Menu Utama

Antara “bahan bukti” dan “saksi” pun Hadi tak boleh beza?

Hadi memberitahu para perwakilan bahawa video seks yang dikaitkan dengan Anwar hanyalah “besi” dan tidak boleh dijadikan saksi bagi memberi keterangan untuk menuduh Anwar berzina. Benar. Saya setuju dengan Hadi. Memang video tersebut hanyalah “besi” dan tidak boleh dijadikan saksi untuk pertuduhan zina.

Bagaimanapun, siapa pula yang menyatakan video seks itu boleh dijadikan “saksi” pertuduhan kes? Siapa pula yang menuduh Anwar berzina? Hadi faham atau tidak tentang pertuduhan dan akuan sumpah laknat yang dilakukan Eskay?

Saya ingin jelaskan kepada Hadi yang keliru itu bahawa rakaman video seks yang dikaitkan dengan Anwar itu adalah “bahan bukti”, dan bukannya “saksi” sebagaimana yang dinyatakan pada pak-pak lebai Pas pada Muktamar Pas baru-baru ini.

Dalam konteks ini, Hadi gagal untuk membezakan antara bahan bukti dan saksi. Bahan bukti adalah “sesuatu” yang menerangkan kesahihan sesuatu kes, manakala saksi pula adalah “seseorang” yang boleh memberikan keterangan melalui pengalamannya. Adalah sangat berbeza untuk dibandingkan antara “bahan bukti” dan “saksi”.

Justeru itu, suka saya jelaskan pada Hadi bahawa video seks tersebut adalah “bahan bukti” dan bukan “saksi” sebagaimana yang dia gunakan dalam ucapan penggulungannya selaku Presiden dua hari lepas. Harap Hadi jelas.

Seperkara lagi, ingin juga dijelaskan pada Hadi bahawa tidak ada sesiapa pun yang menuduh Anwar sebagai berzina, sebagaimana yang dikatakannya. Oleh itu, tidak perlulah Eskay membawa empat orang saksi yang adil, lagi tidak fasik untuk menjadi saksi pertuduhannya itu.

Hadi harus jelas dalam perkara ini bahawa Eskay hanya menuduh Anwar wujud di dalam rakaman tersebut, termasuk dirinya sendiri. Itu pengisian sumpah laknat Eskay tempohari. Tidak pun Eskay bersumpah bahawa “dia bersaksi bahawa dia melihat Anwar berzina”.

Justeru itu, memandangkan ini adalah bukan pertuduhan zina, maka Eskay secara jelas tidak boleh dikaitkan dengan sebarang hukum hudud, termasuk qazaf. Meskipun secara visualnya menunjukkan lelaki yang mirip Anwar itu sebagai melakukan zina, namun tidak semestinya dia berzina.

Ini adalah kerana menurut hukum pertuduhan zina, saksi yang menuduh perlakuan itu mestilah melihat perlakuan zina itu secara jelas dan terang, bahawa perlakuan pelakunya adalah seperti “jari yang dimasukkan cincin”. Malah saksi itu juga mesti terdiri dari empat orang yang adil dan tidak fasiq.

Memandangkan syarat-syarat yang ketat itu, maka berkemungkinan itulah Eskay hanya menuduh Anwar sebagai wujud dalam video seks tersebut, dan tidak menuduhnya berzina. Eskay mungkin sedar bahawa dia tidak punya empat saksi yang adil dan tidak fasiq untuk menuduh Anwar berzina. Menuduh Anwar sebagai wujud dalam video tersebut adalah memadai.

Justeru Eskay sudah bersumpah laknat, dan Anwar enggan membalas, Hadi sebagai Presiden sebuah parti yang kononnya terlalu Islam melebihi orang lain, maka sewajarnya Hadi menasihatkan Anwar supaya membersihkan namanya mengikut cara Islam yang lebih dipercayai keadilannya.

Sepatutnya Hadi bukannya terus membela Anwar, kerana Hadi sendiri tidak tahu sama ada Anwar atau Eskay yang benar. Hadi tidak ada bersama Eskay mahupun Anwar ketika masa rakaman video tersebut. Oleh itu, Hadi sebagai seorang yang menggambarkan dirinya adil, tidak wajar untuk terus membuat keputusan sendiri dengan menyalahkan Eskay dan membela Anwar.

Pada hemat saya, inilah jadinya apabila sesuatu perkara itu dicampur adukkan dengan pandangan politik mendahului segalanya sebelum dirujuk dengan kaedah Islam. Benarkah Hadi mendahulukan Islam sebagai rujukannya dalam semua perkara, atau dia mendahului fikrah politik untuk setiap maslahah dan muamalahnya? Atau ini juga salah satu “tahalluf siyasi” dari Hadi? Kalian fikirkanlah sendiri.






115 Komen to Antara “bahan bukti” dan “saksi” pun Hadi tak boleh beza?

  1. Farid says:

    The Star Today:

    Hadi: M’sian Syariah laws influenced by colonial elements

    KOTA BARU: PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang claimed Tuesday that Malaysian Syariah laws were still influenced by elements of the colonial era.

    He said Syariah laws in the country should fully subscribe to Islamic elements as this would ensure that the revealing of a sex video said to feature a man resembling Opposition leader and PKR advisor Datuk Seri Anwar Ibrahim could not be used as a weapon to defame a person.

    “Islamic law enactments in the country are a leftover of the British,” he told reporters after calling on Kelantan Mentri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, at the MB’s official residence here.

    He also questioned why the religious authorities had not arrested the “actor” in the video.

    On Monday, Umno vice-president Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi had asked the National Fatwa Council to make a ruling as to whether the video recording could be tendered as evidence in court to resolve the issue as it was claimed it involved Anwar.

    At the just-concluded PAS muktamar (general assembly) in Kuala Lumpur, Hadi had said that the video could not be tendered as evidence as Islamic laws required four eyewitnesses to convict a person of committing sodomy or adultery. – Bernama

    Related Stories:

    • johorman says:

      Tak ada benda lain ke nak hilite just isu seks jer.Fikirlar How to setle harga barang yang naik mendadak sejak minggu lalu atau cari jalan naikkan gaji kitaorang.Kalau setakat nak ulas isu memantat baik lantik kitaorang Jadi PM.Aparak korang buat malu orang Melkayu jer.. Si Nuar kalau dia suka memamtat ikut suka dia laa.kita bising2 dapat apa ? Lain lain kalau bising dapat tumpang sekaki.wakaka.Aku bebulu betul buka suratkabar asyik isu kongkek depan belakang tak habis2.PM pun cakap isu sama..giler babi apa ???

      • Tuan gedukngok says:

        Ko tak paham isu baik duduk diam-diam. Tujuan benda ni dibesarkan supaya umum tahu perangai buruk orang yg nak sangat jadi PM tu. Jadi sebagai rakyat negara bermaruah, nak ke kita orang macam tu jadi PM? Kalau setakat nak jadi drebar lantak dia lah nak memantat ke, membontot ke, nak isap konek kerbau ke? Kalo tak paham juge, sah la orang PR cam ko ni memang bahalol! ekekekeke! Gaji mintak naik, keroja malas, asik nak tibai kerajaan je!!!

        • pasdaplaknat says:

          ya betul tu..
          dan benda ni berok2 PAS juga yg ckp dulu..wajib (woohoo pandai depa buat hukum klu xkena kt depa..) dedahkan aib bakalpemimpin yg fasiq atau munafiq supaya xnaik jd pemimpin.. nah skrg Tuhan uji..
          kpd sapa nk beriman? kp parti ke pd si juborian ke atau pada ALLAH??
          sudah jelas ada kebusukan akhlak pada si mangkok Al-Jub tu.. wpun mungkin tidak cukup syarat utk jatuhkan hukum Zina (wallahualam ini letak pada perbahasan yg layak dilakukan oleh majlis fatwa), setidak2nya hukuman TAKZIR terhadap kekejian akhlak itu sudah ada bukti..

          tp ini semuanya tolak..sudah jadi syaitan kah penganut2 PAS ini?

        • C4 says:

          habis tu najib dengan rosmah tu maruah, akhlak dan moral elok sangat ke???

          • Sesumpah says:

            Tolong kasitau aku siapa pemimpin dalam Pakatan yang layak ganti Najib sebagai PM ? Nak lantik PM pon masih blom ada kata putus kalo Nuar masuk ke dalam nanti.

          • zumazore says:

            persoalannya ialah ada ke najib n rosmah burukkan negara kat luar negara? adakah najib n rosmah kumpul kekayaan tanpa pedulik rakyat ? adakah najib n rosmah tak ada buat kebaikan untuk orang tua, muda, kanak2, baby dan pembangkang?… adakah ko TERZALIM sangat di bawah pemimpinan najib?.. kenapa ko marah sangat pada orang yang siang malam berkerja mencari pelabur untuk majukan negara supaya peBANGANG dan penyokong kerajaan sama2 mendapat mencari rezeki bersama…. bangang sangat ke PEMBANGANG nak kata “TERIMA KASIH NAJIB N ROSMAH”…. bandingkan apa pemimpin ko org wat kat ko? kalau tak busukkan negara sendiri kat negara lain dan ceramah + jamuan + main bini orang + jadi nyamuk + jadi perusuh + bayar utk buat fitnah kat kerajaan + rasuah + berfoya2 kat lua negara konon nak cari pelaburan / fdi tapi habuk pun tak ada + buat fatwa merapu meraban + songlap subsidi kerajaan ke luar negara + banyakkan pusat bela PELACUR china doll…. BRO BILA NAK TOBAT!!!

          • C4 says:

            rosmah kumpul kekayaan melalui PLKN…. segala barang dibekal oleh kroninya …..

            rosmah perabih duit rakyat dengan travel keluar negara ….

            dia bukan ketua negara …..

            berapa billion dah masuk pelabur ????? kat malaysia ni ???? tak apa2 effect pun pada ekonomi negara ni ….

            inflasi lagi naik ada lah ….

          • abu bodoh says:

            kau nie bangang ke atau mmg trlebih bangang wahai C4???abis kau xnk kata ke azmin ali kumpul kekayaan hasil jual bini dia kt anwar??siap dapat ferrari??anwar kumpul kekayaan sbb nk jual negara..rosmah keluar negera bukan goyang2 kaki mcm anwar memantat china doll..wlupn dia bkn ketua negara tapi dia first lady..apa punya bodoh la tahap IQ bdk2 pembangkang nie..

          • zumazore says:

            KO NI DAH SAH KETINGGALAN ISU… NAJIB TERANGKAN YANG ROSMAH TAK GUNAKKAN DUIT KERAJAAN UNTUK KEPENTINGAN DIRI …. SEBALIKNYA GUNA DUIT PERSATUAN YANG BELIAU USHAKAN MENGUTIP DANA…
            bro bila nak tobat?

        • johorman says:

          OK Lah aku sokong ko….Jadi dari statement ko Orang Politik Paling Layak Jadi PM ialak Nik Aziz .Kalau pemimpin UMNO tuu aku kenal sangat lah majoriti bertanduk dan kaut duit selagi boleh kaut.Tutup cerita ..Baik Fokus Cari duit plak solve masaalah kitaorang …inflasi dah naik siut.Gaji ciput.kalau setakat nak memantat kat JB ni pun banyak jalang.Kalau kena bakar kat akhirat sendiri tanggung.

      • Sesumpah says:

        Tolong tunjukkan bukti UMNO terlibat ngn video sx tu. Kalo ko takde bukti, ko dah dikira memfitnah UMNO, ko tau tak.

        • Mak Pidah APs says:

          Datuk T, eskay < Shuaib Lazim tu parti PAS ke/??? Kalau parti PAS dah lama kena sumbat masuk jail…

          • Mak Pidah APs says:

            Dia org org biasa2 kah??? Thamby ex Ketua Menteri, Shuaib Lazim Bendahari Perkasa (only resign after kes ni), Eskay (one of the beneficiaries of the crooked bridge). Dia org ni org sengkek kah? Thamby ni dulu ada kes membuntingkan anak dara sunti.

          • tenno says:

            anak dara sunti tu anak mak pidah ker?? mcm expert..

          • Mak Pidah APs says:

            Good answer…Bila tak kena kat sedara mara ko tak per lah..Tapi since aku pakai konsep Islam, org islam adalah bersaudara…maka kena lah ambik tahu.

            Masalahnya kita perangi golongan fasiq/munafiq.

          • stingray says:

            ada 4 saksi ke mak pidah oii yg rahim thamby buntingkan anak dara sunti..qazaf3

          • tenno says:

            eskay tu bukan ke kawan baik anwar??

          • pasdaplaknat says:

            abih tu mereka tu ahli UMNO ker?
            kalau UMNO dh lame NUAR tu saman!!
            ngok betui hujah!

        • C4 says:

          bukti nya hajib presiden UMNO yang bagi green light untuk …edarkan kan video lucah ….

          kau ingat kalau naib tak terlibat ….. ada berani ke perogol kanak2 rahim thamby cik dan SK berani edarkan video lucah????

          yang edar video lucah kat jalan petaling tu pun kena tangkap oleh DBKL….

          • tenno says:

            karpal edar video lucah vijandran tak kena tangkap pun???

          • Mak Pidah APs says:

            Ambik la tindakan kat dia. Tapi dia dah bagi reason, dia tender kat Parlimen.

          • Sesumpah says:

            Ko jgn cakap ikut sedap mulut ko jer. Tu lah lain kali jgn baca malaysiakini jer. Bacalah jugak media2 lain. Polis dah serah pada Peguam Negara kes ni. Tunggu ajerlah. Nanti tak lama lagi dato T pasti akan dituduh di mahkamah. Bersabarlah sikit. Ini tidak, blom apa-apa lagi dah tuduh najib bersekongkol ngn dato T.

          • Farid says:

            Ye ke……?? NAk cover line ke…..Tak payah lah..ramai rakyat dah bijak hari ni. Yg Bodoh hanya tinggal ahli marhein UMNO yg sengkek.

            Bila minyak naik, org PR concern. Ahli Umno mempertahankan pulak, macam lah loaded sgt. Kalu macam aku, aku dapat elaun minyak RM600 sebulan, buat apa aku nak kecoh sgt.., tapi aku concern org kebanyakan yg tak berkemampuan.

          • tenno says:

            masalahnya pr ni ckp sahaja tapi takde action. Berapa byk yg dijanji nak laksanakan manifesto?? Knp cukai tanah rumah kat selangor tak turun 20%? knp pilihanraya bandaran tak dibuat?? dll…

          • Mak Pidah APs says:

            Ye ke tenno??? Aku tak tau on these..anyway kalau ada media pun bukan nak tanya dua belah pihak..we never had a balanced report.

            Besar sangat ke issue2 tu…? Nak dibandingkan dgn Bakun, PKFZ, Corecct3x, altantuya, dan bayk2 lagi..

          • tenno says:

            Knp? Ada ke dgr UMNO janji buat bakun RM2 jer? Ada ker UMNO janji jadikan PKFZ international port dgn blanja RM5. Dan yg paling best altantuya ni mak pidah dah khatam ker infonya? U says about balanced report but what u really need is to balance your head first. The way i look, its a bit tilt to the left.

            You be given 2 ears, please use both. We never said we’re perfect but people on the other side should never claim they’re whiter that white either.

          • matahati says:

            wuiiii…ko speaking london tenno…paham ke mak pidah tu…

          • tenno says:

            kadang2 aku sendiri tak paham apa yg aku tulis….haha

          • Mak Pidah APs says:

            Setuju..kkadang org UMNO tak tau sebab apa depa sokong UMNO!

          • matahati says:

            alaaaa mak pidah ni…orang joking-joking je laaa…don’t la take heart..he..he..he

          • pasdaplaknat says:

            silap tu MAKCIK ngok..
            kita amat pelik dan hairan sbb apa org PASberg ni beria2 sgt menyokong benda yang bertentang dgn ISLAM.. tp menyalak2 org lain tk Islamik?

          • Mak Pidah APs says:

            Dear Tenno aka Tenuk..

            Perlu ke persoal pasal bahasa?? Bukan isunya bahasa yg Akak persoalkan, isunya substance!

            Bukan maslahnyab tenno ni tak paham, bukan isunya, isunya kes tu sendiri.

            PKFZ dari mula, the acqusition of land itself by UMNO/MCA, the know that the government would embark a project, so based on the info, the set up the company (kuala Dimensi) acquire the land at a much cheaper price. Then they themselves, who are the party at PKA, bought the land from who….Kuala Dimensi, a profit more than 900 million. Wow kaya..kaya..then the project took off..but alot of problem until the Minister of Transport, LL Sik can write a letter to guarantee the financing RM4.5 billion. and now PKFZ already costing us RM12.1 billion. The dynamic of the project does not really mimic the cost we have invested.

            On Bakun: The no 1 objective of the project is to generate power and transmit it to the Peninsular Malaysia. But Ekran got the project, washed hand already. And now after many-many years, th project has completed and …..they are unable to transmit the power to peninsular Malaysia because according to them it would be very costly. OMG isn’t it your main objective???? Dont you had carried out your preliminary/feasibility studies on these first before we embarked on any project which would cost government/people’s money of billions.

            Now, who is going to buy the power??? Operating cost already on and EPF has finaced some cost..

            What is this???

            We are not arguing about billions..we are arguing on the prudent management and competency and integrity here.

            Ada paham?? Podachit1

          • pasdaplaknat says:

            kasihan ko Farid ngok..statement yg cukup lemah..
            yg bodoh lagi ngok dan ditambah pula sifat BONGKAK SOMBONG mcm ngko.. itulah gambaran penyokong PAS/PR…

            kalau UMNO tumbang ranap skalipun dgn sikap bongok laknat fitnah bohong rakyat mcm pencacai2 PR ini..agak2 nk berjaya ke? Tuhan nk berkati ke?

          • Mak Pidah APs says:

            Siap Buat Announcement kat internet…..Siap buat kat Five Star Hotel…?? Takkan KDU tak pantau?? KDU under sape yer??? Dia tu party maner yer..?

          • pasdaplaknat says:

            apakah bukti terhadap dakwaan ko wahai C4ngok?
            kalau xde bukti maknanya ko tu memfitnah..
            so jgn ckplah bab fitnah kalau ko sndiri yg buat fitnah.. munafiq namanya!

  2. Farid says:

    Nampak sangat penulis tak paham Islam, menganut agama Melayu dalam kes nak mengutaikan permsalahan ini.

    Sesuai sgt korang dok dalam UMNO.

    • dukeofmontecristo says:

      Saya yang tak faham atau tuan Farid yang tak faham? Jika sekadar nak copy paste..rasanya budak tadika pun tahu…berhujah la tuan..hujah dengan akal dan fakta…bukan sekadar nak tuduh orang lain tak faham Islam…nampak sangat kebodohan akal tuan Farid nanti…

      p/s: tolong jangan tunjukkan kebodohan tuan Farid di sini…buat malu kat orang di sini saja….jadi bahan pulak tuan Farid nanti…

      • Tuan gedukngok says:

        Si farid ni dia cakap ikut lobang kentutnya, itu je!

      • C4 says:

        kenapa nak heboh sangat dengan anwar ibrahim video lucah nya ????

        ini semua kerja najib dan rosmah nak kekal berkuasa kat putrajaya jea….

        kita jangan jadi bodo ….. lah …. najib dan rosmah hanya ketawa beso….

        tengok puak2 UMNO turut percaya ….kalau betul lah kenapa isu video solek…

        tidak diperbesarkan oleh UMNO …. dia komponen BN …dia dah mengaku dah kenapa tak dakwa …..?????

        • Sesumpah says:

          Tolong kasi bukti najib dan rosmah terlibat ngn video lucah tu. Kalo ko takde bukti, ko dah dikira fitnah, ko tau tak.

          UMNO dah lama tolak soilek sbb tulah dia tak dilantik langsung ke jawatan dalam kabinet. Cuma org-org MCA jer yang masih maukan dia sebagai Presiden.

          • dukeofmontecristo says:

            bro…

            saya terbayang..kalaulah pelakon video seks itu mirip salah seorang pemimpin BN…rasanya apa reaksi diorang?

            kih..kih..kihhhhh….!!!!

          • Sesumpah says:

            Kalo pelakon video tu mirip pemimpin BN, sudah tentu tak payah 4 org saksi pon. Mesti terus confirm punya.

          • abg mail says:

            kalau tengok pada brand C4 tu, dah nama bahan letupan..macam nak taruk bom kat orang umno dalam nie..tapi bila aku baca hujah kamu,alamakkkkkkkkkkkkkkkkkk…
            aku yang sokong PAS nie pon dah jadi malu..

        • zumazore says:

          MASALAHNYA SI NUA AL-JUBURI ( KATA MAT SABU LAA..) TAK NAK BERSUMPAH LAKNAT.. tu yang datang syok nak ngentam si juburi ni.. kalau dia dah bersumpah, kan senyap semua cerita… lagi dia diam lagi kita orang korek – korek – korek – korek sampai satu keturunan dia malu nak ngaku si tua tu datuk dia… INGAT SELAGI TAK BERSUMPAH KITA ORANG AKAN BUAT APA KEKAWAN???…. KITA KOREK – KOREK – KOREK – KOREK SAMPAI HABIS TERKOREK… yang penting lepas ni masa nak dekat2 pilihan akan banyak cerita baru untuk bakal P.M tak jadi tu!!

        • ketuat says:

          Bertambah nampak kebodohan C4

        • abu bodoh says:

          kau nmpak ke najib ngn rosmah ketawa beso??yg aku nmpak anwar ketawa besar sbb memantat china doll ada la..

        • khahar Muzafar says:

          cara kau argument macam dah biasa dengar jer? adakah hujah-hujah itu dtangnya dari Anwar Ibrahim yang haprak tu? menjijikkanlah

      • yon76er says:

        Dah lama semua org tahu yg SiFarid Dol nie Benggap b, Bodoh….takyah Layan

        • zumazore says:

          perghhh jangan lah tak layan si farid bodo tu, dia dah kenadarah tinggi dah sebab nak pertahankan kebodohan dia… lagi pun dia ni kan SALAH SATU BAHAN kat sini….. sayang farid, jangan merajuk key, tulis je nanti kena bodo tu kan pekara biasa kat ko sebab KO MEMANG BOBOH PUN!!!!…. huhuhuhhh

    • bangKano says:

      Islam tu luas bukan setakat dok cerita pasai hal hal solat,zina & saksinya tapi hal hal berkaitan manusia dan alam. Coba hang pa baca dan faham kan makna setiap baris Alquran dari juz 1sampai juz 30. Adakah setiap ayat beritau tentang ritual ? Semua ada dari hal ekonomi,penciptaan alam,pentadbiran manusia & negara,kebajikan,penting nya ilmu/membaca. Tapi yang selalu diberat kan ia lah tentang keperluan keadilan…!

  3. hazou says:

    Islam itu bukan jumud..islam menggalakkan penggunaan teknologi..cubalah fikirkn en farid bila anak perempuan ko terang2 dlm video kene rogol. yg ada cuma ada camera litar tertutup kt umah..kamu nmpak sapa yg lakukan tp sebab saksi xde perogol itu bebas. guna lah akal sedikit. islam bukan agama yg suruh ko jadi pengikut yg buta tuli..

  4. Sesumpah says:

    Lepas ni korang jgn baca Harakahdaily, Malaysiakini dan Keadilandaily pasal tu semua ‘ besi ‘ semata-mata tau. Besi tak boleh dipercayai ye.

    • C4 says:

      setiap kali muncul muka najib kat TV ….

      aku dah menyampah dah ….. kalau TV aku harga sepuluh sen sebijik …

      setiap kali muka najib dan rosmah muncul

      dah aku bagi penejarang kat muka najib…..

      nasib baik TV aku mahal juga …..RM500

      • Sesumpah says:

        Lepas ni kalo Hadi atau Mat Sabu muncul kat TV, aku takkan pecaya itu adalah pemimpin2 PAS. Pasal TV kan sekadar besi semata-mata.

      • bong says:

        jika muka nuar @juburi keluar TV aku marah kat Pak Lah…aku sumpah Pak Lah..KJ n teh geng…sebab kau fikir lah sendiri…nuar@aljuburi tu bukan aku benci..tapi rasa nak sula lobang jubur dia dgn besi panas…

      • yon76er says:

        Lagi elok lah muka D,S Najib yg keluar drp. muka SiAljuburi atau ko yg keluar.. Taknak tegok tutup ajer laar ….kan TV tuu BAAPakkkk ko yg punya.

      • khahar Muzafar says:

        Tak payah tengok TVlah, tengok TV PAS dan TV Selangor jer. Memang pemikiran jumud, menjijikkan.

    • zumazore says:

      APA SAL LAK TAK LEH BELI N BACA Harakahdaily, Malaysiakini dan Keadilandaily ? kan ada banyak promosi UBAT KUAT SEX kat dalam tu…malu aku nak ngaku beli akhbar ubat kuat tu… bagi teori aku la penyokong PEMBANGANG ni banyak yg ada masalah kat tuuut sebab kalau tak laku masakan iklan tu sentiasa dan semakin banyak lak.. tak macam tu ke kekawan?… ye laaa mereka rasa tersiksa kat bawah pemerintahan NAJIB kan sb tu la perasaan TAK SEIMBANG!!!!!!
      YANG PENTING … bro bila nak TOBAT?

      • Sesumpah says:

        Btol ker ada ubat kuat dlm harakahdaily. Bolehlah aku order kalo mcmtu. Aku pon nak kuat jugak. Yelah2 aku bertobatlah.

  5. Anti PR says:

    hoi farid…..kalau Malaysia law influenced from british law…..kau buat je undang2 sendiri kat negeri PR….aku nak tengok berkesan ke tak……jangan masa belum dapat merintah cakap bukan2…..itu tak betul la salah la…..bila dah dapat perintah tak buat langsung….kata tak sesuai…tak kena pada masanya ….bodoh la kau ni….knp tak buat hukum islam kat kelantan ? mana nya hukum islam di kelantan ? kedah ? Selangor ? Penang ? suruh la si wali selipar tu buat…….buat je la aku nak tengok…..kenapa kat selangor masih lagi ada kilang air kencing setan…kata hassan ali dalam ceramah kalau esok pr menang sebelum subuh kilang tu dah tutup….tapi lain pulak siap nak tawarkan tanah kat klang nak perbesarkan lagi kilang tu…..mcm hararmmmm…..je……erdogan ni…..

  6. Telok_Blangah says:

    Sebab tu tugas dan tanggunjawab pemerintah sediada memartabatkan mahkamah syariah lebih tinggi dpd mahkamah sivil di Malaysia sesuai dikatakan ‘negara Islam’ contoh……..

  7. Muhammad says:

    Hadi bercakap bukan guna akal tapi guna nafsu …. akhirnya nmpak bodoh sendiri

    kahkahkahkah…

    sudahlah pemimpin pas sekalian cerita hal islam meletup letup tapi HAABUK pun Tarakk!!!

    • Telok_Blangah says:

      Cube kita semua beri peluang memerintah Malaysia buat satu penggal sahaja. Lepas tu barulah kita menilai dan mempertimbangkannya….PAS belum lagi memerintah Malaysia tetapi mcm2 diperkatakan dr sudut negatif…PAS pun 100% melayu bukan mamak atau bumiputra lain…..

      • Tuan gedukngok says:

        Tak payah Malaysia, tengok kedah apa jadi? Nasib baik Perak BN ambik balik cepat-cepat, kalo tidak habih segala tanah pindah kat tangan sedara mara ngeh ngok, 999 tahun beb! Ko ndak malaysia jadi cam tu?

        • pasdaplaknat says:

          itulah gila punya otak si Nizar..
          berok laknat yg merosakkan Islam dan Melayu..
          Tuhan bg peringatan.. xmau sedar..
          padan muka kalah dlm muktamar..!!

        • C4 says:

          apa kurang nya dengan UDA, sepatutnya memelihara tanah2 bandar kat melayu ….. yang pi jual kat cina singapura buat apa????

        • zumazore says:

          BETUL LAH… tak payah bagi satu penggal percubaan… ingat ayam ke nak cuba2 memerintah negara….Telok_Blangah says ” Cube kita semua beri peluang memerintah Malaysia buat satu penggal sahaja. Lepas tu barulah kita menilai dan mempertimbangkannya….PAS belum lagi memerintah Malaysia tetapi mcm2 diperkatakan dr sudut negatif…PAS pun 100% melayu bukan mamak atau bumiputra lain…..” kalau KELANTAN N KEDAH jadi merana dek PAS punya penangan….
          WOI WOI WOII KO ingat cuba tu satu benda memain ke? bangang punya orang Telok_Blangah nih…otak ada pakai ka? tu la baca HARAKAH kan tudah jadi BENGONG!
          NASIHAT :::: kalau tak pandai tak apa, duduk dediam baca je! jangan nak “CUBA-CUBA” ko ingat ternak ayam telor ker!?
          teruk manteliti ahli PAKATAN RAKYAT ni… rosak sampai tak leh repair lagi dah!

          • aku tak bersalah says:

            bab-bab bagi satu penganl tak boleh buat main main boleh menjahanamkan ekonomi dan pelabur2 nak ker tgk negara xder pelabur yg dtg nak melabur…ingat tukar2 kerajaan tu mcm tukar baju ker..kena fikir pasal rakyat juga dan ekonomi

      • tenno says:

        Cuba kelantan bg peluang kat BN menang, mungkin hari ini menang, esok dah boleh dapat air bersih? Kita bg peluang pada org yg pandai buat kerja, bukan pandai ceramah.

      • PANGKAH LAGI says:

        Nak bagi peluang satu penggal?Kami rakyat selangor sedang menderita kerana kepincangan kerajaan sgor mentadbir.Lepas ni minta pada rakyat sngor satu penggal lagi kerana belum cukup kumpul kekayaan.Ini lah pemimpin yang lahir dari benih nk ajis.

    • yon76er says:

      Memang BODOH pon Org Tua nie serupa gak dgn SiNikky tuuuu….

  8. Sesumpah says:

    Nabi Yusof dituduh berzina ngan Zulaikha. Tapi takde 4 orang saksi. Yang ada cuma bahan bukti baju terkoyak. Oleh itu, bahan bukti juga penting untuk membuat pertuduhan di mahkamah.

    • Telok_Blangah says:

      Tak silap aku Nabi yusof dituduh ‘cube’ melakukan tak baik kpd zulaikha. Bukannya berzina suka sama suka……

    • Mak Pidah APs says:

      Sebab tu kita ada mahkamah. Masalahnya kes ini melibatkan org Islam. Ada ikut hukum islam?? Eh korang tahu tak apa yg diperlukan jika berlaku sebegini dalam Islam?? Eh korang ni ada confidence tak dgn Undang islam In the first place???

      • tenno says:

        ckp undan2 islam, bila isu kartika timbul,haram sekor pemimpin pas pun yg nak komen apa penyelesaiannya sbb hanya pandai ceramah hentam org tapi bagaimana nak melaksanakan?? hampas…org yg berserban cerita pasal negara islam belum tentu paham apa negara islam tu…

  9. umnototok says:

    Cubalah puak2 jumud pro-Anuwar dan pro-Hadi dengar penjelasan mengenai ‘Pertuduhan Zina’
    oleh Ustaz Kazim Elias, dalam; rbf online, posted by ..Horas..! .
    Rasanya kaedah2 pertuduhan yang disebutkan tu sangat relevan dengan isu ‘video sex’ yang masih hangat lagi ni… wallahua’lam….

    • pasdaplaknat says:

      setuju tu!!
      masalhnya mental puak kolot jumud taksub pro-juborian dgn pro-hady ni cukup keras..
      mereka sgt bebal dan kebal dgn sbrg kebenaran..
      bab menuntut ilmu ni mana mereka suka..yg mereka suka ialah pegi dgr ceramah di kuil2 PAS.. maki kutuk hina keji sindir mencarut.. itulah makanan mereka..

    • C4 says:

      Ustaz kazim elias kau nak dengar ?????

      ustaz ini dah tak laku lah ……

      kat Ipoh tak ada sapa yang nak dengar dah…..

      sebab dah kenal latar belakang nya ….

      • umnototok says:

        Sekali pun orangnya dah tak laku pd ko, tetapi hujjahnya kita boleh ambil iktibar.
        Kadang2 ketaksuban boleh membuatkan seseorang itu terbuta hatinya,
        apa bezanya jika kita terlalu taksub dgn seseorang yg telah dibuktikan
        kesalahan melalui teknologi moden, sedangkan orang tersebut masih mencari
        helah untuk melepaskan dirinya dari disyabitkan kesalahan, dan masih bebas
        bergerak seperti tidak ada apa2 yg berlaku, ditambah pula dgn lakunan sebagai
        seorang yg berpewatakan alim???!!!
        Ya Allah ya Tuhanku, lindungiah kami dari gulungan2 ‘munafik’……

        • C4 says:

          biasa lah UMNO kalau ada utz yang menyokong statement dia …

          itu lah yang dirujuk …..

          • anaklangkawi says:

            asyik kata kat org saja….habih tu PAS pun hanya terima pendapat@pandangan ustaz yg sokong PAS saja…so, takyah la kata ustaz tu betoi@tidak…hanya allah yg maha mengetahui….bila Dr Maza kata PAS baguih…PAS pun terima pendapat dia….bila Dr Maza kata UMNO ok…terus PAS kata takleh pakai punya bekas mufti…sebab ulama UMNO…..paciter? hebat sgt pa PAS tu……yg baru masuk PAS,simpan jangjut sikit,pakai serban,pakai jubah,pandai ckp sikit,hapai ayat sikit…trus dpt title ustaz….takyah ngaji pondok@universiti pun…….ini ka yg PAS nak?…adakah ini yg Nabi kita ajarkan?

  10. pasdaplaknat says:

    sekarangya puak2 bongok jahil PAS ini berhujah mcm belut.. licik utk putar belit..
    isu skrg hukuman tertinggi Zina ialah dtgkan 4 org saksi..tp jika ijmak ulamak menolak pengsaksian video tu sbg saksi yg menggantikan 4 yg adil, setidak2nya ialah akan jatuh kepada hukum takzir..
    kita tahu dan yakin yg buat itu ialah si berok juborian tu.. tp utk menjaga maslahat hukum, kita tetap kena dakwa juga si bedebah ini dgn takzir seperti mukaddimah zina..itpun sgt dhoiflah..

    masalah skrg ialah berok2 PAS termasuklah syaitan2 bisu laknat spt N.AJIS, HADY telah MENOLAK terus dakwaan zina mahupun hampir pd zina..malah menerima si juborian ini sbg pemimpin yg baik lagi soleh? celaka laknatullah lah puak2 ini yg sengaja meredhoi manusia kotor spt ini krn itu adalah puak mereka dan atas kuntungan politik!!

    Tuhan akan BALA Nik AZIZ dan Hadi Awang!!

    • Mak Pidah APs says:

      Lick macam putar alam ke, korang yg tak boleh rebutt kita org punya hujjah?? Reply korang asyik maki, lucah, seranah ada skrip gaduh darjah satu. Korang tgk balik2 posting2 pro BN ni…

      • Sesumpah says:

        Habis tu kat tranungkite, berlambak perkataan2 mcm umporno, umngok tu siapa pulak yang kasi label mcm tu. Ko tak payah ckp kat kitaorglah, kat sana pon apa kurangnya. Sama jer.

        • Mak Pidah APs says:

          Bukan pasal label..pasal content..

          • Sesumpah says:

            Sama la tu beb. Korang ingat kami ni takde perasaan ke. Dah berhabis-habisan korang fitnah najib dan umno. Sebab tu kekadang kami terpaksa pakai hujah low level sikit supaya mudah korang faham.

          • matahati says:

            betul..betul..betul…kalau cakap high level kompom diaorang tak paham.

          • Mak Pidah APs says:

            memang hujah korang substandard..sebab korang memang tak der point to be brought up and defend your opinion pun.

    • pasdaplaknat says:

      Makcik Ngok.. ni aku ckp bahasa ilmu ni ko paham tak?
      bab maki hamun ni memang layak digunakan utk puak2 PR esp PAS disbbkan:

      >> mmg level otak org2 PAS level rendah, jumud mangkok dan taksub. jadi bahasa kasar je yg org PAS ni paham.

      >>org PAS telah menerima dan menghalalkan konsep maki hamun mencarut selaras dgn ajaran ahlul nujum PAS; N.NAJIS dan juga pemimpin2 PAs yg beraamal dgn bahasa2 cmtu..

      so ape yg ko nk heran ni MAKCIK NGOK?

  11. SayaOrangSusah says:

    kahkahkahkahkahakhkahakhkah sekarang Hj Hadi Awang dah kuar fatwa baru, TIADA NEGARA ISLAM DLM AL-QURAN kahkahkahakh ape cerite ni?? masa tragedi Memali dulu Amanat Hadi Awang la yg membuatkan ustaz ibrahim libya mengangkat senjata kononnya malaysia ni bukan negara islam, UIL membayar dengan nyawanya, tapi la ni tgk apa hj hadi awang kata…. ini satu penghinaan kepada UIL, la ni aku dah tak percaya kat PAS, temberang ja kahkahkahkahkahakhakhakahakhakah

  12. C4 says:

    tu sebab nya orang UMNO bila dah banyak makan duit haram dari rasuah, komisyen …dll

    dihitam dan dibutakan kan hati nya dari kebenaran …..

    • tenno says:

      sbb tu nik aziz bangun pagi pun berdarah mulut, byk sgt ckp benda tak elok…

      • Mak Pidah APs says:

        Argument bodoh macam ni ..standard darjah satu:

        Aku tak nak lah reply macam ni..”Patutlah Rosmah gemuk macam itik…”..ini debate budak2 sekolah. It would never end. We debate with substance!

  13. Rindu Damai says:

    Cam mana tak tahu nak bezakan antara – SAKSI – dengan BAHAN BUKTI. .Sampai bila
    asyik nak bersilat tak habis2 nak MENEGAK BENANG BASAH . Yang peliknya Pencacai
    telan bulat-bulat. Mentaliti apalah agaknya. SEDOR-SEDOR le……………………………..

  14. ceritabillion says:

    Yang pasti pelaku video terhangat itu bukan orang lain…

  15. TokSahDokKalot says:

    oii… nah pi tgk ni : http://www.youtube.com/watch?v=Ai-xp3uWdMg

  16. zakarnuar says:

    kesimpulannye penyokong pembangkang ni bodoh ekekeke… semua negeri2 PR pegang lingkup… xde perubahan pon!!! ckp mcm pandai tp ape pon xboleh… ade hati nak memerintah konun… aku rase menang 4 negeri 2 pon sbb protes org2 BN kt paklah bodowi je kot …. tggu r next pilihanraya..

  17. zakarnuar says:

    bosan

  18. lady_j says:

    ni mengingatkan i dengan kisah nabi yusuf, ketika baginda dikejar zulaikha yg kemudian mengoyakkan belakang bajunya. lalu kantoi dek suami zulaikha, lalu zulaikha mengatakan baginda yg nak merogolnya, manakala sudah tentu nabi yusuf menidakkannya. lalu seorang bijak pandai pun mengatakan, klu koyak belakang nabi yusuf maka zulaikha berdusta, manakala klu koyak depan baju baginda maka bagindalah yg berdusta. dan akhirnya kebenaran terserlah.

    mesti pemimpin pas cakap cerita ni tak patut pasal baju baginda bukan saksi tetapi “besi”. dan dakwa kenapa tiada 4 saksi yg ada di situ pada masa kejadian.

    • Mak Pidah APs says:

      4 saksi tu dalam laksanakan Hukum Hudud. Hukum Hudud ditentukan allah. Kalau sekadar tahu Hukum Islam sikit2 tu…tak payah lah berlagak Lady_j.

  19. lady_j says:

    penyokong pembangkang seolah2 ingin mengatakan yg mereka sanggup berpemimpinkan peliwat dan pelakon sex asalkan dapat menurunkan harga barangan dan perkhidmatan.

  20. Hanya kerana mereka ini berjubah dan berketayap maka terasa lah diri mereka betapa islamnya mereka.
    Keluarlah hujah dan fatwa sebagai kesinambungan dari ‘keislaman’ yang didakwa dan ini semua sentiasa menyemarakkan semangat pengikut taksub kurang otak mereka.

    Kita tidak mengutuk semata mata kerana suka mengutuk. Tapi pada kita mereka ini hanya merapu kerana diwujudkan untuk merapu bukan untuk membangun.

    Apa credential yang mereka ada ? You may name a few but yet Its not within our recognition.

    • Mak Pidah APs says:

      Apasal korang sakit hati tgk org berjubah/berserban?? Korang lagi suka tgk yg tuding separuh2 tu kan..??

      Oh…korang tak suka pada Islam rupa nya….

  21. Mak Pidah APs says:

    Dear Tenno aka Tenuk yg perasan pandai (sbb dalam UMNO kalau boleh tulis English dah considred as pandai already..Tak percaya?? Matahati dah terpengaruh dgn konsep kolonialisme ni)

    Perlu ke persoal pasal bahasa?? Bukan isunya bahasa yg Akak persoalkan, isunya substance!

    Bukan maslahnyab tenno ni tak paham, bukan isunya, isunya kes tu sendiri.

    PKFZ dari mula, the acqusition of land itself by UMNO/MCA, the know that the government would embark a project, so based on the info, the set up the company (kuala Dimensi) acquire the land at a much cheaper price. Then they themselves, who are the party at PKA, bought the land from who….Kuala Dimensi, a profit more than 900 million. Wow kaya..kaya..then the project took off..but alot of problem until the Minister of Transport, LL Sik can write a letter to guarantee the financing RM4.5 billion. and now PKFZ already costing us RM12.1 billion. The dynamic of the project does not really mimic the cost we have invested.

    On Bakun: The no 1 objective of the project is to generate power and transmit it to the Peninsular Malaysia. But Ekran got the project, washed hand already. And now after many-many years, th project has completed and …..they are unable to transmit the power to peninsular Malaysia because according to them it would be very costly. OMG isn’t it your main objective???? Dont you had carried out your preliminary/feasibility studies on these first before we embarked on any project which would cost government/people’s money of billions.

    Now, who is going to buy the power??? Operating cost already on and EPF has finaced some cost..

    What is this???

    We are not arguing about billions..we are arguing on the prudent management and competency and integrity here.

    Ada paham?? Podachit1

    • tenno says:

      Saya taknak berdebat pasal pandai ker apa ker…saya hormat kpd sahabat2 saya dlm mykmu dlm penggunaan bahasa dan saya tidak berbangga menggunakannya…

      1st: PKFZ, bila masa kuala dimensi tu jadi anak syarikat umno? sebab owner dia ahli umno, maka umno lah ke syarikat tu? Siapa yg buat salah, tanggung la akibatnya. Masalahnya akak pidah letakkan semua kat bahu umno, umno tu pertubuhan bukannya manusia. Yg buat jahat manusia, salahkan dia lah, yg nak salahkan umno pasal apa? Tu yg ahli pas bunuh budak sekolah kat perlis tu, kalau ikut sifir akak pidah ni, kita patut panggil je pas ni parti pembunuh kanak2….tak pun anwar ibrahim, kita patut panggil pkr sebagai ahli parti peliwat dan mungkin akak pidah sendiri pernah diliwat utk sah jadi ahli…
      kita berbincang pasal pengurusan PKFZ, maka kita bersetuju mereka2 ini patut dihukum berdasarkan kesalahan masing2…sebab tu kita heret ke mahkamah…

      On Bakun, objektif dia jelas masa mulanya, tetapi selepas perkembangan mutakhir kita merasakan bhw sarawak tak sepatutnya menjadi suumber resources semata2. Knp kita tak bangunkan sarawak menjadi negeri maju dari segi industri asas minyaknya? Tak salah kita nak mengubah sbb tu kita buat SCORE selepas kita kenal pasti potensi sarawak…Dunia bergerak pantas, maka seiring dengan kepantasan kita juga harus berani mengubah keputusan..adakah keputusan kita hari ini tidak bijak? tunggu la selepas 5 tahun, kita tgk sumbangan sarawak dlm ekonomi malaysia.

      Apa yg kak pidah sumbangkan utk Malaysia??

  22. pasdaplaknat says:

    gila betui pencacai2 PAS sejak kemenangan MAT SABERG.. meroyan menggila2 membalas posting line by line.. ish2.. mcm mendapat mandat dr syaitan..

    agaknya apakah strategi PRU kali ini oleh puak MUNAFIQUN PAS ini.. kepala gerabak pun ngok..pencacai2 ni beratus kali lah ngok..

    sekarang ni satu je wahai berok2 PAS..
    berhujahlah setinggi gunung Tahan ke Kinabalu ke.. tp halatuju PAS dh xbetul..dh lingkup.. not proven by any event that PAS the best to bring Islam… so wait n see to total damages of PAS! AMINN..AMINN..AMINN

    PAS =Munafiqun + Khawarij

Leave a Reply

Threesome