dah bole agak dah.

      Tak payah cerita pasal upkeeps of the banglo (RM1.2m/yr according to the article above), or his first class jetsettings all over the place (bukannya 2, 3x kali setahun), yg dia biaya PKR + PAS tu tiap kali PRU n PRK (berapa kali dah), takkan lah cukup setakat simpanan RM7, 8jota je!!

      Beragak-agak la farid oii, kalo nak bela pun. Kalo dia robert kuok atau ananda krishnan aku buleh paham juga la….itupun 2,3 sen pon depa dua ni kira, sebab tu leh jadi biliuner tu! Anwar, duit dia macam rumput tumbuh kat padang….buleh campak dua, tiga jota pun cam no hal je!

      • bujuk says:

        Hahahah…… sekali ellection UMNO perabis berapa juta lak… ambil duit mana, PAS & PKR ada duit tabung ellection, UMNO ada?
        Lagipun Anwar banyak supporter dari luar negara cam korang kata, apa nak herankan……
        Korang jeles ke dia ada rumah besar?

        • raplahjingaa says:

          Duit tabung election PAS ? ahaks !!!…….hang bagi nama duit tabung elections….pas tu hang ingat selamat !! dol….duit tabung tu mai dari mana ?……tolong jangan jawab dari sedekah penganut PAS…..aku letih nak gelak !!

        • c6 says:

          hahaha….mmg jenis bangang ko ni…..boleh ko kater jeles ker??? kalau pemimpin bn…pandai lak korang pertikai kan???? mmg jenis lahanat lah ko ni…..

        • payids says:

          duit tabung election ke atau kau orang kapur duit tabung Memali
          aku dengar sampai sekarang waris peristiwa memali tak tak dapat
          apa2 bantuan pun. ha..ceciter…. cetiter

        • Gen2Felda says:

          kalau nuar masih dalam BN, aku yakin ko tak backing dia cam nih..ko mesti kata mmg.ade something fishy dalam pendapatan nuar…

    • Adamyan says:

      Cerita paling kelakar, english paling buruk aku pernah baca…

      satu titil pun tak sama dengan khir toyo punya case, sebab rumah khir toyo hanya RM 3.5 juta, pinjam loan bank pulak tu, bulan-bulan bayar, ada dokumen apa segala untuk membuktikannya..

      anwar?

      balaci abgi air liur saja ka? cibai sungguh

      • Spin1001 says:

        suruh ajer LHDN masuk kaji pendapatan anwar nih… agaknya tak bayar cukai…

      • bangKano says:

        Tak pa biaq pi dia cuba tulih dalam bahasa inggeris cuma nak tunjuk dia jugak hebat guna bahasa antara bangsa ni tak lah ada nak perlekeh dia nanti. Walau pun bahasa dia tungang langgang ejaan pula salah manjang nahu pulak lintang pukang asai orang paham sudah la. La ni orang tak ambik tahu tentang betul bahasa tengok pengguna bahasa melayu orang bukan melayu semacam tunggang langgang tapi kita paham jugak maksud nak di sampaikan.

    • raplahjingaa says:

      hahahaha….dia mai dah……..oiii farid…hang hang tolong ayah hang menebas rumput tak hari ni ?

  8. Farid says:

    I think korang dont know about the property market in Klang Valley.

  9. Telok_Blangah says:

    Kena belajar Property Market In Malaysia in term of Current Market Value, Open Market Value (OMV) etc………

  10. neutron says:

    Askm, woit banyak nya duit Anwar??? Walau pun saya dah tau sikit sikit citer how DSAI got all those funds to carry on with his struggle but anyway thats still a good info la duke… well… DSAI property is also open for investigation and the burden is for u guys to prove it… coz if he swindle funds from overseas…kira still ok la …dia tak songlap duit rakyat Malaysia… dia hanya perbodohkan YAhudi ka..apa..ka.. tak seperti sesetengah politician yang berkemungkinan besar songlap duit milik rakyat Malaysia…

    Tak kira DSAI ke… KT ke.. TDM ke… NR ke.. mari le kita cuba membongkar sama sama

    • Telok_Blangah says:

      Sokong!!!!!

      • mustaqim says:

        errr saya sokong gak..esp mahathir yg pada tahun 2004 org pas kata dia ada 100billion kat akaun yahudi………bongkar sama2…i agree….totally agree….saya usulkan kita bongkar harta tdm, kuli, rais, hisham, najib, nazir, nazim(3n ni susah sikit sbb ada share kat genting), ghafar, anwar 3 beranak, musa hitam, daim(ni pun susah sbb dia byk overseas business), lim 2 beranak, karpal 2 beranak, samy vellu, pak lah, kj, kamiludin, azmin, n.aziz(ni lagi susah sbb dia maksum), hadi awang(ni pun susah sbb haram siasat dia), husam, syabu dll…jgn lupa bongkar juga kekayaan kakitangan kerajaan spt ksn dari dulu, ksu, ketua2 polis, tksu, nor yakkop dan ramai lagi…..

        pastu kita bongkar pula kekayaan cina sbb diorang satu hati, india sbb dioarng jaga bangsa doraong…lastt baru kita duikt melayu yang pecah belah and xnak bersatu kerana penyatuan umat islam umno pas dan pkr itu haram disisi ISLAM —-xcaya kata najis(bukan n.aziz)

  11. nik ajis nik mat says:

    side A is halal but side B is illegal.nowadays PAS try to follow path used by PKR i.e using side B.such moron guys

  12. umnoover says:

    Yang menjadi persoalan ialah source of income.

    Kalau TPM ke, Treasurer ke, dll yg masih employed then ada juga secebis dua pendapatan nak tampung.

    Mungkin kita boleh senarai dan kira logikkah pendapatan2 tersebut untuk menampung kos2 berkaitan:
    – Lecturing (banyak ke sebulan?)
    – Royalty (macam artis da)
    – Interest and dividends (banyaknye pelaburan dalam dan luar negara)
    – Foreign government funding (ada ke, kalau ada hebat la)
    – Jual harta2 sedia ada (banyaknya estet2, ladang2 – nak pakai je jual)
    – Elaun2 dan hasil2 commission kerajaan negeri (macam ni semuaorang nak masuk politiklah).

    Kalau asyik dok canang pilihanraya tak telus, apa kata penyokong PKR sendiri suruh orang ni kasitau semua asset dan pendapatan beliau atas nama ketelusan dan substantiate jawaban2 beliau mengenai persoalan di atas.. Sebelum tu, jangan suruh orang lain declare dulu (mesti punya, dah tau taktik dia dah),.. declare diri sendiri dulu, ok!!

    Wallahualam.

    • Farid says:

      Kalau tak puas hati buat lah laopran kat MACC tu…………….???? Sedangkan Nik Aziz spend RM600 pun jadi kecoh besar, MACC siap ambik flight lagi ke Kelantan buat siasatan (2 org pegawai naik MAS dah berapa..?)

      • umnoover says:

        Apa masalahnya kalau declare. Berani kerana benar, or so they say.. Apa, takut Lembaga Hasil kejar suruh bayar tax ke atau takut kawan2 datang nak pinjam duit?

        Kata perjuangkan transparency la, zero corruption la. Apa kata sendiri bagi contoh. Tak payah tunjuk 100%, tunjuk kalau belanja 50k, ada pendapatan sekurang2nya 50k sebulan.

        Dan kalau nak buktikan ketelusan, tak payah nak ungkit orang lain. Cakap serupa bikin, cakap = buat dulu.

        • bujuk says:

          Suruh la Najib declare dulu, kan kepimpinan melalui tauladan. PM, TPM dan menteri buat dulu baru pembangkang dan semua rakyat jelata ikut. Setuju?

          • mustaqim says:

            sokong..apa kata kita kumpul petisyen suh sume pemimpin tak kira bn atau pr declare…nie pkr amik selangor suh declare ntah apa2 nye systemm….yg bn suh menteri decalre pun pakai system tipu rakyat..bagi aku pakai komputer lhdn, bank, kwsp, jpn aku bagi budakj darjah 6 pun boleh tahu berapa harta pemimpin BN and PR….

      • ketuat says:

        Lu kila untung saja lo…

  13. Farid says:

    Hei korang tak tgk kah rumah Tengku Adnan yg terbakar kat jalan Duta bulan lepas…ITU Kat Jalan DUTA?Kenny Hill facing new Istana Negara , 4 tingkat ada LIF, court tenis – Ketua Perhubungan UMNO ke jwatan dia…

    to upkeep tn Bungalow RM100k per month???? yer..ker..?? Ko ingat aku percaya???

    Kalau income in US dollar…let say allowance dia sebulan RM30k, + US10k from advisor/lecture…tak cukup kah????

    • Telok_Blangah says:

      Selongkar semua pemimpin yang korup!

      • umnoover says:

        Itu aje la taktik nak tepis kritikan. Bila orang persoal apa2, tuding jari kat orang lain kata orang lain tu salah.

        Taktik orang bersalah.

      • mustaqim says:

        sokong..selongkar sume…yg keje hasil, jpn, bank…kongsi2 la info..pakai anonymous…atau mail kat aku…nanti aku bongkarkan….

    • kak siti says:

      Perangai kai ni Farid, macam Bang Nuar kau jugak. Kalau orang hentam dia, dia mesti kona kat orang lai, Khir Toyo la, Tengku Adnan la, bagi jawapan yang cerdik sikit.

    • mustaqim says:

      rumah ku nan tue mmg besar….tapi aku dgr dia ada keturunan raja..biasalah kjalau dah raja bisnes pun byk….parking kl…dgr raja punya…kpj pun sultan punya….dulu antah melewar kini maa yng dipertuan besar punya…perak pun ada share bisnes…..sume sultan kayaaa ooo…yg ada 2 akses cam ku nan ni lagi senang mau dapat pendapatan….

      yg calculation tu cukup..tapi beli xyah pakai bank 7 million…hhmm…susah tue..,

  14. neutron says:

    Aslkm, lagi sekali saya nak habaq mai…KALAU DSAI swindle duit yang puak Yahudi sponsor macam duke cakap kat atas tu… saya rasa ok la tu… kerana ada jugak Islam Melayu yang memperbodohkan Yahudi daripada banyak kerat politician kat Malaysia ni (Islam Melayu konon)yang memperbodohkan ramai umat Melayu dan songlap duit rakyat Melayu…. lepas tu sekarang siap tolong bayaq puak Yahudi untuk perbetul dan naikkan imej Melayu…ahaks… sama sama kita siasat…ahaks

    • payids says:

      kalau memperBODOHkan Yahudi tak pe. Tapi aku takut orang ni makan GAJI dgn YAHUDI untuk jadi BARUA dan BANGSAT pada tanah air sendiri. Nyaris Malaysia lingkup tahun 1997 masa krisis ekonomi kalau ikut cakap orang ni pinjam IMF.

    • Wong Pin Ter says:

      ////ada jugak Islam Melayu yang memperbodohkan Yahudi ////…

      Wow respect sama Anwar Ibrahim… di dalam keadaan bangsa Yahudi yang cukup di kenali sebagai amat pembelit dan pandai memanupulasi seluruh sistem ekonomi, politik dan sosial di seluruh dunia ada seorang Melayu Islam yang cukup pintar dapat memperbodohkan Yahudi.. ke dia yang diperbodoh dan dipergunakan Yahudi

    • Tuan gedukngok says:

      Keyword kat sini ialah “swindle”. Tak kira la duit sapa pun, kalo hang swindle duit tu bermakna hang adalah “swindler” – or pencuri (dalam bahasa Melayu mudah)! Memang betoi la pepatah Melayu: siakap senohong…….! Dah lama sangat pojaan hati kamu tu berbohong, sekarang dah upgrade jadi swindler pulak lah. Kalau duit yahudi dia buleh swindle berjuta-juta, duit Malaysia ni lagilah senang – mau cecah berbiliun-biliun! (Aiseymen…..teringat pulak aku pada kes note RM500 dan RM1,000 yg hilang berkontena-kontena tu!).

    • mustaqim says:

      yahudi…makan islam….anwar sekutu yahudi bukan bodohkan yahudi jgn perasan la…yg sokong anwar nie yahudi sbb dia bawai perpecahan, kerosakan..bayangkan sbb anwar pas slaku orang islam gadai ALLAH, gadai Negara Islam, gadai iman dan halalkan maksiat..kalau aku jadi musuh islam…..aku bayar anwar 10000000000000000000000 dolar sebulan….

      • neutron says:

        Aslkm, tapi apasal UMNO siap upah Yahudi untuk naikkan imej Melayu haaa???Itu Melayu tarak reti naik imej sindri ka…… Tarak boleh cari kompeni Islam ka??? Confuse la ngan UMNO kejap sokong Palestin .. suruh boikot Israel… kejap upah Yahudi…confuse la

        • payids says:

          Boikot tetap boikot, Palestin tetap dibela.
          Kita kena belajar strategi musuh,
          nanti senang nak kalahkan dia
          pada masa akan datang
          itulah pikiran singkat sangat

  15. Syukur lah kita ada orang yang kaya raya hidup dibumi negara yang kita kongsi bersama ini. Kita pun turut rasa besar hati jika ramai orang kaya. Hati kita pun tumpang jadi kembang dan rasa se akan akan nak kaya juga.

    Yang membuatkan kita sayu, hiba ialah bila ada antara kita yang sering tak cukup duit, nak makan pun susah.Terlebih hiba masih kedapatan ada yang mengharapkan tong sampai sebagai sumber sajian. Tong sampah dibelakang kedai fast food dan restoran tempat segelintir org yang kurang bernasib baik ini bertumpu kutip sisa makanan.

    Alangkah baiknya jika sikaya raya ini belajar bersyukur. Muhasabah diri dan henti menuduh orang lain makan duit haram.

  16. C4 says:

    RM100,000 kos nya ok juga ….. beg tangan Rosmah pun harga RM300,000

    • payids says:

      Tak pe la, laki dia Perdana Menteri 300k sekali bayar je, ini maintenance rumah setiap bulan 100k kalau setahun dah jadi 1.2m

      • bujuk says:

        Berapa gaji Najib, boleh bayar RM300,000 sekali bayar. Patut la Anwar nak jadi PM. Kesian rakyat m’sia, PM gaji lebih 300k rakyat biasa 3k je.

        • payids says:

          Kata lah gaji najib 30k sebulan, kali 10 bulan dah 300k. oklah la tu culculation dia.
          Yang orang kat sebelah sana tu, gaji penasihat ekonomi selangor RM 1 mampu bayar rumah 100k sebulan.

        • raplahjingaa says:

          hmmm….hangpa buat cerita….hangpa yang mengiakan….dan hangpa yang jadi sedih….apa laa nasib hangpa ni…..

    • mustaqim says:

      yg nie aku takde modal nak lawan ko c4…..sib bek ko tulis beg..kalau ko tulis harga set rambut dia…mau nganga aku….kak ros…kalau kak ros baca tolonglah cover skit..susah kami nak counter kene serang camnie…kalau beli tue diam2 suday..nie asyik nak buat statement cam kak ros lak pm…camno..rakyat menyampah bungkar kasik laaa apa lagi…

  17. Wong Pin Ter says:

    Saya rasa tak perlulah dipersoalkan lagi dari mana sumber kekayaan Anwar Ibrahim. Sesuatu yang pasti beliau pernah menjadi Menteri Kewangan Malaysia daripada 1992 hingga 1998. Semasa beliau menjadi Menteri Kewangan lah paling banyak saham – saham GLC tersenarai di Bursa Malaysia. Antaranya Petronas Gas, Petronas Dagangan, Tenaga Nasional, Telekom, Proton dan lain-lain. Semasa ini jugalah pasaran saham Malaysia melambung tinggi kerana kemasukan banyak wang panas daripada banyak dana pelaburan asing. Saya rasa ini pun sudah mencukupi untuk menerangkan sumber kekayaannya pada hari ini.

    • mustaqim says:

      wong….xcukup wong….election byk pakai duit wong…bukit duit pun boleh habis masa election…..lagipun..mana dia sorok itu bukit???

      lgpun wong ckp macam dah jelas dia salah guna kuasa sbg menteri kewangan songlap duit…tapi kenapa dia tidak kena dengan SPRM,. LHDN, POLIS dll…yg ikan kecik2 nie yg kena…

      • Wong Pin Ter says:

        Duit election dan operasi PKR tu memang bukan duit dia..itu duit daripada dana-dana pro Yahudi di AS yang sememangnya telah merancang untuk melemahkan dan melumpuhkan kekuatan politik Melayu dan Islam di Malaysia supaya satu parti politik yang tiada kaitan dengan Melayu dan Islam seperti DAP akan menerajui pemerintahan negara.

        Ini pasal duit untuk perbelanjaan peribadi .. semasa era 1992-1998 memang banyak saham bahagian bumiputera bagi syarikat GLC dan syarikat – syarikat tersenarai yang lain diberi kepada proksi-proksi yang dipercayainya. Oleh kerana pemberian ini dibuat mengikut prosedur yang telah ditetapkan maka kalau panggil SPRM, LHDN, Polis dan lain memang tiada bukti diperolehi. Walaupun bukan atas nama dia tetapi benefit tetap pergi pada dia. Anwar nak buat jahat memang dia plan bagus-bagus jangan sampai tertinggal bukti cuma dalam kes Saiful dan China Doll dia terkantoi sebab tertinggal air mani dan jam omega. Wang panas yang masuk pasaran saham itu pun kebanyakannya daripada dana pelaburan milik Yahudi AS.

  18. mrSkandal says:

    Hehehe berhati-hati kalian..saya pasti selepas ni akan di keluarkan FATWA – bahawasanya barang sesiapa mempersoal tentang harta milik pihak PKR merupakan suatu FITNAH lalu ianya adalah berdosa.

  19. bila pahat berbunyi says:

    takutlah ..nak siasat..

  20. mustaqim says:

    salam saudara seperjuangan sepenentangan….

    benarlah kata orang…gajah bertemu gajah…kita yang mati tengah2…semua pemimpin di malaysia tak kira bn atau pr…pas atau nik aziz…semua senang2 belaka…..mewah malah ada yang mampu jadikan not rm50 sbg kertas tandas atau balut rokok jer…itu diorang..kita rakyat yg sibuk berbalah disini, kalau dapat segenngggam 50 ringgit dah suka sgt????

    terdgr berita wikileak yg reserve minyak malaysia dah hampir habis…sbb itulah kerajaan melalui petronas sdn melabur di luar sana, byk pelaburan yang berkelas 10 bintnang oleh petronas sbnarnya…semua ini dilakukan oleh legasi tun dr mahathir, dan kini disambung najib, sbg kerajaan diorang pk untuk menyelematkan rkayat terutama orang melayu…

    tak perlu lah ucap terima kasih pada mahathir tp memadai lah kalau tidak menghina dia yg dah menjalankan amanah ALLAH kepadanya semmapunya…sbg manusia..sy percaya dia tak lari dari kesilapan…jika takdir ALLAH benar malaysia tanpa gas dan minyak..cuba pkkan sapa yg paling teruk terjejas….

    oleh sedemikian….usaha untuk menyatukan org melayu harus dimulai sekarang oleh kita….pemimpin kitabaik bn atau PR tak nak sbb diorang ada periuk nasi nak jaga….periuk kita, perut anak2 kita…umat islam kena bersatu untuk hadapi malaysia esok hari…..(ari nie aku terpk…kenapa harun din yang dihormati ramai, kawan dan lawan dulu dan masih lagi kini masuk pas , dan kenapa kerajaan taknak amik harun din jadi timbalan perdana menteri 2 untuk mensyiarkan islam, kalau harun din atau golongan ulama jadi tpm aku rasa pak2 menteri panas sokmo)…..pokonya..cari lah jalan untuk bersatu dan berdamai dari bertelagah tapi yg kaya ngn kaya senyum je malam kang makan lobster…

  21. zadsaif says:

    Agaknya jual buntut kat US pun dlm US dollar.Charge per entry US20K convert sama US70K

  22. hamPAS NYOIR says:

    namanya Anwar AL_Juburi ..peliwat tegar…menjadi kesayangan UlarDalamSemak hamPAS Nyoir Nick Ajis

  23. Dina says:

    To be fair lah kan…SPRM kena gak investigate Anwar. Camner dia boleh jetsetting all over the world naik first class…sponsor his party..sponsor by elections…sponsor co kat US tuh $2m each year…harta juta2 …cerita yang dia songlap duit malaysia masa dia TPM dulu..kes duit notes RM500 n RM1000 which Tun M stopped…bank Phileo Allied yg dah bungkus tuh…dah lah belanja ahmoi smlm 2k. Orang yang kaya DKhir pun beli umah guna loan bank. Kalau Anwar beli cash makna nye dia super kaya and ada banyak access cash with him…kan kan..

  24. pakmie says:

    ya tak ya juga berkoyan2 laa…kot2 tok bomo pat ekoq ke loteri ke…mcm cop duit sdri dah lama ooii..

  25. anak dayak says:

    kamu orang cakap anwar…sekutu yahudi america…najib pun sama..juga..
    Ketika pemimpin Umno heboh memfitnah Anwar Ibrahim sebagi pengkhianat, kerajaan Malaysia pimpinan Perdana Menteri, Najib Razak, menjadi antara pelanggan awal APCO Worldwide (klik di sini), sebuah firma perunding antarabangsa yang dikuasai Yahudi.

    Kerajaan Umno- BN telah memberi kontrak bernilai jutaan ringgit untuk APCO untuk syarikat Yahudi itu menasihati Najib mengenai imej beliau yang tercalar didalam dan luar negara.

    Syarikat milik Yahudi itu juga akan menjadi penasihat utama kepada Duta baru malaysia ke Amerika Syarikat, Jamaludin Jarjis. Sumber mengatakan antara misi utama APCO dan Jamaludin ialah memintas sokongan meluas Anwar dikalangan ahli politik, cendekiawan dan tokoh korporat di Amerika Syarikat, khususnya apabila perbicaraan terhadap tuduhan liwat bermula bulan depan. APCO juga dikatakan diberi misi untuk membantu mengatur perjumpaan antara Najib dan Presiden baru Amerika, Barack Obama.

Leave a Reply