Menu Utama

Bicara Dr Khir: Peguambela Lakukan Slum Dunk Hari Terakhir

Pendakwa Raya hari ini menutup kes perbicaraan ke atas bekas Menteri Besar Selangor Dr. Mohamad Khir Toyo setelah selesai memanggil saksi terakhir iaitu saksi ke 25, Pegawai Penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Mahkamah agak hambar sejak petang semalam apabila kebanyakan saksi yang dipanggil ialah bagi mengesahkan dokumen-dokumen berkaitan pinjaman, minit mesyuarat dan perkara-perkara teknikal. Peguambela juga tidak banyak menyoal balas kerana ia hanya membabitkan perkara-perkara berkaitan pengesahan dokumen yang sememangnya merupakan bukti sah.

Bagaimanapun pada hari terakhir dua saksi yang dipanggil oleh Pendakwaraya telah mengundang padah kepada pihak pendakwa sendiri.

Saksi pertama sebelah pagi tadi Setiausaha Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) Mohd  Nizam Yaakob yang menjawab soalan-soalan pendakwaraya menunjukkan seolah-olah Dr. Mohamad Khir yang meluluskan projek kepada Bidara Lumayan Sdn Bhd.

Namun pendakwaraya terkejut apabila Peguambela kemudiannya mengemukakan dokumen Permodalan Negeri Selangor Berhad, “Cadangan Pembangunan Secara Usahasama Di antara PNSB dengan Pemaju Di atas Tanah seluas 6.559 hektar di Sungai Long, Mukim Cheras Daerah Hulu Langat Selangor.”

 Dalam dokumen tersebut jelas pengurusan PNSB yang mencadangkan kepada Lembaga Pengarah agar menerima permohonan syarikat Bidara Lumayan kerana syarikat terbabit tawarkan lebih rumah kos rendah dan penyelesaian setinggan.

Pendakwaraya kelihatan tidak bersedia apabila sekali lagi terkejut tindakan peguambela mengemukakan Minit Mesyuarat PNSB Bil 2/2005, 17 Oktober 2005. Menurut Mohd Nizam, minit mesyuarat tersebut menyatakan  Lembaga Pengarah PNSB yang dipengerusi oleh Dr. Mohamad Khir Toyo menolak permohonan empat syarikat termasuk Bidara Lumayan Sdn Bhd kepunyaan Dato Shamsuddin untuk pengurangan pembayaran kepada PNSB. Bagaimanapun dua buah lagi syarikat yang memohon untuk membayar minimum RM 20 juta diterima dalam mesyuarat yang sama.

Pendakwaraya kelihatan agak terkejut dengan pendedahan minit mesyuarat tersebut sehinggakan mereka meminta rehat sebentar dari hakim untuk meneliti minit mesyuarat tersebut. Minit mesyuarat tersebut ada dalam senarai dokumen yang dikumpul oleh SPRM tetapi tidak dimasukkan sebagai dokumen bukti oleh Pendakwaraya. Pendakwaraya hanya merujuk kepada keputusan-keputusan PNSB yang lain.

Justeru apabila peguambela mengemukakan dokumen tersebut untuk dibaca dan disahkan oleh Mohd Nizam, pendakwaraya kelihatan terkejut dan terperangkap. Peguambela juga mengemukakan minit mesyuarat yang menyatakan semua

Saksi terakhir pendakwaraya ialah Pegawai Penyiasat SPRM, Pemangku Penguasa Kanan SPRM Chang  Chin bagi mengesahkan kronologi siasatan dan mengesahkan semua dokumen-dokumen yang dikemukakan oleh Pendakwaraya sebelum ini. Sesi pemeriksaan utama oleh pendakwaraya ke atas Chang agak membosankan sehinggalah peguam bela bangun membuat pemeriksaan balas. Ketika ramai yang beranggapan peguam bela akan mempertikaikan etika kerja SPRM, kaedah soal siasat dan pengambilan bukti, pasukan peguam bela Dr Khir membuat kejutan degan tidak mencabar sebarang dokumen SPRM.

Sebaliknya Ketua Peguam Bela, M. Athimulan bertanya beberapa soalan yang jelas akan menguntungkan pembelaan Dr. Mohamad Khir semasa penggulungan nanti. Antaranya, Pegawai Penyiasat mengakui bahawa terdapat 13 rakaman percakap Dato Shamsuddin diambil SPRM. Lapan daripadanya diambil sebelum dituduh bersama Dr. Mohamad Khir pada Disember 2010. Kenyataan terakhir Dato Shamsuddin ialah selepas tuduhan ke atas beliau digugurkan.

 Ini bermakna terdapat empat kenyataan yang dirakam antara tuduhan dibaca di Mahkamah pada Disember 2010 sehingga tuduhan digugurkan pada Jun 2011 memberi tidak kurang lapan kenyataan kepada SPRM sebelum pertuduhan dibuat ke atasnya. Tentulah mahkamah akan tertanya mengapa begitu banyak kenyataan dirakamkan yang sudah pasti bercanggah antara satu sama lain dan menimbulkan kecacatan kredebiliti ke atas saksi.

Selain itu M. Athimulan berjaya memasukkan dokumen penilaian daripada Irhamy and Co dan Rahim and Co melalui saksi pendakwa ke 25 ini. Saksi mengesahkan beliau mendapat nilaian hartanah dan rumah siap bagi Lot PT 62 dan 65 yang dibuat oleh Irhamy and Co sebanyak RM 4.3 juta melalui Maybank Berhad. Saksi mengakui beliau mengambil keterangan Irhamy and Co dan Irhamy mengesahkan nilaian tersebut dilakukan oleh mereka.

Saksi juga mengakui beliau mendapat nilaian Rahim and Co ketika Dr Khir mahu membeli rumah pada 2007 daripada HSBC. Chang juga ketika menjawab soalan M. Athimulan mengakui bahawa beliau ada mengambil keterangan daripada pihak Rahim and Co dan mendapat pengesahan firma terbabit bahawa dokumen nilaian yang mereka lakukan pada 2007 adalah tulen dan benar.

Peguam bela kemudiannya memohon kedua-dua dokumen ini dijadakan bahan bukti pembela. Sungguhpun kedua-dua dokumen ini sebelumnya disebut di dalam perbicaraan, namun tindakan pendakwaraya tidak memanggil kedua-dua firma ini menyebabkan laporan mereka sekadar hearsay dn tidak kukuh sebagai bukti.

Namun pengesahan yang diperolehi oleh Athimulan menerusi saksi SPRM tadi menjadikan nilaian Irhamy and Co dan Rahim and Co sebagai bukti yang kuat menafikan Dr. Khir membeli rumah dengan harga di bawah nilai pasaran daripada pihak yang mempunyai hubungan rasmi dengan beliau.

Jika sebelum ini keengganan pihak pendakwaraya memanggil Irhamy and Co dan Rahim and Co dilihat strategi terbaik mereka sekurang-kurangnya memerlukan Mahkamah memanggil Dr Khir membela diri, namun dengan  kemasukan dokumen ini sebagai bahan bukti yang diakui tulen dan sah oleh pegawai penyiasat memberi peluang kepada Dr. Mohamad Khir untuk dibebaskan tanpa dipanggil membela diri.

Mahkamah akan mendengar penggulungan hujah pada 13 Julai 2011.






44 Komen to Bicara Dr Khir: Peguambela Lakukan Slum Dunk Hari Terakhir

  1. From the beginning Khir had allowed himself to be investigated and charged. He had also literally consented for law to take its course. When justice was about to take place, Khir has been impatiently awaited to appear himself in public to be tried albeit, like anyone else, not knowing his ultimate fate, since this was a trial. Its much a question of innocense or otherwise, in any trial.

    Conclusively. Khir has won the case from the very beginning and will continue winning.

    Khir, I may not be your fan but you have my respect for your courage shown.

    • flash says:

      nice words there man . .totally agree with you. . malay sayings, Berani kerana benar. .and i belive that Khir just proved it. not like someone thats keep on running away and telling the court aint just enough

  2. ikespilar says:

    Hebatnye khir ni, dulu masa di Sandakan, jadi doktor cabuk aje, bukan pakar.
    Balik semenanjung terus kaye. Pegang jawatan pulak sekejap aje.
    Kau ni blajar hi skool pun ndak pandai simpan duit. Aiiiiinah, kau ni bah.

  3. mustaqim says:

    tpi mohar…what we wooried thatt court will say that he is guilty….

    1thing 4 sure….this case really disgrace to sprm and ag……what a shame to AG to say GO on this case, and how stupid sprm to investigate, prosecute dr khir and humiliate him but at the end not the not guilty verdict is expecting…but sistem kehakiman dan pendakwaaan undang-undang malaysia yang cacat..

    • Cacat dalam system kehakiman kita memang ketara sekian lama sebenarnya, sampai ketahap kita sendiri naik keliru. Contohnya apabila ada satu bekas banduan yang didakwa diatas jenayah yang sama berjaya dalam helahnya menangguhkan kes sebegitu kerap ketahap luar biasa . Ambil masa yang terlalu lama untuk dia appear dibicara … ini juga satu kecelaan yang susah kita nak tafsirkan.

      Sekilas , kita nampak macam banduan itu alih alih diberi kekebalan yang tak pernah diberi pada orang lain , macam DYMM pulak. Siapa yang beri, atas alasan apa, memang kita tak faham.

      Tapi dalam kes Khir ini, kalau apa yang kita baca menjadi selari demgan apa yang bolih kita tafsirkan, khir akan keluar bebas tanpa perlu dipanggil membela diri.

      Sekurang2nya kalau tidak untuk Khir dan anak isteri dia semata2, ianya juga akan boost konfiden buat gomen yang tak mampu diuji dengan hiccup sebegini menjelang PRU nanti.

      Bro, sama2 kita berdoa . Peace Yo.

    • zari says:

      Nak kena tengok siapakah behind SPRM. Kalau tak charge, nanti pembangkan tuduh SPRM pilih kasih dsb. I’m very sure, Peguam Negara knows very well there will no case against Dr Khir. Who else can shut their mouths up other then the judge?

  4. payids says:

    Yang benar tetap benar

  5. politikar says:

    elok lah tu ampu kipas kuat2 by the way dari mula lagi dah agak khir mesti lepas punya jatuh khir jatuhlah mykmu … betul ke khir taja mykmu ?

    • payids says:

      betula agakkan kau tu, orang kalau tak salah mesti lepas punya
      Tak macam AnuWAR tu daripada strat bicara asyik tangguh je.
      Tak pun mintak tukar hakim
      tapi yang aku paling tak tahan sekali bila
      org yg declare AnuWAR sebagi peliwat di PARLIMEN
      boleh jadi peguam bela dia
      Mencarut sungguh

      • omega says:

        haa.haa, geli hati den. benar bagai dikata. Lawak tahap cipan bila kapal sink yang gelar anuwar peliwat akhirnya sanggup jadi peguam bela. Dimanakah moral peguam tersebut.. hee.hee

        • zumazore says:

          omega..
          BETUL TUU… AKU SOKONG…
          TEORI YANG RINGKAS UNTUK ORANG MACAM KITA PAHAM , TAPI TAK UNTUK ORANG MACAM C4, ABU, BUJUK, MUSTAKIM, TUAN GEDUK DAN YANG LAIN -LAIN …SEBAB ADA KECACATAN KEKAL DI DALAM HATI DAN OTAKKKK MEREKA… SEBAB MEREKA MENYUSAHKAN KEADAAN SAHAJA….(NYAMUK)

    • jebat says:

      pakatan haram dah punyai niat yg tak baik kpd dr khir walaupun beliau masih dlm perbicaraan pd peringkat awal.. Bila dr khir menang kes ni pakatan haram pasti menghentam umno.. Itulah cara pakatan haram berpolitik.. Mereka tidak peduli samada hakim mensabitkan bersalah atau tidak yg pasti mereka menjatuhkan hukuman bersalah.. Puak pakatan haram ni mempunyai hati yg busuk dan kotor..

      • Tuan gedukngok says:

        Malaysia ni lemah dalam hal enforcement. Dan sekarang dah berjangkit kat mahkamah pulak.

        Sepatutnya hakim atau AG gunakanlah kuasa untuk mendakwa “contempt of court” keatas sesapa yg mempertikai keputusan mahkamah tanpa ikut saluran yg betul, atau menghina mahkamah. Kalo dah ada yg kena dua tiga kali, yg lain tak berani la nak buat lagi.

        Perbicaraan liwat yg lewat tu sebagai contoh, beberapa banyak dakwaan CoC ni dah buleh dikenakan ke atas OKT meliwat tu sendiri bila setiap kali lepas sesi bicara dia round satu Malaysia mengumpat hakim dsbgainya. Kalo pihak kerajaan terlepas cakap sikit maka melompat lah si OKU nak dakwa CoC jam tu juga.

        Bertegas sikit la bang hakim dan AG!

        • bujuk says:

          Nak tegas apa, semua ikut skrip….
          Tak caya, esok Trio Datuk punya kes pulak. Aku yakin pendakwa atau AG akan lebih bicara tentang orang dalam video daripada kes edar video. Sebab tajuk dia edar video lucah sedangkan kesalahan sebenar ialah tayang/tonton video lucah.

          • Tuan gedukngok says:

            Kesalahan sebenar ialah berzina…….dan meliwat. Apa la nko ni buat-buat tak tahu pulak. Jangan jadi munafik, kalo pelaku dalam video tu mirip pojaan dia, yg salah pengedar dan tukang tayang – video lucah kunun! Kalo orang lain, tak payah saksi pun tak pe, tak payah bukti ape, confirm salah!!!

          • zumazore says:

            TENGK LAH TABIAT KO …SALAHKAN ORANG … SALAH TETAP SALAH……BETUL TETAP BETUL…….
            BEZA KHIR DENGAN AL-JUBURI IALAH … KHIR TAHU DIA TAK SALAH MAKA DIA MINTA DI PERCEPATKAN SISTEM KEADILAN UNTUK DIA .. TAPI AL-JUBURI ASIK MEMBERI ALASAN AJE UNTUK MELAMBATKAN SISTEM KEHAKIMAN, YANG BEST IALAH AL-JUBURI MEMBAYAR PEGUAM DIA DARI MUSUH LAMA DIA.. SENGAL OTAK LADIA NI..ITU PUN TAK LEH PIKIR…

      • mamu says:

        aku tak terkejut kalau benda ni berlaku, pakatan rakyat memang cam tu, bersedia aja lah untuk menghadapinya……………..

    • Tuan gedukngok says:

      Semua ahli UMNO taja mykmu, bukan khir toyo sorang je! Bukan cam PKR, soros yg taja!

  6. BOCAH KAMPONG says:

    BEGITULAH PIHAK PEMBANGKANG….semuanya salah bagi mereka yg betul hanya yg memihak pada mereka…

  7. Wak Din says:

    hidup kang khir!!
    hidup kang khir!!

  8. rahim says:

    At least jelas yg Dr. Khir beli rumah melalui pinjaman dari HSBC. Yang Anuar beli rumah kat Segambut 7 juta tanpa sebarang loan tu, mana dapat duit? jawab! jawab! hee

  9. omega says:

    King Liwat, mana mau lari..

    • King liwat memang tak bolih lari. Taktik 9 julai yang dia plan itu duplicate tahun 98 dulu. Sebelum dia naik mahkamah dia buat huru hara dulu mengharapkan sambutan semua orang. Tapi dia pun tahu pencacai dia sikit saja, tak ramai mana.

      Di mahkamah kali ini bini dia jijah kena naik kandang saksi untuk sahkan bang Nuar tak ada dekat villa tu masa saipol cakap buntut dia kena tunjul. Pequam cara pun tunjuk video Nuar naik tangga villa dan tanya jijah, kalau nuar tak ada dia pergi mana ? gambar dalam cctv tu gambar sapa ?

      Jijah pun jawab, saya tak tau, Hantu nuar agaknya. Jawapan dia sama kalau ditanya gambar yang sama eskay dalam video dengan cina doll itu sapa ? Jijah jawap itu hantu perut buncit, bukan nuar.

      Ditanya lagi, mana jam omega yang awak simpan ?.
      Hantu dah ambik, dah tak ada… jijah jawap. (sian jijah)

      Yalah nak jawap Umno yang ambik dia pun dah naik bosan, orang dengar pun jadi bosan. Jadi hantulah dituduhnya. nasib baik tuhan jadikan hantu bolih juga dia tuduh hantu. Pasai hantu tak bilih panggil jadi saksi.

      Kalau tak ? tak tahu lah

  10. haru says:

    Kaya duit songlap cik bujuk oii.

  11. mustaqim says:

    ye laa…bila kes anwar nak abih nie…tapi anwar kalaulah org yg “sayang” dia selamatkan dia …dan dia guna kebolehan dia untuk kebaikan…aku ingat malaysia mmg bumi bertuah…betapa hebatnya anwar sehinggakan kalau dah suara dari langit bergema anwar salah, pastu dh terang2 9999 biji mata saksikan aksi anwar pakai mata dan telinga….anwar tetap akan disanjung…dipuja mereka yg merajuk sbb tak dapat tmpt dalam umno, projek dari umno, yg tak dapat naik pangkat dalam gomen dan last yg xdapat menarah kekayaan bumi malaysia bersama umno..err…tp umno jgn lupa lak..hak rakyat tue…dunia lepas sanun belum tau…:):)

    • omega says:

      Jgn lupa jugak hak rakyat yakni duit dalam akaun Yayasan selangor pada Mac 2008 berjumlah 80 juta. Hari ini berlakunya defesit sehingga mencecah 7.9 juta. Jangan lupa, hak rakyat tu. Pekara ini disahkan melalui audit dan dibentangkan dalam dewan oleh Tan Sri Khalid Ibrahim. Kami tuntut hak rakyat, PR jangan lupa tu. Penyokong hanya jadi pencacai dan membela kurap yg bernanah dibadan PR. Busuk macam air limbah.

      • anti bongok says:

        haa..farid dgn bujuk, jawab la cpt.Apsal tak jawab???!!!
        Ape kes dari 80 juta sampai jadi defisit 7.9 juta??
        Korang bijak sangat kan hentam itu ini selama ni.

        Gua nak tengok, farid dgn bujuk terduduk dan menangis coz menyesal tahap gaban menyokong sgt anwar tu.
        Bawak2la beristighfar.

  12. Abdul Hamid Othman says:

    Hai’ Farid dan Bujuk, apa dah jadi pada kamu bedua, dah terasuk dengan hantu karung kunyit kah?.Semuga Allah buka semula pintu taubat kamu. Solat lah banyak banyak dengan penuh khosuk agar Allah mengampunkan kamu.

  13. ambiga anti Islam says:

    farid dan abu tgh jahit baju kuning untuk Ambiga…

  14. noname says:

    mahkamah di akhirat kelak lebih telus dan lebih adil, tidak semestinya terselamat di dunia maka akan selamat di akhirat. Mulut akan terkunci, tangan menjawab, anggota badan lain akan menjawab.

    • kambingberjanggut says:

      kalau mahkamah akhirat konekciwa anuwar sendiri akan jawap dia masuk lubang buntut sepol…mamposssssss hehe

  15. noname says:

    “Jgn lupa jugak hak rakyat yakni duit dalam akaun Yayasan selangor pada Mac 2008 berjumlah 80 juta. Hari ini berlakunya defesit sehingga mencecah 7.9 juta. Jangan lupa, hak rakyat tu. Pekara ini disahkan melalui audit dan dibentangkan dalam dewan oleh Tan Sri Khalid Ibrahim.”
    Jawapannya seperti berikut:
    http://teresakok.com/2011/06/14/megat-firdouz-bohong-mengenai-yayasan-selangor/
    http://paspb2.blogspot.com/2011/06/anak-megat-junid-bohong-dah-spesis-umno.html

  16. […] apabila Mahkamah Tinggi membuat keputusan memanggil beliau membela diri; Sungguhpun berdasarkan fakta kes Khir kemungkinan besar wajar dibebaskan tanpa dipanggil membela diri […]

  17. siapa yang suka bodek ,kalau bodek allah taala tak apa ,sebabnya allah taala boleh jadikan apa sahaja ,yang terpenting mati dalam iman, yang lain tu pandai hang la

  18. ilmu itu maklumat,bila ANDA ADA MAKLUMAT YANG CUKUP ,ANDA Ada banyak piliahan ,sama ada nak jadi raja atau hamba,di ceruk mana pun anda ada tempat ,masaalah sekarang anda kurang maklumat di mana mana anda tegak tetap ber goyang tak se imbang

  19. ilmu itu maklumat,bila ANDA ADA MAKLUMAT YANG CUKUP ,ANDA Ada banyak piliahan ,sama ada nak jadi raja atau hamba,di ceruk mana pun anda ada tempat ,masaalah sekarang anda kurang maklumat di mana mana anda tegak tetap ber goyang tak se imbang .coba fikirkan siapa yang suka menyekat maklumat dari allah taala ,yang disuruh sampaikan kepada umat manusia ,tapi maklumat senang dapat maklumat menzalimi manusia /

  20. wahai para pencaci ,meriahnya gelanggang ko ni,gelanggang pencaci ,adakah ko ni di hidupkan sebagai pencaci ,berapa gaji ko dibayar sebagai pencaci dan bunus lainya dan yang tergelak denga ko pencaci atau tak merasa rugi ko sebagai pencaci

Leave a Reply