Menu Utama

Pegawai Kastam Jatuh Bangunan SPRM Kegiatan Jenayah Terancang?

Beberapa media hari ini melaporkan seorang pegawai kastam yang sedang disiasat Suruhanjaya Pencegahan rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mati jatuh dari tingkat 3 bangunan SPRM di Jalan Cochrane, Cheras.

Jika benar laporan ini kerajaan harus menyiasat sama ada terdapat kumpulan jenayah terancang (Organized crime) yang sedang berusaha melemahkan SPRM bagi membolehkan mereka bermaharajalela semula atau terdapat anggota SPRM yang dibayar oleh pihak tertentu untuk menjatuhkan imej dan kredebiliti kerajaan.

Amat mustahil untuk menuduh pegawai SPRM melakukan perkara ini tanpa sebab luar dari siasatan memandangkan mereka sedang dibicarakan atas kematian Teoh Beng Hock (TBH).

Mustahil kematian jatuh bangunan kali kedua ini merupakan kebetulan.

Yang tidak mustahil ialah terdapat usaha memastikan imej SPRM dan kerajaan terjejas. Tidak mustahil juga ada pihak tertentu merancang kematian ini bagi tujuan membentuk persepsi awam bahawa apa yang berlaku ke atas TBH bukan bunuh diri tetapi kerana tindakan SPRM.

Tidak mustahil juga ia terjadi kerana ada pihak yang mahu membela TBH melakukan perbuatan tersebut bagi menunjukkan kononnya memanglah TBH dibunuh oleh SPRM kerana kali ini pegawai kastam pun mati cara yang sama.






55 Komen to Pegawai Kastam Jatuh Bangunan SPRM Kegiatan Jenayah Terancang?

  1. KuntaKinte says:

    Uhhh kalau betul berita ni aku rasa ada something wrong dgn pegawai SPRM. agaknya memang ada yang dah diupah untuk sabotaj kerajaan bagi emmberi keuntungan kepada pembangkang.

  2. KuntaKinte says:

    Malaysiakini melaporkan:

    Customs officer dies after falling off MACC building

    Apr 6, 11 12:41pm10 friends can read this story for freeA Customs Department officer who had been questioned over suspected involvement in graft and money-laundering, died today after falling off the third floor of the Kuala Lumpur Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) building in Jalan Cochrane.

    According to reports, the officer – the assistant director of the Selangor Customs Department – had been released on bail two days ago.

    A total of 62 officers had been arrested in a joint operation in Penang, Johor, Selangor and Pahang by a special task force which comprised the MACC, the Inland Revenue Board, the Customs Department and Bank Negara.

    One officer was found to have several million ringgit in his bank account while another had almost RM1 million. Two others had more than RM500,000 each.

    The sweeping raid also found gold bars in the house of one officer while another had more than RM600,000 in cash stored in several bags.

  3. Tasyahud Akhir says:

    Ini bukan jenayah terancang tetapi adalah keputusan orang yang terjun itu sendiri. Adakah pembangkang akan mendesak menubuhkan suruhanjaya di raja untuk siasat hal kali ini, sama seperti yang dilakukan untuk “membela” Teoh Beng Hock.
    Dimaklumkan “penerjun” kali ini adalah seorang Melayu yang sudah semestinya Islam. Harap ada yang membela “penerjun” ini terutama dari PAS dan melayu PKR. Mungkin tidak perlulah memasang lilin dan patut diterajui oleh YB Nizar.
    Sesungguhnya Allah Maha kaya untuk menunjukkan sesuatu dan saya sebagai hamba yang kerdil tersangatlah yakin dengan kekuasaanNYA. Allahuakbar.

  4. cranell says:

    rasanya bangunan SPRM nie nipis sangat kot sebab senang sangat orng Tembus terjatuh huhuhuhu

  5. Farid says:

    Pembangkang ambik tindakan sbb TBH sedang berurusan mengenai PR dgn jabatan kjaa, SPRM dalam kes ibi. Sbb tu apabila berlaku kepada pegawainya (PR) didalam custody SPRM, pihak PR pun ambik tindakan lah.

    simple as tha.

    In this case, polis lah akan buat siasatan sebab kedua2 buajabatan adalah dibawah Kjaan Malaysia.

    Pssst: teringat kes TBH bila pegawai pendakwaraya (lawyer SPRM dari kjaan) mencadangan TBH mati kerana mencekik didrinya sendiri. Lepas tu Malik Imtiaz tanya, macam mana agaknya mencekik diri sendiri?? Lepas tu pegawai lawyer SPR pun menjunjukkan aksi mencekik diri sendiri. Semua yg hadir dalam mahkamah gelak berdekah2.

    Pegawai pendakwa raya (english dia hancur) mempersoalkan pendidikan/degree tempat Dr Portnip belajar dulu, bukan sebuah universiti dari Eropah atau US. Kemudian Dr portnip menjawab Universitinya (tak silap aku Chulalongkorn) is Top 5 in Asia. persoalannya lawyer ni masih bermentaliti penjajah.

    • bila pahat berbunyi says:

      mulalah nk membohong tu

      • KALMAH says:

        Farid x bohong tp dier tlalu bodoh utk mnilai kredibiliti berita. mmg betul la dia ckp. Itulah sumber dr media po pmbangkang n dr mulut2 diorg time cramah.

        Farid tukang tu copy paste jer. Biasalh mlas nk pikir.
        Buat aper senak otak2 nk pikir2 balik. x gitu Farid..

        Aku tau sgt la org cmni. Bleh dkatakn 90% org2 dsekeliling aku adlah pro pmbangkang. N aku dbesarkn dlm kluarga pro pmbangkang

    • Fence-sitter says:

      Aik! Orang sebijak Farid pun boleh kantoi dan lupa nama universiti yang disebut oleh Pornthip. Namanya ialah Mahidul Universiti (bukan Chulalongkorn). Kalau sdr Farid google mengenai ranking universiti, sdr akan dapati Pornthip telah berbohong kerana Universiti Mahidul ini bukan dalam ranking top 5 Asia dan juga bukan top 10 Asia. Kalau dah menipu mengenai ranking universitinya boleh ke percaya cakap Dr glamour ni.

      • tenno says:

        saudara farid ambik sekerat, buang sekerat. Pornthip juga sedang disiasat kerana atas dakwaan manufactured evident (mengada-adakan bukti). 11 pakar forensic terkemuka dunia termasuk gurunya sendiri mengesahkan bunuh diri, tp dia seorg shj yg berlawan arus. I was speaking for the death katanya dan mungkin pakar psychiatrist patut memberi analisa mental ke atas pornthip atas sebab too obsessed with the death. Apabila ditanya sbb kematian TBH salah satunya adalah sebab 1 tekanan sebesar duit syiling pada leher. Bolehkah org membunuh dgn menggunakan sebtg jari shj?

      • Mr. Mama says:

        Penipu memang mcm ni bro….Parit ni x habis2 nak membohong. Dia igt org UMNO x tau fakta agaknya… SAMPAH!!!

      • takbai says:

        Farid tunjuk kebodohan yang melampaui kebodohan manusia. anjing PR mula menyalak bukit,

    • Tasyahud Akhir says:

      Tuan Farid, kebanyakkan tulisan tuan bukan berdasarkan fakta sebenar, malah lebih kepada fakta berat sebelah. Jika tuan rasa menggunakan bahasa Inggeris boleh menunjukkan tahap intelektual tuan yang tinggi, tuan silap. Dalam kes terbaru pegawai kastam tersebut telah dua hari di lepaskan dari tahanan dengan jaminan polis. Ini bermakna pegawai polis tersebut adalah seorang yang bebas dan dipanggil oleh SPRM ke pejabat untuk di soal siasat. Ingat tuan di soal siasat, bukan ditangkap. bermakna pegawai kastam tersebut adalah bebas tetapi di dalam “custody’ pihak SPRM kerana berada di dalam bangunan pejabat SPRM. Sama juga dengan kes Teoh Beng Hock, semasa di soal siasat beliau adalah seorang yang bebas, tetapi di dalam “custody’ pihak SPRM kerana berada di dalam bangunan pejabat SPRM.
      Soalan saya, adakah 2 keadaan ini berbeza? Perbezaan yang saya nampak adalah bangsa dan kedudukan jawatan. Wallahualam

    • pasdaplaknat says:

      u are the true MUNAFIQUN oooh Farid!!

    • mqzan says:

      TBH adalh saksi utama SPRM, apakah motif SPRM nk `cekik` TBH?..itu adalh cerita asalnya ketika ramai YB PR dipanggil utk beri keterangan.. motif siapa nk TBH mati? ada akal tolong fikir k.

    • ntah la says:

      Univ Cholalongkorn is Top 5 in Asia? sumber mana la mamat ni petik. musykil betul aku…
      try tgk laman web ini
      http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2010-2011/asia.html

  6. MACC is not a slaughter house and this is positive. If the accused is found dead in the premises belonging to an investigating body and for this case is MACC, then murder could not have been commited by them and it can never be.

    There is a hired killer being planted there, apparently. Therefore a premises such as MACC should be no less than equipped with CCTV at all points and angles. The units should be regularly checked to ensure that they are in working order. Being intalled is not sufficient as our sytem is too good of having high tech gadgets and equipment installed every corner but only to find them malfunction at the day when evidence are needed from them.

    It is very unfortunate to have people dying at a very close span in time and this trend has to be addressed before it gets out of hand.

    • Farid says:

      So tak payah lah dok kecoh, polis akan buat siasatan. Tak payah lah nak jadi CSI , kononnya ada kileer being planted there la..macam2 lah ko ni. Banyak imagination….

      • pasdaplaknat says:

        ko boleh pulak buat assumption, allegation hal Beng Hock kena bunuh..aka FITNAH kpd SPRM dan Govmt..
        tp org lain xleh ckp pulak unsur jenayah terancang oleh puak2 gangsterim Pakatan Rakyat laknatullah ni??
        aku amat pelik mengapa kes ini mcm duplicate kes Beng Hock..
        mcm ada tangan2 syaitan ghaib yg sengaja nk jatuhkan SPRM..

        aku doakann moga ALLAH SWT tunjuk kebenaran siapakah dalang dlm kejahatan ini, pembunuh dan perosak negara!!

      • takbai says:

        uuuuhhhh jam OMEGA. uuuuhhhhh MOKHTAR. uuuuuhhh SIVAJI BOSS.

      • KALMAH says:

        polis akan buat siasatan????
        Ko dh x ingt ker dg prinsip kt polis tu anjing kerajaan!! So nape kt nk caya dgn polis??
        Farid kt ni idup x saper2 lg yg boleh kt pcaya kt Mlaysia..
        Smuanyer dbawah control krajaan..
        Ko nk jilat blik ker yg pemimpin kiter ludah???

      • Politicalamity9 says:

        imagination atau pon tak, kita tak boleh eliminate the possibility. Banyak benda yang kita tonton dalam wayang tu actually are based on real life. Kalau dah menonton ‘Da Vinci Code’ ingat tak mamat yang albino tu, pergi sana sini dok bunuh org. Benda yang sama boleh berlaku kalau dah peringkat terdesak nak memburukkan MACC. Kalau secara logiknya, tak payah CSI pon tak pa, buat apa MACC nak bunuh saksi saksi yang more good to them alive than dead?

  7. Farid says:

    Aku suggest kat Mykmu.net ni to take out gambar Onn Jaafar kat atas tu. Onn Jaafar dia keluar dari UMNO, sbb tak setuju dgn UMNO dan tubuh parti baru. Dia meninggal pun bukan dalam UMNO.

    • bila pahat berbunyi says:

      jelos lah tu ganbar anwar tk ada kat sini

    • Mr. Mama says:

      Org UMNO x berdendam mcm korang… Org keluar parti korang je kena keji… UMNO pro la PARIT…. sumbangan individu kat negara tetap d kenang… Ko mesti nak kata Si Nuar banyak sumbangan kan???? MEMALUKAN UMAT ada la…tu bukan sumbangan… SUMBANG namanya tu…PARIT DOL!!!

    • abe says:

      memanglah dia meninggal bukan dalam umno…bodolah ko ..org meninggal tentulah dalam kubo…lainlah nuar kesayangan ko tu nanti meninggal dalam lubang cipap atau lubang jubo..bodo punya farid…makan taik babi macam abu jugak…

    • pasdaplaknat says:

      ko ni xhbis2 cemburu sgt dgn UMNO..
      UMNO berjasa banyak untuk negara, rakyat dan ketrunan ko sendiri..
      agak2 klu ko di lahirkan di Somalia, mungkin ko sedang jd pemburu haram dlm hutan.. for the black market excotics n drugs trafficking..sb ko gila RM..
      buduh Farid..rugile bapak ko ade anak otak taksub gini!

  8. abgsudin says:

    ni mana punya balaci terencat akal masuk? kita dok cerita kastam balaci cerita dato onn…bangang..kang aku ungkit balik pengasas PAS tu asal UMNO, pengasas PKR asal UMNO, tercirit pulak nak menyelak buku sejarah..

    anyway,

    soal duit billion-billion ni memang kerja mafialah..bila dah melibatkan duit yang banyak, mesti ada organisasi mafia yang terlibat..lagipun sejak kes TBH, sudah banyak pembaharuan yang diperkenalkan SPRM dalam prosedur menyiasat, termasuk ada kamera, bilik telus dan sebagainya

  9. afterdark says:

    kunta-kinte, since we’ve been fighting together online since 1998, I guess it would be correct to tell you the ‘hush-hush’ I’ve heard from some ‘sources’ of mine within the ex-watcher’s group. Please don’t spread this all over MYKMU. This is unverified.. I repeat.. Unverified… So just hush-hush it to yourself.

    We all been puzzling all these while where Anwar Ibrahim get him million ringgits funds right? We all had guess the money came from the US State Department or the US intelligence but how did the money come to Malaysia? Certainly not through legal means or offshore accounts wire transfer because otherwise the Bank Negara would be able to detect it.

    You get where I’m going to now? I’m certain you already understood what I am saying here and how these relevant to the recent busts of the money laundering syndicate via the corrupted customs officers. Just look back to certain allegations about TBH’s activities before he died and you will get my drift on how close all these things connected.

    Now you know why the recent bust happened very near to Sarawak polls (which I’m sure in dire need of money by now) and why Anwar look very unhappy recently (other than because of his sex video). But don’t take my words for this.. It’s a hush hush.. So sshhhhhhhh

    • takbai says:

      everyone knows about it except the stupid Farid. He only knows to cut & paste and spin like gasing. Anwar dah goyang bro……….

  10. pasdaplaknat says:

    Aku bila terbaca laporan paper ada kematian pulak saksi kes besar di SPRM.
    terus otak aku terfikir ini mesti kaitan dgn jenayah terancang untuk hapuskan SPRM!!
    Modus operandi yg hampir sama dgn kes BENG HOCK dan isu itu digoncang sepenuhnya oleh Pakatan Haram Laknat utk jatuhkan SPRM, Kerajaan yg untuk menghapuskan rasuah!!
    Polis juga diharap akan memperluaskan skop siasatan kepada kemungkinan2 JENAYAH TERANCANG luar biasa ini yg amat kejam, dhsyat dan bermotifkan anti-SPRM!!

    Polis dan KDN tidak boleh main2 lg dlm isu ini, sehingga penjenayah2 kejam, perasuah2 laknat ini menghancurkan negara, danTIDAK MUSTAHIL perkara ini di dalangi oleh org2 yg berkepentingan politik utk di jadikan isu2 pilihanraya, sbb kes Beng Hock itu sndiri mempunya milage yg panjang dan kelihatan effective oleh puak2 PR..
    tp itu kali pertama, rasanya kedua, rakyat tidak akan melihat SPRM lg sbg isu, tetapi kewujudan tangan2 syaitan luar yg GERUN dgn mahu HAPUSKAN KEKUATAN SPRM…

    • bujuk says:

      Boleh tanya sikit, apasal laporan awal polis kata dia jatuh. Kau tak caya polis ye? Apasal kau kait dengan PR pulak, ada hantu PR dalam pejabat SPRM ke?
      Dari laporan akhbar perdana yang aku tahu, dia pergi SPRM sebab nak ubah kenyataan. So aku percaya pada kau ada jenayah terancang supaya pegawai ni tak ubah kenyataan yang mungkin melibatkan lebih banyak pihak kerana dia timbalan pengarah Kastam. Tak tau bedah siasat ada menunjukkan dia mabuk atau sebagainya. Tapi selepas kes TBH sepatutnya pegawai SPRM perlu lebih berhati2. Apasal CCTV tu lambat sangat dianalisa, siapa tahu?

  11. Sesumpah says:

    Apabila berlaku ketidakstabilan emosi, setan akan mudah merasuk utk wat2 benda2 yg boleh merosakkan diri. Aku nak cadangkan supaya pejabat SPRM dipindahkan ke tingkat 1 supaya selepas ini, SPRM tidak akan lagi dipersalahkan atas apa jua pertuduhan.

  12. Tuan COPY PASTE says:

    SURAT DARI KAKI TANGAN GOMEN:

    Salam wbth.. Bro aku taktau nak mula dari mane..just nak info mintak ko siasat. kematian pegawai kastam Port Klang. Kwn aku ramai keje forwarding bagitau tadi kat wisma kastam kecoh,mcm kastam mogok pasal kematian ni.kaunter semua tutup.polis takeover wisma xbagi org masuk.tak kuar TV kot.. point aku adalah: Arwah si mati ni dorg ckp bila solat kat wisma dia selalu jadi imam..so mane logik org yg beriman nak bunuh diri..tu satu hal,dlm byk2 pegawai dia ni paling susah nak amek rasuah atau duit kopi.Isu dia di tahan pun (melalui sumber lisan org kastam)SPRM kantoi voucher RM30 jer dari sykt forwarding bagi dia.tapi bukti xsahih ade atau tak. kedua : ini adalah konspirasi Pengarah Kastam Negeri Sgor sengaja nak kenekan dia,( ko siasat lar,aku ni bagi ko sumber lisan jer )sebagai kambing itam.dan semua kastam tau pengarah dorg giler pangkat & kuasa. ketiga : geng2 forwarding ni ckp yg ske lari cukai,byr cukai tipu ni semua sykt2 tempatan yg dimiliki VVIP.Kalau company international semua byr proper. Aku juz nak inform kat ko supaya dgn skil yg ko ade ko bleh mintak rakan2 blogger lain siasat dgn lebih detail,tgk keperibadian si mati ni.majoriti geng fwrding kat port klang percaya dia clean,alim dan baik sahsiah nyer..lagipun dia dah pencen tapi sambung khidmat jer. ok gang,arios. =aku kakitangan gomen=

    Oleh Tanpa Nama pada AWAS BERJAGA JAGA pada 11/04/07
    April 07, 2011

    • Mr. Mama says:

      Owh…ye ke ni… kalau statement org tu betul…jgn hanya letak kat sini je bro.. P bwk jumpa polis. X gitu??? Kalau cakap kosong je x guna bro..timbul fitnah nanti.

    • bila pahat berbunyi says:

      PM pun dh suruh siasat secara teperinci tiada kompromi.Segalanya munkin utk tutup mulut.
      yg salah dibawa ke muka pengadilan yg tak salah jgn di anayakan.(Dlm kes anwar dia sendiri bikin susah)

    • Tuan COPY PASTE says:

      Dah teman guna nama copy paste…. teman copy paste jer la apa2 artikle yg boleh menampakan sokongan kepada Pakatan Rakyat..

      alhamdulillah… mykmu.net ni bebas bersuara…. dan tak lupa bebas dikutuk maki hamun.

      terima kasih kepada yang feedback apa yang teman copy dan paste kat mykmu.net ni.

  13. omarsham says:

    Setiap musibah adalah kehendak Allah yang maha berkuasa.Bagaimana dan macamana itu merupakan kehendak Allah.Kita orang Islam telah diperingatkan

  14. UMNONGOK SAY says:

    LANTAK KO ORG LA

  15. kelat says:

    aku rasa ni memang perbuatan jenayah
    SOKLANnya… siapa punya kerja??? aku agree dgn artikel ni
    tak mungkin SPRM… takkan diorg nak cari nahas.

    yang tak bestnya tu…. kes semua main Tolak2 plak
    ini mesti ‘geng tolak’ punya kerja

  16. mrSkundel says:

    Ingin berkongsi:

    1) Alangkah bodohnya SPRM seandainya mereka ingin membunuh seorang pegawai Kastam didalam bangunan mereka, sedangkan kes TBH masih belum selesai.

    2) Kenapa SPRM hendak menghumban seorang pegawai kastam daripada SPRM sedangkan SPRM tahu bahawa pegawai kastam itu berada dibawah kawalan perlindungan (custody) SPRM.

    Kemungkinan:

    1) Melainkan ada orang luar follow si mati kedalam bangunan SPRM lalu menghumban dia kebawah atas sebab² tidak mahu rahsia terbongkar.

    2) Melainkan ada orang SPRM yang bersubahat – mengambil rasuah daripada kastam kemudian membunuh pegawai kastam tersebut. (Ini tak masuk akal)

    3) Pegawai SPRM marah dan naik berang, mungkin pegawai kastam itu terlalu kurang ajar ketika disoal-siasat, lalu akibat tidak dapat mengawal kemarahan SPRM terus humban kastam itu ke luar tingkap

    4) Atau pegawai kastam ini sudah ter-kantoi atau terjerat, akibat malu dia membunuh diri

    5) Ataupun sama seperti nombor 4. Tetapi kali ini dia berfikir “Alang² dah kantoi baik susah kan SPRM ini skali lagi”..lalu kastam itu terjun tingkap

  17. Genuang Man says:

    Kita Orang rasa memamng macam tuu.Mungkin ada CIA dah masuk dalam pelbagai sektor.Dia orang nak bagi UMNO bungkus dan Malaysia tak stabil.Tapi yang aku marah apasal masih ada pemimpin buat baik ngan puak Yahudi ni ni

    • bujuk says:

      Bukan CIA la, tapi UPCO. Aku ingat UPCO dah berpaling tadah sokong Anwar kut. Cecita pada PM supaya tamatkan UPCO, mungkin tak berlaku lagi kes2 tak masuk akal ni. Kes bunuh diri – aku langsung tak percaya. (orang sembahyang tak bunuh diri). Apapun tunggu cctv SPRM.

  18. MN Razali says:

    Perlu siasatan rapi. Dibimbangi kejadian ini didalangi KARTEL. Apakah agen KARTEL telah menyusup masuk dlm agensi-agensi Kerajaan. Sokong seperi yg disuarakan oleh YB Zahrain.

  19. hazwan says:

    salam sy nak tanya skit klu org nak bunuh diri dia patut ke dia dia pg kat bangunan yg 3 ke 4 tingkat knapa xpegi kat bangunan yg tinggi2 kan ada byk kat kl nie bangunan yg tinggi2 lg satu klu dia tension sgt xkan dia nak panjat kut tingkap baik dia naik kat atas bumbung jerit2 pastu br terjun klu sy jd pegawai yg dikatakan tension 2lah sy akan buat mcm tu lgsatu boleh ke sprm buat org islam yg menurut rakan2 terdekat sbg agak alim tension tahap gaban sampai xleh nak pikir bunuh diri tu dosa besar hishhh pening2 DUNIA2 SAPE ADA JAWAPAN TOLONG YEA???

Leave a Reply